login |

Valeria: kezdett a 2. évad

2021. 08. 25. 21:30 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Felszusszantam, amikor visszaolvastam a Netflixes spanyol Valeria első szezonjának kritikáját, s ráeszméltem, hogy a következőt írtam: (…) ezzel megágyaznak egy esetleges második évadnak. Amit ha van épp időnk, megnézünk, mert miért ne, nem? (…), közben pedig az előtte megnézett premiernél pont arra gondoltam, hogy jó eséllyel ez az utolsó epizódom, ugyanis van megannyi más, ami sokkal jobban érdekel.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a premier elrettentett a folytatástól, sőt, voltak elemei, amik kifejezetten tetszettek, mindössze megerősítette azt a gondolatomat (amit winnie már jó ideje hangoztat), hogy a mai túlzsúfolt sorozatos piacon nem elég a középszer, valamit fel kell mutatni, amivel a nézőket megtarthatják. Ez pedig a Valeria-nak második nekifutásra sem sikerült.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Nem szeretném elnyújtani ezt a kritikát, és nemcsak azért, mert vár rám egy halom másik érdekes sorozat, hanem mert nem is nagyon van miről beszélni az évadnyitó kapcsán. Negyvenkettő percet kaptunk, aminek kb. a fele is elég lett volna arra, hogy felvázolják az évad szálait. Ötletem sincs, hogy ment el a háromnegyed óra úgy, hogy közben nem unatkoztam, de az a baj, hogy ez nem jelenti, hogy élveztem volna.

Az ötletes intrót, a repkedő feliratokat és a hangüzenetet tartalmazó hangulatos, pörgős jeleneteket például nagyon kedveltem, furcsa módon viszont a négy főhős közül egyetlen egy jeleneteit hagytam volna ki legszívesebben: Valeriáét. Jó, a folyamatosan elég merészen ábrázoltan szexelő barátnőben (Lola) sincs túl sok a sorozathoz, de ő legalább a pasija rejtegetésével pár perc szórakozást nyújtott, ahogy a coming outolt barátnő is (Nerea), aki nem igazán jön ki a középosztálybeli barátnőjével.

Nem a legutolsó helyen áll Carmen annak ellenére, hogy egyáltalán nem tudtak megmozgatni a jelenetei a premierben (azt leszámítva, amikor letámadta az igazsággal a fogorvosnál a srácot), de csak azért nem, mert emlékszem, az első évadban mennyi szórakoztató jelenetet hozott … a főszereplővel ellentétben.

Pedig Valeria egy elég reális figura, aki remekül képviseli a mindennapi problémákkal küzdő fiatalok rétegét, mégis annyira ellenszenvessé válik a kínlódása egy alapvetően vidám közegben, hogy abszolút lehúzza a sorozatot a szememben.

A szomorúsága valóságos, azonban az, hogy még mindig ugyanannál járunk, hogy összejöjjön-e a sráccal, akibe bele van zúgva, az kezd kiborítani. Főleg úgy, hogy ignorálja hetekig, majd ki van bukva, mert a srác továbblépett. Az első szezon mondanivalóját sem kedveltem, és azért ebbe is beleállnék, hiszen a hetekig tartó felszívódás és teljes nemtörődömséget elfeledjük, de a maga életét nem elhanyagoló férfit egyből elítéljük?

Sajnos a Valeria hiába tartalmaz remek jeleneteket, én itt veszek tőle búcsút – nem azért, mert borzalmas lenne, hanem mert abszolút közepes, a jó és rossz elemei teljesen kiegyenlítik egymást, ami még adhatna egy guilty pleasure jelleget az egésznek, csak ahhoz, hogy maradjak, kötődnöm kéne a karakterekhez. Ez pedig hiányzik, nem sikerült elérnie a sorozatnak, hogy igazán szerethető és emlékezetes karaktereket adjon.

2 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 08. 26. 10:13

Néztem az első évadot, de semmire sem emlékszem… Lehet a másodikat már el sem kezdem, tényleg annyi jobb, sokkal jobb sorozat van h nincs erre időm..

Snoopyzit30 - 2021. 09. 10. 21:31

Nekem jobban bejött ez az évad, mint az előző. Szerintem, aki szerette az 1. évadot az most sem fog csalódni.
Nem egy mély dráma, de szórakoztató szerintem. Én bírom a karaktereket van amelyiket jobban, van amelyiket kevésbé, de ez így van jól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz