login |

Pilot: Clickbait

2021. 08. 26. 21:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha már sokan küldik egy viszonylag nagyobb vloggernek a videót, aki beszél is róla az “adásában”, ami a “trending now” részen van egy YouTube-szerű weboldalon, akkor nem sokkal később már meg is lenne az az 5 millió megtekintés, ami az elrabolt férfi halálát jelenti. Ehelyett az 5 millió elérése a “ketyegő bomba” írói húzás, ami plusz izgalmakat hozhat. (Màr 6 ezernél jár! It’s all over the internet. 300 000 megnézésnél?)

Na, de ezen túl kell lépni, vagy meg lesz magyarázva a Netflixes Clickbaitben (szinkronnal jött!), aminek a címe a hatása szerint is működik, ha jól látom.

A sorozat high concept alapkoncepciója amúgy tényleg ennyi, egy férfi feltűnik egy vírusvideóban, ahol “bevallja” (táblákkal mutogatja), hogy nőket bántalmazott, és ha a vallomása 5 millió megtekintéshez ér, akkor meghal. Aztán (trailerben lelövik a fordulatot még az első részből) feltűnik egy második videó, amiben mást is bevall, és már nem is olyan egyértelmű minden, mint korábban.

Nyilván a kibontás lehet az érdekes, hogy mit hoznak ki az izgalmas labdafeldobásból. (1 millió fölött vagyunk, szorít az idő!). Vajon tényleg elkövetett valamit? Ki rabolta el? Sikerül megmenteni? És persze mivel a sztori egy része online, akkor az emberek reagálását még nem is említettem. Vagy ott a sajtó felelőssége. Ha valóságban történne egy ilyen, akkor az tényleg hír? Mivel vannak beljebb a nézők, ők is részt vehetnek a halál számlálójában? Ha meg csak átverés videó, akkor főleg mi értelme lehozni? 2021-ben is megy még a Nightcrawling, csak más a platform.

Mindezek mellett már a 2. részben is van olyan fordulat, ami kicsit áthelyezi a téteket, de nyilván igyekszem kerülgetni. Szerintem érdemes addig kitartani.

A megvalósítás, tudom sokat lovagoltam a számlálón, de valójában rohadt jó. Mondhatni meg sem lepett, hogy az első részt (és még egy későbbit) Brad Anderson rendezte, akinek a The Machinist, több The Wire-rész, a Transsiberian és hasonlók kötődnek a nevéhez. Nem csak a thriller rész kapott el, a kiderülő titkok és nyomok, de még a dráma is.

Bár talán a szerkezettel lenne egy kis bajom, de közben meg annyira mégsem. Kicsit olcsó (lehet, mert sok sorozatot nézek) a flashback közben, mégis működött, elkapott a dráma. Az meg kifejezetten tetszik, hogy ahogy a Gone for Goodban és a The Innocent-ben, itt is minden rész másik nézőpont. Az első az elrabolt férfi testvérét követi végig, a második az egyik nyomozóra vált, és jobban az ő irányából látjuk az esetet, az ő motiváció derülnek ki jobban miközben halad előre a történet, avagy nem ugyanazt a napot mutatják újra és újra, ha nem lettem volna egyértelmű.

Ennek kapcsán az epizódcímeket nem érdemes nagyon átnézni, mert pár fordulatot is lelőnek amúgy.

Maga a tényleges kinézet viszont semmi extra, avagy vizuálisan nem lenyűgöző, de nem is kell annak lennie. Nyilván nézhetne ki úgy, mint egy Fincher-film, hogy style with substance rendezőt említsek, de rengeteg hasonló thrillert néztünk. Lefelé sem billen ki semmi. Igazából a szereplőgárdára is ezt tudom mondani. Senki sem kapott el nagyon, nincs “aztak***a” pillanata, viszont nem tudnék olyat említeni, aki kivett az élményből.

Sima 7/10, tudjátok, nekem fontos a körítés is, nem csak az írás, és a kinézetet feljebb említettem, de maga a rejtély simán elkapott, a 2. rész végéig érdemes kitartani vele, még ha részemről a style is kell. Amúgy érdekes, hogy a sorozat egyik készítője ezelőtt a Stateless-t szállította, az is hasonló felépítés, csak nem pont élesen részekre bontva, de sok nézőpontos/karakteres. Ha valakinek ez bejött, akkor érdemes oda is elnéznie.

winnie nemsokára jön majd évados írással, szóval a spoilereket oda érdemes tartogatni, általánosabb kommentek persze nyugodtan jöhetnek, mindegy milyen előjellel természetesen.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 08. 26. 21:36

á, nekem nagyon bejön, hogy ennyire hűen tartják magukat a részenkénti külön nézőponthoz, ez azért jelzi, hogy alaposan meg van tervezve. bár az 1×04-ben egy ideig flashbackek vannak, meg kapunk jelenetismétlést, de annyi baj legyen. a rejtély nem tudom mennyire lesz jól megoldva a végén, de az oda vezető út engem elkapott, ahogy egy-egy kiemelt karaktert kiemelnek.

irgum76 - 2021. 08. 27. 07:58

egem mint a másik posztnál írtam nagyon elkapott az első rész
nem számítottam ilyen pörgésre
utána visszavettek a tempóból de mindig meg van tűzdelve WTF momentumokkal
a végétől én is féltem de ott sem csalódtam max egy kicsit klisés volt a rész utolsó 20 perce

én már nézem is újra :)

limrek - 2021. 08. 27. 09:20

itt most sikerült minőségi szinkront készíteni, a Hit&run-nal ellentétben

winnie - 2021. 08. 27. 23:53

hát, ez piszok jó volt. az elejétől a végéig. lehet, hogy nem lett volna szabad, hogy ennyire bejöjjön. de nagyon, nagyon bejött. nagyon alaposan volt megszerksztve, jól alapozták meg a szereplőket, hoztak be újakat, stb.

winnie - 2021. 08. 27. 23:53

és igen, itt sem érdemes előre elolvasni az epizódcímeket.

Lajosék a másodikról - 2021. 08. 28. 10:57

Vinnie Chase nem volt zavaró? Vagy csak nekem égett bele abba a szerepbe?

JKJ - 2021. 08. 29. 12:01

A harmadik közben rájöttem, hogy egyáltalán nem érdekelnek a karakterek. Abba is hagytam.

winnie - 2021. 08. 29. 14:00

ez szerintem nezhető csak a rejtélyre koncentralva is, hiszen a szerkezet miatt vannak olyan részek, amiknek olyanok a központi alakjaik, akik korábban nem is szerepeltek, sőt ugye talán ezek vannak többen, igy nem is tud erdeklodni az ember irantuk (komolyabban csak a ket kozponti no van kiemelve), de tény, hogy nekem pont ez volt az erőssége, hogy tetszettek pl. a testvéri szálak, illetve pont a reszeknek koszonhetoen kozelebb kerultem hozzajuk, annak ellenere, hogy nem volt karakterizalos a sorozat.

Marek - 2021. 08. 29. 21:26

A harmadik résznél nincs szinkron. ???

Gery89 - 2021. 08. 29. 22:28

Ledaráltam ma, jó volt ez!

Marek: valami geb@sz van vele, a húgom is nézte otthon és az 5.1-es magyar nem ment, csak a sima. Szerintem érdemes jelenteni feléjük.

winnie - 2021. 08. 30. 05:12

igen, ha valami gond van, akkor a kérdőjeles bug reportot érdemes küldeni, olykor nagyon gyorsan reagálnak.

KovyZoly - 2021. 08. 30. 09:43

Eszméletlen jól összerakott sorozat volt! Ilyen érzelmi hullámvasút, ami végigvezetett a 8 részen, parádés.
Nagyon jól fel lett építve, szinte minden momemtumnak jelentősége van.
Nálam 10/10 az évad.

piszkosfred - 2021. 08. 30. 22:42

Huhh, befejeztem én is. És hát ezt nem láttam jönni (ahogy a művelt angol mondaná), pedig általában egész jól eltalálom. Tényleg nagyon jól volt összerakva, és finoman vezették az embert az orránál fogva. (Az azért egy picit szúrja a szemem, hogy kb egy ilyen “random” dolog az indok, de ennek is megvan a maga zsenialitása)

Le a kalappal. 9/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz