login |

Lucifer: a 6. évad – írta Mom

2021. 09. 14. 21:30 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflixnek a nagysikerű saját gyártásai mellé jut néhány nagyszabású mentőakció is. Ezek közül az egyik fecske volt a Lucifer az Újvilágban. A harmadik évad vége előtt elkaszálta a FOX, két töltelék epizódot már csak úgy bonustrack formájában adtak le az évadzárót követően. De a Netflix látott benne fantáziát és szárnyai alá vette a sorozatot. Valószínűleg a terv szerint egyszeri marketing fogásnak szánták, mert az 5. évad berendelésével együtt – a negatív visszhangot megelőzve – gyorsan be is jelentették, hogy az lesz az utolsó.

Aztán valami történt, mert előbb kibővítették az eredetileg tíz részesnek berendelt 5. évadot plusz hat epizóddal, majd sikerült megegyezni egy 6. évadról is. Biztos nem ez volt az egyetlen faktor, de szeretném azt hinni, hogy a sorozat népszerűsége és nézettsége (már ami a Netflixnél a nézettséget jelenti) is közre játszott abban, hogy végül kétszer is megmenekült a Lucifer.

Nem hiszem, hogy az utolsó évad történéseivel és lezárásával mindenki maradéktalanul elégedett lesz, de talán abban nagyobb az egyetértés, hogy nem volt hiba tovább folytatni a sorozatot, mert bőven volt még benne potenciál.

Ami pedig az utolsó évadot illeti: spoilerek nélkül nehéz lenne írni róla, de annyit azért előre elárulhatok, hogy nem spóroltak sem a fanservice-szel, sem a karakterfejlődéssel. A tovább mögé viszont csak az merészkedjen, aki már a teljes évadot megnézte.

A keretes szerkezet, a visszatérő karakterek, a felidézett korábbi szálak mind-mind a rajongók lelkének simogatását szolgálták a legelső jelenettől a legutolsóig. Biztos vagyok benne, hogy nem is vettem észre az összeset, de csak hogy néhány példát hozzak ide: a pilot nyitó jelenetének megidézését még a rendőrt alakító színész visszahozásával is megfejelték, de ott volt még Azrael és Ella kapcsolatának megemlítése a fentebb említett bónusz-epizódokból, Lucifer és Chloe közös zongorázása, Chloe horkolása, Lucifer lábonlövése, vagy éppen Tricia Helfer nyúlfarknyi felbukkanása a záró képsorokban, de még Linda exét is viszontláthattuk, sőt konkrét bejátszásokat is csöpögtettek a korábbi évadokból azok kedvéért, akik esetleg nem mindenre emlékeztek pontosan.

Igazán kitettek magukért a készítők, nem sajnálták az easter eggeket, rengeteg korábbi nyomozás kapott valamilyen szerepet és ami így nem fért bele, arról Linda könyvébe írtak. Látszik is a részeken, hogy a Lucifer tényleg nem egy tucatmunka volt a készítőknek. Ildy Modrovich és Joe Henderson minden interjújából lejön, hogy mennyire szerették a sorozatot és milyen odafigyeléssel álltak neki az utolsó felvonásnak is.

Ami emiatt háttérbe szorult, az az eddig is inkább csak alibiből létező heti nyomozás volt. Mivel Chloe felmondott a rendőrségen, egyébként is kérdőjeles volt, hogy a bűnügyes felépítést hogyan fogják megtartani, ha megtartják egyáltalán. Végül nem teljesen maradtunk nyomozás nélkül, de a klasszikus kihallgatási jelenetekre és Lucifer minden ügyet a saját problémáinak feloldására használó közreműködésére itt már nem maradt hely.

Kaptunk viszont egy teljesen új karaktert, Lucifer és Chloe lányát a jövőből, aki Lucifer istenné válása mellett az évad másik fő konfliktusát hozta magával. Én a magam részéről egészen az évadzáróig meg voltam győződve róla, hogy ez a két szál valahol összefügg, de megleptek az írók és egészen mást találtak ki.

Rory lázadó személyisége és apakomplexusa teljesen nyíltan Lucifer „ifjúságát” hivatott megjeleníteni a képernyőn, hogy az előző évad után, ahol Isten valamennyire megmutatta neki az érem másik oldalát, ezúttal tükröt tartsanak elé és saját fájdalmát, önpusztító viselkedését lássa külső szemmel.

Ezzel is igyekeztek megalapozni Lucifer fejlődésének következő lépcsőfokát, ami aztán az évadzáróban egy olyan döntéssel ért a csúcsra, ami a pilothoz viszonyítva akár 180 fokos fordulatnak is tűnhet. Úgy érzem, hogy a sorozat befejezésének a megítélésében ez lesz a neuralgikus pont sokaknál. Aki eddig azért szerette Lucifert, amilyen, annak talán ez így túl sok. Aki viszont a fejlődését akarta látni, akár elégedett is lehet a végeredménnyel. Bár az igazi hivatását végül nem istenként, de megtalálta.

Luciferrel ellentétben Chloe nem sok karakterfejlődést kapott a végjátékra. Persze előtte nem is állt akkora út, neki inkább az jelentett volna nagy változást és fejlődési lehetőséget, ha Isten tanácsadója lesz belőle, de végül úgy alakult, hogy vissza fog térni a rendőrséghez, csak éppen kicsit nyitottabban és kritikusabban fog állni a rendszerhez (ez a fajta társadalmi állásfoglalás kicsit váratlanul ért ebben a sorozatban, de legyen). Előre tekintve egészen biztos, hogy egyedülálló anyaként nem lesz könnyű helyzete a két gyerekkel.

Amenadiel végül belátta azt, amit mindenki más már az előző évadban tudott: neki kell Istennek lennie. Sajnos abból, hogy ezt a földi Isten koncepciót mennyire tudta megvalósítani, semmit nem láttunk, pedig ez érdekes kihívás lehetett neki és a családjának is.

Maze és Eve kisebb bökkenők utána végül megházasodott és a pokol uralmáról gyorsan lemondva folytatják földi életüket, mint fejvadász pár.

Dan hosszas küzdelmek árán megkapta azt a feloldozást, ami átjuttatta a mennybe. Itt már azért jócskán átestünk a ló túloldalára a misztikumok tekintetében, mert nagyjából úgy hatott ez a szál, mint amikor a szellemek keresik a befejezetlen ügyüket, hogy tovább léphessenek a túlvilágra…

Lindának ezúttal nem jutott semmilyen új élethelyzet, de megkapta a legnagyobb elismerést és a legőszintébb köszönetet a hozzájárulásáért Lucifer fejlődéséhez. Ha nem is olyan jelenetsorok között, mint ahogy a könyvében megálmodta, de Lucifer nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyította mekkora hatással volt rá a doktor munkássága.

Ella végül csak rájött a titokra, és még az előző évad végén belebegtetett szerelmi szálat is sikerült valamennyire érdekessé tenni. Nagyon szépen sikerült bemutatni a fájdalmát, amikor rájött, hogy a barátai nem voltak őszinték vele. Ahogy megkérdezte, hogy kinevették-e a háta mögött…, hát, összeszorult a szívem. Nagyon kedvelhető karakter és nagyon jól alakította Aimee Garcia, teljes mértékben együtt tudtam vele érezni.

A karakterek után ejtsünk pár szót az évad egyéb történéseiről is. Először is mindenkit szeretnék megnyugtatni: ezúttal is találtak apropót Tom Ellis-nek az éneklésre. De volt még egy kis rajzfilmes betét is, hogy tényleg minden is legyen.

Valamint Eve után felbukkant végre Adam is. Láthattuk Chloe-t Luciferrel repülni és a pokolban sétálgatni is. Többször elhangzott a self-actualize kifejezés (magyarul talán önmegvalósítás, de itt azért kicsit többet jelentett annál), ami személyes kedvencem lett és életem hátra lévő részében, ha meghallom, pavlovi reflexként ez a sorozat fog eszembe jutni.

Ami mellett még biztosan nem szerettem volna szó nélkül elmenni (mert az egyik előzetes alatt téma volt) azok a színészek. Teljesen megértem, hogy Tom Ellis-nek miért emelkedett ki pont ez a sorozat az akkori pilot időszak forgatókönyvei közül. Szinte ráöntötték a szerepet és kiválóan is hozta az első résztől az utolsóig.

Aki mellett szintén nem akartam elmenni, az Lauren German, aki korábban jó pár gyönyörű jelenetet tolt át a cringe tartományba. Az előző félévadnál is említettem, de most is meg fogom: meglepően jó alakítást nyújtott. Ellis mellett persze nem könnyű csillogni, és nem is ragadtatnám el magam túlságosan, de tényleg kellemes csalódás volt a játéka, tisztességesen összekapta a színészi képességeit a végére. Aimee Garciát már feljebb dicsértem, de a többieknek sem kell szégyenkezniük, rosszabbat biztos nem alakítottak, mint korábban, sőt.

Végezetül pedig a befejezés. Szándékosan nem akartam magamnak időt hagyni arra, hogy leülepedjen bennem az élmény, igyekeztem minél inkább a sorozat hangulatának hatása alatt írni a történésekről. Számomra a végkifejlet olyan volt, mint a bíró okos leánya a mesében: elégedett is voltam az évaddal, meg nem is. Tetszett az új karakter, meg is tudtak lepni, élveztem a sok nosztalgiázást, örülök, hogy Lucifer megtalálta az igazi hivatását, de ugyanakkor sajnálom, hogy számára nem írtak igazi happy endet. Bár nem ott ért véget a közös útjuk Chloe-val, és gyakorlatilag az öröklétet fogják majd együtt tölteni, de ha belegondolunk, akkor a záró képsorok alatti pár perc neki évezredeket jelentett a pokolban, teljesen elszigetelten a szeretteitől, a családjától, de még Chloe-nak is „magányos” várakozással kellett 40-50 évet eltöltenie a Földön. Persze ha ebbe nem gondolunk bele, akkor nem lesz olyan keserédes a lezárás, mint nekem volt.

Mindent összevetve az egyik legkedvesebb sorozatélményem volt az elmúlt öt évben és nagyon fog hiányozni. A saját környezetemen tapasztaltakból kiindulva pedig a mostani sorozatos „túlkínálat” egyik olyan darabja volt, ami viszonylag széles körű ismertségre tudott szert tenni. Ez pedig mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

34 hozzászólás Ne habozz!

Gergely Illés - 2021. 09. 14. 21:42

Nekem ez a lezárás kielégítő volt.

Nikki - 2021. 09. 14. 22:16

Számomra is nagyon kedves és különleges sorozat a Lucifer. Az előző évad nagyon tetszett, jobban, mint a 4-ik, ez pedig felemás lett. A rajzfilmes például kifejezetten jóra sikerült de utána pár részen át gyengélkedett… Az, hogy miért kell félnie egy sima halandótól, egy fogorvos recepciósától, hogy megöli és árthat neki, amikor azt sem tudja ki ő és ráadásul sebezhetetlen (majdnem) ezt nem tudtam feldolgozni, mert értelmetlennek és logikátlannak tartottam.
Azt, hogy Lucifer lesz Isten el tudtam képzelni, de igazából nem hittem benne hogy az Ördög lesz az Úr, elég furcsán kitekerték volna. A “hivatásával” sikerült meglepni és szép tisztelgés volt de azt erősen kétlem, hogy ne sikerült volna egy kis időre visszamenni eközben a Földre és a szeretteivel lenni, főleg, hogy a 2 helyen másképp telik az idő. Ez volt a másik dolog, ami nem tetszett, erőltetettnek éreztem; csak azért nem lehetett igazi happy end, mert túl tipikus és mindenki azt várta, ez meg ugye a meglepetés csavar vagy mi. Semmi rációt nem láttam abban, hogy így szétválasztották őket.
A fent említett 2 dolgon kívül minden más bejött de nem vagyok maradéktalanul elégedett a zárással, hagyott egy kis kellemetlen utóízt.

David33 - 2021. 09. 14. 22:24

“Chloe nem sok karakterfejlődést kapott a végjátékra. Persze előtte nem is állt akkora út, neki inkább az jelentett volna nagy változást és fejlődési lehetőséget, ha Isten tanácsadója lesz belőle, de végül úgy alakult, hogy vissza fog térni a rendőrséghez, csak éppen kicsit nyitottabban és kritikusabban fog állni a rendszerhez (ez a fajta társadalmi állásfoglalás kicsit váratlanul ért ebben a sorozatban, de legyen).”

Én is megírtam a magam kritikáját, elküldöm, nyilván Winnie majd kiteszi, mikor jónak látja, de erre azért ki akarok térni mert nagyon nem értek egyet vele. Chloe szerintem nagyon is sokat fejlődött, hiszen egyszerű rendőrből olyan ember lett aki már nem adja meg magát a feljebbvalóknak. Épp ezért vette át az irányítást és pucolta ki az örsöt. Egyébként túl sok fejlődést neki nem is nagyon lehetett írni hisz a kezdek óta szinte tökéletes karakter volt. Mindenkihez jó volt, sosem bántott senkit, mindig másokon segített stb. Ezt azért nehéz fokozni. Ennél tényleg csak akkor tehetett volna többet ha Isten tanácsadója lett volna, aztán jöttek az írók is írtak neki egy mégjobb befejezést, hiszen mi lehet nagyobb tett annál, hogy Isten mellett segít az amúgy még nem elveszett embereken? Hát az hogy megváltják Luciferrel közösen az elveszett lelkeket. Ennél szebb véget kívánni sem lehetett.

A készítők és a két főszereplő is elmondta egyébként, hogy nem akartak tipikus szirupos nyálas befejezést írni mert az élet nem így működik, ráadásul Luciferhez és Chloe-hoz jobban illik ez a befejezés. Hiszen mi 50 év kb mikor az örökkévalóságot tölthetik együtt? Igen, keserédes hisz nem együtt nevelték fel a lányukat de Chloe több mint elég ahhoz hogy egyedül is megtegye ezt. Ráadásul maga Rory kérte ezt, szóval.

Egyébként engem az egyetlen dolog ami zavart az az hogy Trixie megint ignorálva volt. Még az anyja halálánál sem volt jelen. Nyilván ennek volt oka hogy a színészpalánta nem kapott sok szerepet de azért jó lett volna ha az egy közös jelenet lett volna. Szerintem ez nem a készítőkön múlt.

Még annyit, hogy a sorozat minimum két remek spinoffot felvezetett elméletben, hiszen Rory önamgában is el tudna vinni egy jövőben játszódó sztorit, főleg ha Trixie, Maze és Eve is ott van vele. És akkor ott van az általad említett Isten a rendőrségen dolog is. Élmény lenne nézni ahogy Isten nyomozást vezet. :D Igazából meg is lepne ha a Netflix a kettő közül legalább egyet nem rendelne be a közeljövőben.

Denila - 2021. 09. 14. 23:12

Az 5B után, ami nekem nagyon nem tetszett, nem sokat várva ültem neki a befejező évadnak, de kellemesen csalódtam. Nem volt egy kiemelkedő évad, nem volt távolról sem tökéletes, de ahogy írtad, tényleg látszik rajta, hogy a készítők is szeretettel álltak hozzá, és meg akartak “köszönni” a nézőknek, hogy hozzájárultak a sorozat megmentéséhez, de úgy érzem, nem tolták túl.

A nyomozás szál nem hiányzott egyáltalán, nem volt soha a sorozat erőssége, és örültem neki, hogy a szàmonra túl képregényes celestial szférát is kicsit takarékra tették.

Tetszett, hogy jól használták Lucifer és Chloe új élethelyzetét, jók voltak együtt most már hivatalosan, sok finom jelenetet kaptunk. Nekem mind Tom Ellisszel, mind Lauren Germannal vol korábban olyan problémám, hogy hajlamosak voltak túljátszani a szerepüket, de itt most ritkábban éreztem ezt, és jól állt nekik ez a kissé visszafogottabb játék. Ez csak a személyes pet peeve-m, de nem szeretem a romantikus jeleneteiket. Annyira jó kémia van a két színész között, de a testileg intimebb jeleneteik vagy teljesen olyanok, mintha kényszerítenek őket a csókolózásra, vagy túlsagosan mesterkélten szenvedélyesek, így a montázs megvalósítása sem tetszett, pedig papíron szép volt.

A vége: mindig elkavarok az időutazós történetszálakban. Lucifer azért nem dolgozhatott Amanadielhez hasonlóan home office-ban, mert az belekavarhatott volna Rory fejl{désébe, megváltozott volna az idővonal, és sosem jutott volna el a hivatása megtalálásához? Tényleg keserédes az apa nélkül felnovo gyerekek, és az egyedül álló Chloe szála, megha a sorozat síkján a nagyobb joert is történt.

Hiányoltam Trixie-t. Azon kevés gyerekszineszek egyike a kislány, aki nem idegesít, és nagyon alulhasznaltak, még szinte közös jelenetuk sem volt az anyjával, pedig Dan elvesztésének traumaja adott volna rá lehetőséget.

Tetszett, hogy Ellának nem elmondtak, hogy mi a helyzet, hanem magától jött rá.

Osszessegeben hiányozni fog a sorozat, de úgy gondolom, időben és korrekten fejezték be.

johndoe - 2021. 09. 14. 23:39

Számomra az ötödik évad második fele elég laposra sikerült, de ez a hatodik sokat javított az összképen, és egy elég kellemes utóízt hagyott a sorozat után.
Különösen Amenadiel rendőrös szála tetszett, elég jól kezelték a felvetett dolgokat.

Korosifb - 2021. 09. 15. 00:31

Voltak gyengébb meg erősebb pillanatai az évadnak.Karakterfejlődés viszont talán ebben az évadban volt a legerősebb.Hiányozni a fog a sorozat de sok másikkal ellentétben itt legalább lezárhatták a történetet.Összeségében a hat évadot vizsgálva elégedett vagyok és jót tett neki hogy átkerült a Netflixre.Szóval good bye Lucifer.

Ambriel - 2021. 09. 15. 06:00

Nagy csalódás volt az utolsó évad. Az 5. évad végén azt hittem, hogy a 6. évad Lucifer istenként való szerencsétlenkedéséről fog szólni, és majd a végén rájön, hogy neki ez mégsem kell, ezért átadja a trónt.
Erre kaptunk egy lerágott csont, jövőből jött, az egyik szülőjét utáló, gyereket, amiről rögtön a Bűbájos Boszorkák Chrise jutott eszembe.
A zárás szinte teljesen a Supernatural zárásnak a koppintása.
Az összes szereplő közül csak Ella volt értékelhető, az ő csalódása a barátaiban nagyon átjött.

Mom - 2021. 09. 15. 06:04

David33: most akkor végső soron melyik részével nem értesz egyet az idézett mondatnak? Te is pont azt írod, hogy már nem volt hova változni Chloénak :)

Denila: az időutazós részhez. Én úgy vettem ki, hogy azért kell Lucifernek nem jelen lenni, hogy a lánya elhagyottnak érezze magát és mindenképpen visszamenjen az időben, ami időutazást ugye az apja iránt érzett dühe indított be. Ennek az időutazásnak a következménye az, hogy Lucifer megtalálja a hivatását és Rory azt nem akarja, hogy neki egy szerető apja legyen, az elveszett lelkek megmentésén viszont senki ne dolgozzon.

Anita - 2021. 09. 15. 06:24

Nekem egyetlen dolog nem tetszett a 6. évadban. Nem értettem, hogy Lucifer miért nem “vándorolhat” a Föld és a Pokol között? Egyrészt korábban is megtette, lement majd visszajött; másrészt Amanediel is szemlátomást szabadon járkál a Föld és a Menny között.

FP Jones - 2021. 09. 15. 06:36

Dan amúgy hogy a fenében kötött ki a legvégén Charlotte univerzumában?

Mom - 2021. 09. 15. 06:40

FP Jones: az nem Charlotte univerzuma, hanem a mindenség anyjáé. Charlotte csak a testét adta kölcsön neki, ami ott is maradt a földön, mikor Lucifer anyja átszivárgott a saját univerzumába (ahová később Isten is követte). Az a végén valóban Charlotte volt, akit Amenadiel saját karjaiban vitt fel a mennybe a második halála után. Ő volt egy darabig párkapcsolatban Dannel, amikor visszatért a testébe és próbált jobb emberként élni.

FP Jones - 2021. 09. 15. 06:48

ja szóval az már Charlotte. oké, köszi, így már érthető

wickee - 2021. 09. 15. 07:12

Minden szép és jó, de az csak nekem nem tiszta egyáltalán, hogy ha Amenadiel le tudott jönni a családjához a Mennyből és kvázi kettős életet élni, akkor Lucifer miért nem tudott feljönni a Pokolból ugyanezért?!

Mom - 2021. 09. 15. 07:18

wickee: erre egy korábbi kommentben pont kitértem, csak az még a kommentszűrő fogságában búslakodik.
Lényegében az a koncepció, hogy Rorynak át kell élnie az elhagyatottságot Lucifer részéről, hogy kellően dühös legyen rá, így kifejlessze magában az időutazásra képességet, amivel visszamegy oda, ahol Lucifer még nem “tűnt el” és ezek miatt találja meg Lucifer a hivatását, amivel elveszett lelkeknek segít. Gyakorlatilag Rory beáldozza az apja szeretetével övezett gyerekkort azért, hogy Lucifer megtalálja magában ezt az elhívást.

Ha nem megy vissza, akkor ugye Lucifer ott marad vele, viszont senki nem fog segíteni a pokolban szenvedőknek.

wickee - 2021. 09. 15. 07:20

Mom: Ja értem, szóval ez a tipikus időutazásos logikai körforgás. :D

Mom - 2021. 09. 15. 07:31

wickee: így van :D Bár joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy istenes sorozatban ez hogy állja meg a helyét, lévén az időutazást is “ő” teremtette, ergó változtathatna is a szabályain, de ebbe a késbe nem akarok beleszaladni :P

Gery89 - 2021. 09. 15. 12:33

Ez is azok közé a sorozatok közé tartozik, amit ha nem lenne a Netflix, sosem néztem volna meg. Ledaraltam az ötödik évadig nyáron, az első teljesen oké volt, a második harmadik pedig nagyon vegyes. A megmentés után ténylegesen javult a minősége.Nemrég láttam a finálét, szamomra korrekt volt a lezárás. (Kíváncsi voltam, hogy letaszitja-e a La Casa de Papelt a trónról, és éppen ma láttam, hogy sikerült neki).

David33 - 2021. 09. 15. 13:41

Közben itt egy spoileres, jó hosszó kibeszélő a két showrunnerrel és szerencsére megemlítik azt hogy miért hiányzott Trixie pl a végéről meg úgy általában. És igazából érthető a válaszuk.

Ráadásul ami nekem és talán másnak is jó hír hogy dolgoznak azon hogy minden dalt kiadjanak, ugye volt tavaly egy duett Tom és Amiee közt és idén Tom és Brianna (Rory) közt. Én ezekt várom de nagyon.

https://youtu.be/0VdSOispI9g?t=1332

Kaktusz - 2021. 09. 15. 20:41

Azon sorozatok egyike, aminek kifejezetten jot tett a kvazi ujraelesztes, foleg az, hogy nem kellett fix jatekidot tartani az epizodoknak es hogy lerovidultek az evadok. Nem nagyon volt idohuzasra ido es szukseg. A lezaras es ugy altalaban az utolso evad nekem elegge bejott, bar osszessegeben nem ertem, hogy Lucifer miert nem maradt vagy latogatott fel legalabb a terhesseg alatt, vagy egyszer ketszer amikor Chloe egyedul volt. Szulokent pontosan tudom, hogy a gyerek egyaltalan nincs tisztaban azzal, mit csinalnak a szulei, amikor nem vele vannak :D szoval ez fura volt, de vegulis elfogadom magyarazatkent, hogy nem akartak bonyolitani es ugyis csak 50 kulon toltott evrol volt szo vs orokkevalosag.

Spyblat - 2021. 09. 15. 23:57

Nagyjából egyetertek az írással, annyit hozzátéve, hogy sok helyen rettenetesen időhúzósnak éreztem.

Ripazha - 2021. 09. 16. 13:57

Vegyes érzéseim vannak a Luciferrel kapcsolatban.
A netflix érás részeket végignéztem, a fox-os harmadik évadot annyira nem.
Anno nagyon vártam, a pre-pilotot, vagy hogyan hivatkozzak rá, is megnéztem. Ellenben sokszor csalódtam a sorozatban, és egyre kevesebb elvárással ültem le elé. Minden epizóddal és évaddal. Ezért is maradt ki a haramadik évad majd egésze.
Voltak jobb epizódok, voltak kevésbé. Voltak túlzó szinészi játékok, voltak kiválóak. Hullámzó teljesítmény, hullámzó kedv.
Egyszerre tudom szidni a sorozatot, valószínűleg azért, mert teljesen mást vártam a képregény minimális ismerete mellett, és tudom dicsérni is mert vannak erényei. Mert szórakoztató, szellemes, elmés is volt olykor, de mégis néha olyan bagatel…
Néhol túlnyújtott, a végét is kicsit ilyennek éreztem, 3 részen keresztül búcsúzkodunk, mégse tudok haragudni rá, mert jót akart, semmiféle rosszszándékot nem éreztem benne, de a lefestett jószándék is irreálissá lett. Bár abszurditásába teljesen belefért, így elfogadom.
Hátha a Sandman-be is benne lesz majd lucifer, és az talán képregényesebb lesz…

David33 - 2021. 09. 16. 14:25

“Hátha a Sandman-be is benne lesz majd lucifer, és az talán képregényesebb lesz…”

Ha a Netflixes sorozatra célzol akkor igen, benne lesz, Gwendoline Christie lesz Lucifer. Viszont az teljesen más Lucifer mint az itteni. Igazából az a Lucifer képregény is eléggé eltér attól amit anno még a Sandmanben láttunk. Az új már inkább hasonlít rá.

And1 - 2021. 09. 16. 15:08

Részemről teljesen rendben volt a lezárása a sorozatnak. Általában a saját tapasztalatom az, hogy a sorozat befejező epizódjait vagy nagyon össze csapják, vagy teljesen kiszámítható lesz, örül a néző, de semmi maradandót nem alkotnak. Véleményem szerint amit lehetett, kihoztak belőle, és jobb befejezést keresve sem találhattak volna. Happy and is meg nem is. Ami azt illeti, hogy miért nem járkálhatott Lucifer ide-oda a világok között…Nekem is elég furcsán jött le elsőre. Aztán eszembe jutott, hogyan festett volna a történet akkor, ha ezt megteheti és továbbra is “randizgat” a vége felé közel 70 éves Cloe-val az örök ifjú Lucifer?! Így szerintem sokkal romantikusabbra sikerült és szem nem maradt szárazon. :) Plusz ugyebár ott van az időhurok elmélet is. Több szó, mint száz, hiányozni fog!

David33 - 2021. 09. 16. 16:00

A fentebb linkelt videóban egyébként a készítők elmondják hogy Chloe a halálakor kb 80-90 éves szóval elég sokáig élt. És ezért nem volt ott Trixie sem mert ő is már 60-70 körül lehetett az anyja halálakor.

Szóval ja, And1-nek igaza van elég hülyén nézett volna ki ha végig ott van Lucifer de egyébként azt is elmondták hogy az ő elméletük szerint néha fellopódzott Lucifer és távolból figyelte a “lányait” és néha akár még huncutkodtak is kicsit titokban. :D Nyilván ezt már sose tudjuk meg. Kivéve ha lesz egy Rory-s spinoff. Viszont nekem az tetszik ebben az egészben hogy a legtöbb dolgot a nézők képzeletére bízták. Nem szeretem ha a számbaráják a dolgokat.

Ripazha - 2021. 09. 16. 22:30

@David33
Igen tudom hogy más épp ezért volt nekem furcsa annó a sorozat.
Sőt eleve, hogy is mondjam, villianesebb lucifert vártam, egy sokkal OPbb karaktert.
Igazából szeljegyzetnek szántam, mely kifejezi a kíváncsiságomat.

sgtGiggsy - 2021. 09. 16. 22:32

Hát ez egy orbitálisan sz.r évad lett. Nem értem mi ez mostanában a sorozatkészítőknél, hogy egyszerűen képtelenek normális lezárásokat írni.

A teljes évadot illetően SPOILERES leszek (nyilvánvalóan)
1. Az évad szerkezete. Ez egy nyomozós tanácsadós sorozat volt. Az emberek így szerették ÉS KELLETT IS HOZZÁ. Az első három, talán négy rész még szórakoztató volt, onnantól viszont csak hömpölygött az egész a vezető szál nélkül.
2. Hangulat. A Lucifer mindig is egy könnyed széria volt sok humorral, ami néhol már gonoszba fordult át. Hát, itt épp csak foltokban volt fellelhető a Luciferség. Lényegében az első három-négy részben még egész szépen megvolt, az azt követőekben már csak egy-egy felvillanás volt, semmi több.
3. Záróévadként a minimális egy erős főgonosz lett volna. Erre nem kaptunk semmit. A finálé gonosza egy szimpla ember, aki foglyul ejt egy nefilimet akiről azt sem kéne tudnia, hogy hol van… Mindezt úgy, hogy az egész gonosz terv kiagyalására és megszervezésére volt úgy két-három órája.
4. Szájbarágósság. Nem, nem csak a szuper szociálisan érzékeny “Amenadiel első napja a kötelékben” részre gondolok, hanem az egész évadra. Éveken át láthattuk Lucifer jellemfejlődését, ami az évad kezdetére lényegében már teljesen be is érett. Erre az évad utolsó kétharmada arra ment el, hogy jelenetről jelenetre a néző szájába rágják, hogy melyik karakter mit érez. Nem színészi játékkal, KIMONDATJÁK a karakterekkel. Azt meg már hagyjuk is, hogy a karakterek kétségeit sok helyen már lezárt, megoldott és feldolgozott problémák adják (pl. előkerül, hogy Lucifer már korábban is hagyta el Chloe-t, szóval most is simán megtehetné, amit azért tök jó felhozni, mert épp csak Lucifer teljes ötévados karakterfejlődését kell hozzá figyelmen kívül hagyni, meg a jól felépített magyarázatokat, amik ott, akkor, azoknál a részeknél megvoltak; de mondhatnám azt is, hogy ÚJRA előkerül a “Maze ellöki magától Eve-et, mert fél, hogy nem érdemli meg” szál). Az EGYETLEN új (és egyébként valóban értelmes) konfliktus Ella dühe amiért a többiek titkolóztak előtte.
5. A már említett hömpölygés. Az évad utolsó kétharmada iszonyatosan lassú, történet lényegében nincs is, karakterek egymással beszélgetnek az érzéseikről, miközben a sztori azt sugallja, hogy egy apokalipszis készül a háttérben. Az embernek az az érzése, hogy percre fizettek az epizódokért.
6. A lezárás. Kezdjük azzal, hogy az megvan valakinek, hogy megkaptuk copy-paste a Supernatural irdatlanul gyenge hulladék végét megint? Egy az egyben ugyanaz. Az Isten szerepére legalkalmasabb lény Istenné válik, az évad fő konfliktusától független módon az egyik főszereplő a túlvilágra kerül, a másik főszereplő leéli az egész életét és ezt megnézhetjük egy szükségtelenül eltúlzott montázsban, majd záró képként újra találkoznak a túlvilágon ahol a fennmaradó életüket együtt tölthetik. De ha az még nem lenne elég, hogy az elmúlt évek egyik legpocsékabb lezárását copyzták, még mindig ott van a “NAGY MAGYARÁZAT” arra, hogy Lucifer miért hagyta ott Chloe-t. Mert csak. Ennyi. Kiagyaltak egy nyakatekert, és mindennel szembemenő magyarázatot. Konkrétan öt évadon keresztül láttuk, hogy Lucifer segít az embereken és egyre nemesebb okból teszi ezt. Öt évadnyi jellemfejlődés vezetett abba az irányba, hogy Lucifer az emberek megmentője lesz, erre kiagyalják, hogy Rory dühe nélkül nem találná meg ezt a hivatást. Mindezt úgy, hogy egyébként a széria maga is kimondja, hogy Rory az első és egyetlen időutazó és ez volt az első utazása, szóval SENKINEK NINCS FOGALMA SEM arról, hogy hogyan működik az időutazás. Egyszerűen messziről süt az egészről, hogy az okozat (Lucifer elhagyja Chloe-t) volt előbb, amihez írni próbáltak egy okot, és nem fordítva.

Összességében nem tudok semmi jót írni az évadról. Az eleje még nem volt rossz, de a végén annyira agyon próbálták tölteni érzelmekkel, meg búcsúkkal, hogy az egész súlytalanná vált. Ez a sorozat nem ilyen volt, nem az utolsó évadban kell gyökeresen stílust váltani.

vader_nagyur - 2021. 09. 17. 17:07

Én lehet, hogy lemaradtam valamiről, de hogy jön ki ez a “40-50 év magányosan”, meg a Chloe 80-90 évesen hal meg? A “jelenben” ugye Chloe már terhes, és Rory nagyon maximum 25 éves, mikor az anyja halála történik,amire nem jön el Lucifer, amitől dühös lesz és visszajön a “jelenbe”. De neki odáig elvileg normál időszámításban zajlik az élete. Vagy mivel nefilim,lassaban öregszik? Vagy nem értem, segítsetek :)

David33 - 2021. 09. 17. 17:34

vader_nagyur: Rory elmondja az esküvős részben, hogy lassabban öregszik mivel félig angyal. Chloe kb 40 éves lehet a fináléban mikor terhes. Rory olyan 40-50 éves a készítők elmondása szerint mikor Chloe meghal. A többit már ki tudod matekozni.

Mom - 2021. 09. 17. 18:15

vader_nagyur: a 80-90-et azt hiszem a készítők nyilatkozták, a sorozatban nem derült ki, hogy hány éves korában halt meg. Én csak egy saccolt évszámot írtam a kritikába :)

Egyébként én úgy 35-nek lőném be Chloét, amihez ha hozzáadod a 40-50 (becsült) évet, akkor 75-85 jön ki. Nekem ez hihetőnek tűnt akkor, amikor írtam a kritikát.

Ami Rory-t illeti, ő biztosan nem úgy öregszik, mint a mezei halandók, tehát az ő kinézetéből nem vonnék le következtetéseket az idővonalra vonatkozólag. Ezzel egyébként egybe vág az is, hogy Trixie már nincs ott az anyja halálos ágyánál, hiszen ha Rory öregedése követné a földi törvényeket, akkor Trixi kb 15 évvel járna előtte, vagyis max egy negyvenes nő lenne még csak Chloe halálakor (tehát ott lenne mellette).

Anyi - 2021. 09. 17. 23:21

Rory ki is mondja az egyik részben, hogy máshogy öregszik.

Cyberbird - 2021. 09. 18. 12:37

@sgtGiggsy: Számból vetted ki a szót.
Szörnyen érzelgős, Lucifertelen lett ez az utolsó évad, végigszenvedtünk baratnőmmel mindketten.
Egyszerűen nem illett bele az eddig épített világba, karakterekbe.

kisbizsu - 2021. 10. 19. 20:47

Sikerült jóformán humortalanul, émelyítően túltolt érzelgősséggel és egy nyakatekert “szeretetből elhagyott lány” sztori középpontba helyezésével zárni. Nem ezt vártam, nah.

Az időhurkot többen félreértették szerintem, vagyis nem a saját küldetésének megtalálása miatt nem látogatja a lányát, hanem Rory jellemfejlődése miatt. Mondom, hogy nyakatekert.

Csilla - 2022. 01. 03. 21:51

Totálisan leszartam volna, hogy meddig rohadnak az emberek a pokolban, ha így a lányommal lehetek miközben felnő.
Ez miért nem lehetett Lucifer hivatása, hogy jobb szülővé válik, mint az ő apja…
És hol a tökömbe volt Trixi, miközben az anyja ép meghalt?
Ezeket leszámítva jó volt 😅

winnie - 2022. 01. 04. 05:28

“És hol a tökömbe volt Trixi, miközben az anyja ép meghalt?”

ezt válaszolta erre a showrunner: As Lucifer co-showrunner Joe Henderson explained to TVLine, “We actually shot a scene where Trixie and some other characters were around Chloe as she lay dying, but it ended up feeling more confusing than emotional.

“You got distracted going, ‘Wait, is that Trixie? Oh, is that other person Charlie, I guess?,’” Henderson continued, “as opposed to focusing on the emotion” of Rory talking to her mother about the tremendous sacrifice she long ago made, electing to be apart from Lucifer for so long, yet never disclosing why.

“So for people wondering,” Henderson reiterated, adult Trixie, Charlie et al are “in the next room, because Chloe asked for some privacy to talk to Rory.”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz