login |

Pilot-mustra: Wolfe – 1×01

2021. 09. 23. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Mondjuk együtt hangosan: a britekben lehet bízni, ha epizodikus krimiről van szó.

Nemrég indult a kifejezetten jól sikerült Annika, de a Sky is előrukkolt nem sokkal később egy teljes évados premierrel. És a két sorozat, a Wolfe és az Annike között még komoly hasonlóságok is vannak, bár az, hogy nekem melyik tetszett jobban, elég egyértelmű, de ezt is folytatom, hátha jobban ráhangolódok a különcségeire.

WOLFE – 1×01 – 6,5/10

A Wolfe is, mint az Annika, egy (mondhatni) egyszereplős sorozat, amire mondjuk a főhős nevét tartalmazó cím alapján nem nagy ördöngösség következtetni. Mint az Annika-ban, itt is egy jó pár fős csapattal dolgozik együtt a főhős. Mint az Annika, ez is elég grafikus helyenként. És ebben is kiemelt szálat kap a főhős magánélete. És mint az Annika, ez is helyenként kifejezetten humoros. Mondjuk itt a humor inkább feketébe hajlik, és nem kínosba, és narráció, illetve kibeszélés a nézőnek sincs benne.

Wolfe Kinteh professzor egy halottkém, törvényszéki orvosszakértő, helyszínelő, valamelyik, mindegy, a lényeg, hogy holttesteket vizsgál csapatával, kevésbé látható bizonyítékokat gyűjt és elemez, boncolásokat végez. A csapat tagjai mind értenek valamihez (gőzöm sincs, hogy ki mihez, de volt, aki növényezett, más meg hackerkedett), elég jól kiegészítik egymást, és ami fontosabb, nem csak dísznek vannak jelen, hogy csereszabatos mondatokat mondjanak ki, már a pilotban elég jól megalapoznak mindenkit, szóval konkrét személyiségek vannak.

Az első rész egy ipari húsdarálóba esett ember holttestének vizsgálata előtt azzal kezdődik, hogy Wolfe bemászik egy emeletes ház ablakán – mint kiderül, tőle különélő felesége szexuális szokásai izgatják, illetve az, hogy kivel műveli ezeket a szokásokat, amivel meg is alapoznak egy átívelő dinamikának közte és a nő között.

Wolfe megszállottsága az élet más területein is tetten érthető, igazából érezhetően nem teljesen százas a karakter, elég ingadozik a hangulata, ráadásul míg a munkájában nagyon precíz, addig magánélet terén teljesen kiszámíthatatlan, bár ahogy látunk később erre példát, szakmai téren sem kell félteni őt, ha őrültségekről van szó.

Bár a pilotot és a körülmények bemutatását egy kvázi újonc érkezésével első pillantásra úgy tűnik, mintha tipikussá akarnák tenni, nem a szokott utat járják be, és ez a kiszámíthatatlanság a teljes első részre jellemző, főleg hangulati téren, hiszen mindig akkor kaptunk könnyedebb pillanatokat, amikor nem számítottunk rájuk, némelyikkomikus megnyilvánulást nem is nagyon tudtam hova tenni.

Nem volt rossz a Wolfe kezdése, de itt hatványozottan igaz volt, hogy karakterizáló a krimi, és a játékidő nagyobb része a főhősre és a csapattagokra ment el, utóbbiak esetében arra, ahogy dolgoznak, vagy ahogy készülnek mondjuk a kikérdezésekre. És épp azért, mert elég jól megalapozták a szereplőket, a pilot felületességét a heti eset kapcsán kivételesen el tudom nézni – több különlegességet is raktak ugyan az ügybe, amik érdekessé tették, de összességében nem volt nagy eresztés maga a nyomozás és az agymunka.

Akinek pedig nem lenne elég csak a karakterdinamika, valamint a guszta esetek prezentálása, az még egy rejtélyes átívelés(ké)t is kap a végére, amivel gőzöm sincs, hogy hova akarnak kilyukadni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz