login |

Pilot: Star Wars: Visions

2021. 09. 24. 15:50 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: animáció, anime, antológia, kritika,

Négy részt bepróbáltam a Star Wars-univerzumban játszódó, eheti premier Disney+-os anime sorozatból, ami amúgy epizodikus antológia, és több japán animációs stúdió dolgozott rajta. Amolyan Animátrix-szerű végeredményt téve le az asztalra, vagy modernebb hasonlításképp nyilván a Love, Death + Robots-ot lehet említeni.

Igazából ezért is nehéz írni róla, legalábbis nekem. Nem elég, hogy minden rész másféle, de még rövidek is, ami azt jelenti, hogy nem túl mélyek. Még amelyik erősebb is, mint például a premier, az is olyan expozíciót dob be, hogy fáj “a kardod ILYEN színű, teeee”, amikor látjuk, ott van a képen… Ezen kívül meg, és ezt nem sértésnek szánom, az a 4 rész amit láttam mind az elég fiatal korosztályra volt célozva, még jobban is, mint egy The Mandalorian. Vagy lehet úgy kéne mondani, hogy a The Clone Wars felé kacsingat minőségben?

Nyilván az érdekes, ahogy a különböző részek mindegyike 1-1 főbb anime stílust vesz elő, de ez igazából csak az anime műfaj rajongóinak ad tényleg sokat. Átlagnézőként csak a különbségek tűnnek fel a rajzban. Ennek fényében mondjuk meglepő, hogy az első négyből pont a legeltérőbbet és felnőttesebbet számolták elsőnek. Nyilván bármelyik lehetne premier, de mégis ezt a fekete-fehér érdekes stílusú szamurájos lett kiválasztva, ami legjobban kacsingat a Star Wars alapjául szolgáló filmekhez is, csak ugye fénykarddal.

Konkrétan az első rész meglepően érdekes volt, ott még jóféle kísérletezésnek tűnt a Visions, de utána gyorsan visszavettek a tempóból. A második sem volt túl mély, de meglepő volt, hogy nem a harcra van kihegyezve hanem a dalolásra, viszont közben meg talán ez volt a leggyerekesebb. Ami, mondom, nem baj, de muszáj megemlíteni.

A harmadik Ikres hajtépően egyszerű volt, a képünkbe magyaráztak mindent, viszont az akcióban voltak érdekes megoldások. A Village Bride kicsit lassabb, de idővel ez is belebotlott az elvárhatókba. A folytatást pedig nem tudom, lehet néha reggelihez benyomok majd 1-1 részt, nem fekszik meg a gyomrot, de nem vett rá olyan darára, mint a fent említett Love, Death + Robots.

Annyira eltérnek az epizódok, hogy pontozni nem tudom. A premier nekem 8/10 volt a helyén kezelve, de utána olyan 5-6 járna a többinek. Mivel a fenti sorok négy”random” rész alapján íródtak, így nyilván kibeszélni bármelyiket lehet. Még nem tudom, hogy az évadkritikával mi lesz, de addig itt lehet ajánlani “Semmiképp ne hagyd ki!”-részeket is egymásnak, na meg nekünk!

(A sorozat eredeti nyelve japán, de választható hozzá angol szinkron is.)

8 hozzászólás Ne habozz!

walaki - 2021. 09. 22. 19:32

Megnéztem, elsőre elég furcsa, szokni kell, az biztos.
Félreértés ne essék, egyáltalán nem rossz, de felettébb szokatlan, ilyen még sose volt!

Az első résszel (The Duel), tényleg bezárul a kör! A hangulata és a megvalósítása kifogástalan. A többi részről ez már nem feltétlenül mondható el, azoknál talán kicsit olyan két szék között a padlóra érzésem volt (csak egy kicsit, nem nagyon). Mindenképpen érdekes és eredeti! Ne hagyjátok magatok eltántorítani, nézzétek meg és alkossatok magatok véleményt róla.

Shyllard - 2021. 09. 24. 16:02

1-7-8-9. rész szerintem jó volt, a többi meg tényleg nagyon gyerek animére sikeredett. Szerintem annyira nem rosszak ezek az arányok, bár engem nagyon zavart az állandó kiberkristályozás. Kicsit vállvonogatós a sorozat, mert az említett epizodikus antológiákkal kontrasztolva itt szinte az összes rész inkább volt pilot-kísérlet, mint önmagában is megállni képes sztori. Mondjuk nem is vagyok húdenagy Star Wars-os, inkább az anime miatt néztem.

Mate4182 - 2021. 09. 25. 13:35

Az elso resz szerintem fantasztikus volt. Egy egeszestes film hosszaban is neznem!!!
A tobbi eleg vegyes volt, de arra jutottam hogy a paratlan rreszek mint 1,3,5,9 tok jok, a parosak mint 2,6 kevesbe…

Flanker - 2021. 09. 25. 14:20

“The Cone Wars”

Fagyitölcsér háború, menő :D ;)

DJackson - 2021. 09. 25. 20:20

Akár mennyire is szeretem a Star Wars-t, az anime nálam esélytelen. Nagyon nem passzol az SW világához ez a műfaj.

winnie - 2021. 09. 26. 11:19
CrashBoostZoom - 2021. 09. 26. 16:04

@DJackson

Ahogyan már sok helyen is leírtam, az “anime” csak annyit jelent, hogy animációs. Ez önmagában nem műfaj. Nem mindegyik abból áll, hogy Songoku csápol és közben ordibálja, hogy “hjáááááá” . Itt is vannak különálló műfajok.

És szerintem a részek legalább fele bőven hozta az SW világát.

Illés Gergely - 2021. 09. 27. 01:10

Le kell szögezni én nagy Anime fan vagyok de elégé unott arccal ültem le ez a sorozat elé mert azt hittem nem hittem, hogy valami újat fognak tudni elmondani. Aztán jött az első rész az a mozgó mintás cgi cellshaderes undormánnyával és adott egy gyomrost mert a hangulat valami zseniális. Én nem vagyok valami nagy SW fan de a sithes jelenetnél libabőrős lettem.
A többi rész rendező munkáságát ismerem és szeretem de őszintén szólva meg se tudták közelíteni az első rész minőségét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz