login |

The Walking Dead – 11×03: Hunted

2021. 08. 30. 21:30 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Á, a TWD megint azt csinálja, amihez nagyon ért, és amit sokan annyira utálnak? Oké, ez utóbbi nem biztos, szavazásra is bocsátom a kérdést, de nekem az elmúlt évek sorozatos trendjei közül ez a megoldás az egyik legvisszatetszőbb.

Arra gondolok, amikor egy sorozat, ahelyett, hogy egy nagyívű, összefüggő történetet mesélne el, inkább sok kisebb sztorival operál. Drámáknál és komédiáknál is előfordul ez, bár utóbbinál csak egy részen belül. A drámáknál a TWD előfordult, hogy egy részt szentelt A-karakterek történetének, majd a következőt a B-csapatnak, utána pedig sorra vették a C-bandát is. Máskor pedig feldarabolják a 3 sztorit és 3 részen át egymás mellett futtatják őket. Tudom, hogy így egyszerűbb írói szempontból, de engem általában jobban érdekel egy “nagy” történet, mit sok kicsi.

A fentieknek megfelelően a 11×02 cliffhangerje után hagyta is a francba a The Walking Dead a Commonwealth-szálat, és körülnézett, hogy másfele mi minden történik, és ha arra gondolok, hogy még mindig nem láttunk mindenkit a rajtaütést követően (pl. Daryl), akkor bizony jogosan feltételezhetjük, hogy a 11×04 sem Eugene-ék “új világos” felfedezéséről fog szólni.

Sajnos az epizódról nem nagyon tudok mit írni bővebben, nálam simán alulmúlta a nyitány dupláját, a jelek szerint nem tudtam értékelni, hogy drámaibbra tekerték a hangvételt. A mostani részben Maggie és a pár fős gang volt középpontban, valamint az alexandraiak az állatbarát Carol vezetésével, a surranó pályát pedig Gabriel fráter kapta. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Maggie, Negan és Alden menekülése a Reaper-ek elől megint némi föld alatti felfedezését hozott (itt volt némi hangulatos, hangeffektes sötétben botorkálás, ami horroros hangulatot idézett meg) valamint utóbbi megsebesülését.

A jelek szerint a rangsor alapján mennek végig a készítők a halállottó során, hiszen miután Maggie mellé behoztak pár új karaktert, hogy őket, a nézők számára szinte semmit nem jelentő figurákat nyírják ki (és mutogathassanak arra, hogy ITT SENKI SINCS BIZTONSÁGBAN!), ebben a részben talán hármat is, a kiemelt szereplők legjelentéktelenjével folytatták. Vajon ki jön utána, vagyis ki szerepel előtte a ranglistán? Kelly? Őt nyilván nem ölhetik meg, amíg nem találkozott a tesójával. Akkor…?

Persze Alden még nem halott (megint volt robbantás, mi ez a mánia?), de nehezen tudom elképzelni, hogy hiányozna bárkinek is, és az is kizárt, hogy ezzel a búcsúval letudnák és ne adnának neki halálos ítéletet esetén egy búcsút.

Gabriel-nek, mint írtam, ezúttal a C-sztori jutott, miképp Maggie-ék, ő is összefutott egy Reaper-rel, csak neki könnyebb dolga volt. Rejtélyeskednek itt az új csapattal, de nem tűnnek túlságosan izgalmasnak vagy rejtélyesnek, csak egy agresszív bagázsnak, akik értenek a harchoz.

A fő vonal pedig a bázison zajlott, megmutatva, hogy mennyire meg vannak szorulva Alexandriában. Ez eléggé érzelmi hullámvasút volt a lovak utáni vadászat révén, a végén kicsit deus ex machinás hepienddel, hogy aztán kiderüljön, hogy az end nem mindenki számára hepi, de ez van, a cél szentesíti az eszközt.

Mondhatnám, hogy legalább a nem túl érdekes szálakat egy epizódba pakolták össze, hogy gyorsan túlessenek rajtuk, de ki tudja, hogy Daryl-é mennyivel lesz izgalmasabb a 11×04-ben. És úgy tűnik, hogy az ő közreműködésével tényleg meg fogjuk ismerni a Reaper-bandát. Akárhogy is, nem ez volt az a rész, ami után a TWD felpörgését vagy magára találását fogjuk emlegetni.

Ja, még egy dolog, a mostani nagyon fényképezés-pornós rész volt az operatőr számára, mert itt aztán tobzódhatott stílusokban és beállításokban, voltak full sötétes, nagy teres jelenetek és szűk teresek, elég konkrét, fakó színpalettával rendelkező kintiek és totális színparádésak, a harc, vagyis az erdei fenyegetés közben pedig ezek a fura optikás, furán fényelt snittek elég szokatlanok voltak – nem tudom, hogy tetszettek-e, de másfélék voltak legalább.

12 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 08. 30. 23:14

Érdekes, hogy már majdnem 2 órája kint van a poszt, de még nem érkezett alá komment. Amikor a sorozat indult, itt sündörögtünk a Junkie-n, hogy kiadjuk magunkból a kiadnivalót.

El Diablo - 2021. 08. 30. 23:47

Mellette szavazok. Pont ezt szeretem benne. Meg az egész sorozat tempója, ami nálam mind fölé emeli.

Rapguruz88 - 2021. 08. 31. 08:18

Winnie segíts kérlek!
TV Timeot használok mindig és ott meg csak a 11/02 a legujabb rész ami fel van tüntetve, ez akkor hogy van? Ez leakelt rész?

irgum76 - 2021. 08. 31. 08:28

nekem jobban tetszett ez a rész mint a nyitó dupla

ha noném karakterek is de legalább hullanak

viszont a lovas szál kifejezetten jó volt
bírtam a kergetőzést is és a végén a gyilok nagyon hatásos volt
(az más kérdés, hogy egy ló sem hagyná így magát szép csendben, nyugalomban kinyírni de mindegy)
fura, hogy mikor a nénit szétmarcangolták a zombik nem váltott ki különösebb hatást belőlem
viszont a lovat alig bírtam nézni :)

kivételesen megnéztem az előzetest is elég várós
így már érthető egy-egy motívum ami ebben a részben volt

winnie - 2021. 08. 31. 08:34

Rapguruz88: egy ideje a walking dead-sorozatok epizódjait az amc+, az amc prémium digitális platformja adja le először. korábban csütörtöki volt a premier a vasárnapi tévés sugárzás előtt, most a 11. évadnál már egy héttel korábban elérhetőek a részek az amc+-nak köszönhetően (az amerikai tévés sajtó gondban is van, hogy melyik “sugárzásről” számoljon be). szóval lehet, hogy a tvtime csak a tévés premiert jelzi? akárhogy is, a részek a netre felkerülnek a tévés premier előtt 7 nappal.

Mate815 - 2021. 08. 31. 11:25

Elég gyenge volt a rész. Most komolyan olyan karakterek miatt kéne izgulnom akiknek a nevét sem tudom? Maggie csapatára gondolok itt első sorban, örömmel vettem, hogy elhullott mind. Carol és a bagázsa nézhetetlen, könyörgöm nyírják ki őket is. A fekete süket csajnak és a random barnahajú társának sem tudom a nevét. Egyedül Negan ér még valamit.

Mammut - 2021. 08. 31. 12:24

Le vagyok maradva valahol a 10. évad közepén, így nem tudom, hogy ez itt most pontosan mit is takar, de én szeretem, amikor egy nagy, szerializált sorozat mini sztorikkal építi a világot.

Bár lehet, hogy külön mini-sorozat formában jobb lenne az ilyesmi, hogy ne akassza meg a főszálat, de már hozzászoktam, hogy a fősztori mindig rétestészta lesz, akár vannak ilyenek, akár nincsenek, szóval tök nyolc.

winnie - 2021. 08. 31. 12:52

praktikus okokból mindig mini arcok vannak, ez adott, arra akartam fent célozni, hogy kétféleképp lehet ezt csinálni.

leegyszerűsítve:

11×01: A-szál
11×02: B-szál
11×03: C-szál

11×01: A-szál/3, B-szál/3, C-szál/3
11×02: A-szál/3, B-szál/3, C-szál/3
11×03: A-szál/3, B-szál/3, C-szál/3

a végeredmény ugyanaz, a kérdés, hogy egyben látod-e a történetet, vagy összekeverik neked a jeleneteket egymással. utóbbi akkor a legjobb, ha van is dramaturgiai hozama annak, hogy egymással párhuzamosan mennek, és ezt olykor bizony nem szokták szem előtt tartani.

nyilván az egyik megoldás előnye, hogy koherensebb, a másiké pedig az, hogy heterogénabb, és mondjuk annak jobb, aki utálja C-szálat, mert nem kell egy teljes részt végigunnia, csak a részek egy részét.

annak ellenére, hogy a végeredmény ugyanaz, az első verziónak egy hátránya, vagyis inkább következménye van. engem igazán nem zavar, mert megszoktam (a The Event, ami már vagy 10 éves, volt az első, ahol észrevettem ennek a tudatos alkalmazását technikai, nézőmegtartási okokból), de sokan sokszor kritizálták, ezért is vettem elő az írásban. szóval a lényeg az, hogy a fenti példában a 11×01 története lehet, hogy cliffhangerös, de csak a 11×04-ben folytatódik, ami annak arcul csapás lehet, aki várja. anno sokszor csinálták a “2 rész után oldjuk csak fel a cliffet” módit, de a TWD most atz húzza meg, hogy többet váratja a nézőt:)

Mammut - 2021. 08. 31. 14:39

a cliff, mondjuk, mindig kényes pont

ha a különálló kis sztorik megmagyarázzák a cliff következményét, akkor oké, de ha csak úgy vannak, mint az évadok közti szünet, akkor ilyen esetben utálatos jelenség, ez biztos

Mammut - 2021. 08. 31. 14:41

ellenben az is igaz, hogyha a főszálból pont a kedvenc karakterem hiányzik, akkor hol érdekel engem a főszál? 3-4 elszeparált kis sztorit is adhatnak felőlem a kedvencemmel, mire visszatérnek a főszálhoz… bár kérdés, hogy onnantól melyik is számít főnek? :)

Necridus - 2021. 08. 31. 16:42

Elutaztam, úgyhogy most nem jött össze a kritikaírás (még egyszer köszi winnie), viszont megnéztem tegnap késődélután, a tweetjeimet azért (jobban kifejtve) kommentbe leírom:

Baromi jó volt a képi világa és a rendezése a 11×03-nak, sőt, egész pofás jeleneteket hozott az emberüldözés is, de azért néha rá tudtam unni. Carolék lovas kalandja elég random az apokalipszisben, de jó volt egy ilyen pozitív jelenetet is látni, ahogy bemutatták, hogy a lovak hogy szaladtak és hogy sikerült végre befogni őket (a vége ugye már más kérdés), a gyerekek jelenete pedig elgondolkodtató volt, ahogy szüleikről beszélnek. Annak egyébként én örülök, hogy elkezdik írtani a karaktereket, de azért jó lenne, ha nem csak mellékfigurák hullanának. Már csak az kéne, hogy sokkolóbb, drámaibb halálokat mutassanak.

Nem volt világmegváltó epizód, de egy-két untató pillanaton kívül élveztem. Mondjuk ennek nagyrésze a cinematography miatt van.

Enzo - 2021. 09. 10. 22:48

@posztreakció: Ha már több szálon fut a sorozat, nekem ez a struktúra egy fokkal jobban tetszik, mint amikor egy szálat több epizódon át nem látunk – már persze ha nincs szétaprózva a sorozat, mert ha egy részbe akarnak beleerőltetni 7-8 szálat, az általában nem szokott jól elsülni. Viszont amit a FearTWD csinál, hogy részenként csak egy szállal foglalkozunk, azt szerintem nehezebb követni. Ha meg csak összesen 1 db szál van… az leginkább ritka, most nem is ugrik be ilyen :D

Szóval, 11×03 (pótlás múlt szombatról):

Hűbazzeg, erős volt ez a cold open, irtotta a szereplőinket a Reaper bagázs (RIP Cole, de a többiekért is lehetett aggódni). Aztán később is jöttek jóféle jelenetek (főleg fényképezési szempontból, az tényleg igaz), például Maggie a creepy plázában…ó, ha rendesen megcsinálják azt is, amikor felkattintja az öngyújtót és rátámad egy Reaper! Ja meg az égett “Júdás” zombi is vagány lett, viszont a lótetemes jelenetet nem volt jó ötlet ebéd közben nézni :’D
Tehát Cole mellett elköszöntünk pár még újabb arctól (Agatha, Duncan – tényleg, mi lett a Frost nevű csávóval?), Gabriel atya bezzeg túlélte, Alden necces mert otthagyták a templomban nagy nehezen, és akkor asszem csak Daryl és Elijah sorsáról nem tudunk semmit (a következő részig legalább).

Darabkák:
– Alexandriában a gyerekes jeleneteket szerintem nagy ötlet volt betenni, nem is tudom hogy láttunk-e ilyet már, de üdítően hatott és aranyos lett.
– “Régi szereplő említés” rovat: Rosita Abrahammel álmodik :O
– Gabriel és a sebesült Reaper jelenete mennyire badass volt már! “Pray for me” -> “God isn’t here anymore.”
– Kicsit ártatlan kisgyereknek éreztem magamat, amikor ráeszméltem, hogy Carol és a női befogókommandó nem csak lovaglás céljából hozta vissza a lovakat :’D
– Hm, a következő rész érdekesnek tűnik az előzetes alapján…

#hétidézete:
“Really? So we’re just gonna go _towards_ the screaming?” :D /Negan/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz