login |

Pilot: Dan Brown’s The Lost Symbol

2021. 09. 17. 19:30 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Amikor a teljes címből tudni lehet, hogy nagyjából mit terveztek? Eredetileg országos adóra, az NBC-re készült, de ők passzolták a pilotot, és végül streamingen, a Peacock-on kötött ki Az elveszett jelkép c. regényen alapuló sorozat. Vajon a minősége melyik irányba hajlik? Bár lehet, a minőség nem a legjobb szó rá, szóval a kérdés az volt, hogy a kidolgozás stílusa hova billen.

A történet a Tom Hanks-filmekben, a The Da Vinci Code – Inferno – Angels & Demons trióban látott Robert Langdon karakter korai éveit mutatja be. Valójában csak felhasználták a karaktert, és ennyi, nagy kapcsolódások nem lesznek szerintem, még ha az alapul szolgáló könyvben volt is — ami ha jól látom akkor a Da Vinci után játszódott, na ez a főszereplő biztos nem esett még át olyasmin, mint ami a filmben volt. Itt arra gondolok, hogy ha a sztoriba kell valami, ami a későbbiek ismeretében nem illik ide, akkor sem fogják majd vissza magukat. Ne értsétek félre, nem is kell, csak a “minden összefügg”-dolgoktól ne várjatok sokat.

A konkrét cselekmény úgy indul be, hogy valaki elrabolja Langdon mentorát, és egy halálos kincskeresésre küldi ezzel főszereplőnket, hiszen váltságdíjnak egy olyan ereklyét kér, ami “minden emberinél többel ruházza fel használóját”, és amiről nem sokat tudni. Na de majd Langdon és barátai megtalálják.

A bevezetőben említett kérdésre pedig nagyon azt tudom mondani, hogy bizony az országos sorozatok felé billen a minőség, és ezt félig negatívan értem. Kíváncsi lennék, hogy akkor is ennyire feltűnne, ha nem tudnám előre a helyzetet, bár sokszor szokott olyan lenni, hogy betippelek ilyesmit, és winnie írja a levelet, hogy tényleg úgy volt. Most annyira húzta fel az orrom, mint a főszereplő. A lényeg, hogy igazából a rendezés meg a casting meg minden korrekt, nem ott érthető tettem szerintem az alap, hanem a “bandák” kialakításával.

Nincs igazi fókusz, pedig a főhős adott lenne, mert annyi szereplőt vezetnek fel — a színészek szinte mindannyian ismertek valahonnan –, hogy nem is lehet. Konkrétan Itt van Langdon, a mentor családja, a CIA csapat, a múzeumi őr, még érkezik is majd új szereplő, a gonoszokra is jut idő. És gondolom mindenki ért valamihez, a The Equalizer ugrott be, amikor persze, hogy kell egy mesterlövés meg kell valaki a főhadiszállásra aki tech zseni, és mondhatnám a Bones, vagy szinte akármelyik nyomozóst. Aki szereti az ilyet, a sok karaktert + néha magánéletet, néha rejtélyes heti falatozást, annak tudom ajánlani?

Igazából a pilot alapján nem igazán lőhető be itt semmi, annyi idő ment el a baromi sok karakter felvezetésére, hogy a kaland, a kincskereső rész, a feladványok megfejtése túl keveset tett ki belőle. Mondjuk tippelném, hogy bár tényleg lesz ilyesmi is benne bőven, és végig a fő rejtélyben haladunk majd, de a sok szereplő marad, és a nekik szánt idő is. Ezt a rész végére fűzött előzetes is sugallta.

Viszont előfordulhat, hogy túl negatívnak tűnök, ami nem meglepő, mert kicsit untam az egészet, de valójában nem annyira lebeszélőnek szánom az írást. Mondom, van egy alap minősége a Lost Symbolnak, profik dolgoznak rajta és a költségvetés is korrekt, csak engem valahogy nem kapott el. Pedig emlegetem itt a nyomozósokat, de az csak a csapat dinamikákra vonatkozik, mert valójában kincskeresős sorozatból nincs sok.

Ezek után nem is meglepő a 6/10 részemről, sőt, szeptember van, még sok ilyet láttok majd a következő hetekben, de az biztos, hogy míg 10 éve ezt simán elnézegettem volna, a mostani dömpingben el nem tudom képzelni, hogy több időt szánjak rá. A nyomokon át kincskeresés miatt kapott esélyt, próbáltam pozitívan ülni elé, komolyan, de mire “beindult” már elvesztettek. Viszont ebből az is következik, hogy aki kevesebb sorozatot követ, az lehet, hogy simán folytatni fogja.

19 hozzászólás Ne habozz!

Roland86 - 2021. 09. 17. 20:25

Kár hogy nem Tom Hanks-el készítették el. Ő is mindent elválal, de pont a könyvsorozat többi részét nem:(

speranza - 2021. 09. 17. 20:32

Kb. a feléig érkeztem csak megnézni a pilotot, de nagy vonalakban egyetértek a kritikával. Folyton olyan érzésem volt közben, hogy lehetne ezt még sokkal jobban is csinálni, de nem nagyon törekedtek rá, és valószínűbb, hogy megmarad majd ilyen B-kategóriásnak. Ettől függetlenül nem mondok még le róla, szeretem a kincskeresősdit, és ilyesmiből tényleg nem sok készül manapság. :)

Kati néni - 2021. 09. 18. 07:09

Ha a rejtélymegoldós és az alapos háttérkutatás rétegeit lekaparjuk Dan Brown regényeiről, akkor rájövünk, hogy csak egy középszerű író, aki egyetlen jó művet írt (Da Vinci-kód), a többi a nyomába sem ér. Ráadásul lassan dolgozik. A haverja/iskolatársa, Harlan Coben jóval produktívabb és a sokat markolni nem akaró, hétköznapiasabb történeteivel gyakrabban belenyúl a tutiba, mégha nincs is akkora fámája.

Brown megteremtette Langdont, aki lenne olyan érdekes, hogy más, kreatívabb, találékonyabb írók kezdjenek vele valamit, de hát erről nem lehet szó sajnos.

Enzo - 2021. 09. 18. 13:53

1×01 (pótlás csütörtökről)

Hát nemtom, annyiban vitatkoznék a poszttal, hogy nekem nem tűnt soknak az 5-6 karakter felvezetése (Sato segédcsajának konkrétan a nevét se tudjuk), viszont a kalandos rész meg baromi gyorsan pörgött: mindenki azonnal elhiszi a rejtélyt, hipphopp már lent is vannak a katakombákban, egymás után kapjuk a szimbólumokat az arcunkba – aztán azért a végére beállt a tempó “normálisra”. Úgy összességében kellemes szórakozás volt a rész, pedig nekem nagy elvárásaim vannak a sorozat felé, tekintve hogy Dan Brown az egyik kedvenc íróm, és a sorozat alapjául szolgáló könyvet is 2x olvastam. Szereplők tekintetében én sose voltam oda a Tom Hanks-féle Langdonért (ha már könyvvel hasonlítgatunk, lehet hogy Zukerman se ideális Langdon, de Hanks se, az tuti), a többiek pedig rendben vannak: Nunez jó arc, Kat csinos, Sato kicsit fiatalabb mint ahogy elképzeltem, Malakh pedig vagányul néz ki (bár igazából kb ilyen Ricky Whittle-hasonmásra számítottam :D)… nyilván maradok, baromira vártam a sorozatot (és hálisten hogy hetiben jön a streaming ellenére).

Adam9456 - 2021. 09. 19. 17:14

Korrekt volt a kezdés, tényleg kicsit országos sorozat érzése volt.
Én elég rég olvastam a könyvet, több mint 10 éve, amikor megjelent, így túl sok részletre nem emlekszem a sztoriból. A főgonoszra azért igen, őt eddig jól eltalálták. Meg egy elég WTF jelenet rémlik Langdonnal, azt kíváncsi leszek hogy oldják majd meg.
Én szerettem a Tom Hanks filmeket is, ez a Langdon majd meglátjuk, még kialakul. Majd a rejtvényfejtés, kincskeresés rész biztos hangsúlyosabb lesz a következő részekben.

Shannen - 2021. 09. 22. 22:14

Mire ez a könyve megjelent, már túl voltam a Dan Brown-időszakomon és ezt már nem is olvastam el, ellentétben az ezt megelőző 4 könyvével.

Viszont ez a kincskeresős stílus az Elveszett ereklyék fosztogatói óta nagy kedvenc, csak hát ugye kevés (jól sikerült) darab van ebben a műfajban tévében. Szóval mindenképp adni akartam ennek egy esélyt.

És ez a pilot hozta is azt, amit ettől elvártam. A szereplők szimpik, a rejtélyek jók, Langdon-t fiatalon is bírom, ha legalább ilyen marad végig, akkor ez nekem teljesen jó heti kikapcsolódás lesz a sok komolyabb és drámaibb srozataim mellé.

Enzo - 2021. 09. 30. 20:29

1×02 (pótlás múlt csütörtökről)

Hát a főszálról nemsokmindent tudtam felírni, max hogy Langdon miért nem kérdezte meg Warren nevét… az ő szemszögéből csak ott várta őket egy fickó az alagútban, és szó nélkül követték (Katherine ugye ismerte). Amúgy nagyon nem hiányzott ennek a színésznek az arca, aki a Debris-ben George Jones-t alakította, a félig rossz szemével, remélem nem fog sokat szerepelni.
Peter kiszabadulásáról azt hittem, hogy csapda, de aztán kiderült, hogy még egy csavar van benn: valójában egy tartályban lebeg és csak haluzta az egészet :O
Mit mondjak még? Szép szimmetrikus a főcím.

#hétidézete:
“-Dad kept this in his safe. We think it might be a clue.
-It’s from First Kings. The Judgment of Solomon.
-It’s just your typical, moderately disturbing Bible tale.” :D /Langdon/

Enzo - 2021. 10. 09. 15:28

Hát azért ennél nagyobb aktivitásra számítottam itt a kibeszélőben :(

1×03 (pótlás múlt vasárnapról)

Valahogy úgy eltelik a rész, de nem igazán tudok sokmindent felírni se pozitív, se negatív irányba. Katherine ASMR-szerű hipnoterápiája meg a filmtekercsen (tiszta High Castle-utánérzés) látható madarakat irányító ember érdekes volt, illetve a szülinapi tortának álcázott kütyü-becsempészés is tetszett, viszont azért voltak olyan dolgok is, amikkel nem voltam elégedett: Malakh ahogy behálózta Trish-t, hát ott a csaj végtelenül felelőtlenül viselkedett. Nem gyanús, hogy random összetalálkozik egy ismeretlennel, aki pont azon tudományterület iránt érdeklődik, amivel ő és Katherine foglalkoznak? Meg az is mi, hogy amíg kimegy a mosdóba, ott hagyja a telefonját egy vadidegennek… És ami még nagyobb baj, hogy így Trish “korai” halálával szerintem búcsút inthetek a kedvenc könyves jelenetemnek is… :(

#hétidézete:
“-‘Buried… Ezra…Dove.’ Does that mean anything to you?
-No. […] Sounds like a ’90s grunge band.” :D /Langdon/

Dave - 2021. 10. 11. 15:05

Daráltam 4 részt, sodor magával, pedig olvastam a könyvet anno.

Shannen - 2021. 10. 15. 15:51

1×05
Ez megint egy teljes jó rész volt egészen a garázsos jelentig, amit nem tudtam elhinni, hogy képesek voltak ennyire gagyin megcsinálni. Nem tudom a könyvben hogy volt, de ez így ultragáz volt, mindenki csak áll kitárt karokkal, hogy jaj elmenekülnek és közben viszik a Langdont is. Ajaj… Közben két embert meglőttek, egyikük sem érzett belőe semmit, egyet maga alá gyűrt a kocsi, de ő is mintha aludna békésen fekszik és körbeállja az öt társa és nézik. Röhej.

Viszont most végre vettem a fáradságot és megnéztem, hogy Ahsley Zukerman honnan annyira ismerős, és kiderült, hogy az ausztrál Rush-ból, amit még anno tévében néztem sok-sok éve. :) Csak hát akkor ő még nagyon fiatalka volt.

Enzo - 2021. 10. 15. 23:45

1×04 (pótlás múlt szombatról)

Hát megint csak úgy lement a rész, de alig írtam fel valamit:
végre megtudtuk Sato Törökországba ellátogató segédcsajának a nevét (Sojani); Katherine-ék szereztek egy ilyen látó/beleérző “remote viewer” bácsit Peter megtalálására (ez a szál érdekes volt); Langdon pedig tett egy flashbackekkel tarkított, veszélyes kirándulást a kőfejtőbe, és amin meglepődtem, hogy Nunez poloskázta be – de ez jól jött neki, mert legalább nem zuhant le a megtalált capstone-nal a zsebében…

1×05

Érdekes így nézni, hogy rég olvastam a könyvet, mert néhány történésről nem tudom eldönteni, hogy csak kiment a fejemből, vagy eltértek a könyves változattól (például hogy Bastin felesége ennyi szerepet kap – most is foglyul ejtette Nunezt, aztán meg feláldozta magát). Egyébként Nunez szerintem azért szerepel ennyit, mert ő testesíti meg az egyszerű nézőt, akinek Langdon elmagyarázhatja a csavaros fejtörők megoldását és művészettörténeti hátterét.

Darabkák:
– Furcsa volt ez a kvázi cold open a politikus fickóval, aki ezek szerint azonos a temetőben felbukkanó gázmaszkos leviatános emberrel. Gondolom részben az ő nyomására próbál meg Warren eltűnni a színről (amit egyébként nem bánok).
– Peter videoüzenetében a rejtett utalások tetszettek (vártam is őket), de az azért hanyagságra utal Malakhtól, hogy nem kérdezett rá/kötött bele, pedig valószínűsíthető, hogy jelen volt a felvétel során.
– A végén az akció egész jól is sikerülhetett volna, de a CIA közbelépése elrontotta – kérdés, hogy tényleg Adamu köpte-e be őket. Így most már nem csak Petert, hanem Langdont is elrabolták, ez nem jó deal :D

(@Shannen: ugye mennyire gagyi volt? kocsi kerekének kilövése pl fel se merült, pff…)

Mate4182 - 2021. 10. 16. 12:35

Meg hatra van kb 200 oldal a konyvbol, de utana tuti belevagok ebbe!

Adam9456 - 2021. 10. 30. 21:58

Most 7 rész után azt érzem eléggé feleslegesen túl van nyújtva az egész, szerintem vagy jóval kevesebb részben vagy akár filmként jobban működött volna. (Meg ugye eredetileg filmet is akartak volna az Inferno helyett)
De azért hétről hétről elnézem, de úgy érzem kicsit túl sok benne az üresjárat.

Enzo - 2021. 10. 31. 23:41

1×06 (pótlás múlt vasárnapról)

Na, szépen egybeesett a Nagy Leleplezés Malakh-ék rejtekhelyének megtalálásával a Ms.Bastintől megszerzett álnév alapján (amit a frissen kirúgott Sato szerzett meg a leviatános politikus fickón és a titokzatos Carter ügynökön keresztül a piramisért cserébe). Már az elejétől kíváncsi voltam, hogy mikor és hogyan fedik fel, hogy Malakh valójában Zachary…hát, szerintem sikerülhetett volna jobban is ez a jelenet, de legalább a belengetett “i” pontozás is fontos lett, mert Katherine-nek ez bizonyította, hogy tényleg Zach az.
Mi volt még a részben? Rózsakeresztesek és Newton-kapcsolat, meg egy kissé gagyi kiszabadulás – Bastint megetették, szerencséjük hogy nem Malakh volt a kameráknál.
Apropó Malakh: nyilván senki nem lepődött meg, hogy túlélte a leugrást, a végén a horgászos jelenetnél viszont felröhögtem, az “I need your clothes” megszólalás mennyire Terminátor-utánérzés már :D

1×07 (pótlás tegnapról)

Sejtettem, hogy a leleplezés után most itt az ideje a flashbacknek, amiben látni fogjuk Zachary átváltozását, és így is lett. Extraként kaptunk némi Langdon+Kat visszapillantást is (az tetszett, ahogy telefonhívásnak álcázta a saját magával beszélgetést), de ők ugye annyit nem változtak a 3(?) év alatt, szóval például a visszhangmentes szobás jelenetben elsőre nem is voltam benne biztos, hogy a múltban vagyunk.
A sok visszatekintés miatt a jelenben csak arra jutott idő, hogy megtudjuk: a leviatánosok elfogták Malakhot… éééés nem tartott sokáig, meg is szökött. Talán kicsit túl könnyen ment a dolog, ne már hogy egy ekkora hatalmú titkos társaság ennyire nem őriz egy jelentős foglyot. Meg mit húzott ki magából, amivel kinyitotta a bilincset? Ja és RIP Sato…

Shannen - 2021. 11. 01. 22:24

1×07
Most nem azért, de megint mi volt ez az Malakhot elfogós jelenet a rész elején? Körbeállja 10 fegyveres és mint valami vásári mutatványosok, szépen sorban, egyenként nekiesnek, a többiek meg mindig nézik az éppen verekedő társukat… Én tényleg ritkán akadok fenn akciójelenteken, de ez már tényleg a röhej kategória volt, főleg a pár résszel ezelőtti garázsos jelenet után.

Ezenkívül továbbra is elégedett vagyok, ez a visszatekintős rész is jó volt összességében. Sato-t pedig én is sajnálom.

Enzo - 2021. 11. 08. 12:42

Kicsit kaotikus a sorozatról szóló posztok címkézése, van “Dan Brown’s The Lost Symbol” és simán “The Lost Symbol” tag is, és nem mindkettő van mindegyik poszton :) (sőt, még egy “Langdon” címkés posztot is találtam)

Más téma:
kíváncsi voltam rá, hogy hogyan oldják meg, hogy a stáblista ne lője el a Malakh=Zachary poént, és a legegyszerűbben oldották ezt fel: nem ugyanaz a színész játssza a két karaktert :D Beau Knapp ugye Malakh, és Keenan Jolliff személyesítette meg Zacharyt.

Enzo - 2021. 11. 10. 14:24

1×08 (pótlás hétfőről)

1. Ja bocs, kicsit elhamarkodtam a részvétnyilvánítást, Sato életben maradt, csak alig tud beszélni :D
2. Malakh tényleg sok lépéssel előre gondolkodik, ügyes volt, hogy a telefonját használta trójai falóként a leviatánosok megzsarolásához. (lehet hogy ezért “hagyta” magát ilyen könnyen elfogni? @Shannen)
3. Meglepett az osztott képernyő használata a Leviatán-meetingre érkezős jelenetben, eddig nem élt ilyen vizuális hatásokkal a sorozat.
4. Na végre Langdon és Katherine újra összemelegednek, valami minimális eyecandy-faktornak is lehetett örülni, Valorie Curry még mindig nagyon baba :)
5. Ideje volt annak is, hogy Isabel fejéhez vágja valaki a fia bűneit – már amikor a megérkezéskor Zacharyt védte, akkor is azt gondoltam, hogy így könnyebben le lehetne beszélni erről, de így meg hogy konkrétan tudott a visszatéréséről és segítette, pláne kellett ez Katherine-től.
6. Ha már Isabel: sajnos ezt nem lehet megtenni, hogy “egyszerre két csapatban játszik” az ember: nem megyek el a lányomékkal biztonságos helyre, de azért be is árulom Zachary piramis-rejtekhelyét náluk…szóval várható volt, hogy ez nem marad büntetlenül, RIP. (Pluszpont a jelenetért, ahogy Malakh hagyja, hogy az eső félig lemossa a sminkjét és előtörjenek a tetoválások.)
7. Epizódvégi cliffhanger: sejtettem, hogy Samyazát látjuk még, ezek szerint Blake jutott el hozzá.

Enzo - 2021. 11. 16. 13:56

1×09 (pótlás vasárnapról)

Az epizódban igazából csak a két nagy átverés volt a fő történés: az egyik hogy Langdonék Sato segítségével átverték a CIA főnököket a helyszínnel (tetszett az utólagos flashbackkel bemutatás!), a másik pedig hogy Malakh is megint előre gondolkodott, és nem ő érkezett meg a templomba (mondjuk utóbbit lehetett sejteni, amikor gyanúsan nem mutatták az arcát).
Ezen kívül nem történt sok minden: Katherine-ék még mindig nem tudják hogy Isabel halott; Malakh kipróbálta ezt a vibrációs szerkezetet Nunez és rengeteg hal kárára; és újabb lépéseket tettünk a végtelen vallástörténeti nyom-megfejtősdiben. A következő rész meg évadzáró, máris :O

Enzo - 2021. 11. 28. 12:59

1×10 (pótlás múlt vasárnapról)

Ahogy az egész sorozat, úgy a finálé is csalódást keltően középszerű lett.
Minden mellékszereplőt bevontak újra az akcióba: a Knapp nevű lobbista fazont (még jó hogy Sato tudta, hol tartják fogva Petert), a rezonanciás gépet készítő Ostermant, és persze Samyazát is, utóbbinál furcsálltam ezt az egész verekedést Malakh és közte, meg amúgy azt is, hogy mintha ugyanakkor tűnt volna el ő, mint amikor kimentették Petert a füstgránátokkal.
Az újabb plot twist (hogy nem Peter a végső áldozat, hanem maga Malakh) némileg rémlett a könyvből, de az egész szertartás valahogy nem sikerült se monumentálisra, se izgalmasra… Langdon a liftlezuhanás után talál egy random Bibliát és beront a hírrel, Kat leszúrja a testvérét, Nunez kikapcsolja a szerkezetet, és…ennyi. Meh.

Darabkák:
– Kat miért Nuneznek SMS-ezett a kiszabadulása után?
– Kár, hogy kimaradt a Malakh koponyáján levő utolsó üres rész betetoválása, az egy jó kis szimbolikus jelenet lehetett volna.
– Annak reményében, hogy hátha lesz egy (nem könyvön alapuló) 2.évad, belebegtettek egy “Sato beszervezi Langdont” cliffhangert a legvégén, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy jó ötlet lenne ezt folytatni…

Hát szóval amennyire vártam a sorozatot, azért nem lett az igazi. És most nem csak arra gondolok, hogy a kedvenc jelenetemet/helyszínemet teljesen kihagyták, hanem úgy nagy általánosságban nem tudott kiemelkedőt nyújtani a The Lost Symbol semmilyen téren, legyen az misztikum, akció, színészi játék, látvány, nagy csavarok, vagy épp mint könyvadaptáció. Színészek: Beau Knapp mint Malakh úgy kb OK volt, Nunezt tudnám még kiemelni a szórakoztató-faktora miatt, Valorie Curry nagyon baba, de ennyi. A kiváló Dan Brown-könyvek minőségibb feldolgozást érdemelnének, mint ez (vagy filmek terén pl. az Inferno, khm khm).

#hétidézete:
“-Who the hell are you?
-CIA. There is an imminent threat…
-CIA…Yeah, right. And I’m Tom Hanks.” (LOL :D) /buszsofőr/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz