login |

Pilot: Squid Game

2021. 09. 19. 21:30 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Milyen lenne életre-halálra szóló gyerekjátékokban részt venni? És milyen emberek mennének bele kvázi realistán ebben? A Netflix pénteki koreai, természetesen magyar felirattal érkező újonca, a Nyerd meg az életed! ezzel a felvetéssel eredt a nézőknek.

Kicsit kevesebb olvasónak meg adott volt a kérdés: a sorozat ami kitöltheti az űrt az Alice in Borderland 2. évadjáig? Bár már az előzetesben is eléggé másnak tűnt, a logika nem annyira számított, de azért a Battle Royale / Cube érzet ott volt benne. Hát, végül talált a Squid Game egy saját utat.

A történet tényleg ennyi lenne: embereket szerveznek be egy olyan, sok kamerával valamiért felvett versengésbe, ahol gyerekként játszott játékokat kell játszani, viszont aki elrontja és kiesik, azt kegyetlenül lelövik, a tetemét pedig elégetik este, akkor is ha még nem halt meg teljesen. Konkrétan a leszögezett koporsó a még nyögő emberrel talán a legdurvább a kezdésben?

Viszont itt rögtön hozzá is tenném, hogy nem a játékok dominálták az első három részt, még csak nem is a rejtély, hogy ki rendezi ezt, miért, honnan van pénze, kik vannak a maszkok alatt és a többi. Ehelyett inkább a bevezetőben is említett kérdés kerül előtérbe: kik hajlandóak részt venni egy ilyen játékban, még ha nem is tudják pontosan mibe is keverednek.

Nekem amúgy ez volt a legfurcsább, mármint a karakterek építése, annyira antipatikus volt mindenki, főleg a főhős, konkrétan az első rész közben többször is felpofoztam volna. Érdekes, de valahogy tényleg máshogy állnak a lecsúszott, gerinc nélküli szerencsejáték függő karakteréhez ott Koreában, nem olyan tipikus amcsi eddig az útja, még ha tart is valami épülés felé (és konkrétan macska van a “save the cat” jelenetében).

Ez azt is jelenti, hogy az első három rész nagyja a valóságban játszódik. Egy szereplőt követünk egészen odáig, hogy beszáll a játékra tartó buszba. Konkrétan vele építik fel, hogy milyen semmirekellő, vagy legalábbis a társadalomnak nem kellő helyzetben levő embereket szereztek a játékra annak szervezői.

Persze lehet itt keresni kapitalizmus kritikáját a fegyverrel fenntartott “demokráciával”, vagy a csórók a vérüket adják az elérhetetlen pénzért” jelenetekben, de ebbe ennyi rész alapján nem tudok döntést hozni hova vezetik majd. Van valami plusz, az tagadhatatlan.

Na meg kicsit a nézőre is visszanéznek, hiszen a legtöbb karakter eleinte tényleg nem szimpi, szerencsejáték függő vagy bűnöző, de szépen lassan kibontva talán mégis mélyebbre lát az ember az általuk képviselt problémákba, hogy mi veszi rá őket a rossz tettekre. Nem elfogadni kell persze, csak kicsit empatikusabban nézni.

Számomra nagyon kettős volt a sorozat. Simán lement 3 rész, már a negyedik fele is valójában, de valahogy mégsem tudom felpontozni. Az 1 órás részek kicsit hosszúak, akármilyen szépen is vannak megcsinálva, és úristen de nehéz követni a sok sokáig borzasztó embert, viszont az 1×03-ban egyrészt újabb játék is van, másrészt valahogy a rejtélyek is erősödnek, és nem vidáman.

Hova is tegyem, 7/10? Legyen, miért ne.

Nemsokára érkezünk az évadkritikával is.

19 hozzászólás Ne habozz!

Tomi - 2021. 09. 18. 19:28

Befejeztem a sorozatot, nekem eddig messze ez a sorozat okozta a legnagyobb élményt netflixen

Réka - 2021. 09. 19. 10:00

A 2. részt feleslegesnek találtam, de összességében tetszett. A játékok közül a 2-at érdekesnek találtam, sajna az esernyőt választottam volna én is 😬 azért az Alice in B. jobb

Nóra - 2021. 09. 19. 10:09

Nekem nagyon bejött ! Újra nézős 😎

Hori - 2021. 09. 19. 10:44

ddig csak az 1. részt láttam (mivel a Strangert nézem, szintén dél-koreai), de eléggé belemászott az agyamba, az egyszerű mondókák, dallamok. Aztán gyorsan kiderült, h a játék az nem játék 💁

Anti - 2021. 09. 19. 14:19

A 6. részt elég sokkolóra készítették, de nekem az egész összességében bejött. Talán a befejezés lehetett volna kicsit fixebb.

Vilmus - 2021. 09. 19. 14:45

Szeretem a koreai sorozatokat, most sem csalódtam. Nagyon jó a karakterépítés, fordulatos a történet és van egy egyedi, ázsiai hangulata. Mindenképpen eredeti hangon érdemes nézni, felirattal.
Minél kevesebbet tud a néző a sorozatról, annál élvezetesebb, még előzetest sem érdemes nézni. Az egyetlen zavaró momentum, hogy eleinte nehezen tudtam megkülönböztetni az arcokat☺

magiteo - 2021. 09. 19. 15:36

Dara üzemmódban 2 nap alatt megnéztem. Különös hangulata van, mindenképpen megérte. Az utolsó rész kivételével, mert ott teljesen leült a történet. Tempója, hangulata nagyon más, mint az előző 8 rész. És szerintem a sztori logikája is megbicsaklott. Végig úgy éreztem, hogy nem tudják hogyan befejezni. Valahogy kiürült az ötlettár. De összességében 7,5/10.

Izsák - 2021. 09. 19. 20:22

Érdekes volt , de belegondolva talán üveges játék volt a legdurvább, ott szinte teljesen szerencsén múlott életben maradsz e 🤔

Robert K - 2021. 09. 19. 21:50

Sztem ez másabb mint az Alice. Nekem nagyon tetszik. Amúgy is imádom az ázsiai horrorokat

Critica007 - 2021. 09. 19. 21:56

Lehet, hogy az időjárás miatt, lehet, hogy más miatt, de ez a sorozat rendesen taccsra vágott. Messze kiemelkedik a Netflix egyébként – szerintem – erős mezőnyéből.

Rendkívül bátor döntés volt az alkotók részéről, hogy minden karakter a lehető legrosszabb helyről indul a nézők szemében, de olyan finoman, kellő, de nem elfogult empátiával bontják ki a rossz döntések mögött rejlő embereket.

(Speciel az első játék hullamennyisége sokakat visszataszíthat, ezért nem szabad elhallgatni, hogy a játékok egyszerűsége baromi sok brutalitást rejt.)

Nekem kevés volt ez a közel 9 óra. Még, még jobban el szerettem volna merülni ebben a világban és még több karaktert szerettem volna megismerni.

Ezzel együtt féltem is a sorozatot, mert ha nagy siker lesz, akkor folytatni fogják. Viszont akkor nem biztos, hogy elkerülik a folytatások csapdáját, hogy nagyobb és véresebb legyen. Az pedig nem lenne jó.

Nálam 15/10 a sorozat. Erősen ajánlott megtekintésre!

Zoltán - 2021. 09. 19. 23:32

Letoltam ma egyben, pazar volt!

Mammut - 2021. 09. 20. 09:00

Én a 2. résznél elkaszáltam.

A Panicot végigszenvedtem a nyáron, ami hasonlóan “fillerrel telitett játéksorozat” volt, de ott legalább voltak szimpatikus szereplők, itt egy ilyen sincs, öröm volt nézni, ahogy halomra lövik őket. Viszont, mikor a 2. részben visszatértek az életbe, onnantól engem elvesztett, még egyszer nem, és nem.

Mortanius - 2021. 09. 20. 09:53

Remek volt, talán az utcsó rész lett kicsit gyengébb. Nálam az év egyik legjobbja.

Luke - 2021. 09. 20. 10:10

Iszonyat erős volt, de ennyire depresszív cuccot már régen láttam. Ami azért még jó lett volna az az, hogy ha az egymás elleni játékoknál tényleg megadják a lehetőséget, hogy mindkét fél/csapat nyerjen valami kis kapuval.(ugy megfogalmazott szabály stb). Jöhetne egy kövi évad akár ilyen bajnokokncsatája vagy hasonló módon, szívesen nézném még ezeket a véres gyerekjátékokat :)

abc - 2021. 09. 20. 10:15

Vegre egy ude szinfolt ismet! 2 resz utan: 1. resz 9/10, 2. 7/10.
Nagyon tetszik a naturalista, sotet megkozelites.
Arrol nem beszelve, hogy nem rehash, uj otletekkel, es a dramat is erosen toljak. Nekem Korea az uj Hollywood mar reg, plane filmek teren. @human kene egy koreai rovat a filmbuzin :)
Es emlitsuk meg, hogy nem csak par-szereplos a sori, hanem rengeteg ember van benne, ami ismet ujdonsag manapsag!
Aki valami eredetire vagyik, ne keressen tovabb!

irgum76 - 2021. 09. 20. 19:34

alapból nem szeretem az ilyen gyilkoljuk le egymást sz@rságokat
de a 15/10-es értékelések miatt megnéztem a pilotot

és az kell mondjam igen ez sz@r!

hosszú felvezetés után kapunk egy drámainak készült jelenetet ami számomra inkább röhejes volt
szó szerint felröhögtem rajta

a főszereplővel szerintem semmi gond szerethető balf@sz

a Fűrészen és Éhezők viadalán meghülyült nemzedéknek lehet ez a sorozatok netovábbja

de mint mondtam ez egy sz@r

totoro - 2021. 09. 21. 12:54

irgum76 : Egy rész után ezt mind leszűrted? Ügyes vagy.

Én az elsőt megnéztem, semmi extra, kis híján kaszáltam, de aztán csak érdekeltek a játékok, így néztem tovább :) Így a negyedik rész után azt mondom, hogy ez egy kifejezetten jó sorozat, üdítő hogy sok szempontból nem kiszámítható, nálam eddig folyamatosan javult a pontszám, most 10/7 környékén jár :)

rb75 - 2021. 09. 22. 10:53

Nálam ez eddig az év sorozata! Az Alice is hasonlóan jó volt, de beugrott még a Circle is. Ez a szitu egyszerűen végtelen tárháza az emberi mocskosság ábrázolásának, rengeteg drámai lehetőséget tartogat. Ebben a sorozatban még a európai közönségtől távol álló, az ázsiai színészekre jellemző ripacskodás is egészen jól van mellőzve, sőt kifejezetten jók a színészek. Jól ki vannak találva a karakterek, igazi hús vér emberek, fel van építve a történetük. Van múltjuk, jelenük, jellemfejlődésük, jövőkép meg nincs. Nagyon jól vissza van adva a játékok tétjének a súlya, nem spórolnak a vérrel, az erőszakkal. Remélem lesz folytatás.

Mate4182 - 2021. 09. 27. 10:39

Meg csak 2 reszen vagyunk tul, de en valamiert azt hittem ez egy reality show mint mondjuk a Takesi’s Castle volt :D
Szoval igy is vetettem fel baratnomnek, aki vonakodva rabolintott.

Az elso resz felenel jartunk amikor mar biztos voltam benne hogy itt valamit felreertettem :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz