login |

See: kezdett a 2. évad

2021. 08. 27. 21:30 - Írta: Shyllard

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Megérkezett az Apple Tv+-os Jason Momoa nevével fémjelezett, vakok által benépesített posztapokaliptikus világban játszódó sorozat második évadja. Míg az első etapban én alapszinten a főszereplő és a készítő, Steven Knight (Peaky Blinders, Taboo) miatt kezdtem bele, ezúttal a nyitó 8 epizódban felvázolt világ miatt tértem vissza.

Apróságnak tűnik, de a nemlátókra épített kultúra és környezet számomra hatalmas élményt volt képes nyújtani a visszatérésben is. A braille írás és az ezzel a technikával készített könyvek szinte teljes eltűnése még mindig zavaró tényező a szememben, de ezen kívül továbbra is nagyon átgondolt világot mutat a See.

Az elsősorban funkciószerű és fakó, sötét színű ruhadarabok természetesen sorozatosan designosak, de igazságtalannak érezném felróni a készítőknek a nézői élvezhetőség érdekében meghozott kreatív döntéseket. Hiszen a rengeteg kis, élő és lélegző világot alkotó figyelmesség továbbra is jelen vannak.

A fény szinte minden esetben természetes forrásból ered, legyen az a nap, vagy egy tűz melege, ami a rideg környezet miatt sosem indokolatlanul lángol. Az utcaképet alkotó fej felett húzódó kötélfüggelékek fantasztikusan egyszerűek. Emellett a figyelemfelhívó csettintgetések, tiszteletet kifejező különféle dobolások és egyéb, hang és tapintás szintjén lefolytatott kommunikációs módszerek még mindig remekek.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat továbbra is kiválóan képes ábrázolni, hogy a vakok posztapokaliptikus környezetében a valós életben fogyatékként megélt világtalanság egy egyszerű tény. Nagyrészt ez annak is köszönhető, hogy a főszereplőnk egy nagyon kompetens és nem utolsósorban menő személy.

Baba Voss karaktere Jason Momoa által életre keltve üt, harci jelenetei remekül megkoreografáltak, s már a kezdő pillanatokban kapunk talán az első évadtól jóval véresebb ütközetet is. Egy percig sem érződik irreálisnak Baba ereje, hiszen egy szépen felvázolt, egész életében küzdő harcos karakterről van szó, aki szinte tökéletességig fejlesztette a látásán kívül minden érzékszervét.

Mindezek mellett, pedig a világot is egyre jobban kitárták, s végre megérkeztünk a Trivantianok által benépesített településbe is, ahol egy igazi nagyváros tárulhatott végre szemeink elé. Kanzua-val ellentétben ezúttal nem csak a nemesi belső tereket láthattuk, hanem a metropolisz legalsó, legkoszosabb részeit is, erősítve az előző bekezdésekben is felvázolt remek világépítést.

Ezen a vonalon ismerkedtünk meg végre Dave Bautista karakterével is, aki Edo Voss-ként talán képes lesz egy jó ellenlábasként is szolgálni a sorozatban. Míg magáért a színészért én nem rajongok, az első évadból nagyon hiányoltam a jó gonoszt, akihez Babát mélyebb kötelék is fűzi. Hiszen hiába a sok szál és mellékkarakter, azért továbbra is Momoa a főszereplő, aki az eddigi 8 részben főleg csak mentor, kísérő volt, nem pedig fő hajtóereje a történteknek.

A második évad első részében, pedig nagyon azt éreztem, hogy ezúttal a fókuszt erre a vonalra fogják tenni a készítők, a látó gyermekek különlegességét kicsit háttérbe szorítva. Ezt annyira nem is bántam, az egyre gyakrabban felbukkanó, első évadban még világmegváltóként kezelt ikrekhez hasonló szereplők megjelenése egyelőre jó iránynak tűnik, az egész első évados kiválasztott sztori nekem elképesztően unalmas és közhelyes volt.

Kofun (Archie Madekwe) pont annyit szerepelt, amennyire még elviselhető, Haniwa (Nesta Cooper) vonalán meg legalább Edo Voss-ék oldalára is kapunk szélesebb betekintést. Maghra (Hera Hilmar) párba állítása Kane királynővel (Sylvia Hoeks), pedig valamennyire még meg is menti ezt a szálat, bár utóbbi esetében számomra továbbra is a sorozat legnagyobb gyengeségét láthattuk.

Kane egy borzalmasan irritáló, hiteltelen és irreális vezető, akit próbálnak valami nagy intrikásként beállítani, mely tulajdonságának egyelőre sehol sem láthattuk bizonyítékát. Legnagyobb bajom a karakterrel, hogy olyan gonosz, aki indokolatlanul van még mindig jelen és életben. Jelenléte csak lehúzza a sorozatot, mintsem bármilyen nemű komoly veszélyt jelenthetne.

Esetében az a helyzet, hogy úgy próbálják okosnak beállítani, hogy bizonyos kényelmes pillanatokban minden őt körülvevő személyt átmenetileg lebutítanak. Még, ha el is hisszük, hogy mekkora szerepe van a monarchiának ebben a világban, Maghra mellett Kane már csak idegesítő ellenlábas. Sajnos attól félek, hogy még jó ideig velünk lesz a karakter, bár ne legyen igazam.

Viszont mindenképpen kiemelném még egyszer, hogy Maghra és Kane együttese valamivel érdekesebbé tudta tenni az amúgy irritáló vonalat is. S ez az első évadhoz képest történő javulás szinte minden elemében megfigyelhető a sorozatnak.

Azáltal, hogy nem csak a kietlen erdőkben, hanem nagyszabásúbb, élő, lélegző településeken vagyunk, maga a világ is sokkal hitelesebbé vált, mint az előző etapban. A rész játékideje is könnyebben folyt, bár a 2019-es részekben is az évad közepe környékén volt a legtöbb üresjárat. Meglátjuk mennyire fogják tudni tartani a tempót.

Kane-t a hátam közepére kívánom, de Baba és Edo összecsapása ígéretesnek tűnik. Kíváncsi vagyok arra, hogy Bautista miként fogja megjeleníteni a vak küzdelmet, s e téren legalább kevés kétségem van vele kapcsolatban. Hiszen a sorozat már harci koreográfia terén bizonyított, illetve a színész pankrátoros múltja sem hátrány ebből a szempontból.

Szóval nekem váratlanul pozitív élmény volt a folytatás, s ha nem fognak nagyon eltérni a mostani évad első részében felvázolt irányvonalaktól a későbbiekben, szórakoztató további 7 résznek nézhetünk elébe.

23 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2021. 08. 27. 22:43

Hát, folytatódott, de minek?

Sajnos az írók nagyon nincsenek a helyzet magaslatán, a rész első fele egész jó volt, a második felén meg kapartam az arcom, annyira idióta volt az egész.
Egyébként az alapötlet jó lenne, a szereplők is nagyon jók, Momoa baromi jól adja a vak harcost.
Kár érte, pedig egy ici-pici odafigyeléssel ez is simán jó lehetett volna.

SPOILER:
Ahhoz képest, hogy vakokról szól, csak úgy hemzsegnek a látó karakterek.
És a hosszú csatorna égő szénnel? Miért is? Minek? És ha olyan nehéz bemenni, mégis ki a fene táplálja? Mert a szén biza elég, időnként friss kell(ene), máskülönben pikk-pakk kialszik.
És a kiscsákó, aki lát, ne már hogy csak úgy elengedi, még csak meg sem fenyegette, hogy kiáltsa azt, máshol van… minimum leüthette volna, nem kell megölni ahhoz, hogy elhallgasson… Borzalmas! Nagy kár ezért a sorozatért.

punyapapa - 2021. 08. 28. 07:41

Alapozásnak jó volt ez a rész.
Tekintve a trailereket, sok minden csak később válik egyértelművé.
Szerintem aki most kezdi el nézni, az majd kedvet kap az 1. évadhoz ism

Mate4182 - 2021. 08. 28. 08:19

Fantasztikus ez a sorozat.
Egy vak emberrel nottem fel igy van valamennyire ralatasom a dologra es biztosra veszem hogy nem keves vak emberrel konzultaltak a sorozat keszitoi.
Persze vannak benne logikatlansagok, hogy ne lennenek, de az elkepeszto koreografiak, a gyonyoru fenykepezes es az amugy szerintem remek tortenet siman feledtetik velem a hibakat.

Bautistat nem szoktam kedvelni semmiben (csak interjuk alapjan tudom hogy jo arc) de itt most nagyon jo karaktert kapott, remelhetoleg kezd is vele valamit

+1: nem tudtam nem eszrevenni hogy ugyanolyan heg van a fejen mint amilyen serulest okozott Baba Voss a fahoz szogezett katonan mikor megolte meg az epizod elejen. Veletlen volna?

Eros 8,5/10
A kiralyno engem is kikerget a vilagbol

Dóri - 2021. 08. 28. 08:52

Továbbra is zseniális. Az az alaposság, amit a világépítésbe fektetnek, ahogy a karaktereket kezelik, tanítanivaló, emögött nagyon látszik, hogy íróként bőven melóztak rajta. Persze elég komoly feladat elé állították magukat, de egyelőre szépen veszik az akadályokat.

Platschu - 2021. 08. 29. 15:33

2×01

Sajnos továbbra is az a véleményem, hogy egynek elmegy, de nincs újranézhetőségi értéke ennek a sorozatnak. Már az 1. évadban sem tetszett az egész alapkoncepció, mert egyrészt utálom a negatív jövőképű, posztapokaliptikus szériákat. Másrészt az egész vakság téma inkább nyomasztó, mintsem szórakoztató. Egyszerűen nem reális, hogy az erdőkben vagy itt gyárakban mászkálnak, ha egyszer senki nem lát. Az emberi agy nem tud ekkora területet feltérképezni és elraktározni. Tehát próbáljatok csak becsukott szemmel elmenni wcre otthon vagy kivenni a tejet a hűtőből, talán ezek még botorkálva elmennének, de utazni? Baba is simán átkel egy sűrű téren anélkül, hogy bárkibe beleütközne? Caga botorkálnak az erdőben a fák között? Egyszerűen ez nem hihető. Vannak itt jó ötletek, mint az inka csomóírás, az arcok felismerésére szolgáló hegek, a falvakban a fenti “vezeték”. Ám egy idő után minden holmi leamortizálódna, mert a civilizációnak vissza kellett volna fejlődnie arra a középkorias szintre, ahol az 1. évad kezdődött. Próbáljak persze a meglévő technikát megmenteni, de ha senki nem lát, akkor hogyan vetnek, varrnak, fűtenek? Ki és milyen ételt tud így termelni? Mindenki kukoricán és halon él? Az egész világ egy logikátlan katyvasz. Komolyan mondom az állatoknak szurkoltam eddig is, mert a lovak vagy kutyák simán előnyben vannak az emberekkel szemben. Mert hát volt az a kis medvetámadásaz első évadban és ott talán még említették is, hogy a vadállatokat kiírtották csapdákkal.

Kane a legidegesítőbb Cersei klón, akit képernyőn láttam. Játszik a csörgőjével a maszturbáló pszichoribi, de közben vakon ő sem jobb senkinél. Egy feudális társadalom rég felkelt volna a nem látó uralkodóval szemben, ha az a közösség javára semmilyen hasznot nem tud hozni. Nem, hogy még évszázadokon át nemeseket eltűrjenek. Régen egy jó hadvezér vagy sámán vagy más különleges képességű ember került vezető státuszba, itt meg egy ilyen félőrült? Az ő szála az egész 1. évadban érdektelen volt, amíg a kapcsolatát Maghrával nem fedték fel.

Maghra szövetkezik vagy nosztalgiázik Harlannal, aki pedig ilyen Kisujj jellegű ármánykodónak indul most. Nem értem a nő miért hitte, hogy a tesója maga mellé veszi és együtt uralkodnak. Ennyire naív?

Baba csak simán ultraagresszív. Teljesen felesleges ez a sok nyársalásos szadizás. Ez engem taszít, bocsi. Jason Momoa ettől még remek, mert hozza a kötelezőt.

Maradt még a két “gyerek”. Ők legalább relatíve normálisak, de ne mondjátok már nekem, hogy 18 év alatt nem tanította meg az apjuk őket szerepjátékos kifejezéssel élve a vakharcra vagy legalább osonni? A csajszi vadászgatott, a srác olvasgatott, mìg apucinak nem esett le, hogy látnak? Közben minden látót itt a sorozat ilyen bénának állìt be, akiket meg tud lepni pár vak ember. Persze mondhatjuk, hogy hát pár száz év alatt a hallás, a szaglás vagy a tapintás beindított egy új emberi evolúciót, de valahogy az egész világ története görcsösen döcög.

A folytatást ettől még nézni fogom, bár őszintén nem értettem, hogy mire vertek el 15 millió dollárt részenként az első évadban. Itt legalább most több volt az átalakított vagy épített helyszín illetve a cgi díszlet.

Python - 2021. 08. 29. 18:19

Hozza az 1. évad színvonalat. Nekem kedvenceim a posztapokaliptikus történetek, szóval jöhet! :)

winnie - 2021. 08. 29. 18:20

platschu: ha arra célzol, akkor a legtöbb pénz nem láványra vagy egfektekre megy el sorozatoknál, ergó nem fogod látni. minden plusz forgatási nap pl. komoly összeg, minden plusz, nem stúdiós helyszín, stb. pl. egy mornig show is simán drágább, mint egy game of thrones.

Platschu - 2021. 08. 29. 20:12

Valóban ilyesmire gondoltam, hogy kicsit túlköltekeztek. Nem tudom, hogy mekkora sztárfizetést kap Jason Momoa, de az 1. évadban volt egy csomó csodálatos erdős-folyós felvétel, ahol szinte nulla vfx effekt kellett. Abban igazad van valószínűleg, hogy nem lehetett olcsó forgatási engedélyt kapni és kivinni oda egy többszáz fős stábot a kanadai erdőkbe, illetve ugyanúgy visszaállítani mindent, mint a forgatás előtt. Felételezem, hogy a sok jelmez és a digitális díszletek kerültek ennyibe, amikor éppen városba tévedtek. Így is simán “eldobták” a korábbi díszleteket és karaktereker, amikor a kb. 4–4 részes tagoltság miatt más irányt vet a történet.

Amit én kicsit hiányolok még, hogy nem látszik, hogy pótolnák az eltüzelt famennyiséget. Tehát ültetnek új fákat a települések mellé? Vagy vándorolnak a falvak, ahogy fogy a kivágott erdő? Mert a városok fix helyen vannak, így pár száz év alatt az összes eltüzelhető fának vagy szénnek már el kellett volna fogynia. Így is nyomasztó az egész színtónus vagy effektszűrő, amit a civilizált részeknél használnak, mintha ezzel is a lelakottságot érzékeltetnék.

A legjobban a filmezés mellett a sminkeseket tudnám dícsérni, mivel elképesztő munkát öltek bele, mert itt minden arcnak, minden sebnek szerepe van. Szegény színészeknek vagy statisztáknak is borzasztó lehet ez az állandó kontaktlencsézés.

A főcím is jó lett, mert kezd kitisztulni a világ az 1. évad főcíméhez képest.

punyapapa - 2021. 08. 30. 09:15

Platschu
Szerintem elfogadható az alapkoncepció.
Én azért tartom hihetőnek, mert már több száz éve így élnek az emberek. Kialakult a látásnélküli kultúra. Eleve vakon születnek, így ezzel tanulnak meg élni.
Ha valaki sosem látott, akkor a látás nélkül is simán el tud tájékozodni, mert a többi érzékszervére jobban figyel. Az érvelésed azzal kapcsolatban, hogy próbáljunk meg vakon közlekedni, azért sántít mert sokunk eleve látással született, és ehhez van hozzászokva. Aki sose látott életében, az megtanul nélküle élni.

walaki - 2021. 08. 30. 15:01

Érdekes, engem egész más irritál a sorozatban, nem azok, amiket írtatok. Szerintem a látvánnyal és a világgal semmi baj.

SPOILER
Baba elsírja magát, mert nem akarja, hogy a gyereke harcos legyen. Tessék? Egy perce még arra okította (eléggé érzékletesen teszem hozzá), azt demonstrálta neki, hogy kell embert ölni. Akkor most hogy is van ez?

Na nekem az ilyenek bökik a csőrömet, de nagyon, és ezek igazából függetlenek a világtól, akármelyik másik sorozatot is elrontanának.

walaki - 2021. 08. 30. 16:13

@Platschu:

> Egy feudális társadalom rég felkelt volna a nem látó uralkodóval szemben, ha az a közösség javára semmilyen hasznot nem tud hozni.

Ezt nem tudom, honnan veszed, nézd csak meg a történelmet: a francia forradalomat is megelőzte majdnem fél évezrednyi, teszetosza “nemességeskedés”. Vagy az orosz forradalom, azt szintén, ott is csak akkor keltek fel a cár ellen, amikor már rendszeresen milliók haltak éhen.

> Régen egy jó hadvezér vagy sámán vagy más különleges képességű ember került vezető státuszba, itt meg egy ilyen félőrült?

Ebben tévedsz. A kinek-a-fia-borja mindig is többet nyomott a lattban, mint a rátermettsége. A feudális társadalomban, ahol a nemesség örökletes meg különösen így volt. Nem lehetett király akárki, még akkor sem, ha nemes volt és sikeres puccsot hajtott végre, legfeljebb trónbitorlónak számított.

A félőrült uralkodók kapcsán se lőttek mellé, lásd Caligula, Néró, Rettegett Iván, Őrült Johanna, vagy a fával társalgó III. György… elég hosszú a lista, ami azt illeti.

Platschu - 2021. 08. 30. 16:43

De hát itt a nép sem lát? Mi értelme nemességnek vagy uralkodó családnak, ha ők sem jobbak semmiben az átlagnál?

Az erdőben való csörtetést marhaságnak gondolom, mert eleve pár száz év nem elegendő az emberiség biológiai evolúciójához. De ezen még túl is lépnék, hogy vannak szimatolók és érzéket “látók”, de ettől még a fizikai akadályokat nem tudják kikerülni. A hallás azért nem egy 3d radar. Ezértis bicsaklik meg az országúti sétálgatás, mert legalább ott kellene végig kihúzott szalagnak lennie. Ám itt mindenféle köves, vízeséses, tavas vagy befagyott helyszínen lazán elmászkálnak maguk előtt kitapogatva az csapást.

Az 1. évadból mi lett azzal a lánnyal, akit a tutajon magukkal hoztak? Most akkor ő volt az a titokzatos erdei tündérszerűség?

Az is olyan furcsa volt, hogy ugrottak 18-20 évet az első évadban, de senki más nem öregedett. Alig voltak más gyerekek. Ráadásul egy kis közösségben ki kellett volna buknia, ha van két látó gyerek, mert pl. simán elszólják magukat. Ám Baba is vakon hajót barkácsolt, de a környéken kószáló lányának ez sosem tűnt fel? Vagy a két gyerek miért nem segítette a szüleit, ha egyszer behozhatatlan előnyben vannak mindenkivel szemben?

Erre most is simán Baba elkapja a látó kissrácot, mert annyira fenn kell tartani, hogy a nem látók vannak előnyben és megmaradjon a nézők előtt az alfahím státusza. Baba fia is a termékenységi ünnep hagyta magát elfogatni vak emberek által? Mégis mit tanult a faluban? Olvasgatott ennyi éven át? Azt már lehet csak én látom bele, hogy az ikrek közül a lány viszi a harcias férfiszerepet, míg a srácból ilyen nyámnyila anyámasszonykatonáját csináltak.

J-t is simán modern Sámsonként tenyészbikaként kellene tartani, amihez valami hasonlót meglépett Kane is a másik J fiúval.

A Covid is megmutatta, hogy milyen hamar a természet helyreállna az emberiség nélkül. Tehát az erdők visszavennék a civilizációt. Itt pedig erőltetve fenntartják ezt a világégé színvilágot, holott rengeteg idő telt el azóta.

Na mindegy, ez csak egy sorozat és lehet én gondolom túl, de én a hihető scifit vagy fantasyt szeretem, itt pedig a kreatív ötleteket elnyomják a logikátlan tettek.

Mate4182 - 2021. 08. 30. 18:53

Platschu

de én a hihető scifit vagy fantasyt szeretem, itt pedig a kreatív ötleteket elnyomják a logikátlan tettek

Akkor ajanlanal parat? Mert az Expanse meg csak csak koveti a fizika torvenyeit de 99%ban nem pontosak a sci-fi temaju sorozatok szoval jol jonne par tuti tipp
De meginkabb nyitott vagyok a hiheto, megmagyarazhato, logikai buktatoval nem rendelkezo fantasykra :D

Platschu - 2021. 08. 31. 22:03

Nem kell magyarázkodnom. A kioktató jelleg az igazi arrogancia, holott csak véleményt formáltam meg. Nem kötelező rá reagálni vagy egyetérteni.

Logikus scifi / fantasy : pl. Babylon 5, Battlestar Galactica, Stargate, Game of Thrones. Amikor nagyjából követték a saját szabályaikat, aztán romlott el minden, amikor teljesen véletlenszerűen kezdték el a cselekményt bonyolítani.

Sajnálom, de akkor se tudok azzal azonosulni, hogy egy vak közösség tereptárgyakkal teli erdőben mászkál mindenféle kísérő szalag vagy jelzés nélkül. A látokat az írók tudatosan gyengébbnek írják, hogy az erőviszony ne boruljon meg. Baba gyerekeinek volt 18 éve, hogy megtanuljanak nesztelenül közlekedni és valahogy falsul hat, hogy az egyik megtanul íjaszkodni, a másik pedig művészlélekként csak az elkapható áldozat szerepet kapta. Babából ezt nem nézem ki, hogy a fiát ne tanította volna meg a túlélésre. Az egész cselekmény átugorta a sok évnyi közös családi tapasztalatokat.

A részben szóba került a fantázia kérdése is, mert ez bele volt ágyazva a szövegkönybe amikor Harlan és a tesója dumáltak. Ez érdekes lehet, hiszen egy vak ember sosem lát mást, hiszen mindent csak elképzel. Vajon el tud-e vonatkoztatni, ha nem olvasott regényeket, nem láthatott filmeket? Vannak-e szájhagyomány terjedő vagy csomóírással írt történetek és tapasztalatok? Mert Cane még csak énelkegetett is nekik, de ettől még csak tapintás, illat vagy érzelmek alapján “látják” a másikat. Így sosem tudják, hogy minek milyen a színe sem, ezért is jó, hogy a készítők igyekeztek egyszerű színű jelmezeket gyártani, mert fontosabb az anyag minősége, formája és a rájuk aggatott díszek. Ám visszatérve a fantáziára, vajon egy vak ember el tudja magát képzelni más szerepben egy ennyire megroppant kultúrális közegben? Na mindegy, lehet ezen csak én filozofáltam ennyit.

Mate4182 - 2021. 08. 31. 23:09

Ám visszatérve a fantáziára, vajon egy vak ember el tudja magát képzelni más szerepben egy ennyire megroppant kultúrális közegben? – itt elkapott az az erzes hogy tenyleg csak azert irod a kommentet hogy ne legyen rovid …

Pedig mar ott gyanus volt hogy a Game of Thrones hozod fel peldanak mint logikusan megmagyarazott szabalyok es azok kovetesenek mintapeldaja :/

Mate4182 - 2021. 09. 03. 19:09

Utos volt a masodik resz!
Egyetlen problemam hogy baromi sotet volt egy csomo jelenet foleg az epizod utolso harmadaban

A bolond kiralyno reszrol reszre irritalobb, szabalyosan undorodom tole (jar a pacsi a szinesznonek).

Viszont ezt az alkarbol elohuzott csontot nem igazan tudom hova tenni…

walaki - 2021. 09. 03. 19:45

2. rész
Én ezennel elengetem ezt a sorozatot. Aki nem akad fenn ennyi baromságon, azoknak további jó szórakozást kívánok hozzá!

SPOILER
A legnagyobb ellenség egycsapásra haverrá válik, csak mert azt mondja, “miért hazudnék”?

Edo-t meg életben hagyják, persze, hadd fújjon riadót! Nyilvánvaló, az a véreskezű hadúr, akit több, mint 20 éven át csak a bosszú éltetett, majd megijed és meghunyászkodik, ha valaki azt mondta neki, “felégetem a városod” :-D

Na és a vak íjászok, de különösen a vak őrszemek? Kis híjján röhögőgörcsöt kaptam, mikor megláttam!

Köszönöm, nekem ennyi elég volt.

Platschu - 2021. 09. 06. 23:28

2×02

Úgy tűnik elriasztottuk a többieket. Nekem tetszett a 2. rész, mert itt éppen azt fejtették ki, amit előzőleg a fantázia kapcsán írtam. Eljátszanak illetve elmesélnek nekik hangeffektekkel történeteket.

Jópofa volt a tárgyalóteremben a gyorscsomózó bevetése is.

A legjobban mégis az volt, amikor Baba abból jött rá, hogy a nő látó, hogy a lépésszámot összevetette a botütészámmal. Ez igazán logikus és kreatív magyarázat volt.

A leszbi szálnak nem sok értelmét láttam. Ha tippelnem kellene, akkor ő Edo lánya lesz. Azt vártam, hogy megtanítja olvasni vagy legalább elhoz pár hasznosabb holmit a lakásból.

Az íjászok már a főcímben is benne vannak. Lehet valami hiper-szuper hallásuk van és arra gyakoroltak, hogy oda lőnek, ahol mozgás van. Bár én mondjuk kutyákkal járőröznék.

A szadizós ostoros kínzásnak nem sok értelmét láttam. Nem ettől lehetne jó a sorozat, de feltételezem dramaturgialag ez a két fiútesó elmélyítésére szolgált. Baba így is hol a sebekre érzékenyen harcolt, máskor kihagyták a koreográfiából.

Jerlamayleakármi is kapott jelenetet, tehát még vele kezdeni akarnak valamit. A múltkor még említettem azt is, hogy a látókat szaporíttatni kellene, erre elő is vették a szexuális erőszak témát az írók.

A pszichonéni története is alakult és őszintén meglepett a váratlan fordulat a végén. Maghra helyében én aggódnék, hogy nem fog-e ő is így járnia nővére mellett.

Mate4182 - 2021. 09. 11. 17:50

Nekem a 3. Resz is tetszett, bar nekem alapvetoen is bejon a sorozat.

Erdekesek az ,,amazonok’’ akikhez Paris tartozott egykoron.
Sejtheto volt hogy van valamilyen kulonos multja.

Platschu - 2021. 09. 14. 11:18

2×03

Ez egész jó lett volna, ha nem írnák a látókat tudatosan gyengébbnek megint. A játszótéren meg tudják lepni. Nincs a lánynak szeme és füle, hogy meglássa és meghallja a veszélyt? J családja is nem szerelt fel zárat az átalakított börtönbe? Hol vannak a fegyvereik?

A látó férfiak is ritkaságszámba mennek, így simán pároztatni kellene őket, de helyette már kettőt írtak ki 2 rész alatt.

Az illatmester legalább jópofa ötlet volt.

David Hewlett (McKay a Stargate : Atlantis sorozatból) szintén csatlakozott. Lassan teljes lesz a csapat.

Platschu - 2021. 09. 19. 10:51

2×04

Ez elég unalmas rész volt. Az esküvői jelmezek szépek voltak. Végre Kofun is elkezdett tökösebb karakter lenni, amire szerintem is Cane nagynéni is áhítozik.

Mate4182 - 2021. 09. 20. 21:05

Mind amellett hogy bejon a sorozat es a 4. Resz is mukodott, mostmar muszaj valamit szova tennem

Baba Voss latszolag kb 20 evet oregedett az elso evad ota eltelt egy hetben.
Oke hogy stressz meg minden, de lassan tobb az osz haja mint a fekete, olyan rancai vannak a szeme korul mint Parisnak…

Mate4182 - 2021. 09. 25. 12:55

Az 5. Resz azt kell mondjam elegge leult …
Hianyzik a feszes tempo meg a brutalis kozelharc.
Annyira nincsenek lefektetve az alapok hogy most itt Tronok Harcazzunk a sotet helyisegekben armanykodva, dumalgatva mert itt ez (szamomra) nem igazan mukodik.
Hiaba lattam az elso evadot es probalom Nyomon kovetni a 2.at is, rengeteg a kerdes ami felmerul bennem kb minden tarsalgas kozben.

A kiralynot nagyon remelem hogy felkoncoljak az evadzarora …

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz