login |

Pilot: Dystopia

2021. 09. 11. 15:19 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Kicsit lovagolhatnék azon, hogy HBO GO egy ideig a Black Lake, azaz a Fekete tó 3. évadjának hívta az idei svéd premier Disztópiát (a felületen még mindig odaírják alá), de szerintem ezt nagyjából csak mi, a “sajtó” láttuk igazán, a többség mellett elment, bár egy kicsit tényleg hasonlít rá a semmi közepén levő helyszínnel. Vágjunk inkább abba, hogy mi a fene ez a sorozat, mert a felépítése nem annyira tipikus így két rész alapján.

A történet röviden úgy foglalható össze, hogy egy svéd csapat minimális költségvetéssel össze akarja hozni Európa legnagyobb élő szerepjátékos eseményét. Olyasmit kell elképzelni, hogy valaki befizet, és részt vehet egy ránézésre valami zombi vírusos mókában, játékfegyverekkel, de egy elhagyatott gyári helyszínen, igazán disztópikus környezetben.

Egyelőre a vendégek még nincsenek a helyszínen, ahol korábban történt valami szörnyű, szóval csak a játékon dolgozók gyakorolnak. Finomítják a forgatókönyvet, elpróbálják a cselekményt újra és újra. Sajnos a generátoruk nem az igazi, így a tiltott fő áramot is bekapcsolják az elhagyatott gyárban, ami fel is kelt valami sötétet. Elvileg. Mármint vannak rá utalások, de 2 rész alatt meg is maradnak annál a szintnél ezek. Konkrétan a második epizód végi cliffhangert nem is tudom, hogy gondolták.

Ami tetszett a Disztópiában, hogy tulajdonképpen végig adott a bizonytalanság. Mármint mi láttuk, hogy valami furcsaság van a helyszínnel, de közben a zombis játék próbája miatt az összes jelenet kettős, most tényleg durvulás lesz, vagy ismét csak a LARP-on dolgozók gyakorlatában levő kamuval szembesültünk.

Igen, van, ami gyanús a játékosok némelyikének, de egyikük sem borul ki, lesöpri a kétkedését és csinálja tovább a munkáját. Viszont sajnos nem csak ez tölti ki a részeket, hanem egy tipikus “ki kivel” párkapcsolati háló is van a dolgozók között itt, ami nem túl erős, és durván háttérbe nyomja a rejtélyt is. Nyilván a semmi közepén, ahol csak egymással találkoznak nem egyszerű 3 hónapig éldegélni bonyodalmak nélkül, szóval inkább a kidolgozás a bajom a karakterek kapcsolataival.

A problémák ott kezdődnek igazán, hogy a drámáról valahogy nekem egy reality sorozat ugrott be. Mindenki elvonul és megbeszéli a problémáját valakivel, szinte a történet idővonalán kívül. Konkrétan sokszor csak lebegnek a semmiben, mert nem tudni hogy kerültek a beszélgetés helyzetbe, nem vezette fel semmi a jelenetet, csak épp akkor kell közölni a nézővel az információt, szóval levezetik, mivel ebben a kapcsolatban jön a fordulat.

Lehet, hogy csak mostanában kezdett ez jobban feltűnni, de a sorozatkészítésben biztos van más eszköz is valakinek az érzelmeit mutatni azon kívül, hogy kiböki egy másik karakternek: “aggódom, hogy elvesztem”. Vagy ha ezt csinálják, akkor jobban körbe kell venni a jelenetet mással.

Ezen kívül még nem tetszett az elejétől kezdve, hogy a legtipikusabb furcsa arcú csávó kezd el éppen, nos, furcsán viselkedni.

Összességében érdekes egyveleg északról, de nem tudnék a kezdésre 6/10-nél többet adni rá. Nem volt elég erő benne, és kicsit szétesett volt az egész. Amúgy a teljes évad fenn van az HBO GO-n felirattal, ha valaki belenézne, és talán mást jobban el is kap.

6 hozzászólás Ne habozz!

Mersby - 2021. 09. 12. 06:45

10 perc után kikapcsoltam, nagyon gyenge volt már az első laboros jelenet is.

Mondanám hogy talán a leggyorsabb kaszám, de még annak sem nevezném.

Enzo - 2021. 09. 13. 22:19

bug report: rossz a címkéje a posztnak, a sima Dystopia az valami régebben készült, jövőben játszódós sorozatra visz, ehhez ha jól látom a “Dystopia (Viaplay)” nevű címke kellene :)
(egyébként felcsigázott kicsit a sztori meg a trailer, pedig a LARP nem az én világom, de körítés tetszik)

Micky Mike - 2021. 09. 28. 23:09

Egy rész után azt mondom nem rossz és kiváncsi vagyok mire megy ki az egész. Maga a koncepció érdekes és nekem újszerű ha sikerül jó egyensúlyt találni az akció a misztikum és a karakterek kapcsolati drámája között még akár egy jó sorozat is lehet.

Verus - 2021. 10. 15. 23:25

Az első 2 rész tényleg bevezető jellegű, tipikus skandi sorozat, nekem nagyon bejön ez a szándékosan lassított kezdés. A 3. résztől kezd feszítettebb lenni, folyamatosan derülnek ki dolgok a múlbeli eseményekről, kapcsolatokról, és hogy ki kicsoda valójában. A 6. résznél tartok, 4 részt néztem most egymás után, és csak azért hagytam abba, mert már nagyon késő van. Holnap folyt. köv. 😁

freestyle82 - 2021. 11. 02. 00:27

@Mersby

Ami a kaszadat illeti, sok ertelme nincs.
A sorozat konkretan el sem kezdodott meg ott ahol abbahagytad:D

Az csak az elozmeny ,h milyen tortenes volt a helyszinen regen.
Azert ennel erdemesebb egy kicsit turelmesebbnek lenni.
Marmint nekem is voltak gyors kaszaim, de azert erdemes megvarni amig el is kezdodik a dorozat:)

2 resz utan nalam is 6per10 koruli.,szoval nagyon jonak semmikepp nem mondanam.
Meg adok neki 1-2 reszt, ahogy latom beindul 3astol

Jozsi - 2022. 02. 15. 01:00

A második rész végén ott tartottam, hogy be is fejezem, annyira vontatott és kb. semmi nem derül ki, miről is akar szólni. Pontosabban de, kiderült, hogy az áram ráz és minden életveszélyes állapotban van, csak senkit sem érdekel, mert jönnek a németek.
A karakterek kész csődtömegek. Volt ott valaki, aki picit is normális???
Kíváncsiságból átpörgettem a többi részt. Horror hatás elmegy, de történetileg ne reméljetek sokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz