login |

The Investigation

2021. 09. 18. 14:50 - Írta: gromit

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

There’s a big difference between what we know and what we assume.

Az Oscar-jelölt Tobias Lindholm  valós eseményeken alapuló dán sorozata, az itthon 09.20-án bemutatásra kerülő A nyomozás Kim Wall svéd újságírónő meggyilkolásáról szól, konkrétan az eset felderítéséről – a nyomozók szemszögéből. True crime dráma műfaján belül is elég szokatlan megközelítéssel.

Nálunk is benne volt a hírekben: 2017 augusztusában eltűnt egy újságírónő, miután egy dán feltaláló magán-tengeralattjáróján akart interjút készíteni. A kezdetektől elég zavaros volt az ügy, de a pontos részletekre már nem is emlékeztem. Így minimális előismerettel vágtam neki a The Investigation-nek, és végig ellen tudtam állni a kísértésnek, hogy közben utánanézzek, gondoltam, úgyis mindent meg fogok tudni a sorozatból. Tudatos döntés volt részemről, és nekem bejött.

A sorozat látszólag messziről indít, egy másik ügy tárgyalásával. Egyáltalán nem random a kezdés. Ekképp alkalmunk van találkozni a fő nyomozóval és az államügyésszel, valamint láthatjuk, hogy egy nyomozás sikeressége megkérdőjeleződhet a bíróságon. Az ítélethirdetés után a háttérben a rádióban már elhangzik a hírekben az eltűnt újságírónő esete, és nem sokra rá a rendőrségre is befut a hivatalos – akkor még eltűnési – ügy.

A megvalósítás egyrészt dokumentarista (a képernyőre írt dátumozással, napra pontosan követhetjük a nyomozás menetét), másrészt nagyon minimalista, művészi szinten. Vannak benne hosszas magyarázatok, ha éppen arra van szükség (például tengeráramlatokról), de a megnyilvánulások leginkább szűkszavúak, sőt, a jelenetek, a szereplők gyakran szótlanok, a színészek remekül át tudják adni a hangulatot.

A sorozat erősen a hangulatra épít. Az idő haladtával egyre több részlet derül ki, de a tempó végig nagyon lassú. Persze maga a nyomozás is több hónapi kitartó munkát igényelt a nyomozói csapattól, különféle szakértőktől és búvároktól. Sokat hozzátesz a zene is, az egész nagyon nyomasztó, de illik ehhez a megdöbbentő, bizarr esethez.

Tévedtem, mikor feltételeztem, hogy a sorozatból mindent meg fogok tudni. Tapasztalt kriminézőként voltak/vannak általános elvárásaim, hogyan megy egy bűneset felderítése, és így eleinte hiányoltam egy-két jelenetet, ami lezajlott, de mi csak hallunk róla. Aztán rájöttem, hogy ez a szokatlan megközelítés tudatos döntés volt a készítőktől, akik – mint ahogy a cím is ígéri – a nyomozás menetére koncentráltak.

Bizonyára nem mindenki fogja díjazni a lassú tempót. Nekem viszont jól működött így a sorozat, de el tudom képzelni, hogy aki jobban képben van az esetet és a részleteket illetően, az lehet hogy vontatottnak fogja találni. Habár a hangulat így is el tudja vinni – majd kommentben megmondjátok.

3 hozzászólás Ne habozz!

doodle001 - 2021. 09. 18. 20:49

Szerintem nagyon jo lett. Mondjuk en szeretem a lassu sztorikat. Szineszek kivaloak (ismerhetjuk oket a Borgenbol), a tortenet vezetes egyedi. 5*

Luke - 2021. 09. 21. 12:36

Év egyik legjobbja, nálam.

gromit - 2021. 09. 26. 00:18

Én ezt még tavasszal néztem, és komolyan a nevekre nem is emlékeztem a korábbi hírekből. Most hogy nemrég (múlt héten azt hiszem) megint volt róla szó a hírekben, még érdekesebb és érthető és díjazható a sorozat / a készítők hozzáállása az elkövető személyéhez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz