login |

Johnny Test: az 1. évad

2021. 08. 29. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Az egyik legnagyobb kedvencem volt a 2005-ben induló, 6 évadot megélt kanadai animáció, a Johnny Test, amit itthon a Cartoon Network-ön nézhettünk. Nem is volt kérdés, hogy a Netflix által felélesztett (magyar szinkront sajnos nem kapó) részeknél is ott leszek, amelyeknek az első adagja meg is érkezett már, de még 20*11 percnyi epizódra és egy interaktív epizódra is lehet készülni. Mondanám, hogy rebootról van szó, de mivel semmilyen átívelés nincs, így tulajdonképpen új évadnak is tekinthető.

Hogy ne csak a 2005-ben CN-t nézőknek kedvezzünk: A történet egy 11 éves (az új évadban már 12), vagány és kalandvágyó srácról szól, aki egy kisvárosban lakik munkamániás édesanyjával, tisztaságmániás és folyamatosan vagdaltat készítő édesapjával … és tudós ikernővéreivel. Meg beszélő kutyájával.

A lányok padláson lévő laborjában minden epizódban valami új találmánnyal találkozhatunk, amit rendszeresen öccsükön tesztelnek, vagy azért, hogy a szomszéd srácot elcsábítsák, vagy Johnny egyik kéréséért cserébe. A kalandvágyó fiú rengetegszer vágyik valami olyanra, amit egyértelműen csak testvérei tudnak neki megadni – ilyen a kutyája is, akit születésnapjára kapott, de testvérei mutációs folyamatokat végeztek rajta, így tud beszélni és két lábon járni – erről persze csak a testvérek tudnak, még a szülők se.

Erre a felállásra épít a Johnny Test. Minden epizódban kapunk valami új találmányt, aminek kipróbálása során Johnny, a kutyája Büdi (/Dukey) és a testvérek bajba kerülnek és valahogy ki kell húzniuk magukat a slamasztikából. Ahogy a heti nyomozásos krimik is minden epizódban igyekeznek megújulni évadokon keresztül, úgy a Johnny Test sem válik repetitívvé.

Néha visszahoznak régi találmányokat és régi ellenfeleket (merthogy az évek során Johnny kapott néhány nemezist), de egy egészen más kalandban kapnak szerepet, ami nem hogy nem ismétlődés, de még szórakoztató is, ahogy újra láthatjuk a régi kütyüket vagy arcokat.

A felélesztést szerencsére ugyanaz készíti, aki a korábbi sorozatot is, ami abszolút pozitív számomra, hiszen teljesen meg tudta idézni a régi széria hangulatát – még úgy is, hogy az animáció kapott egy kis tuningolást. Az egyesek szerint Dexter’s Laboratory-koppintás azzal tudta magát már anno is belopni a szívembe, hogy folyamatosan pörög, kalandos és humoros. Végig hangeffektekkel spékelték meg az epizódokat, amik megdobják a pörgést, miközben a célcsoportjához képest meglepően érett humort is tartalmaz.

A régi változat másik nagy erénye egyébként az animáció volt számomra, talán ez volt az első olyan rajzolt sorozat, amiben tényleg élt minden. Nincs Mary hatalmas hajkoronája hozzátapasztva a testéhez vagy nem lehet azt mondani, hogy Johnny tüzes haja pontosan úgy áll mindig, mert minden egyes mozdulatra változik. Persze ezek apróságok, ma pedig már nem nagy szám, mégis abszolút pozitív részei a sorozatnak.

Pilotnak egyébként talán nem a legjobb, hogy egy olyan epizódot tettek be, ahol Johnny összes korábbi ellenfelét összeeresztik, így egyértelműen azt gondoltam, hogy a régieknek szól, hiszen nem alapozták meg őket túlságosan. Én például vakartam volna a fejem, ha nem ismerem a régi sorozatot, hogy mégis ki ez a sok karakter. A többi epizód azonban már nem ilyen – na meg a régi sorozat is elég természetesen dobálta be az új karaktereket, például Bling Bling Boy-t. Persze így a pilotot egyértelműen az vitte el számomra, ahogy dőltek a régi emlékek!

Én nem találok fogást a Johnny Test-en – még akkor sem, ha félrerakom az elfogultságomat. Rettentően szerethető, jópofa darab, ami az elejétől a végéig leköt humoros, kalandos történeteivel. Persze azoknak, akik alacsonyabban van az ingerküszöbük, lehet, hogy hamar be fog telni a pohár, mert nem egy “na persze!” pillanat van (kezdjük a padláson lévő gigalaborral), de ez egy sci-fi gyerekanimáció, nem kell benne a realitást keresni.

A Netflixen egyébként megtalálható az eredeti sorozat egy része is (117 epizódból 62), így aki rákapott az új sorozatra, annak elérhető még jó pár epizód. A szinkrongárda két fő karakter (Mr. White és Mary Test) leszámítva nem is változott, így tényleg csak az adott kaland és az animáció fog különbözni számára – ja, meg az intró, melyből sajnos az új nem ér fel a régihez sajnos.

1 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2021. 08. 29. 16:04

Szerencsére tényleg csak felszedi a szálat ott, ahol a régi elengedte, nem akarja átformálni, trendivé tenni, és ez számomra mindig hatalmas pozitívum, amikor régi jóságokat próbálnak feléleszteni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz