login |

Pilot: Scenes from a Marriage

2021. 09. 14. 19:30 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Sejtettem, hogy nehéz lesz bármit is mondani az HBO új sorozatának, a Jelenetek egy házasságból kezdéséről, na de ennyire? Még egy Terápiánál (ugyanaz a készítő!) is kevesebb kapaszkodó van itt. Nyilván az évad végére okosabbak leszünk, de a kezdés csak egy hangulat inkább.

A történet teljesen benne van a címben, egy házasságot látunk, amiben feltehetően törés következik be egy váratlan hír kapcsán. Mondjuk láthatóan már előtte is vannak problémák a házastársak között. És ennyi. Az egész egy kutatással kezdődik, amiben részt vesznek a főhősök, így gyorsan meg lehet alapozni, hogy ki mit gondol a házasság intézményéről.

Utána kontrasztnak a barátaikkal vacsoráznak, akik nyitott kapcsolatban élnek, így szintén másik nézőpontot láthatunk onnan. Mi tesz sikeressé egy házasságot? Mi ront el? Más irányba nőnek a benne levő emberek? Rosszul oldanak meg közös gondokat?

A sorozat Ingmar Bergman klasszikusán alapszik, de fogalmam sincs mit merít onnan. Mármint azon kívül, hogy azt még nem láttam, az itt feldolgozott problémák, témák egy része nagyon modernnek érződik, nem csak a he / him / his, de más is. Aki látta az beírhatná kommentben, hogy mit érez nagyon átvettnek. Szerintem tipikusan akárhányszor remakelhető téma, nem szentségtörés hozzányúlni, ezt az is bizonyítja, hogy színházban is szokott menni.

Erről a megvalósítás is tehet, mivel az egész kicsit kamaradráma. Rendben, ez túlzás, de a kezdő részben hány helyszín volt, a lakásban 4 és utána egy másik? 5 díszlet összesen? A szereplők száma sem túl sok, szóval a castingon múlt minden, és nem meglepő módon (our boy) Oscar Isaac brillírozik, de még Jessica Chastaint sem tudom lehúzni, pedig nem kedvelem. Nyilván az írás is segít, de sokszor olyan tökéletesek a szünetek, a pillantások, minden bennük van.

A fő kérdés nem az, hogy hova vezet az egész? Gondolom szomorúságba, hiszen észak-európai alapjai vannak, inkább az lehet érdekes, hogy ott akarunk-e lenni? A kidolgozás erős, az 50 perc elrepült, pedig elsőre olyan soknak tűnt, és 8/10-et tudnék szórni rá, de valahogy nem biztos, hogy most egy ilyen késre vágyom a szívembe.

16 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2021. 09. 14. 20:58

(Nem láttam (még), csak szeretném meggratulálni az utolsó mondatot. :))

Shannen - 2021. 09. 14. 21:35

Nagyok voltak az elvárásaim, de szerencsére nem kellett csalódnom egy cseppet sem.
Már láttuk korábban többször, hogy Hagai Levi mennyire érzékenyen tud nyúlni a párkapcsolati témákhoz, ez most is így van.
A két főszereplő összjátékát pedig öröm nézni (már amikor épp nem a szívem facsarodik bele a látottakba). Oscar Isaac is remek (mint mindig), de nálam igazán Chastain a nagy kedvenc, pont 10 éve, mióta berobbant Hollywood-ba. Ő tipikusan az a színésznő, aki egy fél pillantásával képes oldalakat mesélni. Látszik rajta a Julliard-os háttér, és ez kifejezetten jól áll neki. De ketten együtt meg tényleg szuperek.

Nem mellesleg én imádom az ilyen nagyon emberi, kendőzetlenül őszinte történeteket, úgyhogy várom a folytatást is. Utána lehet majd az eredeti minit is meglesem, kíváncsi vagyok, hogyan adaptálták a mai korra.

Gabor - 2021. 09. 14. 21:59

Nagyon sokat merít az eredetiből, persze a mai világot beleemelve. Én emiatt néztem újra azt és őszintén javaslom, hogy a heti szünetekben nézd meg a Bergman félét, nagyon sokat fogsz kapni abból is és megkapod a kapaszkodót is. Semmit nem vesz el, sőt számomra 2 generáció szemszögéből írja le a problémákat.

Python - 2021. 09. 14. 22:31

Beteszem ide is: “Az első rész alapján azt hiszem megvan a HBO idei 2. nagy dobása a Easttowni rejtélyek mellet! Sajnos ez is rétegsorozat lesz, mert nem az átlagnézőknek készült pörgős “akció”dús széria, hisz ez egy nagyon intelligens drámasorozat lesz a látottak alapján! Nálam 9/10!”

A fő szerkezete követi az eredeti alkotást, de azért csavartak rajta egyet, és modernizálták, ami szerintem nem baj, sőt! Így lett XXI. századi alkotás.
Amúgy Hagai Levi 6 évig gondolkodott az eredeti adaptálásának mikéntjén, és azt hiszem nagyon is sikerült neki. ;)

Patyo - 2021. 09. 14. 22:59

Hear, hear…
Az utolsó mondat szerintem is nagyot szólt.

winnie - 2021. 09. 15. 04:58

Python: mega diszriszpekt a white lotusnak!:)

Aratnok - 2021. 09. 15. 07:12

+1 a White Lotusnak, kétlem hogy idén bármi a közelébe érne az HBO-n.

winnie - 2021. 09. 15. 07:35

Aratnok: mennyiségben simán közelébe ér az a platform, ami sokkal több sorozatot ad ki (nálam az idei újonc top10-ben 5 Netflix-sorozat is van, ami nyilván nem meglepő – arra kíváncsi leszek, hogy HBO-sorozat bekerül-e majd, mert a lotust én is nagyon szerettem, a mare is remek volt, de ugye túl sok más újonc van még, amik eléjük kerülhetnek, lehet, hogy csinálok is egy nagyobb összesítést), százalékos arányban teljesen esélytelen a nyomába érni, bár nyilván ez még csak elkezdődött, ha pedig tetszésről beszélünk. ami biztos, hogy az általános elismertség, díj/kritika kapcsán az HBO-nak lesz a legjobb találati aránya. (más kérdés, hogy nyilván, akik nem ész nélkül néznek új sorozatokat, azoknál tarolni fog az HBO.)

LizaM - 2021. 09. 15. 10:50

Csak megerősíteni tudom az utolsó mondatod: ” nyilván, akik nem ész nélkül néznek új sorozatokat, azoknál tarolni fog az HBO” – ez így van! Hatszor is meggondolom milyen sorozatokba nézzek bele és a HBO neve most már egyfajta minőségbiztosítást jelent a számomra. Ez a sorozat is azonnal beszippantott, egyszerűen látszik, hogy igazi szakemberek és ráadásul mondanivalóval bíró szakemberek készítik ezeket a szériákat. Chastain szuper (ahogy kábé mindig), de Oscar Isaac-et idén “fedeztem fel” és meglep, hogy mennyire erős itt is.

human - 2021. 09. 15. 14:02

winnie: na de Aratnok azt írta, hogy az HBO nem múlja felül majd magát, nem azt, hogy bárki más megközelíti-e az HBO-t :D

de ez már nagyon off.

Kietle - 2021. 09. 27. 11:15

Eszméletlen jó. A bergman sorozatát meg kell nézni, hogy nagyot üssön ez. Itt nem is egy generációs különbség van, hanem inkább a 20. és a 21. századi különbség a gender szinten. Majd a 22. században fog beállni középre az inga. Mármint arra gondolok, hogy egyértelműen kezdi most a férfi képbe bekerülni pl az érzékenység ami eddig a nőt jellemezte inkább. De ez simán megfordulhat. Lehet a századunk közepére már a férfikép egy érzékeny alakot fog mutatni, és a nő lesz az erős biztonságot adó szilárd, határozott alak. A 22. századra majd kiegyenlítődik. Tudom nagyon leegyszerűsítés, de hogy ez a két sori a bergman és a feldolgozása, mindenesetre nagyon jó indikátora a kor társadalmában a patriarchizmus nagyságáról. Persze Mo. még mindig a nők többet foglalkoznak a családokban a reproduktív munkákkal, de itthon is egyre csökkennek az adatok valószínűleg.

Clarei - 2021. 10. 05. 14:49

Zseniális volt a 4. rész. Egyszerűen zseniális!

Snoopyzit30 - 2021. 10. 10. 08:49

Idén nálam a Top3-ban. Nagyon odateszik magukat.

Az élet egy hullámvasút…

Hugh Dreffner - 2021. 10. 10. 11:58

Ez a 4. rész, ez bravúros volt. 10/10, kérdés nélkül.

clegane - 2021. 10. 10. 19:19

hát ömm én másfél részig bírtam, de Oscar karakterén kívül mindenki rendkívül ütnivalóan idegesítő, ezért nem is bírtam tovább nézni. úgy tesznek, mintha az önző hedonizmus volna az élet egyetlen értelme, képtelen vagyok szimpatizálni a picsogásukkal. remélem engem nem ilyen emberekkel fog összesodorni az élet XD

majomka - 2021. 10. 11. 21:58

Nézem az 5. részt: “some hockey things”, látszanak is a jéghokiütők, meg a felszerelés a gardróbban, fordítás: “rejszolás”. Azt hittem nincs már lejjebb a magyar szinkron/feliratok terén, de most tényleg földet értünk, azt hiszem. Az egyes részek közötti teljesen váratlan váltások érdekes módon jól jönnek ki.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz