login |

Pilot: Vigil

2021. 09. 07. 15:50 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az angolok által gyártott krimi, ami egy tengeralattjárón játszódik. Ennyi nem elég róla? Mondjuk csak BBC-s keménységbe merül, bár ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak egy sima gyilkosságot kell megoldani benne. Ez utóbbi a 2. rész közben kristályosodik ki (már a harmadik is lement közben).

A történet egy halászhajó eltűnésével kezdődik, aztán az Anglia nukleáris fegyverzetét cipelő tengeralattjárón meghal valaki, viszont pont olyan vízben járnak az esetkor, ami miatt hivatalos rendőri nyomozás indulhat kivételesen. Ki is küldenek egy nyomozót a tengeralattjáróra, természetesen olyat, akinek amúgy régi traumája van a fulladás kapcsán, mert miért ne. Oké, kicsit cinikus voltam, de felesleges plusz drámának tűnt ez a része a Vigilnek.

A nyomozást nehezíti több dolog is: a szárazföldön kutakodó kollégái csak üzenni tudnak a tengeralattjárón levőnek, nem pedig kétirányú a kommunikáció, és ezeket mindenki láthatja is a tenger alatt, avagy az ott “lapuló” gyilkos is tudja mi érkezik. Szóval két erőteljes szál, amik összefüggnek, és folyamatosan derülnek ki dolgok mindegyik oldalon, ami elvileg növelné a feszültséget… nem is elvileg, tényleg volt olyan, amikor a két szál erősítette egymást, el kell ismernem.

A megvalósítás szokásos BBC-minőség. Ezt pozitívan és negatívan is értem. Részemről a csatorna sorozatai egyszerűen túl sterilek, nincs bennük élet. Profin vannak megcsinálna, akadnak érdekes ötletek bennük vizuálisan is néha, és természetesen az alakítások remekelnek, de mégis látni a vonalzót a készítők kezében, ahogy számolják ki a miből hány centi, izé, másodperc kell. Konkrétan volt egy olyan jelenet, amikor azt gondoltam, hogy “na ez a karakter is elmondta amit tudott, nem látjuk többet”, és centire ez történt, a minimum időt megkapta a kiírása, végigmutogatva mindent, amolyan illusztrációként, nem pedig sorozatként.

Itt is ez áll fenn, de nem értem miért erőltetik. Mármint szerintem egyszerűen nem kéne bele a plusz dráma, hiszen annyira receptre jönnek a flashbackek és pont az van bennük amire számíthat a néző, hogy a hatásuk megkérdőjelezhető. Ellenben ha jobban írnák meg a bűnesetet, és itt is látszik a feljebb erő szál, az bőven elég lenne egy ilyen kriminek. Vagy a karakterek kéne emberibbek legyenek.

Reménykedve ültem a sorozat elé, de kicsit csalódás lett a vége. Olyan 6/10 az első két része, eddig nézhető, el lehet vele lenni, de egyelőre semmi extra. Pedig jó volt látni pár kedvelt angol színészemet, és még a Sex Educationből is van itt beugró, viszont nincs meg benne az a plusz, ami feljebb emelné. Ha lehet ilyet mondani: rutinmunka.

9 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 09. 07. 16:23

már nézném, de várom a teljes évadot, ami szerencsére a szokottnál gyorsabban jön.

kpeter - 2021. 09. 07. 17:09

4 rész után:

Gyenge kezdés után, erős visszaesés.

kulup - 2021. 09. 07. 17:39

Nem csak 3 rész jött ki eddig ? Egyelőre csak kettőt láttam, főleg Martin Compston, Shaun Evans és a többi ismert angol színész miatt kezdtem el. Nem rossz de nem is kiemelkedő.

Shannen - 2021. 09. 07. 19:28

Én három részen vagyok túl (egyelőre ennyit találtam), de baromira élvezem, szerintem mint krimi teljesen jól működik, folyamatosan kapunk válaszokat, miközben újabb és újabb kérdések merülnek fel. Ez az izoláltság eléggé megdobja a feszült hangulatot.

Azzal viszont egyetértek, hogy a családi szálat behozni teljesen felesleges volt, anélkül is szenvedhetne klausztrofóbiától a nyomozó, kb. az emberek többsége alapból, mindenféle előzetes trauma nélkül tuti nehezen viselné ezt a szitut.

A kivitelezés valóban BBC-s, de inkább abból a fajtából, ahol van élet a karakterekben és nemcsak egy szürke nyomozást látunk.

Tokeen - 2021. 09. 08. 12:13

Tökéletes Line of Duty-pótlék, 3 rész után bejövős krimi

_Peter - 2021. 09. 20. 12:44

Kezd izgi lenni

Shannen - 2021. 09. 20. 22:29

Azért ez az utolsó előtti rész mennyire jó volt már, te jó ég!
Levegőt alig bírtam venni. Mondjuk kicsit lazán kezelték ezt az izolációs meg fertőtlenítős dolgot, de ennyi belefért.

Divide - 2021. 09. 28. 09:46

Jó volt ez, néha kicsit kiszámítható, néha kicsit butus, de összességében izgalmas, pörgős, színvonalas színészi teljesítményekkel, üresjáratok, felesleges nyáladzás és alibizés nélkül. Több ilyen sorozat kellene.

kulup - 2021. 09. 29. 17:31

Egyetértek, elég jó volt. A Line of duty-hoz nem ért fel de az nem is egyszerű.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz