login |

Squid Game: vége az 1. évadnak

2021. 09. 22. 15:50 - Írta: Shyllard

58 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

A Netflix, magyarul Nyerd meg az életed! elnevezésre hallgató koreai sorozata ezúttal a már szinte minden médiában rendesen körbejárt Battle Royale-műfaj berkein belül igyekezett, ha nem is rendkívül újat mutatni, de kitűnni a tömegből. Míg ezt nagyrészt sikerült is megugrania, az örömöm mégsem teljes. (Az első részekről itt írtunk korábban.)

A lassú, de nagyon fontos alapozó kezdést követően eszeveszett évadot produkált a sorozat, hogy aztán a befejezésben szinte teljesen aláásson minden ott felépített jóindulatot. A részek során produkált élvezeten szerencsére nem rontott a zárás, de sajnos iszonyat keserű érzést hagyott bennem az utolsó 50 perc.

Elöljáróban, spoilerek nélkül még kiemelnék jó néhány dolgot, ami miatt többnyire úgy érzem, hogy a sorozat könnyű szívvel tudom ajánlani szinte bárkinek.

Elsősorban megjegyezném, hogy ennél streaming platformra alkalmasabb szériát már rég láttam. A Nyerd meg az életed ízig-vérig darálást kívánó alkotás, ami mikor beszippantja a nézőt, a végéig el sem ereszti.

Másodszor, a már említett, szinte csigalassú, enyhén frusztráló első két epizód is visszatekintve tökéletes kezdés volt. A főbb karakterek életének bemutatásával képesek voltak megalapozni mindannyijuk jellemét, motivációját olyan módon, hogy koherens viselkedést tudtak mutatni a későbbiekben. Az általuk okozott kellemes meglepetések, vagy a karakterük pozitív mivoltainak egyre szélesebb körű elvesztése is mind-mind logikus következményei voltak a történteknek, a majd tovább mögött kifejtett lezárás kivételével.

Az interakciók a szereplők között sokrétűek és érdekesek voltak, többek között remek összjátékkal főszereplőnk Seong Gi-Hun (Lee Jung-Jae), Sang-Woo (Park Hae-Soo) és 1-es versenyző (Oh Young-Soo) között. Mindannyian tesznek a részek során bicskanyitogató lépéseket, viszont ezáltal is képesek mindvégig emberiek maradni, érzelmes drámát nyújtva. Az írók a kimondatlanul meghúzott morális határvonalat remekül tudták tartani mindvégig, jól mozgatva a nézői szimpátiámat.

Harmadszor, a már említett Battle Royale-formulán úgy variáltak a készítők, hogy ezúttal régi, koreai gyerekjátékokon keresztül kellett bizonyítania és életben maradnia a vetélkedőknek. Ezek ismereteinek a hiánya sosem okozott kellemetlenséget, hiszen mindig jól érthetően elmagyarázták a résztvevőknek a szabályokat, könnyen követhetővé téve őket magyar szemmel is.

A tavalyi, szintén Netflixes Alice in Borderland is valami hasonlót igyekezett alkotni, viszont ott a játékokat, illetve azok megoldását sosem tapasztaltam annyira okosnak, mint ahogy azt a készítők szerették volna éreztetni. A Nyerd meg az életednél viszont az egyszerű koncepcióknál maradva el tudták kerülni a túlbonyolítás veszélyeit, miközben az adrenalin sosem hagyott alá egy percre sem.

Negyedjére, ez annak is volt betudható, hogy jól bevált módon, nem riadtak meg főbb karakterek eltávolításától sem a készítők. Egyedül egyszer volt biztos egy játék kimenetele, amikor is szinte minden főbb szereplőt egy csapatba tettek, ezáltal biztosítva az ő győzelmüket. Viszont a sorozat javára szóljon, hogy még ilyen esetekben is képesek voltak izgalmasok maradni a történések, hiszen a „Hogyan” kérdés végig ott lengett a levegőben.

A megoldások, pedig egytől-egyig egyszerűek, de nagyszerűek voltak, ahogy az lenni szokott a legtöbb klasszikus gyerekjátéknál. Egyszer sem éreztem csalódást, vagy átverést, ahogy az sok hasonló alkotásban szoktam érezni.

Ötödjére, a mellék, játék-mögötti rejtélyre fókuszáló szálra is többnyire elégedetten tekintek vissza. Joon-ho (Wi Ha-Joon) nyomozása általában érdekesen és élvezetesen fűzték össze a fő történésekkel, sokszor nagyon is igényelt fellélegzési lehetőséget biztosítva a megállás nélküli gyilkolástól. Maga a megoldás nem annyira érdekelt és az egyik legnagyobb negatív elemeként tudnám felsorolni a sorozatnak, de az utazás maga mindenképpen pozitív volt, még ha néha túlságosan is kényelmesen könnyen kikezdhető volt a komplexum biztonsági rendszere.

A végkifejlet viszont itt nagyon mellé ment, illetve az ezen a vonalon behozott mellékkarakterek is borzalmasra sikerültek. A befejezésen kívül a Joon-ho szálán bemutatott szereplők voltak az egyedüli frusztráló elemei a sorozatnak, annyira közhelyesen bénára és tipikusra sikerültek.

Utolsó sorban, pedig magát a megvalósítást is dicséret illeti. A szereplő gárda koreai származású oldala kivétel nélkül remekül teljesített, alig-alig szerepeltetve európai szemmel sokszor frusztráló ázsiai színészi húzásokat. Legtöbbjük a visszafogott megközelítést választotta, a hangosabbak pedig általánosan inkább a „rosszak” oldalát erősítették. Még a dühítő cselekedeteket is elkövető karaktereket sem tudtam teljesen utálni, a már említett jól megalkotott háttértörténet, illetve színészjáték miatt sem.

A trailerben is látható kreatív képi világ is javára vált az élvezhetőségnek, kiugró színekkel, egyszerű, de nagyszabású díszletekkel operálva. A zene is kellemesen játékosra sikeredett, miközben a furcsaságának köszönhetően mindvégig baljós, mintsem paródiás lett volna a hangulat.

Összességében tehát egy izgalmas, látványos és könnyen darálható sorozat a Nyerd meg az életed, egy hatalmas „DE”-vel minden kifejtett pozitívuma ellenére. Viszont továbbra is, ajánlani nagyon tudom mindenkinek, aki nem riad vissza némi húzósabb kikapcsolódástól, mert szinte minden klasszikus, csak sorozatokban megtalálható történetvezetési elemét a maximumra tolták a készítők.

A továbbiakban, pedig már spoileresen leírom mi hagyta a már említett keserű ízt a számban.

Röviden, a központi rejtély a vége felé nagyon tipikusan Battle Royale-os fordulatokat vett. A készítők jól bevett módon háromszor sem mutatták egy-egy főbb karakter halálát, hogy aztán közülük kettőt még az évad során is visszahozzanak. A harmadik, Joon-ho visszatérése szinte biztos vagyok, hogy egy esetleges folytatásban számíthatunk, hiszen neki a fő gonoszokhoz is fűződnek lezáratlan szálai.

Esetében nem is tudok annyira haragudni emiatt, viszont Oh Il-Nam-nál (1-es versenyző) annál inkább. Az öregember és főszereplőnk közötti kapcsolat kiépítése a sorozat egyik legerősebb és legérzelmesebb eleme volt, szívszaggató lezárással megajándékozva minket az üveggolyós epizódban.

Kettejük kölcsönös szimpátiáját fokozatosan és gyönyörűen visszafogottan építették fel az írók, amit aztán kiváló módon képesek voltak ki is aknázni a „párbajuk” során. Nem csak szomorú volt a viadaluk, de előre hozta Gi-Hun simlis, önző énjét is, emlékeztetve minket, hogy koránt sem egy csupa szív főszereplőről van szó. Mikor az öregember, az „utolsó” pillanataiban elmondta a nevét már-már könnyekkel küszködtem, miközben magára a főszereplőnkre sem tudtam haragudni, hiszen a teremtett helyzet maga volt borzalmas.

Minderre aztán rákontráztak a készítők azzal, hogy a lezárásban előrángatták az öregembert, felfedve, hogy ő állt a játékok mögött mindvégig. Váratlannak nem volt váratlan, viszont annál frusztrálóbbra sikeredett ez a húzás. Visszatérésével az egész kapcsolatukat aláásták, a sorozat egyik központi érzelmi elemét sértve ezáltal.

Beszélgetésük, a szegények és gazdagok szembeállításával is borzalmas volt, mint ahogy a behozott VIP vendégek is. A milliárdos nézők olyan szinten mélység nélküliek voltak, hogy jobban jártunk volna, ha csak egy papírfecni van a helyükön, hiszen időhúzáson kívül semmi érdemlegeset sem tudtak adni az élményhez. Azon kívül, hogy elvonták a figyelmet a központi történésekről.

Mindezeket követve, pedig még az utolsó percekben is képes volt gyomorszájon ütni magát a sorozat, Gi-Hun versenybe való újbóli regisztrációjával. Ahogy említettem, az évad során a legtöbb karaktert, a főszereplőt is beleértve kifejezetten következetesen kezelték az írók, itt viszont a hősünktől egy nagyon énidegen döntés született.

Nem csak simlissége, és alapvető önzősége tűnt el teljesen, de a fő motiváló ereje is átfogóan alá lett ásva. A kezdésben jól megalapozták, hogy milyen a kapcsolata a családjával, nem utolsó sorban a lányával, ennek ellenére a végén még utoljára úgy döntöttek, hogy cserben fogja hagyni őt. Részéről semmi értelmét sem látom az újbóli bevonódásnak azon kívül, hogy a készítők oldaláról így be van ígérve egy folytatás.

Viszont a koncepció miatt ezt simán megléphették volna nélküle is, hiszen nem lett volna nehéz egy esetlegesen második évadot Joon-ho-ra és pár új versenyzőre építeni. Itt személy szerint nagyon igényeltem egyfajta happy endet, amit az írók rendkívül olcsó húzások útján képtelenek voltak megadni.

Röviden tehát a tipikus, központi rejtély gyengesége, és folytatás készítő részéről érthető, de történet oldaláról gyenge lábakon álló megalapozása a legnagyobb problémája a befejezésnek. Javítsatok ki, ha tévedek, de én még sosem láttam Battle Royale-t, ami az első nagy játékot követően képes volt olyan háttérsztorit produkálni, amire elégedetten emlékezhetnék. Így viszont meglehetősen cinikus vagyok bárminemű tovább gondolással kapcsolatban.

Kicsit sajnálom, hogy nem tudott tökéletes lenni a sorozat, de azért koránt sem fog haragos foltként éktelenkedni emlékezetemben. Hiszen az utazás maga valami fenomenálisra sikeredett, még ha a végállomás kifejezetten frusztráló is lett. Emiatt, pedig már önmagában is csak ajánlani tudom mindenkinek a Nyerd meg az életedet.

58 hozzászólás Ne habozz!

copass - 2021. 09. 22. 17:41

egyetértek. voltak hülyeségei, de piszok érdekesre sikerült.

kid joe - 2021. 09. 22. 20:08

Tökéletes kritika! Ugyanígy voltam vele, az első 8 részt elképesztő mód lekötött, a játékok, a karakterépítés, a karakterek közti kapcsolatépítés, szerintem mind nagyon jóra sikerült.

A nyomozónál én is azt éreztem, hogy elég könnyedén flangál a létesítményben, kicsit logikusabb gondolkodással simán elkaphatták volna.
Pacsi magamnak, amiért már akkor tudtam h a Front Man a zsaru tesója lesz, amikor mutatták, hogy ő nyerte meg a 2015-ös játékokat.

A vége meg hát.. Nekem már a 6. játék sem tetszett, kb. bárhol lehettek volna, mert szinte csak egymásnak estek, és boksz. Az örökbefogadás volt az egyetlen, ami megérintett, mert a kiscsajt nagyon megkedveltem.

Alapvetően viszont egy nagy pozitíum az egész sorozat, az egyik legjobb, amit Netflixen láttam. Vizuálisan eszméletlenül bejött, tökéletesen illett hozzá a zene.
Kíváncsi vagyok, milyen folytatást tudnak hozzá rittyenteni!

LambSkewers - 2021. 09. 23. 00:29

Először a D.P., most pedig ez? Kíváncsian várom a jövőbeli kizárólag Netflixre készített koreai drámákat, mert ez az utolsó kettő jóra sikeredett.

Spoiler
Gondoltam, hogy valami ismert színész lesz a Frontman maszk alatt, de Lee Byung Hun? :O Amint levette az álarcot, na mondom, itt lesz valami nagy húzás, LBH nem vállalna el rövid szerepet. Aztán semmi. Gondolom a következő évadban lesz sokkal nagyobb jelenlét. Már az első részben megörültem a fejemnek Gong Yoo láttán. Ő az, aki beszervezi a főszereplőnket. Nem tudtam semmit a sorozatról, szóval itt is azt hittem lesz több szerepe, de nem. Hát ez sem jött össze. A zsarus beépülős szál nekem bejött, viszont jobb lett volna többet megtudni róla, mert nem viselkedett rendőr módjára. Simán gyilkolt és hagyta, hogy gyilkoljanak. Nyilván életben van a srác, sok a megválaszolatlan kérdés, tuti visszatér ő is.

Shyllard - 2021. 09. 23. 09:34

LambSkewers: Gong Yoo hiánya engem is meglepett, pláne, hogy annyira jól hozta az elején és a végén is a tenyérbemászó figurát, hogy örültem volna, ha a játék során is felbukkan. Hátha a folytatásban.

Brenda - 2021. 09. 23. 22:55

Nem szeretnék kommentet irni

Gabriella - 2021. 09. 24. 15:14

Jouu

Lonvard - 2021. 09. 25. 21:19

A pakitszáni srác sorsában magamra ismertem amúgy. :D
Nem sok film képes igazi tanításra, de ebben a soriban gyönyörűen bemutatják, hogy szinte jellemtől függetlenül egy krízishelyzetben a korábbi megállapodások érvényüket vesztik. Egy jól működő emberi-üzleti kapcsolat addig megbízható, amíg mindkét fél stabil helyzetben van, és prosperál. Ha valamelyik fél krízisbe kerül, akkor új szabályok érvényesek, és ezt figyelembe kell venni minden időben, és egy bajban lévő ember szavára nem szabad adni, mert túlélő üzemmódban nem azzal fog foglalkozni, hogy korrekt legyen. Így elkerülhetőek olyan atomblamák, mint részemről például a frissen kirúgott kollégának utoljára kölcsön adni, mert mindig is jó cimbi volt, most nehéz helyzetben van, és majd megadja. Többé nem láttam. :D

Az ilyen naivitásból és tapasztalatlanságból adódó ostoba döntések tonnái elkerülhetők, ha megszívleljük a sorozat tanulságait.

Aldo - 2021. 09. 26. 06:18

Nekem az idei évad egyik nagy felfedezése. Elsőre a brazil 3% jutott eszembe, ahol szintén könnyűnek tűnő játékokat játszottak, mégis könnyű volt hibázni. Bár ott nem lövöldözték le a veszteseket, itt viszont folyt rendesen a vér. A koreai sorozatokhoz hasonlóan a pilot hosszú volt és nehezen indult be, ráadásul a sokak által feleslegesnek tartott 2. Rész sem segített a helyzeten, viszont szerintem kellett a sztoriba, hogy bemutassák a sok lecsúszott, elkeseredett és talán kapzsi embert akik a játékot látták az egyetlen kiútnak,pedig tisztában voltak vele, hogy az életükbe kerülhet. Az öreg meg is mondta hogy senkit sem kényszerített, hogy játszanak és a szavazás után csak 13-an nem folytatták. A karakterek szerintem jók voltak, mindegyik fejlődött valamennyit. Volt aki többet volt aki kevesebbet. Volt akiből az játékok előrehaladtával a sötét oldala jött elő, másikból pedig a jó.
A végén persze gondoskodtak a szervezők, hogy győztes nem örüljön a nyereménynek, mert addigra már úgy megtaposták lelkileg, hogy abból sosem épül fel.
A vége kicsit fura volt. A finálé elején még látványos élet-halál harc aztán belassul az egész. Gi hun kihozta a kissácot de lepasszolta az öreglánynak, bár a nyereményt vagy egy részét ráhagyta. Ráadásul újra jelentkezik? Mégis, hogyan? Hiszen tudják kicsoda, ráadásul a játékot is ismeri. Vagy a 2 évad valami bosszúhadjárat lesz? Én nem éreztem volna giccsesnek ha felszáll a gépre?
Két apró kérdés nem hagy nyugodni. A mézes formakivágós játéknál, hogy nem vették észre hogy a zakkant csaj gyújtóval melegítette fel a szöget ill. Mi lett volna ha nem 2-en hanem 10-en jutnak be a fináléba?

Lonvard - 2021. 09. 26. 10:43

Aldo – azt a kalmáros játékot többen kell játszani, szóval ha 10-en vannak még életben, akkor a győztes csapat közt osztanak nyereményt.

A mézeskalácsosnál szerintem minden eszköz engedett volt, hiszen nem tudhatták a játékosok, hogy mi lesz a játék, tehát nem tudtak rákészülni, viszont ami eszközük volt, azt használhatták.

Én az üveges játékon agyaltam egy sort. Hogy hasalni kellett volna, középen maradva kúszni előre, így ha esetleg az üveg ropogni is kezd altatta, tudja merre tolja át magát. A másik, hogy egyszerűen lábbal mindkét üveglapra erőteljesen rátaposni. PErsze ilyenkor mindig kitaláljuk hogy lehetett volna megúszni, és nem ez a lényeg, hanem az a szitu, amit a forgatókönyvesek teremtettek. Vagyis hogy volt egy 50-50%-os döntésük minden egyes lépésnél, és nagyon sok lépés volt, a matekos ki is számolta, hogy sansztalanok. :)

dragon1986 - 2021. 09. 26. 15:49

A telefonszám egy létező szám és a tulajdonos kapott eddig 5000 hívást és sokak jelentkeznének a játékba lol

wagabond553 - 2021. 09. 26. 23:12

Lonvard! Miért nem a keretet használták? A középső fém gerenda szerintem simán járható lett volna!

delMaar - 2021. 09. 29. 02:28

döbbenetesen erős, számomra évekre visszamenőleg az egyik, ha nem a legjobb thriller/dráma sorozat.

ez főleg annak fényében érdekes, hogy nem vagyok kimondottan sem a koreai, sem a BR típus kimondott rajongója.

a 6.ep, a golyós, pedig kimerem jelenteni, hogy minden idők top10 epizódjában benne van nálam.

Fegyula - 2021. 10. 03. 09:05

A nagy hepaj miatt tegnap megnéztem az első részt…Biztos velem van a baj, de az utolsó 20 perces “játék”, ahol futok, megállok, ha mozgok lelőnek…számomra inkább volt beteges mint izgalmas vagy feszült. Néhány perc után már csak azt néztem, hogy kit hogyan puffantanak le.
Az “játék” elejét még betegesnek éreztem, utána már inkább viccesnek.
Nekem egy rész bőven elég volt.

Tajpan - 2021. 10. 03. 22:05

Remek sorozatnak gondolom. Régen láttam hasonlót. Messze kitűnik a jelenlegi kínálatból. Kicsit féltem, hogy koreai, de az utóbbi évek legjobbja. Kritika: az utolsó rész fura volt. Az öreggel való beszélgetés, a vörös haj, jelentkezés a játékba. Sajnálom, hogy nem tudta élvezni az életet. Giccses lett volna egy kis öröm a lányával? Annyit tennék hozzá a cikk írójának: nem hinném, hogy indulna, nem is indulhatna…Egyszerűen a végére akar járni. Örülök, hogy beletették a “Fehér ninját”😀

enadam - 2021. 10. 05. 22:26

Fegyula! Nézd meg még a második részt! Nekem az és a 6. volt a legerősebb.

Spoiler
A sorozat király volt, a karakterek nagyon kitaláltak (pedig a távolkeleti színészeket néha alig tudom megkülönböztetni, de itt elég erős volt a játékuk és túl se játszották) A 6. részben nekem a lányok “játéka” volt nagyon erős, de az öregúr is nagyon átgondolt volt. Szenilis, vagy mégsem. Örök barát, vagy (mint utólag kiderült) csak játszik Gi-Hunnal? Ott még az is opciónak tűnt, hogy elhúzza az időt és döntetlenre játszik. Az, hogy valójában csak szórakozott mindenkivel, sejthető opció volt, a lezárásban nem is ütött. A visszatérés a játékba viszont nagyon érthetetlen. Meg akarja akadályozni az újabb játékokat? Ha megfigyelték (ahogy a repülő felé a telefonból egyértelműen kiderült), akkor mit tehet? A reptéren a játék is neki szólt, nem az új embernek. Valahogy nem logikus visszamennie.

Nem időrendben haladok, de az üveges játékban nekem is evidens lett volna a fémen végigmenni, akár rajta csüngve is megpróbálni. A cipőket is tuti hozzávágtam volna, hátha megreped a sima üveg, vagy valami. A boszorkány bosszúja jó húzás volt, a gyilkos(?) szilánk viszont kicsit erőltetett. A szobában, amikor elaludt és leesett a kés, olyan evidens lett volna elvenni, hogy nyugodtan tudjon Gi-Hin aludni… Sajnáltam az északi lányt. Valahogy többre hivatott volt a karaktere.
A rendőr szál több ponton is fura volt: miért tette a tárcáját a hulla zsebébe, miért nem külön dobta a tengerbe? A beépülés jó volt, de utána túl szabadon mozgott. A szervkereskedők túl szószátyárak voltak az alap fegyelemhez képest (kb ezért megölte volna őket a frontember). Egy ilyen szigetre jöhet egy illetéktelen hajó? Fura.

A végjátékban ahogy már írták, a játéktér tök felesleges volt. Kb egymásnak eshettek volna a hálóteremben is. Több játékossal talán érdekesebb lett volna ez a játék, de így teljesen kiüresítették. Legalább a vonalon való kitolás lehetőségével játszhattak volna (egyik őr csőre töltött pisztollyal jelezhette volna, hogy ő a “vonalbíró”).
A VIP-ek túl hülyék és súlytalanok voltak. Mintha csak az lett volna a szerepük, hogy bemutassák a szép maszkokat és kész, se karakterük, se érzelmeik nem voltak. Ha már behozták őket a történetbe, legalább lelkesebb szurkolók lehettek volna, vagy felkészültebb fogadók. az, hogy az elején valaki a 69-re tesz, mert a szám tetszik, rendben, de a végére valami benyomás lehetne, hogy ez vagy az lesz a befutó mert vérszomjas, talpraesett, sunyi, vagy akármi. Elvileg előtte 4 játékot végignéztek már és végig fogadtak is. Ha nem is mind, de legalább egy vip érdeklődőbb lehetett volna. Az, hogy nem olvassa el a jelentésben, hogy valaki üveggyárban dolgozott, nyilvánvaló, de aki fogad, minimálisan csak megnézi, kire/mire fogad, “melyik ló az esélyesebb befutó”.

Összeségében jó volt, csak a második évad nem tudom merre fog építkezni.

winnie - 2021. 10. 06. 05:36

enadam: ha lesz, akkor egyelőre a készítő sem tudja, hogy merre fog építkezni:)

csilla - 2021. 10. 06. 14:03

ez egy jo film

Rapguruz88 - 2021. 10. 06. 17:38

Tényleg nincs hozzá magyar felirat sem?? :O

human - 2021. 10. 06. 18:57

de van magyar felirat, ami nem meglepő, hiszen máshogy nem is került volna fel a hazai netflix toplistára

Rapguruz88 - 2021. 10. 06. 22:10

Human, ha hiszed ha nem nekem csak angol és koreai volt mikor a kommentet írtam, meg is lepődtem h ennyien nézik angol felirattal… Meg nem fordult elő ez velem sohasem… Na mindegy is lement az első két rész, kíváncsi vagyok a folytatásra és a hatalmas felhajtásra ami a sorozatot övezi

Jack - 2021. 10. 07. 11:36

SPOILER

Az megvolt magyarázva valahogy, hogy az üveggolyós játék után miért maradtak olyan kevesen? 39-en vágtak bele, kiesett az öreg csaj, szóval 38-an alkottak 19 párost. Mégis, amikor visszajöttek a játékból, akkor 17en maradtak az öreg csajjal együtt 20 helyett. Aztán arra jutottam, hogy talán 3 párosnál nem született győztes, és kinyírták mindkettőt, de volt erre konkrétan bármi utalás?

Sf - 2021. 10. 07. 14:47

Kicsit GoT érzésem van. Briliánsan felépített történet, kidolgozott karakterek, szinte minden mozdulat, mondat a “helyén van” a sorozat 80%-áig… majd egy borzalmasan gagyi, középszerű, logikátlan önellentmondó lezárás.

Quantumleap - 2021. 10. 08. 12:07

Lonvard: Ha az üveges játéknál evvel próbálkoznak, szerintem figyelmeztetve lettek volna, hogy maradjanak a sétálós-ugrálós átkelésnél. Láthattad, amikor a Frontembernek leesett, hogy az egyik játékos üvegszakértő, akkor is kapásból lekapcsolta a fényeket.

Szerintem amúgy Gi-Hun nem jelentkezett újra. Majd be próbál valahogy szivárogni a következő játék alatt, hogy valami fennakadást okozzon, vagy ilyesmi.

ubul - 2021. 10. 09. 21:57

Biztos vagyok benne, hogy a főszereplő a végén egyfajta bosszú miatt fog visszamenni. Megvan itt azért a jellemfejlődés, nem fogadott volna örökbe se, stb…

Mate4182 - 2021. 10. 10. 18:43

Uuuh imadom a teoria gyartast itt a kommentek kozott :D
Bar kicsit elobb neztem volna meg a sorozatot… igy csak utolag tudom elolvasni ezeket

En a hidas feladatnal egy otletet vetettem fel baratnomnek:
Ha ketten kezenfogva ugranak, az egyikuk alatt beszakad, de a masik alatt nem, tehat (ha nem is konnyen) de meg tudja tartani, fel tudja huzni.
PErsze ebben ott a riziko hogy lerant a masik ha te ugrottal a jo uvegre, de szerintem ez meg mindig jobb Esely mint remenykedve ugrani.

Szerintem ha kozepen egyensulyozott volna valaki azt lelovik.

katyvaszlipp - 2021. 10. 10. 19:49

@Mate4182: nem tudnál megtartani ugrás után egyből lezuhanó embert.
pláne nem ennyi ideig, meg még felhúzni.

Jó kis sorozat volt, a hype azért erős, de lényegében valahol megértem.

Ami nem tetszett:
– rendőr srác egy bekamerázott épületben, ahol belátnak a másik hallójáratába szabadon császkál, senkinek nem tűnik fel hogy simlis. Le van szakadva a gombja, 10szer ráközelítettek, nem lett belőle semmi.
nekem ez kicsit kilógott így.
– a boszorka karaktere nagyon el volt túlozva, a percekig tartó szófosásai, baromi idegesítő volt.
– és a kamera-boszorka esete. mindenhol kamera, de a mosdóhoz nem raknak, ahol ráadásul szellőző is van…na persze.

Ali-t sajnáltam, a másik csávó elejétől kezdve végtelenül antipatikus volt, reméltem hogy hamarabb meghal.
Meg az északi csajt is, tetszett a karaktere, volt értelme. Kár hogy meghalt, bírtam volna, ha ketten csinálják ki az antipatikus csávót. Bár az északi életösztöne miatt kicsinálta volna szerintem a főszereplőt a végén ha kell, ha nem:D

Aldo - 2021. 10. 11. 21:28

Úgy látszik a többség az üveges játékon akad fenn, hogy miért nem sétáltak végig a középső fém gerendán. Nem mondták, hogy az szabályellenes lenne, mint ahogy a végén az üveggyáros játékos is hozzávágta az üveggolyót a laphoz, hogy hallja a különbséget. Azért sem szóltak, hogy nem szabad.
A középen való egyensúlyozás helyett még egyszerűbb lett volna a már biztos, stabil üveglapról egyszerűen sarokkal, erősen beletaposni az előtte lévő üvegre. Ha gyenge, törékeny, akkor simán szétreped és akkor a másikra kell lépni. És így tovább, végigsarkazni az egészet. Persze így túl egyszerű lett volna és akkor nem lehetett volna kiírni az összes statisztát az utolsó játék előtt és Gi Hun előtt sem lett volna nyilvánvaló a gyerekkori legjobb barátja sötét jelleme, amit már az első perctől fogva mutattak.

Külföldi oldalakon is egy rakás teóriát gyártottak a nézők. Az egyik legnépszerűbb, hogy az öreg valójában Gi Hun sosem látott apja, aki végig segített neki, hogy megnyerje a játékot, kárpótolva ezzel, amiért gyerekkorában elhagyta.

LambSkewers - 2021. 10. 12. 02:00

@Katyvaszlipp,a gomb azért szakadt le és azért zoomoltak rá többször, hogy tudjuk a rendőr van a maszk alatt. Kapásból az első hasonló megoldás, ami eszembe jut az a Star Wars: Ébredő Erőben volt, amikor az egyik rohamosztagos összevérezi Finn sisakját, ergo megjelölve a nézőknek.

Ha már a rendőr. Remélem a sikernek köszönhetően végre lesz igazi főszerepben Wi Ha Joon valamelyik drámában. Te jó ég, pár hete néztem az új filmjét, amiben sorozatgyilkost játszik, uhhhh. Yesss.

A papi gyanús volt nekem az első jelenettől fogva, plusz a neve Il Nam. Nem néztem utána, hogy jól gondolom-e, de a minimál koreaimból én úgy vettem le, hogy Il=1 Nam(ja)=férfi. Első férfi? Meglepődtem, hogy mennyien nem gyanakodtak rá, főleg annál a résznél, amikor kiabál ott az ágyak tetején, hogy elég a gyilkolásból. A Frontember hallgatott rá egyből és felkapcsoltatta a lámpákat. Akkor lettem benne majdnem teljesen biztos. A maszkos résznél, amikor mutatják a kezét, akkor már 100% volt a dolog.

Shyllard - 2021. 10. 12. 12:35

@LambSkewers Teljesen igazad van, visszagondolva nekem is már leginkább ez az ágyon kiabálós jelenet ugrott be. Ott alapozták meg legjobban a sorozat végi csavart, viszont számomra sajnos még ennek fényében is elvette az élét a fsz és az ő kapcsolatának.

katyvaszlipp - 2021. 10. 12. 15:49

Hát nem tudom, akkor ez a nézők hülyének nézése, anélkül is tudni lehetett hogy ő a rendőr, mert nem túl magabiztosan mozgott, kilógott a többi közül eléggé:)

Én azt hittem majd az alapján fognak rá gyanakodni, számonkérni, valami ilyesmi.

Ez a beépülős szál nálam nagyon vérzett, azért jegyeztem meg.

LambSkewers - 2021. 10. 12. 19:27

@Shyllard Remek csavar lehetett volna, ha a végén egy jó jelenetet kapunk kettejük között. Szerintem én azért is gyanakodtam egyből, mert ismerem hogyan írnak a koreaiak forgatókönyvet. Az esetek nagy részében az apafigura/mentor a főgonosz, de ezekben a helyzetekben mindig kapunk egy erős, érzelmekkel teli jelenetet/végső leszámolást. Ezt az ágyban fekvős, beszélgetős szembenézést úgy éltem meg, mint amikor a sütőben gyönyörűnek tűnő piskótát kiveszed és összeesik. Csalódás és pazarlás.

Almáspite - 2021. 10. 13. 01:29

Amúgy csak nekem tűnt fel, hogy az utolsó játék nem volt kolötelező? Nem indult el a visszaszámlálás, senki nem mondta el a szabályokat, nem kérték őket konkrétan semmire. Talán tévedek?

Shyllard - 2021. 10. 13. 10:35

@LambSkewers
Na ezt mondjuk nem tudtam, akkor ez a csavar úgy fest tényleg a származási ország történetmesélési sajátosságaiból származik.
@Almáspite
Értelmezésemben itt ugye két lehetőség volt: vagy közösen kiszállnak, esik minden pénz, vagy pedig valaki győz. Amennyiben úgy döntenek, hogy nem játszák le a játékot, akkor nincs győztes.

Gery89 - 2021. 10. 13. 13:14

Talán a 10. próbálkozásra sikerült végignéznem. Pedig a “műfajt” imádom, de ez nekem semmit nem adott.

winnie - 2021. 10. 13. 15:15

uhh, azért ennyire erős globális sorozatkínálat mellett, szerintem már második nekifutásra is el kell engedni azt, ami nem jön be:(

piszkosfred - 2021. 10. 14. 14:24

Teljesen egyetertek a fenti kritikaval (nem is ertem, hogy a VIP-eket hogy gondoltak, amikor a sorozat tobbi reszenek megfelelo melyseget adtak)

De amit meg akartam emliteni: ebben az interjuban beszel arrol a keszito, hogy merre mehet a masodik evad, ha lesz (nyilvan barmerre :))

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/squid-game-creator-season-2-meaning-1235030617/

ayren - 2021. 10. 14. 19:28

Aldo
“A középen való egyensúlyozás helyett még egyszerűbb lett volna a már biztos, stabil üveglapról egyszerűen sarokkal, erősen beletaposni az előtte lévő üvegre. Ha gyenge, törékeny, akkor simán szétreped és akkor a másikra kell lépni. És így tovább, végigsarkazni az egészet.”

Nem jól emlékszel: túl nagy távolság volt az üveglapok közt, azért kellett ugraniuk. Nem lehetett itt lábbal átnyúlva megsarkazni stb a soron következőt, túl messze volt.
Az üvegszakértőnek is el kellett dobnia az üveggolyót, ha karnyújtásnyira lett volna a következő üveglap, meg is kocogtathatta volna vele

bbbence - 2021. 10. 18. 10:43

Már az első játék közben is gyanús volt nekem az öreg, hogy vigyorogva szaladgál. Oké, hogy neki kvázi tét nélküli volt, de basszus nem szaladgálok vigyorogva miközben körülöttem mindenkit gyilkolásznak agyba-főbe

Isaac - 2021. 10. 19. 11:52

Az üveghidas részhez:
azon gondolkodtam ,ha a “mészárlás” nem lett volna sokkal többen jutottak volna el a hidas próbáig (a legrosszabb esetben is az első 15 hal meg) , bár gondolom akkor lehet nem ez a próbatétel lett volna feladva :D

Gery89 - 2021. 10. 20. 01:19

@Winnie
Teljesen igazad van, de annyira akartam szeretni!!! :)

strami - 2021. 10. 22. 17:49

Összességében nagyon tetszett a sori, hamar ledaráltam, és a kritikával maximálisan egyet értek, kb. ugyanazokat a gondokatokat írnám meg még egyszer, ha részletezném a véleményem.

Viszont bennem egy olyan kérdés merült fel, hogy az öreget ugye nem lőtték volna le, ha veszít, mint ahogyan az üveggolyós játékban nem is tették. De mi lett volna, ha a kötélhúzásban veszítenek? Ott a pirosak se nagyon tudtak volna mit tenni, ha lerántják a pasit.

Aldo - 2021. 10. 22. 18:01

A kötélhúzós jelenetnél látszik, hogy nem volt lakat a csuklóján, tehát a többiekkel ellentétben nem volt odabilincselve a kötélhez.

Sacagaweas - 2021. 10. 31. 16:50

Valaki tudja, hogy a Frontmant miért nem ölték meg miután levette a maszkját? Mert ez az egyik szabály, hogy ne fedjék fel a kilétüket senki előtt. Örülök, hogy él, de nagyon nem értem miért.

Kobun - 2021. 10. 31. 18:56

@Sacagaweas: A frontman csak a végén veszi le a maszkjat a testvére előtt, akit emiatt le is kell lőnie. A mögötte állok nem látják az arcát.

Nekem amúgy összességében egy 7/10. A VIP-k érkezéséig hozta a 9-et, de utána teljesen értelmetlen lesz. Az uveghid nem játék, csak szerencse. Oda semmi tudás nem kellett, így “inkorrekt” a “szervezés” részéről.
Az uveggolyosnal tényleg annyira hiszékeny vagy, hogy odaadó megőrzésre a golyókat? Nemar.
A rendőrt a 6 követő pont kiszúrja egy rohadt nagy szigeten, hogy hol keresi a térerőt? :)
Az öreg egyértelmű volt. Kellett lenni egy belsős embernek, és csak ő lehetett…

Sacagaweas - 2021. 11. 01. 03:37

@Kobun Na igen, de a testvére meg kimondta a nevét. Szóval ha nem teszi hülyének magát mindenki mögötte, akkor pontosan tudják már, hogy ki ő.

Amúgy az üveghídra néztem, hogy senki nem tudott elfogadható megoldást. 16 (+1 aki pont előtte kötötte fel magát) játékos és 18 üveglap. Mintha direkt arra mentek volna, hogy senki ne maradjon. Mondjuk azon röhögtem, hogy bárkit löktek mindig a törékenyre lökték. Mekkora lett volna, ha Mi-nyeo és Deok-su egy edzett üvegre esik.

A “pozitív” főszereplők közül Sang Woon kívül senkinek nem esett le, hogy csak egy túlélő lehet. De azt hiszem másoknak sem. Már a kötélhúzásnál röhögtem, amikor bemutatta a csávó a feleségét. Kimenekültek első alkalommal mindketten aztán úgy gondolták, hogy egy “csak egy maradhat” játékban ketten vesznek részt? Miért?

gman - 2021. 11. 06. 13:47

@ Sacagaweas

Nem csak egy túlélő lehet, akár húszan is nyerhettek volna. A fináléra végülis hárman maradtak talpon. Az, hogy a főhős próbált összeállni az északi csajjal, az kívülről nézve nemcsak önzetlen közeledés volt, hanem igenis volt benne számítás is: ha ketten támadnak, vagy védekeznek a másiknak jóval kevesebb esélye lett volna. Ezért például a házaspár simán megnyerhette volna a játékot.

Amíg a főhős a fináléban – mikor már győzött – abba akarta hagyni, hogy megmentse az ellenfelét, akkor lépett át a saját árnyékán és nőtt a játék fölé, mert addig a győzelemre lelketlenül spekuláló játékos árnya őt is sújtotta. Az üvegszakértő lelökéséből a főhős is profitált, mert ezzel belakhatta az erkölcsi felsőbbrendűség terét és a lányt maga mellé állíthatta. A játék lényege, hogy amíg a győzelem hajt, addig a szociopata szerepéből kilépni nem lehet. Ennek fényében zseniális húzás szerintem az öreg visszahozása és főmuftivá tevése. Ezzel a fordulattal nyer valódi mélységet a sztori.

Alice - 2021. 11. 07. 19:00

Ma fejeztem be a sorozatot. Hogy ennek mekkora zenéje van! Talán az tetszett a legjobban benne, annyira különleges hangulatot, atmoszférát adott az egésznek a látvány, a színek és a hátborzongató maszkos emberek mellett. A sztoriban és a mesélésben voltak bénaságok, de ezzel együtt is tetszett. A játékok közül a legizgalmasabbnak a kötélhúzás taktikázását találtam, ahol a gyenguszabb csapatnak szurkoltunk és annyira jól össze is a rakták, le a kalappal.
Ami szvsz még különleges hangulatot adott, h szinte csak idősebb, kb. 40 feletti korosztályból voltak a szereplők a maguk kiégettségével, gyengeségeivel, sokszor teljesen ellenszenves tulajdonságaikkal. A zakkant nő (212) kivételével, aki már túl színpadias és nevetséges volt nekem, minden színész jónak tűnt, a főhős telitalálat.

Pár gondolat: A rendőr srácra több időt szántam volna, az egy dolog, hogy minimum szuperhősnek kellett volna lennie, hogy mindezt így összehozza, pláne, h. nulla infója volt, amikor beépült, de itt annyi minden érdekeset mutathattak volna még.
A VIP-seknél fura volt, h. miért nem élőben nézhették vmi páholyból vagy közelebbről vhogy. Eljöttek otthonról a képernyőjük elől egy másik képernyő elé tévézni? Persze így legalább beszélgettek :)
És igen, az utolsó rész nagyon kilógott a sorból, ott a legütősebb pillanatokat nekem végül az idős nénik jelenetei adták. Egy kis happy endet elviseltem volna vagy ha több játékos marad. A folytatásnak is több értelme lenne úgy.

Az Alice in Borderland hangulata és feszültsége, rejtélyei nekem jobban bejöttek, de jól megférnek egymás mellett, mindegyikben vannak elképesztően jó elemek.

Alice - 2021. 11. 07. 19:13

utóirat. A Netflix cselesen nem feliratozta angolul azokat a részeket, ahol angolul beszéltek a népek, pedig illett volna attól még :)

Sacagaweas - 2021. 11. 13. 00:37

@gman:
Amikor a rendőr olvassa az aktákat, úgy tűnt, hogy minden évben csak egy nyertes volt. A játékmesterek eléggé beavatkoztak a játékokon kívül is. Pl: direkt kevés ételt osztottak, vagy a steakkést otthagyták, plusz még a hidat is úgy robbantották fel, hogy megsérüljenek a túlélők.
Eleve a hidat sehogy nem lehetett volna legyőzni úgy, hogy sokkal többen maradjanak életben, hisz miután az üveges csávó 3-at már azonosított és “pont az utolsónál” kapcsolták le a lámpát.
Gondolom, akkor nem csak ennél a játéknál folytak bele így és ezért maradt mindenhol csak egy nyertes. Persze a hivatalosan lehet több túlélő, de gyakorlatilag szerintem nem.

gman - 2021. 11. 16. 23:03

@ Sacagaweas

Az üveghidas játékról először én is azt hittem, hogy direkt csak szívatás, és az is, mert az fej vagy írás helyzet, az orosz rulett kevésbé rizikós, de mégis volt egy üvegszakértő és ha valaki megtartotta volna az összes üveggolyót, akkor az lett volna a legegyszerűbb kihívás. Az összes többi szószerint gyerekjáték, de a hidast szakértelemmel könnyedén ki lehet pipálni.
De igaz, nagyban tettek a szervezők, hogy hulljanak a játékosok, bár csak közvetetten nyúltak bele, végső soron ügyességgel, egységgel elviekben meg lehet csinálni úgy, hogy többen jussanak el a végjátékba.

De azt mennyivel könnyebb elhinni a sorozatnak, hogy mindig egy győztes volt, vagyis hogy valaki mindig nyert és nem volt olyan, hogy mind meghalt, mint azt hogy kettőnél több finalista volt?

Mom - 2021. 11. 20. 23:30

Na jó, legyőzött a hype, és végignéztem. Még azt se mondanám, hogy különösebbn nehezemre esett, habár rohadt hosszúak az epizódok, és idokolatlanul sok a kitartott kép.

Viszont utólag visszatekintve ez egy kalap sz@r volt. Semmit, de semmit nem magyaráztak meg, a felmerült kérdésekből és még a valamennyire “kielégítő” végtől is megfosztottak.

Ha már a Battle Royalt emlegették, akkor igen, úgy kell megírni egy történetet, hogy legyen benne megfelelő motiváció, meg olyan karakterek, akikért szurkolni lehet… és még sikerült válaszokat is adni úgy, hogy az utolsó jelenettel mégis nyitvahagyták a folytatást (a könyvre gondolok, a film vacak volt, arra nem emlékszem, hogy ott hogy zárták le)

Mom - 2021. 11. 21. 08:21

Némileg lecsillapodva azért írok pár konkrétumot is, hogy szerintem ez miért egy harmatgyenge alkotás és csalódástkeltő sorozatélmény.

A karakterek kedvelhetetlenek. Még csak szurkolni sem lehet igazán senkinek, mert vagy nem tudunk róluk szinte semmit, vagy amit megtudunk, attól inkább ellenszevesebbekké válnak.

A haldoklást a legtöbben jól adták át, de az előtte lévő hisztit egyik másik színész esetén rossz volt nézni. Nem mondom, hogy nem reagálnának így emberek, csak rossz volt nézni a rengeteg értelmetlen könyörgést, miután gyakorlatilag öngyilkosságot követtek el.

Ez teljesen szubjektív, és nem is tehetnek róla, de a koreai nyelv (amihez most először volt szerencsém nagyobb mennyiségben) csomó szava úgy hangzik, mintha affektálnának aaaAAAaaa amitől csak még idegesítőbb volt egy csomó párbeszéd.

A főszereplő konkrétan egyetlen egyszer tudott magán felülkerekedni, amikor az öreget választotta a golyózásnál. Írták, hogy a végén örökbefogadta a lány öccsét. Igen, egy évvel később! Mégis mi a francért nem oda vezetett a második útja? Főleg, hogy nem is vette magához, hanem ráhagyta a halas nőre! A helyes cselekedet nem az lett volna, hogy ül egy évig a pénzen, és közben sajnálja magát, hanem az, hogy elhozza a fiút, kifizeti az adósságait, segít a halas nőnek, aki úgy bánt vele, mint a fiával (ha már a saját anyját kutyába se vette) és utána sajnálja magát, esetleg végre levon valami tanulságot és mondjuk a lánya után megy amerikába. Vagy legalább a végén eljut végre a lánya születésnapjára az ígéretek helyett!! Tehát összegezve karatkerfejlődés nulla. Egy cseppet sem érdekel, hogy mit csinál a következő évadban, remélem visszamegy lelövetni magát.

A zsarunak szurkoltam, hogy megmeneküljön, és ha nem olyan lusták az írók a szigetnél, hogy ott hagyja a ruháját a parton, és új bújkál a fák között (!), hogy több száz méterről kiszúrják, akkor sikerülhetett is volna. Így ez a szál sehova nem vezetett, a testvér szerepére nem kaptunk magyarázatot és nem tudjuk, hogy sikerült-e elküldeni a felvételeket. Emiatt biztos nem fogom megnézni a következő évadot, hogy hátha ott kiderül, hiába próbáltak ezzel az újabb off screen halállal becsalogatni a kelepcébe.

Ami a motivációkat illeti: a játékosokról itt most ne is beszéljünk, tudom, hogy minél kevesebb tulajdonod van, annál inkább hajlandó vagy kockázatot vállalni, és úgy érezték, nekik megéri a 456/1-hez esély azért a temérdek pénzért. De beszéljünk az öregről, aki az egész mögött állt. Miért? Unatkozott, ennyi? Aha… Mások is unatkoznak, de nem kezdenek ezért gyilkolászásba, csak mondom. Ha annyira játszani akart, miért nem fizetett valakinek, hogy gölyózzon vele? Arról nem is beszélbe, hogy milyen agyhalott legnagyobb vágya, hogy gyerekjátékokat játszhasson vadidegenekkel? Összegezve: a motivációk kibontására nem fordítottak figyelmet, így a miértek megválaszolatlanul maradtak.

Ahogyan az sem derült ki, annak ellenére, hogy alaposan a szánkba rágták, hogy miért is olyan fontos, hogy egyenlőek legyenek a játékosok és demokrácia legyen? Komolyan az volt a nagy tanulság, hogy ezek a szerencsétlenek bármire hajlandóak a pénzért, a gazdagok meg felszínes szemét emberek, akik azt képzelik, bármit megtehetnek? Hol is láttam már ezt korábban? -.-

Annyi volt a terv, hogy alapul veszik a Battle Royalt, a Hunger Gamest, meg a többi azonos vázra épülő sztorit, koreai gyerekjátékokkal egyéniesítik, és leforgatják? Ennyire lusta írói munkát nagyon régen nem láttam (szerencsére). A sokkal jobb felhozatal ellenére megdöbbent, hogy mennyire zabálta a közönség. Jó persze, azok nem mostani netflixes sorozatok, hanem régebbi könyvek és filmek, de minőségi, kidolgozott művek, amik messze sokkal jobban nyúltak az alapötlethez, ami százszor megénekelt, semmi világmegváltó újdonség nincs benne, emiatt pedig pont azokkal a részletekkel lehetett volna kitűnni, amik a Squid Game-ből teljesen hiányoztak.

Azzal ahogy elvarratlanul hagytak teljes átívelő szálakat, hogy nem magyarázták meg a motivációkat, hogy senki nem vont le a végén semmilyen tanulságot, és még a túlélő főszereplő sem feljődött sehova, gyakorlatilag értelmetlenné tették azt a bruttó 9 órát, amit rászántam a sorozatra (és már sosem kapom vissza). Engem nem tud lenyűgözni a látványorgia, meg az érdekes szögből felvett jelenetek. Nem gyönyörködni akartam, hanem “szórakozni”. Ehhez pedig az íróknak mutatni kellett volna valamit azon túl is, hogy tudnak csontot lerágni. Komolyan feldühít, hogy azt hitték, ennyivel jól végezték a dolgukat, de talán még ennél is jobban bosszant, hogy úgy tűnik igazuk lett, mert tényleg bődületes tömegek esetek hanyatt ennyitől is. Mi lett volna akkor, ha van történet is…

Aldo - 2021. 11. 24. 22:32

A dossziékból előkerült egy táblázat a korábbi játékokról, amit ki is nagyítottak. Ott egyértelműen látszik, hogy mindig csak egy győztes maradt, bár elvileg maradhatott volna akár 10 is, így a pénzt a végén annyi részre osztják szét.

Roxi - 2021. 11. 27. 19:20

Nagyon jó sorozat volt,az első két rész megnézése után,napközben is ezen agyaltam,nálam ezt csak kevés sorozat éri el. Sajnos a vége felé azért kezdett kiszámítható lenni. Azzal mondjuk megleptek,hogy egyes játékos áll az egész mögött. De az pl. elég korán sejthető volt,hogy zsarutesót nem a játékosok között kell keresni. Ha az utolsó kettőben a főhős és az észak-korei kiscsaj marad,akkor még izgalamas lett volna,hogy melyik éli túl. Így boritékolható volt. A rendőr valószínű életben van,hiszen kulcscsont tájékon lett meglőve.

Shannen - 2021. 11. 29. 11:10

Beletelt bő egy hónapba mire sikerült végignézni, de abszolút megérte.

Az óriái sikert és hype-ot ugyan nem értem, mármint arányaiban túlzónak tűnik, de sima 8/10-es sorozat, ami könnyen ajánlható mindenkinek, akit nem riaszt a túlzott erőszakosság.

Semmiképp nem éreztem úttörőnek vagy hihetetlenül üditően frissnek, hiszen egy jól bejáratott sémát vett elő és csak itt-ott csavart rajta valamit. Inkább a stilizáltsága fogott meg, és a grandiózussága, amit sikerült valahogy mégis személyes szinten tartani. Igen, lassú volt az első két rész, én is kicsit húztam a szám, de valóban kellett, hogy megalapozzák a karaktereket. A színészek nagyon jók voltak, a VIP-ek tényleg szörnyen üresek voltak, de nekem a vége csavar is tetszett.

Mondjuk pont a vége volt, ami remekül illusztrálta, hogy bár tetszett az évad, azért nem dobtam hátast tőle, ugyanis nem elég, hogy egyáltalán nem foglalkoztatott a ‘ki áll az egész mögött?” kérdés, de amikor kiderült, azt is egy vállvonogatással elintéztem.

Azt meg nem értem, hogy miért merül fel bárkiben az, hogy Gi-Hun visszamegy még egyet játszani, hiszen ő most le akarja buktatni őket, ráadásul vissza se engednék. Nyilván valami más módon próbálna ennek az egésznek utánajárni.

Kicsit sajnálom, hogy ez lett a vége, jobban tetszett volna, ha most az egyszer a lányát teszi meg prioritásnak és ha a készítők nagyon akarják, akkor ezer más módon is lehetne folytatást csinálni Gi-Hun nélkül.

Terranic - 2021. 12. 16. 00:45

Rendesen nem értem, mi ez a nagy hype ekörül a mérhetetlenül gyenge sorozat körül? A “színészi játék” kritikán aluli, a sztori faék egyszerű, ilyesmi elmebeteg játékos/gyilkolós filmből már a 80-as években is láthattunk jópárat, nyilván nem 100% ilyen megoldásban, de semmi rendkívüli nincs ebben az egészben. A brutalitás ma már önmagában kevés -nem mintha valaha is elég lett volna bármire-, az egyes részek már az elején is vontatottak voltak.
A rendőr csávónak a kompon előadott magánszáma egy vicc volt, egy kis zárt tértben ahol épp akkor száll ki az autókból a többi katona is, észrevétlenül ki tudja nyírni az egyik szkafanderest, majd szintén észrevétlenül át tud öltözni, majd szintén észrevétlenül ki tudja vonszolni a kocsiból, és szintén észrevétlenül be tudja dobni a vízbe. Miközben a többiek ott masíroznak a fedélzeten és még mutatják is, ahogy a sok álló autó között az egyik vadul billeg…aha, Epic! A cukormázas játéknál pedig, miközben a katonák árgus szemekkel figyelik a játékosokat, az egyik csaj gond nélkül tud öngyújtózni lebukás nélkül. Aztán ezt a hülyeséget még tovább fokozzák azzal, amikor átadja az öngyújtót a gengszter csávónak. Aki mellett ott áll egy katona de nem veszi észre az odadobott PIROS! öngyújtót a Sárga!! homokban. Majd snitt, és a csávót egy mesebeli teleportálás után már a lépcső alatt látjuk suttyomban öngyújtózni, pedig már több katona van a szobában mint élő játékos, de továbbra se látja senki ezt az egészet…Parádés komolyan!

Valaki árulja már el nekem kérem, mi a fenét zabál ezen a ZS kategóriás középszeren a fél világ?

winnie - 2021. 12. 16. 08:38

“Valaki árulja már el nekem kérem, mi a fenét zabál ezen a ZS kategóriás középszeren a fél világ?”

Konkrétan a posztodban ott a válasz. Mindössze arról van szó, hogy sokan megnézték. Amire a legjobb példa az, hogy még te is megnézted. Többek között azért nézik meg sokan, mert ahogy te, sokan olvasták, hogy sokan megnézték, ezért ők is megnézték, hogy mit néznek ilyen sokan. Nem arról van szó, hogy ez a legjobb sorozat, csak arról, hogy mennyire nézett.

Arra, hogy miért nézték meg sokan, nincs konkrét válasz, ahogy írod, a brutalitás kevés. Egész egyszerűen ennek a sorozatnak összejött a dolog, hogy kelló embertömeget érdekeljen. Nyilván, mivel ilyen sokan nézték meg, ezért nem sok olyan idei új sorozat van, amit ilyen sokan tartanak nagyon jónak – és biztos, hogy egy olyan sorozat sincs az idei újonc kínálatból, amit ilyen sokan tartanának nagyon rossznak vagy nagyon közepesnek.

De számon kérni nem érdemes ilyesmit. Mondhatni minden egyes sorozatot néznek több millióan. És más sorozatok is vannak, amiket nem tudsz értékelni. Ez is ilyen, bumm neki, előfordul, ízlések és pofonok, mindenki másra rezonál. De senki nem fog olyat válaszolni a kérdésedre, amire azt mondod, hogy “jogos, így már értem”. lehet, hogy sokan nem láttak hasonló, és új volt.


a fentiekkel szembemenve azt már most kijelenthetjük, hogy a sorozat azért fel fog tűnni pár díjátadón, főleg a színészeknél (akikről viszont sokkal általánosabban tartják, hogy elég jók voltak).

Vanos - 2022. 02. 01. 18:25

Én is csak azért ültem neki mert akkora hype volt körülötte, de nem bántam meg egy percig sem. Szerintem ez egy nagyon jó sorozat volt, jó színészi játék, szép képi világ, karakter fejlődések pozitív illetve némelyeknêl negatív irányba, történet vezetés, csavarok. Nekem a vége csavar is tetszett, hogy az öreg úr állt az egész mögött. Egy kicsit fűrészes beütése volt, hogy az első sorból jó nézni a játékot. A második évad tuti nem lesz ilyen színvonalú, túl magasra rakták a lécet az első évaddal, persze azért biztos megnézem azt is. A szinkron is teljesen jó volt, illett az adott szereplőkhöz. Összességében nagyon bejött az egész amit láttam. Részemről ez egy 9-10 pontos sorozat. Kellemesen csalódtam a koreai filmgyártásban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz