login |

Pilot: On The Verge

2021. 09. 09. 19:50 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Julie Delpy ekkora húzónév főszereplőként és rendezőként? A sorozata szinte reklámot sem kapott, konkrétan a Netflix fő YouTube csatornájára nem került fel A folyamatos összeomlás szélénről semmi (mi azért raktunk előzetest), erre itthon amikor elkezdtem pár nap késéssel nézni a pilotot, akkor épp 8. volt a napi toplistán, pár nappal később pedig már 4. Mindenki kattint, teljesen érthetően?

Mindent tud a transz jogokról, de nem tud szorozni.

A történet inkább amolyan “nők az elfelejtődés szélén” módon foglalható össze. Négy 40-50 közötti barátnőről szól, akinek nem tökéletes az élete, és a társadalom már mintha nem is számolna már velük. Például az egyik munkát keres, és esélye sincs semmi értelmeset találni. A többiek között pedig főleg a párkapcsolati problémák vannak jelen, főleg házasságokat értve ez alatt.

Amolyan kapuzárási dramedyről van szónői oldalról, de nagy cselekménye nincsen, inkább földhözragadt, hétköznapi problémák mozgatják a szereplőket. Mindig nehéz jól összefoglalnom az ilyesmi, mert az annyira semmilyennek hangzik, hogy négy negyvenes próbál boldogulni, de egyszerűen tényleg ez van itt. A kidolgozás számít? Ezen már tetten érhető, hogy Netflix-Canal+ produkció ez.

A rendezői székben nem csak Delpy ül, de ha jól látom a 4. részre egy másik francia váltotta. Szerintem hiába a Los Angeles-i helyszín, tetten érhető rajta a kicsit másfajta, európaias látásmód, amit az írásra is ráhúznék. Nézünk egy amerikai hangulatú sorozatot, amiben vannak nagyon odaillő kínosan humoros jelenetek, de ezeket néha áttöri valami más, egy szabadszájúbb tollvonás. Nem csak káromkodnak, de sokkal nyíltabban beszélnek a karakterek hirtelen.

Az egész gerince nyilván a 4 barátnő, az ő eltérő életszemléletük és helyük. Azok a jelenetek nagyon működnek, amikor együtt vannak, baráti társaságként beszélgetnek. Ellenben amikor ott vannak a férjeik, az már kevésbé. Ezen kívül nagyon feltűnően elkülönülnek a szálaik is többnyire, így ha valakit nem bírunk a négyesből, akkor is számítani kell rá, hogy a saját életével kap majd mellékszálat és játékidőt.

Tulajdonképpen ami nekem negatív volt, amellett, hogy túl sok zöld hátteret kaptunk, és a “kocsi megy az utcán” vágójelenetnek többször is ugyanazt tették be, hogy egyszerűen túl sok a szál, elvész benne a fókusz. Mármint a fő üzenethez lehet jó a több nézőpont, de mégsem érződik egységesnek a sorozat. Konkrétan a közös jelenetek jóságán kívül Delpy szóló szála mély az első 3 részben, és amikor elváltanak róla, az szinte mindig gyengébb.

A szereplőgárda viszont szinte tökéletesen működik, és igazából a főszereplő nőkön kívüli karakterek is jól vannak megírva, csak hát nem kedvelhetőek. Sokszor felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e a kompromisszum, vagy már tényleg nem tehetnek mást 40-50 között?

Ami nekem felhúzta 7/10-re végül, az a minden szétesettség mellett ott levő mostani túlérzékeny társadalom kritikája. Amikor a baráti társaság sem tudja miképp beszélhet valamiről. Amikor az apa helikopterkedik egy kis szénhidrát fölött, nehogy a gyerek cukorbeteg legyen (persze a kontrollról szól ez a szál, de mégis). Ilyenek. Mindig van benne valami kis jó fűszer.

Nem hiszem, hogy lesz komolyabb évadkritika, bár lehet valaki más ír majd róla. Most megnéztem 3 részt, biztos lesznek magánéleti fordulatok, de valójában az írás és rendezés minősége eddig konstans volt, és az ilyen életszelet sorozatokban gyorsan lehet dönteni, mert többnyire marad a minőség végig, főleg 1-1 évadon belül.

6 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 09. 10. 14:22

Julie Delpy miatt rögtön ráugrottam, de én nagyot koppantam, úgyhogy az 1×01 kasza is lett.

Lehet 15 év múlva jobban át fogom tudni érezni ezeket a problémákat, de most csak annyi jött át félóra alatt, hogy itt ez a 4 nő, akinek legalább a fele nem is szimpatikus aki csak vinnyog. Fú, de nagyon idegesített mindegyik. :D A tipikus felsőközéposztálybeli LA-i környezet meg csak tetézte az egészet.

És eközben azt is éreztem, hogy valami nagyon nem stimmel az egészet tekintve, amire nem jöttem rá a rész végére sem, hogy mi, de valószínleg ez a kritikában is említett amerikai helyszín-európai írás kontrasztja volt az, amit nem tudtam hova tenni.

Snoopyzit30 - 2021. 09. 10. 14:52

Én ledaráltam. Nem akartam most valami nehéz 40+ perces drámába belekezdeni. Szinkronnal néztem és a kb. 30 perces részeknél ebből nem is kell több.

Nem tetszett végig a sorozat, sőt voltak szereplők, témák, amik idegesítettek is, de végső soron nem bántam meg, hogy megnéztem, mert szállított jó pillanatokat is bőven.

Egyrészt az egyik barátnő már 55 éves, azért az nem a 40-42 kategória. Az sem igaz, hogy mindenki felsőközéposztálybeli (végre!). Viszont cserébe nagyon szar nézni annak a 3 gyerekét egyedül nevelő anyának a szenvedéseit, aki hónapról hónapra tengődik és próbálja valahogy megoldani a napi gondokat, eltartani magukat.
Persze ettől még szinte mindenki jómódú a sorozatban, de be van mutatva, hogy az egyiket az anyja támogatja anyagilag, a másiknál csak a nő a kenyérkereső és az ő vállát nyomja minden. Nem papírmasék azért a figurák. Talán csak a perzsa nő lóg ki kicsit, ő tényleg nem tud magával mit kezdeni.
A gyerekek is érdekesek. Óriás a kontraszt a szegény anyuka gyereke és a gazdag anyuka gyereke között.
(“Képzeld Tesla-részvényt kaptam szülinapomra”).

A sorozat inkább a nőkre koncentrál a férfiak (talán 1 apukát leszámítva) elég lúzernek vannak beállítva.

Nem ez a sorozat fogja ostromolni a JAws szavazási listákat az év végén, de egynek elment.

6,5/10 +0,5 pont Julie Delpy miatt, az ő játékát egyszerűen öröm nézni.

Peppper - 2021. 09. 11. 21:23

Két és fél részt bírtam belőle megnézni, utána feladtam. Egyáltalán nem tudott lekötni, se nem volt humoros számomra, se elég érdekesek a karakterek. Valahogy az egész nagyon természetellenesnek tűnt nekem, a párkapcsolatok, a bemutatott problémák. 2/10

Nikolka - 2021. 09. 17. 00:23

Nekem tetszett. Bár elég szélsőséges sorozat volt.
Értem ez alatt, hogy sokszor úgy lehetett érezni, hogy nagyon komoly témák, komolyan veszi magát a sorozat. Aztán közben
SPOILER
ott volt ez a kém dolog. Meg mikor a karaktert alakító színésznő ült az étteremben?! Ezeket nem tudtam komolyan venni.
A háromgyerekes anyuka is néha sok volt. Vacsorát sem adott a gyerekeknek. Ok, hogy szegény, de attól nem kell rossz anyának lenni.

Ellenben mindkét nő felismerése a rossz kapcsolatra amiben évek óta bele vannak ragadva, és az újra magukra találása nagyon szerethető és életszagú volt.

Amit külön kiemelnék a gyerekek! Szuper gyerekcsapat volt. Szimpatikusak voltak, és jól voltak használva. Nem csak a háttérben. Ez annyira ritka ilyen sorozatoknál. Mondjuk az is furcsa volt, hogy a régi barátnőknek mind sikerült egyszerre szülni, és mind fiút?! :D
A gyerek mássága, az apa és anya ellentétes elképzelése az édességügyben. Mind, mind fontos téma.

Nikolka - 2021. 09. 17. 00:29

A kém dolognál mondjuk nem tudom eldönteni, hogy valós volt?! Vagy a férj által utalt mentális betegség képződménye?!

kisanna - 2021. 09. 30. 10:46

hát ez zseniális volt. üdítő jelenség a sorozatok között, valami új, nekem legalábbis telitalálat volt az okos humora, a kikacsintások
SPOILER

amikor Julie Delpy megjelenik az étteremben LOL

SPOILER VÉGE

néztem volna még, remélem, lesz folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz