login |

Pilot: Ordinary Joe

2021. 09. 21. 19:30 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ügyesen lenyúltam magamnak az egyik olyan újoncot, ami gyanúsan jónak tűnt az előzetesei után. Az upfronts idején ugye nem vártam annyira az NBC drámáját, és bizonyította is, hogy 1 soros leírásokból ítélni maximum játék szintjén szabad, ahogy mi szoktuk minden évben. Igen, ez azt jelenti, hogy jó lett a végeredmény.

A történet olyan, mint a What If… csak épp egy átlagemberrel a főszerepben, aki a diplomaosztója napján kerül egy válaszút elé: vagy az újonnan megismert, rögtön szikrázó lánnyal megy, vagy a legjobb barátnőjével akivel néha lefeküdt, vagy pedig a nagybátyjára hallgat és rendőrnek áll.

A sorozat tulajdonképpen a fenti döntésének következményeit boncolgatja, méghozzá úgy, hogy ugrik az időben 10 évet és immáron a 3 szálon felnőtt főszereplőt látjuk, azt ahol Joe a különböző irányokat választva kikötött. Érthető nagyjából? “Mi lett volna ha az első szerelmemmel maradok?” “Mi lett volna, ha le merem szólítani azt a lányt?” Tessék, itt a következmény mindegyikre.

Azt hiszem a többségnek volt már ilyesmi gondolata az élete során, elég csak elnéznünk arra, hogy a nosztalgia milyen fontos helyet tölt jelenleg be a popkultúrában, sokkal nagyobbat, mint az idők során eddig bármikor, és talán sokkal mérgezőbbet is. De ez egy teljesen másik beszélgetés. Szóval akinek volt hasonló dilemmája, az most nézhet egy mesét, ami talán helyre rángatja? Csak mert nem minden fenékig tejfel nyilván még egy országos drámában sem.

Belemehetnék, hogy mi mindent akarnak sugallni az “így is lehetett volna” történetekben levő dolgokkal, de hát országos sorozat nagyon sok évadra tervezve, így szerintem egységes üzenete nem igazán lesz az elrendeltetés, sorsszerűség, az elvágyás és a többi témájában. Inkább tényleg csak technikailag érdekes ahogy megoldják a keverését annak amit látunk.

A megvalósítás pedig baromi jó lett. Végig olyan jó hangulata volt, hogy le a kalappal. Sőt, ha lehet ilyet mondani, inkább kábelsorozatos az egész. Ne nagy rendezői húzásra, vagy vágási bravúrra gondoljatok, de egyáltalán nem fogja a néző kezét az Ordinary Joe, tényleg oda kell figyelni, hiszen a három szálat folyamatosan keverik a szemünk előtt, és minden fontos igazából. Persze Joe mindegyik vonalon kicsit máshogy néz ki, de mégis emlékezni kell, hogy melyik történetben mi volt eddig. Nem házifeladat szinten azért.

Azt is hozzá kell tennem a kidolgozáshoz, hogy James Wolk nem az nagy színész (sorry), de iszonyat bírom (not sorry), és amikor jól castingolják, annak mindig örülök, így ebből a szempontból is jó volt végignézni ezt a pilotot. Igazából Natalie Martinezre is ugyanezt tudom mondani. Elizabeth Lailről annyira nincs véleményem, de a You-rajongóknak ő is nagyon ismerős lehet majd.

Bár a szeptemberi országosokat mostanra már sokkal kevésbé várom, mint amikor a blogot kezdtük, de valahogy mindig elkap a hangulat a dömpingben, még akkor is, ha jó pár pilot le fog törni a következő hetekben. Az Ordinary Joe simán 7/10, olyan pop dráma, amit tök jól el lehet nézegetni, amikor csak kicsi mélységre és kevés szappanra vágyunk. Remélem, utóbbi állítás is megmarad legalább az első évadban.

6 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 09. 21. 21:01

A koncepció már előzetesen is tetszett, úgyhogy emiatt plusz az ismert arcok miatt adtam neki egy esélyt. És tényleg jó lett. Mármint azért nem jutna eszembe, hogy kábelsorozatos, inkább a minőségibb országos dráma szintjét hozta, mint pl This is us vagy New Amsterdam.

Ez így 40 percben szórakoztató volt, tetszettek a felvázolt élethelyzetek, karakterek és konfliktusok, sőt még jól is keverik a három szálat, érdekes látni, hogy ez meg az éppen hogy alakult egyik helyzetben és hogy a másikban.

Egyetlen félelmem, hogy egy ponton túl átfog menni teljes szappanba. És az már nem fog lekötni. De azért még reménykedek és várom a folytatást.

Ja, és a kissrácot már most nagyon bírom. :)

human - 2021. 09. 23. 03:13

a kábelest arra értettem, hogy figyelni kell, nem magyaráznak el mindent 10* mint egy Magnumban vagy hasonlóban. A drámát én is arra a szintre hoztam amit említesz.

Diapolo - 2021. 09. 24. 09:02

Szerintem is jó volt ez a pilot, mindenképp maradok. Imádom az ilyen szerkestést, amikor párhuzamosan mennek a síkok. Az országos szezon eddigi legjobb 40 perce volt, 9/10 a kezdés nálam, de innentől jön a rettegés, hogy ezt meddig lehet tartani, mert túl magasra lőtték be a minőséget.

Aldo - 2021. 10. 01. 21:57

Az alapötlet, hogy egy átlagemberrel játszatják el a mi lett volna ha kérdést, érdekes. Főleg úgy, hogy a három sztorivonal nyilván sosem fog összeérni a végén, hiszen párhuzamosan futnak. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az NBC a This is US utódják próbálná megtalálni.
Ennek ellenére se a felvázolt élethelyzeteket, sem a karaktereket nem tartottam annyira érdekesnek, hogy várjam a következő részt. A nézettség sem valami acélos, így talán nem is kell vele évekig számolni.

Ser_Jorah Stark - 2021. 10. 10. 20:06

ez tul sok volt nekem a pilot reszben.
3 tok mas valasztas, 3 masfajta elet de tok ugyanazok a szereplok?

Adam9456 - 2021. 10. 20. 08:53

Nekem eddig 4 rész után bejön, olyan kis kellemes high concept szappanopera. Néha kicsit mondjuk bele lehet keveredni, hogy most éppen melyik idővonalon vagyunk, de azért nagyrészt követhető.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz