login |

Pilot-mustra: NCIS: Hawaii – 1×01

2021. 09. 27. 15:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Elvileg nem lenne szabad korrelációt keresni abban, hogy hiába nagy kedvenceim az epizodikus krimik, nekem eddig az NCIS-sorozatok nem nagyon jöttek be, nincs kipécézhető közös DNS-ük, hiszen ebben-abban azért különböztek. És mégis, a CBS új krimijéhez alapból nem úgy közelítettem, mint egy random nyomozóshoz, bizakodóan, hanem inkább szkepticizmussal telve, pedig mások voltak a szereplők, más a körítés és javarészt az írók is, még, ha a készítők egy másik NCIS-ből is jöttek. Valahogy nem bíztam abban, hogy pont most fogok megtérni. És lőn!

NCIS: HAWAI’I – 1×01 – 3,5/10

Pedig nem lett volna ellenemre egy random, Hawaii-on játszódó nyomozós sorozat, ha már sem a Hawaii Five-0-re, sem pedig a Magnum PI-ra nem sikerült rákattannom, és valójában ezt a szériát is simán lehet az előbbi folyományának tekinteni, hiszen ugyanúgy erős a vizualitása (szeretek a szigeteket az operatőrök, na!), és még egy fokkal jobban rá is fekszenek a helyi kultúrára, nyilván minden részből ki fog derülni egy-két helyi sajátosság, és lehet új szavakat tanulni.

A krimiszálat pedig egy hegyoldalba csapódó pilóta szállítja. Nyilván balesetnek tűnik a dolog, de hamar kiderül, hogy gyanús körülmények között került sor az esetre, aminek a szálai a nemzetbiztonsági körökbe vezetnek.

A Vanessa Lachey által alakított, nyilván badass-nek szánt fő nyomozó egy, a gyerekeit (mintha) egyedül nevelő anya, aki körül egy tipikus csapat dolgozik, nyilván mindegyik saját skillekkel, bár egy szóval csak a kocka fickóra tudnék utalni, a többiek nem volt tiszta, hogy bírnak-e saját kategóriával. És bár akadtak olyan karakterek, akiket szívesen elnéztem (ld. az említett kocka guy vagy fiatal csaj), a legtöbb időt egy érdektelen keményfiú újonc kapta, akinek az otthoni életébe is belemásztunk szükségtelenül.

A stílus a krimi nem túlzott erőltetésével inkább az akciózós felé fog tartani szerintem, ami bár nem annyira robbantgatás-centrikus, mint a Los Angeles eleje, de azért lövöldöztek benne, és még a tengert is felhasználták, és ahogy a New Orleans-ban, itt is elég hamar ráfeküdtek az “egy család vagyunk”-koncepcióra, már ami a csapat tagjait illeti, volt közös eszegetés a végén.

Az epizodikus sztori még érdekes is lehetne, de sajnos NCIS-szokás szerint unalmas beszélgetős körítést kap, és a készítőket az eset nem annyira foglalkoztatja, csak azok, akik nyomoznak. Ami persze érthető (hiszen mégiscsak most ismertetik meg őket velünk) és dicséretes (mégiscsak mélyebb dolog valódi karaktereket alkotni, mintsem papírmasékat írni), de ettől még nem izgalmas nézni, inkább vagyok híve a karakterek fokozatos felépítésének, elég az elején már közhellyel definiálni őket.

Persze itt sem viszik túlzásba a karakterizálást, utólag nem is tudom, hogy mi minden felesleges dolgon ment a szájtépés (ja, tudom, rém cuki, ahogy 5 percenként összefoglalják nekünk az ügyet, hátha a reklámszünetek alatt elfelejtettük), pedig egy helyszín vizsgálata, sem pedig egy kikérdezés sem ment le anélkül, hogy ne kalandoznának el a résztvevők. Ez pedig nálam halálos ítélet egy sorozat számára, egyszerűen ilyenkor minden percet kidobott időnek érzek…

Ez van. Anno nem jött be sem az anyasorozat, sem az akciódúsabb, kevésbé nyomozós Los Angeles, és az egyszerre legszínesebb és legszíntelenebb New Orleans, sőt, ahogy olvasom a kritikámat, még a be nem rendelt Red sem. És hiába adok a Hawaii-ra magasabb pontszámot, mint a másik háromra (meg egyébként a fő NCIS-re), nagyjából ugyanarra a szintre sorolnám ezt is, ami egyszerre művészet és megsüvegelendő tette.

Művészet, mert el nem tudom képzelni, hogy lehet az, hogy 4-ből egyszer sem tudnak komolyabb elkapni a pilotokkal (de most tényleg, nincs olyan, hogy kézzel fogható NCIS-komponens, ami hasonlít ezekben a sorozatokban, az a karakterizáló jelleg és a bűnesetekben lévő tengerészeti szál), pedig ehhez tényleg elég lenne pár jó karakter vagy okos nyomozás, illetve rejtély. De ezek egyike sem volt meg az NCIS: Hawaii-ban, szokás szerint max a párbeszédes cizelláltsága volt némiképp átlagon felüli. (Sosem gondoltam volna egyébként, hogy az NCIS-ek ennyire dialógközpontúak, de amikor a sorozat itthoni fordítójával dumáltam, akkor ő mutatott rá, hogy olykor mennyire furmányosak a szövegek, főleg azt anyasorozat esetében, szóval nem szimpla infóátadósak és szikár diskurzusosak a párbeszédek, komolyan dolgoznak rajtuk.

De mindez egyben azt is jelenti, hogy nézhető a végeredmény, aki szereti az NCIS-sorozatokat, annak jó eséllyel a Hawaii-jal sem lesz sok gondja, csak akkor, ha nagyon nem tud ráhangolódni a karakterekre. Aki viszont hozzám hasonlóan eddig sem volt a szériák nagy barátja, annak garantálom, hogy némelyik karakter nem fogja élvezhetővé tenni ezt az újoncot. Hiába közelítettem hozzá (igaz, a címe miatt szkeptikusan), mint egy random krimihez, ami fele-fele arányban bejöhet, végül csak egy “tipikus NCIS-sorozat“-címkét kell ráaggatnom, még ha ez a besorolás, ahogy az elején is írtam, értelmezhetetlen.

8 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius - 2021. 09. 22. 02:50

Vhol a 10-dik évadnál engedtem el az NCIS-t (a JAG elakadt valahol a harmadik évadnál, de az amolyan fun felhozatal mint a Magnum vagy a Knight Rider), szerintem a második felénél a Los Angelest és valahol az első két rész után a New Orleanst. Ezt meg így az első rész után. Vannak sorozatok, amiket csak azért is bepróbálok mert alapból nem érdekelnek, de hátha. Nah ez az N+1-dik NCIS pont ilyen. Egyébként a legtöbb sorozatot nem kezdem el egyből hetiben nézni (baromira le vagyok maradva majdnem mindennel, igazából valahol 2-3 éve feladtam, hogy dokumentáljam melyik új sorozattal/évaddal hol állok, mert egyszerűen alig volt olyan, ami nem a majd egyszer megnézem dobozban (vinyón) végezte, mondjuk ez leginkább a stream és kábeles sorozatokra igaz.
De akkor erről a pilotról. Helyszín pipa, heti ügy meh, karakterek egyelőre valahogy semmilyenek. Nemtom ez melyik sorozat spin-off-ja, illetve volt e vmi back-door pilot ebből (lehet megnézném), voltak utalások itt vmi karakterre, aki ki lett rúgva és igazából nem vágtam mi a fasz. Nem adott hozzá sokat, de azért kíváncsivá tett. Akció az nem sok volt benne, kicsi lövöldözés meg bunyó, de semmi eget rengető. A nyomozás se volt furmányos. Csak özönlött az infó azt kb ennyi. Nemtom valahogy az original NCIS karaktereire visszagondolva, azok valahogy sokkal megnyerőbbek voltak. Persze ez csak 1 rész volt és a korábbi tapasztalatokat meg nagyon hasonlíthatom ehhez, mert ott 10 évadnyi karakterek közötti dinamika meg hangulat mosódik össze bennem, de ott valahogy meg se fordult bennem hogy ne folytassam, itt meg semmi késztetést nem érzek.
Pl. FBI-nál ilyen problémáim nem voltak.

Diapolo - 2021. 09. 27. 16:27

Biztos voltam benne, hogy kb. azonos pontszámú lesz a Te értékelésed is :)

Olyan NCIS. Színtelen, szagtalan, de nem gáz? Annyira közepes volt számomra mindig az anyasorozat is és a spinoffok is, hogy tudtam, ebből egy részt fogok megnézni. Kicsit olyan Hawaii Five, Magnum keverék, de CBS-es köntösben. Rossznak nem mondanám, de tényleg nehéz lehet egy ennyire reménytelennek tűnő sorozattal a nézettségért folytatott csatába indulni. 4/10.

SJ - 2021. 09. 27. 18:02

Remélem ez is húzza majd legalább 100 részig, abszolút megértem, ha valakinek ez nem jön be, én viszont még egy NCIS:Felcsút-at is simán elnéznék. Nincsenek nagy megfejtések, a tipikus krimi humor, nekem simán viccesebb, mint bármely szitkom, és a végén mindig megvan a tettes, és a happy end. Ennél többet egy esős hétköznap délutánra/estére nem is kívánok.

winnie - 2021. 09. 27. 18:06

persze, abszolút van létjogosultsága, egyszerűen nehezebben kattanok a karakterizálósabb darabokra, de itt (az újfiú kivételével) a legtöbb figura megszerethető, akiket idővel bármikor szívesen el fog nézni az, akinek bejön a stílus, főleg addig, míg a helyszín ki lesz emelve.

Mammut - 2021. 09. 27. 18:20

Nekem igazából már csak a fő sorozat tetszik minimálisan, az LA több éve teljesen átment szappanoperába (annyira iszonyú, hogy volt egy rész, ahol kb. 3 perc volt az ügy, a többi picsogással ment el), a New Orleans meg maga a környezet miatt nem jött be, sosem voltam oda azért a városért.

De a többnyire Gibbs nélkül zajló 17. évad is sokkal gyengébb volt, ha a 18. évadban még kevesebbet lesz, akkor annak is vége.

Bár őszinte leszek, nekem Abby volt a kedvenc karakterem (a helyére behozott Kasie halálra idegesít), szóval igazából számomra már ott beverték az utolsó előtti koporsószeget, mikor ő kiszállt.

Azért kíváncsi vagyok a Hawaiira, bár csak a táj nem fog annyira megfogni, a Hawaii 5:0-nál és az új Magnumnál sem fogott meg.

Mammut - 2021. 09. 27. 18:24

Vagy bocs, 18. és 19. évad, eltévedek már a 10 fölötti évadoknál. :)

torjack - 2021. 09. 27. 18:43

A New Orleans kapott tőlem a dupla backdoor pilot mellett még 3 részt és kasza lett. Itt ennyi sem lesz.

Nézhető volt meg minden, de borzasztóan untam, nagyon sablonosra sikerült.

Ha legalább van 1-2 számomra ismertebb, kedveltebb színész a csapatban, akkor kapna még pár rész esélyt (a New Orleans is Bakula meg CCH Pounder miatt kapott 5 részt), de így nem.

Itt még az sem jött össze (tippre a COVID miatt is), hogy valamelyik testvérsorozatban vezessék fel, az talán segített volna.
Illetve nem, igazából nem segített volna. Nem 1, hanem 3 rész után dobom, megspóroltak nekem 90 percet.

lalakov - 2021. 09. 28. 12:25

Én is a fő sorozatot nézem még, de egyre kisebb lelkesedéssel.
A Los Angelest két évadig bírtam.
A New Orleansban játszódó sorozatok nálam alapból halálra vannak ítélve. Valahogy a környezet taszít engem.
A Hawaiit vártam, mert ez a környezet viszont számomra maga a paradicsom. De sajnos a minősége gagyinak tűnik, így 1 rész után. Még kap egy esélyt…, de kár érte. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz