login |

SOZ: Soldiers or Zombies: az 1. évad

2021. 08. 27. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Pár hete érkezett ez a mexikói zombis sorozat az Amazon Prime Video-ra, ráadásul szerencsére itthon is, bár magyar specifikációt (egyelőre?) nem kapott, amit… nem mondom, hogy nem értek, mert az angolon kívül szinte semmilyen felirata nincs, és akkor miért legyen pont magyar, másrészről viszont a franc sem érti, hiszen miből állna a dolog, hogy a nem saját-saját Amazon-sorozatok is elérhetőek legyenek több nyelven.

Na, mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy az Amazon bezsákolta ezt a szériát, amivel a vicces, véres, elszállt horrorok rajongóinak akart kedvezni, vagyis nem annyira a The Walking Dead, hanem inkább a Z Nation nyomdokaiba lépni, ráadásul mindezt fél órás epizódokkal, szóval ha valaki így nézi a sorozatokat, akkor egy délutáni darára alkalmas darabbal.

Egy rövid, zombitámadós flashforwarddal indítunk, ha valakinek a címből nem jött volna le, hogy miről szól a sorozat, majd pár napot visszaugrunk az időben, hogy lássuk miképp is alakul ki az a helyzet, amit belengetnek. Megismerünk egy, a mexikói-amerikai határ közelében lévő kutatólabort, ahol egy befuccsolt prezentációt követően kidobott anyagnak és állattetemnek köszönhetően, fura, zombifikációnak tűnő folyamatban lesz része egy malacnak, aki teljesen bevadul és vadászni indul.

A másik kiemelt sztorink egy mexikói drogkartell vezetőjével kapcsolatos, akit át akarnak szállítani a börtönéből az USA-ban, csakhogy az érte érkező katonák hűlt helyét találják, ugyanis megszöktették őt, alaposan előkészítve az akciót. A katonák a szökevény után vetik magukat egy alagútrendszeren át, azonban ott találkoznak pár megvadult, gyilkos malaccal, és…

Igen, a cím tehát nem “Katonák vs Zombik”, hiszen a katonák a zombik. Vagyis a jófiúk. Akkor most… kinek kell szurkolni? A zombiknak vagy a drogkartell tagjainak? Nem tudom, én a malacok mellett teszem le a voksomat.

Ja, ha már malacok, akkor ahhoz, hogy a sorozatot élvezze is a néző, meg kell barátkozni a zombikkal. Ők mások, mint a klasszikus, filmes zombik. Nem csak azért, mert nem cammognak, hanem rohannak, meg mert gondolkodnak, taktikáznak és kommunikálnak (értsd: nem zombi zombik), ráadásul szupererősek, hanem azért is, mert malachangon visítanak. Mintha nyúznák őket. Ha valaki nem fog kiszaladni a világból a zombik hangjától, akkor annál van esélye a sorozatnak. A többieknél nincs. Én a határon mozogtam, de nagyon elvonta a figyelmemet…

Alapvetően még a pilottal elégedett voltam, szórakoztató volt (6/10), azonban a folytatás már jóval lejjebb vitte az elvárásaimat, teljesen eltűnt belőle a fun, mert csak sötét járatokban mászkáltak benne a szereplők (és dumáltak egy csomót tök érdektelen dolgokról), valamint ami akció volt, arra is vaksötétben került sor, így az sem lehetett látni, hogy kivel történik, ami történik, bár ha láttuk volna, akkor sem nagyon hatott volna meg, hogy egy random emberekkel történik valami szörnyűség.

A S.O.Z. Soldados o Zombies nálam értékelésileg is a Z Nation kategóriájába csúszik bele, amit néztem egy ideig, de nagy rajongója sosem voltam, bár időről időre azért elismertem a sorozatot. Hogy a közepesnél nem tudott jobb lenni a szememben, az pedig szerintem csak és kizárólag az arányainak köszönhető, mert bár egy vérgőzös és poénos tunkolásra biztos, hogy könnyen vevő lettem volna, de ez a sorozat egyáltalán nem ezt hozza, legalábbis a szezon utolsó ötödéig nem igazán.

Ennek pedig az az oka, hogy van története? Illetve helyesbítek, ahhoz képest, hogy mit ígér (zombik és katonák), meglepően sokat akar markolni, hiszen nem csak a központi kartelles szál, meg katonai, és persze a laboros vonal van jelen, hanem még egy tévés riporternő történetét is megkapjuk, aki belopózik a börtönbe, hogy tudósítson a drogbáróról (aki meg egyébként a kisfiával próbál zöldágra vergődni), illetve még amerikai ügynökök is éppen ott flangálnak egy bűnözővel a környéken. És mindenkire kell időt szakítani, ami egy ideig nem túl érdekes.

Nekem ez így túl sok volt, főleg, hogy a karakterizáció minimális, legalábbis én el nem tudtam képzelni, hogy bárkit is izgatnának ezek a figurák (a nagy vezér és esetleg a tévés csaj kivételével). Kapunk ugyan vérengzéseket jobbra-balra, idővel egyre többet, de pár csavaron/ötletes megoldáson kívül ezek inkább csak azért érdekesek, mert annyira ritka vendégek ilyen formában a képernyőn, valójában inkább monotonok.

Kár a sorozatért. Persze másoknak ettől még simán bejöhet, akik egy nem túl komolyan vehető, trash-es esztétikájú darab nem zavar, de aki benevez rá, az ne komédiát keressen benne.

2 hozzászólás Ne habozz!

Samu - 2021. 08. 28. 23:32

Abszolút egyet értek a kritikával. Gyorsan, kb véletlenül lecsúszott az egész évad két délután alatt, de az összkép a végén nem lett túl pozitív. A Z nationt bírtam, és itt is tényleg az elborult ötletek húzzák fel a sorit, de pl. A sokszálas sztori erre a rövid időre is kevés volt: a zombikommandósok gyakorlatilag végig csak üvöltöztek hegytetőkön, majd rohantak valahonnan valahová, mikor az egész sztori kb két völgyben játszódott, és az általuk megharapott új zombik simán átértek a főszereplőkhöz… mindenképp plusz pont a drogbandában használt nevekért: Töketlen, Idióta, Kutya, Nyurga, Lácfűrész :-))

sabres139 - 2021. 09. 01. 01:32

Nagyjából a feléig nagyon élveztem, utána eléggé önismétlővé válik. A gyerek baromi idegesítő volt. Azért összességében nem bántam meg, hogy végignéztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz