login |

Walker: vége az 1. évadnak

2021. 08. 23. 21:40 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Robbant a Walker premierje (mármint országos, pláne CW-hoz képest mérhető számokkal) annak ellenére, hogy előre temettük sokan a sorozatot, pedig láthattuk volna, hogy a pár évtizedes klasszikusnak is mondható krimik újragondolásai nem teljesítenek rosszul nézettségileg.

A Supnat sztárjának a sorozata a Superman & Lois-szal (és a The Republic of Sarah-val?) együtt a CW egy új hullámát hozza el, ami … végre minőségét tekintve a többi csatorna szintjét is megütő darabokat tartalmaz?

Direkt nem a hibátlan kifejezést használtam, mert korántsem arról van szó, hogy tökéletes szériákat kapunk, mindenesetre úgy néz ki, elkezdte a csatorna a tinidrámák kezét elengedni és jelentősen átgondoltabb és látványelemeiben is minőségibb darabokat kaptunk. Avagy … ?

A Walker ugye a legendás Chuck Norris 1993-ban rajtoló, nyolc évadot megélő sorozatának mai köntösbe bújtatása. Természetesen teljes újragondolásról van szó, nagyjából a főhős neve és foglalkozása egyezik csak, de valljuk be, nem vágytunk karatézó Jared Padalecki-re, az valahogy komolyanvehetetlen lenne, a kopóság pedig azt gondoltuk, hogy majd a heti nyomozásokat fogja hozni, ehelyett inkább, ahogy a pilotkritikában is szó volt róla, egy mélyebb családi drámát kaptunk, amiben a főhősünk bűnüldöző.

És ez így nálam működött is! Biztos nem írnám ezt a kritikát, ha pusztán epizodikus krimi lett volna belőle, ugyanis amiben csak nyomozunk, az nagyon nem kenyerem – még úgy se, hogy gyakorlatilag a fiatalokat leszámítva az összes színész ismerős és kedvelt arc -, a Walker mellett viszont még annak ellenére is maradtam, hogy az igazából a közepesnél nem sokkal jobb.

A tovább mögött folytatom.

A legtöbb junkie szerintem azért döntött a sorozat mellett, mert Padalecki kapta a főszerepet. Ettől azért én féltem, elvégre a 15 éve futó sorozatában is inkább csak második volt, rengeteg kritikát kapott a játéka, és még most is meg tudta mutatni, mivel volt problémánk (JarPad, a rángatózó arcizmokkal bambulás még mindig inkább vicces, mint hihetően mérges figurát ad!), de megmutatta egy új, lazább oldalát, ami abszolút jól állt neki.

Az Odaát nem sokszor adta meg a lehetőségét annak, hogy vicceskedjen(/hogy mosolyogjon …) a stílusánál fogva, itt azonban nem egyszer kaptunk olyan jelenetet, ahol önfeledt, vidám karaktert kellett játszania, és nemcsak ment neki, de a sorozat egyik legerősebb eleme a könnyedség. A legtöbb drámában szinte sosincs nyugta a karaktereknek, folyamatosan problémákba ütköznek, a Walker azonban néhány galiba után megállt és kicsit felvidította őket, ami üdítő látvány volt a sok akció és dráma közepette.

Az akciót egyértelműen Walker munkája hozta képbe, azzal talán nem is érdemes többet foglalkozni annál, hogy a heti esetek eléggé háttérbe szorultak, inkább az átívelős szál miatt kaptunk bunyót, lövöldözést, beépülést, nyomozást, menekülést és autós üldözést, de ezek mellett vegyült a családi drámával is az akció, nem egy olyan eset volt, amikor a gyerekekre, a testvérre vagy a szülőkre fogtak fegyvert.

winnie a második írásában megemlítette, hogy számára egy érdekes karakter sem került be a sorozatba, amivel részben egyet is tudok érteni. Inkább a közös jelenetek azok, amik ütnek. Liam például abszolút hidegen hagy, de Cordellel, a szüleivel vagy testvére gyerekeivel abszolút működött. Kár, hogy a saját szerelmi drámája valahogy nem tudott átjönni.

Pedig meglepően ügyesen tudta a Walker folyamatosan mozgatni azokat a karaktereket is, akiknek éppen közük nem volt a főszálhoz, legyenek azok a nagyszülők vagy Walker társának pasija. Előbbieknél őszintén szólva azért elég ködös, hogy mi is volt a probléma, sokszor rébuszokban beszéltek a köztük lévő kapcsolatról, utóbbi viszont hiába tűnt eleinte a legfeleslegesebb karakternek, minden jelenetével szimpatikusabb lett.

Na meg azért is jó, hogy jelen van, mert a Padalecki mellett szorosan a legerősebb karaktert játszó legjobb színészi játékot nyújtó Lindsey Morgan-nel olyan jeleneteket raktak össze abszolút természetesen előadva, amiken nem lehetett nem vigyorogni. Azért félő (volt), hogy valami köze van a gonosz brigádhoz, de nagyon remélem, hogy még sokáig marad. Már csak azért is, hogy ne kezdjék el a Cordell és Micki közti remek baráti viszonyt romantikussá alakítani.

A gyerekekről is érdemes azért szót ejteni: annak ellenére, hogy rettentően idegesítő lépéseket tudtak megtenni és sokszor a falnak tudtak volna menni a nézők tőlük, szépen kinőtték magukat az évad vége felé a tűrhető vagy éppen kedvelhető kategóriába. Augie-nak könnyebb dolga van (nemcsak azért, mert a színész minden mozdulatában ott a fiatal Jared Padalecki!), hiszen Stella a csapongó tinilány, akit az érzelmei hajtanak, ezzel nem egyszer bajba is sodorta a családját.

A főszál nem titok, hogy a Mrs. Padalecki által alakított Emily-nek, Cordell elhunyt feleségének a halála körül forgott, ami eleinte nem is tűnt olyan érdekesnek – sőt, a végére sincs benne túl nagy csavar, főleg, hogy az elkövető alig szerepelt -, de az egyszerű gyilkosság elég érdekes eseteket tudott előhozni. Az évadzáróban például baromi érdekes volt, ahogy Cordell a család elé állította az elkövetőt, hogy vallja be nekik, mit tett.

Emellett a mellékszálak közt volt Micki családi drámája, párjának pályaválasztása, Stella első szerelme és önmegvalósítása a sportban, Augie szerelmi élete, valamint a bár jövője, aminek kapcsán a jövőre már állandóként visszatérő Odette Annable játékával örvendeztetett meg minket.

Érthető, ha a Walker nem jön be mindenkinek, én is magamhoz képest némiképp késve néztem az epizódokat, ami arra utal, hogy azért nem lett a legnagyobb kedvenc, de a Walker ha nem is a legjobb idei újonc, a CW erősebb sorozatai közé került. Kétlem, hogy megélne 8 évadot, ahogy elődje (térjünk erre vissza hét év múlva), de közel sem lett annyira rossz, mint amilyenre első blikkre tippeltem, sőt nézhető és élvezhető.

3 hozzászólás Ne habozz!

Lacika - 2021. 08. 24. 10:32

Éppen mostanában nézem újra a Supernaturalt és volt egy rész, amiben Dean saját maga Clint Eastwoodként mutatkozott be, aztán hozzátette, hogy ez itt mellette a társa, Walker a Texas ranger. Kb. 9 évvel később valóság lett.

Jab - 2021. 08. 24. 17:08

Szerintem jópofa sorozat.
Az arcokon amit Jared vág viszont szakadni szoktam. :D

Denisa - 2021. 11. 20. 19:39

Végre, valaki bevállalta, hogy befejezi az első évad feliratait, (ezer puszi neki), így érteni is fogom az évad második felét.

Az első fele nagyon tetszett. Mind a pályakezdő Micki kontra tapasztalt Walker, mind Micki és Trey, és a gyerekek és Trey jelenetek nagyon jók voltak.
A nagyszülők nem voltak rosszak, és Liam sem unalmas, bár tény, hogy picit szürkébb, mint a többiek.
Geri kicsit sablonos, míg rossz fiú pasiját sajnálom.

Ha lesz fordító a 2. évadhoz, tuti folytatom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz