login |

Smother: az 1. évad

2021. 09. 25. 16:10 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Ezt az ír sorozatot human “amolyan tengerparti neo-thriller”-ként aposztrofálta az előzetesnél, de talán így pontosabb lenne: helyenként thrillerbe hajló, rejtéllyel megspékelt borongós hangulatú családi dráma, még ha jóval nehézkesebb is.

A kezdés sejtelmes. Éjszakai sötétségben sétál valaki egy tengerparti sziklán, aztán zseblámpa vakító fénye, pár szövegfoszlány, kis dulakodás, és végül egy holttest a sziklák alján. Vissza is tekertem, hogy a másik személyből látszik-e bármi is, de nyilván az úgy túl egyszerű lenne, akkor nem lenne sorozat (vagy teljesen másmilyen lenne).

A főcím után pár órát ugrunk vissza az időben. Nincs ugyan kiírva, de könnyű kikövetkeztetni, miután az áldozat él és virul: épp egy nagyszabású ötvenéves születésnapi összejövetel házigazdája – rengeteg vendéggel, van itt család, rokon, barát, szomszéd bőven. Egy váratlan bejelentés azonban hirtelen véget vet a bulinak, de az igazi sokkoló hír csak reggel jön: a tengerparti sziklák alatt holtan találták a családfőt (Denis).

A sorozat természetesen adódó fő rejtélye, hogy mi történt Denisszel: baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság? És ha utóbbi, akkor ki volt az elkövető? A rendőrség is indít egy komolyabb nyomozást, de azt is leginkább a családtagok szemszögéből láthatjuk, miközben ők maguk is próbálják kideríteni – vagy eltitkolni – mi történt, ki merre járt azon az éjjelen. Miközben szinte kötelező jelleggel derülnek ki kisebb, de inkább nagyobb titkok mindenkiről, az elhunyt családfőről is – mindig másra terelve a fő szálban a gyanút.

Mondanám, hogy maga a szülinapi buli lenne hivatott nagyon szépen megalapozni a sorozatnak, előrevetíteni a fontosabb témákat és konfliktusokat – de ez így sajnos kevésbé működik. Elsőre én is azzal voltam elfoglalva, hogyan lehet követni és értelmezni az információkat és interakciókat, amikor még senkit sem ismerünk. Most az íráshoz újranéztem a nyitányt, és fedeztem fel a jeleket szép sorban, persze most már könnyű.

Nagyon sok a karakter, elég bonyolult kapcsolati hálóval (“my Anna, your Jenny and then our own Grace” – a család 3 felnőtt lánya az apa szemszögéből), és mindenkivel egyszerre találkozunk. Nagy pacsi a castingosnak, hogy a számomra ismeretlen arcokat könnyen meg tudtam különböztetni, de így is sokáig tartott, míg össze tudtam rakni a ki-kicsodát. Ez nehezíti a befogadást, meg persze az is, hogy szinte mindenkinél az volt az érzésem, hogy nem teljesen százas, vagy akár nyúltam is volna a péklapátért…

A színészek jók, van aki néha egy kicsit (nagyon) sok, avagy idegesítő, de az a karakter tulajdonságaiból jön. Igazából sokukkal találkozhattunk már erre-arra, még a Borgen-ből is van itt színész, aki szerepe szerint is dán személy.

Összességében a vadregényes ír táj (a nyugati parton, a Moheri-sziklák környékén járunk) és az ír akcentus miatt is simán végignéztem, nem rossz, flashbackekkel megtámogatva végül elég jól összeáll, de különösen az eleje jobban működne újranézésre (bár gyanítom, ahhoz nem lenne sokaknak türelmük), de egyértelmű, hogy láttunk már sokkal jobbat. (Ha már ír sorozat egy családról 3 felnőtt gyerekkel, gyanús körülmények között elhunyt szülővel, akkor a Blood 1. szezonját ajánlanám inkább, érettebb, összeszedettebb.)

A Smother kapott 2. évados berendelést. Nem tudom, merre fog menni a folytatás, de abba is tuti bele fogok nézni. (Aztán remélem, nem lesz olyan csalódás, mint a Blood 2. évad…)

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 09. 25. 18:22

én már nagyon rég tervezem, majdnem elkezdtem a rovathoz, amikor láttam, hogy már nyakunkon a második évad. bízok benne.

Kati néni - 2021. 09. 25. 18:32

Tök jó, Prime-on fent van, csak 13 euróba kerül az első évad. Ott legfeljebb a Doctor Who-ért vagyok hajlandó fizetni.

gromit - 2021. 09. 26. 00:02

Bocs h beelőztelek, winnie :)

én még nyáron néztem, csak akkor nem volt kapacitásom írni is róla. Mostanában a németalföldi BBC First elkezdte ismételni, és pont kapóra jött, hogy újra tudtam nézni az elejét.
szerettem volna jobban szeretni, mimt amennyire valójában tudtam, de másodjára tényleg jobban működött – de ez fent is kiderült :)

winnie - 2021. 09. 26. 06:49

a kedvenc beelőzéseim, i like it!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz