login |

Rick and Morty: vége az 5. évadnak

2021. 09. 07. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Szeretnék jókat írni, és voltak remek pillanatai és a szezonnal, de azért kicsit mégis csak a rutin miatt néztem végig…, hogy aztán a finálé pofán csapjon? Azért közben többször is azt éreztem, hogy magára nézve kicsit túl meta már a sorozat, talán épp engem csúfol ki, vagy úgy általánosan a nézői egy részét, csak hát ugye túl hülye vagyok/unk hozzá. Pedig nem is voltam Pickle Rick vagy szecsuani szószmániás.

Lehetm csak nekem nem működött most a túlzott házifeladat érzés? Nyilván az egyszerű dolgokat megfejtettem, és számomra az 5×02 volt a csúcspont, amiben Rick igazi istenként el akarta intézni Istent. Vagyis nem tudom röviden összefoglalni, de az rész valahogy pengetett valamit a régi Rick and Morty-ból. Amit a finálé felidézett, ellenben ott megint mintha a nézői elvárásokra fújtak volna.

A dupla zárást is megelőző rész is a régi Rick and Morty-t megidéző volt, elismerem, de mégsem ütött nekem, hiába volt egy karakterépítős agymenés ami a forgatókönyvírók kedvencét idézte (mondom, szokásosnál is metább évad): Rickternal Friendshine of the Spotless Mort.

Aztán jött most a finálé, és egy csomó elvárást lezavart 2 percben. Nagyon durva volt, hogy amikre egy dráma áldozna másfél órásat, egy flashback-epizódos külön részt, azt is gyorsan beöntötték nekünk, érzékeltetve azt, hogy mennyire rutin egy olyan elkészítése?

Ellenben az kemény, hogy minden negatívum ellenére a felszínén is annyi ötlet van a Rick and Morty-ban, ami simán végigrángatja a nézőt az évadon. Már csak ez veri a legtöbb animációs sorozatot, még a felnőtteknek szólókat is, és ez konstans. Ha amerikaiak lennénk, akkor talán még a Hálaadásos is ütött volna, de itthonról azért az a rész döccente a legnagyobbat minden politikai és katonai poénja ellenére, mert ott nem volt elég a felszín.

Csak egy példa a jó semmiségekre, hogy a cancel culture-t az utolsó előtti rész nagyjából 1 percben szedte szét, amikor Rick azt mondta változott, és van amit már nem úgy gondol, mint korábban, mégis következményei voltak a múltjából előrángatott “poénnak”.

Összességében nem bántam meg ezt az évadot sem, és hát amióta elindult a sorozat mindannyian változtunk, aztán előfordulhat, hogy a sorozat másik irányba ment nekem, mint amerre tartok, de ez teljesen természetes folyamat. Az biztos, hogy most valahogy nem ütött, a mélyebb pontjai érzelmileg nem rezonáltak annyira, mint amikor Morty-ék eltemették magukat, vagy Rick bepunnyadt a garázsban.

Ellenben az már most látszik, hogy hiába mondták a karakterek a “nem szeretjük a dramatizált történetmesélést”, eléggé lesöpörték most az asztalt vele, és nagyon erős lappal kezdhetnek a folytatásban majd.

(A poszt korábban kikerült, mert benéztem, hogy a finálé csak csúszott egy hónapot, és kicsit át is értelmezte a korábbiakat, elnézést.)

12 hozzászólás Ne habozz!

Malachi - 2021. 09. 07. 22:15

van még 60 részre szerződés, jól tudom? ugye pár éve indult ez a mánia, amikor valahol a Pickle Rick környékén jobban bekerült a köztudatba a sorozat, hogy hú milyen okos meg meta, meg aprólékos és akkor hirtelen támadt egy elvárás a nagyközönség részéről, hogy ilyennek meg ilyennek KELL lennie, de hogy milyennek pontosan azt szerintem senki nem tudta. vagy nem volt közmegegyezés róla.

talán látszott is ezért egy kis erőlködés a korábbi évadban, rendszeresen oda-odaböktek a szektásodó rajongóknak, hogy heló, ez még a mi sorozatunk ám, mindegy milyen fanteróriákat gyártotok és ha nem felel meg, hát az nem a mi hibánk bocs.

szerintem ezt akarták tisztázni meg végleg lezárni most, – kb. te is ezt írod a tiszta lappal utalással majd az új évadra – amikor kerek-perec lenyomták gyorsan A Jelenleg Érvényes Kánont. Rick életét eddig, az igazi Rickét. aztán mostantól remélem megint mehet bármi és átívelés helyett főleg elborult epizódok lesznek, amiben a legjobb a sorozat.

nekem összességében nagyon tetszett, egyszerűen azért, mert néha két odavetett mondatukban több mindfuck meg filó meg jellemábrázolás/fejlődés van mint máshol egy egész évadban.

szóval részemről you son of a bitch im in a többi évadra is, szerintem.

JKJ - 2021. 09. 08. 11:53

Emberetelen energiát fektettek az írók abba, hogy lezárják a témát. Jövőre jöhet az újrakezdés. Ennél jobb megoldást nem tudnék kitalálni.

winnie - 2021. 09. 08. 12:10

Malachi: igen, még nagyon sok rész van:) és az érdekes ebben ugye az, hogy az írók már a 8. évadon dolgoznak kábé, szóval ennek a megírása és a képernyőre kerülése között elég komoly idő volt.

denimatyi - 2021. 09. 08. 15:41

Azért már be is lengették gyorsan a következő canon szálat Rick feleségének gyilkosával, szóval azért nem full tisztalap, az irányt kijelölték. Nekem amúgy továbbra is tetszik, az első 2 évad azért volt nagyon erős szerintem mert akkor ellőttek egy csomó jó ötletet az egész évadon át nem csak az elején meg a végén, aztán rájöttek, hogy így hamar ki fognak fogyni, ezért elkezdték az ütősebb részeket az évadok elejére és végére tenni, középen meg ilyen hit or miss bohóckodás. Nekem ezzel együtt továbbra is tetszik.

totoro - 2021. 09. 08. 19:58

Én az előző évadot éreztem gyengének, halogattam is ezt elkezdeni, de pozitív meglepetés lett belőle, igaz még csak 6 részt toltam le, de mind erős volt, nem éreztem egyet sem tölteléknek.

Zoli - 2021. 09. 08. 22:24

Sokkal jobb mint az elöző évad megint király a cucc!

Andresz - 2021. 09. 09. 13:48

Minden evad utan azt mondjak az emberek hogy nem olyan mint regen. Szerintem olyan. Ugyan olyan inteligens filozofikus kozmikus nihilizmus, popkulturalis, önironikus intelligens humorral mint regen. Deha valaki fwlirattal nezi es nem folyekony az angolja konnyen lemaradhat a poenok-es esemenyek feléről.

zoliszekely - 2021. 09. 13. 20:27

Lehet tudni, hogy mikorra várható szinkron?

winnie - 2021. 09. 14. 08:05

09.30

Mate4182 - 2021. 09. 16. 15:21

Andresz – tok egyetertek a sorozat minosegevel kapcsoaltban,
De ami a nyelvi reszt illeti ott picit cafolnek.
A folyekony angol egy dolog, de ez a sorozat olyan tudomanyos kifejezeseket is hasznal uton utfelen (nem feltetlenul helyes, realis osszeallitasban, sokszor tok nagy baromsagokat hordanak ossze :D) hogy ott hiaba folyekony az Angolod, boven lesznek homalyos foltok felirat nelkul.
En szemely szerint azt mondanam hogy nezze felirattal aki csak picit is ugy erzi hogy nem menne egy jo beszelgetes a biokemiarol Angolul.
(En pl pont ebben a helyzetben vagyok, hiaba elek 8 eve Londonban es beszelek folyekonyan, a tudomanyos szakzsargon egeszen mas teszta)

OFF : Most pl gondban is vagyok mert minden felirat amit talaltam a reszhez szo szerint teljesen hasznalhatatlan, mintha egy masik evad 9edik reszehez lenne vagy nemtom (minden 3. Vagy 4. Mondat stimmel, de az idozites soha Sehol)

KennyPowers - 2021. 10. 28. 01:53

“Azért közben többször is azt éreztem, hogy magára nézve kicsit túl meta már a sorozat” Abszolút egyetértek ezzel Human. Túl meta lett, persze a sok sznob biztos agyon élvezkedi magát rajta de nekünk átlag embereknek ez már sok. Sokan elhitetik magukkal h ehhez bizony nem kevés intelligencia kell és én mennyire okos vagyok mert értem h miről van szó. Holott sokszor csak túl van bonyolítva és nem egyszer pont a túlgondoló túl filozofikus fanoknak int be. Meg sem közelíti az első 3 évadot, azok sokkal jobbak voltak, a 4. 5. 6. 7. rész kimondottan gyenge lett. Ha ki kellene választani a sorozat top 5 leggyengébb részét, tehát az összes évadot bele számítva, akkor tuti ebből az évadból kerülne ki legalább 3-4 rész. Azt érzem h a továbbiakban ez csak bőrlehúzás lesz, nem fogja tudni tartani úgy a szintet mint a South Park és nem is tud úgy megújulni. Évadonként lesz 2-3 jó epizód de a pénz miatt nem állnak le úgy sem.

winnie - 2021. 10. 28. 11:05

KennyPowers: nem, nem, nem. mármint amit mondasz, az rendben van, de a következtetések nem.

legalábbis két dolog

nincs sznobhatás, a rick and morty pont azért siker, mert működik nem túlgondolt szinten, a “pórnép” számára is. másképp, de a game of thrones sikerének is ez volt a titka, hogy nem csak az elismertség volt meg, hanem a random ember is élvezte az akciósorozatot, amiben ölnek.

(megjegyzem, a south park esetében ugyanez a siker titka, de ott ugyancsak nagyon látványos az elmúlt 5 évben a nézői eltávolodás és a vélemények előjelének változása, amellett persze, hogy sokaknak nagyon tetszik továbbra is a sorozat, szóval nem érzem jónak a példát.)

a másik pedig, hogy:

” Évadonként lesz 2-3 jó epizód de a pénz miatt nem állnak le úgy sem.”

ez részemről szőrözésnek tűnhet, pedig nagyon nem az.

azt elengedem, hogy 2-3 jó rész, mert ha 1 lehet, akkor 8 is lehet, és megint csak értem, hogy mit akarsz mondani, de a pénzt ide teljesen fals belekeverni. ennek nincs köze a pénzhez azok részéről, akik a minőségért felelnek. ők fizetést kapnak. ha nem lenne a sorozat, akkor mást írnának, és máshol kapnák meg ugyanazt a fizetést. mert dolgoznak. és a munkáért pénz jár. azért nem állnak le, mert felnőttek és valahol dolgozniuk kell:) és nyilván azért sem, mert imádják, amit csinálnak, már a 7. évadon dolgoznak, bár arra kíváncsi vagyok, hogy az eredeti gárdából kik vannak jelen, mert ugye általában elég gyorsan rotálják az írógárdákat.

azért nem állnak le, mert egyrészt pár évvel ezelőtt kapott a sorozat egy 70 részes berendelést, szóval kötelezettség van. és azért van kötelezettség, mert a csatornának valóban pénzt hoz, de nem a csatorna írja a részeket, nem ők felelnek a kreatív irányért.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz