login |

Pilot: American Rust

2021. 09. 10. 21:30 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mindenki akinek tetszett a Mare of Easttown, az nézzen bele? Bár közel sem olyan humoros, de nem tudom miképp lehet jól felvezetni a Showtime új átívelő nyomozós sorozatát, ami ugyancsak egy lepukkant pennsylvaniai kisvárosban játszódik. Belevágok gyorsan: rosszabb, mint az említett, inkább csak a tempója hasonló, meg az amerikai miliő, szóval nem északi krimis sötét titkos “tipikus”.

A történetet nem is tudom jól összefoglalni, mert egyelőre ténylegesen nem sok minden zajlott le. Mármint valami történik egy farmon, bemegy két férfi, utána megy két 18 körüli srác, és nem sokkal később névtelen hívás alapján megjelennek a rendőrök, akik… nos spoiler, mert csak a rész végén fedik fel, de egy hullát találnak ott. Mi mást igazából? Itt rögtön bele is kötök kicsit a sorozat vágásába, mert szerintem nyugodtan mutathatták volna, hogy hulla van a földön, mivel nem is az a lényeg!

A bűncselekménytől ugrunk vissza 6 hónapot az időben, és indul az alapozás, avagy a teljes kapcsolati háló, a motivációk, a karakterek bemutatása. Szép nyugis tempóban. Nyilván a keret adott, a végére oda jutunk ahol kezdtük, viszont már tudva ki-merre-hány méter (5 méter?:). Látjuk, hogy a seriff odavan egy nőért, védi annak fiát, aki egy másik szar helyzetben levő sráccal lóg sokat. A kisvárost is bemutatják, a mélyszegénységet ami az állami átlag alatt van 25%-kal. Gondolom régi ipari város lehetett a helyszín, így a rozsdásodás utalás alapján.

Nem a történet vagy alapfelállás fogja eladni ezt a sorozatot sem. Mármint szerintem érdekes ahova helyezték, de nem olyan, hogy “úristen micsoda koncepció, muszáj belenéznem!”-érzést vált ki mindenkiből. Tényleg az az igazi plusz benne, hogy minden a karakterekre van helyezve, az ő drámájuk itt a mozgatórugó, hiába vannak titkok, nem azok felfedése lesz a lényeg. Tényleg az eltérés a fontos, hogy mennyire más, mint egy északi krimi. Inkább noir-os, de annak is a lepusztult változata.

A lényeg, hogy nem sok az American Rusthoz hasonló van a palettán. Ez egyelőre még nem azt jelenti, hogy igazán jó. Konkrétabban: egy kicsit unalmas. Néhol nem jó helyen érzem az egyensúlyt, talán a seriff kapcsolatait kellett volna jobban bemutatni, és igazából a flashforward létét sem érzem annyira fontosnak, vagyis mindenképp máshogy variáltam volna a fontos részeivel, nem csak a hullára értve a dolgot. Próbálok itt ködösen fogalmazni, de nem csak simán a “ki tette és miért” itt a kérdés, ami mozgatja előre a cselekményt.

A kidolgozás… lehet nem mostanában kellett volna The Newsroomot ismételni? Bírom Jeff Daniels-t, de szerintem nem akkora színész, hogy eltűnik a karaktereiben. Mondom, ez szerintem csak engem érint a nézés közben, teljesen más helyzet lenne, ha nem láttam volna a Godless óta semmiben, amiben pont jóra emlékszem tőle. Elfogadható amit hoz itt is, csak nem tudom átérezni a drámáját, mert Danielst látom. A többiek viszont egész jók, még azok is, akiket az első feltűnésükkor pofánverni lenne kedvem.

Maga a rendezés és fényképezés viszont nagyon furcsa nekem. Oké, a lapos megvilágítást nem kedvelem, és bírom ha van erős kontraszt 1-1 jelenetben, de eskü ez a sorozat nekem túl sötét volt. Itt ez a kép a bekezdés alatt, és aki elsőre kiszúrja a jelenetben és történetileg is fontos 2. karaktert rajta, annak gratula. Tudom, hogy Daniels a lényeg, mivel neki hoz változást az életébe a pillanat, de ennek kiemelésére elég lenne az is, hogy ő nagy és áll elől. És rengeteg ilyen van a részben. Nem úgy darkos, hogy emo módra letekerték a fényerőt, hanem egyszerűen tényleg ezt a sötétséget akarták, de túltolták.

Mielőtt kiszórom a nem túl biztató pontot azért hozzátenném, hogy a rész végén van egy előzetes, ami alapján már most folytatnám, és nem is a lassú alapozásnak vagyok az ellenzője, hiszen a Mare of Easttown rögtön tetszett, de ez egyszerűen kicsit unalmas lett, mire minden sakkbábut lehelyeztek a történetre. Szóval 6/10, de talán jövök majd a 3. rész után.

4 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 09. 11. 11:39

Nekem tetszett a kezdés, jól átjött ez a “rozsdaváros” hangulat és a kilátástalanság. A két fiatal srác is elég szimpi.
A fényképezéssel se volt gondom, bár valóban elég sötétre vették a dolgot, de illett ide és pl a fenti beállítás nekem tetszett, mert azért látszik ott Maura Tierney is és azért nem tüntették el teljesen.
Jeff Daniels meg szerintem jobb színész, mint hogy csak Jeff Daniels-t lássa benne a néző és ne a karaktert. :)

Viszont szerintem legalább 10-15 perccel rövidebbnek kellett volna lennie ennek a pilotnak, nagyon el volt húzva és nem feltétlen jól oszlottak el az arányok sem.

Az előzetest nem láttam, szóval csak tippelem merre viszik a sztorit, de Daniels karakterének helyzete miatt rögtön a Your Honor ugrott be, ami nem baj, csak viszonylag friss és még egyszer hasonló eltussolós köröket nézni ilyen hamar nem biztos, hogy annyira le fog kötni.

Én megadom neki a 7/10-et, és remélem legalább marad ez a szint, mert Tierney és Daniels miatt nagyon szeretném végignézni.

Divide - 2021. 09. 11. 12:09

Teljesen egyet kell értenem a kritikával. Kedvelem a lassú tempót, ha közben épül a feszültség. Ezt itt annyira nem éreztem, két okból mégis nézős lesz nálam: az egyik Tierney, akit bármiben és bármeddig hajlandó vagyok elnézni, a másik pedig, hogy azért volt pár pozitíve wtf jelenet ebben az epizódban, amire felkaptam a fejem, bár még jobb lett volna, ha rendesen látszódnak. Tényleg nagy ugyanis a sötétség, az pedig engem mindig kifejezetten irritál.

Divide - 2021. 09. 14. 06:56

Két rész után azt mondanám, low budget Mare of Easttown, de nálam nézős.
Ez az Alejandro nagyon rejtélyes figura, se vezetékneve, se arca, ha létezik egyáltalán, akkor vagy valami nagyon gáz alak, vagy igazából Alejandra, vagy nem tudom, de elég érthetetlen a titkolózás körülötte.

kisanna - 2022. 03. 03. 13:50

a könyvet olvasta valaki?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz