login |

The Walking Dead – 11×02: Acheron: Part II

2021. 08. 24. 21:40 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Előző héten elkezdődött a The Walking Dead utolsó szezonja (bár a kinti tévében csak most, az itthoniban pedig még mindig jó kérdés, de mint láthatjátok a naptárban, a 10. évad végre felkerül végig az HBO GO-ra), ami ahhoz képest, hogy nem vártunk tőle sokat, nem is volt rossz. Annak a dupla epizódnak a folytatása érkezett meg most, ami sajnos nem tudta azt hozni, amit az elődje.

Ugyan kiszakadtunk a biztonságos Alexandria határaiból, de valahogy most nem akarták azt mutatni, hogy valóban veszélyben lennének a karaktereink. Ismét ugyanaz a két szál jelent meg (Maggie-ék kalandozása és Yumiko-ék Commonwealth határán), viszont egyik unalmasabbra sikerült, mint a másik.

Folytassuk is a tovább mögött spoileresen.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy nem próbálkozott az epizód, ugyanis két fronton is szeretett volna támadni: Maggie, Daryl és Negan (+ a nevenincs karakter) szálán az akcióval, az újszerű zombiirtással próbálkoztak, miközben Yumiko-ék az érzelmeinkre próbáltak hatni.

A metróalagútban ragadtak történetében azonban hiába akart akciózni, nem sikerült túl hatásosra. Nemcsak azért, mert Maggie hátramaradása utáni menekülés végig offscreen történt, hanem azért is, mert a gránátos zombigyilkolás nem éppen újdonság. Konkrétan 7 résszel ezelőtt is durrogtattunk, és már akkor is ostobaság volt, ahogy itt is, hogy magukra robbanthatják a szerelvényt és az alagutat, de természetesen csak a kóborlók pusztultak el.

Jó, azért nem mondom, hogy fogalmamsincsmianeve hátrahagyása és felfalásának végignézése nem volt hatásos, de egy másodpercre sem volt kiszámíthatatlan. Közben el is morfondíroztam azon, hogyha a 11×02 a TWD első évadjának akárhányadik része lenne, akkor mit szólnánk hozzá. Nem lennének rosszak ezek a jelenetek, ha először látnánk ilyenek, hiszen a sorozat egyik nagy erénye volt aranykorában az, hogy egy ritka zsáner új darabjaként szolgált, viszont itt a 11. évadban ezek már nem tudnak úgy hatni.

A TWD elszipolyozta a jelenlegi és jövendőbeli zombis sorozatok sikerét?

Annak viszont örülök, hogy nem azzal telt az epizód, hogy Maggie és Negan veszekszik, hanem elkezdik a köztük lévő bizalmat felépíteni. Persze érdekes, ahogy két erős személyiség egymásnak esik, csak nem úgy, hogy Negan már egészen más ember(nek tűnik), Maggie pedig nagyon bizonygatja, hogy szívtelen lett az elmúlt években. Az anekdotája viszont nagyon gyenge volt.

A több drámát magában tartogató szál egyelőre érdekesebbnek érződött, de elég gyorsan kifulladt és csak az epizód néhány részén vált ismét szórakoztatóvá. Yumiko talpraesettsége például ütött, Eugene elérzékenyülése pedig megható volt (még nekem is annak ellenére, hogy ki nem állhatom a karaktert), de azért fel lehetett volna jobban dobni ezen a két jeleneten kívül ezt a szálat is.

A határon ragadt négyest azonban Commonwealth végre beengedi a városába, úgyhogy most már mindenképp ki kell mozgatni őket egy teljesen új világba – pláne úgy, hogy Stephanie megjelent az epizód végén. Persze itt a TWD megemeli középső ujját és közli a következő epizód előzetesében, hogy a cliffhanger az elmúlt évek szokásai szerint minimum 2 résszel később kerül majd feloldásra, mert a Commonwealth-szálat Carol, valamint az éhező Alexandria váltja.

Volt ez már jobb is. Az viszont egyértelműen pozitívum, hogy nem maradunk újdonságok nélkül, ugyanis az epizód végén a felakasztott zombikkal kirakott úton megjelent az erősen agresszív Reapers (egyik) csapata, így Maggie-éket egy vérszomjas banda fogja a következőkben üldözni. Nem hiszem, hogy bármely fontosabb szereplőnket félteni kéne ezen a ponton, viszont az embervadászat ígéretesnek tűnik.

10 hozzászólás Ne habozz!

ty - 2021. 08. 25. 01:46

“ostobaság volt, ahogy itt is, hogy magukra robbanthatják a szerelvényt és az alagutat, de természetesen csak a kóborlók pusztultak el.” – A repesz gránát nem robbant fel egy metró kocsit, egy metró alagutat meg pláne nem. Még az is túlzás, hogy a zombikat megölte, bár itt a zombik koponyája a paradicsomhoz hasonló állagú. Nem a robbanás a fegyver lényege, hanem a robbanás által szétszort szilánkoké. Olavass utána, de abban egyetértek veled, hogy átgondolatan, és üres rész volt ez is.

irgum76 - 2021. 08. 25. 09:43

bazz az ablak nem tört ki…

a nemtudomkicsodát meg simán megmenthették volna
kinyitják az ajtót aszt visszacsukják mi ezen olyan rohadt bonyolult?

ha már volt shotgunjuk inkább a beragadt ajtót kellet volna lövöldözni

de ha már bejönnek azon a szűk ajtón a zombik ezek meg halomra lövik őket akkor hol a halom???
ugyanaz mint múltkor az alagútban kivéve, hogy most még inkább el kellett volna torlaszolni a bejáratot a hulláknak

Mate4182 - 2021. 08. 28. 08:23

Durva hogy mennyire megszunt a hype a sorozat korul…

Magamrol tudom hogy miert : le vagyok maradva kb 5 resszel es varom a megfelelo alkalmat amikor semmi mas nincs es egybe bedaralom.
De azert arra szamitottam hogy sok komment lesz ha visszater az utso evad

Mikilós - 2021. 08. 29. 13:03

@Mate4182
EZT ADOM ÉN IS. Basszus még 5-6 évvel ezelőtt még mekkora szám volt, hogy kijött a Walking Dead előzetese. Ma már jó pár nap vagy egy hét után nézem meg és ez a részekre is igaz. Persze amikor a tévében ment megnéztem a FOX/RTL Spike-on, de mióta egyik sincs, azóta nem igazán izgat. A 10. évad uccsó 6 részét nem is siettem el. Persze most is “szeretem” a sorozatot, de már rég vesztett a fénykorából. Sajna.

Viszont a Feart valahogyan még mindig kicsit jobban várom a TWD-nél. XD

U.i.: Én azon szoktam elgondolkodni, ha még mindig Darabont lenne a showrunner akkor sikeresebb lenne-e vagy ugyan úgy elévülne a sorozat?

Enzo - 2021. 09. 03. 00:37

11×02 (pótlás múlt szerdáról)

[Metró]
Na nehogy már ennyire lazán venné a csapat Maggie eltűnését…de tényleg, ez mi volt már: megkérdezik Negan-t, hogy hol a nő, erre mondja hogy előbb még itt jött mögötte, majd mindenki vállat von, hogy “jóvanakkor”, nehogy legalább a metrókocsi tetejére felmásszunk megnézni, hogy mi van vele… (mert amúgy is ott hogy lennének már zombik??)
Maggie meg kb ugyanolyan “rejtélyesen” (~plot armor) menekült meg, mint anno Glenn a kukáknál.
Aztán jött a másik marhaság ezen a szálon: feltűnik a Gage nevű srác az ajtónál, de simán ott hagyják, pedig egyrészt még bőven lett volna idejük megpróbálni kinyitni az ajtót (Aldennek igaza volt ebben), másrészt amúgy is abba az irányba mennének tovább, harmadrészt különben is mit vekengenek a helyszínen, ez a szűk tér pont hogy előny a zombik leölésében, még ammo híján is…
Még pár észrevétel innen:
– Érdekes a hajléktalanok kérdése, nem is tudom, hogy előkerült-e már a sorozatban + szimbolikus ahogy ott rohad a sok pénz, ami ebben a világban már (/még) értéktelen.
– Hú, Maggie sztorija mennyire beteg, atyavilág…
– Lol, Daryl aztán tud stílusosan robbantani, belerakta a járkáló szájába a gránátot, és odébbrúgta :D
– Már pont csodálkoztam, hogy sikerült az ősz csávót (Roy?) életben tartani, amikor megjöttek az ismeretlen fegyveres maszkosok és megcáfolták ezt a kijelentést :D (az akasztott zombis körítés amúgy hatásosan nézett ki)

[Commonwealth]
Mondtam már, hogy imádom Princess jeleneteit? :D
Na persze most nem csak ő sziporkázott, Yumiko “kiértékelős” jelenete is rendkívül badass-re sikerült, ahogy a kihallgatóit kielemezte – de azért hőseink profilozása is valamennyire működött, hiszen azt választották taktikának, hogy Eugene-t beparáztatják és elkülönítik a barátaitól, hátha kiderül valami. Ehhez képest Eugene egész jól tartotta magát a sztorihoz és ugyanakkor hű, micsoda őszinte monológot levágott! Be is jutottak a végén és még Stephanie-t is megkaptuk, aranyos szemüveges csajszi :)

winnie - 2021. 09. 03. 05:03

“Aztán jött a másik marhaság ezen a szálon: feltűnik a Gage nevű srác az ajtónál, de simán ott hagyják”

lehet, hogy nem szép dolog, de azért a marhaság szerintem erős, hiszen az volt a sztori lényege, hogy miután cserben hagyta és meglopta őket, konkrétan a legfontosabb dolgaikat vitte el, ez volt kvázi a büntetése, nem törték magukat érte.

Enzo - 2021. 09. 03. 13:47

@winnie: hm, ez a cserbenhagyás akkor nekem annyira valahogy nem jött át – mármint tényszerűen emlékszem arra a jelenetre, amikor mondják hogy Roy(?) meg ő eltűntek az összes cuccukkal, de akkor még ezt nem értelmeztem feltétlenül úgy, hogy direkt leléptek gyávaságból, és aztán emiatt amikor előkerült a srác, akkor se éreztem hogy neheztelni kéne rá -> de egyébként abszolút van benne valami, így jogosabb a “büntetése”.

winnie - 2021. 09. 04. 10:20

úgy éreztem, hogy amikor beszélnek vele, akkor benne van az egészben némi felelősségre vonás, illetve magyarázkodás az ő részéről. aztán persze, ki tudja.

danonino1984 - 2021. 09. 08. 14:20

És megtudtuk, hogy Eugene még szűz.

zazie - 2021. 09. 19. 22:34

Én reméltem, hogy legalább néhány diskuráltok még itt. Nekem az alfás részek nagyon nehezen csúsztak le, de utána a karakterek részei nagyon tetszettek és látok fantáziát a Maggie-Negan “konfliktusban”, de nem úgy, hogy megölik egymást, hanem inkább másféle megoldás lesz ebből szerintem.. Nekem is a kukás jelenet jutott eszembe, meg hogy akkor még kb. lerágtam a körmöm, hogy nehogymármeghaljon a Glenn, annyira izgultam.. hát változnak az idők, de én még mindig szeretem ezt az egészet, még akkor is, ha az is kiszámítható, hogy kb. a kis J..? és Hirsl tudjaistenhogykellírni majd egy pár lesznek…
És még egy. Maggie sztorija tényleg annyira kilógott, teljes értelmetlenség, mintha egy aberrált, bugyuta horror egy jelenetét mondta volna el, pedig még jó is lehetett volna…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz