login |

The Walking Dead – 11×06: On the Inside

2021. 09. 21. 21:30 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Egyre többen engedik el a sorozatot, épp ezért jó olyan pozitív csalódásnak tekinthető epizódokat látni, mint a múlt heti. Pedig az ember azt gondolná, hogy mivel már kevesebb mint 20 epizód van hátra, a nézőtábor végre stabilizálódik, sőt, akár nő is a végjáték közelsége miatt. Persze a hazai érdeklődés csökkenésében a magyar premier hiánya is közrejátszhat.

Az eheti epizódnál volt sokkal rosszabb is az évadban, de azért ez sem lett az, amit még hónapokig lelkesedve fogok reklámozni. Pedig próbálkoztak! Nemcsak régi karaktereket hoztak vissza, hanem kicsit más stílusból is merítettek ihletett. A tovább mögött folytatom spoileresen.

A múlt héten megtudtuk, hogy az egyik (volt) suttogó látta Connie-t, vagyis a hamarosan mozikba érkező Marvel film miatt ideiglenesen kiszálló Lauren Ridloff visszatért, ráadásul a Michonne távozásánál utoljára látott Virgil-lel együtt, akik az epizód felét meg is kapták rögtön. Esetükben egy másodpercre sem akartak lassítani, már az első perctől kezdve fáradtan, reményt vesztve menekültek a sötétben.

Mondjuk Virgilt legutóbb lóháton láttuk hatalmas táskával és eszközökkel, ezek mind eltűntek, amit azért hiányoltam. Öröm volt látni, ahogy végre valakik tényleg félnek a kóborlóktól, csak kimaradt néhány hét/hónap az életükből számunkra, amivel nem is lenne baj, ha nem pont olyan lenne, amiben hátrányos helyzetbe kerülnek – mert valljuk be, olyat nem sokszor látunk, mióta mindenki ész nélkül aprítja a zombikat.

Mindenkit lebunyózva bemenekültek egy házba, majd Connie észrevette, hogy a festményeken keresztül valaki figyeli őket. Már ez is kissé horroros beütéssel bírt, de akkor behúzták az éhező vademberek sztoriját, akik megveszve, hörögve üldözték a két védtelen túlélőt – természetesen nem kellett értük aggódnunk, még csak most tértek vissza és sejthettük, hogy Connie-t összehozzák még a testvérével.

A küzdelmüket nézve jutott egyébként eszembe, hogy Morgan visszatérése volt még elég nagy szám a sorozat történetében, ami teljesen máshogy hatott anno, hiszen egészen más volt az eltűnésük. Morgan-ék ugyan nem sok időt kaptak az elején, de pont annyit, hogy megismerjük általuk az új világ szörnyű körülményeit, s hogy az egyedül maradt édesapának mennyire reménytelen helyzete van. Sokkal erősebb jelenet volt érzelmileg, ahogy Rick magára hagyta, rengeteg agyalást vonhatott maga után a nézőben, hogy mégis mit kezd ezután a férfi magával.

Eközben Connie-t amúgy sem ismertük eléggé, mert a TWD-nek ekkora már szokássá vált 20 fő felett tartani az állandók számát, ráadásul az eltűnésekor jól tudtuk, hogy ez nem az a sorozat amely valóban magára hagy vagy csak úgy megöl kegyetlen módon karaktereket.

A bizonytalanság hiánya miatt sem tudott igazán számomra hatni az epizód, hiszen mindössze visszatért egy technikai okokból ideiglenes kiírt alexandriai, akihez a néző igazán nem tudott kötődni, valamint egy olyan karakter, akinek a nevét is csak azért jegyeztük meg, mert Michonne utolsó epizódjában szerepelt. Ezzel kapcsolatban azért érdekel, hogy lesz-e valamilyen konfliktus Judith és Virgil között.

Cserébe megkaptuk Darylt, akiért … még annyira sem kellett aggódnunk? Ő kapta a másik nagyobb szálat, amint a Reapers csapatába bekerült, s Leah-val és társaival elmentek arra a helyre, ahol Negan és Maggie bujkáltak. Persze jött az “én csak miattad vagyok itt” és hasonló, miután Darylt nehéz helyzetbe hozták a társa kínzásánál, de végül nyert annyi időt, hogy Maggie-ék kiosonhassanak – így kaptak kemény 4 másodpercnyi játékidőt, ami főleg azért érdekes, mert ez volt Jeffrey Dean Morgan 50. epizódja a TWD-ben!

Az utolsó szálat Carol & Co töltötte ki, közülük is inkább Kelly volt fontosabb, aki próbált az érzelmeinkre hatni Connie jegyzeteinek megtalálásával és hiányának kifejezésével, csak hát ahhoz az kéne, hogy ne csak ő aggódjon Connie-ért.

Az epizód végén sikerült megmenekülni a vademberektől, Kelly rátalált végre Connie-ra, Daryl pedig újabb bizonyítékot láthatott azzal kapcsolatban, hogy Pope nem kegyelmez senkinek – csak neki (a múltkori “villanyóra leolvasó feje van” kommenten nagyot nevettem, köszi a szerzőnek, igaza van!). Ezek után nem éreztem, hogy túlságosan érdekel a következő epizód, úgyhogy az előzetest se néztem meg. Gyanítom, most Maggie-éken és a Commonwealth-ben lévő csapaton a sor.

Lehetett volna ez egy jó epizód is, ha nem esnek bele saját csapdájukba az írók. Hagyhatták volna Connie-t és Virgilt titokban életben, hogy Kelly drámája és a hirtelen megjelenés is ütősebb legyen. Daryl oldalán viszont nem tudom, mit látnak ebben a szálban, nem tud annyira ütős lenni, hogy valóban érdekes legyen. Azt hiszem, nem volt még beépülős Daryl, de nem is igazán működik.

3 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2021. 09. 22. 11:55

na ezért is jó, hogy posztoltok minden részhez mert folyton megfeledkezem róla, hogy kijött az új epizód :)

nekem ez most nagyjából tetszett
a kannibálos szál jó volt
bár meglettem volna a “te menj én feláldozom magam” líra nélkül
meg azt sem értettem miből gondolták, hogy nem csak egy pszihó van hanem egy kisebb “család”
de ez lehet az angolom miatt volt
a legyőzésük is ötletes lett

mindenesetre kaptunk valami újdonságot így 10 év után

valószínűleg ha háttér infók nélkül néznénk akkor izgalmasabb lenne

Darylért és Carolért egyáltalán nem lehet izgulni miután bejelentették a spinoffot

pedig kb ők ketten a húzó név

míg az első évadokban mindenkinek tudtuk a nevét
most már kb van öt karakter akit megjegyzünk a többi meg X noném…

gatling - 2021. 09. 22. 13:28

Ilyen gyenge évadok és epizódok után mindig felröhögök, mikor Angela Kang lelkesen méltatja a művét…

Enzo - 2021. 10. 02. 00:46

11×06

Nem értek egyet a poszttal, számomra ez az epizód kifejezetten kellemes csalódás volt. Egyrészt mert Connie azért van annyira egyedi karakter, hogy ne csak egy x-edik tucatszereplő legyen (Alden, Frost, mittomén) – sőt pont hogy ő az egyik kedvencem -, másrészt mert kéremszépen ez lett szerintem a teljes sorozat történetének leghorrorisztikusabb epizódja, ami azért egy zombiapokalipszisben játszódó műnél nem kis szó. Szabályosan félve néztem és néhány snittnél kirázott a hideg, pedig ilyen még nem fordult elő velem a teljes sorozat alatt, de ez a csapdákkal és titkos alagutakkal teli “szabadulószoba-ház” a négykézláb, csendben mászkáló elvadult emberekkel (hányan voltak már!) végtelenül para, nagyon eltalálták a horror irányába elmenést most a készítők. Ja és majd elfelejtettem, ami baromi sokat hozzáad a hangulathoz, és már eddig is minden alkalommal kiemeltem mint, pluszpont: Connie egyedül levős jeleneteiben úgy ábrázolják a süketségét, hogy mi nézőként sem hallunk semmit… ez tökéletesen működött most is. Well played. Ja és maga Lauren Ridloff is nagyot játszott a részben, csak úgy sütött róla a zsigeri rettegés.

Daryl szálával kapcsolatban meg totál baromságokat írtam a korábbi kommentjeimben, mert valamit csúnyán benéztem: én azt hittem, hogy Elijah volt a másik fogoly a Reapereknél, akivel Daryl beszélgetett, aztán meg furcsálltam hogy Maggie miért nem hiányolja – hát azért mert Elijah megérkezett Gabriellel együtt múltkor, és a fogoly valójában Frost, akinek egyébként sem jegyeztem meg az arcát :D Emiatt csak akkor esett le, hogy konkrétan a Maggie-éket rejtő házat mennek megtámadni, amikor már ott voltak. -.-
Daryl amúgy nagyon ügyes volt, ahogy apró kis segítségeket adott Maggie-éknek, sőt még némi infót is belecsempészett a beszélgetésbe, tudván, hogy ők úgyis hallják. Így majdnem minden sikerült az akcióban az ő szempontjából, csak sajnos Pope időközben fölöslegesnek nyilvánította Frostot és megölte…

Darabkák:
– Már a sok kiszúrt szemű festmény is creepy volt, de az utána jövő dolgok jelentéktelenné tették…
– Azt hittem, ellövik a klasszikus fürdőszobai tükrös klisét, de szerencsére nem :D
– A Connie és Virgil közti kommunikációs nehézségeket is hitelesen ábrázolták, mondjuk a fickó néhányszor annyival tudott volna segíteni, ha eldöntendő kérdéseket tesz fel a lánynak.
– Connie terve a kijutásra is ügyes, hogy ráengedi a zombikat a vademberekre – jutalma egy rég várt és nagyon érzelmes Kelly-reunion. Awww :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz