login |

Motherland: Fort Salem: a 2. évad – írta Cleda

2021. 09. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

– So you are working for her now?
– You set the bar for breaking protocol pretty high.

Habár a tavaly csak a pilotról volt írás, a Motherland: Fort Salem első évadja összességében nagyon kellemes csalódást nyújtott az akkori nyári szezonból, a maga módján kellően szórakoztató volt. Eleve sokat latba dobott, hogy a koncepció igazán eredeti és kreatív – ugye besorozott boszorkánykatonákról szól, akik egyszerűen a hangjukkal és az ostoraikkal harcolnak, a szokásos boszi kliséket teljesen elhagyva. Nagyon leegyszerűsítve. 

Idén is elég sok változatos és érdekes részt kaptunk, mélyítettek a világon, bár szomorú is lett volna, ha nem mutatnak semmit abból a bizonyos intézményből, ha már így pedzegették az előző évadban. A három főszereplő is állta a sarat, ahogy fontos és/vagy kevésbé fontos szálakat is kaptak. A tovább mögött spoilerekkel folytatom. 

Ebben az évadban a Spree mellett bejött a Camarilla is mint a hadsereg nagy ellenségei. Eleinte úgy éreztem, hogy kaptunk egy felturbózott Spree-t, csak most az áldozatok nem civilek, hanem boszorkányok, de végül sokkal komolyabb szervezetnek és nagyobb fenyegetésnek tűnt, mint az előbbi. Több időt kaptak, az általuk használt fegyverek nagyon érdekesnek bizonyultak, és kaptunk pár egész jó akciójelenetet is. 

Raelle, Abigail és Tally még mindig szerethető karakterek, kellőképpen változatosak, és természetesebbnek is hatott már az egységük. Ugye Raelle kapott magának valami erőt, Abigail próbálta bizonyítani, hogy több egy örököst szülőnél, és Tally pedig szép lassan felderítette Alder sötét titkait.  

Ha már itt tartunk, Alder karaktere számomra továbbra is az egyik legérdekesebb a szériában, idén főleg a múltjáról tudtunk meg többet, hogyan kapcsolódik a Spree vezetőjéhez és a közvetetten kialakulásához is. Mi mindenre hajlandó, csakhogy megvédje a boszorkányokat, és megőrizze a boszorkányhadsereget is. A halála először nagyon bénának tűnt, de nagyon úgy néz ki, hogy nem kell még feltétlenül búcsút vennünk tőle. 

A Spree persze idén háttérbe szorult, de Scylla és Anacostia kényszerű szövetsége kvázi kikövezte a Spree és a hadsereg köztit is a közös ellenség árnyékában. Nicte, a Spree vezetője is rájött, hogy az ártatlanok legyilkolásával talán pont nem azt éri el, amit akar. Ezen kívül még az egyre növekvő politikai nyomás sem jó a sima emberek részéről, akik így sem különösebben kedvelték a boszorkányokat.   

– What if we have other things that are more important than parade duty?
– You heard me say orders, right?

És elérkeztünk a fináléhoz, amiben eléggé lelombozó volt az, hogy ‘a nagy támadás’ kemény tíz percig tartott, és ráadásul elég összevissza is történt minden. A Camarilla vezetőjéhez kaptunk egy fejet, a katonák rohantak egy párat, aztán nagyon kényelmesen seperc alatt megoldották az eddig szinte elpusztíthatatlan bosziölő biofegyver problémáját. Nem tudok elmenni általánosan sem amellett, hogy legtöbb esetben feltűnően hanyagolják a harcjeleneteket, vagy nagyon rövidek és végső soron nem túl izgalmasak. 

A maradék időben már jóval konzisztensebb maradt a sorozat, nem siettek annyira, de nem is különösebben ütött nagyot. Gyorsan lezavarták, amit le kellett, és felvezették a következő évad terveit. Mindent egybevetve a második évad összességében jobbra sikerült, mint az első, de a főleg a fináléval voltak már problémáim. Viszont a harmadik évad már jön, ami egyben az utolsó is lesz. 

8 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2021. 09. 17. 00:11

Köszi a posztot!
Még félbevagyok az évaddal, de ha nem gond, akkor bedobom a részenkénti kommentjeimet ide jobb híján (leginkább kettesével) :)

Szóval:
2×01

Na, jó kis kezdés volt ez, felvázolta az új szálakat. A legfontosabb történésnek talán Tally rövid életű biddy-sége tekinthető – én simán azt hittem, hogy innentől a színésznő ebben a digitálisan öregített verzióban fog szerepelni. Elég meglepő (és légbőlkapott) húzásnak tűnt, hogy vissza lehet csinálni a dolgot, de egyrészt lett helyette valaki más, másrészt öregTally kicsit olyan bénán nézett ki, szóval meg tudok békélni ezzel a döntéssel.

Darabkák:
– Ja hogy Raelle anyja nem csak simán Spree-tag, hanem még komoly vezető pozícióban is van! És ami még meglepőbb, hogy nem ők voltak a Bellweather-esküvős támadás… :O
– Tallytól megtudhattuk, hogy ezek szerint ösztönös a sziszegés a biddyknél, amikor valaki valami olyat mond.
– Furcsa volt az éneklős nyitány, de aztán kiderült, hogy az alelnök lánya a frissen felfedezett boszi, majd biztos fontos szerepe lesz az évadban.
– Na azért, hogy Anacostia követte Scyllát, ez valamennyire magyarázza az elengedést.
– Legjobb jelenet, amikor Tally a visszaváltozása után csekkolja az immáron nem lógó melleit :DD
– Na, a csajok megkapták a War College érmet is :)
– A kukacos álom de para volt már – értem én, hogy megmaradt az erős Tally-Alder összefonódás, de ennyire?

2×02

Ez a rész meg Raelle és Abigail (vagyis már inkább csak előbbi) különleges képessége körül forgott, ami megmentette őket az évadzáróban, illetve a furcsa alagsori gombával hozták összefüggésbe, amit anno a csaj megérintett… kicsit rejtélyes ez a szál, de nagyon creepy, ahogy a helyszínen talált emberfej is “nyúl” a micélium felé, meg utánozza Raelle mondatait, WTF?
Izadora se semmi, hogy elrabolta a két lányt kísérletezés céljából…már kezdtem volna azt hinni, hogy haluzás vagy álom, de értem, hogy valósnak kellett lennie a veszélynek ahhoz, hogy Raelle-ből előtörjön a képesség. Bár különös, mert most burok formájában jelent meg.

Darabkák:
– Érdekes arc ez az “M” nevű kopasz csaj, aki a coven-jüknek a vezetője.
– Na, megtudtuk anyuci Spree-motivációját (a hadsereg a terepen tartotta és így Raelle nélküle nőtt fel).
– “Az ellenségem ellensége a barátom” alapon Anacostia be akar szállni Scylla Kamarilla-ellenes nyomozásába, ez igen :D
– Ez az off-canon magic óra tisztára olyan, mint a Harry Potterben a sötét varázslatok kivédése tantárgy :D a szabadulószoba-szerű gyakorlat a creepy babákkal elég komoly volt…
– Hopp, és Tally megtalálja az álmában látott nőt a fotón, aki ilyen off-canon magic használatával segített Aldernek.

Wanheda - 2021. 09. 17. 06:06

Teljesen egyetértek az írásoddal Cleda! Én imádom ezt a sorozatot, de a vége nem hozott katarzist. Összességében is elmondható, hogy nem szeretem, ha egy egész évadon át készülünk a NAGY ELLENSÉG-re, aztán három másodperc alatt lepöccentjük a kisujjunkkal. De azért nagyon jó volt. :-) Én szavaztam is rá sokat.

Cleda - 2021. 09. 17. 13:37

Enzo:
Hát igen, nagyon sok mindenről nem írtam, mert akkor sosem lenne vége, csak valahogy mégis talán a legfontosabbakat akartam kiemelni.

Tallyról én sejtettem, hogy nem marad így, mert akkor kvázi tök haszontalan lett volna, de nagyon adtam, hogy fennmaradt egy kisebb kapcsolat, egyfajta rejtélyként. Meg azért a War College-ből származó részek is sokkal érdekesebbek voltak úgy, hogy együtt voltak megint.

Nem tudom, mennyire olvastad el a kritikát/ spoilerezted el magadnak, de az Anacostia-Scylla szálnak nagyon jó pillanatai lesznek még.

Számomra amúgy még így az évad végére is kisebbfajta rejtély az a mushroom-fal, de majd ha a végére érsz, szerintem megérted, miről beszélek :)

heidfeld - 2021. 09. 17. 19:06

Valamilyen rejtélyes okból – pótolnom kellett hetek óta húzódó dolgokat – pont most láttam az évadzárót.
Igen. Nagy ellenséggel való csatát elég hamar lerendezték. Megoldása meg..De vágása is érdekes lett. Ilyenkor merül fel, hol látom, mert egy-két perc, néhány másodperc-kép kimaradhat, Vevők-cenzorok ízlése szerint/Lásd Vikings/
Nagyon kellemesen meglepett az évad. Igazi fejlődésen esett át, pár egyszerű ötlet is jól sült el. Közepesen tehetséges főiskolások is vizsgázhattak, így a rendezés-vágás is jobb lett. 2 töltelék rész jutott, de határozottan érdekes volt a történet alakulása.
Jó volt az írás! Ritkán dicsérem az írószobát, de ez kellemes volt. Szerényebb költségvetés ellenére CGI néha kifejezetten jó.
Negatívumok mellett sem mehetek el szó nélkül. Nem itt vannak a legerősebb castingosok. Költségvetés elég szerény, többet érdemelmének. Scylla már szinte humanista lett, pedig messze legjobb színésznő gonosz alakításában óriási lehetőségek vannak.
Alternatív történelemből alig látunk/tudtunk meg, pedig nem sokból tartana adagolni az információkat.
Nagy meglepetésemre 7.5/10 járhat az évadra, mert kifejezetten érdekesre sikerült.

Enzo - 2021. 09. 19. 10:26

@Cleda: hát nem igazán mertem a tovább utáni részt elolvasni :D de igyekszem bepótolni az évadot

szóóval, következő 2 rész epizódkomment-pótlás:

2×03

1. Nyeh, ha jól sejtem, az elnököt belekényszerítették a tesztelés engedélyezésébe… nem volt elég múltkor a puppeting?
2. Raelle “hibrid”, na ez megint egy Harry Potter-utánérzés (mint ott a “félvér”)…
3. Nem hittem volna, hogy valaki Alder felett is áll, de ezek szerint ez a Császárnő igen.
4. Izadora kicsit magyaráz a micéliumról, ami beköltözött Raelle gégéjébe, ez a jelenet egész hasznos és érdekes volt.
5. Scylláék is haladnak a nyomozással: a Kamarilla ugyanúgy “boszitesztel”, mint Alderék akarnak, csak nyilván más céllal…
6. Raelle bemutatójától én nem voltam elájulva…lerombolt valami épületet és színes foszforeszkáló varázsgombákat növesztett a helyébe, meh?
7. Tally látomás ismét, eléggé lépésekben halad ez a szál.
8. Heh, Abigail mérges hogy nem ő a sztár, meg hogy Grigorioval akarják összehozni, és bizonyításvágyból elkezdett időjárást bájolni…

2×04

Na, beindul ez a tesztelés dolog, promovideó is van hozzá, meg tüntetés a tesztközpont megnyitóján, ahol minden szálunk összeért.
Először azt hittem, hogy ennyire nyilvános a tesztelés, de persze nem, viszont akkor miért kellett szegény első csajnak ott végigmennie mindenki előtt?
Várható volt, hogy eszkalálódni fog a helyzet, és aztán duplán is ez történt: egyrészt felrobbant ez a fura bombaszerűség, aminek nem tudom, hogy mi értelme volt, csak ellökött mindenkit és ennyi; másrészt Abigailt is csapdába csalták Charvel hangjával – hát értem hogy elvakították az érzelmek, de erről az egészről ordított, hogy csapda…
Raelle pedig csak meglátta Scyllát, erre is lehetett számítani.

Darabkák:
– Szegény Abigailt az ág is húzza, Adil lelép…
– Az Anacostia-Alder szócsata Scylla “beszervezésével” kapcsolatban elég keményre sikerült, tetszett.
– Mekkora már, hogy adnak a lányoknak kártyákat a srácokról :D tiszta ilyen autóskártya/Master Crok/stb. feeling :DD
– Penelope és az alelnök beszélgetése miatt érzek némi LMBTQ-párhuzamot családon belüli elfogadás témakörében, ez biztosan nem véletlen.
– Tyű, az a zászlótűz CGI rendkívül gagyi lett…
– Ja hogy van ilyen gondolatátvitel képesség is (Far Speech), jó tudni.
– Mennyire badass volt a végén, ahogy Tally bemasírozott Alderhez és felkérdezte Batanról!

Enzo - 2021. 10. 05. 23:33

2×05 (pótlás)

Hangulatosra sikerült a War College nyárvégi ünnepsége ezzel a tábortűz őrzős feladattal – jutalom beszélni egy halott boszival, ami most pont kapóra jön mindhárom főhősünknek. Azt vártam volna, hogy Tally majd Batan-t választja, de végülis így is megtudta az igazságot; Raelle meg az anyjával akar, amin mi nézők már előre mosolyoghattunk, mert tudtuk, hogy nem fog sikerülni. Azért M-et megkérdezhette volna, hogy miért történhet ilyen. (Amúgy az mennyire aranyos, hogy Gregorio meg Libbát választotta :))

Scylláék közben nyomoznak tovább a Kamarilla után, akik éppen egy kislányt készülnek megkövezni, nincs itt semmi látnivaló. Anacostia elég röhejesen nézett ki jelmezben, de a magassarkú ellenére is jól harcolt, már csak azt nem értem, hogy a villany lekapcsolásával mégis tudtak boszierőt használni? Csak mert Scylla badass módon megmentette Tiffanyt, ellopta a helytartó arcát (vagy mi?), és a végén meg Bonnie kinézetét felvéve kinyírta a pasiját, az igen!

Darabkák:
– Elég erős volt a kezdés General Sharma megmérgezésével a vonaton…
– Amúgy nagyon bírom, ahogy Khalida kislány létére ellentmondást nem tűrően képes tárgyalni :D
– Na, Tally elárulta Aldernek az álmokat, és kiderült, hogy megszüntethetőek… hát ettől Tally nem fog leakadni a témáról :D
– Az egy fontos jelenet, amikor Raelle megtalálja a saját fotóját a robbanás helyszínén, mert ugye honnan lenne meg Scyllának a kép, ha nem az anyjától, tényleg :O

#hétidézetei:
“-Justine, what are you doing?
-My name is not Justine, you ignorant rat carcass.” :DD /Scylla/

“Charvel set me straight. I need to get back to being me. I need to find the people who took her voice and get it back. And bathe in their blood. […] I added that last part.” :D /Abigail/

2×06 (pótlás)

Amilyen lightosan kezdődött a kétféle hazalátogatással az epizód, annyira erős lett a második fele :O

Abigailék száláról nem tudtam sokat felírni, Adillal ellátogattak Charvel maradványaihoz, ahol a srác megcsapolta Charvel fáját (de hülyén hangzik ez!), előtte meg kínos pillanatokat élhetett át a sok pasijelölt (meg Abigail 3 apukája :D) jóvoltából.
Raelle szála már érdekesebb volt: magát a Cession-t mint helyszínt is rég láttuk, apukája még mindig nagyon szeretnivaló, meg ez a Quinn néni is jó arc. A végére aztán bedurvult a tempó: egyrészt Tally rájött, hogy Nicte Batan alapította a Spree-t, másrészt baj van, mert Raelle-t elrabolták :O
De ez még mindig nem a legnagyobb meglepetés, mert közben Batan nagyon is él, és a Jonas nevű csávónak – aki múltkor lelépett Willától – öntenek valami forró fémet a torkába, amitől Alder elkezd égni és haldokolni teljesen máshol a biddykkel egyetemben… van egy olyan érzésem, hogy a Spree-nek ez valami másik ága lehet, amit nem Raelle anyja felügyel…

Enzo - 2021. 11. 01. 00:41

2×07 (pótlás)

Izgalmas rész volt, ahogy egymástól függetlenül az Abigail-Adil és a Scylla-Willa páros is egyszerre ért oda a Kamarilla rejtekhelyére két különböző motivációtól hajtva. Előtte Raelle-ért nem lehetett igazán izgulni, a micéliumos összeköttetés ezek szerint komoly védekező mechanizmust biztosít, mert a nagy kőtömb ráejtésétől se lett semmi baja.
Aztán megjött a szerelmespár: Abigail jól szétszedte a Charvel “hangját” birtokló csávót, Adil elveivel pedig hiába áll szemben mindenféle gyilkolás, de most azért nagyon jól jöttek a (kifejezetten erős) képességei. A másik kétfős csapatnak viszont Raelle megmentésében volt nagyobb szerepe – a boszorkánypestist nem biztos hogy túlélte volna, ha az anyja nem áldozza fel magát. Willa karakterének szerintem ez egy nagyon szép kiírása lett, szegény lány meg durva infódömpinget kapott: a már régóta halottnak hitt anyján kívül Scylla visszatérése se könnyű téma neki…

Darabkák:
– Ja, hogy a vériránytű azért jelzi Charvel irányát, mert a kivágott is torka egy darab, uhh. (Amúgy is baromi creepy ez a “beépített hangszál” dolog…)
– Mekkora jó képesség már ez az arcelrejtés, amivel Quinn csoportjának tagjai reagáltak :O
– A végén még egy szálon is volt izgalom: Aldert megtámadták, de Tally ügyesen kiszúrta, hogy az egyik biddy áruló, hoppá!

#hétidézete:
“-That wasn’t the first time you died, was it?
-Why don’t you ask your team from the Tarim? Oh, wait, you can’t.” :DD /Raelle/

2×08 (pótlás)

Újra együtt a trió, rögtön el is küldték őket egy még veszélyesebb küldetésre, lol :D Merész húzás, de tetszik, hogy Petra felülírta a küldetés célját Nicte megölése helyett élve elfogásra. Főhőseinket persze védte a plot armor, ezért a csapat összes többi, kevésbé fontos tagja belehalhatott Batanék csapdáiba – mondjuk a hallucinációkkal azért megszenvedtek a lányok: Raelle a családdal mérsékelten, Tally Alderrel közepesen (olyan közel volt az arcuk egymáshoz, azt hittem hogy Alder meg fogja csókolni :D), Abit a viharkeltésből meg eléggé necces volt kiszedni.
A nagy összeugrás is egyértelműnek tűnt, hogy valami külső hatás miatt történt, mindenesetre jól beolvastak egymásnak, meg nekiálltak harcolni – amin kicsit mosolyogtam, hogy a sok képzett boszorkány puszta kézzel csépeli egymást :D Tally inkább lelépett, össze is akadt a célszeméllyel, és amint az összecsapásuk kimenetelét nem mutatták, hanem “off-screen” ütötte le Nictét, azonnal betippeltem, hogy valójában testet cseréltek…és bingó!
Nagyon gyorsan fel is oldották a cserét, én szeretem az alakváltós témákat, így egyfelől elnéztem volna még 1 epizód erejéig, ugyanakkor az is igaz, hogy elég átlátszó volt az egész, pláne ahogy Nicte viselkedett Tally bőrébe bújva.

#hétidézete:
“You got any Spree food in that Spree kitchen?” :D /Raelle/

Enzo - 2022. 06. 21. 01:15

Na most hogy jön az új évad, gondoltam most már tényleg ideje bepótolni a 2.évad végi kommentjeimet decemberről :D

2×09 (pótlás)

Ez a rész nagyrészt Alder bukásáról szólt: Nicte a kihallgatásos érveivel meggyőzte Tally-t, meg Wade elnököt is (vajon honnan tudott a Puppetingről pl.?), úgyhogy utóbbi le is mondatta Aldert. Ezzel mindenki egyet előrelépett: Petra Bellweather az új főnök, Anacostia már kapitány, Nicte meg… hát ő meg él. A kivégzéses jelenetben Tally hatalmasat játszott a Rite of Proxy szabályra hivatkozással (jár a keksz Jessica Suttonnak), és egyfajta “én vagyok Spartacus!”-jelenetként mindenki kiállt mellette, így végül Alder is meghátrált. Tehát mondhatjuk, hogy az évad végére kellően összefogtak a boszorkányok a Spree-vel a közös ellenség miatt… ami meg is érkezett, baromi hidegrázós volt az epizódzárás, ahogy a bázisra hirtelen beszivárgott a pestis!

Darabkák:
– Khalida enyhén szólva nem örül, hogy Adil gyilkolt…
– Tetszett, ahogy a micélium megmutatta a saját eredetét Willán keresztül, szóval akkor ez most így kb. halott boszorkányok közös tudatú hálózata?
– Scylla varjúja tiszta American Gods-utánérzés, nem?
– Apropó Scylla, amikor megtáncoltatta az utca népét, az a jelenet nagyon random és fura volt, ugyanakkor meglehetősen feelgood is :)

#hétidézete:
“Wade: -That is what you call it, yes? Puppeting. And Pushing is what you did when you made me agree to open the testing centers.
*Alder ránéz Petrára*
Petra: -That distinction is accurate.” :DD (ezen nagyon röhögtem)

2×10 (pótlás)

Igazi évadzárós kezdés volt, hogy rögtön a bázisért folytatott, Kamarilla elleni harcba csöppentünk bele, akadt itt minden: Tally ügyesen megtalált titkos frekvenciájától a biddy-k megfertőződéséig és ezzel Alder (látszólagos) haláláig. A legjobban az a varázslat tetszett, amit Khalida tolt a bátyja védelmében, atyavilág milyen erős ez a gyerek :OO Ja és ahogy említettem az összefogást, Nicte is szépen a jó oldalon harcol, nyilván a menő és veszélyes off-canon mágiájával :)
RIP Penelope, mert sajnos ő volt a forrása a boszorkánypestisnek, nem lehetett könnyű Raelle-éknek megölni őt. És… RIP Alder? Hát vagy fene tudja, nekem jobban bejött volna az a megoldás, hogy hirtelen megöregszik, de ehelyett gyakorlatilag egy női Groot-tá változott, ami kicsit nevetségesen nézett ki. (De most nem? :D) Mindenesetre kapott egy megérdemelt búcsút nagyon szép búcsúbeszédekkel, de aztán az utolsó jelenet alapján simán lehet, hogy látjuk még valamilyen formában…

Hőseink egységet megvádolták, de hát nem gondolhatták komolyan, hogy ennyi boszorkányerő ellenében csak úgy elviszi őket a rabomobil :D Gyakorlatilag Scyllától Quinnen át Anacostiáig mindenki beugrott segíteni a kiszabadításban, és ha jól értem, akkor Scylla varjas képessége (“Morrigan suttogása”) volt itt használva? Remélem most már tényleg látunk egy kis földalatti illegális-bujkálós boszorkánykodást…

Darabkák:
– Khalida megbocsátott Adilnak és ő is harcolni akar – hát ilyen képességekkel jól is fog jönni.
– Nem is tudtam, hogy egy egész buszt is “meg lehet öngyújtózni”, azaz átváltoztatni ilyen Spree-módra, nem csak egy arcot.
– A kiszabadítós jelenet legvégére az a zene elképesztően nem illett oda, nem is értem, hogy gondolták.
– És jött a slusszpoén a végén: Silver alelnök összedolgozott a Kamarilla-vezér Alban Hearst dokival, és kvázi megölette a saját lányát. A rohadék!

Mindjárt 3.évad, remélem lesz poszt, see y’all there :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz