login |

American Horror Stories: vége az 1. évadnak

2021. 09. 09. 15:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Felvezethetném hosszasan az írást azzal, hogy miért szeretem az antalógiákat és többek között emiatt is olyan vonzó darab az AHS, de sajnos nem jutottam tovább már vagy hat éve a második évadon, mert darálni valahogy sosincs elég időm. Ezért is örültem, amikor jött a hír, hogy Ryan Murphy elhozza az American Horror Stories-t, ami az anyasorozat epizodikus változata. Egy-egy rövidfilmre mindig lesz idő!

A Murder House (1. évad) ráadásul kifejezetten érdekes és igényes darab, így visszahozni a (játékfilm hosszúságú) pilotban jó ötletnek tűnt – kár, hogy úgy sikerült, ahogy… . Abszolút egyetértek az 5.5-ös értékeléssel, amit winnie-től kapott, s az a baj, hogy az évad is csak az utolsó részei miatt tudott mindössze egy féllel feljebb jutni.

Míg az AHS folyamatosan csavarok dobálásával, sajátos hangulatával és a lenyűgöző színészeivel szerettette meg magát, addig itt hiányzik gyakorlatilag az első kettő. A horror sztorikat egyszerű kaszabolós slasher történetek váltották le, amik igazából nem is voltak rosszak, csak rettentően kiszámíthatóak. Ez viszont nem változtat a tényen, hogy nem rövidebb formátumú AHS-t kaptunk, hanem valami…, valami mást.

A színészek odatették magukat, sokan meg is jelentek az anyasorozatból (például Billie Lourd, Charles Melton, Matt Bomer), de rajtuk kívül az újak is remekeltek, például a Disney zsenipalántája, Sierra McCormick vagy Noah Cyrus. Nem is a színészi játékkal van baj, hanem azzal, hogy az American Horror Stories (AHSies?) nem tudta visszaadni azt, amiért megszerettük az eredeti sorozatot.

Hét epizódot kaptunk, amik valójában hat sztorit foglaltak magukba, ebből talán három volt, ami igazán rejtélyes volt. A Danny Trejo-s vagy a zombis egyáltalán nem volt nagy szám, szimpla meghalmindenki epizódok, de a pilot sem lett igazán misztikus, valljuk be. Cserébe megkaptuk a Ba’al-t Billie Lourd főszereplésével, ami végre el tudta érni, hogy legyen min izgulni. Olyan karaktereket sorakoztatott fel, akiket egyértelműen lehetett szeretni vagy utálni, olyan sztorit hozott el, ami nem volt soha kiszámítható és minden apró részletre ügyelt.

Az azt követő Feral azért nem ütött akkorát, kevésbé volt fordulatos (ez inkább a brutalitásra ment rá), de mindenképp ott van a top 3-ban az utolsó epizóddal, ami talán a legjobban sikerült.

Harmadszor is megjelent a Murder House az utolsó epizódban, ahol egy elsőre egyszerű történetet láthatunk, de akkora csavarokat hozott a történetbe, hogy mindenben kételkedni kezdhettünk (mint az AHS első évadjában!), s mire azt gondoltuk, megértettük a helyzetet, ismét csavartak egyet az egészen, miközben sorban hozta vissza a régi karaktereket. Így kell ezt!

Az utolsó három epizód tényleg jól sikerült, lehetett őket élvezni, már-már AHS-szintet ütöttek meg (már, ha mondhatom ezt mindössze két évad után…), míg a többi inkább csak slasher maradt. Ami persze tud jó is lenni – és az epizódok többnyire abban a zsánerben helyt is állnak -,  de az AHS-t pont az emeli ki a slasher horrorok közül, hogy rejtélyes, fordulatos és igen gyakran elborult. Erre pedig úgy tűnik, Murphy-ék csak a szezon második felében éreztek rá igazán. Remélem, a folytatásban (eredetileg 16 részt kért be az FX, szóval a maradékot megkapjuk 2. évadként) megmarad ezen a szinten, nem esünk vissza.

2 hozzászólás Ne habozz!

ArpHalliwell - 2021. 08. 22. 21:55

Hát az évadzáró akkora katyvasz volt, hogy már nem is tudom, melyik évben vagyunk, áll még a murder house vagy leégett, vagy csak a játékban égett le?
Az évad összességében jó volt, kiemelkedő talán az 5.rész volt, hozta az átlagot a többi.
De könyörgöm a murder house-t hagyják már békén, hihető, hogy a 42. haláleset után is valaki be akar oda még költözni :)
Legalább ne ugyanazokat a köröket futották volna le, és akármi is lett a ház meg a lakók sorsa, ha ezt lezárásnak vették, vették volna a fáradságot, hogy az eredeti gárdát egészében visszahozzák, meg Scarlett apjait pl az évad elejéről.

Mikilós - 2021. 09. 08. 22:18

Maga a sorozat jó volt, bár egyes epizodoknál a kezdés izgisebb volt mint az epizód xd
Nekem a részek így rangsorolva a kovik:
SPOIKER ALERT!!!!!!!!!!

1. Ba’al 8/10
Tetszett a vége, nekem váratlan volt. Billie Lourd itt aztán megmutathatta tehetségét.

2. Feral 8/10
A rész vége kicsit gyors volt, lehetett volna hosszabb is. A sztori izgis, a színészek is jók voltak benne, durva is volt. Roanoke idézte meg nekem. Ami az egyik kedvenc évadom. XD

3. Game Over 7/10
Annyira csürték csavarták, hogy a végén most nem tudom, hogy mi van. De az utalások nekem nagyon bejöttek. Meg Mercedes Masonnek (Fear The Walking Dead) is örültem.

4. The Rubber (Wo)man Part I. 6/10
Maga az, hogy teljesen új karakterekkel töltötték meg a házat az bejött. Bejött, hogy nem akarták ugyan azt a Murder Houset eladni. De azért hamár Murder House meg 10 éves az univerzum lehet volna kikacsintas arra hogy a Harmon család vagy azok akik utánuk jöttek itt voltak a házban.

5. The Rubber (Wo)man Part II. 6/10
A folytatás kicsi gyors meg kapkodósra sikeredett, a két főszereplő annyira nem volt szimpatikus, főleg Ruby.

6. Drive In 5/10
Az a film sokkal jobban érdekelt, amitől az emberek megvadulnak. A vége kiszámítható volt, meg az hogy két tini csak úgy lazán elmennek és megölik a rendezőt, háááát…. nah neee. De John Carrol Lynch meg Naomi Grossmant jó volt látni.

7. The Naughty List 5/10
Talán ez volt a legalja. Nem tudom, annyira nem birtam senkit. Túl tolták az egészet, tényleg örültem hogy kinyírtak őket. De azért Danny Trejo miatt jár a pacsi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz