login |

New Amsterdam: kezdett a 4. évad

2021. 09. 23. 19:20 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindössze 14 epizódos harmadik szezonnal érkezett az év elején a New Amsterdam – Vészhelyzet New Yorkban, ami a 20 és 18 epizódos első, ill. második évadokat követte. Reméljük, nem fogják idén tovább követni a sormintát, annak ellenére, hogy a Netflixre is nemsokára érkező, itthon egyelőre csak tévés premiert kapó S3 hosszával sem volt különösebb probléma. De ha valami jó, akkor nem érjük be országos téren folyamatosan rövidülő szezonokkal, nem?

Durva belegondolni, hogy már a negyedik szezont kaptuk. Repül az idő, hiszen még erősen ott az emlék, mennyire élveztem a pilotot és mennyire ütősen zárt az első évad. Az ötödik még zsebben van, egy ideig nem kell elkezdenünk félni a sorozat sorsát illetően. A kérdés már csak az, hogy a három évados berendelés jó ötlet volt-e, kitart-e az még pár tucat részen át, ami miatt szeretjük a sorozatot.

A premier kissé aggódással töltött el, ugyanis annak ellenére, hogy a kezdőpillanatokat imádtam a dobpergéssel és poénos elszólásokkal, valahogy nem kecsegtetett túl sok jóval. Mintha nem állt volna még készen a sorozat a visszatérésre. Vagy csak én zökkentem ki az NA nézéséből? Folytassuk a tovább mögött spoileresen.

A kezdőjelenetből megtudtuk, hogy vége a karanténnak, visszatérhetnek a New Amsterdamba a dolgozók, melyek közül az elpuhultak munkahelyi edzőteremre vágynak, mások pedig újra hozzá kell szokjanak a mindennapi fürdéshez. A humoros jelenetben megmutatták, ahogy Max igazgatóként meghallgatja a többieket, a pörgős hangulata pedig egyből elvitt annyira, hogy el is felejtettem, mekkora cliff maradt tavalyról.

Az epizód egyszerre ugrált a múltban és a jelenben, amivel semmi probléma nem volt, hiszen remekül kiegészítették egymást – például Sharpe a jelenben nem igazán jelent meg, s csak később tudtuk meg, hogy az angliai útja hatására az Egyesült Királyságba költözött már, miután Max-szel való kapcsolata végre beteljesedett. Egészen tüzes (majd aranyos) jelenet után tudtuk meg, hogy már nem a New Amsterdamban dolgozik.

Húztam is a szám, elvégre tavaly is elbúcsúzott az egyik munkavállaló (Reynolds), és míg nála valamennyire hihető volt, hogy kilép, annak semmi esélye, hogy Sharpe hosszútávon valóban máshol éljen és dolgozzon, de ezért a premier csattanója sem tudott ütni, ahol Max eldöntötte, elköltözik Helennel – a gyerekét bátran vinné, mert ez szerinte csak egy kaland.

Szóval újra eljátsszuk, hogy elköltözik néhány karakterünk, majd néhány epizód után mégis “vissza kell térniük” és újra együtt lesznek a többiekkel. Mondjuk Max és Sharpe távozása érdekes változásokat hozhat a kórház életébe, teljesen új vezetőkkel felforgathatják a dolgozók életét.

A többi állandónk közül ugye Reynolds tavaly kapcsolatba keveredett egy házas nővel, akinek férje tudtán kívül most arra buzdítja, hogy ne hagyja veszni Floyd ezt a kapcsolatot. Iggy nem fogad több beteget, viszont oktatóként még dolgozik a kórházban – na meg nem kellett sok idő, hogy újra (nem hivatalosan!) régi szerepébe bújjon, ugyanis a hidegrázós jeleneteket hozó Mary belekényszerítette a szerepbe.

Bloom maradt hátra (mert ugye Vijay tavaly kiszállt), aki mellé rezidensek kerültek, többek között a barátnője. Vele természetesen kivételez(ett), a többieket viszont simán földbe tiporta, amit rettentően furcsa volt látni. Tudjuk, hogy Bloom nem az a kedveskedő orvos, kiáll az igazáért és harcol mindenkivel, ha kell, de azért eddig volt indoka, most meg úgy mutatkozott be, mint az olyan alakok, akik az első munkanapunkat rémessé teszik.

Persze ebből a szálból és Reynolds-éból még bármi lehet, de ezek egyelőre nem azok, amik miatt a körmömet rágom. Ahogy Helen és Max sztorija sem, akármennyire is próbálják gamechanger-nek beállítani. Iggy szálában viszont van potenciál, a lelki sérülések körbejárásával ő mindig remek jeleneteket hozott. Azt viszont még mindig igényelném, hogy többször kerüljenek kapcsolatba főszereplőink, legyenek közös történetszálak, ne csak a szokásos párosnak.

Ja igen, bedobtak egy robbanást és egy gyújtogatót is a premierbe, amikkel a COVID utóhatásait próbálták ábrázolni, nem feltétlen rosszul, csak számomra érzelmileg nem tudott igazán hatni. Tavaly keményebb jelenet volt, ahogy Helen mások puszta érintésétől is rettegett.

Meglátjuk, sikerül-e talpra állnia az évadnak, ez most nem lett a legerősebb kezdés, de nem hiszem, hogy tényleg kiveszett belőle örökre az, amit megszerettem a sorozatban. Legalábbis nagyon remélem.

5 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 09. 23. 21:32

Akkor megnyugodtam, hogy nem csak én voltam kissé csalódott az évadkezdés után.
Nehéz megfogalmazni, de valahogy nem állt össze az egész, lehet az időbeli ugrások zavartak be a képbe.
Már alapból a Max-Helen összejövős jelenet, aminek bizonyos szempontból katartikusnak kellett volna lennie hiszen 4 éve várjuk ezt a pillanatot, annyira semmilyen lett, hirtelen nem is tudtam, hogy ugyanazt a sorozatot nézem-e mint az elmúlt három évben, ahol a két karakternek iszonyat jó kémiája volt. Lehet itt az intim-koordinátor kicsit túlságosan visszafogta magát, vagy Ryan Eggold-éknak volt fura a szitu, mindenesetre egy kihagyott ziccer volt az a jelenet.

Ez az Angliába költözés eléggé hidegen hagy, nyilván egyikük se fog távozni, max egy ideig menni fog ez az ide-oda utazgatás meg a se veled-se nélküled dolog. Meg az is fura lenne, ha Luna-t a nagyszülei csak úgy simán hagynák, hogy az apja elvigye (miközben anno még New York-ban sem akarták nála hagyni).

Szerintem Bloom mindig ilyen szokott lenni, itt se extra bunkóskodásról volt szó, inkább csak mutatni akarta, hogy ki a boss. Viszont ezt a barátnős sztoriszálat továbbra sem kedvelem.

Reynolds szintén hidegen hagy jelenleg, egyedül Iggy aki továbbra is értelmes szálat hoz és ez valószínűleg a jövőben is így lesz.

Már az előző évad se volt olyan hú de szuper, mint korábban, szóval egy picit félek, de azért még kitartok.

e-batta - 2021. 09. 24. 12:27

Vijay kiírása miatt minden lelkesedésem elszállt a sorozattal kapcsolatban :(

Mónika - 2021. 09. 24. 17:09

Melyik csatornán adják a 4dik évadott!?

winnie - 2021. 09. 25. 19:24

itthon még nem adják. Amerikában ahogy eddig is, az NBC adja.

Shannen - 2021. 10. 15. 15:53

4×04
Megnyugodtam, hogy a kevésbé jól sikerült évadnyitó után mostanra helyreállt a rend és most már kapjuk a megszokott NA-színvonalat. Az új medical directort nagyon bírom, a Max és Karen közti szóváltások továbbra is zseniálisak, meg Max-et a tavalyi kispadról elkezdték érdemben most használni, és ennek is tökre örülök.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz