login |

Brand New Cherry Flavor: az 1. évad

2021. 08. 31. 21:30 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix-es sorozat nyitásáról már human-tól érkezett írás, így mivel én csak az évad egészére reflektálnék, nem töltenék fölösleges sorokat az alaphelyzet felvázolásával. A szériát belengő abszurditás szintje a kezdő percektől fogva csak folyamatosan növekedett, több lenyűgöző „fénypontot” is eredményezve, számomra az év legjobbjai közé lépett fel.

Az egyedi élményt nyújtó A cseresznye vadi új íze sok ponton is olyan merész lépéseket ugrik meg, amikre más sorozatokban sosem számíthatunk. Ez egyeseknek pozitívum és negatívum is lehet, és senkinek sem rovom fel, ha akár az én valamelyik kedvenc momentumomnál azon nyomban kaszálja az alkotást.

Röviden nagyon kemény testhorroros sorozat ez a különlegesség, ami az ezerszer látott hollywood-i viszontagságos küzdelmet is képes olyannyira a feje tetejére állítani, hogy azt David Lynch is megirigyelné.

Akinek a horror, Hollywood, meg természetesen Rosa Salazar hármasa tetszetős ígéretekkel kecsegtet tovább nem is érdemes olvasnia. Azoknak, akik, pedig már látták is mindezt, a további mögött spoileresen folytatom mi is volt annyira ütős és kissé kivetnivaló ebben az évadban.

Kezdésként szeretném a negatívumokat letudni, mert abból van kevesebb, illetve inkább zárnám pozitív felhanggal az írást, mint az ellentétessel. Elsősorban az iszonyat erős kezdést számomra egy csalódást keltően lagymatag egy-másfél rész követte.

A feminista bosszúsztoris labdát okosan feldobták a pilotban, amit ezután csak csigalassúsággal voltak hajlandóak leütni a készítők. Lisa (Rosa Salazar) agonizálása a döntésének helyességén irdatlanul hosszúra lett nyújtva.

Úgy éreztem, hogy a készítők szerették volna bebiztosítani a karakter iránti lojalitásunkat az évad későbbi történéseinek a fényében, miközben ezen célra számomra a pilot-os bemutatkozás bőven képes volt szilárd talajt nyújtani.

Hiszen a szenvedést követve végső soron ugyanoda lyukadtunk ki, mint a pilot végén, mégpedig hogy Lou Burke (Eric Lange) karaktere egy szexista, hatalmával visszaélő és bántalmazó disznó, akit nem baj, ha eltesz főhősnőnk láb alól. Csak közbe mentünk jó néhány fölös kört, amit sokkal izgalmasabb történésekkel is eltölthettünk volna, pláne az évadzárás nyitottságának fényében.

Másodsorban Salazar-ról ejtenék pár kevésbé elalélt szót is, hiába nyújtotta talán pályájának egyik csúcsát itt. Mint főhősnő remekül tudott funkcionálni a színésznő, viszont a badass-ebb, árnyaltabb momentumokban ingadozóbb teljesítményt nyújtott.

Egyes esetekben nagyon hiteles volt alakítása, mint pl. a flashback részletekben, de más pillanatokban, főleg a Boro-val (Catherine Keener) való néhány összetűzése alkalmával gyengének és hiteltelennek éreztem a jelenlétét.

A főhősnőnk az idősebb színésznővel remek párost volt képes alkotni, viszont a Boro-val szembeni hiábavaló ellenállásának érzelmi töltetét nem volt képes biztosítani Salazar. Számomra a játéka a kettejük közti viták kezdeti perceitől fogva egyértelműen elővetítette ezen összecsapások kimenetelét.

Persze mindez betudható Keener alakításának erősségének is, hiszen a boszorkányt játszó színésznő valami telitalálat volt a szerepére. Változatos megjelenései miatt nem csak a sminkeseknek és jelmeztervezőknek zengenék ódákat, hanem magának a személynek is, hiszen minden perce jutalomjáték volt.

Bevallom, a boszorkányos vonal első pillanatban nekem unalmas felütést adott a sorozatnak, amit nem utolsó sorban Boro karaktere volt képes áthidalni. A nem egyértelműen ellenlábas, még valamennyire szimpatikus megjelenítése képes volt érzékeltetni velünk, hogy Lisa miért is ápol vele olyan közeli kapcsolatot, míg mágiájának különleges ábrázolása egyedi élményt tudott nyújtani.

S míg Salazar-ral nem voltam teljesen elégedett, azért kiemelném, hogy sok rossz szó nála sem érheti a háza táját, hiszen az említett apró bukkanókon kívül nála sem lehet okunk sok panaszra. Karaktere nagyon szép bosszúsztoris antihősnő vonalat futott be, jeleneteiben nagy részében maximumot kihozva a színésznőből.

Teljesítenie, pedig kellett, hiszen a szexuálisan-gyilkos vonalon kívül egy egészen földhöz ragadtan megszállott hozzáállást kaptunk a részéről, még-még valóságos főszereplőt tárva a szemeink elé. A vad, vérgőzős jelenetek kivétel nélkül mentek a színésznőnek, csupán az ugyanezen a vonalon határterületesebb pillanatok okoztak neki néha nehézséget. Számomra, pedig lehetetlen volt nem kedvelni már alapfelütésből a Salazar által játszott Lisa Novát.

Két főszereplőnkön kívül maga Eric Lange, a történések egyik fő mozgatórugója is teljesen jó teljesítményt nyújtott, miközben én akkor sem lettem volna szomorú, ha karakterétől az első részben búcsút intünk. Nova bizonytalansága rajta csapódott le leginkább, kicsit mondvacsináltan meghosszabbított szenvedést eredményezve a férfinak.

Christine (Hannah Levien), Coda (Manny Jacinto) és Roy (Jeff Ward) is említésre méltó mellékszereplők voltak, főleg Christine, aki a kezdeti egysoros szerepből képes volt magát kinőni egy kifejezetten kedvelhető barátnővé. Mary (Siena Werber) már más tészta, akinek semmilyensége az egyik fő ok, amiért nem szeretnék folytatást látni a jövőben.

A szereplőkön kívül viszont az igazi húsát és vérét maga a történet és a tálalás adta a sorozatnak, ami valami elképesztőre sikeredett. A mágia bemutatása már az ezer fantasy történetet átrágott agyamnak is képes volt valami újat nyújtani, pont annyira megcsavarva az ismert mítoszvilágokat, hogy élvezhető és könnyen fogyasztható lehessen a sorozat.

Láttunk már zombikat, de a kicsit érző élőhalottak pont egy hangyányit képesek voltak érdekes csatlósok lenni. Boro boszorkánysága számos helyről lett összeollózva, de a kevésbé európai mítoszvilágra építkező merítése és értelmezése tudott új lenni az amúgy túlcsordult műfajtársai tengerében.

Végül, de nem utolsó sorban természetesen a mágiák eszméletlen szintre emelt testhorroros alkalmazását sem szabad említés nélkül hagyni. Számomra a történések a negyedik részben érték el a csúcsukat, ami miközben általam eddig soha nem látott, vagy elképzelt történéseket tudott bemutatni, képes volt főhősnőnket egyfajta szexuális felszabadulással is biztosítani.

A fordulópontot követően, pedig több ponton is kaptunk kellemesen undorító és szemkápráztató pillanatokat, egyedül a lezárásban keltve csalódást, ahol egy apró fejletépésen kívül nem sok vérengzésben lehetett részünk.

Mindezt végig kísérte a human által is említett hiteles és hangulatos képi világ is, stílusos zenékkel és abszurd humorral megtoldva. A karakterek közti beszélgetések sok esetben nagyon is valósak voltak, míg másokban inkább egy poénos csattanót szolgáltak. Összességében viszont végig érdekfeszítő élményt volt képes nyújtani Lisa Nova Los Angeles-i kiruccanása.

Röviden, pedig a testhorroros és egyedi 90-es évekbeli Amerikában játszódó széria számomra mindenképp az év sorozatai közé tartozik. Rétegalkotás, több hajmeresztő pillanattal is, de műfaj rajongóként nem sok panaszra lehet okom. A negyedik részbéli szexjelenetre, pedig garantáltan emlékezni fogok egy jó darabig.

6 hozzászólás Ne habozz!

Gery89 - 2021. 08. 20. 16:48

Nagyon “debil” volt, de néhány helyen vicces is. Igazából egy rakás baromságot szállított nyolc részén keresztül, de nekem bejövős pont ezért. Remélem folytatják.

totoro - 2021. 08. 26. 20:33

Én bevallom iszonyat jól szórakoztam, elborult trip volt, helyenként morbid humorral, nálam simán 10/8 összeségében.

LN01115 - 2021. 08. 31. 23:02

Jó írás, kb minden szavával egyet értek! Linch említése is jó, nekem is egyből az ő alkotói stílusa ugrott be.

K#rvajó volt a kanapé!!!

A történet vezetés elég logikus volt, és a csavarok jól működtek. Nekem egyedül a végén volt egy kis rossz érzésem… Spoiler….

1. Szóval nem csak a csávót hívtam volna a fegyverrel, én rohadtul azt vártam, hogy még egyszer lemegy a csapóajtón tan@csért, és municioval felvértezve száll csatába Boroval. 2. Először még nem volt jó a félszemű teste, utána meg csak atmászott?

irgum76 - 2021. 09. 01. 13:32

“Linch említése is jó, nekem is egyből az ő alkotói stílusa ugrott be.”

nekem is és ez elég ahhoz, hogy sírva meneküljek az agyf*sztól az intellektuális önkielégítéstől

első részt végigkínlódtam a másodiknál bealudtam és onnan már nem volt kedvem folytatni

kytexxx - 2021. 09. 05. 10:21

Nem értem, hogyan volt képes meghagyni a rántottát. Én nem tudnám.

Beteg, elvont cucc, tetszett, nagyon egyedi, Rosa Salazaar meg egy külön élmény volt.

ubul - 2021. 09. 15. 09:45

LN01115
Rengeteg kérdés megválaszolatlanul maradt

láttuk persze, hogy a főbb szereplőkkel mi lett, de pl igen, Mary teste miért lett jó? Lisa-ba akart átmenni, de mivel ő megszökött, és az eredeti teste már szétesőben volt, maradt Mary. Ez szerintem mondjuk tiszta sor volt.

Akkor ott van Lou, életben maradt. Mi lett a Lisa és Lou közötti szimbiózissal? hisz elvileg össze lettek kötve Boro közreműködésével.

Lout meg már a végén egyre inkább csak sajnálni lehetett. Lisát nem tudta elcsábítani, és emellé ellopta a filmjét is. Ennyi. A többit már Lisa kereste magának, már azzal, hogy elment Louhoz az első részben, lássuk be, senki se szereti, ha megfenyegetik és betörnek a saját házában :)

De amúgy ez a kettőség jól jött egy ideig, hogy azért Lisa se az a kimondott pozitív főszereplő, kár hogy végül ezzel a szállal nem kezdtek semmit se, és próbáltak maradni annál, hogy igenis, ő az egészben a szenvedő alany.
Barátai nagy része is miatta haltak meg.

Szóval rengeteg kérdés megmaradt, remélhetőleg egy esetleges második évad ezeket megválaszolja, szinten tartva a sorozat minőségét egyben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz