login |

Pilot: Post Mortem: No One Dies in Skarnes

2021. 08. 30. 15:50 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Így kell hazudni a címben, a magyar Post Mortem: A halottak nélküli városban is, mert rögtön egy halállal kezdődik, mondjuk utána fel is kel az áldozat a boncasztalról. A Netflix ezzel a norvég sorozattal is jelentkezett múlt héten, amikor a Clickbait és az Open Your Eyes is megérkezett – én az előzetes alapján sötét komédiába tettem volna, de nagyon nem az.

Lelőjem a tényleges zsánerét? A hivatalos leírás is felfedte: a főszereplő visszatért a halálból, és most vérre szomjazik. Szóval egy baromi furcsa, realista, látszólag vámpíros darab.

A történetet tényleg ennyivel lehet összefoglalni. Egy nőt találnak a mező közepén Norvégiában. Sajnos kicsi a város, így a hulláját a temetkezési vállalkozóként dolgozó (már amikor van munka, mert kevés a haláleset) apja és testvére kell, hogy elszállítsa. Szomorú dráma, egészen addig, amíg az első bevágásnál a halott fel nem ébred a boncasztalon.

Bár kevés meglepetés van benne, viszont ezeket semmiképp fedném fel, mert érdekesek. Az biztos, hogy már az első rész végére is felfednek jó pár kisvárosi titkot, és olyan a cliffhanger, amivel nézeti magát a sorozat tovább. Nem WTF amit kaptunk, csak a lassú ráébredéses tempóval szembemenve olyasmi történik a rész végén, ami egy amerikai sorozatban lehet, hogy az évad végi nagy felismerés lenne, pedig a néző már rég sejtené. A második rész is hasonló, és onnan már jobban érezhető az évad íve is.

Ami számomra megragadó volt a Post Mortemben, hogy északi szokás szerint ami furcsa lenne, az mind szinte természetesen van kezelve. Oké, meglepődik a családja, hogy a nő él, de ennyi, akármennyire is tűnik extrémnek a dolog, az élet zajlik tovább. Menni kell dolgozni. Sőt, szinte minden durvaság hasonlóan jár, inkább a problémamegoldás a lényege az ottani életnek?

Mármint nincs nagyon látványos átélés, erőltetett dráma, és talán pont emiatt lesz érdekesebb is a végeredmény. Mondjuk északon tudjuk, hogy képesek különlegesen nyúlni zsánerekhez, a vámpíroshoz is. Itt is ez áll fenn, kit érdekelne, hogy valaki ráébred a saját furcsaságára, vagy épp vérszomjára? Erre nem úgy bontják ki, ahogy elsőre gondolnánk. És igen, azért humor is akad, bár főleg a rendőrökre koncentrálódik ez, de az kérdés, hogy az első 2 rész után ebbe mennyire szállnak be a főszereplők.

Amit viszont nem tudok megérteni, lehet anekdotikusan, de szerintem iszonyat mellément a reklámkampány, vagyis az ahogy a Netflix felületen megjelenik a sorozat. Mondtam asszonynak, hogy lehet neki is tetszene, erre “az valami dokumentumfilmnek tűnt”. Nem is csak a címére gondolok, bár szerintem az sem az igaz, de a megjelenés többi részére. Be sem került egyelőre a magyar top 10-es listába Netflixen. Ezért is igyekeztem különösen mozisabb snitteket lőni a kritikába, hogy elsőre egyértelműbb legyen.

Annyira nem mozis persze a kinézet, de az északiak szokás szerint kimentek azért legalább egy mezőre, ha azt követelte a jelenet, szóval nem érződik annyira zártnak, sterlinek a sorozat. Az alakítások meg olyan szempontból mindenképp jók, hogy tényleg átlagembereknek tűnnek a főszereplők, akik belekeverednek ebbe a valamibe, nem pedig a valóság extrém változatának.

Kellemes meglepetés volt, bár bevallom amolyan abszurdabb, komikus felhangra számítottam a főszereplő drámája mellé. Olyan 7/10 köré lőném.

6 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 08. 30. 15:54

nagyon kellemes kezdés volt, egyelőre nem mentem tovább, de a clickbait alatt volna nálam nem sokkal, végig lekötött, egy nagyon erős vonós zenéje volt.

AuroraBorealis - 2021. 08. 31. 11:56

Nekem nagyon bejött. Jót tett neki, hogy európai, skandináv. Ezeket a sorozatokat el sem tudnám képzelni amerikai gyártmányként, amerikai színészekkel.

winnie - 2021. 08. 31. 12:18

eleinte én is azt hittem, majd jött valami nemrég (meg nem mondom, hogy mi, nem ugrik be), és végülis a kisebb közösségekre koncentráló, igazi amerikai ízt magukban nem rejtő sorozatokat azért tudnak csinálni amerikában is, mondjuk egy kis alaszkai városban játszódó sztori ilyen lehet, de akadnak még ott sajátos környékek, amik a maguk kis világát alkotják.

human - 2021. 08. 31. 12:44

vicces, mert nekem pont az ellenkezője kezd igaz lenni, mondjuk nem csak sorozatoknál, mert egy amerikai lakásbelső is annyira amerikai néha, pl itt a fater lakása ilyen, mármint nagyon old continent amit szinte sosem látunk amerikai sorozatban.

Gery89 - 2021. 09. 01. 16:29

Az ilyen tartalmak miatt szoktam megvédeni a Netflixet, mert ezt például soha nem néztem volna meg hetiben, pedig csak hat részes. De darálva meg teljesen oké, nekem is erős 7-es lett.

AuroraBorealis - 2021. 09. 02. 20:46

Vágom, mire gondoltok. De nem csak a berendezés, hanem az arcok, a ruha. Amerikai sorozatokban máig minden annyira “tökéletes”. Értem ezalatt a szemöldököt, a ruhát, a frizurát, a fogsort és egyebeket. Nézem épp a Katlát, és hát ja, a sztori olyan, amilyen, de a látvány, illetve az ezzel párosuló hangulat még mindig elviszi ezt a pár részt. Amerikai helyszínen még lehet, hogy nézném, de amerikai színészekkel szinte biztos, már nem. De ez csak egyéni véleményem. :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz