login |

Pilot: Y: The Last Man

2021. 09. 13. 21:00 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az FX sorozata egy itthon is nagyjából megjelent 20 éves képregényen alapszik, és legalább a posztapok rajongóknak ideje rákattanni villámgyorsan. Ugyanis nem Zs- vagy B-módon áll a témához, mint jó pár zsánertársa, hanem rendes költségvetéssel és ennek megfelelő minőséggel.

A történet az utolsó férfiról szól a Földön. Valami ismeretlen esemény miatt meghal az összes Y kromoszómás előlény, és csak ő, valami t a szintén hím majma éli túl. Ez magában is jó történet lehetne, de nem csak ő van a középpontban, ahogy botladozik és túlél, hanem a világot, vagyis Amerikát tovább működtető nők, na meg a férfi családja, akinek ehhez köze van. Nem a The Walking Dead köszönt be, hanem valami civilizáció marad. Szóval mit ér itt egy férfi, aki baromira nem is akarja ezt a felelősséget, ami esetleg így rászakadt.

A fókusz egyelőre össze-vissza mászkál, a tipikus sok szálas felépítést kaptuk. Egyrészt láthatjuk Y miképp éldegél, láthatjuk az anyját, aki a hatalmai láncon nézve végül az elnök lett, a húgát, akit más is súlyt cipel magával, és még van itt egy ügynöknő is, aki láthatóan bármire képes. Mindeközben a világ pedig romokban.

Vajon tényleg miképp alakulna a Föld, ha hirtelen minden férfi meghalna? Mármint az ilyen 1 perc alatti esemény elkerülhetetlen katasztrófát hoz, és természetesen iszonyat gyászt minden nőnek, de valójában biztos be tudnák indítani újra a gyárakat, üzemeket, meg úgy mindent. Csak hát mindez idő, ami bizony a maradék rend szétbomlására is lehetőséget ad.

Nem akarom a negatívumok közé tenni ténylegesen, de engem a politikai harc iszonyat idegesített. Egy Karen kavarja a szart, és a 3. részre más is történik. Itt tették kicsit modernebb korba az eredeti történetet. Reális ez a vonal, nem borzasztó írás, akit utáltam, azt tényleg utálni is kell a forgatókönyv szerint, de teljesen a bürokráciával való találkozásaimat juttatta eszembe a szál, azt a tehetetlen dühöt, amit olyankor lehet érezni, amikor a fejünk felett eldőlnek a dolgok. Rosszul.

Jó rég olvastam a képregényt, nem sok mindenre emlékszem már belőle, szóval nagy összehasonlításokat ne várjatok. Emlékeim szerint nem így kezdődött, mint ez, nem mutattak be minden főbb karaktert előre, viszont mint sorozat szerintem teljesen logikus döntés volt, hogy alapozták az összes szereplőt, még ha így kicsit unalmasabb is lett a kezdés.

Mindezek mellé viszont hozzá kell tennem, hogy egyáltalán nem az akció itt a lényeg, hanem az amit fentebb említettem, a társadalom maradékának viselkedése. Jó pár bevett gyakorlat esetleges megkérdőjelezése, tekintve, hogy kinek és miért kerül hatalom a kezébe. Ezek mellett az első három részben Y nem is olyan kiemelt. Kicsit, ha lehet ezt mondani, nekem a Battlestar Galactica ugrott be, pedig itt semmi űr nincs (egyelőre?).

A kidolgozás remek. Bár kicsit iparos munka érzetű, de abból hibátlan, a feszültség működik, a látvány is amikor kell neki. A szereplők kiválasztása mellett sem lehet elmenni, kezdve a veterán Diane Lane-nel az egyik főszerepben. Igazából sok ismerős arc van a sorozatban, akik elsőre gyengének tűnnek, azok a férfi színészek, kivéve persze a Y-t alakító Ben Schnetzert, na de nem véletlenül, 1 részre, a pilotra nem szereztek igazi nagy neveket. Ez vett el az erőből?

Részemről épphogy, de azért felment a 7/10-be a kezdés, vagyis érdekel a folytatása, de valahogy mégsem éreztem akkora kötelező programnak. Ettől még simán javasolnám a belenézést, és legalább az első két rész erejéig, hiszen a pilot végén kezdődik ténylegesen a cselekmény.

Kicsit belsős kérdés a régi olvasóknak, de az ilyen három részes premiereket is hívjuk pilotnak még mindig? Szerintem nem annyira fedi a helyzetet, mint régen, amikor szinte mindenből csak 1 rész érkezett, talán kettő.

11 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2021. 09. 13. 21:41

” aki a hatalmai láncon nézve végül az elnök lett”
Ezt csak én nem értem? :)

winnie - 2021. 09. 13. 21:48

a ranglétra tetejére gondol? a legvezetőbbet kinevezték?

mSO - 2021. 09. 13. 22:46

Judge Anderson :)

Gergely Illés - 2021. 09. 14. 00:14

Eleinte nagyon jó az eredeti mű de gyorsan unalmassá válik az ahogy a nőket lezülleszti a férfiak szintjére az író. Én csak is azért olvastam végig az eredeti képregény 70 részét, hogy tudjam mi okozta a férfiak halált mert a többi unalmas.

juhaszvik - 2021. 09. 14. 05:42

A pilot az eredetileg nem készítői zsargon volt? Ebben az esetben az a rész számít pilotnak, amit annak szánnak.

winnie - 2021. 09. 14. 07:29

juhaszvik: a pilot technikai dolog. azt azért készítik, hogy eladják a sorozatot. megnézik, nyammognak rajta és eldöntik, hogy van-e a belőle készítendő sorozatban potenciál. sokszor ma már nem pilot alapján döntenek (itt az alapján tették, azt hiszem), de akkor is sokszor egy pilotszkript alapján döntenek a berendelésről. kivéve akkor, amikor a pitch alapján adják el sorozatberendelésre a koncepciót. utóbbi eset kivételével tehát kiemelt szerepe van az első résznek, de semmiképp sem az a (pár) rész, amit először leadnak.

juhaszvik - 2021. 09. 14. 07:53

winnie: valami ilyesmire gondoltam én is. Nyilván human kérdése a szó nézői/cikkírói értelmezésére vonatkozhat, ami pedig feltételezem az első évad premier eipzódját vagy epizódjait jelenti. Más kérdés, hogy teljes 1. évados premier (lásd netflix) esetén is használjátok/használjuk az 1×01-re.

Mammut - 2021. 09. 14. 08:23

“nem mutattak be minden főbb karaktert előre”

ott közel sem mutattak be ennyi politikai karaktert, mint itt, itt reeeengeeeeteeeeeg van

ott ellenben bemutatták Altert is, aki ugye fontos lenne

de, úgy érzem, sok mindent másra akarnak kihozni (illetve máris megtették pár dologban)

gunslinger - 2021. 09. 27. 17:08

“Eleinte nagyon jó az eredeti mű de gyorsan unalmassá válik az ahogy a nőket lezülleszti a férfiak szintjére az író.”

Elnézést, de ez egy elég naiv gondolat. A nők nem ábrándos, ártatlan, bíborban született királykisasszonyok, akik elalélnak már egy illetlen szó hallatán is. Maximum a mesékben.

Ha nem lennének törvények és civilizáció, nem csak a férfiak ölnék halomra egymást, hanem a nők is.

Sok nővel dolgozom együtt. Elég egy apró semmiség, amin össze lehet veszni, és egy kanál vízben is megfojtanák egymást…

Tisztelet a kivételnek persze. De azért ez elég szexista és mellesleg igen téves megjegyzés volt.

A férfiaknak és a nőknek is megvannak a jellemzőbb hülyeségeik, de egyik sem különb a másiknál.

babrafax - 2021. 10. 03. 22:39

Az első ás második rész pörgös volt,de mintha a 3-4 re elült volna az alkotói lendület. Átment unalomba. Kicsit többet vártam , mint szomorú kisírt szemeket és lődörgést .Sosem értettem ,hogy képregényben is hogy sikerült elhúzni 70 részig.

walaki - 2021. 10. 22. 09:08

“Én csak is azért olvastam végig az eredeti képregény 70 részét, hogy tudjam mi okozta a férfiak halált mert a többi unalmas.”

Akik ismerik a sztorit, azokat kérdezem, ki fog derülni egyáltalán, miért történt a kihalás? Nem azt kérem, hogy spoilerezzetek (lécci ne), csak egy szimpla igen-nem elég. Mert ha nem, akkor nem látom értelmét, hogy tovább nézzem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz