login |

Pilot: Foundation

2021. 09. 24. 21:00 - Írta: human

241 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Könyves spoilereket a könyves kibeszélőbe érdemes írni.) Bár olvastam az Apple TV+ új, elég drága sorozatának alapjait képező könyveket Isaac Asimovtól, de egyrészt annak már 10 éve, másrészt így is inkább vártam az Alapítványt, mint nem, pedig az előzetesek mutatták azért, hogy miképp álltak az adaptációhoz. Most pedig szembesülhettünk is vele.

A sorozat egy 19 évezrede fennálló birodalom matematikusáról szól, vagyis az általa alkalmazott pszichohistória alkalmazásáról, és annak következményeiről. Gondolom, sok könyvet nem olvasó ül a sorozat elé, de a pszichohistória lényege, hogy a történelmi és társadalmi cselekedetek nagy vonalakban kiszámolhatók, tehát nem közeli apróságokra lát rá, hanem arra, hogy a fent említett birodalom miképp halad majd a távolabbi jövőben.

Hari Seldon ez műveli, és azt számolta ki, hogy a régóta fennálló galaktikus birodalom (amiben rengeteg bolygó van, és emberek milliárdjai), el fog bukni, sőt, ezután olyan barbár, háborúkkal teli időszak következik, ami vagy 30 ezer évig kitart és csak utána jöhet újra béke az univerzumra. Ezt le lehetne rövidíteni 1000 évre egy galaktikus ismerettár létrehozásával.

Igazából a fenti a fő koncepció, és a könyveket sokáig azért tartották adaptálhatatlannak, mert Asimov nem karakterekben gondolkodott sosem, sőt, az Alapítvány-regények azokban kifejezetten nem voltak erősek, hanem érdekes ötleteket bontott ki. Itt is ez áll fenn, egy galaktikus birodalom elbukik, és miképp maradhat életben a remény egy viszonylag szebb jövőre. Mik a lépések ehhez?

A könyvek kőkemény rajongóitól lehet ezért kapni fogok, de a kiadott két rész alapján érdekesen álltak az adaptáláshoz, bár ha én lennék a megrendelő, még mindig nem adtam volna rá pénzt, mert nem elég pop a végeredmény, nincs elég akció – és sajnos a kapott karaktereket akár Asimov is írhatta volna, annyira most bejáratott közhelyek, akiket egyelőre a plot rángat. Ez sajnos pont be is dátumozza a sorozatot, komolyan, 10 év múlva ők lesznek benne a legfeltűnőbbek, míg mondjuk a modern Battlestar Galactica állja az időt. De persze ettől még most kedvelhetjük.

A fenti alapokhoz úgy áll a sorozat, hogy belengeti a jövőt, de utána nyakig merül a birodalom bukását jelentő folyamatba is. Ez a könyvben nem is tudom, vagy 100 oldal, utólag íratták Asimovval, mert az emberek nem értették a történetet a létező Alapítványtól indulva. Tessék, már akkor is követelt előzményt a nép, meg bővebb magyarázatokat – van, ami nem változik! Nem mellesleg a későbbi könyvekben kiderülő dolgok magvait is elvetik a sorozat készítői.

Ez a bukással való foglalkozás kicsit egyszerűbb írói húzás, hiszen érdekes koncepciók helyett inkább a történelmünk sok példáját veszik alapul, és nyilván a Római Birodalom sokszor beugorhat majd nézés közben, hogy tessék nem észrevenni a mai világban fellelhető jeleket, vagy a 9/11 párhuzamot a könyvekben nem szereplő vagy említett jelenetben… Tudom, a sci-fi mindig az aktuális problémáiról is szól, de az egyik készítőre, David S. Goyerre jellemzően ez szó szerintit jelent, nem pedig az általánosabbat.

Írom itt a sorokat, gondolkodom a részeken, és úgy tűnik, továbbra is maradok középen, mert bár nem tökéletesen nyúlt a könyvekhez a sorozat, viszont azt ki lehet jelenteni, hogy ezen két rész alapján nincs az Alapítványhoz fogható sorozat jelenleg tévében. Olyan brutális nagy világgal rendelkezik, ami egyszerűen gyönyörűen van képernyőre álmodva. Érződik a hatalmas birodalom, működik a királydráma, amit az elmúlás is fűt, és működik az Alapítvány létrehozásának szála is.

Konkrétan még az olcsó húzásokat, vagy rossz írói lépéseket is elnéztem simán eddig. A legszembetűnőbbek a random váltások, mert kell az a fordulat. A második részben érhető tetten a legjobban, vagy kivágtak valamit a szövegből, amikor az egyik főszereplő a párjával egy megbeszélésére megy, vagy direkt így volt megírva, de beszélgetnek egy fontos emberi kérdésről, erre hirtelen átváltanak a feszültséget hozó információra, mert az kell majd a cliffhangerhöz is. Amúgy itt rengett meg kicsit a bizodalmam is, amikor történt, ami történt 2. rész végén.

A látvány pedig egyszerűen pazar. Inkább egy gyönyörű világ létrehozására költöttek, nem pedig akciójelenetekre, jó volt nézni a karakterekkel közösen az új dolgokat. A színészekről sem tudnék sok rosszat, nyilván Jared Harris és Lee Peace jó, Lou Llobell pedig remek újonc. Egyedül talán a Seldon segítőjét alakító Alfred Enoch volt gyenge eddig, mert nagyjából 3 arca van. Konkrétan a jó öreg prequel trilógia Anakinja ugrott be róla, kb. Lucas-hoz hasonló színészvezetéssel.

Amolyan 7/10-es óvatoskodás részemről a kezdés, kicsit bomladozik a vakolat, de van rá esély, hogy jó évadot kerítenek belőle.

241 hozzászólás Ne habozz!

Turbo - 2021. 09. 24. 21:11

Könyveket (még) nem olvastam, szóval azoktól kérdezném, akik igen. Mennyre jó eddig alapvetően az adaptálás és mi az amiket változtattak a könyvhöz képest?

Lorci - 2021. 09. 24. 21:31

Olvastam az alapítványt, de sokra már nem emlékszem belőle, de eléggé sokat változtattak.
Maga a sorozat az első két rész alapján rossz. Szép díszlete, szép CGI, jó színészek, de nézem és közben nem érdekel ami történik. Teljesen feleslegesen mutatnak dolgokat amik nem szolgálják a történetet, a látvány leginkább Star wars, az előzmény és az utolsó trilógia meg a spin of-ok és mandaloria sorozatra haja.
Hát én nagyon vártam, de annyira érdektelen az egész, hogy lehet nem folytatom, mert minek, nincs benne semmi érdekes.

human - 2021. 09. 24. 21:38

Turbo: de hát az egész posztban egy csomó szó van erről.

Lordviktor - 2021. 09. 24. 21:58

Eddig erősen közepes , gyönyörű csili-vili világ (tényleg kb a mandalorie szintjét hozz a látványvilág le a kalappal), az első rész első fele pokolian szar de utána beindul szépen, de továbbra is tartom hogy az Alapítvány trilógia olyan nehezen adaptálódik képernyőre hogy érthető hogy meg sem próbálták. Alapötleteket vettek onnan meg egy-két plot pointot de semmi mást, nincs is ezzel baj, csak akkor ne dobjuk már be az első részben az Öszvér nevét akinek ha kicsit is ebben a tempóban haladnak talán a 6.évad tájékán kéne először felmerülnie.

kulup - 2021. 09. 24. 22:15

Salvor Hardin nem lehet nő, ahogy Eto Demerzel vagy Gaal Dornick sem. Az Öszvért én se értem, rendesen összekeverték a kronológiát.
Nyomokban Alapítványt tartalmaz de kb. erre számítottam. Azért nézni fogom, nem rossz.

Energiavampir - 2021. 09. 24. 22:18

Hát nekem kb 10 percig tartott, a szuperjövőben ahol galaktikus birodalom van meg űrhajók, gyertyákkal világítanak..kösz ez nem nekem való.

walaki - 2021. 09. 24. 22:59

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Tényleg parádés kivitelezés, de kár volt az “Alapítvány” nevet adni neki. Ha más lenne a címe, azt mondanám, de jó, így viszont rossz szájízt hagy. (Olvastam és imádtam a könyveket.)

Ami különösen zavart, hogy egy-két ponton homlokegyenest ellentmond a könyvnek, mintha a készítők nem értették volna meg az eredeti mű mondanivalóját.

Például ez: “Még mindig hiszel a matematikában?” A matematika sokminden, de semmiképp sem hit kérdése, ezért ez a kérdés orbitális baromság. Ráadásul egyenesen Seldon asszisztense szájából egy matematikus felé, hát, több, mint übergáz.

Vagy hogy a pszihohistória, ami nem egyéb a könyvben, mint színtiszta tudomány, itt mégis vallásként van beállítva, Seldont messiásként követő fanatikusokkal. Áú, ez bizony nagyon fájt, de szerintem nemcsak nekem.

Azt hiszem, felettébb találó human megállapítása, nehéz ennél ütősebben összefoglalni: “kicsit bomladozik a vakolat, de van rá esély, hogy jó évadot kerítenek belőle”.

winnie - 2021. 09. 24. 23:10

walaki: ha más lenne a címe, akkor sokkal többen kiabálnánk plágiumot:)

viccen kívül, azért nagyon sokan közülünk láttunk már mindenféle adaptációt, és tudjuk, hogy nagyon sokféleképp lehet adaptálni, abszolút követve a művet vagy alaphelyzetet, esetleg karaktereket kölcsönvenni, és minden mást kitalálni hozzá. főleg sorozatos formátumban az utóbbi gyakori, amikor egy könyvből kell 10 évadot csinálni. csak azért, mert más iskola egy adaptáció, mág adaptáció marad, maximum a mikéntje és a foka tér el. plusz ugye attól, hogy 2 rész után ezt érzi az ember, még nem lehet tudni, hogy a folytatásban mennyire fog közelíteni a sorozat az alapanyaghoz.

de persze azt nem vitatom, hogy egy dolog a történeti eltérés, és másik, ha mondjuk filozófiailag tér el valami, ahogy írod. más kérdés, hogy nem valószínű, hogy nem megértés forog fenn azok részéről, akik évek óta bújják az alapanyagot, inkább abszolút kiszámított döntések, mert ezek meghozatala a legnehezebb egy adaptáció esetében. nem véletlen, hogy nem nagyon tekintették adaptálhatónak a könyveket. valamit fel kellett áldozni, hogy azok lehessenek.

Shyllard - 2021. 09. 24. 23:30

Energiavampir: kicsit furának tartom ezt a hozzáállást, hiszen jelenlegi bolygónkol belül is kifekezetten nagy különbségű körülmények között élnek az emberek. Mégha néhány eleme kicsit inog is itt a sorozatnak, azért ez a technológiai elteresek, pláne egymástól sok ezer fényévre lévő civilizációk között nem annyira megbotrankoztató gondolat.

Turbo: az eddigi sorozat nagyja nyomokban sincs az x mennyiségű könyvben benne (gondolok itt előzményekre, meg a Birodalmat taglaló könyvekre, a robotokra, stb.).

Amúgy nekem nagyon kellemes csalódás a két rész (a 2. Végét leszamitva), eléggé tartottam a sorozattól, de szerintem egész jól kezelik az alapanyagot. Őszintén én a gender-swappolást elég tökmindegynek tekintem a legtöbb esetben, sci-fik meg alapból is már bizonyítottan jól működnek női főszereplőkkel. A két rész meg Izgalmas, gigantikus, érződik a súlya a történéseknek is, a klón király pl. Alapból tök jó ötlet. Amennyiben fognak időben előre ugrani évadonként, ez tök jól elsülhet.

Energiavampir - 2021. 09. 25. 00:04

Shyllard:

Elfogadom a véleményed, de nekem már a CSK-ban is viccesek voltak a bazinagy fáklyák az űrhajókban :)
A hasonlatod nem áll meg..A földön se a bankokban, vagy a szerverfarmokban állnak a gyertyák :) Egyszerűen nekem ez hiteltelenné teszi az egészet..ez van. Mást nézek :)

zagloba - 2021. 09. 25. 00:08

Ez bűnrossz volt.
Az első részt még meg tudtam nézni, de a másodikat már csak áttekertem.

Unalmas a történet, érdektelenek a karakterek, nincs értékelhető színész játék sem.
Az már látszik, hogy merre tart a sorozat: így lesz a matematikai zseniből kalandor. Sokat elárul, hogy a galaxis jövőjét meghatározó Seldon-terv kifejtése kb. tizedannyi időt kap, mint a románc.
És így lesz egy unikális ötletből tucat sci-fi.
(Bár hozzáteszem, a lány matematikai zsenialitásából semmit nem láttunk, csak azt, hogy kb. 8 mp alatt megoldja Seldon elméletét, és azt, hogy mindenki mondogatja, hogy mekkora zseni.)
Talán egyedül a császár alakja és története lenne érdekes, és ott az ötlet is jó.

És minden pillanat tele van pátosszal. Mindenki szónokol, kinyilatkoztat, nincs egyetlen életszagú beszélgetés sem. A császár beszéde a 2. rész végén, vagy Seldon szónoklata utastársaihoz. Jaj.

Igen, a látvány gyönyörű, és így már tudjuk is, mire ment el minden energia.

Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen érdekes alapanyagból ennyire sótlan, agyzsibbasztóan unalmas vackot hoznak ki.

Na, nem ragozom, részemről kasza.

Alterego9 - 2021. 09. 25. 01:04

Nekem bejött.

A 9/11 párhuzam sok sorozatban fárasztó tud lenni, de itt nagyon adta magát, ahogy két évtizede mindannyian lassított felvételben követhetjük egy birodalom hanyatlását, remek eszköze volt annak hogy szájbarágás nélkül is átérezhesse a néző a sorozat tézisét, hogy még amikor úgy is érződik hogy egyének akcióznak meg uralkodók hoznak döntéseket, a háttérben ott a birodalmi gépezet elkerülhetetlen inerciája, de a perifériának a geopolitikából adódó kezelhetetlensége is.

Vagy ez volt, vagy egy covid+klíma párhuzam, akkor meg már inkább ez.

A gender swap egyáltalán nem zavar, Asimov szereplőinek amúgy is csak az expozíció volt a funkciója, ami ma egyszerűen gázul nézne ki ha mindegyikük férfi, még szerencse hogy semleges halandzsa neveik vannak.

Demerzel egyébként különösen pont hogy miért ne lehetne nő? Elvégre eleve egy álnév és egy ál bőr, nincs is igazi neme.

Nóra - 2021. 09. 25. 02:20

Alterego9: Amíg egy embert nem konkrétan a neme (vagy más jellemzője) határoz meg, amíg nem hat ki konkrét cselekedetekre, motivációkra, addig szerintem is teljesen mindegy, hogy milyen író milyennek ír meg valakit. Sőt, sokszor még ezen túl sem annyira számít, ha lehet úgy alakítani a sztorit, mert azt tényleg sosem szabad elfelejteni, hogy bár az ugródeszka más története volt, ez már a sorozat készítőjének a története.

Sidoka - 2021. 09. 25. 02:22

Első két rész alapján nekem bejött.
Arról van valami infó hogy hány évadra tervezik?

Shyllard - 2021. 09. 25. 06:12

Energiavampir: bocs, de az indoklásodnak nincs sok értelme, mert amiről én beszéltem az az, hogy konkrétan bolygónkon belül is vannak helyek, ahol nincsenek bankok, vagy szerverfarmok, de egyéb modern technológia, pl. utazás lehetősége már valamilyen formában elérhető a közelében. Szerintem tök rendben van, hogy neked ez a gyertyás téma nem tetszett a sorozatban, de közben meg figyelmen kívül hagyod, hogy mivel te abbahahytad 10 perc után, hogy egy bizonyos formában meg van valaszolva ezeknek az eltéréseknek az oka
Pl.: a galaxison belüli egyenlőtlenségek, források központosítása számomra egy elég nyilvánvaló mutató is arra, hogy miért hanyatlik a Birodalom. De félre ne érts, megértem, hogy számodra ez nem fér bele, viszont az egyenlő szintű technológiai fejlettség nem tükrözné se a valóságot, se a legtöbb sci-fi sztori világát.

winnie - 2021. 09. 25. 07:04

Majd lesz könyves kibeszélő annak kapcsán, hogy mi van benne, mi nincs, meg minden egyéb.

winnie - 2021. 09. 25. 07:04

” Arról van valami infó hogy hány évadra tervezik?”

8, de ez elég fluid minden sorozatnál, és irreleváns lehet, ha nem siker vagy hamar kasza,

Mr Krabs - 2021. 09. 25. 09:22

A könyv nem egy-egy személy, hanem a birodalom és az Alapítvány történetét mutatja be, évtizedes ugrásokkal. Vannak visszatérő szereplők, de az egyik részben még fiatal, a következőben már öreg és tapasztalt, utána meg csak emlegetik, hogy száz évvel ezelőtt mit csinált.
Ha hűek akartak volna maradni a könyvhöz, akkor ezt csakis antológiának lehetett volna megcsinálni.

(Igaz ez az Én a robotra is. Az is egy téma köré szerveződő történetek gyűjteménye, néhol visszatérő szereplőkkel. A Will Smith-féle filmnek nem sok köze van hozzá.)

Golan Trevize - 2021. 09. 25. 10:24

Nem sok köze van a könyvhöz, rendesen össze van kutyulva. Én ki merem mondani, eddig elég sz@r és csak remélni merem, hogy alakul belőle valami, bár sok reményem nincs.

Szeibert - 2021. 09. 25. 10:27

Ez nem volt semmi, ilyen világépítés kéne minden scifiben, elég nagy vállalás, ha ezt végig tudják vinni. Kíváncsi leszek, hogy milyen a készítők víziója, hogy mi mindenre akarnak kitérni. Remélem, hogy nem akarnak túl sokat markolni. Ez így minimum 9/10 volt.

Dors Venabili - 2021. 09. 25. 10:32

Sok pénzt elköltöttek látványra de itt pont nem az lenne a lényeg. A második rész vége után egyértelmű, hogy ennek semmi köze a könyvekhez. Kölcsönvették a neveket és gyártottak egy teljesen más történetet. Ettől még akár jó is lehet, meglátjuk.

Fegyula - 2021. 09. 25. 11:25

Előttem a “csalódottak” már mindent leírtak, így nem ismételek. 20 éve olvastam utoljára a könyveket, nagyon vártam. Kár volt. Két rész után kasza.
A látvány tényleg szép, de azzal nem lehet eladni egy sorozatot.
Talán túl hamar ítélkezek én is, de most még túl nagy csalódás ahhoz, hogy folytatni tudjam.
Inkább előveszem újból a könyveket.

Lacus - 2021. 09. 25. 13:28

Én nem olvastam az Alapítványt, valahogy mindig kimaradt, de most azt érzem, hogy ugyanaz a gond, mint ami a Dűne körül megy, csak fordítva.
A Dűnét olvastam és kb. megfilmesíthetetlen, ennek ellenére az értékelésekben azt írják, elég könyvhű lett. Úgy tűnik az Alapítvány nem az. Ennek az a vége, hogy a Dűne nem lett eredeti alkotás, az Alapítvány meg nem könyvhű. A válóság inkább az, hogy ma már semmi sem jó az embereknek. Én nem olvastam, így nekem bejön. Az emberek többsége szerintem nem olvasta.

Alterego9 - 2021. 09. 25. 13:37

Egyáltalán nem értek azzal hogy a látvány ne számítana egy ilyen sorozatnál.

Az hogy a galaktikus közösség gigászi méreteit, Trantor komplexitását, vagy a a periféria vadságát néhány festői kép egyből vissza tudja adni, (amik mind kulcsfontosságúak a pszichohistória téziséhez) az elemi funkciót képvisel abban hogy a sorozat el tudja kerülni azokat a leíró monológokat, amik (legyünk őszinték) már a regény műfajban is feszegették az élvezhetőség határait.

Nekem eddig olyan érzésem van, hogy a sorozat abszolút átérzi az eredeti történet szellemiségét, és ahol ki is töltötte valamivel, ott az ezt a szellemiséget szolgálja.

Asimov története egész egyszerűen nem Salvor Hardin térdig érő péniszéről és görögdinnyényi heréiről szólt, de nem is Kleón császár családfájáról, vagy arról hogy az egyes POV szereplők mikor hova szaldgáltak és mennyit akcióztak, hanem a porszemnyi életüket távolabbról formáló dinamikákról.

Ezt pedíg a sorozat remekül képviselte minden esztétikájával, minden dialógusával, kezdve a főcímmel ahol a Nagy Emberek hősies szobrait közelről nézve milliónyi apró kavargó porszem formázza meg, vagy éppen rombolja le.

Dors Venabili - 2021. 09. 25. 13:50

A regényekben nekem a leíró monológok pont emelték az élvezhetőséget de szerencsére nem vagyunk egyformák.

Jansey - 2021. 09. 25. 13:59

Mindamellett, hogy napirendre tértem némelyik szereplő nemváltásán, úgy gondolom, ha a sorozatba belerakják a nemek egyenlőségét, akkor egyben hiteltelenné válik, hogy egy nőnek sikerüljön kiváló matematikussá válnia egy vallás és férfi központú világban(viszonyításként Afganisztán napjainkban), ahol még könyvek sincsenek. Ettől függetlenül azért tovább nézem, érdekel, mi lesz belőle.

Energiavámpír azt mondhatja, hogy ugyan különbségek lehetnek helyekből adódóan – így pl a Földön Etiópiában valószínűleg nincsenek túl fejlett megoldások a technológiában -, de ha már van egy űrhajó, akkor ne fáklyák legyenek már világításnak, hisz annak tervezésekor a fényforrásokra is gondolniuk kell a magasan képzett űrhajó tervezőknek.
Ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy ha ez az űrhajó elmegy Etiópiába, ott lehetnek gyertyák.

Én az arányokat hiányolom az első 2 részben alapvetően. Nekem is túl sok lett a romantika, mintha a készítők félnének, hogy nem jön be a pénz, ezért kell bele olyan mértékben, ami szerintem a pszihohistoria magyarázatának rovására megy. De ha megnézzük a Holnap határa Tom Cruise féle filmet, akkor azt látjuk, hogy abban sincs, mégis milyen jó film lett.

Egyelőre nem gondolom, hogy jobb sorozat, mint a See, vagy a Mandalorian. Érzésre alattuk van egyelőre, de azért végignézem.

winnie - 2021. 09. 25. 14:00

“mintha a készítők félnének, hogy nem jön be a pénz”

ilyesmiben biztos, hogy író nem gondolkodik, főleg, hogy a mai modellek nem pénzbejövős alapon működnek. a kreatív döntéseket, legyen bármilyenről is szó, nem érdemes túlgondolni, egyszerűen csak arról van szó, hogy az írók azért írják bele, mert bele akarják írni. itt például meg akarják vizsgálni az adott vonalat, hogy hova tudják kifuttatni, mondhatni konkrétan ők is kíváncsiak arra, hogy mi sül ki egyes szálakból, ha elindítják őket, mert érdekes lehet a vizsgálatok, a gubancolásuk.

winnie - 2021. 09. 25. 14:01

“a sorozat abszolút átérzi az eredeti történet szellemiségét,”

abból, amit goyer mesélt a könyvről, hogy hogy kapta az apjától, és hogy ígérte meg neki, hogy egyszer adaptálni fogja, stb., ebben biztosak lehetünk, mint ahogy abban is, hogy az íróstáb (mindig az az első dolgom, hogy egy sorozat stáblistájánál csekkolom, hogy kiket szerződtettek írónak:) is olyan emberekből áll, akiken nem fogott ki a könyv. ilyenkor értelemszerűen, amikor nekiállnak, vagy 10-20 koncepciót is feldobnak, hogy miképp menjenek neki, míg kiválasztják azt az egyet, amit meg is csinálnak. az biztos, hogy az alapítványnál ez a kezdeti döntés az egyik legnehezebb volt, hiszen tényleg át kellett rágni sok mindent, mert lehet, hogy egyfajta megközelítés üdvözítőbbnek tűnik eleinte, azonban míg a néző csak eddig jut el, addig az írók tovább látják, hogy az adott irány mit hozhat és milyen buktatói lehetnek.

human - 2021. 09. 25. 16:29

” nem valószínű, hogy nem megértés forog fenn azok részéről, akik évek óta bújják az alapanyagot”

miért ne foroghatna ez fenn? attól még vannak képességei egy sorozatkészítőnek, hogy évekig bújt valamit. Goyer karrierje enyhén szólva is ingadozó, az adaptációi is.

“abból, amit goyer mesélt a könyvről, hogy hogy kapta az apjától, és hogy ígérte meg neki”

de hát ilyen szívhez szóló sztorik mindig vannak (fogadjunk más-más sorozatokhoz is beírtad bizonyos változatát), és ha elfogadjuk igaznak (miért ne tennénk) akkor sem sokat jelent, mert ez semmit nem garantál.

human - 2021. 09. 25. 16:38

“Sok pénzt elköltöttek látványra de itt pont nem az lenne a lényeg.”

de ez is lényeg! főleg, hogy nem akciós látványra költötték, hanem sikerült a “főbolygót” korrekten életre kelteni, ami már magában nagy vállalás.

“ahol még könyvek sincsenek”

ugyanazt néztük? a kiscsaj olvasta annak a matematikusnak a prózáit, avagy könyvek kell, hogy legyenek, láthatóan van egy réteg a vízbolygón akik kiveszik az imaköveket és kicsit normálisabbak, ez eléggé szájba is volt rágva szerintem. igazából az egész gondolatot nem értem, hogy ha egyenlőség van akkor hiteltelen a férfi világban, lehet félreértettelek.

Saibot - 2021. 09. 25. 16:39

… de meghoztátok a kedvem a könyvhöz … :)

Dors Venabili - 2021. 09. 25. 17:05

Én 5-6 évente újraolvasom az egészet. Úgy látom eljött az idő megint.

walaki - 2021. 09. 25. 17:06

@winnie: “inkább abszolút kiszámított döntések”

Akkor viszont nagyon nagy a baj, ha szándékosan próbálják a tudományt és a tudósokat vallásos szektává degradálni.

@Nóra: “Amíg egy embert nem konkrétan a neme (vagy más jellemzője) határoz meg, amíg nem hat ki konkrét cselekedetekre, motivációkra”

Itt nemcsak hogy kihat, de konkrétan az egész főszálat erre húzták fel.

@Alterego9: “Egyáltalán nem értek azzal hogy a látvány ne számítana egy ilyen sorozatnál.”

Persze számít, de a jó sztori sokkal fontosabb, a látvány másodlagos, csupán kiszolgálja azt. Nézd meg például a “The Man from Earth” című filmet, nulla látvány, mégis a sztorija miatt az egyik legjobb film. Aztán hasonlítsd össze a “Tenet”-tel, ami iszonyat látványos, de rossz a sztorija, ezért bukta film.

winnie - 2021. 09. 25. 17:43

walaki: szerintem arra céloz, hogy itt nem másodlagos a látvány – viszont a szubjektív dolgokat, hogy mi jó és mi nem, ne hozzuk be, mert az csak hitelteleníti a kommentet. (nyilván OFF és mozi, nem láttam, a tenetet, szóval nem vagyok elfogult, de még én is tudom, hogy mind kritika szintjén, mind nézői fogadtatás szintjén messze van a bukástól – mozis szinten pedig tavaly világszinten és amerikán kívül is úgy volt az 1. vagy 2. legsikeresebb amerikai film, hogy a covid alatt mutatták be első fecskeként. szóval bukásról nincs szó, ergó a következtetés sem állja meg a helyét, hogy azért, mert rossz a sztorija. arról nem is beszélve, hogy filmeknél a sztori hol számít a bukásba? ott a reklám a lényeg. a kritikai bukás meg nem ez a kategória..)

Alterego9 - 2021. 09. 25. 17:50

A Man From Earth egy jópofa kis darab, de egyrészt kényszerből olyan amilyen, mint zéró költségvetéses kamaradráma, másrészt a rendező súlyos hiányosságát is tükrözi.

Nem véletlen, hogy Richard Schenkman nevét nem Hitchcock-al, Tarantinoval és Lynch-el emlegetik egy lapon, hanem zs-kategóriás iparosként.

Persze lehet ilyet is játszani, hogy ha erőszakkal megpróbálnánk szétválasztani egy mindenben nagyon jó film sztoriját és képi világát, és fegyvert szorítanál a fejemhez hogy döntsem el melyik felét adjam fel, de ez olyan mint ha azt kérdeznéd hogy a karjaimat vagy a lábaimat adnám-e fel előbb.

Attól még hogy van egy kevésbé rossz válasz, attól még a filmművészet elemi és kulcsfontosságú része, hogy a képi világán keresztül is meséli el a történetét, és a a története is megerősíti, kontextusba helyezi a kéi világát.

winnie - 2021. 09. 25. 17:56

human: tényleg a “mi van, ha az író tényleg hülye és a kommentelő gondolja jól”?-logika:O nyilván, ha eldöntöd, hogy utálni akarod, hogy azt akarod, hogy ne legyen igaza, hogy hazudik a mocsok, akkor tedd azt, de akkor írd le azt, állj bele.

“miért ne foroghatna ez fenn?”

dettó. ne visszakérdezz, azt én szoktam. ki kell mondani: meg van győződve róla, hogy az ismeretlen kommentelő megértette, és pont a készítő, pont az, aki sorozatot meg akarta csinálni, akinek sikerült eladnia, pont ő nem éretette meg, és volt olyan balszerencséje, hogy pont olyanokat szedett össze írónak, illetve pont olyan producerekkel vette közre magát a produkciós cégekből, és pont azt a szerencsétlen asimov rokont sikerült megszerezni executive producernek, akik nem értették meg.

nyilván benne van. de nem logikus feltételezni az ellenkezőjét? már eleve azt, hogy egy random ember nem érti meg, de még inkább azt, hogy a sok másik emberből van, aki megérti. nem logikusabb feltételezni akár még azt is, hogy valaki nagyon sokáig nem értette, de most, hogy meg akarta csinálni a sorozatot, akkor hirtelen mellékerült valaki, aki megértette vele? ha író lennék és nem érteném, akkor mindenképp olyanokat szerződtetnék, akik tudják fogni a kezemet.

az a fura az egészben, hogy valamiért azt érzem, hogy egyesek csak hasból próbálják kitalálni, mit tud, mire gondol és mit akar mondani a “költő” és nem veszik a fáradságot, hogy elolvassanak a pár tucat interjúból 6-8-at, vagy meghallgassanak a már most kijött néhány epizódból egyet vagy kettőt. igazán rá lehetne szánni 2-3 órát, hogy egy olyan komment szülessen, aminek van alapja, nem?:)

viccen kívül, a mondandóm lényege: nem kitalálni kell dolgokat, hanem tényleg valamire alapozni. aki csak a sorozatból indul ki, az ugyan meg tudja állapítani, hogy valami nem stimmel, de ha az okokra csak tippel és nem megy utánuk, akkor jó eséllyel nem fogja eltalálni őket. az túl egyszerű és hanyag dolog, hogy azt feltételezed, hogy “mer’ hülye az író”. sokszor vonjuk kétségbe a műveik minőségét, de az azért alapvetés, hogy a többségük a többségünknél okosabb bizonyos témák kapcsán. csak szerintem azért feltételezi pár ember az ellenkezőjét, mert nem hallgatja meg azt, hogy milyen mélybemenően tudnak beszélni egyes sorozatokról – és nem csak a sajátjaikról.

Lorci - 2021. 09. 25. 19:23

winnie. Az emberek legtöbbször nem ismerik el, hogy ha rosszul valósítanak meg valamit, hanem megpróbálják megmagyarázni.
Akárhogy is, én megnéztem ezt a két részt és egyszerűen nem értettem, hogy miért mutatnak dolgokat, miért érdekes amit látunk. Meg lehet magyarázni, hogy a nézőben van a hiba, de ez olyan, mint mikor a Monty Pythonban az eladó a döglött papagájt nem akarja vissza fizetni inkább megmagyarázná, hogy fáradt és csak alszik.

walaki a Tenet botrányosan rossz film.

winnie - 2021. 09. 25. 20:50

lorci: persze, de direkt ezért nem is írok arról, hogy milyen a sorozat, illeve az első 2 rész. nyilván lesz, aki szerint jó (vannak ilyen kommentek), és lesz, aki szerintem nem jó (vannak ilyen kommentek). és arról sincs szó, hogy most bárki magyarázni akarja a bizonyítványt a készítői oldalról. el sem fogunk jutni ahhoz a fázishoz, hogy bárkinek szabadkoznia kell (egy író általában nem is fog, hiszen mindenki meg van győződve arról, hogy a tőle telhető legjobbat fogja nyújtani), ergó semmit sem elismerni, mert hiába lesz mondjuk vegyes a fogadtatás, pozitív véleményből a sorozatos műfaj sajátossága miatt mindig több lesz arányaiban – és ahogy halad előre az idő, egyre több.

én csakis a meg nem értés emlegetése kapcsán emeltem fel a mutatóujjamat figyelneztetőleg. illetve azt, a szerintem valóban nem annyira elismert dolgoz hirdetem, hogy ha valami valakinek nem tetszik, az legtöbbször nem abból fakad, hogy aki elkészítette a művet, az nem érti a dolgát (ezért írnak egy sorozatot 10-15-en és nem egy ember) és _véletlenül_ lesz olyan, hanem azért, mert úgy dönt, hogy egy bizonyos írányt fog képviselni a sorozata, azaz _direkt_ lesz olyan, hogy mondjuk nem tetszik valakinek.

EvilHedgehog - 2021. 09. 25. 20:53

Tudom hogy adaptáció, tudom hogy nem lehet 100%-ig visszaadni főleg az alapítványt.

De…

Nem stimmel a core message.. új karakterek, új plot, új idősík, Megerőszakolt karakterek (Raych, Seldon), Daneel felfedése az második epizódban!

Sztem joggal lehet most fanyalogni.

GoT 8. évad szintű csalódottságot érzek. Ott a könyv hiányzott itt megvan a könyv de olyan mintha hiányozna.

Lee Pace jó egyébként…

winnie - 2021. 09. 25. 21:01

EvilHedgehog: igen, ott lehet a pont, ha így van, ahogy írtam fent is, pont erre gondolok, hogy ez az, amit viszont igenis számon lehet kérni, ha a “filozófilag” van diszkrepancia. amit írtál, abba szerintem senki nem tudna belekötni. (és rögtön ezért is lehet érdekes utánamenni a miérteknek, hogy mondjuk miért született ez a tudatos döntés.)

winnie - 2021. 09. 25. 21:08

(ahogy néztem, van hivatalos podcast, anno ígérte az apple, hogy mindenhez lesz, de nem nagyon keresgéltem eddig. majd meghallgatom holnap este futás közben, de ha valaki addig csekkolná, kíváncsi vagyok, hogy mi jön le belőle, totális fogalmatlanság, vagy elvakult rajongás, fanboykodás, vagy valódi hozzáértéssel párosuló megfontoltság:

https://podcasts.apple.com/us/podcast/foundation-the-official-podcast/id1586219793

Jason and David S. Goyer break down the first two episodes of Foundation: “The Emperor’s Peace” and “Preparing to Live.” Goyer gets candid about his personal relationship to the material, the process of modernizing Asimov’s works for television, and why a star bridge is a sci-fi lover’s favorite technology.

——

Én Goyer kapcsán pontosan tudom, hogy mi human véleménye és, hogy sokan miért csépelik, hiszen sokszor bizonyos filmeken látva a nevét ő lesz felelős dolgokért, pedig az, hogy 8-10 íróból kié kerül fel a stáblistába, az csak arbitrációs dolog.

nem azért, hogy nem létező elfogultságomat bizonyítsam, de nem nagyon volt anno véleményem óla, csak tudtam, hogy mit gondolnal mások, és emlékszem, hogy anno még az ikrus pályán futottam a köröket és akkor hallgattam a writers panel podcast egyik részét, amiben ő volt a vendég a The Forest című filmje kapcsán (nem láttam, és at hiszem, hogy az a film abszolút az övé, azt rá lehet verni, ha nem jó), és ott beszélt sorozatról is (ugye da vinci’s demons), meg egyébként más írós dolgokról, amik nagyon érdekesek voltak: https://archive.nerdist.com/the-writers-panel-238-david-goyer/

human - 2021. 09. 25. 21:44

“tényleg a “mi van, ha az író tényleg hülye és a kommentelő gondolja jól”?-logika:O”

nem ezt mondtam :D de minden írót úgy beállítani, hogy mert sokat foglalkozott vele már tuti jót csinált sem megy. Szerintem azon, hogy X kommentelő, aki nem író, miképp próbálja megfogalmazni az érzelmeit, azt is olyan empatikusan kéne nézned, mint az írók védését, és “áh biztos csak arra gondolt”, ahelyett, hogy rögtön kap egy fél oldalas ívet.

“nem kitalálni kell dolgokat, hanem tényleg valamire alapozni. aki csak a sorozatból indul ki, az ugyan meg tudja állapítani, hogy valami nem stimmel, de ha az okokra csak tippel és nem megy utánuk, akkor jó eséllyel nem fogja eltalálni őket.”

de nem is kell, a sorozat kiadásával minden ilyet maga az okos író enged el, értelmezi a néző ahogy sikerül. Igen, frusztrálja őket, ha félreértik őket (bár nem Goyer interjúban, de hallottam már ilyet sokszor), viszont tanulnak is belőle, hogy mit rontottak el (jó esetben), de szerintem iszonyat túlzol folyamatosan amikor az írókat tévedhetetlennek állítod be, meg biztos gondoltak mindenre meg mittomén. Igen, hallgattam interjúkat, érdekesek, de a mű magában kell működjön és nem minden kommentelő kell 3 órát utánanézzen, amikor csak máshogy akarja megfogalmazni, hogy “nekem nem tetszett, mert a könyvben nekem fontos dolgokat rosszul adaptálta”, és erre gyárt egy kocsmaelméletet amit egy pia mellett elsütne a haveroknak, de hozzánk írja be.

MÁs: miért ne kérdezhetne vissza más, csak neked szabad? wtf?

“Én Goyer kapcsán pontosan tudom, hogy mi human véleménye és, hogy sokan miért csépelik”

ezt nem is értem, hiszen a Jumpert vagy háromszor láttam már és imádom, és tessék, Supermant is érdekesen adaptálta, bár ki tudja mit ért a Man of Steelen az ő keze. Lol, még a DaVincinél sem szidtam igazán, hanem pont azt mondtam, amit te, hogy az író azt írta amit írni akart, sőt, fenn sem szidom igazán, hanem még védtem is pár döntését, de nyilván utálom (akit utálok az Alex Kurtzman:), de őt sem tartom hülyének, mert ő is DIREKT csinálja amit csinál)
https://www.sorozatjunkie.hu/2013/04/15/pilot-da-vincis-demons/
mindezek kapcsán egyetlen “írói” tulajdonságáról írtam odafenn és a nem túl mély karakterekről, pedig azért 2 órába elfért volna talán.

De azt nem értem sosem, hogy az írók miért vannak mindig félisten mindenre gondolónak beállítva, amikor rengeteg rossz döntést hozhatnak folyamatosan, hiába értik, nem tévedhetetlenek, csak ugye max 15 év múlva merik majd említeni egy podcastben, de csak ha hivatalosan is elismerten rossz a film/sorozat, hiszen a negativitás nem jó karrierút, szóval mindenki csak a pozitívumokról beszél, és még a rosszban is a jót emeli ki nyilván. teljesen érthetően.

winnie - 2021. 09. 25. 21:46

e a mű magában kell működjön és nem minden kommentelő kell 3 órát utánanézzen”

ezt próbáltam kerülni, hogy bárki ilyesmit higgyen. tudom, hogy senki nem tesz ilyet. nem is kell semminek utánamenni. főleg nem valami után kell ezt tenni. de érdeklődni lehet, akár előzetesen is. nem azért, hogy megváltoztassa a saját véleményemet az értékítéletemet. hanem azért, hogy egy másik véleményt ismerj meg. ld. a szokásos mantrám, hogy a 10/10-es filmjeim esetében nagyon érdekes megalapozott lehúzó véleményeket olvasni. illetve általam szapult/utált dolgokról nem csak pozitív véleményeket, hanem azt is, hogy “mire gondolt a költő”. nem azért, hogy magyarázza a bizonyítványát. nem azért, hogy meggyőzzön. hanem azért, hogy lássam miképp alakulhatott ki ekkora szakadék, és észrevegyek nüanszokat a gondolkodásmódokban.

nem spoileres dolgokat olvasok/hallgatok, nem annak révén lehet gyarapodni, ha az ember plotpointok vagy egyéb írói döntéseket magyaráz meg. hanem abból, amiket a sorozat/film ismerete nélkül mond el valaki, hiszen abból jön le a saját gondolkodásmódja. ebből választ lehet kapni bizonyos miértekre.

egyszerűsítve, amit többször is írtam fent: ha valami másképp történik, mint ahogy egy néző számít rá, annak nem feltétlenül az az oka, hogy az író nem értett meg valamit. jó eséllyel inkább az, hogy sajátdöntést hozott. hogy valamiért egymás között döntve ezt látták célravezetőnek. és ilyenkor az a nagyon izgalmas kérdés, hogy vajon MIÉRT történik így.

el lehet hessegetni az efféle érdeklődésre való törekvéseket, de engem tényleg érdekelni szoktak bizonyos döntések hátterei. ezért nem zenéket hallgatok futás közben, hanem szakmázós beszélgetéseket:)

Zoltánka - 2021. 09. 25. 21:47

Nekem nagyon bejött az első 2 rész (még a feleségemnek is aki nem hard sci-fi rajongó, bár a bsg-t imádta) :D
A gyertyák engem spec nem zavarnak. Miért ne gyújthatna valaki én is gyújtok néha… Gender swapp absolute irreleváns legalábbis a jelen formájában, és ne felejtsük el, hogy az alapmű a 40-es években íródott, így szerintem elkerülhetetlen bizonyos dolgok modernizálása, én magam is olvasás közben többször képzeltem bele többet/mást, hogy megálljon….

walaki - 2021. 09. 26. 02:26

Hű, micsoda posztcunami :-)

@winnie: egyetértek, nem jó a szubjektív véleményt behozni, és nem is akartam. Nyilván szélszőséges példákkal próbáltam szemléltetni a mondandóm, de lehet, hogy nem sikerült jól választanom, elnézést.

A lényeg, amit mondani akartam, hogy szerintem hiába a látvány, ha nincs hozzá sztori, amit lefesthet. Persze akad pár kivétel, mint pl a “Tales from the Loop”, ahol tényleg a látvány az elsődleges, de ez azért eléggé ritka szvsz.

Szerintem itt el kell engedni, hogy Asimov adaptációt néz az ember, mindenki képzelje oda az elejére a “Based on characters by Asimov” szöveget, és úgy élvezhető ez a két rész. A további részeknél meg majd kiderül, mennyit sikerül behozniuk a könyvekből, de ha továbbra is odaképzeljük ezt a mondatot, akkor az sem feltétlenül baj, ha nem sokat.

Reamre - 2021. 09. 26. 06:52

Olyan jó lenne, ha nem hordaná mindenki olyan magasan az orrát a könyv miatt. Ez egy sorozat. Aki a könyvet várta viszont az elé naiv.
Ez olyan, mint ahogy az Fargo igaz történt. Ott se hallottam ekkora hisztit, sôt semkkorát, hogy nem is igaz történet.
Engem marhára nem érdekel, hogy ki olvasta a könyvet! Mert ez nem könyvmoly oldala.

EvilHedgehog - 2021. 09. 26. 07:46

@Reamre
Egy könyv adaptációnak hirdetett sorozatot a könyvhöz fogunk hasonlítani.

demerzel - 2021. 09. 26. 08:26

Nekem a polcomon a teljes Asimov-gyűjtemény, illetve Kindle-ön. A könyvek zseniálisak. Éppen attól kortalan írások, hogy nem a táj-, technológia- és karakterábrázoláson van a hangsúly. Az alaphelyzetek felvázolása, párbeszédek, a problémák azonosítása, döntés helyzetek és következmények, az útkeresés, a könyvről-könyvre kibomló összkép, nézőpont-váltásokkal és új távlatokba helyezve új kérdések és új válaszok, döntési helyzetek felé tereli a szereplőket és az olvasót. Folyamatosan izzásban tartja a befogadó gondolatait és bőven szolgál wow-pillanatokkal, amik után lényegében “sakktábla-átfordítások” következnek, és muszáj újra átgondolni az addigi ismereteinket a hatalmas írói világból, élvezettel szedegetve a számunkra elejtett morzsákat, téren és időn át. Most megint kedvet kaptam az Alapítványhoz, de biztosan nem a sorozathoz.
UI: Érdekes, az Expanse esetében a sorozat első évada hozta meg a kedvem a könyvekhez. Ott az első néhány könyv sokkal jobb, mint a sorozat, majd vannak igen gyenge kötetek is, a legutolsó egész jó, míg a sorozat igazából nem tud már mivel nagyokat dobni…sajnos.
Ettől még örülni kell a mai világban a sci-finek, de akkor már inkább az elborult Raised by wolves, mert ott is van – főleg az elején – lehetőség agyalogni rendesen.
Ha már könyves scifi, muszáj itt is ajánlanom a magyar író tollából született Az időutazás napja és Az időutazás tegnapja köteteket. Az agyatokat fogjátok eldobni és még jól is szórakoztok közben :-)

Alterego9 - 2021. 09. 26. 11:22

Reamre:

Van egy olyan érzésem, hogy sokakat az motivál, hogy szeretnének minden spoilert előre tudni a többi nézőhöz képest, úgy mint amikor az ASOIAF rajongók vihogva várták a Red Weddinget.

Például itt is, meg máshol is láttam már a panaszt hogy “túl hamar leleplezték” Demerzel kilétét, aminek egyébként semmi értelme puszta autentikusság szempontjából: Az eredeti trilógiában nem szerepelt, később meg soha nem is volt egy nagy drámai leleplezéses pillanata.

Viszont jól esett volna egy évadon át fölényben lenni, tudva hogy a Demerzel nevű random mellékszereplő később fontos lesz.

Szerintem erre vezethető vissza az amiről winnie is írt, hogy zéró jóhiszeműséget adnak az íróknak olyan dolgokban amiket viszont megváltoztattak: Például azt még nem látjuk hogy Raych utolsó cliffhangerjéből mit akarnak majd kihozni, és ezt a regény-rajongók se tudják, ami frusztráló, amit azzal vezetnek le hogy a lehető legrosszabbat feltételezik az írókról, hogy biztos semmi tervük nincs, csak simán nem olvasták a regényt, és poénból akarják “megerőszakolni” a karaktereket.

Zeon - 2021. 09. 26. 13:35

Kezdek félni… 😁

’80- as évek óta Asimov rajongó vagyok, kb azóta várom, hogy film/sorozat legyen belőle.
A kommentek alapján nem számítok rá, hogy visszakapom a könyvek nyújtotta élményt, de nekikezdek, “lesz,ami lesz” alapon.

CrashBoostZoom - 2021. 09. 26. 14:35

Alig emlékszem valamire a könyvekből, rajongó sem vagyok de tetszett a kezdés.

Alig várom, hogy olvassam ahogyan a kibeszélőben egymásnak feszülnek majd a különféle nézőpontokkal rendelkező “rajongók”. Én persze nem fogok részt venni benne a fent említett okok miatt.

walaki - 2021. 09. 26. 18:34

@Alterego9: nem hiszem. Én legalábbis sosem ezért várom a könyvadaptációkat. Bennem sokkal inkább az van, hogyha jól sikerül az adaptáció, akkor meghozza az emberek kedvét az eredetihez, lásd Dűne, Harry Potter, Gyűrűk Ura, Trónok Harca, stb. Rengetegen olvasták az eredetit, miután látták az adaptációt. Itt nem hiszem, hogy ezt a sorozatot nézve bárki kedvet kapna a könyvhöz, vagy ha mégis, akkor hatalmasat fog csalódni, merthogy tök másról szól. Engem ez zavar, és nem az, hogy nem tudom előre, mi fog történni.

Konkrétan ezzel a sorozattal az a baj (de ez szigorúan személyes vélemény), hogy módosított sztori ide vagy oda, nem várom tűkön ülve, hogy mi fog történni. Sokkal inkább amolyan ehh, nézzünk valamit vacsi mellé kategória, pedig ennél azért többet vártam (de mégegyszer, ez utóbbi csak szvsz, semmiképp sem mérvadó.)

Jamesch - 2021. 09. 26. 20:04

walaki: sztem nem azt akarták mondani hogy a tudomány egyenlő vallás, de egy átlagember számára valójában nem sokban különbözik főleg egy absztrakt tudomány a vallástól, mert valójában nem érted, csak hiszel a tudományos metódusban, illetve hiteles tudósokban, hogy nem kamu amit állítanak.
Te és én a kvarkokban effektíve csak hinni tudunk, hacsak nem a CERNben dolgozol mint tudományos főmunkatárs.
Ezt mondja is Hari a mosodában kb szó szerint.
Illetve Clarke: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
(magic meg kb vallás)

Genderswapok nem számítanak, sőt, az hogy Demerzel nő tök jól passzol ahhoz a sztem a zseniális ötlethez, hogy az Emperor mindig egy klónhármas. Így Demerzel van anyaszerepben, apa és nagyapa is van

Amúgy nálam 6-7/10, nem igazán mint Alapítvány (annak csak 4es lenne), hanem mint scifi sorozat.

Jamesch - 2021. 09. 26. 20:15

haha, csak a kommentem után kezdtem olvasni a New York Times értékelőt, de ők is Clarke-al kezdik:
https://www.nytimes.com/2021/09/23/arts/television/review-foundation.html
The science-fiction author Arthur C. Clarke once decreed that any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. At the core of “Foundation,” the Apple TV+ series based on the novels of Isaac Asimov, is a similar idea: that any sufficiently advanced math is indistinguishable from prophecy.

Zero - 2021. 09. 26. 21:21

Tetszett, amit láttam, felkeltette az érdeklődésemet a sorozat. Az év elején letudtam a teljes Birodalom és Alapítvány összest és bármennyire is a sci-fi nagyja Asimov a munkáiban azért vannak blődségek és gyengeségek.
A Birodalom a könyvekben szinte semmitől dől be,egy az ujító szellem kiveszésére és egy fura szellemi leépülésre utalgat, hogy addig alap technológiai tudás fokozatosan elfelejtődik (A Trantoron! elromlik egy csomó minden, amit nem tudnak megjavítani).
Ehhez képest itt tényleg erős fának tűnik a Birodalom, ha korhadt is. Jó, hogy kap műsoridőt az a szál is, hogyan dől meg.

Mellyssa - 2021. 09. 27. 00:04

Egyetértek azokkal a kommentekkel, hogy naív dolog volt a könyve(ke)t várni. Ebből a szempontból gyakorlatilag minden adaptáció csak bukni tud, és fikázást vált ki. Pláne, ahol ilyen monumentális a könyves háttér.
Sajnos a hozzászólások jelentős részét elvitte ez a vonal.
Nálam teljesen tiszta lappal indult a sorozat, pedig olvastam, ismerem.
Érdekes a felvezetés, a szereplők nagyjából rendben vannak, képi világ is tetszett. A robbantás(ok) viszont eléggé el lettek cseszve. Meghal százmillió ember, de a két főszereplő egy métert sem megy arrébb, miközben a fejük felett dőlt össze minden..

Python - 2021. 09. 27. 00:15

Teljesen rendben van mint Sci-Fi, monumentális díszletek, látványos CGI, pazar kosztümök, jó színészi játékok; bár Alapítványt csak főbb nyomokban tartalmaz eddig.
Egyfajta Star Trekbe oltott Trónok Harcának tűnik 2 rész alapján, amiben bőven van filozofálás is. Maradok, mert a előzetes várakozásaim és a félelmeim ellenére pozitív csalódás lett az eddig látottak alapján az évad.

MiMi - 2021. 09. 27. 00:40

Én nem vártam sokat a sorozattól, viszont azzal nagyon meg vagyok elégedve, hogy behozták a robotos szálat is. Így sokkal komplexebb történetet tudnak elmesélni. Azt viszont nem értem, miért kellet már az elején lelőni, hogy Demerzel robot. Meg utalgattak valamilyen háborúra a robotokkal. Na, majd meglátjuk mi sül ki ebből.

Scoo - 2021. 09. 27. 08:12

Én úgy vagyok vele, hogy majd csak akkor török pálcát ha láttam a teljes évadot, akkor derül ki mit hova akartak kifuttatni, mi az ami szükséges volt és mi az ami béna mellékszál vagy felesleges időhúzás.

Az első rész nagyon a helyén van szerintem, élvezettel, csillogó szemmel merültem el Asimov világába, a készítők szerintem nagyon jól megidézték és csak örömködni tudok, hogy ilyen pazar a cgi.
A második rész viszont huh, nagyon megzavart. Vannak tippjeim miért történtek így a dolgok. Mindenki írja, hogy nagyon nehéz vászonra vinni az Alapítványt. Épp ezért a készítőknek kreatívnak kellett lenniük, hogy valahogy mégis folyamatos sorozat legyen belőle és ne az időben ugráló antológia. (Én minden évad után ugranék csak időben.) Kicsit sok volt a romantika és a szex jelenet, de valószínűleg csak azért, hogy jobban üssön a vége és jobban össze legyünk zavarva, viszont a császári szál érdekes, legalábbis abból a szempontból, hogy kíváncsian várom, hogyan fog összeomlani. A robotot kár volt már most felfedni, de hát nem minden néző könyvolvasó, kell ami behúzza őket.

winnie - 2021. 09. 27. 09:18

“majd csak akkor török pálcát ha láttam a teljes évadot”

igen, ez a kulcs, és ez az, ami ma annyira nehezen megy, amikor annyi a sorozat. főleg a streaminges sorozatok esetében olykor annyira szépen összeáll idővel a kép, helyére kerül minden, de erre nincs semmilyen garancia, hiszen ez az ideális eset, és az ember pár koppanás után nehezebben bízakodik, és ha az első 1-2-3 rész után csalódott, és mellette ott integetnek az új dolgok, akkor lehet, hogy átugrik azokra, és elkönyveli FAIL-nek az ott hagyott sorozatot, amit _lehet_ (de közel sem biztos), hogy egy teljes évad láttán sokkal jobban értékelne.

ezért nagyon fontos, hogy már az elején is leljen olyan dolgokra az ember az új sorozatban, amik erősítik a bizodalmát abban, hogy minden a helyére kerül.

gafz - 2021. 09. 27. 13:29

Van az Alapítvány mint töréntet, meg van egy csomó “drámázás” amiket képtelen vagyok egységként kezelni, a “drámázást” ilyen formában fölöslegesnek érzem mely csak az időt húzza. Egyenlőre egy karakternek sem érdekel az írók és nem Asimov kitalálta magánélete.

Réka - 2021. 09. 27. 14:09

gafz: Engem sem nyűgöztek le a drámázások, de ezek azok a megindított szálak, amiknek lesz kifutásuk, amiknek van céljuk, mert valamit vagy mondani akarnak velük, vagy felépítenek valami történetszálat.

skory92 - 2021. 09. 27. 21:21

Nekem bejön eddig, amit láttam. 12 évesen olvastam először az alapítványok, aztán azóta még vagy 4x oda-vissza, ismerem az alapsztorit. Szerintem az tény, hogy egy az egyben adaptálhatatlan a történet, mert a sci-fi díszlet drága, a jó színészek, akik hitelesen és kellő feszültséggel tudnák átadni a párbeszédekben (amikről az alapmű szól és amelyekből áll) szintén. Úgyhogy kellenek a látványos húzások, meg a pörgés, amikkel bevonzható a kritikus tömeg. Az arány persze kérdéses, de az majd kiderül.

Ami a sorozatot magát illeti: a változtatásokkal nekem eddig vagy nincsen bajom, vagy tetszenek. A császárral kapcsolatos variálás bejött, ötletesnek tartom. Látható, hogy egyelőre azokra az időszakokra mentek rá, amik a könyvben le sincsenek írva. Engem például érdekelne Trantor bukásának teljes története, azon kívül, hogy Gilmer szétprédálta a bolygót.

Terminus lakhatóvá tétele is lényegében egy mondatban le volt tudva, ha jól emlékszem, valami olyasmi volt, hogy 20-30 évbe telt, és fáradtságos munka volt megszervezni a dolgokat.

A kérdés persze, hogy a mindezekkel való foglalkozás öncélú-e vajon, vagy felvezetésül szolgál azoknak, akik nem ismerik a sztorit, de nem akarják elveszíteni őket. Persze valahol reménykedtem, hogy szimplán adoptálják a politikai és gazdasági csűrcsavart a szerthető karaktereken keresztül, de be kell látni, hogy színvonalasan és rentábilisan ez nem megoldható, max. ha milliárdos lennék és megfinanszíroznám.

A második rész végi cliffhanger mondjuk kicsit megütött, nem tudom, hová akarnak menni az előzetesben is látható klónozás-témával, remélem nem ez lesz a sztori habarcsa, mert annak témaidegen, másrészt meg ezerszer elcsépelt klisé, már a hatodik napon is az volt…

Qedrák - 2021. 09. 27. 22:11

Nekem eddig könyvolvasóként vegyesek a benyomásaim, vannak motívumok, amit kifejezetten okosan tettek be (a klónozott császárok) és vannak olyanok, amelyek eddig érdektelennek tűntek.

Apropó, a könyves kibeszélőt írja valaki, vagy lehet jelentkezni rá? :)

Bikuci - 2021. 09. 28. 14:03

Walaki: “Vagy hogy a pszihohistória, ami nem egyéb a könyvben, mint színtiszta tudomány, itt mégis vallásként van beállítva, Seldont messiásként követő fanatikusokkal. Áú, ez bizony nagyon fájt, de szerintem nemcsak nekem.”

Azért később a könyvben rendesen vallásként kezd működni, úgyhogy ezt te nézted be. Már ha feltételezzük, hogy a sorozat összemos időket, szálakat.

Alterego9 - 2021. 09. 28. 15:24

Egyébként én csak most utólag kezdtem el újra olvasni a könyvet, és meglepett hogy több olyan apró részlet is volt benne amiket el is felejtettem, azt hittem a sorozat költötte őket, közben nem, pl. a Gaal-t követő birodalmi ügynök.

Arról például még hallottam is panaszkodni embereket hogy miért “spacer”-eknek hívják azokat a fura arcú űrhajós nőket, a “spacer” egész mást jelent és máskor léteztek. Aztán most jöttem rá hogy de igen, Asimov pont hogy használta elejtve a szót az űrhajós szakmára értve, már az első Alapítványban, jóval a spacer/settler könyvek előtt.

Wine - 2021. 09. 28. 16:51

Én olvastam az összes Alapítvány könyvet. Adoptálható soksok évados formában. Talán legtöbb regény, azzal, hogy a sorozat műfaja komoly fejlődésen ment át, mindent meg lehet próbálni. Egyelőre nem látni mi lesz belőle, de olyan nagyívű a mű, hogy a vállalás nagy, nem lesz mindenki elégedett de szurkolok a sorozatnak.

Diapolo - 2021. 09. 28. 20:39

Én nem olvastam az Alapítványt, így csak a sorozatos tapasztalataim alapján tudok nyilatkozni róla.

+++ képi világ – látszik, hogy rengeteg pénzből készült, grandiózus a látvány
++ zene – kellemes, illik a képhez és a hangulathoz

+ – színészileg nem lesz gond a főbb karakterekkel, ez már most látszik

– történet – nem volt meggyőző az első rész, nem szegezett a képernyő elé, nem tudom nyilván milyen az alap, de ez itt nem volt jobb közepesnél a vásznon

— tempó: kicsit tényleg Mandalorian-érzés fogott el, sok hűhó semmiért, a pilot hosszúságához képest a tartalom elenyésző volt, vontatottnak hatott

— játékidő: 71 perc túl sok, számomra egyáltalán nem vonzó már ez a hosszúság, és alapból hátrányt jelent az indulásnál.

3 részt mindenképp kap, de ennél mindenképp több kell ahhoz, hogy utána tovább maradjak.

korxi - 2021. 09. 28. 20:42

Olvastam a könyveket, de ez egy sorozat kibeszélője. Emlékszem hogy az Expanse kibeszélőt lépten-nyomon hogy szétcseszték az így a könyvben meg úgy a könyvben hozzászólók, még úgy is hogy lett még egy könyves kibeszélő is, ezen az amúgy sorozatos oldalon. Úgyhogy eldöntöttem hogy én nem ilyen leszek.
Viszont belátom hogy nehéz úgy hozzászólni a sorihoz, hogy a könyvtől elvonatkoztatna az ember:)
Azt ugyebár leszögezhetjük, hogy attól még lehet a könyv jó adaptációja, hogy nem követi hűen annak a cselekményvonalát. És még az is egy külön dolog, hogy a filozófiáját és fílingjét sem, bár akkor már joggal adódik a kérdés hogy miért az a címe, ami.
Szóval én igyekszem önmagában nézni, és nem azt értékmérőjének tekinteni, hogy mennyiben jó adaptációja a könyvnek akármilyen szempontból. Itt meg egyetértek azzal, hogy legalább egy évad kell a megítéléséhez (és itt ismét utalva az Expansera, az konkrétan az első évad hetedik részéig kifejezetten szh@r volt, de a későbbi önmagához képest mindenképp, és csak onnantól emelkedett eszméletlen magasságokig, amit aztán tartania is sikerült.)

AuroraBorealis - 2021. 09. 28. 22:57

Nekem azért megakadt a fülem azon, hogy még mindig erőltetik az űrhajók hangját az űrben, vagy a robbanásokat… Ha már ennyi pénzt beleöltek, és komolyan is gondolják, akkor mééééééééééééééér??? Há’ Maúnika, éééén nem bíííírom!!!!!!
Amúgy ha nem az Alapítványról lenne szó, akkor nem hiszem, hogy folytatnám, de a könyveket imádom, így egy db-ig tuti kitartok.

AuroraBorealis - 2021. 09. 29. 08:50

Úgy értem a robbanások hangjait…

ttwnbd - 2021. 09. 29. 10:35

Lehet, hogy ha nem olvastam volna a könyveket, akkor tetszene. Így egyelőre csalódás.

Running - 2021. 09. 29. 17:21

A 2. részben több nyalakodás volt és seggmutogatás, mint magyarázat arra mi miért történik. Olvastam a könyveket, többször. Ez a sorozat egy szégyen eddig, de csak azért mert Alapítvány néven adták ki. Kár érte.

alma - 2021. 09. 30. 19:26

asimov felett eljart az ido , bena kacsa, a sorozatbol rengeteg helyen kilog a lolab, nezegetik ahogy az elpusztult reszek osszedolnek, tobbsege fabol keszult :D
de hol vannak a robotok akik ujraepitik, nevetseges az egesza szerelmi tortenet meg gyalazatos

ttwnbd - 2021. 09. 30. 19:53

alma: Hát, a sorozat gyengeségének nem sok köze van Asimovhoz. Három dologból, amit említesz, kettőnek semmi köze az íróhoz, a harmadiknak (a középsőnek) meg lenne magyarázata, ha követnék a regényeket, de ebben is jelentősen eltértek tőlük.

Abraka dabra - 2021. 09. 30. 21:34

Én nem olvastam a könyveket, bár egyre inkább azt érzem, hogy kellene.
Így az a benyomásom, hogy elég nehezen indult, viszont a második évad végére (no nem az utolsó jelenetektől) egészen az az érzésem volt, hogy nézném még tovább. Szóval én még biztos folytatom, aztán meglátjuk :)

Abraka dabra - 2021. 09. 30. 21:35

*2. rész végére

Illés Gergely - 2021. 10. 01. 01:43

Na én olvasásban most tartok A második alapítványnál és kezdem érteni mi is a baj a sorozattal. Maximum az alap koncepció pár darabját vették át és a többi üres részt maguktól találták ki am szerintem jót tesz a történet mesélésnek mert ezeket a könyveket szinte lehetetlen lenne izgalmasan megfilmesíteni. Olvasni izgalmas mert sok találmány ami a mai napra már valóság itt nem csak sci-fi ként kezeli az író hanem kézzel foghatók de a sorozat, hogy tudna ujjat mutatni hanem a történet megvariálásával.

Zach - 2021. 10. 01. 03:40

Azzal értek egyet, amit az egyik kritikus megfogalmazott, hogy “nyomokban Asimovot is tartalmaz”. Nem egyszerűen kiegészítették a sztorit, hanem sok helyen át is írták. Ez nem Asimov Alapítványa, hanem úgy néz ki, hogy tényleg az új Trónok harca.

Gravedigger - 2021. 10. 01. 11:01

A legunalmasabb látványorgia amit eddig láttam. Kétlem hogy ez sok embert le fog kötni…

winnie - 2021. 10. 01. 11:38

linkeltem a posztba is a könyves kibeszélőt, ottan spoilereket érdemes kerülnek itt, inkább ide: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/09/30/az-alapitvany-konyves-kibeszelo/

gafz - 2021. 10. 01. 17:47

Nyomokban Asimovot tartalmaz és a könyveken (így Asimovon) kívüli történettel húzzák el több részre a “3 sorban” leírt történéseket.

walaki - 2021. 10. 02. 00:33

@Jamesch: “sztem nem azt akarták mondani hogy a tudomány egyenlő vallás”

Én szektát mondtam, és ennek megerősítéseként a 3. részben konkrétan le is szektázzák az Alapítványt.

“de egy átlagember számára valójában nem sokban különbözik”

Valóban az a legnagyobb baj a világgal, hogy egy átlagember nem érti, mi az a tudomány és hogy hogyan működik. Ebből ered minden más baj. Emiatt vannak laposföld-hívők, klímatagadók, közgazdászok és ezért düböröghet a fake news. Talán így tudnám összefoglalni: a tudomány az, ami akkor is működik, ha nem hisz az ember benne. Aktuális példával szemléltetve: a covid vakcina nem kéri a megértésed és egy járványtagadót is megvéd, míg az ima semmi védelmet sem nyújt, akármelyik istenhez is fohászkodik az illető.

@Bikuci: “Azért később a könyvben rendesen vallásként kezd működni, úgyhogy ezt te nézted be.”

A hangsúly a “későbbön” van (itt még meg sem érkeztek a Terminusra a tudósok, akik nagyon is tisztában vannak vele, hogy a pszihohistória matek), és azt se felejtsük el, hogy a vallás nem egyenlő egy személyes kultusz alapú fanatikus szektával, mint amit itt láthatunk.

@gafz: “Egyenlőre egy karakternek sem érdekel az írók és nem Asimov kitalálta magánélete.”

Fején találtad a szöget, szerintem is pont ez a legnagyobb gond ezzel a sorozattal.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 02. 13:36

@walaki

Az átlagembernek nincs is szüksége arra, hogy nagy tudományos jártassága legyen a mindennapi élethez. Szomorú de ez van. Nem lehet mindenki Enciklopédista.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 02. 13:41

@winnie

Akkor most megvárjuk az évad végét, hogy kiderüljön téged idézve “monumentalitásuk, szkópjuk révén (vagy mondjuk annak köszönhetően, hogy a hájpoló rajongók hangja eljut hozzájuk) fel tudják kelteni olyan nézők figyelmét is, akik egyébként nem érdeklődnének az iránt, hogy “alapítvány” vagy asimov” bejött-e vagy sem?

Zoli - 2021. 10. 02. 15:58

Ez a sorozat egy kincs kiérdemli a definitív alapítvány nevetha az öreg élne imádná!

winnie - 2021. 10. 02. 16:00

CrashBoostZoom: az évad megvárása kapcsán, ilyet csak annak szabad tennie, aki megbízik a készítőkben. manapság ez a legnehezebb, hogy a kezdés (esetleg az ígéretek) ismeretében eldöntsük, hogy melyik sorozat esetében érdemes kitartani. és ez nem egyszerű döntés.

ayren - 2021. 10. 02. 17:16

A harmadik részben szinte semmi sem történik. Plusz nem kaptunk választ az előző epizód cliffhangerére sem, bár ezt később nyilván pótolják, de akkor is idegesítő.

Oakshield - 2021. 10. 02. 17:46

Nyomokban Asimovot tartalmaz

Ennek jelenleg semmi köze az eredetihez a tágabb szerkezet és a nevek stimmelnek csak. Persze vannak benne érdekes ötletek , és én se várok el teljes könyvhűséget ,mert lehet majdnem mást csinálni és azt is teljesen jól.Legjobban természetesen a könyv mondandójának és filozófiájának kidobása fáj.

De ne menjünk el szó nélkül a tény mellett hogy lecseréltek két férfi karaktert két nőre amivel nem lenne problémám de eddig ennek pusztán az volt a célja hogy lehessen romantikus szálat is szőni a történetbe.
A matematikáról és logikáról van szó és mégis inkább érzem vallásosnk az egészet. Gaal karaktere inkább üresebb lett meglátásom szerint , azzal érzékeltetik hogy matematikus hogy számokat kántál. Minden képzés nélkül átlátja Sheldon munkáját. Ennek olyan kiválasztottság utóérzete van pont mint Salvornál.

Tömören ez nekem egy Varázslók effektus. Tetszett nekik a setting ,de a mondanivaló már azért annyira nem könnyen eladható ezért inkább kifilézzük az egészet.

Pozitívum: a látvány tényleg ott van, meg a császárság az egész jó ,akár egy saját sorozatot is elvihetne a hátán ez a Trantori történetszál.

winnie - 2021. 10. 02. 18:00

Oakshield: nyilván nem azért tették, mert romantikus szálat akartak, ilyet egy író sem csinálna. viszont, ha már megtették, akkor opció, hogy adhatnak romantikus szálat.

leírtam, tudom, hogy hatástalan és nem mondom, hogy nincs igazad abban, amit írsz, de hiába csapódik le úgy, mintha filézés lenne és eldobják a mondanivalót, ha igazán kíváncsi vagy az okokra, akkor utána tudsz menni, szerintem válaszol a készítő a miértekre. nyilván annak, akit tényleg érdekel, hogy mi miért hogyan és merre.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 02. 18:07

@winnie

Oké de az én kérdésem nem arra irányult, hogy ki fogja megvárni vagy sem. Hanem arra, hogy most özönlenek vagy sem az emberek a könyvekért a rajongók hype-ja miatt szerinted? :D Vagy várjuk még ezzel a kijelentéssel az évad végéig?

Oakshield - 2021. 10. 02. 19:44

@winnie

Miért ne tenne? Szerintem naív elgondolás hogy ilyen nagy produkcióknál minden csak kreatív döntés, vannak itt bizony erősen marketing döntések is.

walaki - 2021. 10. 02. 20:12

@CrashBoostZoom: “Az átlagembernek nincs is szüksége arra, hogy nagy tudományos jártassága legyen a mindennapi élethez.”

Ez tévhit. Az írás-olvasásra is azt hitték, hogy nincs rá szükség, aztán nézd meg, mekkorát lépett előre az egész emberiség, miután általános lett.

“hogy most özönlenek vagy sem az emberek a könyvekért a rajongók hype-ja miatt szerinted?”

Én arra fogadnék, hogy nem. De tényleg kíváncsaian várom, hogy mi lesz, érdekes lesz látni, megnő-e a könyv sikere.

Agnes - 2021. 10. 02. 20:25

3 reszt lattam belole. En az osszes alapitvany konyvet olvastam, es mar most az elejen szembemennek tobb dologgal. Spoierek. Gaal Dornick mint no, Raych-sal osszejon?????? R lanyanak, Wandanak nagy szerepe van a 2. alapitvany kialakitasaban. HS a Trantoron maradt, es nem olte meg a nevelt fia….. Mi ez a tripla csaszarkodas? Demerzel ffi volt a konyvben (Gaal is meg Salvor is….) szoval ez lehet, hogy latvanyos valami, de nem Alapitvany.

Wine - 2021. 10. 03. 21:11

Régen olvastam most vagy én nem emlékszem jól vagy nem hasonlít a könyvekre.

Alice - 2021. 10. 04. 00:51

Hmm sokan írják ezt: “Gender swapp”. Miért nem “nem váltás”.
Sosem értem miért menőbb az angol. Nem, nem az. Talán aki leírja okosabbnak hat? Nem tudom, de ez nem fér a fejembe. Sosem kaptam rá értelmes választ.
Főleg az merül fel bennem, hogyha sokak szerint nem zavaró, akkor miért váltottak nemet/nemeket. Ugye?
A sorozatot nagyon vártam, de elmaradt a nagy szerelem.
Azt hiszem mára az usa filmes termékei nem érik el a minimum színvonalat. Bárhonnan is vegyenek ötletet.
Talán mégsem menő annyira az onnan származó divatos dolgok?

human - 2021. 10. 04. 02:53

egyszerű a válasz és szerintem nem fellengő vagy okoskodás: sokan úgy olvastak róla többször, hallottak róla többször, ez lett a fejükben összekötve a jelenséggel, kb “szakmai szó”. nekem pl. mindenképp ez van amikor valami angolként jut elsőnek az eszembe.

walaki - 2021. 10. 04. 17:42

@human: a szó, amit keresel, az a “szakzsargon”. És igen, szerintem is ezért használják, olyan, mint pl. a “guilty-pleasure” vagy a “blockbuster”.

@Alice: “Azt hiszem mára az usa filmes termékei nem érik el a minimum színvonalat.”

Azért ennél árnyaltabb a kép, a megvalósítás, a díszletek, az effektek, a színészek mind kiválóak, szerintem probléma “csak” a forgatókönyvekkel van (ami elég súlyos probléma teszem hozzá). Ennek meg az lehet az oka, hogy nagyon rátelepedett a film- és sorozatgyártásra a szcientológia. Színészeknél (Travolta, Cruise stb.) még hagyján, de egy dogmatikus agymosó szektához tartozó írótól hiába is várnánk következetességet vagy kreativitást, és ez bizony alaposan elrontja az alkotásokat.

Malachi - 2021. 10. 05. 07:40

Nagyon örülök, hogy eltelt vagy 20 év mióta olvastam ezeket a könyveket és szinte semmire nem emlékszem már a főszereplőkön kívül.

Így nyugodtan mondhatom, hogy a sorozat gyönyörű, az első két rész rendben volt, a harmadikkal egy kicsit elvesztettek. A karakterek mintha nem lennének megírva, egyedül a császártrió szála érdekel ami szerintem elég nagy blama. Ja nyilván Hari Seldon is jó volt az első rét részben, de mindenki más egy nulla eddig.

Hogy mi szükség van minden részben a hentergésre/romantikára azt sem értem, mert egyáltalán semmit nem tesz hozzá a történethez, mintha cssak időhúzás lenne. Vagy ami még rosszabb, akartak egy saját GoT sorozatot abba meg kell az ilyen.

Semennyire nem várom a folytatást, de nyilván végignézem az évadot. Faramuci érzés. Hátha lesznek majd rendes karakterek tényleg, mert ez így teljesen üresnek tűnik eddig.

Malachi - 2021. 10. 05. 08:59

próba. pszichohistória. nem kívánt rész törlendő. stop.

Mate815 - 2021. 10. 06. 09:31

Látványos szemét, köze nincs a könyvekhez. Két rész után kasza. Arra jó volt, hogy kedvet kapjak újraolvasni a könyveket.

Bikuci - 2021. 10. 06. 13:03

Human: Alicenak tök igaza van. Pont az írástudókon múlik, hogy mi hogyan terjed a nyelvben. Ha a magyar megfelelőt használnátok többet, akkor az jutna mindenkinek az eszébe.

human - 2021. 10. 06. 13:17

gender swaoppot én sztem még nem írtam le :) egyszerűen csak gondoltam válaszolok a kérdésre, ha már azt mondta, hogy sosem kap rendes választ és szerinte fellengzés, okoskodás.

Bikuci - 2021. 10. 06. 17:09

Human: Jogos, akkor nem neked címeztem, de attól még igaza van:)

Diapolo - 2021. 10. 07. 16:33

Ezt 3 rész után elengedtem. Annyira hosszú, vontatott…A legnagyobb baj, hogy baromi unalmas. Tényleg nem értem, hogy a látványon kívül mit lehetne értékelni. Az már most biztos, hogy ezt a sorozatot az első szemétkupacba hajítanám. Szerintem óriási probléma, hogy laikusként teljesen hidegen hagynak ezek a karakterek, egyik klisésebb, mint a másik, és nézem őket, de semmit nem érzek. Se azt, hogy szimpatikus lenne, se azt, hogy utálom, se azt, hogy… Ez a nagy semmi tényleg, egy látványorgiával agyonöntve. Nem most hozzák meg a könyvvásárláshoz a kedvet, bár a rossz reklám is tud jó, illetve hatásos lenni.

JKJ - 2021. 10. 08. 10:48

Diapolo. Ne vegye el a könyvtől a sorozat a kedved. A könyv kimagasló! Utólag örülni fogsz, hogy nem hagytad annyiban.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 08. 16:51

@walaki

Ez igencsak dicséretes dolog, hogy sokan megtanultak írni és számolni de én nem erre céloztam. Az emberek elenyésző hányadának van szüksége bonyolult kémia reakciók, komplex integrálás vagy szubatomi részecskék behatóbb tudásának a mindennapi élethez.

Illetve azt is vitatnám, hogy előrébb lépett az emberiség. A világot ugyan sikerült bonyolultabbá tenni és pont emiatt kell olyan sok osztályt kijárni de az emberek közötti társadalmi, ideológiai, vallási és egyéb különbségek amik szinte már a kezdetek óta velünk vannak megmaradtak.

Ahogyan írtam, nem lehet mindenki Enciklopédista. És nem is szabad, hogy az legyen mert az a világ azon kívül, hogy egy vágyálom még életképtelen is.

És mi van azokkal az emberekkel akit nem érdekel a tudomány. Mármint nem lapoföld hívő és hasonló hanem egyszerűen csak nem az ő világa? Velük mit tennél? Főbe lőnéd őket a nyílt utcán?

walaki - 2021. 10. 08. 21:29

4. rész

Semmi említésre méltó, töltelékrész a javából. Továbbra is hitkérdésnek akarják beállítani a tudományt (narrátor Gaal is és a császár is szándékosan összemossa), ami engem nagyon zavar a sorozatban.

Loptak egy nagyot Herberttől, amire még egy mellékszálat is felhúztak, bár nem igazán értem, minek kellett ez (talán mert jön a Dűne?). Pirkadat nem tudta, hogy pajzsa van, amikor ugrott??? És ha tudta, minek ugrott egyáltalán? Ennek így se füle, se farka.

@CrashBoostZoom: “Az emberek elenyésző hányadának van szüksége bonyolult kémia reakciók…”

Nem Nobel díj szintű tudásról beszélek, hanem alapfokú ismeretekről és a tudományos szemléletmód elsajátításáról.

Nem lenne rossz, ha Pi-vizes csalóknak, meg a víz DNS-ét mikrohullámú sütőktől védő számsorokat áruló áltudományos sarlatánoknak pl. egyáltalán nem lenne célközönsége, akkor a fake-news sem tudna terjedni. Arról nem is beszélve, hogy pl. a csernobili katasztrófa csuklóból megelőzhető lett volna, ha az erőműkezelők legalább alapszinten konyítottak volna az atomfizikához. Ha legalább elvben megértenék az emberek, hogy hogyan működik a COVID-vakcina, nem lenne ennyi oltástagadó sem. És még sokáig sorolhatnám a példákat…

korxi - 2021. 10. 08. 21:53

Minden olyan vélemény komolyanvehetetlen ami azzal jön hogy azért szh@r, mert nem hasonlít a könyvre.
Ez ugyanis egy sorozat, a könyv meg a könyv.
Nekem önmagában véve nem tetszik eddig. Az ugyanis önmagában véve komoly probléma, ha három rész után még mindig nem lehet tudni, hogy miről szól a sorozat.

winnie - 2021. 10. 08. 22:16

kroxi: szerintem ugy ertik, hogy nekik ezert nem jon be. mert szeretnek, ha hasonlitana. nem midnenki akar/tud elvonatkoztatni.

Oakshield - 2021. 10. 09. 10:24

@korxi
Igazából nekem nem a másság fáj hanem hogy az alapmű ismeretében látom hogy bizonyos változtatások mennyire öncélúak és pusztán csak marketinges húzások.

Másnak is az az érzése hogy a könyv sokkal akciódúsabb meg pörgősebb mint ez a sorozat? Azt még megérteném, hogy azért változtatnak sztorit hogy pörgősebb legyen , de eddig csak nyújtják ezt a mint a rétestésztát.

Salvort egyre jobban elrontják, nála látszik legjobban hogy az alapmű szellemisége az a kukában kötött ki,csak a nevek kellettek onnan.

k-10 - 2021. 10. 09. 11:12

Na, a 4. részben végre megcsapott kissé (a moz… ) az ‘Alapítvány’ (könyvek) hangulata.

Nagyon régen olvastam már, és direkt nem is vettem elő, mióta először hallottam rebesgetni, hogy sorozat lesz belőle, de azért meghökkentettek a durva eltérések a sztori fővonalától (és itt legkevésbé sem a klf. színű csajokra gondolok). Kíváncsi vagyok, föl tudnak-e zárkózni, mert eddig nem meggyőző a cucc (aminek az okait már többen kifejtették), ami elég elkeserítő.

korum - 2021. 10. 09. 16:07

“Másnak is az az érzése hogy a könyv sokkal akciódúsabb meg pörgősebb mint ez a sorozat?”

Az alaptrilógia tuti nem.

gafz - 2021. 10. 09. 18:32

“Másnak is az az érzése hogy a könyv sokkal akciódúsabb meg pörgősebb mint ez a sorozat?”

Nem, a könyv nem az akcióról szól, ez a sorozat meg igen.

EvilHedgehog - 2021. 10. 10. 14:09

Nem akciódúsabb a könyv, inkább azt mondanám hogy ott gyorsabban halad a történet… de tényleg… itt az alapsztorit húzzák mint a rétest.

Qedrák - 2021. 10. 13. 10:48

A könyv nem akciódúsabb, csak az időrendje nagyon más, a konfliktusok gócpontjait nagyon elhúzza. A sorozatban viszont kifejtenek olyan eseményeket is, amelyek amúgy a könyvekben egy-egy mondatot kaptak csak.

winnie - 2021. 10. 13. 19:02

A podcastek eddigi témái – szerintem nagyon érdekes hallani, hogy mit gondolnak az írók, hogy miképp gondolkodnak, és ez a tetszési foktól független. Ahogy látom, minden résznek az írója a műsorvezetők partnere. (Nem is tudtam, hogy Jane Espenson is benne van az íróstábban!)

1×01-1×02

Jason and David S. Goyer break down the first two episodes of Foundation: “The Emperor’s Peace” and “Preparing to Live.” Goyer gets candid about his personal relationship to the material, the process of modernizing Asimov’s works for television, and why a star bridge is a sci-fi lover’s favorite technology.

1×03

Jane Espenson—writer, co-executive producer, and Hugo Award winner—joins Jason and David to discuss Foundation episode 3, “The Mathematician’s Ghost.” They reveal the thinking behind Salvor Hardin and what makes her unique as a character. Plus, they dive into the backstory of the genetic dynasty.

1×04

Writer and co-executive producer Leigh Dana Jackson breaks down Foundation episode 4, “Barbarians at the Gate,” with Jason and David. They discuss what’s going on with Brother Dawn, how the Anacreons were conceived and adapted for the show, and why it’s important that space is multicultural.

ANOka - 2021. 10. 14. 19:08

@winnie:

Szerinted, aki magyar felirattal nézi a sorozatot, meg fogja érteni/nézni angolul/angol felirattal a “pótkasztokat”?

tseby - 2021. 10. 15. 07:26

Hmmm, egy pár dolog a helyére került az 5. rész végén, most érzem először hogy kiváncsian várom a következőt és nemcsak a rajongás miatt nézem meg.

walaki - 2021. 10. 15. 10:37

5. rész

Erősen gondolkodom, hogy kukázom. Semmi említésreméltó, már megint. Vemhes csiga sebességével vánszorognak a fő események, hogy fognak ezek így elérni a trilógia végére?

SPOILER
Szépen bemutatták, hogy Gaal jelentkezik a matekversenyre. De minek? Több lett ettől a sorozat? Hozzáadott bármi lényeges infót ahhoz, amit eddig is tudtunk? Sajnos a válasz nem; öncélú, értelmetlen visszaemlékezés volt csupán.
Terminus szálon kizártnak tartom, hogy egy csapat tudós és mérnök ennyire töketlen legyen, és direkt a pajzsgenerátorhoz vigye a foglyot, pláne, miután az őrző figyelmeztette őket. Mintha az az űrhajó csakis azért lett volna ott, hogy legyen mit látványosan felrobbantani az epizódban, más értelme nem volt.
A szálak szétvágása és összekeverése sem tett jót a prezentálásnak, zavaró volt, ahogy ugrált a helyszínek között.

Összeségében nagyon messze van attól, hogy jó sorozatnak lehessen nevezni. (Látványosnak látványos, de ennyi.)

kulup - 2021. 10. 15. 13:03

5. részben :

“they seem a million years away now” , magyar fordítása “mintha fényévekkel ezelőtt lett volna”

Nem egy észlény aki ezt képes volt leírni :-).

Qedrák - 2021. 10. 15. 13:22

@walaki:

Dedikáltan nem akarnak a tíz rész végén elérni a trilógia végére.

ender1112 - 2021. 10. 15. 13:43

Az akciójelenetek elképesztően ostobák.

walaki - 2021. 10. 15. 13:57

@Qedrák: oké, de még az első könyvhöz is túl lassú. No nem mintha bármi köze is lenne a könyvhöz… Mostanra már nyomokban sem tartalmaz Asimov-ot.

SPOILER
A könyvben Salvor ügyesen kijátsza a környező bolygókat egymás ellen, és megmenti az Alapítványt. Ezzel szemben itt meg a legelső arrajáró porig rombolja az egészet? Micsoda?

Elképzelni se tudom, hogy lesz ebből egy tudományos és technológiai felsőbbrendűséggel hóditó hatalom? Nem az évad végére, hanem úgy egyáltalán bármikor is. Értelmesen semmiképp se lehet már innen megmenteni a sorozat sztoriját, de majd biztos jön valami gagyi plot-armour.

Gábor - 2021. 10. 15. 14:43

Nagyon vártam a sorozatot mert az alapjául szolgáló könyveket imádtam.

4 rész megnézése után borzasztóan nagyot csalódtam. Szerintem totálisan elrontották az egészet. Ne értsetek félre nem szóról szóra ugyanazt akartam látni a sorozatban mint ami a könyvekben volt, de ennél sokkal hűebben is meg lehetett volna csinálni. Ez így nem az Alapítvány. Olyan szépen ki lehetett volna tölteni mindenféle dolgokkal Asimov “száraz” beszélgetős sorait, erre baromság követ baromságot, borzasztó színészi teljesítménnyel, teljesen felesleges dolgok bemutatásával.

Szerintem totális hozzá nem értésre utal a készítők eddigi munkája. Ugyanúgy ahogy a miki egeres Star Wars-nál úgy nekik is minden adott volt hogy maradandót alkossanak, de nagyon kevesek voltak hozzá..

4 rész után nem bírom tovább nézni sajnos mert nagyon idegesít. Inkább elővettem újra a könyveket..

kulup - 2021. 10. 15. 16:17

Egyetértek az előttem szólóval, ez nagyon rossz. És nem csak azért mert eltértek a könyvektől. 5 rész után én is inkább újraolvasom.

Oakshield - 2021. 10. 15. 22:35

Kellett erőltetni ezt a drámát, 5 óra alatt nem tudtak úgy felépíteni karaktereket hogy izgulni lehessen értük vagy szeretni lehessen őket. Két szék közé ül , grandiózus akar lenni , sok szálon is futni , közben persze azért jó sok évet kellene haladni , de karakter drámákat is akar.

SPOILER

Volt aki átérezte Gaal fájdalmát vagy megsiratta
Raych-t? Essetleg érdkelen bárkit ha ez a Hugo meghallna , vagy akár Salvor? Nem töltöttük elég időt a karakterekkel ehhez. Lemészárolják a fél Terminust és aztán kérdem magamtól : és? Itt már csak egy nagyon Deus Ex Machina tud segíteni.
Brother Duskkal jobban együtt tudtam érezni.
Ha visszahozzák Sheldon akkor dobom végleg a sorozatot ,mert nem veszi se az alapanyagot se saját magát komolyan.

Zsirmo - 2021. 10. 16. 00:22

párhuzamot vélek felfedezni, mint ha a Ghost in the shell-t látnám…

ANOka - 2021. 10. 16. 01:50

@walaki:
“Mintha az az űrhajó csakis azért lett volna ott, hogy legyen mit látványosan felrobbantani az epizódban, más értelme nem volt.”

Ezek után már azt gondolom, hogy szerintem előbb rombolják porig a fél galaxist, minthogy a történet érdemi lépésekkel haladna előrébb!
Az 5. epizód valóban csak “rágógumi volt a szemnek” sok logikátlan eseménnyel/cselekedettel!

Kezdem azt érezni, hogy ne várjunk ettől a sorozattól nagyobb gondolati mélysége(ke)t, mint pl. egy Csillagok Háborúja epizódtól: csihi-puhi ‘oszt csá!

humorpalanta - 2021. 10. 16. 20:17

Én nem olvastam a könyvet, de a sorozat nagyon bejön. Tetszik, érdekes, kíváncsi vagyok hova lyukadnak ki. Hajrá. A klónoknak meg saját sorozatot.

schray - 2021. 10. 16. 21:50

Érdekes olvasni a sok negatív kommentet, nekem személy szerint nagyon tetszik.

Örülök, hogy eltértek a könyvektől, mert így nem tudom előre, hogy minek mi a szerepe és meg tudok lepődni. Tetszik, hogy van egy scifi ami nem a “nagy rejtély megoldása” vagy a “nagy ellenség legyőzése” sémára építkezik. Relaxáló, hogy nem siet a konfliktusokba és a megoldások után, hanem képes 20 perceket elidőzni az uralkodókon vagy egy-egy karakteren. Tény, hogy nem sikerült a karaktereket kellően közel hozni a nézőhöz, kissé modoros néha az egész, de ugyanakkor valahogy nekem mégis működik. És elképesztően jól néz ki, még úgy is, hogy mostanában akadt azért pár szinte mozis minőségű scifi.

spedway - 2021. 10. 16. 22:45

Én most egyben néztem meg a 3-4-5. részt úgy, hogy a harmadikat kétszer is, annyira tetszik ez a tripla klón császár vonal. Amennyire fanyalogtam az első két rész után, pár hét szünet után az “újrakezdés” annyira jó élmény volt hogy már egyáltalán nem érdekel, mi van a könyvben, beszippantott a sorozat. Picit jobban odafigyelek a zenére is, zseniális. Olyan gyönyörűen ábrázolnak, hogy most már elhiszem, ez egy g.ci nagy birodalom, kozmikus jelentőségű eseménysorozattal. Ugyanazt a hangulatot érzem, mint a könyvnél és most már nem akarom görcsösen annak megfeleltetni. Félre is raktam azokat, majd olvasgatom két évad között, ne zavarjon most be.

gafz - 2021. 10. 17. 15:15

Lehet földhöz ragadt vagyok, de

SPOILER!

az, hogy a birodalmmi szárazföldi pajzsot áttörni nem tudó embercsoport egy lövéssel leszed egy hadihajót, kissé illúzióromboló.

EvilhedhgeHog - 2021. 10. 17. 16:48

Egyébként csak nekem fura maga Terminus City…? ami valóban nem volt nagy… de ez egy falu, vagy max egy MadMax díszlet…

zolij - 2021. 10. 18. 00:53

EvilhedhgeHog: szerintem reális, 30 évvel járunk a kolónia alapítása után és gyakorlatilag csak az állt rendelkezésükre, ami a hajók szétbontása után keletkezett, mert a Terminus ásványkincsekben szegény és a Birodalomtól se kaptak komolyabb segítséget. Az elsődleges cél most még a túlélés, nem egy világváros építése.

k-10 - 2021. 10. 18. 11:10

“Na, a 4. részben végre megcsapott kissé (a moz… ) az ‘Alapítvány’ (könyvek) hangulata”

‘… de már elmúlt!’ :(

Joco1114 - 2021. 10. 18. 16:26

Az a “fényévekkel ezelőtt” nekem is kib*ta a biztosítékot, vissza is hallgattam, mi volt az eredeti.
Egyébként végre az 5. rész elkezdett tetszeni, Gaal része tetszett, amikor “küzdött” a hajóval. :)
A termunisi rész, hááát… Logikátlan és gagyi, de csak lesz jobb is.

Elar - 2021. 10. 19. 00:12

Khmm, khmm
Idei év csalódása nekem.
Én Alapítvány sorozatot vártam.
Nem ezt.

ttwnbd - 2021. 10. 19. 11:19

Nekem ennyi volt, kidobott idő, kasza.

reatard - 2021. 10. 20. 02:59

Nem olvastam a könyveket, csak egy jó sci-fi sorozatot vártam, de ez nagyon nem az. Csak a tavalyi raised by wolves-al összehasonlítva ordító a minőségbeli különbség. Borzalmas színészek, ostoba karakterek, rétestészta időhúzás, dagályos de hatástalan dráma, coelho szintű “bölcsességek”, szépen lerenderelt de bántóan generikus dizájn. Évad felén túlvagyunk, már részek óta csak azért nézem, hogy legalább a történet haladjon, mert az érdekelne, de ha a 6. részben nem lesz valami érdemi elmozdulás akkor kasza.

Istvan Poór - 2021. 10. 21. 19:33

Nem is tudom, hogy hogyan fogalmazzak… Nagyon sokszor
olvastam már újra és újra az összes Alapítvány-kötetet.
Olvasáskor a fejemben mindig filmszerűen megjelenik a cselekmény.Én így élem át.. (gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.. :) Nos, ebben a sorozatban mindezt (szinte semmit) nem tudom megtalálni… Üres papírmasé, belül üresség.
Persze ott is lehet a gond, hogy az elmúlt években nagyon elkényeztetett és képernyőhöz szegezett (szerintem) korunk egyik legnagyszerűbb sorozata: Az EXPANSE. Ennek az Alapítványnak ez a mérce hihetetlenül megugorhatatlan, pedig az előbbi is egy könyvadaptáció.
Ott is eltérnek itt-ott a cselekménnyel, de itt??

Egyszerűen nem találom a helyem ebben az “univerzumban”
Persze, lehet, hogy ez is a Seldon-terv része… Nem? :)

walaki - 2021. 10. 22. 10:55

6. rész

Tényleg nehéz szavakat találni rá, ez annyira bűnrossz. Mindenki töketlen, az anakreóniak valamiért tisztára tálibok (ez PC így egyáltalán?), a logikátlan hülyeségeknek meg se szeri, se száma…

SPOILER
Csak pár, a teljesség igénye nélkül.

Hova szálljunk le az űrhajókkal? Hát oda, ahol a felszín közvetlen közelében láva van, hova máshova, mi sülhet el balul? Ugye?

Ahhoz képest, hogy a birodalmi pajzs állítólag “áthatolhatatlan”, ebben a részben mindenki úgy járkál át rajta, hogy csak na. Salvor kétszer is.

Salvor látomása Gaal testében? Ez meg mi és mégis hogyan? (Azon kívül, hogy bele kellett magyarázni Raych ártatlanságát?) És Hari tényleg azt mondja, hogy pszihohitóriával számolta ki egyetlen ember, Raych cselekedetét, ezért kell megölnie? Ennél nagyon öntökönszúrást…

Demerzel szembeszáll a császárral? Miért is? Végül is a császár szolgálata “csupán csak” a fő direktívája, megsérteni mi az neki?

Á hagyjuk is, oldalakat lehetne írni, mennyi minden rossz benne, inkább kuka.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 23. 09:59

@walaki

Kései válasz de a példákat napestig sorolhatod attól meg nem lesz igazad. A “tudományos szemléletmód” nem mindenkinek való és nem is szabad, hogy mindenki egyetlen szemléletmódot használjon. Ahogyan írtam az egy vágyálom és életképtelen is. De szerencsére az írásodból megkaptam a választ arra, hogy miként bánnál azokkal akik nem akarnának behódolni a szemléletnek.

Na de, hogy a sorozatról is írjak. Alig emlékszem valamire a könyvből így nem fogok azon rinyálni, hogy “de a könyvben…”. Összességében ez nagyon gyenge nekem főleg a legutóbbi rész után. Ott is a Raych-Hari párbeszédnél tört össze minden számomra. Ez így elképesztően vállalhatatlan lett és nem is érdekel egyetlen karakter jövőbeli sorsa illetve a cselekmények kimenetele is hidegen hagy.

Részemről is kuka a sorozat bár más okok miatt mint az elvakult rajongóké ami én nem vagyok szerencsére.

walaki - 2021. 10. 23. 12:17

@CrashBoostZoom: bocs, de semmi értelme annak, amit írsz.

“attól meg nem lesz igazad”

Nem értem, miről beszélsz, ha például a sorozat kijelenti, hogy a pajzs áthatolhatatlan, akkor az minimum elvárás szerintem, hogy a szereplők ne sétálgassanak át rajta, nemde?

“az írásodból megkaptam a választ arra, hogy miként bánnál azokkal akik nem akarnának behódolni a szemléletnek”

Egy sorozatkritikából mégis hogy szűrhetted volna le ezt? Sehogy. De hogy válaszoljak, én nem bánnék velük sehogyan, és szó sincs semmiféle “behódolásról”, nem tudom, ezt mégis honnan vetted, nem az én posztomból, az biztos.
Arról van szó, nagyon nagyon leegyszerűsítve, hogy a természetet nem lehet becsapni, egy vallásos vírustagadó is elkapja a vírust, hiába tagad és imátkozik, mint a kisangyal. Ennyi.

schray - 2021. 10. 24. 20:41

@walaki – de bármilyen scifinél/fantasynél őszintén szólva elég céltalan dolog ezen pörögni. A pajzs, lézer, stb. mind azért vannak benne a sorozatban, hogy vigyék előre a cselekményt. Ha kell, a készítők olyan szabályokat vezetnek be, amilyeneket akarnak, hogy épp kivételt tudjanak tenni. Ha ügyesek akkor beépítik a sorozatba a magyarázatot, ha nem akkor megírják twitteren – nyilván az utóbbi béna, de most ezen pörögni, meg ez alapján megítélni a sorozatot…

Pl. a geotermikus mezős engem is zavart, de mi van akkor, ha az anakreoni hajókról nem volt detektálható és, csak azok tudják, hogy ott van, akik 35 éve élnek a Terminuson…

A várost körülvevő pajzs meg valószínűleg nem megy a föld alá, Salvort ott húzták ki a gyerekek, valószínű ott is mentek vissza.

A lelőtt hajóra meg: ki mondta, hogy az űrhajóknak olyan pajzsa van, ami légkörben is működik?
Most scifi író leszek egy percig:
“Bár a birodalmi pajzsok hatékonyak a mélyűrben, légkörben olyan sok energiát emészt fel üzemeltetésük, hogy a hajó kapitányok csak végső esetben kapcsolják be őket” – bumm, megmagyaráztam. Felróható persze a sorozatnak, hogy ha nagyon sokszor nagyon következetlen, de ezek apró részletek, nekem simán belefér a “suspension of disbelief”-be. Mindenkinek más a határ, tudom, de még az Expanse-t is rendszeresen szétszedik olyanok, akik konkrétan leülnek kiszámolni, hogy adott tolóerő mellett reális-e, ami történik (spoiler alert: NEM), szóval ha így tévézik az ember, akkor a Nat Geo marad kb…

+1: Nem tudom ki említette, hogy kiakadt a fáklyákon, hogy ilyen távoli jövőben miért használnának. Mert menő? Mert a tűz látványa komfortos? Klímával meg wifis elektromos fűtőpanellel fűtöm a lakásom, de van kandallónk meg az egyik lámpában lángot imitáló izzó… kétlem, hogy az ilyen hülyeségek akárhányszáz év alatt kikopnának az emberekből :D

walaki - 2021. 10. 24. 22:21

“Ha kell, a készítők olyan szabályokat vezetnek be, amilyeneket akarnak”

Ez teljesen rendben is van, pláne sci-finél. Ami nincs rendben, az az, amikor a saját szabályaikat felrúgják.

“Felróható persze a sorozatnak, hogy ha nagyon sokszor nagyon következetlen”

Erről van itt szó sajnos.

“de ezek apró részletek”

Na, azért az olyan sorsdöntő eseményeket, mint hogy Seldont azért kell megölni, mert kiszámolta, nem nevezném “apró részletnek”. (A sorozatban is többször elhangzik, hogy a pszihohistória egyének cselekedeteire egyáltalán nem alkalmazható, csakis néptömegre.)

És itt van pár válasz a felvetéseidre is:

“mi van akkor, ha az anakreoni hajókról nem volt detektálható”

Azért egy kietlen pusztán a gőzölgő lávát meg a bazi nagy csövekkel behálózott geotermikus erőművet művészet nem észrevenni.

“A várost körülvevő pajzs meg valószínűleg nem megy a föld alá”

Oké, de akkor minek panaszkodik Salvor apja, hogy kintrekedtek, nem tudnak visszamenni? Vagy ha tényleg nem tudta, akkor hogy hogy nem kérdezte meg, lányom, te mégis hogy a ***ba kerültél ide?

“ki mondta, hogy az űrhajóknak olyan pajzsa van, ami légkörben is működik?”

Ha ez így van, akkor ezzel minden bizonnyal a hajó kapitánya is tökéletesen tisztában van, így eleve kizárt, hogy leszállna a légkörbe, pláne, miután rádión figyelmeztették, hogy gubanc van odalent.

gafz - 2021. 10. 25. 00:31

Nem akarok ünneprontó lenni, de ha egy pajzs alatt simán át lehet ásni, akkor az mire jó? És főleg minek kell azzal szenvedni, hogy lekapcsolják?

gafz - 2021. 10. 25. 00:32

Ha meg a légkörben egy csúzlival le lehet lőni a hadihajót, mitől olyan elmebeteg a kapitánya, hogy berepül a légkörbe?

Oakshield - 2021. 10. 25. 01:04

Tényleg értelmetlen apró részleteken vitatkozni. Úgy nagy egészében nem jó ez a sorozat.Tucat termék lett tucat fordulatokkal és csavarokkal. Salvor karaktere egyszerűen elviselhetetlen.

Ez a Terv kezd prófiécia szintbe átmenni ezzel a sok kiválasztottal. Nem lehet úgy érdekes egy karakter , ha nem sulykoljuk hogy már pedig ő különleges mert fontos szerep lett neki szánva?

Bocsánat hogy megint a könyvvel jövök , de Salvor ott úgy lesz történelem formáló hogy nem kiválasztott , nincsenek különleges képességei. Egy dörzsölt figura aki felismeri a pillanatot amikor cselekedni kell.Sokkal emberibb.

gez - 2021. 10. 25. 19:31

Nálam is kasza, a 6. részt már végig sem bírtam nézni.

A könyveket olvastam többször is és nem is az a bajom, hogy a sorozatnak nem sok köze van hozzájuk (eleve nem vártam hű adaptációt), hanem az, hogy ez így önmagában, önálló alkotásként is sz@r.

A karakterek rettenetesen alulírottak és kidolgozatlanok, emiatt a drámai(nak szánt) részek egyáltalán nem ütnek, hanem inkább csak idegesítőek. A történet felesleges mellékkarakterekkel és mellékszálakkal lett felduzzasztva amitől csak nyúlik, mint a rétestészta.

A látvány is nagyon kettős; minden grandiózus és jól kitalált helyszínre, bolygóra, járműre jut egy nevetségesen gagyi “tömegjelenet” (lsd kivégzéses jelenet a második részben) vagy egy fantáziátlan és elcsépelt iDesign enteriőr.

Színészi játék csapnivaló, de ezt inkább írnám a rossz írás számlájára; nem hiszem, hogy pl Clarke Peters elfelejtett volna színészkedni a Wire óta. Még az amúgy remek Jared Harris is csak szenved a szerepében. Egyedül Lee Pace az, akinek írtak is egy karaktert és ő ki is hozza a szerepéből a maximumot (irónikus, hogy a legjobban kidolgozott karakter pont olyasvalaki, aki a könyvekben gyakorlagilag csak említés szinten szerepel).

Davis S. Goyer monnyonle!

Malachi - 2021. 10. 28. 08:26

nem vagyok oda a sorozatért, de legalább nagyon szép, általában. így a hatodik részre kezd egy kicsit izgatni egy-két karakter sorsa, a császári/Trantor szál pedig továbbra is kimagaslik a többi közül, szóval maradok.

CrashBoostZoom - 2021. 10. 29. 11:43

@walaki

Utolsó posztom számodra mert befejeztem a sorozatot de ezt még tisztáznom kell veled mert látom nem érted.

Nem a sorozatkritikádról van szó, arra magasról tojik itt mindenki. Az elvakult tudományimádatodra céloztam minden egyes posztodban. Oké rendben, a természet törvényei áthághatatlanok de az ahogyan fennhéjázó módon írod, hogy “mindenkinek értenie kellene a tudományhoz” az már egyszerűen túlmegy egy határon. A stílusodból süt, hogyan bánnál azokkal akik nem hódolnának be neked. Az ima nem segít, na bumm. Mindenki eldöntheti, hogy milyen halálnemet választ még ha az a saját hülyesége miatt is lesz de úgy látom te inkább főbe lövetnéd őket a nyílt utcán mert elég tudományosak.

Remélem, hogy máshol nem futunk össze ezen az oldalon mert az ilyen fanatikusoktól mint te jobb ha minél távolabb marad az ember.

walaki - 2021. 10. 30. 00:56

@CrashBoostZoom: nekem is az utolsó posztom.

“Nem a sorozatkritikádról van szó”

A sorozatkritikát nem én írtam, hanem human.

“Az elvakult tudományimádatodra céloztam”

Nincs semmiféle elvakult tudományimádatom.

És nem is lehet, már csak azért sem, mert ennek a kifejezésnek nincs is értelme. A tudományhoz egész egyszerűen nem kell sem imádat sem hit, pont ez a lényeg. A valóság az az, ami nem szűnik meg létezni, ha már nem hiszel benne.

“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.” – Philip K. Dick

ttwnbd - 2021. 10. 30. 17:04

Megnéztem a Dűnét, és örültem, mert jó volt, de egyben elszomorodtam, mert akkor talán az Alapítványt is meg lehetett volna tisztességesen csinálni.

kpeter - 2021. 10. 31. 03:41

A 7-es rész egész korrekt volt. Most már ezt a pár részt tuti megnézem.

mm - 2021. 10. 31. 12:50

Birom amugy hogy a nagy konyv fanok minden kony alapjan keszult filmnel/sorozatnal eljatszak ezt hogy a konyvben nem igy volt mert egy mondatot nem tudnak ertelmezni azt hogy xy novellaja alapjan keszult.

Dors Venabili - 2021. 10. 31. 16:16

Az már régen egyértelmű, hogy az Alapítványhoz semmi köze nincs. Viszont ez egy random sci-finek is hulladék. Ez a 7. rész is gáz volt, felsorolni is nehéz lenne a logikátlan lépéseket.

k-10 - 2021. 11. 02. 17:31

mm: NEM azt mondták, hogy ‘az alapján készült’, és ráadásul még sz@r is :(

k-10 - 2021. 11. 05. 16:39

Ez a fakkinbulsit megint micsoda vót? :O

SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!

Mondom:

SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!
SPOOOIIIILLLEEEEERRRR!!!!!

—————

Mi az, hogy nem tudják, mire való a kripta? (Ezt már az elejétől nem értem…)
Valláskárosult, bérgyilkos* Daneel? =:O
(* Persze ‘láttunk’ már furcsa dolgokat, igaz, Dors? De az teljesen más helyzet volt.)

Gaal mint az Öszvér, vagy miaf@& van ???!!! >:O
2.F. a Helikón? >:O
Salvor-Neo? (Na jó, végül legalább ezt megúsztuk…)

Meg aztán az ‘apróságok’, amik már simán csak szánalmasak?

Pl. azok a ‘törmelékmezők’, amik úgy néznek ki, mint egy kupac murva, meg a benne fölforrósodó hajó? Ez még egy fogyatékos kiskamasz Zs-kat. 1. novella-próbálkozásában is kínos(an sz@r) lenne!

Meg a minden körülmények között kungfu-harcba torkolló ‘cselekmény’? ]:€

Ehhh, totálisan el van b@szva az egész, és ezt már NEM LEHET megmagyarázni! ]:-(

k-10 - 2021. 11. 05. 17:25

Na, mi van? Hova tűnt a kommentem? :(

walaki - 2021. 11. 05. 18:00

@k-10: nem kell aggódni, gyakran előfordul. Az adminok nagyon lelkiismeretesen és becsülettel végzik a dolgukat ezen az oldalon, ha nem volt a posztodban semmi durva vagy sértő, akkor úgyis át fogják engedni. Adj nekik egy kis időt! Rengeteg munkával jár ám a moderálás!

k-10 - 2021. 11. 05. 21:02

OFF:
Aha, de ha véletlenül egy fél szó nem tetszett benne valakinek, akkor meg írhatom újra fejből az egészet…

Na mindegy, az volt a lényeg, hogy a mai rész súlyosan alulmúlta az eddig borzalmakat is :(

gafz - 2021. 11. 05. 21:06

Pedig a 8-ban végre történt valami és egy pici kapcsolat is volt az Alapítvány könyvekkel.

k-10 - 2021. 11. 05. 21:12

gafz:
Hogyne, az eddiginél is sokkal durvábban rúgták föl az egész sztorit. A karatéjozós ‘történésre’ pedig bocs, de nem vagyok kíváncsi.

korxi - 2021. 11. 05. 21:35

A 7. rész már magában hordozza hogy esetleg jó is lehet.
Az Asimov féle Alapítványhoz az égvilágon semmi köze nincs, ez végérvényesen kimondható.
Ettől még mint sci-fi sorozat lehet jó is és rossz is. De aki aki erről nem bír leszakadni, az ne nézze (mint ahogy felesleges ezt a trivialitást hatszázadjára bekommentelni ide).
Jelen pillanatban megjósolhatatlan hogy a továbbiakban mit hoznak ki belőle.

gafz - 2021. 11. 06. 01:06

Azért írtam, hogy pici kapcsolat. Én is szeretnék Alapítvány-feldolgozást látni és ez nem az. De most halvány érdeklődést váltottak ki belőlem, mit is találtak ki.

Oakshield - 2021. 11. 06. 09:27

Szerintem még alap sci-fi sorozatnak sem igazán jó, esetleg ha csak a Cleonokról szólna akkor ki lehetne valamit hozni belőle. A többi törtenetszál kb. egy ST Discovery, nem igazán kreatívak.
Miért kell bolygó pusztító szuperfegyver? Attól mert a Star Warsban volt nem kellene mindenkinek belerakni, attól nem lesz érdekes a cselekmény.
Miért kell képességekkel felruházni embereket?

Kezd tucat scifi érzetem lenni, egyes Doktor Who részekben több írói kreativitás volt mint ebben.

Minta példája mi a baj a Hollywoodi sorozatgyártással. Nem tudnak megállni 8-9 évad alatt. Minden nyújtani kell mint a rétestészta , ezen is ez látszik tele kell tömni nem túl kreatív de akciódús eseményekkel hogy az emberek tovább nézzék.Számtalan sorozat bukik el itt , hogy többet és többet akarnak lehúzni belőle. Van egy jó első évad, befut, aztán rögtön terveznek hozzá még 4-5öt és máris zuhan a színvonal.

És igenis lehet máshogy csinálni, valahogy az angolok képesek nagyon szuper pár részes vagy éppen egy évados adaptációkat készíteni.

Isaac - 2021. 11. 06. 09:48

Nekem a “hős” dilemmája érthetetlen:
– Első opció : nem segítesz beindítani a hajót, meghalsz te is és az összes telepes (igen tudom az Alapítvány ,de a fenyegető nem igazán tartja érvnek ezt)
– Második opció : segítesz és akkor TALÁN nem lép életbe az első opció és pluszban felrobbantunk egy egész bolygót több milliárd emberrel :O
… csak én érzem visszásnak kicsit,hogy ez miért is nem egyértelmű választás?
Igen,láthatóan mindketten arra mennek,hogy csak addig megyek,míg nem tudok ellenlépést tenni…
Viszont már a dilemma mibenléte is elgondolkodtató szerintem (mármint ,hogy gondolta a “fővadász” parancsnok a mérleg nagyjából egyenlő lehet bárki szemében)

IntroWild - 2021. 11. 06. 09:48

Elképesztően látványos, a hangulata magával ragadó, a színészek nagyon jók, a történet többrétegű, kicsit misztikus, a zene brutál király, még napok után is a filmen gondolkodom, és az egész franchise-on azt érezni, hogy gondos kezekben van!

Ja, én a Dűnéről beszélek, ez az Alapítványnak nevezett szemétrevaló moslék pedig szóra sem érdemes!

walaki - 2021. 11. 06. 19:16

@IntroWild: (gonoszkodás ON) Mármint a Lynch féle Dűnéről beszélsz, ugye? (gonoszkodás OFF)

Bitang jó lett az új Dűne, de van pár dolog, amit nagyon hiányolok belőle, illetve amit Lynch sokkal jobban csinált:
– díszletek
– intrikák (csak utalnak rá, de ennyi, pedig elég központi elem)
– navigátorok és úgy az Űrliga (egy bukósisakos ürge, komolyan? Bezzeg Lynché)
– térhajlítás (ehhez a csöves izéhez nem is kellene a fűszer)
– egyetlen egyszer sem hangzik el az a kultikus mondat, hogy “the spice must flow”
– nem rossz a zenéje, de már nem is igazán emlékszem rá (bezzeg Toto dallamai még mindig itt csengnek a fülemben, pedig tíz éve is van már, hogy hallottam)

Amit pedig ez a sorozat csinált jobban:
– testpajzs sokkal hihetőbb és igazán látványos lett
– navigátorcsajok is klasszabbak és sokkal dűnésebbek
(annak ellenére, hogy ezek az Alapítványban nem is szerepelnek, csak belegyömöszölték a sorozatba, de nem bánom, mert tényleg jól sikerültek).

szabot85 - 2021. 11. 06. 21:26

8. rész után …
Akik ezt az egészet készítették, azoknak halvány fogalmuk nincs az Asimov által alkotott regények problematikájáról, az azokban felvetett kérdésekről. Nem tudom milyen jogcímen használják az “Alapítvány” szót az egész elnevezésére ???
Egy ideig meglepett a rengeteg változtatás, szereplők neme, szerepének újragondolása, fő történeti szálak … Most már csak iszonyatosan idegesítő. Azt hiszem részemről befejezem ennek a nem tudom minek a további támogatását az időmmel. Pedig több mint 40 évi irodalmi szerelem van bennem, sokat inspirált és vissza visszatérve szórakoztatott. Marad hát a regény. Ez az izé több szóra nem érdemes.

Ennn - 2021. 11. 07. 00:05

Ez egy fanfiction.

Ha adabtációként nézem kitérek a hitemből, de fanfictinnak elmegy 🤷🏼‍♀️

winnie - 2021. 11. 07. 06:50

szabot85: továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a “has” kijelentések helyett szentelje egy kis időt a tájékozódásnak. az, hogy egy sorozat nem arról szól, mint egy könyv, nem csak annak tudható be, hogy a készítő nem éri utóbbi, vagy nincs fogalma valamiről. lehet tudatos döntés is. nyilván nem elvárás, hogy valaki meghallgassa ilyenkor a másik felet, de ha valakit érdekel, akkor érdemes, és akkor is, ha valaki elhamarkodott következtetéseket akar levonni.

félre ne érts, nem megváltoztatni fogod a véleményed a sorozatról, de ha már konkrét lehetőségek vannak arra, hogy akár epizódokra is lebontva értesüljön az ember készítői döntésekről, illetve azok hátteréről, valamint készítői szándékról, akkor az efféle informálódás tényleg sokat adhat a megértéshez.

bvr - 2021. 11. 07. 22:14

@winnie: hát az az igazság hogy azon nem lehet csodálkozni ha ez a rész már tényleg kiveri a biztosítékot. Én egyébként egyáltalán nem vagyok Asimov-rajongó (az édesapám viszont az volt szóval azért nagyjából képben voltam), olvastam pár regényét, és az Alapítvány-sorozatból is a trilógiát, de nálam anno elmaradt az a hatás ami több barátomnál. Mindenesetre vártam ezt a sorozatot, és mivel akkor pont utaztam, az első három részt utólag egyben néztem végig, és tetszett is. Azért az már akkor is látszott hogy elég szabadon nyúltak az anyaghoz, de pl. a császári rendszer a három különböző korú klón-császárral tök érdekes volt az elején. Valamint hogy sorozathoz képest egész szép volt a látvány, emiatt nagyon jól nézette magát. Namost lassan már csak ennyi marad (rágógumi a szemnek),és egyre inkább kiütközik amit sok kommentelő írt hogy ez egy random scifinek is totál gyenge sajnos… (közben pont a főszereplők közül többen is kritikán aluliak, az akciók meg nevetségesek) Na de most ugye nem ez a lényeg.Hanem ebben a részben a robotot tették orvgyilkossá… és ez még semmi, hanem ez csak úgy itt van, és az epizód egy q*rva ránulást nem tesz hogy erre bármit is reflektáljon! És nem, eszemben sem lesz emiatt X podcastet meg interjút meghallgatni meg elolvasni hogy a  rendező szerint ez miért jó így. Asimov robottörvényei jóval szélesebb körben ismertek mint ahányan a regényeket olvasták. Ezt így, rflektálatlanul nem lehet (és tényleg nem lehet!) csinálni. Volt amikor ölt robot (amibe akár bele is őrült), de akkor az volt a regény fő rejtélye hogy (klasszikust idézve) na de akkor ezt most mégis hogy?! És hogy egy abszolut populáris és blockbuster filmet vegyünk, a 2004es Will Smith féle Én, a robot, ezt abban sem rúgták fel, sőt (pedig az Asimov-rajongók pont eléggé ekézték azt a filmet is. Én nem (persze ugye nem is vagyok rajongó), szerintem egy tök jó kis popcorn akciófilm volt. Na látod arra pl. lehet mondani hogy bár totál eltért az alapanyagtól (nem is mondanám talán már adaptációnak) de ott simán tarthatónak látom hogy az Asimov-féle univerzumban játszódik. Itt ennek végképp vége, nem lehet tovább jóindulatúnak lenni. Sokkal jobb lett volna egy saját scifit csinálniuk mint hogy ennek már a fő “dns-ét” is szétporlasztják (ja, és közben meg lopkodnak a Dűnétől kezdve a Star Trek filmekig/sorozatokig mindenféléből. Amit ha valaki nem csinál jól akkor q*rva ciki, pl. nemrég a zuhanórepüléses űrhajórászállós űrbeli bázisugrástól engem kerülgetett a szekunder szégyen a készítők helyett, persze mi eza apróság hogy az a szál (is) egy oltári nagy baromság, és még baromi lassan is van kibontva…)
(az már tényleg zárójel, és “adaptációfilozófiailag” sem értem hogy mi a jó égnek lőtték már el most a második alapítványt. Aki tudja mi az csak a fejét fogja, aki meg nem annak semmi szüksége nem volt rá, ellenben később ez még tök jó muníció és fokozás lehetett volna sorozatkészítői szempontból. Persze ez aztán legyen az ő bajuk)Na mindegy, igazából ezeket az évad során folyamatosan romló  benyomásaimat az évad végén gondoltam volna összefoglalni, de az aktuális rész akkora wtf volt hogy mégis jobb helye van ennek most.

bvr - 2021. 11. 07. 22:52

(amúgy (bár az nem adaptáció volt) erről a halgassuk meg hogy majd podcastben elmagyarázzák dologról jut eszembe, anno az egy szupervidám este volt amikor a Prometheus után pár évvel az ős-indexen volt egy viszontválasz cikk (a címekre már nem emlékszem) az X hiba a Prometheus filmben szóval erre a válasz, és ott egyrészt dőltem a röhögéstől a kommentfolyamot olvasva, és amúgy ott volt egy tök jó vita, hogy az vajon mennyire jogos hogy ha valami nem derül ki a filmből de akkor ha megnézed hozzá a rendezői változatot meg a kommentár-dvd-t …. :)))

winnie - 2021. 11. 08. 09:38

bvr: a biztosítékot nem vitatom, és mindig azon vagyok, hogy senki ne értsen félre, hogy egyrészt nem a sorozat védelmére kelek (nem is ismerem a sorozatot), másrészt amit írok, távol áll a “nem érted, hülye vagy” vagy a “nem érted, akkor olvass utána” állásponttól, márpedig valamiért többször is ezt vágják a fejemhez:) egyszerűen csak az informálatlanságból kifolyóan hasból szült következtetések lepnek meg, amik egyébként pont olyan rosszak, mint mondjuk negatív reakciókat kiváltó készítői döntések.

konkrétan már nem az első kommentet olvasom, ami negatív véleményt hangoztat, majd kvázi felmenti a készítőt, hogy “nem érti”, és ez teljesen agyeldurrantó naivitás nézői részről. már eleve a feltételezés is, miszerint az illető éti, de pont az a több tucat ember nem, aki dolgozik rajta több, mint egy éven át, akiknek minden napja a sorozatról szól.

ha valami rossz, akkor nem felmenteni kell az írót, hogy “á, nem érti”, hanem épp azért ütni-verni verbálisan, mert annak ellenére, hogy érti, hogy kívülről-belülről ismeri a művet és sokkal jobban tájékozott a könyv kapcsán, mint a nézők 99%-a, szándékosan nem ragadja meg a lényeget/direkt ellentétes irányba megy, stb.

winnie - 2021. 11. 08. 09:45

a lényeg, hogy nem a “hallgassuk meg, majd elmagyarázzák”-dobot verem, az bullshit lenne. hanem azt a dobot, hogy “ha nem csak véleményezünk, hanem felteszünk egy kérdést (kvázi feltételezünk), akkor ne mi válaszoljuk azt meg a kérdés címzettje helyett, hanem vegyük a fáradságot arra, hogy meghallgassuk a válaszát, ha már ott van előttünk”. nekem legalábbis szimpatikusabb a “szétszedem darabjaira a sorozatot a saját véleményem alapján”, valamint a “utánanézek, hogy miért hoz a készítő ilyen marharépa döntéseket”, mint a “meg vagyok győződve arról, hogy tudom, miért van tele marharépa döntésekkel a sorozat, és tudom, hogy csakis nekem lehet igazam”.

nyilván nem tökéletes az analógia, de kompetensebb dolog lehülyézni valakit, mint megkérdezni tőle, hogy miért hülye, majd, amikor válaszolni akar az illető, mert kérdést kapott, akkor befogni a fülünket és elmagyarázni azt, hogy mi járt a fejében, amikor hülyeséget csinált, és arra kilyukadni, hogy azért csinált hülyeséget, mert nem éri fel ésszel, hogy amit csinál, az hülyeség.

Istvan Poór - 2021. 11. 08. 10:06

Szerintem a 8. részben – hogy valami jót is megjegyezzek a cselekményről – a császár “politikai húzása” kifejezetten üdítően hatott. Persze a sivatagban jól esik egy pohár víz, de azzal még nem jutottunk ki belőle…
Talán dobott volna a színvonalon, ha Seldon szerepét egy kínai színésznőre, a császárokét pedig CGI megoldással, olyan Jar Jar Binks-szerű lényekre osztották vola.

No, jó. Most elnézést is kérek egyben.. :)

d9o3 - 2021. 11. 08. 11:33

Eddig az első részig jutottam, de az nagyon tetszett. Nem olvastam a könyvet (nem szeretek olvasni és főleg nem sci-fi-t :)), de amit az első részben kaptam az valami bődület jó volt. És talán ami a legfontosabb: nem azért várom a folytatást, mert jól vágják a részeket (lásd westworld, bár nyilván ott sem csak ezért vártam :)), hanem mert az első részben teret nyitottak egy hatalmas világra, ahol az alapsztori (fény kontra sötétség és annak hosszai) is monumentális, más sci-fiben én még nem láttam (persze-persze: sithetk, kontra jedik, stb.) ennyire jól megfogni ezt a témát, hogy nem megakadályozni akarjuk, hanem csökkenteni a hatását, mert bár nem a sorsra hegyezi ki (még?) az egészet, hanem a tudományból származó számításokra mégis rettentően érdekes. Nekem tetszenek a karakterek, egyelőre mindegyiknek érthető a motivációja, a császár(o(c)k) kellően “rosszak”, de mégis politikailag eddig logikus, amit csinálnak. Most őszintén: az új Dűnét (persze tudom, az két részes (lesz) 6(?) óra játékidővel a Foundation talán kicsit többet kap a kibontakozásra) ott akartam hagyni egy óra után, ennek meg várom a folytatását. Hogy miért nem néztem meg egyből? Hát mert az NFL élőben jó :D. De jó is így, mert egy napja ízlelgetem az első részt és elképesztően várom a folytatást… Remélem megmarad ez a lendület és a mondandó, illetve a felsejlő rejtély elhozza a várokozásom ígéreteit.
De! Szerintem ha Villeneuve is inkább ezzel/így kezd (a narráció elvetése óriási hiba volt részéről, itt tökéletesen illeszkedik a hangulathoz), akkor sokkal jobb lett volna az új Dűne (ugyebár ott is van egy komoly “háttérvilág”) és akkor talán arra azt mondanám érdemes volt 84 után újraforgatni (mert lássuk be újraforgatás történt :)), nyilván az Alapítvány így első próbálkozásra egyelőre nagyon jónak tűnik. Majd elmondom az élményeim a végén is :D.

bvr - 2021. 11. 08. 14:25

@winnie: egyetértek amit írsz. Meg amit most konkrétan hoztam a 8. részből, az orgyilkos robot, ott mivel Asimov robot törvényei annyira közismertek (és első közelítésben azért nem bonyolultak) nyilván fel sem merülhet hogy a készítők ezt nem ismernék vagy ne értenék. Másrészt lehetünk persze empatikusak azért azok felé is akik ilyen kommenteket írtak hogy még ha nem is jól fejezték ki magukat de vajon mit akarhattak megfogalmazni? És pl. ennél a sorozatnál azért nagyon erősen felmerül hogy ezt biztos hogy jó döntés volt Alapítvány-adaptációként megcsinálni? Miért is nem inkább saját önálló scifit készítettek?
(most az egy másik kérdés hogy akárcsak jópár itteni komment szerint, én is azt gondolom hogy ez random scifinek is ezer sebből vérzik, de még mindig inkább mint hogy Alapítvány)

bvr - 2021. 11. 08. 14:29

@d9o3: kiváncsi leszek majd! AHogy írtam nekem pl. egyben az első 3 rész nagyon tetszett (kicsit hasonló okokból mint amit Te is írtál, egyáltalán nem bántam hogy lassú, jó volt ahogy kibontakozott a sorozat világa), aztán onnan azért részenként komoly lépcsőkben kezdett nálam zuhanni a dolog. Na majd kiderül nálad hogy alakul :)

Dors Venabili - 2021. 11. 09. 18:18

Ez a hologram-Seldon hogy tud Dornickkal beszélgetni ? Ez mekkora baromság már !

Azon már meg se lepődtem, hogy Demerzel embert ölt. A nulladik törvény se menti fel, a papnő semmilyen veszélyt nem jelentett az emberiségre. Ez az alapok teljes szembeköpése.

gafz - 2021. 11. 10. 09:44

A hologram-párbeszéd mikéntjét már a Stargate Atlantis 4. évad utolsó részében kifejtették.

A robotika alaptörvényeinek kezelése (vagy ignorálása) egyenlőre teljesen Asimov-idegen.

walaki - 2021. 11. 10. 11:20

@gafz: nem bántásból, csak engem nagyon zavar: azt úgy írják, hogy “egyelőre”. Amit írtál, az tök mást jelent, az az, amikor minden bor hasonló pancsolt vacak (“egyen” – egyforma, “lőre” – rossz minőségű bor).

Dors Venabili - 2021. 11. 10. 12:45

Nem láttam a Stargate Atlantist de gondolom a tudatát feltöltötte a felhőbe mielőtt meghalt és digitálisan él tovább vagy valami hasonló marhaság.
OFF a tortát is fel lehet vágni egyenlőre

walaki - 2021. 11. 10. 16:16

@Dors Venabili: a Stargate Atlantisban két hologram volt, az egyik (amire gafz utalt) lényegében csak egy interaktív film volt: McKay megpróbálta előre kitalálni, mi minden fordulhat elő többezer év alatt, és minden esethez rögzített egy szcenáriót. Így hiába tűnt értelmesnek a hologram, csak arra tudott reagálni, amihez volt előre rögzítve válasza.
A másikról meg kiderült, hogy azért értelmes, mert igazából egy energialény, aki csak tetteti, hogy hologram.
A tortához: és tényleg! :-)

d9o3 - 2021. 11. 10. 22:18

@bvr
Eljutottam a 8. részig, ígértem írok ezután is, de egyszerűbb bemásolni egy másik oldalra írt véleményemet :) :

Emellett a sorozat mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mindig is hallottam az Alapítvány könyvekről, meg hogy alapmű a sci-fi irodalomban, de nem vagyok könyvpárti. Főleg ha sci-firől van szó. Szóval nem ismerve az alapművet, de ismerve jó pár másik művet és tudva hogy jelen történetet nem ma vetették papírra izgalommal vártam. És be kell valljam nagyon meglepett, na de szerencsére nem negatív irányban mint a Dűne, hanem sokkal inkább pozitív irányban. Fogok még párhuzamot vonni a Dűnével mivel a vilagméret és a világ ahol játszódik meg néhány alapelv nagyon hasonló (arra azért nem vállalkozók hogy állást foglaljak abban ki lopott kitől és mit Herbert kontra Asimov ügyben, de azért felsejlik itt még a Star wars néhány alapötlete (is)(fény-sötétség-reinkarnáció kontra klónozás, stb.)).
Ami a legjobban meglepett és tetszik az az, hogy végre alapvetően nem hitvilági sci-fit látunk hanem matematika/tudomany alapút persze nem úgy értve hogy helyes benne minden tudományos felvetés (persze van jo pár ilyen sci-fi, csak nem ilyen világképben). A megközelítés a lényeg és az nagyon el van találva. Persze leegyszerűithetjük egyes részeit ugy hogy sci-fis trónok harca, de ez nagyon messze van a valóságtól. Persze van benne politika, de öröm nézni ilyen környezetbe helyezve, és aki csak ennyit értett meg belőle, hogy hasonlít a Trollok Harcára az inkább ne is nézte volna meg. Fontos része a politika, de mikor volt ilyen jellemháború abban az igencsak elrontott politikainak csúfolt ármánykodós gyűrűk ura klónban. Imádtam benne John egyarcú szenvedését és a többiek megőrülését. Ja nem!
Ez teljesen más. Nagyon jól epíti a világát gyönyörű képekkel jó zenével és narrációval es nem röhejes maskarákkal mint a Dűne (a jelmeztervezőt remélem kirúgja Villeneuve a 2. részre!). A tudomány, a hit, a misztérium (ami itt a tudomány nevezzük úgy egy ága, vagy épp sületlenségnek tartott tévhitrendszer), a politika, technika, hagyomány/régi kultúrak (a császár úgy néz ki mint egy fáraó) megfelelő keveréke. És hát igen. A csata az nincs… na de a sokkal nagyobb költségvetésű Düne Villeneuve vol1ben sem volt nagy csata, viszont most már jobban értékelem azt, de attól még pocsék mindkettőben a csatajelenet(ek) :D. És megint rajöttem miért szerettem anno a star warst. Nem. Nem a jedik miatt, bár fenykardot és kanapén ülve kólát a kezembe a hűtőből megmozdulás nélkül mindig is akartam, de valójában a csatajelentek miatt. Na ez nem az a sci-fi. És mégis nagyon tetszik. Hiába ezer sci-fi készült már a könyv óta, mégis tud újat mutatni nekem. Még akkor is ha az Invictusról felsejlett az Event Horrizon (meg a térhajlításról is :)), itt sokkal jobban volt összrakva minden. Az alapítvány tábora a dolog táborára emlékeztetett, az nyílhegyű fekete valami (s nevezzétek Kriptának ;)) az Űrodüsszeiára, a szellem a Solarisra, a “látomások” a Dűnére (pár a párhuzam sokkal több: császár, megváltó-új jövő), vagy az Időhurokra (kíváncsi vagyok igazam lesz-e :)), és na igen, valljuk be a politikai része a Trollok Harcára, az android a Szárnyas Fejvadászra, vagy az én a robotra, de mégis az egész egyedinek, lenyűgözőnek és varázslatosnak hatott. Mintha mindegyik film innen származna… vagy ez a könyv inspirálta volna (bár a képi megjelenítés esetén ez lehet fordított irányban is). De ami a legjobban tetszett, hogy a tudományra alapozva szeretnék lerövidíteni a sötétséget, mert belátták hogy annak bekövetkezése elkerülhetetlen. Ez a gondolat önmagában óriási. Nem láttam még mindegyik részt (8nál tartok), és lehet lesz még néhány negatívan ható fordulat, de egyelőre ez a véleményem. Ezt csak nem tudják úgy elrontani mint a Farkas gyermekét, ahol egy 6.5-es sorozatból csinaltak egy rész alatt 3asat :D. Na de vannak negatívumok is: a titkolózás, a csaták, vagy hogy kit miért hagynak életben pedig mar hatodszor lázad, vagy a kulcskarakterek évekre kriptoállomba meritése vagy tudományos hitbe vetett kicsit, vagy most még teljesen értelmetlennek tűnő halála. Csak ezért nem 10es: 9/10.
Villeneuve! Könyörgöm nézd meg és tanulj! Bár már a vol2-vel ilyen szintre nem fogod tudni visszahozni az élményt, de talán úgy nem lenne teljesen reménytelen a projekted, ha már kaptál közel 6 órát egy hasonlóan összetett világ legfontosabb esemenysorozatának filmrevitelére.
Ja és zárasként: mivel nem olvastam a könyvet, így szerencsére nem tudom hozzá hasonlítani, mert amint látom a legtöbbeknek a könyv elveinek felrúgása nem tetszik, vagy az attól való nagymértékű eltérés. Ez engem is idegesített a Trafómersznél, mert az egyik kedvenc képregényem volt gyermekkoromban, de mondjuk nem is ezzel van ott a legnagyobb probléma, de az már egy másik topik :)..

Oakshield - 2021. 11. 11. 13:26

@d9o3
Sheldon óvjon minket attól, hogy Goyertől tanuljon Villeneuve, abból egy legújabb star wars széria szintű moslék születne. Villeneuve ezerszer jobb művet alkotott. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ha ez tetszik akkor nézd, de a Dűnét ne vedd el tőlünk. :D

SPOILER

Az is elég rossz forgatókönyvírói erényekre vall hogy itt most ellövik hogy hol van Csillagvég. Konkrétan a Második Alapítvány könyv központi kérdését sikerült ezzel most lelőni, pedig az a rész még kompaktabb is és izgalmasan vászonra is vihető. Számomra ez teljesen érthetetlen, vagy úgy vannak vele hogy oda majd kitalálnak valami jobb cliffhangert?

Dors Venabili - 2021. 11. 11. 14:20

@Oakshield : ki az a Sheldon ?

Igazából a Csillagvég nem a Heliconon van, annak semmi értelme nincs. Nem is értem miért tették oda és egyáltalán mit keresnek ott.

walaki - 2021. 11. 11. 16:49

@d9o3: “arra azért nem vállalkozók hogy állást foglaljak abban ki lopott kitől és mit Herbert kontra Asimov ügyben”

Erre könnyű a válasz, sem Herbert, sem Asimov nem lopott semmit. Bármiféle hasonlóság a megfilmesített művek között kizárólag csakis a sorozatkészítő Goyer sara, ő a ludas mindenben.

“Ami a legjobban meglepett és tetszik az az, hogy végre alapvetően nem hitvilági sci-fit látunk hanem matematika/tudomany alapút”

Öööö, egész biztos, hogy ugyanazt a sorozatot néztük? Merthogy ebben az Alapítvány sorozatban erőteljesen a hit dominál, és nagyívben tesznek a tudományra, a logikára meg a robotika törvényeire.

k-10 - 2021. 11. 11. 18:52

bvr (és a többiek):
“ebben a részben a robotot tették orvgyilkossá”
Na, pont ez volt az egyik dolog, amit az azóta is kallódó* hsz-ban sérelmeztem.

Meg a túlzott misztifikálást, ami szerintem (szintén) gyökeresen ellentétes az egész Asimov-világ gondolatiságával.

Meg még egy csomó egyebet, amit szépen elmondtak azóta mások is.

A lényeg: azt a sztorit, hogy egy digó nyikhaj beleesik a szomszéd kiscsajba, akit elvisz egy feketemisére, de ott a csaj jól beginázza, és eladja egy perverz vénembernek, soha a büdös életbe’ nem lehet a Rómeó és Júlia ‘adaptációjának’ hívni, mert NEM AZ, akármi is a szereplők neve!

Sejtem, hogy valahogy bele akarják csempészni a trilógia előtti dolgokat is (pl. a fent említett Wandát, akit talán Gaallal akartak itt ‘helyettesíteni’?), de ettől egy fikarcnyit sem lett/lesz érthetőbb a történet! Épp ellenkezőleg, csak összekutyulják azt az ‘ívet’, amin végighaladva az olvasó előtt ‘kibomlott’ a pszichohistória fontossága és ereje.

(Hozzáteszem, hogy bár nagyrészt szerettem és élveztem az előzmény- és folytatás-sztorikat is, szerintem ‘A trilógia’ az egész Alapítvány-univerzumnak a legfontosabb és legjobb része. És nemcsak azért, mert azt olvastam először.)

——-
——-
* … és itt kíváncsian és némileg neheztelve nézek a modikra, vagy adminokra, vagy mik is vannak itt… Mindenesetre gyorsan föltettem ide is a Textarea Cache-t, amiről eddig sajnos megfeledkeztem :(

Oakshield - 2021. 11. 12. 18:33

Ez már megint mi volt?

Az Ősradiáns egy varázsgömb vagy mi fene?
Ez nem sci-fi, ez inkább fantasy már, mindenki varázsol ,meg kíván és hirtelen úgy lesznek a dolgok. A pszichohistória meg a Terv mehet a kukába.

d9o3 - 2021. 11. 12. 20:15

@walaki
Igen ugyanazt a sorozatot nézzük, csak szerintem más oldalról fogtuk meg ugyanazt. Tény: az alapítványban is vannak olyanok akik nem értik es nem is érdekli igazán az alapfelvetés, mert más miatt van ott (szerelem, stb.) és számomra gyönyörű látni, hogy mivel sokan nem értik az alapfelvetés bizonyitását, ezért igen inkább hitből mint tudományos indíttatásból vannak ott. Vagy másképpen: a tudományos elvből vallás lett. Nekem ez tetszik. Kicsit ősrobbanás kontra teremtéstörténet(ek) mintára megy, és nyilván ennek filozófiai kifejtése nem ide való, de ezért is fogott meg. De én a tudományt látom mögötte. A többi vallás meg rettentően vicces és imádtam ahogy az egyébként unszimpatikus épp Napcsászár kijátszotta őket… mondom. El tudják még rontani, lehetnek még benne olyan zsákutcák, hogy beállok abba a sorba akik rossznak bélyegzik, de nekem az alapok tetszenek ami a könyv teljes nem ismeretéből is származhat.

@Oakshield
Villeneuve: na igen! Higgyétek el en nagyon szurkoltam neki. Szerettem volna szeretni. De nem tudtam. Annak meg hogy a 84es film jeleneteit újraforgatja sok értelme nincs. De ez az én véleményem…

Lopások: én azzal a felvetéssel éltem hogy azért sok dolgot átvettek a könyvből, de ezek szerint nagyon nem. És akkor valójában időhurokba kerültünk: a múlt filmjei vannak hatással a jelenben forgatott de a még régebbi múltban (lehet kicsit máskepp) íródott műre. Bar lehet ez inkább iteráció aminek a részeredménye sokaknak nem tetszik…

walaki - 2021. 11. 12. 22:07

@d9o3: “Szerettem volna szeretni. De nem tudtam”

Én tudtam szeretni az új Dűnét, de azt elismerem, hogy többminden jobban sikerült Lynchnek. Annak ellenére, hogy jobban eltért a könyvtől, a könyv hangulatát mégis jobban sikerült megragadnia és visszaadnia. Igazság szerint amiben Lynch gyenge, az a film második fele, mert össze kellett csapnia, hogy beleférjen. Itt Villeneuvenek hatalmas előnye, hogy eleve két filmben gondolkodhatott.

“én azzal a felvetéssel éltem hogy azért sok dolgot átvettek a könyvből, de ezek szerint nagyon nem.”

Hát sajnos tényleg nem. Megnyugtatásul, azok a dolgok, amikért nagyon lelkesedsz (tudománnyal akarják lerövidíteni a sötét korszakot, vannak akik nem értik ugyan, de hisznek benne stb.), na azoknak a dolgoknak az alapötlete pont a könyvből van :-) (bár a sorozatban teljesen máshogy vannak kifejtve, mint a könyvben)

AlfStokes - 2021. 11. 13. 13:50

Azt most mar kijelenthetjuk, hogy a nanobotok a torokelvagas ellen nem vedenek. Megyek is, es visszaadom az oltasomat, mind a harmat :)

Hádész - 2021. 11. 15. 14:09

AlfStokes: Azért az elég nagy vágás volt, hogy hamarabb belefulladjon a saját vérébe és meghaljon, minthogy begyógyítsák a nanobotok, amiknek még az is lehet, hogy kell idő az aktiválódáshoz a véráramba kerülés után.

Hádész - 2021. 11. 15. 14:19

Na jó, a tű helye is gyorsan begyógyult, de az első állítás továbbra is áll.

bvr - 2021. 11. 17. 19:24

Szerintem AlfStokes ez egy tök jó vicces negjegyzés :) Az egy másik kérdés hogy még ezzel együtt is messze ez volt a legjobb történetszál eddig a sorozatban és legalább itt kifizetődött hogy (relaítve) milyen sokat kellett nézni az ifjú császár béna vergődését.

Amin szintén megkönnyebbültem hogy ha nehezen is de végre vagy 5 rész után csak sikerült megszabadulni attól a mind karakterében, mind történetében, mind színésznőjében tök béna Fővadásztól… (nyilván Salvortól nem, gondolom ő persze marad a következő évadra is) A finálét még persze megnézem, meg utána nyilvána második évad első epizódjának még kell adni egy esélyt, de azt szinte már csak muszájból, minimális az esély hogy más lenne mint ez az évad.

Sunabubus - 2021. 11. 18. 10:29

Emlékszem gyerekkoromban sokszor nézegettem a sorozat könyveit szüleim könyvespolcán (a Dűne is megvolt nekik), “Alapítvány”. Emlékeim szerint ilyen sárgás borítója volt, és annyira meg voltak törve, hogy úgy néztek ki, mintha már akkor vagy ötvenéves könyvek lennének. Hogy mi? Mi a túró az az Alapítvány. Sose olvastam bele. A sorozatot is úgy ültem le megnézni, hogy “Foundation” oszt’ jóvan, és csak utána esett le, hogy jahogyezaaaz!
Nekem bejött amit láttam eddig, és nyilván most vehetem meg az egész könyvciklust. :)

Running - 2021. 11. 19. 07:49

Gondoltam leírom bővebben mit gondolok erről a sorozatról, de egy szóban is ki lehet fejteni: szégyen.

punyapapa - 2021. 11. 19. 14:05

Nekem alapvetően tetszett a sorozat. Az évadzáróval sem volt gondom.
A könyveket nem olvastam, ha olvastam volna lehet én is szidnám.
Amúgy olvasva a kommenteket, arra kíváncsi lennék, ha ennyi ember utálta a szériát, akkor miért nézte minden héten?

McClane - 2021. 11. 19. 16:51

Az utolsó rész egy fokkal jobb volt mint a többi, de így is messze az elvásárok alatt teljesített. Elég nehéz egy olyan könyvet tv-re rakni ahol a karakterek jönnek-mennek. Egyáltalán nem az emberekre fókuszál a könyv, hanem az alapítvány történetére. A sorozatból nagyon nem jött le, hogy kb mit is csinál az alapítvány. A trantori szál még érdekes volt, kár, hogy az nem az eredeti könyv része. Ennyi erővel Star Trek is lehetett volna

zolij - 2021. 11. 19. 18:12

Azért az utolsó részben erősen felszaladt a szemöldököm azon, hogy Salvor egy ugróhajtóművel fel nem szerelt hajóval elmegy megkeresni Gaalt, majd lezuhan ott ahova Gaal is érkezik 100 évvel később. Értem én hogy paraképességek meg minden, de na..

humorpalanta - 2021. 11. 19. 21:51

Szerintem nagyon jó volt a sorozat. Remélem hamarosan bejelentik, hogy a Cleonok és Trantor kap egy saját sorozatot, mert nagyon szívesen elnézném.

ar - 2021. 11. 19. 22:29

Olvastam a könyveket, többször, de nekem ez tetszett.

Turul - 2021. 11. 20. 00:22

Én pont a megjelenő sorozat hírére olvastam újra az Alapítvány mind a 7 kötetét, hogy frissek legyenek az emlékeim. Hát így az első évad után kijelenthetem, hogy nagy szükség nem volt rá… sajnos. Ez a sorozat nem Isaac Asimov regényei alapján készült ahogy állítja magáról, hanem Asimov bolygónevei és könyveinek szereplőnevei alapján készült mű… ismét sajnos. Én bevallom nem erre számítottam, bíztam benne hogy könyvekhez közelebb álló alkotás lesz. Amúgy egy különleges képi és hangulati világú sci-fi lett belőle, amit fogok nézni továbbra is mert nagyon szeretem az ilyen sorozatokat. De ha már Asimov nevét beletették a főcím elején akkor legalább Demerzelt, mint többszörös gyilkos robotot kihagyhatták volna. Ezen az egy dolgon nem tudtam szemet hunyni.

k-10 - 2021. 11. 20. 00:50

humorpalanta:
Egyrészt szinte semmi nem volt benne, amit ne láttunk volna már n+sok alkalommal, másrészt nagyjából semmi köze Asimovhoz :(

Lajos - 2021. 11. 20. 08:11

Aki olvasta a könyveket, tudja, hogy elég sok minden köze volt Asimovhoz – azért nem érdemes átesni a ló túloldalára. Másrészt, aki n+sok alkalommal látott ilyet, az… vagy örül, hogy ismét láthat, hiszen nem véletlenül nézett hasonlót n+sok alkalommal, vagy nem értem a panaszát, ha korábban n alkalom után még “sok” alkalommal megnézett hasonlót. Csak az néz ennyiszer ilyesmit, aki nagyon oda van a műfajért.

k-10 - 2021. 11. 20. 11:08

Lajos:
Persze, volt (némi) köze Asimovhoz, az Alapítvány(-trilógiá)hoz viszont nem nagyon.
Az alapkonfliktus meg a végkifejlet többé-kevésbé hasonlított, de a sztorit összevissza tákolták-kavarták-kicsavarták, többnyire teljesen értelmetlenül, dramaturgiailag is tök fölöslegesen.
És már bocs, de attól, hogy szeretem(-ném) a (jó) sci-fit, még nem vagyok vevő a zsáner összes kliséjének random módon összedobált katyvaszára.
Azt meg ugye jól sejtem, hogy a StarWarsból te se csak az ep.IV-et nézted meg?

gafz - 2021. 11. 21. 10:17

“Remélem hamarosan bejelentik, hogy a Cleonok és Trantor kap egy saját sorozatot, mert nagyon szívesen elnézném.”

Kapaszkodj meg, már van ilyen orozat. A címe Foundation :)

Malachi - 2021. 11. 21. 11:20

Nem emlékszem, mikor láttam utoljára ennyire szép sorozatot, ami sci-fi kulisszák között játszódik. Fura az egész, mert nekem pont az Alapítvány szál az tök gyenge volt, súlytalan, tét nélküli ebben az évadban. A Cleonok és a Trantor miatt néztem végig az egészet, azt se bánnám, ha a folytatásban (ha lesz) csak róluk szólna az egész, mert szerintem az a szál nagyon rendben volt.

Összességében a közepesnél jobb volt szerintem, megy a nézősök közé.

Joco1114 - 2021. 11. 21. 13:19

Két karaktert rontottak el ebben a sorozatban, amit nem tudok megbocsátani: Seldont és Demerzelt. Seldon egy nagyképű, leereszkedő pöcs lett, ami szöges ellentétben áll a könyvbéli karakterrel. Pedig az elején azt hittem, jó választás lesz Jared Harris.
A gyilkos robotról voltaképpen ugyanez elmondható: hibás a cél és a motiváció, teljesen más, mint a könyvben.
Lehet ragozni, mennyire kell ragaszkodni a könyvbéli karakterekhez – nem kell. De nehogy már a könyv hőséből egy gonosztevőt kreáljanak, mert írói szabadság…

A császári részek nem lettek rosszak, ugyanis a könyvekben nem hangsúlyosak, nem volt elvárás velük szemben. Lee Pace (Day) jó színész, hozta a formát.

ptg - 2021. 11. 21. 19:32

A helyszínek, szereplők nevein és a történelmi korszakon kívül semmi sem maradt Asimovból. Sajnos. Azok közé tartozom, akik olvasták Asimov majd minden, idehaza elérhető könyvét és ennek alapján ki merem jelenteni, hogy az első mondatban felsoroltakon kívül semmi sincs a hivatkozott író műveiből a sorozatban. Amennyiben, mint minden adaptációt, meghámozunk az eredeti ismeretétől. Mert hogy a mai világ erkölcsi megfelelőségét is a szereplők nemének és nemi irányultságának összekeverésében is másként ábrázolni a legjobb, legmesszebbre mutatóbb fantasztikus írást, az elég nagy merészség. Ami nem lenne baj, ha mint azt már előttem sokan leírták, nem a nevével akarnák eladni ezt az egyébként más nincs, nézzük akkor szintű alkotást.
Szóval egy átlagos, az adaptált iró nevével és a képi megoldásokkaal vonzóvá tett sorozat, a mai követelményeknek megfelelően összefüggéstelen ugrásokkal helyszínek, szereplők(élők, holtak, és egyéb megjelenésúűek) és témák között a világűrben és az idők végtelen síkságán. Csak a képi megjelenítés megoldásait díjazom.

dezmond - 2021. 11. 22. 13:10

Nem olvastam a könyveket, nekem tetszett ez a sorozat. Kb a fentiekhez hasonlóan érzek: a birodalmis, géndinasztiás vonal (ami elvileg eredeti ötlet?) sokkal jobb volt, mint a terminusi szál.

Végén azért annyira nem állt össze a kép, ha nincs Salvornak a szuperképessége, akkor mégis hogy gondolta az öreg a Kripta kinyitását? Amihez ráadásul még a Rubik kockát is ki kellett rakni. Meg az egész bolygón kiütött mindenkit a nullmező. Nem úgy tűnt, mintha itt magától kinyílt volna, mint a könyben. Meg ez, hogy Salvor a Gaal-nek a lánya nem volt túlzottan nagy csavar, kb az elejétől sejteni lehetett, erre a végére hagyták nagy leleplezésként… Vizes bolygóról érdekes lesz hogyan lépnek majd le.

Olvastam néhány a sorozatot a könyvvel összehasonlítós cikket, hát így látatlanban eléggé a sorozat javára billen a mérleg számomra. Ilyen Star Wars prequeles politizálás abszolút nem érdekelt volna (persze jól is meg lehet csinálni, a Trónok harca első évadaiban érdekesek voltak az intrikák is), szerintem érthető, hogy akciódúsra írták.

Gaal elég idegesítő lett úgy kb a Trantor elhagyása után, ez a Phara karakter is olyan semmilyen, az erőszakos lépéseit Salvor azzal oldja fel hogy SPOILER nyakon lövi a saját fegyverével… no comment

Mondjuk ez, hogy a 2 szállal is alig boldogultak, érdekes lesz majd 3-4 szálon (Trantor, Terminus, Helicon, Synnax) hogy viszik a sztorit, ha viszik egyáltalán. De úgy látom lesz második évad.

Sokszor nekem is Star Trek érzésem volt, gondolkodtam is közben, hogy folytatni kéne a Discovery nézését, főleg az Invictus volt elég áthallásos.

Van pár hülyeség amikre itt kommentekben felhívtátok a figyelmet (a terminusi pajzs esete). Értem én, meg simán el is hiszem hogy nem ér fel a könyvekhez, de szerintem így is eléggé elgondolkodtató volt. Egy The 100 vagy Expanse-t én félbehagytam, számomra azok egyszerűen unalmasak, buták. Mondjuk pont fentebb írta valaki hogy Expanse-ból 7 részt kell végigszenvedni, utána beindul. Ez végig nézette magát, 3 ülésben megnéztük.

Hádész - 2021. 11. 22. 15:25

dezmond: a kripta kinyitását valószínűleg Gaalnek szánta, bár a nullmező akkor is kérdőjeles szerintem.

Bence - 2021. 11. 22. 18:37

Az utolsó 2 perc a 10 rész legkínosabb jelenete volt. Maga az évad egy közepes, könyvek ismerete nélkül.

k-10 - 2021. 11. 23. 07:07

dezmond:
“Olvastam néhány a sorozatot a könyvvel összehasonlítós cikket, hát így látatlanban eléggé a sorozat javára billen a mérleg számomra. Ilyen Star Wars prequeles politizálás abszolút nem érdekelt volna”

Vagyunk így ezzel még nem kevesen rajtad kívül, mégsem véletlenül tartják sokan a trilógiát az SF-irodalom egyik csúcspontjának, én pedig az egyik legmeghatározóbb könyvélményemnek. És szinten nem volt véletlen a szkepszis a filmes adaptálással kapcsolatban.

” (persze jól is meg lehet csinálni …”

Igen, talán meg lehetNE… Itt és most szerintem a legteljesebb mértékben sikerült igazolni az előzetes aggodalmakat. ]:(

“… szerintem érthető, hogy akciódúsra írták.”

Szerintem meg nem. Legalábbis ‘szakmai’ szempontból nem. A teljesen ‘világ-idegen’ elemek becsempészése pedig még kevésbé.
A kassza egy másik kérdés :(

Max - 2021. 11. 23. 10:52

k-10: mivel a sorozat készítője találja a világot, és a világot a benne lévő elemek teszik azzá a világgá, amit látunk, így nem értelmezhető az, hogy valami világidegen.

nem érted, hogy akciódúsra írták meg, de igazából azt kell elfogadnod, hogy az adaptációt nem te rendelted meg, nem a te szájízedre szabták, hanem olyan lett, amilyennek a készítők akarták tenni. és hogy a francba ne lenne érthető, ha többek között az akciódússág is beletartozik ebbe. goyer elmondta a finálé kapcsán is, hogy mi volt a célja. ez nem igaza van vagy nincs igaza kérdés, hanem mindössze tetszésé vagy nem tetszésé. te másképp közelítetted volna meg, de az, amit ő mond, teljesen érthető és elfogadható. lehet, hogy ő is csapkodná az asztalt a te változatod láttán. :)

k-10 - 2021. 11. 24. 10:54

Max:
“a sorozat készítője találja a világot”
Bocs, de nem.
A ‘világ’ ADOTT, Asimov meghúzta a kereteket!

“a világot a benne lévő elemek teszik azzá a világgá, amit látunk, így nem értelmezhető az, hogy valami világidegen”
Már hogyne lenne értelmezhető: a sorozatba begyömöszölt elemek NEM LÉTEZNEK Asimov világában! Pont.

Innentől ez nem a ‘tetszés’ kérdése, hanem tény.

Azt elhiszem, hogy a készítők mást akartak, csak akkor ne ámítsák a népet azzal, hogy ez ‘AZ Alapítvány’ adaptációja, mert NEM az, csak egy random sztori az Asimov-univerzum mindenféle elemeinek felhasználásával és nem kevés saját kitalációval! [:(

k-10 - 2021. 11. 24. 11:00

Ps. Az ‘én változatomból’ azt a sztorit ismerné meg a néző, amit az eredeti trilógiából, nagyon minimális kiegészítéssel.
Igen, egy olyat valóban sokkal nehezebb lenne érdekesre és lebilincselőre megcsinálni: szinte csak a dialógusokból kellene kiderülnie minden fontos információnak, látványos ‘akciók’ nélkül. De azért láttunk már ilyeneket.

Ha pedig emiatt csapkodná az asztalt, akkor nem igaz, hogy szereti az eredeti könyveket…

Hádész - 2021. 11. 24. 11:48

k-10: Ahogy te is írod: adaptáció, ami lehet szolgai másolás és szabad értelmezés is. Maxszal értek egyet, az hogy valakinek mi van a fejében egy műről, mi fogta meg belőle annak “fogyasztása után”, teljesen szubjektív. Nyilván itt is erről van szó, a sorozat készítői azokat a dolgokat tartották meg, ami megfogta őket a könyvből, számukra fontos, amit át akarnak adni a nézőknek.
Ha a regényváltozatot akarod, akkor olvasd a könyvet, vagy várj, amíg valaki más dolgozza fel úgy, ami a te ízlésednek is megfelel.

k-10 - 2021. 11. 24. 14:32

Hádész
Ismételten mondom: NEM önmagában az eltéréssel van baj, hanem azzal, amikor
– a könyvben NEM szereplő, de lényeges elemeket találnak ki, ill.
– a könyv alapvető logikájával vagy értékrendjével mennek szembe!

walaki - 2021. 11. 24. 15:34

Ebben most k-10-nek igaza van. Ennyire nem szabad az értelmezés, hogy totál szembemegy a könyv üzenetével (pl. robotika első törvényével), mert akkor az már nem adaptáció, hanem valami más.

Ha ennyire szabadon kezelhetnék a sorozatkészítők az eredeti író anyagát, akkor a Squid Game is a Micimackó adaptációja lenne.

winnie - 2021. 11. 24. 16:36

walaki: nem. ez nem egyéni vélemény kérdése. nem te mondod meg, hogy mi az adaptáció. az konkrétan pont a karakterekre vonatkozik, minden másra nem. gondolatokra? ne vicceljünk, elég csúnya lenne, ha valakit egy gondolat felhasználása miatt perelni lehetne. cserébe viszont egy ismert karaktert nem használhatsz fel, ha jogköteles.

szóval igen, bármilyen szabadon kezelhetők az adaptációk. nem kell történetet követni. nem kell karakterekhez hűnek lenni. nem kell gondolatokat átvenni. ne vicceljünk, mintha újszülöttek lennénk. konkrétan a világon semmit sem kell átvenni adott esetben, ha igazolható, hogy valaminek a fejlesztése egy adott forrásműből indult el – ilyenre is vannak példák.

ez nem szeret-nem szeret kérdése.

az adaptáció nem az, aminek én gondolom az adaptációt a gép előtt, hanem az, amit a jog mond.

nyilván értem a panasz tárgyát, de ne ilyen fals dolgokba menjünk bele, hogy “ennyire nem SZABAD”. megette a fene, ha nem lenne szabad, jézusom. a jogtulajdonos meg robyn asimov szerint szabad. ennyi. “nem szép” így adaptálni? lehet. duzzogni lehet

“Ha ennyire szabadon kezelhetnék a sorozatkészítők az eredeti író anyagát, akkor a Squid Game is a Micimackó adaptációja lenne.”

ez csak azt húzza alá, hogy nem tudod, hogy mi az adaptáció. és a példa pont az ellenkezője annak, ami. mondom. nem te döntöd el, hogy mi adaptáció. nem egy kész műre kell ráhúzni egy címkét, hanem fordítva, egy címkére húznak rá egy kész művet.

az adaptációknak épp az a lényege, hogy egy új készítőnek adnak szabadságot, és nem az, hogy ahhoz kelljen alkalmazkodni, aki már egyszer kiélhette a kreativitását. az más kérdés, hogy mindenki szabadon eldöntheti, hogy a saját változata milyen lesz.

k-10 - 2021. 11. 24. 16:47

winnie:
“nem. ez nem egyéni vélemény kérdése. nem te mondod meg, hogy mi az adaptáció.”
Pontosan erről beszélünk! Ez nem egyéni vélemény kérdése, és nem te mondod meg, hogy mi az adaptáció!

Az adaptációnak van egy korrekt, elfogadott definíciója, pl. itt:
https://idegen-szavak.hu/adapt%C3%A1ci%C3%B3
A jelentése pedig a következő: “színpadra, filmre való alkalmazás”, és NEM kiherélés, újraírás és/vagy kifordítás!

Amit itt szerencsétlen Asimovval műveltek, az az adaptációba NEM fér bele, legfeljebb a “művei”, de méginkább az “ötletei alapján” minősítésnek felel meg Azt meg – őszintén szólva – minek, mikor az eredeti is – vagy inkább ‘A’ – zseniális? ]:O

human - 2021. 11. 24. 17:02

Nekem inkább úgy tűnik, hogy az egész vita tárgya még bőven. Avagy technikailag persze, azt csinál az adaptáció, amit akar, megvették a jogot, de ha szembemegy a mű mögöttes tartalmával, akkor az tényleg adaptáció, vagy csak valami random cucc ami használ IP-t máshonnan.

egész jól összeszedték errefelé

https://en.wikipedia.org/wiki/Literary_adaptation
https://en.wikipedia.org/wiki/Film_adaptation

“Change is essential and practically unavoidable, mandated both by the constraints of time and medium, but how much is always a balance. Some film theorists have argued that a director should be entirely unconcerned with the source, as a novel is a novel and a film is a film, and the two works of art must be seen as separate entities. Since a transcription of a novel into film is impossible, even holding up a goal of “accuracy” is absurd. Others argue that what a film adaptation does is change to fit (literally, adapt), and the film must be accurate to the effect (aesthetics), the theme, or the message of a novel and that the filmmaker must introduce changes, if necessary, to fit the demands of time and to maximize faithfulness along one of those axes. “

winnie - 2021. 11. 25. 14:50

” Pontosan erről beszélünk! Ez nem egyéni vélemény kérdése, és nem te mondod meg, hogy mi az adaptáció!”

elnézést, ha úgy tűnt, hogy én mondom meg. az adaptáció az, ami csak úgy készíthető el jogilag, hogy fel kell tüntetni, hogy valami alapján készül a sorozat. ez így objektív. és pont ezért írtam, hogy csak tátom a számat és csodálkozom, hogy vajon hány adaptációt, hány sorozatos adaptációt, sőt, hány sorozatos adaptációt ismer az idei évről az, aki meglepődik azon, hogy valami nem ér el egy bizonyos határértéket a hivatalos, százalékos, adaptációhitelesítő skálán.

viccen kívül: nagy betűkkel le van írva a sorozat mindegyik részében, hogy ez. egy. adaptáció. az adaptációnak ez a definíciója. (fordítva is igaz. ha nincs leírva, akkor hiába erősködök, hogy szerintem az, nem lesz az.)

azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki túlérzékeny és csapkodja az asztalt, hogy az márpedig szerinte nem adaptáció. azzal meg pláne nem, hogy “kiherélés” vagy “kifordítás”. és mi van akkor, ha valaki jön és azt írja, hogy nem volt “kiherélés”. honnan állapítsam meg, hogy ki hazudik? ilyen alapon a sok, sok minden, amit hozzáraktak az eredeti könyvhöz, akkor pozitív jelzőt is kaphat, lehetne emlegetni “kibővítést”, “gazdagítást”. ugyanazt jelentené, ugyanúgy az eredeti mű előfordulásának elég alacsony százalékos arányát jelezné a végtermékben, csak ugye itt jön be, hogy valaki az érzelmeit viszi az érveibe, ami teljesen tévút.

mint írtam fent, aki képes bármiféle szubjektív dolgot beletenni a mondandójába, az onnan kezdve nem vehető komolyan. a sima hisztivel nem lehet mit kezdeni.

ezért kell olyanhoz fordulni iránymutatásért, mint én. nem olvastam soha a könyveket. egy másodpercet nem láttam a sorozatból. nem vagyok elfogult sem pro, sem kontra.

attól, hogy (már elnézést, azért merem így írni, mert én is pontosan annak tartom magam) szomszéd pistike valamit nem tart adaptációnak, mert azt mondja, hogy csak ő ért ahhoz, hogy mi az adaptáció, és a jogtulajdonos, meg az írót személyesen is ismerő ember nem tudja, hogy mi az. aki azt mondja, hogy a készítő nem érdemel annyi kreditet, hogy úgy adaptálhasson valamit, ahogy ő akar, hanem a szomszéd pistike elvárja tőle, hogy pistike-módra adaptálja. aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy kérdezzen vagy meghallgassa a választ, hanem inkább csak befogja a fülét, és azt hajtogatja, hogy nemadaptációnemadaptációnemadaptációnemadaptáció, azzal nem lehet mit kezdeni.

fffff12 - 2021. 11. 25. 14:53

Én k-10-el értek egyet, ez a sorozat nem adaptáció, max Asimov világában játszodó sorozat, itt azért nem arról van szó,hogy átírtak a szálakat vagy átírtak pár szereplő jellemét/nemét meg egyebek,itt gyakorlatilag neveket(+max az alapfelállást) leszámítva kukázták a teljes trilógiát (és robot-os műveit is), én ilyen “adaptációt” még nem láttam, hogy ennyire semmibe vette volna az eredeti művet( kiváncsi vagyok hogy van-e ilyen még ezenkivül).
Persze van erénye a sorozatnak pl. Cleon-ék. meg szépen megcsinálták.

winnie - 2021. 11. 25. 16:48

“kiváncsi vagyok hogy van-e ilyen még ezenkivül”

persze, lehet, hogy több is, mint más milyen, de olyan biztos, hogy több van, amire egyes nézők azt mondják, hogy nem adaptáció, hiszen az efféle túlreagálások a műfajban azért elég gyakoriak.

nyilván sorozatos (mármint sorozatból sorozat) példákat nem kell említeni, mert bőven van magyar sorozat is ilyen, de könyveseket sem kell túl sokáig keresni, akadnak olyan sorozatos könyvadaptációk, amik esetében még a könyv meg sem jelent a sorozat érkezésének időpontjában. egyes idei vagy tavalyi kritikákban mi is kiemeljük ezt az aspektust, például a bűbájos gyilkosok esetében konkrétan a kritikában is kitértem az adaptációs filozófiákra, miszerint jó látni, hogy “mernek bátrak, másfélék, olykor vakmerőek lenni” egyes készítők, hogy nem kötik meg magukat, önmagukat adják, a saját ötleteikkel dolgoznak, stb.

CrashBoostZoom - 2021. 11. 26. 08:51

@winnie

Ahogy megbeszéltük most, hogy vége az évadnak megadod a választ ezekre a kérdésekre. Rohannak-e vagy sem az emberek akik eddig nem olvasták megvenni az Alapítvány könyveket, most hogy látták a sorozatot? Jó promó volt ez? Beszippantotta a tömegeket?

k-10 - 2021. 11. 26. 17:43

winnie:
“az adaptáció az, ami csak úgy készíthető el jogilag, hogy fel kell tüntetni, hogy valami alapján készül a sorozat. ez így objektív.”

Még egyszer, utoljára: NEM.

Az adaptáció MINDEN vonatkozó szakirodalom szerint (ellenőriztem, hátha mégis tévedek…) annyi és olyan változtatást jelent, amit a műnek egy másik *műfajban* vagy művészeti ágban általi előadását teszi lehetővé: pl. prózából zenés, színpadi vagy filmes változatban, de a mű LÉNYEGÉNEK megváltoztatása NÉLKÜL!

EZ és ÍGY objektív.

Amit itt elkövettek, az ezen messze-messze túlmegy; ezt min. ‘feldolgozták’, azaz “átalakított formában művükben felhasználták” (Értelmező szótár…).

És megint mondom, szintén utoljára: ez sem lenne baj, ha nem ámították volna a közönséget a valódi adaptálással!

Pont.

k-10 - 2021. 11. 26. 17:49

Jav:
… a műnek egy másik *műfajban* vagy művészeti ágban történő előadását teszi lehetővé …”

zagloba - 2021. 11. 26. 21:49

@k-10

Teljes mértékben egyetértek.

karit - 2021. 11. 27. 02:18

Ha már Asimov lánya is a nevét adta a produkcióhoz, nem duzzogok, nem szapulom az eredményt, elfogadom annak, ami: szabad értelmezésű feldolgozás.

Túllépve azon, hogy szentségtörésről vagy az IP megerőszakolásáról van-e szó, önálló sztoriként tetszett az évad. A Cleon-szálon helyenként egész ünnepélyes hangulat fogott el, és bár a Terminusnál tök másra számítottam, lehet, hogy a végtelen könyves szócsaták (amelyek olvasva lenyűgöztek) tévében sokaknak elnyújtottnak, unalmasnak hatnának.

Meg van, amit talán lehetelen is volna vizuális médiumban hatásosan visszaadni. Ahogy 2018-ban a bejelentős poszt alatt írtam, továbbra is “Nagyon kíváncsi vagyok, hogy SPOILER! hogyan adható vissza képileg vattafakk-kompatibilisen a 2.A végének pirospozsgás utolsó mondata.”

Száz szócsatának is egy a vége: várom a folytatást.

Ferenc - 2021. 11. 27. 04:45

szerintem érdemes összegezni.

k-10 úgy véli, hogy ő mondja meg, hogy mi az adaptáció.

winnie meg azt tartja, hogy nem k-10 mondja meg.

ahogy látom, k-10 értelmezése a helyes, mert többen is jelezték, hogy k-10-hez kell fordulni ahhoz, ha valaki kíváncsi arra, hogy melyik sorozat adaptáció.

szerintem érdemes ezzel kiegészíteni az idézett wikipedig szócikket, amit Adam765 írt.

winnie - 2021. 11. 27. 07:53

szerintem fentebb elveszett a mondandóm lényege, amit azért érdemes szem előtt tartani: én, másokkal ellentétben, nem arra akarok rámutatni, hogy nekem valamiben igazam van (ilyesmi sosem jutna eszembe, nem tartom magam tévedhetetlennek), hanem arra, hogy miért nincs feltétlenül igaza másnak – és még ennek kapcsán is meggyőzhetőnek érzem magdm. ennek céljából próbálok érveket felhozni, amikor pedig azt a kérdést kaptam, akkor példákat is elővettem. viszont nem érzem, hogy mindenki úgy állna neki, hogy ő meggyőzhető érvekkel vagy példákkal, ami erősen beszédes és szélmalomharcra utal. szóval valahol azért nagyon lelombozó, hogy egyes hozzászólásokból a duzzogó, asztalcsapkodós stílus sejlik át, ami nagyon jól mutatja, hogy mennyire vehető komolyan annak az érvelése, aki érzelmek alapján teszi, és olyat ír, hogy

“de a mű LÉNYEGÉNEK megváltoztatása NÉLKÜL!”

majd “EZ és ÍGY objektív. ”

vagy azt akartad írni ironikusan, hogy “ojjektív”, vagy tényleg nem vetted észre, hogy pont a lehető legszubjektívabb dologra mutattál rá, azaz a mű “lényegére.” ld. még a későbbi, ugyancsak “ojjektív” “messze-messze” és “valódi” kifejezések használatát.

winnie - 2021. 11. 27. 08:02

+

a nagy “PONT” előtt le is lett zárva a legbeszédesebb kijelentéssel az egész (a kiemelés) tőlem:

“ez sem lenne baj, ha nem ámították volna a közönséget a valódi adaptálással!”

1. ez egy klasszikus retorikai húzás. amikor megy a vita egy dologról, majd hirtelen áttér az egyik fél egy teljesen másik dologra. ez… nem elegáns. el kell dönteni, hogy arról van szó, hogy adaptáció-e vagy nem adaptáció valami, vagy arról, hogy adaptáció-e vagy valódi adaptáció.

2. megintcsak remek példa arra, hogy aki érzelmektől fűtve próbál érvelni, az mennyire tévútra megy. ld. “ámították” (miközben ugye senki nem ámított senkit, mindössze maximum arról lehet szó, hogy az illető “ámulódott” el, mert valamit félreértett vagy téves prekoncepcióval közelített. (szokás szerint, mivel nem linkelted az ámítós interjút, én megpróbálok valamire alapozni: rákerestem, több interjút átnéztem, de nem találtam nyomát ilyesminek.)

winnie - 2021. 11. 27. 08:07

még egy utolsó tényalapú dolog (igen, még mindig azon megy a vita, hogy a sorozat vajon tényleg “based on” asimov könyvén vagy sem, ahogy a főcímben van írva.),

és megint konkrétumokhoz nyúlok némi kutatómunka árán, hogy továbbra se a saját véleményemet szajkózzam, mert pontosan tudom, hogy az totálisan irreleváns, és senkit sem érdekel.

A mai órán (mivel az már kiderült, hogy a sorozatban, valóban szerepelnek könyves karakterek, könyves helyszínek és könyves események) a gondolatiság kerül sorra.

A mai felszólalónk Isaac Asimov lánya, Robyn Asimon:

“David Goyer’s ‘Foundation’ has surpassed all my expectations by bringing my father’s philosophy and ideas to the screen in ways he could never do while staying true to his work,”

“I know my father would have been proud to see his iconic story come to life through the show’s visual beauty and the layered characters, understanding full well his words would need this cinematic translation. My father was deeply indebted to his fans, to their loyalty and always hoped his work would pass through to following generations. The ‘Foundation’ series is fulfilling his wish (and mine) by introducing his work to a vast array of new readers. Given the cerebral nature of the ‘Foundation’ books, this series is a tour de force.”

(és még mielőtt: természetesen nem zárom ki, hogy hazudik Asimov, mint írtam, elfogulatlanul közelítek, így ez is opció. csak és kizárólag az volt a célom, hogy ne a saját véleményemet hozzam (én nem érzem olyan fontosnak magamat), hanem olyasmit húzzak elő, ami dokumentálva van, ami ki lett mondva.)

winnie - 2021. 11. 27. 08:13

(egyébként én az egészben abban látom némely vitapartner vétkes hanyagságát, hogy nagyon az az érzésem, hogy még csak a fáradságot sem vették, hogy a készítői oldal adaptációhoz való hozzáállásáról tájékozódjanak, arról, hogy ők mit mondtak erről a témáról. ha tévedek, akkor elnézést. ha nem, akkor viszont a felvállalt totális informálatlanságot nem érzem túlságosan menő dolognak. szerintem az mindent elmond, ha valaki sajátmaga helyett inkább a Wikipediában bízik, hogy az majd megmenti az érveléseit:(

CrashBoostZoom - 2021. 11. 27. 10:00

Oké winnie de akkor most ömlenek az emberek megvenni a könyveket mert annyira szuper volt a sorozat, hogy a “nem rajongókat” is beszippantotta?

Csak erre az egyre válaszolj és utána már tényleg nem lesz okom foglalkozni a sorozattal semmilyen szinten.

karit - 2021. 11. 27. 11:21

Szerintem a sorozat (az alkotók, incl. Robin Asimov) fő célja nem az volt, hogy minden Alapítvány-szűz rohanjon Asimov összest vásárolni, csupán el akartak mondani egy saját sztorit Asimov írásai nyomán. Az más kérdés, hogy sokan a kiakadásokat olvasva inkább kíváncsiak lesznek az alapműre, mint a sorozatot nézve.

Megfordítva: vajon többen vennék-e meg Martin utolsó könyvét, ha az a Benioffék által elkövetett szörnyűség “hű adaptációja” lenne? Aligha, sőt.

Tehát a ravaszul kicsavart logika szerint, ha dupla hasznot akarsz, gyárts egy jól felhájpolt, a rajongókat kiakasztó Alapítvány sorozatot, ha azt akarod, hogy a WOM marketing miatt az új olvasók rohanjanak a könyvesboltokba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz