login |

American Horror Story: kezdett a 10. évad (American Horror Story: Double Feature)

2021. 09. 02. 19:35 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Sőt, American Horror Story: Red Tide, nem is emlékszem, hogy ez a Double Feature kiírásra kerül-e. Az a helyzet ugyanis, hogy elfogyott a szufla, nincs hosszú sztorik, kapunk inkább 10. évadként két félévados történetet. Különállót, de persze Ryan Murphy-éknél sosem tudni, hogy nem tartogatnak-e valami meglepetést. A kérdés, hogy örülünk-e, hogy mondjuk feszesebb lesz a történetmesélés? Vagy tényleg ötlethiány áll fenn és tök mindegy, hiába van a 13. évadig berendelve a sorozat, és indult el a Horror Stories-spinoff?

Lássuk, mit tud a mostani szezon, miközben azon filózok, hogy szálltam-e már ki ilyen gyorsan AHS-évadból. Nyilván az első után mindegyikből ki kellett szállnom előbb vagy utóbb (azt hiszem…, bár az 1984-et még folytatnom kéne), de a mostani kezdés iszonyatosan kínos és paródiába hajló volt számomra. Gyorsan meg is néztem pár fórumot és elégedetten nyugtáztam, hogy milyen sokan istenítik a dupla évadnyitót, az IMDb is az egekben van, naná, hogy minden idők legjobban osztályzott idénykezdésén húzom a számat. Akkor most hol az igazság?

Nincs igazság. Mindenkinek igaza van. És itt főleg, mert tényleg az a jó az American Horror Story-ban, hogy bármikor röhejes dolgokat tapasztal az ember (“AZ IRÓNIA!”), lerágott csontokra hivatkozik (“MER’ HOMMAGE!”), esetleg más ócskaságokat emel ki (“DIREKT BÉNA!”), mindig lehet azzal érvelni, arra gondolni nézés közben, hogy mindez szándékosan ilyen. Basszus, Ryan Murphy egy zseni? Így biztosítja be magát. Golyóálló lett.

A szezon egy íróról szól, aki egy tengerparti kisvárosba költözik kiscsaládjával, hogy ihletet nyerjen, mert elég komoly blokk gátolja a munkájában. A kisvárosban elég fura jelenségekre lesz figyelmes, valami rémek veszik üldözőbe, holttestet talál, gyilkosságot követ el, később pedig, hogy végre megeredjenek az ötletei, alkut köt egy ismeretlennel, aminek beláthatatlan következményei lesz rá, a családjára, és talán a teljes városra nézve is.

Nyilván az efféle írós sztori is eléggé elcsépelt, de ahogy a teljes szezont tálalják az évadnyitóban, tényleg nem tudtam, hogy mennyire vegyem komolyan a bugizó fehér fejű “embereket”, illetve, Frances Conroy “úgy néz ki, mintha vámpír lenne” (bénaság vagy kikacsintás) karakterét. Előbbiek mintha senkit sem zavarnának, úgy rajzanak a városban és cseppet sem ijesztőek nézőként (inkább idegesítőek…), utóbbi pedig rémisztően irritáló. Mondom ezt úgy, hogy ennyi alapján abban is biztos vagyok, hogy ez az a szezon, ami (a kezdésében mindenképp) leginkább visszanyúl az AHS gyökereihez, megidézi a régi évadokat.

Conroy mellé (aki egyébként ennivalóan és nyájasan mocsok) természetesen megint sikerült olyan gárdát összerántani színészileg, ahol majdnem mindenki maximálisan kiélvezheti a karakterét. Evan Peters (aki produceri rangot bulizott ki magának, hoppá!) megint sármos, Sarah Paulson-t sosem ismertem volna fel soha, Leslie Grossman zseniálisan szemét, a kislány szuper, új Bailee Madison születik – és Macaulay Culkin sem panaszkodhat. Kár, hogy pont a főszereplőknél csúszkál egy kicsit a dolog számomra: Lily Rabe-et sosem szólnám le, de túl tipikus, (egyelőre) áldozat a szerepe (amiért sokan utálni fogják), Finn Wittrock pedig annyira lelógott erről a családapuka szerepről, hogy már-már rémes miscastingnak véltem, de persze így, hogy bizonyos irányba elvitték a karaktert, helyére kerültek a kirakós darabkái.

Aláírom, volt zseniális momentumai a nyitánynak, szinte minden sorozatírós célzást imádtam, Murphy abszolút kiélte magát, ha valakit, akkor ezt a karaktert biztos, hogy jól ismer és hitelesen tudja ábrázolni. Mint ahogy az olyan jelenetek is rettenet szórakoztatóak voltak, mint Evan Peters-ék antréja. A vért sem spórolják ki, és az 1×02 zárása kapcsán még a készítők merészségére sem lehet panaszunk, de olyan szinten nem érdekelt senki és semmi a Red Tide-ban, hogy totál értelmetlen lett volna maradnom.

Egyszerűen minden kotta szerint zajlott. Tudom, az AHS esetében mindig előfordulhat, hogy pár rész beetetés után elviszik a történetet valamilyen másik, nagyon finom és eredeti irányba, de a francnak van kedve addig szenvedni, ráadásul a ma hajnali résszel már a szezon felénél járunk, és eddig pár érdekesebb csavar mellett mégiscsak céltalan görcsölés és öldöklés jellemezte az S10-et. Azért szóljatok, ha több sül ki belőle, mint egy ócska vámpíros történet!

20 hozzászólás Ne habozz!

Mikilós - 2021. 09. 02. 21:05

FRANCES CONROY nem Frances O’Connor XD

Nekem tetszett főleg az, hogy nem nyáron forgatták igy végre kaptunk egy kicsit téliesebb, hideg évadot.

Voltak jelenetek amik az első évadra emlékeztettek. Pl. A család kocsiban ül és mennek az új házhoz. A “házvezetőnő” és Finn Wittrock fut (ott vártam is hogy Dennis o hare fetunjon, de csak egy body volt xd)

Az első rész jobban tetszett, mint a masodik. Meg az íroí jelenet is bejött, le is mentettem a szövegét amit Evan Peters mond. Xd

Szeretem mindig az első részeket, mert mindig más. Más a zene, más a hangulata és persze a karakterek. Annyi bajom van talán, hogy nem igazán látom, hogy mi lesz a végkimenetel. Meg Sarah Paulson karaktere, a káromkodása meg a kiabálása nagyon zavart. De Frances Conroy viszont, uhhh amit lemüvelt. Tisztára Jessica Lange volt, egy Emmy jelölést megérdemel. Lily Rabe meg ohh my best. Rossz szavam nincsen.

Érdekes ez a “vámpíros” sztori, mert úgy tudtam, Murphy nem akart vámpírokat erre már ha a Hotelt is belevesszük másodszorra jelennek meg. Amugy nekem bejönn, ez a Nosferatu vámpír stílus, nagyon megidézi Jerusalem’s Lot hangulatát.

1. Rész 8/10
2. Rész 6/10

Várom is a folytatást.

winnie - 2021. 09. 02. 21:06

jezusom, koszi.

Shannen - 2021. 09. 02. 21:29

Nálam az AHS még mindig az első két évadából “él”. Valamiért még mindig bízok abban, hogy Murphy-éknek újra eszükbe jut valami jó, eredeti és kreatív sztori. De nem. És nem értem miért nem. Nem hogy a horrorhoz nincs sok köze már az egésznek, de még csak nem is szórakoztató.

A dupla évadkezdés egy vicc volt, amit a dögunalmas 10×03 követett. Azzal nem is lenne gond, hogy innen is nyúl, meg onnan is, ha legalább a kivitelezés ütne. De az hogy Paulson már megint csak üvölt és bőg, a fényes nappal a tök üres (!) utcákon tömegével mászkálnak a nevetséges zombiszerű izék, amire mindenki csak legyint, hogy hát hülye drogosok, miközben fél pillanat megállapítani, hogy már nem is emberek kb, Evan Peters-ék meg hozzák a szokásos sejtelmes vonalat… Egyetlen dolog tetszett igazán, a kislány személyisége meg a vele történtek. Na jó, a Conroy-Peters kettős dinamikája azért szintén elég jó. Wittrock is amúgy szerintem jól hozza ezt az egyébként szintén elég sótlan karaktert.

Még kitartok, de csak azért mert ez a jubileumi évad és kíváncsi vagyok, hogy a két különálló sztorit, hogy fogják összekötni. Mert azt kizártnak tartom, hogy ne legyen kapocs közöttük.

Ja, amúgy Evan Peters porduceri rangja nekem is rögtön feltűnt a kezdésnél, bár nem tudtam eldönteni, hogy ez már korábban is így volt-e, de ezek szerint mostanra sikerült ezt kibuliznia.

Hádész - 2021. 09. 02. 23:53

Wittrock karaktere az írói válságba jutott figuraként, aki az isten háta mögé megy ihletért, egy az egyben Alan Wake utalás. Ezt az öltözéke is egyértelművé teszi. Eddig bejön amit láttam, még ha nem is túl eredeti.

winnie - 2021. 09. 03. 05:12

Hádész: azért ez szerintem erős túlzás, inkább azt mondanám, hogy az Alan Wake is merített ebből a klasszikus panelből, amit láthattunk számtalan filmben, sorozatban, olvashattunk könyvben is. gőzöm nincs, hogy mi volt az első, nyilván nem a Ragyogás, de Stephen King is többször feldolgozta a témát, ami nem meglepő, hiszen az írók szívesen írnak írókról.

ubul - 2021. 09. 03. 06:29

“Nálam az AHS még mindig az első két évadából “él”. ”

Valahogy így, nálam is. Első évadot nálam mondjuk lekörözte a 2., de azóta se semelyik sajnos…rengeteg évadjuk jól indult, aztán pár rész után elment más irányba, egyben még rosszul is gazdálkodtak a részekkel és full unalomba.

Ahogy látom, ez se lesz bepróbálós, marad a kritikaolvasás nálatok továbbra is :D

winnie - 2021. 09. 03. 06:37

Igen, anno 6 évad után volt szavazásunk, de nem hiszem, hogy sokat változott volna a helyzet: https://www.sorozatjunkie.hu/2017/08/24/ujra-el-kene-donteni/

Hádész - 2021. 09. 03. 08:29

winnie: Igen, tudom, hogy klasszikus panel, de a szürke kabát a fekete kapucnival eléggé AW homage, illetve pár beállításnál is egyből a játék jutott eszembe.

Csigusz - 2021. 09. 03. 09:01

Ha már feljött az Alan Wake, akkor remélem az megvolt, hogy Finn az egyik jelentben konkrétan egy AW cosplayben van. :D Ugyanúgy kabát+kapucnis pulcsi, de még a színek és a frizura is stimmel.

A vámpíros sztori egyelőre nem tetszik, de igazából én már csak annak örülök egy AHS-nél, ha pl meglátom hogy Peters lubickol az új szerepében, stb. Billie Lourd is gyönyörű még mindig, én elnézem amíg ők nem unják meg :)

@winnie: egy olyan szavazásnak lenne értelme, ahol a Murder House és az Asylum nem válaszható opció, na ott még megtippelni sem tudnám milyen eredmény jönne ki. Esetleg az s10 után lehetne egy ilyet kiírni.

Mordekai - 2021. 09. 03. 16:13

Tetszik a kékesszürke, hideg látványvilág, az óceaánparti érzés, profi a fényképezés, örülök hogy az AHS eddigi legjobb színészei vannak most jelen. Sugárzik az egészből a minőség…

De hogy súlyos ötlethiány van már régóta, az biztos. Kvázi beismerés most ez az alaphelyzet, ugye az Alan Wake dolog is egyértelmű. Nem baj, ezt is el lehet sütni egyszer és még akár jó is lehet.

A Stories-t kaszáltam, de a Story mellett kitartok.

Diapolo - 2021. 09. 03. 17:19

Minden évad kap esélyt, de két részre oszlik a tábor, vagy végignézem, vagy 1-2 rész után kiszállok. Előbbi csoport volt a Murder House, az Asylum és Freak Show, utóbbi a többi, de ezek között is voltak jobbak, és volt a Hotel, vagy a Cult, aminek minden percét megbántam. Érdekes, hogy az 1984-et félbehagytam, de úgy, hogy még szeretném folytatni, így az a középút jelenleg.

Ez az évad AHS jellegében jónak tűnik, tetszik a táj, a lakás szürkesége, viszont a vámpírok, vagy táncosok, nem is tudom mik, azok nagyon gyengék, nem félelmetesek, inkább érhetetlen a jelenlétük. A történet is felemás számomra, érdekes, de nem érzek elég muníciót benne még 3 részre sem. 6,5/10 legyen, a harmadik részt még megnézem.

irgum76 - 2021. 09. 03. 17:34

az első AHS amibe belenéztem
kemény 16 percig bírtam
addigra elnyomták az összes horror klisét
és végighallgathattam egy hegedűversenyt hurrá

winnie - 2021. 09. 03. 19:49

irgum76: igen, ez a lényeg, erre épül az AHS, és arra, hogy lehet kifordítani aztán őket, kezdve karakterektől egészen a beállításokig, motívumokig, ld. az előző nyári táboros, 1984-es évad, de szerintem ezzel kezdeni szerintem semmi értelme az egészet, mert ez az évadkezdés (gondolom) akkor fog hatni, ha az ember tisztában van a sorozat esztétikájával. ha nem, akkor furának hathat, nehezen értelmezhető, de korábbi ismeretek révén simán lehet, hogy totális élvezet.

irgum76 - 2021. 09. 03. 20:02

a mocsárszörny (vagy mi) miatt érdekelt volna egyedinek tűnt
vámpírok, múmiák, démonok stb nem hoznak lázba
nem vagyok nagy horror fan
egyedül a zombisakat szeretem (tán mert azokkal könnyen azonosulok :) )
különösen a slashert nem bírom kivéve ha vicces mint Freddy

len90 - 2021. 09. 04. 14:42

Nekem tetszik az évad, az első rész tényleg vontatott volt, meg maga a “vámpír” sztori már nagyon elcsépelt, így amikor az “in medias res” kezdéssel már az 5. percben előkerültek a Nosferatu szörnyek én is forgattam a szemem rendesen, hogy most komolyan sikerült ezzel előállni? De utána valahogy az atmoszférájával meg ezzel a “tehetség hajszolós” témájával berántott. Mondjuk számomra az nagy kihagyott ziccer (SPOILER) hogy a kislány nem agyatlan zombievá változott, jobb lett volna egy kicsit mélyebb emberi dráma, ahol Wittrock karaktere nagyobb morális dilemmába zuhan a karrier és a család között.
Egyébként a pörgősebb történetvezetés a double feature felállásból adódó fele annyi epizódszám miatt szerintem kifejezetten jót tesz neki, ebben a történetben nincs 5-6 epizódnál több.
Amúgy amennyire fontos eleme volt a promómak a víz “egy történet a víznél, egy a homoknál” plusz ugye a cím is Red Weave, eddig kb. semmi szerepe nem volt azon kívül, hogy nagyon jó backdrop és hozzájárul a feelinghez…

Amúgy a sok Asylum istenítő elfelejtette már az elmúlt 9 évben, hogy annak az évadnak is milyen pocsék volt a második fele? Miután Lana megszökött a Briarcliff-ből, utána már csak vergődés volt az egész.

Nálam továbbra is a Coven a favorit, kicsit kilóg a többi évad közül a lightosabb hangvételével, de imádtam ahogy a New Orleansi woodo történelmét összekeverték a teljesen fikucionális supreme-s világgal. Viszont pont ezért volt számomra az Apocalypse hatalmas csalódás, mert a Coven teljes világát (a mágikusan mit lehet meg mit nem, hogyan működik a supreme örökösödés, stb.) teljesen lerombolták abban az évadban!

Legnagyobb csalódás évad (az említett Apocalypse mellett) a Freak Show volt, ahol a premise nagyon erős volt, de már a kezdetektől nem tudott hozzá felérni a végproduktum, a 4. rész után meg iszonyatos szenvedésbe torkollott. A Hotel volt az első évad, amit egészében kaszáltam, azt hiszem szintén a 4. rész után és sosem fejeztem be, csatlakozott meg hozzá a Cult, ami azt hiszem 2 rész esélyt kapott tőlem meg az 1984, ami 1-et. Roanoke is csak azért csúszott le, mert rövid évad volt és ezt az elejétől ki is kommunikálták, ott amikor elkezdett átfordulni teljesen üres eszmemenésbe már úgy voltam, hogy ezt a pár részt még kibírom…

NichoIas - 2021. 09. 10. 23:06

Hát a 10×04 után ezt az évadot is fel kell adni, pedig egy közepesen szórakoztató évadnak még elment volna, de ez a rész az AHS legmélyebb pontja volt.

Nagyon kínos volt nézni, hogy mennyire nincs ötletük, hogyan töltsék ki ezt a mennyiségű részt, amit vállaltak.

Egy minimális fordulatot nem akartak beletenni a 40 percbe. Lehet nekik sem ártana szedni a Múzsa piruláiból…

Mondjuk amíg az IMDB-n erre a részre osztogatják a 8,6-ot, addig mi értelme többet várni a rendezőktől, ha a közönség is ilyen igénytelen szintre van beállva… Elszomorító.

george08 - 2021. 09. 26. 18:03

A 10×04 nekem 10/10-es volt, hozta a régi évadok hangulatát, az évad szintén, bár inkább közepes szinten mozog történetileg.
Nálam a 7-8-9. évad felejtős, alig bírtam végigszenvedni őket.

Hádész - 2021. 09. 27. 08:18

Voltak jó részek, engem már az elején berántott, a 4. részt odatették, de ez a zárás elég gyenge volt. Remélem a második etapban kerekebb lesz a sztori.

mqq - 2021. 09. 27. 22:17

az 5.rész valami brutális, a valaha volt egyik legjobb AHS rész.
Na de a 6.résznél gyengébbet akarva se lehet készíteni.

NEM ÉRTEM

Shannen - 2021. 09. 30. 19:18

10×07
Elindult a Death Valley és eskü a második évad óta én nem élveztem ennyire AHS epizódot (lehet nem véletlen…).
Ez az évad első feléhez képest bőven 10/10 volt (nyilván objektíven nézve biztos nem több 8/10-nél).
Kicsit reménykedtem, hogy az egész sztori az 50es években fog játszódni és fekete-fehérben, de hogyha váltogatják a két idősíkot, az is teljesen rendben van, mert eddig mindkettő működik. Jók a friss arcok is, végre volt benne horrorosabb elem is, és megkaptuk az egyik (számomra) legundorítóbb AHS főcímet, szóval remélhetőleg jó lesz a folytatás is. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz