login |

The Challenge: kezdett a 37. évad, a Spies, Lies and Allies

2021. 08. 25. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Legends will be made here.

Miután írtam végre egy hosszabbat az MTV komoly veteránnak számító realityversenyéről, nem terveztem, hogy beszámolok az új szezon kezdéséről, hiszen azt nézve megint kiderült, hogy nem annyira az én stílusom ez a játék, amely az extrémebb fizikai feladatokat egy csavarokkal teli és eléggé kiszámíthatatlan keretben tálalja, Big Brother-szerű együttéléssel, taktikázással, háthabszurkálással, esti bulizásokkal és szappanos drámával.

Azonban amikor kiderült, hogy a Horvátországban felvett új szezonnak van egy magyar résztvevője is (Szabó ‘Pumped’ Gabo), akkor úgy gondoltam, hogy azért mégiscsak az a minimum, ha írok a startról, főleg azok után, hogy itthon eléggé el lett hallgatva a jelenléte, pedig mi derekasan posztoltunk róla. (Később kiadtak erről egy közleményt, ami meg is futotta közepesen gyengén az online sajtót, majd a premier körül még egyszer hírt vertek neki a médiában nem túl sok hozzáértés kíséretében – talán majd, ha lesz hazai premier? Mert mintha egyelőre még nem futna itthon ez a szezon, a tévéműsorban legalábbis csak a 28. szezon ismétléseit látom.)

A magyar szereplő, aki mint személy mondjuk számomra irreleváns volt (tudom, hogy anno meme lett, de élőben nem nagyon láttam/hallottam, de most először megnéztem azt a videót, ami révén “felfedezték”), úgy kerülhetett a realityben, hogy az egy különleges szezonnal jelentkezik. A The Challenge ugyanis arra a koncepcióra épít, hogy játékosai mind korábbi valóságshow-szereplők: egyesek már sokadjára térnek vissza játszani (kvázi foglalkozásként, mint a Ninja Warriorok esetében), mások pedig újoncként csatlakoznak, hogy ha beválnak, akkor idővel visszatérő vendégek, veteránok váljanak belőlük.

A botrányos alcímmel rendelkező 37. évad annyit csavart a koncepción, hogy ezúttal az újoncokat javarészt nemzetközi valóságshow-kból válogatták össze, többen jöttek a nigériai Big Brother-ből vagy a román Survivor-ből, de láthatunk ismerőst a Too Hot To Handle-ből és a The Circle US-ből (sőt, számomra az amerikai Survivor-arcok is kellemes meglepetést jelentettek, ld. Tommy, Michaela és Michele), a Gabo néven futó honfitársunk pedig ugye anno a Warsaw Shore-ban szerepelt.

Gabo jelenléte az első részben, miután a felvezető játékban a párjával 17-ből 16. lett, azt hittem, hogy teljesen marginális lesz és akár még azonnali kieséssel is végződhet, mert az előzetesekben nem nagyon kapott komoly szerepet, de végülis azért jutott neki némi reflektorfény, főleg akkor, amikor arról beszélt párjának, a veterán Nany-nak, hogy igazából azért választotta őt, mert a csaj ‘hot’. Még interjút, azaz kamerába beszélést is kapott a nyitányban, és lehet, hogy nem is kellett mindig feliratozni.

De a rész természetesen nem róla szólt, hanem inkább a Survivor-ös újoncokról. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Igazából mindegy, hogy ki esett ki, nem ezt fogom elspoilerezni (az extremitásra való minden célzásom meg a tűzkilövellések ellenére a döntő játék elég snassz és izgalommentes, egymást lenyomó hülyeség volt egy ócska állványon, aminél csak azt vehettük biztosra, hogy lesz sérülés közben, mint ahogy lett is…), de az a már-már mondvacsinált dráma, ami Michaela listája kapcsán kibontakozott hamar elvette a kedvemet az egésztől.

Igen, tudom, hogy az elején kell találni valakit, akire rá lehet szállni, de minden, ami ennek kapcsán kibontakozott, számomra nagyon túl volt lihegve, és erre az aspektusra már a múltkori írásomban is kitértem. Tény, hogy a játékosok, főleg a veteránok tisztában vannak azzal, hogy a játék lényege az árulás és egymás kipöckölése, és inkább csak megjátszottak a nagy felháborodások, de ettől még nagyon soknak tűnik az, hogy valaki látszólag a szívére veszi a jelölését, ami pedig lehet, hogy annak a jele, hogy félnek tőle. Ezek a hisztik a játék lényege kapcsán valahogy mindig visszatartanak attól, hogy komolyabban átadjam magamat a The Challenge-nek.

Ahogy írtam, ezúttal is páros versennyel kezdenek, de persze a műsorvezető, TJ Lavin szokás szerint bedobált pár csavart – meg a kémes/ügynökös tematikát erősítendő pár, a Survivor-ös toposzoknál is idegesítőbb kifejezést. A nyitó feladatot nyerő duó kiválaszthatta ugye, hogy kik fognak megküzdeni a kiesés elkerülése érdekében a többség által jelölt párossal (Michaela nem hazudtolta meg magát megint, mi, Survivor-ösök ismerjük őt!).

Itt jött be az első csavar, miszerint a The Agency, azaz a nyerő páros bármelyik fiút és lányt választhatta ellenfélnek, nem kellett fix párost (konfliktusok feltekerése, csapó egy). Aztán pedig a kiesést követően a túlélő duó tagjai is dönthettek, hogy együtt maradnak-e, vagy szétkapnak egy korábbi párt, hogy az egyikük helyét átvegyék (konfliktusok feltekerése, csapó kettő) – mondom, teljes kiszámíthatatlanság.

És ez az aspektus, ami miatt olykor a Survivor-nél is bizonytalankodom, hogy mennyire a győztes érdeme, ha nyer, mert bár lehet azzal érvelni, hogy ő volt az, aki legjobban tudott alkalmazkodni a változásokhoz és a kiszámíthatatlansághoz, de valójában mindez csak utólagos okoskodás, ugyanis valahol mégiscsak a random dönt. Ha valaki egy véletlenszerű dolog során a rossz oldalra kerül, akkor olykor lehet bármennyire taktikus, ügyes és erős, nem fogja tudni elkerülni a kiesést.

Ha valami miatt mégis maradnék, akkor az némelyik szereplő. Nemnézőként nálam a veteránok annyira nem pályák, nem kötődöm hozzájuk (a régi nézőket ők SIMÁN megtartják) és eleve nem nagyon vagyok oda a régi kapcsolatokra és a játék múltjára alapozó gameplay-ért, azonban az újak között akadtak szuperjó figurák. Konkrétan a két román Survivor-ös arc, az első adásban főleg Emy (aki ahogy nézem, elsődlegesen X-Factoros volt – OFF: ki a FAKK az a festett arcú ember a román zsűriben???), de egyébként Emanuel is, nagyon jó volt – előbbi szarkeverése az évadnyitóban zseniális volt, de tipikusan később visszaüthet ez az agresszív stílus.

Utóbbiak miatt lehet, hogy maradnék, Gabo miatt kevésbé, de azért kíváncsi leszek, hogy a későbbiekben hozzátesz-e valamit a műsorhoz, akár karakterként, akár játékosként, bár nem nagyon tűnik challenge beast-nek. De szerintem számomra ennyi volt a szezon, max még a múlt heti második részt, megnézem, úgysem tudnám fejben tartani, hogy ki kivel merre hogyan van éppen.

ui1: Anno hírben írtuk, hogy volt némi COVID-hatás forgatás közben, tippre azért “tűnt el” az egyik játékos a 37×01 végén, de szerencsére kéznél volt egy tartalék. UPDATE: A 37×02-ben is lecseréltek valakit.

ui2: Ezek még mindig képesek tátott szájjal meglepődni minden random csavaron, mintha az az első ilyen húzás lenne…

ui3: Kíváncsi leszek, hogy a mostani újoncokból lesz-e, akit majd visszahívnak egy új szezonra.

1 hozzászólás Ne habozz!

Nikki - 2021. 08. 25. 23:55

Elmerengtem, hogy költői-e a kérdés a festett arcú emberről…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz