login |

See: kezdett a 2. évad

2021. 08. 27. 21:30 - Írta: Shyllard

46 hozzászólás | kategória: kritika,

Megérkezett az Apple Tv+-os Jason Momoa nevével fémjelezett, vakok által benépesített posztapokaliptikus világban játszódó sorozat második évadja. Míg az első etapban én alapszinten a főszereplő és a készítő, Steven Knight (Peaky Blinders, Taboo) miatt kezdtem bele, ezúttal a nyitó 8 epizódban felvázolt világ miatt tértem vissza.

Apróságnak tűnik, de a nemlátókra épített kultúra és környezet számomra hatalmas élményt volt képes nyújtani a visszatérésben is. A braille írás és az ezzel a technikával készített könyvek szinte teljes eltűnése még mindig zavaró tényező a szememben, de ezen kívül továbbra is nagyon átgondolt világot mutat a See.

Az elsősorban funkciószerű és fakó, sötét színű ruhadarabok természetesen sorozatosan designosak, de igazságtalannak érezném felróni a készítőknek a nézői élvezhetőség érdekében meghozott kreatív döntéseket. Hiszen a rengeteg kis, élő és lélegző világot alkotó figyelmesség továbbra is jelen vannak.

A fény szinte minden esetben természetes forrásból ered, legyen az a nap, vagy egy tűz melege, ami a rideg környezet miatt sosem indokolatlanul lángol. Az utcaképet alkotó fej felett húzódó kötélfüggelékek fantasztikusan egyszerűek. Emellett a figyelemfelhívó csettintgetések, tiszteletet kifejező különféle dobolások és egyéb, hang és tapintás szintjén lefolytatott kommunikációs módszerek még mindig remekek.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat továbbra is kiválóan képes ábrázolni, hogy a vakok posztapokaliptikus környezetében a valós életben fogyatékként megélt világtalanság egy egyszerű tény. Nagyrészt ez annak is köszönhető, hogy a főszereplőnk egy nagyon kompetens és nem utolsósorban menő személy.

Baba Voss karaktere Jason Momoa által életre keltve üt, harci jelenetei remekül megkoreografáltak, s már a kezdő pillanatokban kapunk talán az első évadtól jóval véresebb ütközetet is. Egy percig sem érződik irreálisnak Baba ereje, hiszen egy szépen felvázolt, egész életében küzdő harcos karakterről van szó, aki szinte tökéletességig fejlesztette a látásán kívül minden érzékszervét.

Mindezek mellett, pedig a világot is egyre jobban kitárták, s végre megérkeztünk a Trivantianok által benépesített településbe is, ahol egy igazi nagyváros tárulhatott végre szemeink elé. Kanzua-val ellentétben ezúttal nem csak a nemesi belső tereket láthattuk, hanem a metropolisz legalsó, legkoszosabb részeit is, erősítve az előző bekezdésekben is felvázolt remek világépítést.

Ezen a vonalon ismerkedtünk meg végre Dave Bautista karakterével is, aki Edo Voss-ként talán képes lesz egy jó ellenlábasként is szolgálni a sorozatban. Míg magáért a színészért én nem rajongok, az első évadból nagyon hiányoltam a jó gonoszt, akihez Babát mélyebb kötelék is fűzi. Hiszen hiába a sok szál és mellékkarakter, azért továbbra is Momoa a főszereplő, aki az eddigi 8 részben főleg csak mentor, kísérő volt, nem pedig fő hajtóereje a történteknek.

A második évad első részében, pedig nagyon azt éreztem, hogy ezúttal a fókuszt erre a vonalra fogják tenni a készítők, a látó gyermekek különlegességét kicsit háttérbe szorítva. Ezt annyira nem is bántam, az egyre gyakrabban felbukkanó, első évadban még világmegváltóként kezelt ikrekhez hasonló szereplők megjelenése egyelőre jó iránynak tűnik, az egész első évados kiválasztott sztori nekem elképesztően unalmas és közhelyes volt.

Kofun (Archie Madekwe) pont annyit szerepelt, amennyire még elviselhető, Haniwa (Nesta Cooper) vonalán meg legalább Edo Voss-ék oldalára is kapunk szélesebb betekintést. Maghra (Hera Hilmar) párba állítása Kane királynővel (Sylvia Hoeks), pedig valamennyire még meg is menti ezt a szálat, bár utóbbi esetében számomra továbbra is a sorozat legnagyobb gyengeségét láthattuk.

Kane egy borzalmasan irritáló, hiteltelen és irreális vezető, akit próbálnak valami nagy intrikásként beállítani, mely tulajdonságának egyelőre sehol sem láthattuk bizonyítékát. Legnagyobb bajom a karakterrel, hogy olyan gonosz, aki indokolatlanul van még mindig jelen és életben. Jelenléte csak lehúzza a sorozatot, mintsem bármilyen nemű komoly veszélyt jelenthetne.

Esetében az a helyzet, hogy úgy próbálják okosnak beállítani, hogy bizonyos kényelmes pillanatokban minden őt körülvevő személyt átmenetileg lebutítanak. Még, ha el is hisszük, hogy mekkora szerepe van a monarchiának ebben a világban, Maghra mellett Kane már csak idegesítő ellenlábas. Sajnos attól félek, hogy még jó ideig velünk lesz a karakter, bár ne legyen igazam.

Viszont mindenképpen kiemelném még egyszer, hogy Maghra és Kane együttese valamivel érdekesebbé tudta tenni az amúgy irritáló vonalat is. S ez az első évadhoz képest történő javulás szinte minden elemében megfigyelhető a sorozatnak.

Azáltal, hogy nem csak a kietlen erdőkben, hanem nagyszabásúbb, élő, lélegző településeken vagyunk, maga a világ is sokkal hitelesebbé vált, mint az előző etapban. A rész játékideje is könnyebben folyt, bár a 2019-es részekben is az évad közepe környékén volt a legtöbb üresjárat. Meglátjuk mennyire fogják tudni tartani a tempót.

Kane-t a hátam közepére kívánom, de Baba és Edo összecsapása ígéretesnek tűnik. Kíváncsi vagyok arra, hogy Bautista miként fogja megjeleníteni a vak küzdelmet, s e téren legalább kevés kétségem van vele kapcsolatban. Hiszen a sorozat már harci koreográfia terén bizonyított, illetve a színész pankrátoros múltja sem hátrány ebből a szempontból.

Szóval nekem váratlanul pozitív élmény volt a folytatás, s ha nem fognak nagyon eltérni a mostani évad első részében felvázolt irányvonalaktól a későbbiekben, szórakoztató további 7 résznek nézhetünk elébe.

46 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2021. 08. 27. 22:43

Hát, folytatódott, de minek?

Sajnos az írók nagyon nincsenek a helyzet magaslatán, a rész első fele egész jó volt, a második felén meg kapartam az arcom, annyira idióta volt az egész.
Egyébként az alapötlet jó lenne, a szereplők is nagyon jók, Momoa baromi jól adja a vak harcost.
Kár érte, pedig egy ici-pici odafigyeléssel ez is simán jó lehetett volna.

SPOILER:
Ahhoz képest, hogy vakokról szól, csak úgy hemzsegnek a látó karakterek.
És a hosszú csatorna égő szénnel? Miért is? Minek? És ha olyan nehéz bemenni, mégis ki a fene táplálja? Mert a szén biza elég, időnként friss kell(ene), máskülönben pikk-pakk kialszik.
És a kiscsákó, aki lát, ne már hogy csak úgy elengedi, még csak meg sem fenyegette, hogy kiáltsa azt, máshol van… minimum leüthette volna, nem kell megölni ahhoz, hogy elhallgasson… Borzalmas! Nagy kár ezért a sorozatért.

punyapapa - 2021. 08. 28. 07:41

Alapozásnak jó volt ez a rész.
Tekintve a trailereket, sok minden csak később válik egyértelművé.
Szerintem aki most kezdi el nézni, az majd kedvet kap az 1. évadhoz ism

Mate4182 - 2021. 08. 28. 08:19

Fantasztikus ez a sorozat.
Egy vak emberrel nottem fel igy van valamennyire ralatasom a dologra es biztosra veszem hogy nem keves vak emberrel konzultaltak a sorozat keszitoi.
Persze vannak benne logikatlansagok, hogy ne lennenek, de az elkepeszto koreografiak, a gyonyoru fenykepezes es az amugy szerintem remek tortenet siman feledtetik velem a hibakat.

Bautistat nem szoktam kedvelni semmiben (csak interjuk alapjan tudom hogy jo arc) de itt most nagyon jo karaktert kapott, remelhetoleg kezd is vele valamit

+1: nem tudtam nem eszrevenni hogy ugyanolyan heg van a fejen mint amilyen serulest okozott Baba Voss a fahoz szogezett katonan mikor megolte meg az epizod elejen. Veletlen volna?

Eros 8,5/10
A kiralyno engem is kikerget a vilagbol

Dóri - 2021. 08. 28. 08:52

Továbbra is zseniális. Az az alaposság, amit a világépítésbe fektetnek, ahogy a karaktereket kezelik, tanítanivaló, emögött nagyon látszik, hogy íróként bőven melóztak rajta. Persze elég komoly feladat elé állították magukat, de egyelőre szépen veszik az akadályokat.

Platschu - 2021. 08. 29. 15:33

2×01

Sajnos továbbra is az a véleményem, hogy egynek elmegy, de nincs újranézhetőségi értéke ennek a sorozatnak. Már az 1. évadban sem tetszett az egész alapkoncepció, mert egyrészt utálom a negatív jövőképű, posztapokaliptikus szériákat. Másrészt az egész vakság téma inkább nyomasztó, mintsem szórakoztató. Egyszerűen nem reális, hogy az erdőkben vagy itt gyárakban mászkálnak, ha egyszer senki nem lát. Az emberi agy nem tud ekkora területet feltérképezni és elraktározni. Tehát próbáljatok csak becsukott szemmel elmenni wcre otthon vagy kivenni a tejet a hűtőből, talán ezek még botorkálva elmennének, de utazni? Baba is simán átkel egy sűrű téren anélkül, hogy bárkibe beleütközne? Caga botorkálnak az erdőben a fák között? Egyszerűen ez nem hihető. Vannak itt jó ötletek, mint az inka csomóírás, az arcok felismerésére szolgáló hegek, a falvakban a fenti “vezeték”. Ám egy idő után minden holmi leamortizálódna, mert a civilizációnak vissza kellett volna fejlődnie arra a középkorias szintre, ahol az 1. évad kezdődött. Próbáljak persze a meglévő technikát megmenteni, de ha senki nem lát, akkor hogyan vetnek, varrnak, fűtenek? Ki és milyen ételt tud így termelni? Mindenki kukoricán és halon él? Az egész világ egy logikátlan katyvasz. Komolyan mondom az állatoknak szurkoltam eddig is, mert a lovak vagy kutyák simán előnyben vannak az emberekkel szemben. Mert hát volt az a kis medvetámadásaz első évadban és ott talán még említették is, hogy a vadállatokat kiírtották csapdákkal.

Kane a legidegesítőbb Cersei klón, akit képernyőn láttam. Játszik a csörgőjével a maszturbáló pszichoribi, de közben vakon ő sem jobb senkinél. Egy feudális társadalom rég felkelt volna a nem látó uralkodóval szemben, ha az a közösség javára semmilyen hasznot nem tud hozni. Nem, hogy még évszázadokon át nemeseket eltűrjenek. Régen egy jó hadvezér vagy sámán vagy más különleges képességű ember került vezető státuszba, itt meg egy ilyen félőrült? Az ő szála az egész 1. évadban érdektelen volt, amíg a kapcsolatát Maghrával nem fedték fel.

Maghra szövetkezik vagy nosztalgiázik Harlannal, aki pedig ilyen Kisujj jellegű ármánykodónak indul most. Nem értem a nő miért hitte, hogy a tesója maga mellé veszi és együtt uralkodnak. Ennyire naív?

Baba csak simán ultraagresszív. Teljesen felesleges ez a sok nyársalásos szadizás. Ez engem taszít, bocsi. Jason Momoa ettől még remek, mert hozza a kötelezőt.

Maradt még a két “gyerek”. Ők legalább relatíve normálisak, de ne mondjátok már nekem, hogy 18 év alatt nem tanította meg az apjuk őket szerepjátékos kifejezéssel élve a vakharcra vagy legalább osonni? A csajszi vadászgatott, a srác olvasgatott, mìg apucinak nem esett le, hogy látnak? Közben minden látót itt a sorozat ilyen bénának állìt be, akiket meg tud lepni pár vak ember. Persze mondhatjuk, hogy hát pár száz év alatt a hallás, a szaglás vagy a tapintás beindított egy új emberi evolúciót, de valahogy az egész világ története görcsösen döcög.

A folytatást ettől még nézni fogom, bár őszintén nem értettem, hogy mire vertek el 15 millió dollárt részenként az első évadban. Itt legalább most több volt az átalakított vagy épített helyszín illetve a cgi díszlet.

Python - 2021. 08. 29. 18:19

Hozza az 1. évad színvonalat. Nekem kedvenceim a posztapokaliptikus történetek, szóval jöhet! :)

winnie - 2021. 08. 29. 18:20

platschu: ha arra célzol, akkor a legtöbb pénz nem láványra vagy egfektekre megy el sorozatoknál, ergó nem fogod látni. minden plusz forgatási nap pl. komoly összeg, minden plusz, nem stúdiós helyszín, stb. pl. egy mornig show is simán drágább, mint egy game of thrones.

Platschu - 2021. 08. 29. 20:12

Valóban ilyesmire gondoltam, hogy kicsit túlköltekeztek. Nem tudom, hogy mekkora sztárfizetést kap Jason Momoa, de az 1. évadban volt egy csomó csodálatos erdős-folyós felvétel, ahol szinte nulla vfx effekt kellett. Abban igazad van valószínűleg, hogy nem lehetett olcsó forgatási engedélyt kapni és kivinni oda egy többszáz fős stábot a kanadai erdőkbe, illetve ugyanúgy visszaállítani mindent, mint a forgatás előtt. Felételezem, hogy a sok jelmez és a digitális díszletek kerültek ennyibe, amikor éppen városba tévedtek. Így is simán “eldobták” a korábbi díszleteket és karaktereker, amikor a kb. 4–4 részes tagoltság miatt más irányt vet a történet.

Amit én kicsit hiányolok még, hogy nem látszik, hogy pótolnák az eltüzelt famennyiséget. Tehát ültetnek új fákat a települések mellé? Vagy vándorolnak a falvak, ahogy fogy a kivágott erdő? Mert a városok fix helyen vannak, így pár száz év alatt az összes eltüzelhető fának vagy szénnek már el kellett volna fogynia. Így is nyomasztó az egész színtónus vagy effektszűrő, amit a civilizált részeknél használnak, mintha ezzel is a lelakottságot érzékeltetnék.

A legjobban a filmezés mellett a sminkeseket tudnám dícsérni, mivel elképesztő munkát öltek bele, mert itt minden arcnak, minden sebnek szerepe van. Szegény színészeknek vagy statisztáknak is borzasztó lehet ez az állandó kontaktlencsézés.

A főcím is jó lett, mert kezd kitisztulni a világ az 1. évad főcíméhez képest.

punyapapa - 2021. 08. 30. 09:15

Platschu
Szerintem elfogadható az alapkoncepció.
Én azért tartom hihetőnek, mert már több száz éve így élnek az emberek. Kialakult a látásnélküli kultúra. Eleve vakon születnek, így ezzel tanulnak meg élni.
Ha valaki sosem látott, akkor a látás nélkül is simán el tud tájékozodni, mert a többi érzékszervére jobban figyel. Az érvelésed azzal kapcsolatban, hogy próbáljunk meg vakon közlekedni, azért sántít mert sokunk eleve látással született, és ehhez van hozzászokva. Aki sose látott életében, az megtanul nélküle élni.

walaki - 2021. 08. 30. 15:01

Érdekes, engem egész más irritál a sorozatban, nem azok, amiket írtatok. Szerintem a látvánnyal és a világgal semmi baj.

SPOILER
Baba elsírja magát, mert nem akarja, hogy a gyereke harcos legyen. Tessék? Egy perce még arra okította (eléggé érzékletesen teszem hozzá), azt demonstrálta neki, hogy kell embert ölni. Akkor most hogy is van ez?

Na nekem az ilyenek bökik a csőrömet, de nagyon, és ezek igazából függetlenek a világtól, akármelyik másik sorozatot is elrontanának.

walaki - 2021. 08. 30. 16:13

@Platschu:

> Egy feudális társadalom rég felkelt volna a nem látó uralkodóval szemben, ha az a közösség javára semmilyen hasznot nem tud hozni.

Ezt nem tudom, honnan veszed, nézd csak meg a történelmet: a francia forradalomat is megelőzte majdnem fél évezrednyi, teszetosza “nemességeskedés”. Vagy az orosz forradalom, azt szintén, ott is csak akkor keltek fel a cár ellen, amikor már rendszeresen milliók haltak éhen.

> Régen egy jó hadvezér vagy sámán vagy más különleges képességű ember került vezető státuszba, itt meg egy ilyen félőrült?

Ebben tévedsz. A kinek-a-fia-borja mindig is többet nyomott a lattban, mint a rátermettsége. A feudális társadalomban, ahol a nemesség örökletes meg különösen így volt. Nem lehetett király akárki, még akkor sem, ha nemes volt és sikeres puccsot hajtott végre, legfeljebb trónbitorlónak számított.

A félőrült uralkodók kapcsán se lőttek mellé, lásd Caligula, Néró, Rettegett Iván, Őrült Johanna, vagy a fával társalgó III. György… elég hosszú a lista, ami azt illeti.

Platschu - 2021. 08. 30. 16:43

De hát itt a nép sem lát? Mi értelme nemességnek vagy uralkodó családnak, ha ők sem jobbak semmiben az átlagnál?

Az erdőben való csörtetést marhaságnak gondolom, mert eleve pár száz év nem elegendő az emberiség biológiai evolúciójához. De ezen még túl is lépnék, hogy vannak szimatolók és érzéket “látók”, de ettől még a fizikai akadályokat nem tudják kikerülni. A hallás azért nem egy 3d radar. Ezértis bicsaklik meg az országúti sétálgatás, mert legalább ott kellene végig kihúzott szalagnak lennie. Ám itt mindenféle köves, vízeséses, tavas vagy befagyott helyszínen lazán elmászkálnak maguk előtt kitapogatva az csapást.

Az 1. évadból mi lett azzal a lánnyal, akit a tutajon magukkal hoztak? Most akkor ő volt az a titokzatos erdei tündérszerűség?

Az is olyan furcsa volt, hogy ugrottak 18-20 évet az első évadban, de senki más nem öregedett. Alig voltak más gyerekek. Ráadásul egy kis közösségben ki kellett volna buknia, ha van két látó gyerek, mert pl. simán elszólják magukat. Ám Baba is vakon hajót barkácsolt, de a környéken kószáló lányának ez sosem tűnt fel? Vagy a két gyerek miért nem segítette a szüleit, ha egyszer behozhatatlan előnyben vannak mindenkivel szemben?

Erre most is simán Baba elkapja a látó kissrácot, mert annyira fenn kell tartani, hogy a nem látók vannak előnyben és megmaradjon a nézők előtt az alfahím státusza. Baba fia is a termékenységi ünnep hagyta magát elfogatni vak emberek által? Mégis mit tanult a faluban? Olvasgatott ennyi éven át? Azt már lehet csak én látom bele, hogy az ikrek közül a lány viszi a harcias férfiszerepet, míg a srácból ilyen nyámnyila anyámasszonykatonáját csináltak.

J-t is simán modern Sámsonként tenyészbikaként kellene tartani, amihez valami hasonlót meglépett Kane is a másik J fiúval.

A Covid is megmutatta, hogy milyen hamar a természet helyreállna az emberiség nélkül. Tehát az erdők visszavennék a civilizációt. Itt pedig erőltetve fenntartják ezt a világégé színvilágot, holott rengeteg idő telt el azóta.

Na mindegy, ez csak egy sorozat és lehet én gondolom túl, de én a hihető scifit vagy fantasyt szeretem, itt pedig a kreatív ötleteket elnyomják a logikátlan tettek.

Mate4182 - 2021. 08. 30. 18:53

Platschu

de én a hihető scifit vagy fantasyt szeretem, itt pedig a kreatív ötleteket elnyomják a logikátlan tettek

Akkor ajanlanal parat? Mert az Expanse meg csak csak koveti a fizika torvenyeit de 99%ban nem pontosak a sci-fi temaju sorozatok szoval jol jonne par tuti tipp
De meginkabb nyitott vagyok a hiheto, megmagyarazhato, logikai buktatoval nem rendelkezo fantasykra :D

Platschu - 2021. 08. 31. 22:03

Nem kell magyarázkodnom. A kioktató jelleg az igazi arrogancia, holott csak véleményt formáltam meg. Nem kötelező rá reagálni vagy egyetérteni.

Logikus scifi / fantasy : pl. Babylon 5, Battlestar Galactica, Stargate, Game of Thrones. Amikor nagyjából követték a saját szabályaikat, aztán romlott el minden, amikor teljesen véletlenszerűen kezdték el a cselekményt bonyolítani.

Sajnálom, de akkor se tudok azzal azonosulni, hogy egy vak közösség tereptárgyakkal teli erdőben mászkál mindenféle kísérő szalag vagy jelzés nélkül. A látokat az írók tudatosan gyengébbnek írják, hogy az erőviszony ne boruljon meg. Baba gyerekeinek volt 18 éve, hogy megtanuljanak nesztelenül közlekedni és valahogy falsul hat, hogy az egyik megtanul íjaszkodni, a másik pedig művészlélekként csak az elkapható áldozat szerepet kapta. Babából ezt nem nézem ki, hogy a fiát ne tanította volna meg a túlélésre. Az egész cselekmény átugorta a sok évnyi közös családi tapasztalatokat.

A részben szóba került a fantázia kérdése is, mert ez bele volt ágyazva a szövegkönybe amikor Harlan és a tesója dumáltak. Ez érdekes lehet, hiszen egy vak ember sosem lát mást, hiszen mindent csak elképzel. Vajon el tud-e vonatkoztatni, ha nem olvasott regényeket, nem láthatott filmeket? Vannak-e szájhagyomány terjedő vagy csomóírással írt történetek és tapasztalatok? Mert Cane még csak énelkegetett is nekik, de ettől még csak tapintás, illat vagy érzelmek alapján “látják” a másikat. Így sosem tudják, hogy minek milyen a színe sem, ezért is jó, hogy a készítők igyekeztek egyszerű színű jelmezeket gyártani, mert fontosabb az anyag minősége, formája és a rájuk aggatott díszek. Ám visszatérve a fantáziára, vajon egy vak ember el tudja magát képzelni más szerepben egy ennyire megroppant kultúrális közegben? Na mindegy, lehet ezen csak én filozofáltam ennyit.

Mate4182 - 2021. 08. 31. 23:09

Ám visszatérve a fantáziára, vajon egy vak ember el tudja magát képzelni más szerepben egy ennyire megroppant kultúrális közegben? – itt elkapott az az erzes hogy tenyleg csak azert irod a kommentet hogy ne legyen rovid …

Pedig mar ott gyanus volt hogy a Game of Thrones hozod fel peldanak mint logikusan megmagyarazott szabalyok es azok kovetesenek mintapeldaja :/

Mate4182 - 2021. 09. 03. 19:09

Utos volt a masodik resz!
Egyetlen problemam hogy baromi sotet volt egy csomo jelenet foleg az epizod utolso harmadaban

A bolond kiralyno reszrol reszre irritalobb, szabalyosan undorodom tole (jar a pacsi a szinesznonek).

Viszont ezt az alkarbol elohuzott csontot nem igazan tudom hova tenni…

walaki - 2021. 09. 03. 19:45

2. rész
Én ezennel elengetem ezt a sorozatot. Aki nem akad fenn ennyi baromságon, azoknak további jó szórakozást kívánok hozzá!

SPOILER
A legnagyobb ellenség egycsapásra haverrá válik, csak mert azt mondja, “miért hazudnék”?

Edo-t meg életben hagyják, persze, hadd fújjon riadót! Nyilvánvaló, az a véreskezű hadúr, akit több, mint 20 éven át csak a bosszú éltetett, majd megijed és meghunyászkodik, ha valaki azt mondta neki, “felégetem a városod” :-D

Na és a vak íjászok, de különösen a vak őrszemek? Kis híjján röhögőgörcsöt kaptam, mikor megláttam!

Köszönöm, nekem ennyi elég volt.

Platschu - 2021. 09. 06. 23:28

2×02

Úgy tűnik elriasztottuk a többieket. Nekem tetszett a 2. rész, mert itt éppen azt fejtették ki, amit előzőleg a fantázia kapcsán írtam. Eljátszanak illetve elmesélnek nekik hangeffektekkel történeteket.

Jópofa volt a tárgyalóteremben a gyorscsomózó bevetése is.

A legjobban mégis az volt, amikor Baba abból jött rá, hogy a nő látó, hogy a lépésszámot összevetette a botütészámmal. Ez igazán logikus és kreatív magyarázat volt.

A leszbi szálnak nem sok értelmét láttam. Ha tippelnem kellene, akkor ő Edo lánya lesz. Azt vártam, hogy megtanítja olvasni vagy legalább elhoz pár hasznosabb holmit a lakásból.

Az íjászok már a főcímben is benne vannak. Lehet valami hiper-szuper hallásuk van és arra gyakoroltak, hogy oda lőnek, ahol mozgás van. Bár én mondjuk kutyákkal járőröznék.

A szadizós ostoros kínzásnak nem sok értelmét láttam. Nem ettől lehetne jó a sorozat, de feltételezem dramaturgialag ez a két fiútesó elmélyítésére szolgált. Baba így is hol a sebekre érzékenyen harcolt, máskor kihagyták a koreográfiából.

Jerlamayleakármi is kapott jelenetet, tehát még vele kezdeni akarnak valamit. A múltkor még említettem azt is, hogy a látókat szaporíttatni kellene, erre elő is vették a szexuális erőszak témát az írók.

A pszichonéni története is alakult és őszintén meglepett a váratlan fordulat a végén. Maghra helyében én aggódnék, hogy nem fog-e ő is így járnia nővére mellett.

Mate4182 - 2021. 09. 11. 17:50

Nekem a 3. Resz is tetszett, bar nekem alapvetoen is bejon a sorozat.

Erdekesek az ,,amazonok’’ akikhez Paris tartozott egykoron.
Sejtheto volt hogy van valamilyen kulonos multja.

Platschu - 2021. 09. 14. 11:18

2×03

Ez egész jó lett volna, ha nem írnák a látókat tudatosan gyengébbnek megint. A játszótéren meg tudják lepni. Nincs a lánynak szeme és füle, hogy meglássa és meghallja a veszélyt? J családja is nem szerelt fel zárat az átalakított börtönbe? Hol vannak a fegyvereik?

A látó férfiak is ritkaságszámba mennek, így simán pároztatni kellene őket, de helyette már kettőt írtak ki 2 rész alatt.

Az illatmester legalább jópofa ötlet volt.

David Hewlett (McKay a Stargate : Atlantis sorozatból) szintén csatlakozott. Lassan teljes lesz a csapat.

Platschu - 2021. 09. 19. 10:51

2×04

Ez elég unalmas rész volt. Az esküvői jelmezek szépek voltak. Végre Kofun is elkezdett tökösebb karakter lenni, amire szerintem is Cane nagynéni is áhítozik.

Mate4182 - 2021. 09. 20. 21:05

Mind amellett hogy bejon a sorozat es a 4. Resz is mukodott, mostmar muszaj valamit szova tennem

Baba Voss latszolag kb 20 evet oregedett az elso evad ota eltelt egy hetben.
Oke hogy stressz meg minden, de lassan tobb az osz haja mint a fekete, olyan rancai vannak a szeme korul mint Parisnak…

Mate4182 - 2021. 09. 25. 12:55

Az 5. Resz azt kell mondjam elegge leult …
Hianyzik a feszes tempo meg a brutalis kozelharc.
Annyira nincsenek lefektetve az alapok hogy most itt Tronok Harcazzunk a sotet helyisegekben armanykodva, dumalgatva mert itt ez (szamomra) nem igazan mukodik.
Hiaba lattam az elso evadot es probalom Nyomon kovetni a 2.at is, rengeteg a kerdes ami felmerul bennem kb minden tarsalgas kozben.

A kiralynot nagyon remelem hogy felkoncoljak az evadzarora …

Platschu - 2021. 09. 26. 19:03

Az öregedés nekem is feltűnt, hogy hirtelen kett sok ősz hajszála. Maghrának is kb. 35-40-nek kellene lennie, ha papíron 18 evesek az ikrek.

2×05
Teljesen korrekt rész volt, mert legalább összemesélték a főszereplőket. Persze egy árva szó nem esik arról, hogy megvakította Jt, hogy mi lett Bootssal, illetve oly könnyedén felülemelkedtek, hogy Kane lemészároltatta az Alkenny lakóit, akikhez 18 év közös emlékei kötötték. Azt nem értem, hogy miért nem lehet simán börtönbe zárni a pszicho nagynénit vagy kicsikarni belőle vallomást? Mivel érdemelte ki, hogy nem csapják le a tetteiért?

Kofun is korábban egy sótlan, töketlen karakter volt, na most a nagynéni felmérte a királyi család jövőjének helyzetét, hiszen szarvánál ragadta meg a bikát. Ettől a vérfertőzéstől még a gyerekeik jó eséllyel betegek lennének, mert túl közeli a rokonsági szint.

Szóval kellenek az ilyen részek is, de valóban csendes mederben csordogál a cselekmény.

karit - 2021. 09. 29. 09:20

Az ötödik részt mintha Chuck Lorre írta volna. Röpködtek a szarkasztikus egysorosok, szinte vártam az alánevetést pár jelenetben.

Ezek a kontaktlencsék utómunkával kerülnek fel vagy igaziak? Biztos nem könnyű félvakon játszani, a bakiparádé hosszabb lehet, mint maga a sorozat.

A királynőt pedig csak ne koncolják fel, ő a sztori motorja. Éneklő hangja tízpontos, még Kofun is hanyatt esett tőle.

Platschu - 2021. 10. 03. 20:16

2×06

Kane a motor, de nem igaz, hogy senki nem tudja lecsapni. Feldönti a kajáját Maghra a bérgyilkosok után? Micsoda szenvedélyes harag! Ez a pszichopata megölte a szinte teljes Kanzuát és Alkennnyt. Mást már rég kivégeztek volna egy ilyen tettért, nem pedig jópofizni vele csak azért, mert rokon. A tesók harcára van ezek szerint az évad felépítve : Edo vs. Baba , Kane vs. Maghra és talán majd Kofun vs. Haniwa (vagy vs. Wren).

Wren kapcsán tetszett a puzzleos jelenet. Ha tippelnem kellene, akkor Edo már rég tudta róla és a lánya lesz. Ha pedig nem, akkor majd bevágja szülőgépnek, ahogy Haniwa kapcsán is akarta.

A legnagyobb baj ez a sorozattal, hogy nincsen újranézhetőségi értéke. Egy gyors darára jó lehet, de hetiben lebontva így nekem unalmas és sótlan. Nincs bennem az a vágy, hogy ez annyira remek lenne, hohy de szívesen újranézném. Vannak benne jó pillanatok, remek alakítások, néha pár jobb párbeszéd, de valahogy az egész szerencsétlenkedés inkább nyomasztó, mintsem szórakoztató.

A Pennsa vajon a Pennsylvania rövidítése lenne?

Rammsch31n - 2021. 10. 08. 22:57

A Pennsa vajon a Pennsylvania rövidítése lenne?

Nekem még a Penn Station ugrott be… de igazából a készítők erről a világról mondhatnának még ezt-azt… Hogy hogyan jutottak ide… meg kb. mikor lehetünk stb.

Platschu - 2021. 10. 08. 23:59

2×07

Végre egy igazán jó és tartalmas rész, amely az idei évad legjobbja toronymagasan, mert felpörgették a cselekményt és volt egy csomó emlékezetes párbeszéd. Helyre tették Kanet, aminek itt volt az ideje!

Ramm : Csak tipp volt. Néha vannam feliratok itt és ott (ld. a börtön, a katonai tábor). A főcímben is mintha Pittsburgh szerepelne, ha jól emlékszem.

Mate4182 - 2021. 10. 09. 16:55

Valoban nagyon eros resz volt a 7. Kellett mar egy ilyen nekem mert az elozoben kicsit Kezdett leulni minden

Kulon orom hogy a tebolyult lotyo vegre Helyen van kezelve.
Tetszik az a korforgas hogy az elso evad egy ,,haboru’’val kezdodott, ez meg egy masikkal er veget

+1.: mar a promo kepeknel feltunt hogy Baba Voss mind amellett hogy oregedett 20 eves egy honap alatt, lassan a szamuraj vizsgat is leteszi :D
Kivancsi voltam mikor kerul fel ra vegre ez az azsiai stilusu, szamurajokra emlekezteto hacuka

Platschu - 2021. 10. 16. 01:23

2×08

Ez sajnos elég sután megírt évadzáró lett. Kezdjük ott, hogy a jelek szerint kamu cliffhangert nem oldották fel, hiszen nem mutatták Haniwa megmenekülését a nyílzáportól.

A csata átcsapott öldöklésszériába, ami számomra félelmetesen túlnyújtott, vontatott és sajnos itt-ott unalmas lett. Az arcnélküli ellenfeleket aprítják a hőseink, de amikor már kb. 50 ember leszúrását bemutatták, akkor az érdektelenné válik. Viszont dícséretet érdemel az operatőri munka, ahogy testközelben filmezték az eseményeket.

Wren elengedésének nincs érdemi haszna. A karakter motiváció zavarosak. Simán maradhatna hőseinkkel, ha már majdnem odaveszett a tóban, de inkább haza kullog?

A hídon lévő párbajt kár volt ellőniük a trailerben. Kreatív volt a koreográfia.

Úgy tűnim David Hewlett (Tormanda) lesz ellenfél a 3. évadban, de ne mondják már, hogy egy tanult látó ember nem tud tőle elszökni. A harcok helyett remélhetőleg ráállnak a tudományosabb csatákra.

A végén a pszichopata megint beindult, ami megint kicsapta a biztosítékot. A másik féltesó korábbi halála sem zavart senkit sem, hiszen senki nem hiányolta. Kiváncsi leszek, hogy ezt mivel magyarázza ki, de nem is tudom, hogy akarom-e ezt a nyüglődést folytatni, mert ez a lufi annyira leeresztett.

Mate4182 - 2021. 10. 16. 08:06

En azt hittem 10 reszes lesz az evad (nem tudom miert hittem) szoval Platschu kommentjebol tudom hogy evadzarot lattam tegnap.
Mondjuk alapbol furcsaltam hogy 2 resszel finale elott megy a nagy csata :D

En mindig dicserem ennek a sorozatnak a koreografalasat a harcok teren hogy milyen kreativ meg minden. Itt ez most kicsit megvaltozott ugyanis amig Baba Voss 3 embert szeletelt fel, elhittem hogy vak es negykezlab ugral kozottuk es Havat meg kavicsot szor az utjukba.
De amikor Bautista felnez es ledof valakit, aztan hatrafordul harit es nyakon szur egy neman kozeledo harmadikat ott mar nem tudom elhinni hogy ezek vak emberek…

Az exkiralynot latni akarom pusztulni, szoval addig nezem amig ez be nem kovetkezik…

Platschu - 2021. 10. 17. 00:43

A csaták kreatívak voltak, csak szúr, döf, szúr, csap, szúr. Amikor már minimum két tucat feltrancsíroztak a főszereplők, utána már nem érdekes.

Így is mindenkinek felfokozott a hallása és a szaglása, de nem érzik meg a zacskókból kifolyó olajat? Vagy nem tűnik fel, hogy jégen sétálnak?

Kane kapcsán az bosszantott fel, hogy gyakorlatilag az ágyhoz láncolták. Fojtogatta már Kofun és Maghra is, de ez csak cselekményismétlés, miközben a döntő lépést nem merték megtenni a gyerek miatt. Így is kinyír egy olyan kulcsjátékost, aki előtte megmentette az életét? Ebben nincs logika. Vagy Kofunnak sem tűnt fel a pásztoróra közben a bőre alá rejtett tőr? Arról nem is beszélve, hogy a vérfertőzés miatt simán beteg lehet a gyerek is.

Vártam egy normálisabb Harlan-Baba jelenetet, amiben a bérgyilkosokról elbeszélgetnek. Mert hát lehet Edo megbánta a végére a tetteit, de attól még simán ráküldte a bérgyilkosokat a testvére nejére. Harlan kapcsán nem tudom kiverni a fejemből a nyelvkivágós jelenetet, mert emiatt nem lehet bízni benne. Azt hittem ő lesz az új ellenfél, de úgy tűnik most mesélték be a kivált witchfinder gárda vezetővel az egyik új irányvonakat ezen a téren, hiszen az egyébként sem túl mély történet megbicsaklana, ha boldogan élne együtt az új rokonokkal a kis főhős család.

Baba pedig elvonul nagy dacosan, de minek és hová? Megy botorkálni egyedül az erdőbe a családja nélkül? Gondolom majd visszatapsolják, de Jason Momoának lehet más projektek fontosabbak voltak (Dune vagy Aquaman 2).

Így is kicsit aggódok, hogy a nyers brutális csaták helyett átváltanak a technikai küzdelemre a 3. évadban, ahol majd jól kihozzák, hogy a látók és a tudásuk ártalmasabb és összességében gyengébb, mint a vakoké.

Mate4182 - 2021. 10. 17. 10:48

Amugy ez a bor ala rejtett csont-boko csak nekem gaz?
Ad1.: hogy tart ott barmit?
Ad2.: hogy nem fertozodik el es pusztul bele?
Ad3.: meg soha senki nem fogta meg a csuklojat? Egy vak ember tapintasi erzeke miatt, azonnal fel kene tunnie…
Ad4.: ha nem odavalo miert nem loki ki a szervezete?
Ad 5.: miert nem gyogyul be a ,,zseb’’ a boren?

gunslinger - 2021. 10. 17. 17:42
gunslinger - 2021. 10. 17. 18:16

Az még a fura nekem, hogy 18 évig voltak házasok Baba és Maghra, de nem vállaltak közös gyereket…

Platschu - 2021. 10. 19. 17:50

Erre én is gondoltam. Biztos nem akartak közös gyereket bemeséli, mert az elvette volna az ikrektől a figyelmet. Lehet az ikerszülés után Maghra meddő lett vagy Baba is megsérült egy korábbi csetepatéban.

Így is kedvesen elbántak a féltesóval, aki szívbaj nélkül levadászatta a nyílpuskásokkal az embereiket. Egy sima kis lábtöréssel megúszta.

Jarlamerle további gyerekeit sem mutatták, holott a tudóspalánta mellett volt még pár. De mit is várunk, ha egyszer Boots is úgy lett kiírva, hogy senki egy könnycseppet nem ejtett érte. Ez a legbosszantóbb, hogy volt a cliffhangerek felét nem oldották fel normálisan az évadban.

A térképes linket köszi. Nem esett le, hogy a Gannites – Michigan között párhuzam lenne. Igazából nem vettem a fáradtságot, hogy Pittsburghnek is utánanézek, mert azt hittem valahol Boston közelében van.

gunslinger - 2021. 10. 23. 13:05

Na, most sikerült megnéznem az évadzárót.

Nekem S01E01-től kezdve hihetetlen az egész sztori. Sajnos Marvel Daredevil/Fenegyerek óta berögzült ez a vakoknak szuperhallásuk, szuperszaglásuk és egyéb szuperképességeik vannak dolog. Ezek a harcok egyszerűen nem hitelesek. Még ha baromi jól hallanának is, egy csata kellős közepén többszáz ember ordít, hörög, trappol, csattognak a kardok, zörögnek a páncélok. Egy hiteles harc ilyenkor egy nagy vonagló húsmassza lenne kicsi a rakás alapon birkózva, random bökve barátot ellenséget.

Vannak vak ismerőseim, és egész egyszerűen nem igaz ez a szuperérzékelés. Jobban támaszkodnak az egyéb érzékszervekre, de egy elvadult világban a medve-kutya szaglásával, hallásával nem vetekedhetnének, simán kiirtaná a vadvilág őket Amerikában.

Azt is furcsállom, hogy a farkasok és medvék létező és szignifikáns veszélyként vannak feltüntetve. Kanadának jelenleg 60.000 farkasa van, az USA-nak 18.000, Európának 16.000, de összesen is 200-250.000 példányra teszik a számukat világszerte. Ehhez képest a kutyák jelenleg 700 millió – 1 milliárd körül vannak.

Számomra egy hiteles post-apoc világban nem a farkasfalkák volnának a legnagyobb vadveszély, hanem az elvadult kutyafalkák.

Mindegy, ezek ellenére nézem, de az tényleg kicsit limonádé, hogy a “one quarter left, three quarter right, high above” kölköt hirtelen puszipajtiként beveszik.

Az is nevetséges, hogy a páncélozott Wren a jeges vízből kijön. Percek alatt elgémberednek az izmok, ott kellett volna vesznie, nemhogy még csurom vizesen ki van húzva utána meg nem is a tűz mellett melegszik. És végül ugyanabban a csonttá fagyott göncben elengedi szeretőpárja, Honey-one. Biztos, hogy mire trivanti területre ér, elviszi a tüdő- meg a vesemedencegyulladás.

Apropó. Felűnt már valakinek, hogy honnan jön a Haniwa és a Kofun?
A haniwa egy japán agyagfigura, amit a halott mellé temettek a Kofun-korszak idején:
https://en.wikipedia.org/wiki/Haniwa

Hogy ennek vajon lesz jelentősége, vagy csak perverz volt a sorozat írója?

A látók szerintem nem fognak egyhamar elszaporodni. A csajok melegek, a fiúkat meg szépen elfogyasztják.

gunslinger - 2021. 10. 23. 14:59

Mivel az előző posztom nem jelent meg, így nem fogalmazom meg, csak érdekességként itt hagyom ezt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Haniwa

Nomad - 2021. 10. 24. 08:05

szerintem átgondolatlan ez a világ. Rendszeresen vannak felülnézeti utcaképek.Teljesen párhuzamos utcákkal. Hogyan? ok hogy kihúz egy zsinórt de mihez viszonyít? vagy a falvak. tökéletes zsup tetők,a leszorító fákkal. hogy megy föl a tetőt csinálni ha nem lát? sehogy. Hitelesebb lett volna ha elfoglalt régi házakban élnek legyen az kertes panel vagy régi villa vagy bármi. De komolyan egy nádtetős falut felépíteni vakon teljesen párhuzamos utcákkal. ezt azért átgondolhatták volna. ruházat szintén ez. díszítik. szines dolgokkal. Lovaglás..vágta közben leüt egy faág simán.
Nekem Baba karakterével is az a gondom hogy oké kardal bárdal harcol de könyörgöm mikor megy valahova ne összegörnyedve tapogassa már a földet egy kardhüvellyel. Egy hosszú botot adjon már valaki a kezébe vagy egy lándzsát.
egyébként tetszene a téma.

gunslinger - 2021. 10. 24. 14:26

Nomad:
Igen, a klasszikus őskori földbe vájt veremházak például sokkal praktikusabbak és kivitelezhetőbbek lettek volna.

Amik még röhejesnek hatnak, a Baba arcán lévő tetkók. :-D

Azért nézni fogom a kövi évadot is, hiába puffogok itt. :-D :-D :-D

Akármi - 2021. 10. 24. 15:21

Az elsőhöz képest ez az évad gyengére sikeredett. A történet nem haladt semerre, a karakterek nem voltak kihasználva (Edo és Baba Voss testvéri konfliktusa parlagon hevert) és Baba Voss jelenlétével gyakran nem tudtak mit kezdeni az írók. Nem épült érzelmileg sem a See világképe. Például Pennsa város egy nagy épület, körülvéve nádfedelű kunyhókkal, de nem mutattak be ott élő embereket, családokat, gyerekeket, nincs mihez kötni az “otthon” fogalmát. Kevés karakter van mozgatva és azok is felszínesen (lord Harlan érdekes figura például, de sehova nem futott ki a jelenléte). Baba Voss kiesett a családját védelmező harcos szerepéből és csak tengett-lengett a záró részig, ahol ő is felismerte, hogy a történetben nincs helye. Viszont nélküle a See érdektelenségbe fulladt.

gunslinger - 2021. 10. 24. 19:57

Akármi:
Szerintem az teljesen rendben volt, ahogyan Baba Voss karaktere partszélre került.
Ő harcosként és védelmezőként tud funkcionálni. Amíg harcolt, és a családja épsége felett őrködött, addig tudott működni.
Teljesen érthető volt, hogy amikor a felesége a karriert, az országot helyezte előbbre a családi egység fölé, és Babának tűrnie kellett, hogy a királynői pozíció fenntartása érdekében a hivatalos férj más lett, és ő csak szeretőként funkcionálhat, akkor a kapcsolatuk nem sokáig működhet.
Tipikus eset, a gyerekek felnőnek, az egyik félnek fontosabbá válnak más dolgok, és végül elválnak az útjaik.
Beszédes volt az is, hogy a kezdeti kényszeredett elfogadás után egyre gyengédebb és törődőbb volt Harlan felé Maghra, ahogyan egyre több közös dolgon, küzdelmen, eseményen mentek át. Nem kétlem, hogy Baba távozásával a 3. évadban valódi férj és feleség lesz belőlük. Szerintem ide fut ki Harlan jelenléte.

Oli - 2021. 10. 28. 13:32

SPOILER!!!
Nekem minden logikátlanságával együtt is tetszik ez a sorozat, és nem csak Jason Momoa miatt. :)
Az jutott eszembe, hogy Kane királynő ugye valami próféciát akar beteljesíteni azzal, hogy látó gyereket szül (bocsi, de teljesen elfelejtettem, hogy mi ez a prófécia, meg miközben néztem az évadot, az egy éves lányom ugrált a fejemen, így lehet, hogy elsiklott pár infó ezzel kapcsolatban). DE! Wren ugye mondta Haniwanak, hogy az ő szülei teljesen vakok voltak, és ő mégis lát. Az utolsó részben meg eléggé hosszas jelenetet kapott Baba és Maghra meghitt házastársi együttléte. 18 év alatt meg ugye nem lett közös gyerekük. Mi van, ha most lesz? És mi van, ha látni fog? És mi van, ha ez a gyerek fogja beteljesíteni a próféciát, nem Kane és Kofun zabigyereke, aki szerintem a vérfertőzés miatt nem lesz teljesen százas, még ha lát is, de az lenne a legnagyobb poén, ha nem látna.
A másik, ami eszembe jutott, hogy Kane hogy tünteti el Paris testét? Hogy tüntette el Boots-ét, meg a szolgálóét, aki felfedezte, hogy elvetélt? Az őrök tudják, hogy Paris bement hozzá, hisz érte küldetett Kane. Egyszerűen képtelenség, hogy titokban maradjon, hogy ő ölte meg!

gunslinger - 2021. 10. 29. 12:18

SPOILER:

Oli:

Azért nem rémlik honnan jön a prófécia, mert nem is volt semmilyen prófécia, azt csak a királynő maga találta ki.

Anno Jerlamareltől akart gyereket, az nem jött össze neki, hát összehozta a látó gyereket Boots-szal.

A prófécia dolgot azért találta ki, hogy egy csodás történéssel legalizálja, erősítse meg a pozícióját.

Miután viszont elment a baba, muszáj volt összehozni egy látó gyereket, hiszen a nép meglincseli. Amúgy is utálták, ráadásul ha kiderül, hogy kamuzza az isteni próféciát…

Nem tudott mást tenni, mint az egyetlen kéznél lévő látó férfival, Kofunnal csináltatni egy gyereket.

A gyilkosság fenyegetéssel és 1-2 lojális őrrel egész jól eltussolható.

Kis színes:
Tetszenek a 600 év alatt eltorzult nevek:
Sibeth = Elisabeth, Maghra = Margareth

Oli - 2021. 10. 29. 13:17

gunslinger:
Köszi, akkor annyi minden nem is kerülte el a figylememet. :)

Az eltorzult nevek a városoknál is tök jók! :)

Emi - 2021. 11. 10. 00:54

Szamomra ez az utobbi idok legjobb sorozata! A masodik evad meg jobb volt mint az elso, ami igencsak ritka. Hogy minden reszlet st stimmelt-e? Nem hiszem, viszont szamomra ez nem vont le a nezhetosegbol ! tovabba le a kalappal Kane kiralyno karaktere elott… annak ellenere, h Geofryval vetekszik….
DE! Ertem en, h vakok s emiatt sok minedn sotetben jatszodik.. tovabba, h ujabban a filmesek alapbol el vannak szallva attol, h sotetben is tudnak filmezni, de legyszi…legyszi…LEGYSZI! Fejezzek mar be! Tul sok a vegtelenul sotet jelenet!
Engem meg az zavart, hogy a lakohelyeik milyen mocskosak voltak… marmint ok, h nincs kifestve, hisz nem latjak… de attol a koszt meg a nem latok is erzekelik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz