login |

La Casa de Papel: kezdett az 5. évad

2021. 09. 03. 17:50 - Írta: Shannen

20 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Pontosabban az 5. évad első fele, hiszen a Netflix kettészedte A nagy pénzablás zárószezonját és most csak 5 részt kaptunk, a befejező epizódok december 3-án fognak érkezni.

A mostanra globálisan is óriási sikert elérő spanyol sorozatról kevesen gondolhatták 2017-es tévés (!) debütálásakor, hogy ekkorát fog durranni, ám most mégis itt vagyunk az egyik (ha nem “a”) leghype-osabb nem-angol nyelvű Netflix sorozat utolsó etapjának a kezdetén, amire valószínűleg elég sokan rögtön rá is vetődtek péntek reggel 9 órakor. A visszatérés pedig egyáltalán nem okozott csalódást. 

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Közel másfél év telt el az előző évad óta, amiről egy három perces összefoglaló is megnézhető az 5×01 indítása előtt, ám a lendületéből mit sem vesztett a sorozat. A harmadik évad óta folyamatosan emelkedő tétekre megint rátettek egy lapáttal, miközben a pimasz bűvésztrükkökből se volt hiány az évadkezdő epizódban. Mindig elgondolkodom, hogy meddig lehet ezt még fokozni, és aztán rájövök, hogy igazából bármeddig. Főleg, ha az ember elengedi minden racionális meglátását és csak hátradől a fotelben és élvezi ezt a száguldást.

Számomra ugyanis a Money Heist (csak hogy a sorozat minden ismert nevét belefűzzem a posztba) mint sorozat metaforája maga a Professzor. Mindkettő képes a saját, túlzott zsenialitásának hibájába esni és hagyja, hogy az egója és az érzelmei elragadják. Az írók most megint elkezdték túlfeszíteni a húrt pusztán a dráma növelése miatt, ami ugyan hozott remek pillanatokat a Professzor és Sierra között, de utóbbi akcióját nehéz logikusnak tekinteni, még ha próbálták is megmagyarázni.

A flashbackek továbbra is színezik a képet, ráadásul garantálják, hogy a közönségkedvenc Berlin továbbra is a sztori része maradjon. Érdekes húzás volt az ő szálán egy új karaktert behozni éppen most, főleg, hogy az első évadhoz képest a csapat így is eléggé kibővült mostanra, ami megkönnyíti az írók munkáját, hiszen nem csak a bankban, de azon kívül is viszonylag sok bábú mozgatható, és így az 5×01-ben látott helikopteres trükkhöz hasonló átverések is viszonylag hihetően (a sorozat kereteihez képest) meg tudnak valósulni.

Ami viszont egyelőre indokolatlan időhúzásnak tűnt, az Tokió visszaemlékezése. Az szerintem eddig is átjött, hogy ő az egész rablósdit egy romantikus kalandnak fogja fel, így gyanítom ennek a flashbacknek inkább a lány lány jövőbeli viselkedése és döntései kapcsán lesz jelentősége.

A látottak alapján komoly akciózás fogja kezdetét venni mindkét helyszínen, kérdés, hogy van-e minderre még terve a Professzornak vagy innentől tényleg beindul a totális improvizáció és vele együtt az eddigieknél is nagyobb káosz üti fel a fejét a csapatban? Utóbbi esetében sok jóra nem számítok, hiszen ennyi önfejű ember egy ennyire felfokozott, kontroll nélküli helyzetben nem fogja sokáig bírni.

És akkor most megint leírom a szokásost, miszerint mennyire szuper lenne, ha hetiben jönnének a részek és lehetne együtt ötletelni, tippelgetni és kibeszélni. De hát ha itt van az orrunk előtt mind az öt 50 perces rész, ki az, aki kibírja, hogy ne első napos/hétvégés dara legyen belőle? Hát igen, én sem…

20 hozzászólás Ne habozz!

Steelwolf88 - 2021. 09. 03. 21:39

Még csak az 1. rész vége fele járok, de a zenék nagyon betalálnak!

Desmond Wallace - 2021. 09. 03. 22:16

Az első részt megnéztem. Jó volt, de alig haladt valamit a sztori a jelenben.

Konen - 2021. 09. 03. 22:39

Én ledaráltam mind az 5részt.Egy szó: Epic!!!

Kati néni - 2021. 09. 03. 23:25

És akkor lesz még egy évad vagy micsodi? Most járok a 2. rész közepén.

Steelwolf88 - 2021. 09. 03. 23:35

December lesz még 5 rész, azzal zarják!

Lac0391 - 2021. 09. 04. 07:15

Hat nem irok semmi olyat..de ugyanolyan fordulatos ez az 5 rész mint az eddigiek és persze értelmet fog kapni, hogy miért volt ennyi Tokios jelenet…de az 5.rész megint ledobbenti az embert!!

Kati néni - 2021. 09. 04. 07:43

Ó, hogy szabódnának meg, akik így szétszedik

Tomifinn - 2021. 09. 04. 09:00

Haaat…

Szerintem amitol igazan kultikus lett a sorozat, az az allando meg egy csavar, meg egy “terv”, a Professzor zsenialitasa, kreativ szivatasa, stbstb.

Ebben az 5 reszben kb egy massziv, elhuzott ostromot lattunk, egy igenyesen megcsinalt akciofilmet, eltulzott es irrealis haborus jelenetekkel.

Az a bizonyos plusz hianyzott es amivel feltoltottek, az pedig pont az, amire ennek a sorozatnak semmi szuksege nem volt.

Deny - 2021. 09. 04. 14:49

Tomifinn: Ugyanezt érzem én is. Ez már inkább A nagy mészárlás mintsem A nagy pénzrablás. Hiányzik az “eredeti” sorozat hangulata, ráadásul most több helyen sántított a forgatókönyv.

Azt a flashbackes szálat azzal a bizonyos szereplővel pedig nem értem, minek kellett beleírni, mert semmi köze nem volt a jelen eseményeihez.

Persze így is jól szórakoztam, de én nem ebbe a sorozatba szerettem bele. Kicsit olyan érzésem van, mint a 13 Reasons Why esetében, ami a 3. évadtól szintén teljesen átcsapott egy teljesen másik sorozatba, és kb már csak annyiban hasonlított az eredeti koncepcióra, hogy ugyanazok voltak a karakterek.

katyvaszlipp - 2021. 09. 04. 17:11

Hát igen, eltűntek a fondorlatos csavarok a sorozatból (persze vannak még, csak nem ez dominál), helyette rambózás van keményen, földtől elrugaszkodott módon. (lásd Arturito akciói, wtf, Tokió ahogy elkapja repülve majd szép pontosan visszadobja a gránátot:D, stb)

Az akciók meg logikátlanok is, pl amikor Tokió, Denver és a 3. karakter a tetőről jó pozícióban kilőhetné legalább az ellenséges csapat felét, inkább szépen leereszkednek, és random elkezdenek lövöldözni:D
Bedobhattak volna 10 gránátot is a tökéletesen egymás mellett masírozó ellenségre, mert meg lehet a lövés hiányát magyarázni, hogy nem tudnak célozni, stb…de ez mi volt?
Egyébként Tokió sokszor ellenszenves volt, de most a flashbackekkel sikerült kicsit közelebb hozni. Meg talán megölte Gandiát itt a végén. Azért írom csak hogy talán, mert Gandia minimum Superman és Thor szerelemgyereke, mindent túlél, mindenből felépül rekord idő alatt. Merevre verték, nem tudott mozogni konkrétan, erre 20 perc múlva már mintha mi sem történt volna rambózik bent…:D
Már a 3.-4. évadban is Gandia karaktere zavart a legjobban, mert túl sok élete van, és túl erősre írták meg.

A zenék nagyon rendben voltak az első 5 részben, és nagyon jó hangulata van továbbra is a sorozatnak, jók a beszélgetések, nekem amúgy tetszik ez az elkeseredett védekezés is.

Az a karakter, akit flashbackben építenek gondolom fontos szerephez fog jutni majd az évad második felében, illetve a mostohaanyjával is lesz még dolga, ez is fix.

Milady - 2021. 09. 04. 21:24

Nagyon vártam már és még mindig tetszik. A csavarok hiánya és az akciózás sem zavart különösebben, mert jól volt megcsinálva, na de ezen a gránát ügyön én is fennakadtam. Előzőleg azt gondoltam: miért nem dobálnak át egy csomó gránátot a lyukon, aztán azt, hogy biztos nincs nekik. Végül meg kiderült, hogy Tokyonál még 4 volt. Jajajaj. Ez mondjuk fájt. A másik hatalmas marhaság meg az volt, hogy hogyan került a Professzor az ágyba aludni. A dilis nő csak fogta és beletette? Képtelenség. A Berlin família kalandjaira beáldoztak 20 percet az értékes játékidőből, gondolom nagy szerepük lesz a történet lezárásában… De legalább megértettük, miért volt Marseille és Bogota az esküvőn, az előző évad óta az foglalkoztatott a legjobban :D Legyen gyorsan december!

Illés Gergely - 2021. 09. 04. 21:27

Én mielőtt megnézem volna azért újra felzárkóztam az előző részekkel. Nem okozott csalódás látni, hogy az új főnök is szépen lassan elveszti a helyzet feletti irányítást és lassan de biztosan szépen felül ő is a sz0pórollerre XD

Zsolt - 2021. 09. 05. 01:43

Ez az utolsó rész eszméletlen volt…

Mátyás Zsolt - 2021. 09. 05. 06:36

Eszméletlen jó lett az ötödik évad első 5 része habár azért, akit kicsináltak 😢

Kati néni - 2021. 09. 05. 10:12

Cserkészbecsszó, hogy ráéreztem, mi fog meghalni, aztán a flashbackekkel csak rá is erősítettek.

Amúgy ki írja ezeket a vacak, magasztosnak szánt párbeszédeket? Ilyenek nem hangzanak el rablás közben, az fix.

Kol - 2021. 09. 05. 10:34

Nem tudtam nem egyben darálni, baromi jó volt! Nagyon várom az utolsó 5 részt.

Steelwolf88 - 2021. 09. 05. 12:38

Az 1.rész nagyon jó, hangulatos, remek zenékkel!
Az 5. rész szintén, szép lezárás az egyik karakternek!
A kettő között rá se ismertem a sorozatra.
Túl nagyot akartak markolni, remélem a Part 2 kijavítja a hibákat.

Timi - 2021. 09. 05. 22:28

SPOILER (aki nem látta az új évad első 5 részét, vagy a korábbi évadokat, az NE olvassa tovább):

Teljes sokk hatás alatt vagyok. De nem jó értelemben. Most komolyan, erre mi szükség volt? Az első évadban Berlin volt a kedvencem. Meghalt. A második évadtól Nairobiért rajongtam. Meghalt. A zabolázatlan Tokiot utáltam mindig a legjobban az összes közül, de kb. az ötödik évad 2. vagy 3. része körül meg kellett állapítanom, hogy mennyit fejlődött a karaktere és hogy mennyire egy hidegfejű badass karakter lett belőle, aki mondhatni vezére lett a csapatnak. A Flashback részek is teljesen rendben voltak vele, mondhatni megkedveltem. Aztán bumm…meghal. Kivégezték gyakorlatilag. Ha bele gondolok, hogy holmi Arturitok (no comment de tényleg) és Monicak (vágjátok, hogy harc közben bealudt a kanapén?) túlfogják az egészet élni… MIÉRT? És a többiek is…. Riot sosem kedveltem, talán ez az eset most ad egy pluszt a karakterének, de nem hinném. Denver még jó úgy ahogy, de őszintén szólva az ő karaktere sem több, mint egy parasztgyerek, aki akció közben néha könnyes szemmel teli torokból az égbe kiállt. A hülye röhögését legalább már kezdi elhagyni, de a Monicaval való cívódása ismét jelen van, és ez borzasztóan gyengíti a karaktert. Sierra nem rossz, de valahogy nem tudom nem Zulemat látni Najwa Nimri karakterében, plusz az első 2 részt keményen uralta a jelenléte, a szülés után meg gyakorlatilag teljesen eltűnt (értem én, hogy szülés után senki nem akciózik, de azért valami csak jár a fejében??). Igazából a szülés részt sem kellett volna behozni, teljesen egyértelmű volt, hogy a Professzor előtt fog beindulni a dolog, és hogy ezt majd maga javára fordíthatja a csapat. Raquel semmi extra, Helsinkit kb. azt sem tudtam, hogy még életben van, Bogota mintha ott sem lenne. Palermo még rendben van, ahogy Berlin és a fia is. Professzor pedig még mindig jó, de nekem valahogy ő sem a kedvencem, mert nincs igazán tűzvonalban, valahogy jobban tudok izgulni akik a harctéren vannak. Manila még rendben lett volna, de hát persze ő is beleszeretett Denverbe és onnantól kezdve az ő karaktere sem több, mint egy feleslegesen álmodozó kislány, valahogy nem tudom komolyan venni.

1-2 rész kifejezetten idegesítő volt, az elhúzott akció jelenetekkel, máskor viszont azt éreztem, hogy felrobbanok a stressztől, annyira izgultam, hogy ki fog kikerülni győztesen a lőpárbajtól. Aztán jött az ötödik rész és a teljes sokk. Most már nem hagyom abba, jövök vissza Decemberben, de azért elég nagy csalódás, hogy ennyi jó karakternek kellett távozni, és úgy gondolom ennek még koránt sincs vége.

2zok - 2021. 09. 06. 11:50

Monica régi foglalkozására utal vajon, hogy mindig mindent összetűz?

Rácz - 2021. 09. 17. 12:35

Remélem nagyonjól fog végzödni mert a kisfiamal nagyon szeretjük . És már nagyon várlyuk .

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz