login |

American Crime Story: kezdett a 3. évad, az Impeachment

2021. 09. 14. 15:50 - Írta: Shannen

11 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

A zseniális első és az egy fokkal megosztóbb második évad, illetve egy több mint három éves szünet után visszatért az FX évados antológia sorozata, mely most is a 90-es évekbe vezet vissza és ezúttal a Bill Clinton amerikai elnök elleni impeachment, azaz felelősségre vonási eljárást járja körül. Igen, ezt legtöbben a Monica Lewinsky-ügyként szokták emlegetni. (Hozzánk a szezon 2022-ben jön a Netflix-re.)

Hi, handsome.

Ám ellentétben az általános narratívával, a történetet most kifejezetten a benne résztvevő nők szemszögén keresztül dolgozták fel, hogy bizonyos értelemben igazságot szolgáltasson nekik, miután éveken át a média kihasználta és tönkretette őket. Antológiáról révén szó, bárki bekapcsolódhat hiszen egy 10 részes minisorozatot fog kapni, ami ezúttal a politikai thriller vonalon mozog eddig abszolút izgalmasan és profi módon.

Az évadkezdés rögtön helyre is teszi a leegyszerűsített bevezetőmet, hiszen (egy rövid flasforward után – vajon miért van az, hogy az utóbbi időben legalább 10-ből 8 új sorozat élt ezzel a nem mindig indokolható kreatív eszközzel?) a botrány kirobbanása előtt öt évvel, 1993-ban vesszük fel a fonalat, hogy aztán az egész epizód arra menjen rá, hogy térben és időben elhelyezze az eseményeket, feltegyen szinte minden fontos szereplőt a táblára és utaljon arra, hogy egy sokkal komplexebb sztoriról van itt szó, mint, hogy egy ponton kiderül egy fiatal fehér házi gyakornokkal fenntartott elnöki affér.

Az ügy két főszereplőjével sokáig nem is találkozunk az évadkezdő epizódban, a hangsúly a szinte felismerhetetlenre maszkírozott Sarah Paulson alakította Linda Tripp-en van, aki az évtizedek óta a Fehér Házban dolgozó közszolgaként egyre jobban érzi szorulni a hurkot a nyaka körül a Clinton-adminisztráció szervezetátalakításai miatt és személyes sértésnek veszi, amikor az elnök felesége (Edie Falco alakításában) kimerészkedik a saját stábja részére fenntartott East Wingből az elnöki West Wing szárnyba (ez a szinte szavak nélküli jelenet, egyszerűen de nagyszerűen átadta, hogy Hillary Clinton, a hagyományoktól eltérően, mennyire megkerülhetetlen volt az elnöki politika alakításában).

Hiába próbálja az egyébként nagyjából titkárnői feladatokat ellátó Tripp nélkülözhetetlennek beállítani és átmenteni magát a következő csapatba, az arroganciája miatt nemkívánatos személy lesz és a Pentagon PR részlegére száműzik. Itt fog találkozni pár év múlva a szintén a Fehér Házból ideiglenesen áthelyezett fiatal Lewinsky-vel, akivel a barátsága hamar árulásba fog torkollni, ahogy azt a kezdő képsorokban is láthattuk.

Aki nem ismeri Tripp szerepét a botrányban, annak most nem lövöm le a poént, a lényeg, hogy ebben a kezdő epizódban ugyan remekül felvázolták a karaktert, ám mindent összevetve egy baromi ellenszenves embert ismertünk meg, és ha nem tudnánk, hogy ő csak egy része a nagy képnek, nem biztos, hogy jó szívvel néznénk tovább ennek a bosszú által vezérelt, megkeseredett nőnek a történetét.

Szerencsére azonban vannak itt még mások is, akiknek a sztorijával könnyebb azonosulni. Például Paula Jones, aki elsőként perelte be Clintont szexuális zaklatás miatt annak ellenére, hogy a körülötte lévő férfiak, mint a férje vagy az ügyvédei sokkal inkább pénzügyi és/vagy politikai szándéktól vezérelve beszélték rá, hogy vállalja fel nyilvánosan a történteket, azzal sem törődve, hogy a média szavahihetőségét megkérdőjelezve teszi nevetség tárgyává a nőt. A Jones-t játszó Annaleigh Ashford alakítása a sajtókonferenciás jelenetben egészen pazar volt.

A színészgárdára egyébként sem lehet panasz, szinte minden jelenetben újabb és újabb ismert arcok bukkannak fel Margo Martindale-től kezdve Elizabeth Reaser-en át Cobie Smulders-ig. Persze nagy kérdés főleg azt övezte, hogy Beanie Feldstein hogyan fogja tudni megidézni a fiatal Monica Lewinsky-t. A külsőségekben mindenképp sikerült, ahogy a szerelmes naiva karaktert is jól hozta eddig.

Igaz, extra segítsége is volt, hiszen Lewinsky maga is producerként részt vett az évad elkészítésében, így feltételezhetjük, hogy amit látunk, az eléggé leképezi az akkori lelkiállapotát.  Bár a neheze még csak most fog jönni, hiszen miután kiderült az affér, a média és a közvélemény egy percig sem kímélte a nőt és egy egész országnak jelentett poénforrást a botrány. Az érem másik oldalából, a Clive Owen alakította elnökből még alig láttunk valamit, így róla még nehéz véleményt alkotni, de az biztos, hogy a hangsúly továbbra sem Clintonon lesz.

A technikai kivitelezés, akárcsak a korábbi évadok esetében, pazar. A 90-es évek nosztalgiája minden pillanatáról sugárzik, a ruhák, a bútorok, a sminkek és a politikai történethez remekül passzoló fakó színek is jól állnak a látottaknak.

Azt nagyjából mindenki tudja, hova fog kifutni a sztori, viszont az odavezető utat, ami váratlan halálesetekkel, politikai játszmákkal, és pénzügyi visszaélések gyanújával teli már kevesebben ismerik (főleg itthon), az Impeachment kezdése pedig jól megágyazott a történet bemutatásának. Remélem idén nem fogok lemorzsolódni évad közben, hiszen már csak a színészek miatt is nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

11 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 09. 14. 21:14

Ez az a nap, amikor mindkét American Crime/Horror Story aktuális évadát elengedtem.

Nagyon szkeptikus vagyok már az ACS-sel szemben, mert bár az első évad fenomenális volt, a második már visszaszállt a földre, itt pedig ez a hosszú kihagyás sem volt bizakodtató.

Nem kertelek, szerintem jó is, de borzalmas is ez a választás a téma tekintetében. Azt már korábban láttuk, hogy hangulatában remek a sorozat, színészi játékok kapcsán sem lehet igazán kifogás, de maga a történetválasztás már szerintem igencsak felemás. Itt ez főleg igaz. Az a baj, hogy ez a történet nem tudom mit akar elmesélni. Vagyis de, ismerem a történetet. De mivel ismerjük, pont ezért érthetetlen, hogy ezt miért viszik képernyőre. Az volt az amúgy szerintem bántóan közepes kezdés közben a kérdésem, hogy miért volt fontos ezt a történetet megfilmesíteni? Lehet csűrni csavarni, hogy a nők szemszögéből közelíti meg a helyzetet, meg az ő vívódásukat mutatja be, de ennyi? Tényleg csak ennyire futja egy olyan sorozattól, amelyik lerakott az asztalra egy remek O.J. Simpsonos évadot? Ez a sztori maga sem annyira erős, talán, ha Clinton szemszögéből látnánk akkor jobb lenne, de ezt egyszerűen ötlettelennek érzem.

A másik oldalon meg ott van a baromi jó színészgárda, a hangulatában remekül megidézett 90-es évek, és így 6/10-re menti magát a kezdés, mert ez az aspektus egészen pazar.

Csak végeredményben azt érzem, hogy egy ennyire gyenge sztorihoz egy ilyen színészgárda egyáltalán nem passzol. A nagy alakítások sem mentik meg nálam ezt az újabb gyengén sikerült American Crime Story évadot.

Benjy - 2021. 09. 14. 23:17

Én nem kezdtem még bele, de abban sem vagyok biztos, hogy ezt megéri hetiben nézni ahelyett, hogy évad végén ledarálnám. Már csak a sztori feltételezett összetettsége miatt sem.

Viszont Diapoloval nem értek teljes mértékben egyet látatlanban sem. Érdekes amiket írtál, de ha a relevanciát tekintem, akkor az O.J. ügy feldolgozása végén sem volt tanulság levonva. Tippre a téma a korábbi MeToo ügy manapság sekély hullámait szeretné meglovagolni.

Megértem a problémád a témaválasztás miatt, de engem speciel mindig könnyen meg tudtak fogni a modern kori eseményeket feldolgozó szériákkal. O.J. évad is számomra azért volt rettentő zseni, mert imádom a jogi műfajt, így eleve plusz ponttal indult. Simán elhiszem, hogy az az adaptáció is volt akit csak ásításra késztetett. Itt is hasonlónak érzem a szitut, mivel a politikai műfajhoz is hasonlóan viszonyulok. Aztán végül lehet itt koppanni fogok, mindenesetre így a kezdésnél szerintem még nehéz lenne levonni a konklúziót.

Hádész - 2021. 09. 14. 23:39

Diapolo: “De mivel ismerjük, pont ezért érthetetlen, hogy ezt miért viszik képernyőre.”
Az O.J. sztorit is ismerjük, a sorozat jó része is az egyébként anno TV-ben közvetített + egyéb forrásokból ismert mozzanatok tűpontos újra eljátszása volt. Annak sem az volt az erénye, hogy újat mutatott, hanem hogy jól volt összerakva az egész.

winnie - 2021. 09. 15. 05:00

A miért? kérdés jogos, de én megfordítom: valamiért el akarták mondani, és ez az érdekes, mert nyilván, legalábbis a logika alapján kell pluszt hoznia. (sőt, továbbmegyek, valamiért a sok pitch közül nem véletlen, hogy ez került az élre ryan murphy-éknél.)

Diapolo - 2021. 09. 15. 07:49

Hádész

Igen, de itt a problémám azzal van, hogy az O.J. egy fordulatos, magában is izgalmas történet, amit magának a főszereplőnek a szemszögéből követhettünk. A mondanivalóként inkább egy sztár ragyogó csillagának letűnését tudnám megfogalmazni, ami arra utal, hogy a gyilkosok köztünk élnek, akár egy nagy példakép is lehet, másrészt, hogy a bűnös nem mindig nyeri el méltó büntetését.

Clinton esetében ez azért más, mert a tette nem említhető egy lapon egy gyilkossággal. Baromi sok ember tart szeretőt, vagy kefél félre, ez az átlagembernek jobban átérezhető, kevésbé sokkoló, hiszen sokkal kevesebb gyilkos jár közöttünk, mint akinek szeretője van/volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Al Gore-t, Clinton alelnökét majdnem megválasztották a Clinton-ciklus végén elnöknek, tehát nem nyomta rá a demokrata pártra, és Clinton első emberére a bélyegét olyan mértékben, hogy esélytelen legyen a következő választáson, sőt.

Winnie: Nem akarom Ryan Murphy logikáját megfejteni, és nem is tudom, hiszen nem tudom miből tudnak dolgozni, milyen tervek vannak az asztalon. Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a Versace történet is 2-3 rész után kifulladt, ebben pedig nem is éreztem 1 rész után sem erőt.

Molly Popper - 2021. 09. 15. 21:20

Szerintem túlzás azt mondani, hogy ismerjük a sztorit. Sokkal-sokkal többről szólt egy mint egy laza sz..sról. Whitewater, szexuális zaklatás, Starr bosszúhadjárata plusz ugye a következmények. Ez utóbbihoz ajánlom mindenkinek Monica TED-talkját

Adam9456 - 2021. 09. 16. 11:29

Én pont nem ismertem annyira a részleteket, mivel kisgyerek voltam amikor ez az egész történt. Pont ezért is érdekelt ez a sztori. Plusz nekem mindkét előző évad tetszett, a második is. De az OJ Simpson évad az mondjuk lényegesen jobb volt.
A színészek eddig nagyon jók, főleg Sarah Paulson akit fel se lehet ismerni. Clive Owen és a Monicát játszó színésznő is hozzák az elvárt szintet.
Cobie Smulderst kiemelném még, mint Ann Coulter. Eddig keveset szerepelt, de zseniális, a második részben nagyon eltalálta, mintha csak az igazit látnám/hallanám.
A második rész még jobb is volt magának az afférnak a bemutatásával mint az első, ami kicsit talán túl hosszan bevezető volt.
Két rész után nekem eddig tetszik: igazi fordulatos, botrányos már-már szappanoperára hajazó (nagyrészt igaz?) történet.

Kisaaame - 2021. 09. 16. 15:26

Csak az első évadot láttam eddig, de amint megláttam ennek az előzetesét, rögtön felcsigázott. A botrány kirobbanásakor még kamasz voltam, de pont ezért rengeteg benyomás megmaradt bennem, ahogy a hírekben láttam, ahogy a média tálalta, ne meg a paródiák.

Az nem is kérdéses, hogy azért lett ebből most story, mert ma már teljesen más a megítélése az eseményeknek (a metoo miatt főleg, de ha Trump esetét nézzük Stormy Danielsel, akkor láthatjuk, hogy másban azért MAGAsabb az ingerküszöb). De van más sokkal izgalmasabb része is a történéseknek: Linda Tripp maga a megtestesült rémálma minden nőnek, szerintem nagyon jó döntés, hogy ő áll az események középpontjában, mert nélküle nem derült volna ki semmi. Az ő motivációi voltak a legkevésbé érthetőek: azért leplezte le az akkor már rég lezárt affért, mert hasznot remélt belőle?Rosszindulatból? Irigységből?Politikai szimpátiából? Vagy, mert csak megtehette?
A történet másik fókusza érthető módon Monica. A 90es években nekem még könnyebb volt ítélkeznem felette, ma már sokkal több megértést érzek felé. A sorozat is inkább a naiv,rajongva szerelmes oldalát mutatja be, amivel sokkal könnyeben azonosulhatunk. De persze azért ott a kérdés: ha tényleg ennyire naiv volt, miért őrizte évekig az affér bizonyítékát?Mert hát na, fúj!
Clinton nézőpontja is érdekes: mit érzünk, ha egy végtelenül karizmatikus, szimpatikus vezetőről kiderül, hogy a szemünkbe hazudik? Bár én imádom Owent, szerintem ő fele se annyira tenyérbemászó, mint az igazi Clinton. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan mutatják be az ő magánéletét, perspektíváját.

Eddig összességében érdekes a sorozat!

magiteo - 2021. 09. 26. 11:33

Fiatal, de már felnőtt nő voltam a Lewinsky botrány kipattanásakor. Az első rész után azt mondom, hogy sokkal több lesz ez az évad a szűken vett Monica Lewinsky afférnál. Már az első epizódnál ledöbbentem azon, amikor Paula Jonest és Lewinskyt letámadja gyakorlatilag a teljes állami gépezet és eszközként használja a profitra, hírnévre éhes ügyvédek hada. Iszonyú kicsi és védtelen lehet az ember ilyen helyzetben. Kíváncsi leszek, hogy a teljes évad után mennyire fog átértékelődni az akkori véleményem.
Egy dolgot viszont nem tudok “megbocsátani” a sorozatnak: hová tüntették Sarah Paulsent?? Elképesztő, ahogyan átváltoztatták az arcát, testét, és ahogyan a színésznő belebújt a karakterébe. Még a hangját, az enyhe kis pöszeségét sem tudom felismerni. Hát, ilyesmi alakítások miatt imádom a filmeket, sorozatokat.

_Peter - 2021. 10. 21. 09:37

A sorozat jó, csak más úgy nézni 2021-ben, hogy közben az élet mennyivel felülírta ezt a botrányt. Melyik a nagyobb crime story:
Clinton hazudott Monica szopásról. Bush hazudott tömegpusztító fegyverekről + végtelen háborúk. Trump a “twice impeached orange florida man” bűnei látszott január 6-án hova vezetett + covid hazugságai hány halált okoztak. Stormy Daniels csak egy lábjegyzet hír most ugyanazoknál akik régen a Monica Lewinsky botrány miatt elüldözték volna Clintont.

Clive Owen alakítása hihetetlen.

Shannen - 2021. 10. 24. 09:55

@_Peter: értem, hogy mire utalsz, de az én szememben ebben az évadban nem maga az affér az igazi botrány, bár akkoriban ugye ez volt a lényeg meg Clinton eskü alatt tett hazugsága, hanem az, hogy ezeknek a nőknek az életét mennyire tönkretette a média, a politika és nagyjából mindenki, aki körülüttök volt. Szerintem ez az, ami igazán botrányos, na meg az, hogy 20 évnek kellett eltelnie, hogy a metoo hatására (is) a narratíva elkezdjen megfordulni és más megvilágításba helyezze az ott történteket.

A 3×07-ben az archív bejátszások a talkshow-kból és az SNL-ből egészen gyomorforgatóak voltak.

Clive Owen meg valóban szuper a szerepben. Ahogy a Paula Jones-os meghallagatást szemrebbenés nélkül hazudta végig, miközben egy fél pillantásra se méltatta a nőt… kemény volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz