login |

Home Before Dark: a 2. évad

2021. 08. 29. 21:30 - Írta: Shannen

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Eléggé vártam az AppleTV+ tavaly debütált gyerekszereplős kisvárosi krimisorozatának a folytatását, hiszen ahogy írtuk is, tényleg kifejezetten jól sikerült és nagyon szerethető volt. Az idei etap sem kezdődött rosszul, de aztán mégiscsak folyamatosan esett a minőség, az összképet azonban így is valamennyire megmentette az utolsó két rész. Szóval eléggé vegyesek az érzéseim Hilde Lisko legújabb oknyomozása kapcsán.

A felületes írás ugyanis azt eredményezte, hogy kvázi identitásválságba került a sorozat. Tavaly nagyon egyértelmű volt, hogy hiába egy 9 éves kislány szemén keresztül nyomoztunk egy eltűnéses ügyben, egyáltalán nem gyereksorozatról volt szó, a komoly témákkal és a megvalósítással is legalább annyira a felnőtt nézőkre céloztak, mint mondjuk a családokra.

Idén is kaptunk komoly és komplex témákat, de egyre kevésbé lehetett komolyan venni a látottakat felnőtt szemmel, és inkább hozta a tiniket megcélzó szintet. A mostani, kifejezetten erős érzelmi komponens miatt azonban azt se mondanám, hogy egy 10 éves gyerek egyedül üljön le elé, ahhoz azért túl komor és felkavaró. Szóval a tavaly oly gondosan kimért egyensúlyt most nem sikerült eltalálni, ezáltal az élmény se volt olyan emlékezetes, mint legutóbb.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ahogy mondtam a kezdés jó volt, érdekes dolgokat dobtak fel az évad fő irányvonalainak. A fő nyomozás most egy súlyos környezetszennyezési-ügy körül kezd el bonyolódni, amit Hilde mindenáron fel akar göngyölíteni, miközben a demencia tüneteit mutató szeretett nagyapja hozzájuk költözik, hogy a család gondoskodjon róla. A tavaly végül nem lezárt Richie Fife-ügy így egy ideig háttérbe szorul, de az évad végére ott is kapunk válaszokat. Mégiscsak egy kisvárosról van szó, nyilván valahol össze fognak érni a szálak.

Bevallom, nem sok konkrétumra emlékeztem a tavalyi évadból (ez van, ha az ember két nap alatt le tud egy sorozatot), és annyira nem is könnyítették meg a helyzetemet a készítők, kellett egy-két rész, amíg helyre tettem, hogy ki kicsoda és összeállt a kapcsolati háló, de ez főleg annak volt köszönhető, hogy bár tavalyról nagyjából mindenki rövidebb-hosszabb ideig visszatért, de mint mondtam a hangsúly idén nem a Richie-ügyön volt, így a viszaautalások is minimálisak voltak. Szóval, aki most próbálná be a sorozatot, kezdje a legelején.

Tudom, hogy a gyerek és tinédzser szereplők tudnak vízválasztóak lenni egy-egy sorozat vagy film esetében, főleg, ha főszerepet kapnak, de itt velük abszolút nincs gond. Igen, az apja nyomdokaiba lépő Hilde olykor túltolja a riporterkedést, de ezt inkább gyermeki elszántságnak tudnám be, ami egy 10-11 éves gyerek esetében teljesen normális.

Mint ahogy az is, hogy idén a nagyon személyes szál miatt a lány még vakmerőbb és frusztráltabb lesz, többször eltörik a mécses, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezte, de ez megint egy teljesen érthető reakció, még ha ezek a kiborulós pillanatok a nézőt is frusztrálják. Arról nem is szólva, hogy Brooklynn Prince a maga 11 évével simán lejátssza a vele egy jelenetben szereplő felnőtteket.

Azt is jó látni, hogy Hilde két barátja és nyomozótársa nemcsak dísznek van mellette, hanem saját minisztorikat is kapnak, amelyek egyrészt aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, másrészt tükröt tartanak Hilde-nek, akire bizony időnként ráfér, hogy szembesítsék meggondolatlan tetteinek következményeivel. Hármuk barátsága és akciózásai igazi klasszikus ifjúsági kalandfilm-jelleget adnak a részeknek.

Ami a picivel idősebb generációt illeti, az évad legnagyobb meglepetése pont innen érkezett. Míg az előző évadban Hilde nővérével, Izzy-vel látványosan nem tudtak érdemben mit kezdeni az írók, idén nagyon szép utat járt be, ahogy 15 éves fejjel egyensúlyozott a romantikus, baráti és családi kapcsolatok között. Mostanra sikerült kilépnie a húga árnyékából és már nem idegesítik Hilde újságírói ambíciói, sokkal inkább igyekszik megtalálni azokat a módokat, ahogy segíteni tudja az aktuális ügyet, akár iskolai sztrájk szervezésével vagy fontos események élő közvetítésével. Kezdenek olyan csapattá válni, mint az igazi Hilde és testvére, egyikük ír, míg a másikuk fotókat és egyéb digitális tartalmakat készít.

A gyerekszereplők tehát nem kell, hogy azt jelentsék, hogy a sorozat gyerekeknek való lenne, ám a komolytalan felnőtt karakterek hiteltelenné teszik a látottakat. A szülők (és a többi felnőtt szereplő) az egyik pillanatban felelősen gondolkodó, megfontolt felnőttekként tekintenek Hilde-ékre, akik biztos egy helyben maradnak egy veszélyes helyen, ha erre szépen kérik őket, aztán amikor valami galibát csinálnak, akkor újra a 10 éves gyerekeket látják bennük. Nem csoda, hogy ez összezavarja őket és kiakadnak azon, ahogy bánnak velük.

Mindemellett olyan alapvető kérdéseket nem tesznek fel például a szülők vagy a rendőrök (sőt, olykor Hilde sem), amelyek seperc alatt tisztáznának egy csomó félreértést. Az ilyen mesterségesen generált konfliktusokat és drámákat nagyon nem tudom értékelni. Az elnagyolt, fehér foltokat hagyó írást pedig még annyira sem. Ráadásul az is elég megkérdőjelezhető, hogy ha a gyerekek a rendőrségi rádión egy valószínűsíthető gyilkosságról hallanak, akkor biztos jó jel-e, ha felcsillanó szemmel és izgatott mosollyal az arcukon tekernek a helyszínre, hogy tudósítsanak róla?

A Home Before Dark második szezonja igazán a végjátékban tudott elkapni, amikor már nem kellett felesleges köröket futni és ahol komolyan megpengették azokat az érzelmi húrokat. Az évad végével lezárták az elmúlt két év történéseit, és az utolsó pillanatokban egy új rejtélyt is belengettek. Kérdés, hogy kapunk-e folytatást, egyelőre ugyanis még nem érkezett hír a harmadik évad berendeléséről.

2 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2021. 08. 30. 09:56

Már az évadnyitóval is problémáim voltak, még ha a téma amit feldobtak, nem is lett volna rossz. Aztán nem is néztem tovább, ahogy látom/érzem/hallom nem véletlen, imdb-n is estek a pontszámok a részeknél sajnos
Biztos lesz pótlás, és már lehet darálni is, de elég keserű szájízzel térek vissza a pár hete nézett 2×01 után

lalakov - 2021. 09. 28. 10:15

Én egyáltalán nem éreztem minőség romlást. Élveztem minden percét és remélem lesz még folytatása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz