login |

American Horror Story: féltávnál a 10. évad

2021. 09. 28. 15:50 - Írta: Shannen

8 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Vagy mondhatnánk úgyis, hogy vége az American Horror Story: Red Tide-nak, ugyanis a jubiláló évad, ami hivatalosan a Double Feature címen fut és (elvileg) két különálló történetet mesél el, az elsőt hat, a másodikat négy részben. Persze meglepődnék (és csalódnék), ha nem lenne valami kapocs a két etap között, hiszen mégiscsak az AHS-ról beszélünk. Hogy valóban lesz-e összefüggés a Red Tide és a Death Valley között, az a következő hetekben kiderül.

Most viszont ejtsünk néhány szót a téli tengerparti kisvárosban játszódó félszezonról, ami felvonultatta az AHS összes erényét és gyengeségét, de mivel (ellentétben jó néhány korábbi szezonnal) sikerült végig is néznem, akkor talán a mérleg inkább a pozitív irányba dől? Lehet, bár azt sem tagadom, hogy inkább hajtott a kíváncsiság, hogy meg tudjam, miért érezték fontosnak Ryan Murphy-ék, hogy két sztorit meséljenek el egy évadon belül. Innen már nincs is messze, hogy epizodikus horror antológiát csináljanak… vagyis, olyan már van is.

Már rég nincsenek nagy elvárásaim az AHS kapcsán, de mivel ugye évados antológia, így nyilván mindig teszek egy próbát. Ráadásul idén bizakodásra adott okot, hogy a kevés epizódszám esetleg pörgős, feszes félévadokat fog hozni. Ehhez képest hiába a hat rész, a Red Tide még így is tele volt üresjáratokkal és csak időnként tudott kitörni a középszerből. Arról nem is beszélve, hogy mindezek fényében mennyire összecsapott lett a finálé.

Annak ellenére volt baromi steril az egész, hogy a kongó üresség az utcákon és az épületeken belül meg volt indokolva, csak hát így még azok a jelenetek is díszletek között készültnek tűntek, amiket külső helyszínen forgattak, így viszont olyan volt, mintha egy felskiccelt vázlatot látnék, nem egy élettel teli történetet. Nem tudom, hogy ennek a (fél)évadnak az ötlete már a Covid előtt is létezett-e és ha igen, akkor mennyit kellett igazítani ahhoz, hogy ilyen kevés szereplővel és statisztával tudják leforgatni, mindenesetre nem hiszem, hogy a véletlen műve, hogy pont ezt csinálták meg a járvány alatt.

Az évadkezdő posztnál már fel lett vázolva a történet, igazából azt bontották ki. A vergődő író, a terhes feleség, a zombiszerű lények és a siker/hírnév/pénz kombóért bármire képes emberek története nagy meglepetéseket nem tartogatott, az nyilván nem nagy spoiler, ha leírom, hogy nem mindenki élte túl a telet. A panelek tehát ismerősek, de ez tulajdonképpen az AHS lényege, hiszen a sorozat sosem arról volt híres, hogy annyira újító lenne, inkább a jól ismert klisés “horror” sztorik lapjait kevergeti úgy, hogy valami szórakoztató jöjjön ki belőle. Aztán a végén vagy jól jön ki a lapjárás vagy sem.

Nos, itt inkább a ‘sem’ felé hajlott a dolog. Aminek ijesztőnek kellett volna lenni, az nevetséges volt (lásd a Thriller háttértáncosait megszégyenítő lényeket), a szereplők motivációinak magyarázata vagy elmaradt, vagy annyira random volt (lásd a Chemist döntéseit az utolsó részben), hogy értelme sem sok volt, a finálénak pedig a sok kapkodás miatt volt egy “essünk már túl rajta”-érzete, ami nem szerencsés, mert ha már az írásról is ez sugárzik, akkor mit érezzen a néző?

Hogy mi mentette meg mégis a Red Tide-ot? Mint már oly sokszor a korábbi évadoknál, nyilván most is a színészek. France Conroy, aki még eredetsztorit is kapott az félévad legjobb részében (10×04) volt az egyik fénypont, a másik pedig a kislányt alakító Ryan Kiera Armstrong, akinek a tekintetéből egy cseppnyi melegség sem áradt. Érdemes még az új csapattagot, Maculay Culkin-t is megemlíteni, akinek szintén jól állt ez a szétesett karakter, ellentétben mondjuk Sarah Paulson-nal, aki úgy tűnik, hogy az AHS-n belül nem tud nem sírós-kiabálós karaktert kapni, pedig másban annyira jó, hogy hihetetlen.

Az évad tanulsága? Olcsó poén, tudom, de lehet Murphy-ék is bekaphattak volna abból a pirulából egy-egy szemet, akkor talán 6/10-nél jobban sikerült volna a Red Tide. Talán majd szépítenek az évad második felében. Talán.

8 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2021. 09. 28. 17:03

Most akkor miről szólt a red tide? mi volt a mondanivalója?

Shannen - 2021. 09. 28. 17:35

@Crow: hát ez az. többek közt ezért se mentem bele a posztban a részletekben, mert zavaros az egész és csak emiatt nem akartam spoileres lenni. Mert a végén a Chemist-szálán előjön a ‘vesszen a férgese’ mentalitás a rasszista rendőröket célozva, akik viszont zombiként ártatlanokat gyilkolásznak halomra. És miközben ez a feltűnő gyilkolászsás túlságosan figyelemfelkeltő volt az isten háta mögötti kisvárosban, immár nem az Los Angelesben… Szóval tiszta wtf.
És akkor mindezekből azt az ésszerű tanulságot kéne levonnunk, hogy a sikerért nem csalni kell, hanem meg kell dolgozni, és tudni kell hol a határ az áldozathozatal közben, mert ha az előbbi utat követjük, akkor azt csak tisztességtelenül lehet és extrém esetben ártatlanok halnak meg/változnak zombivá…
Szóval ez nekem így a nagy semmi volt, talán ha jobban kibontották volna az utolsó fél óra történéseit, akkor egy fokkal jobban átérezném, de ez így kevés volt.

Timi - 2021. 10. 03. 19:44

SPOILER

Szerintem katasztrófa volt a Red Tide, pedig nagy reményekkel vágtam bele. Konkrétan nem szólt semmiről, csak hogy pirulákat szedtek és egymást felzabálták. Pedig az alapsztporiban lett volt potenciál, de hát mint a legtöbb AHS évad, ez is el lett rontva igen hamar. Macaculay Culkin mondjuk üde színfoltja volt az évadnak, szívesen látnám őt a jövőben is. Sarah Paulson meg… imádom a nőt, nálam ő a kedvenc színészem az AHS castból, de jó pár évada érzem, hogy totál felesleges a szerepeltetése. Már nem először írnak rá nagy ívű karaktert, amivel aztán Murphy félúton elfelejt foglalkozni, így bár a lehetőség ott van a karakterében, de gyakorlatilag sosem kapunk kiteljesedést. Karen itt is az egyik legérdekesebb karakter lehetett volna, aztán sosem tudtuk meg hogy mi miért alakult úgy az életében. Evan Peters és Frances Conroy rendben volt, ahogy Leslie Grossman is erős szintet hozott. Lily Rabe most halvány volt, igaz a karaktere sem volt a legszerencsésebb. A kislány bár jó volt, de borzasztóan utáltam a karakterét. Igazából ahogy most így nézem, a színészekkel nem volt gond, csak hát a sztori…valahogy többre számítottam volna, hamár 10. évad. Na majd a folytatásban a Death Valley…

Csigusz - 2021. 10. 04. 13:37

Egy katasztrófa volt ez a félévad, sajnos az előtte futó Stories és ez megalapozta azt, hogy már semmit sem érdemes várni, ami a brand alatt fut.
Kicsit ironikus, hogy pont kreativitás-booster pirulákról volt benne szó, mert bizony az írógárda is dedobhatott volna pár szemet belőle.
Évadok óta probléma, hogy egyszerűen a sztorik előbb kifulladnak, mint amennyi rész van rájuk áldozva, erre itt a példa, hogy feleannyi epizódszámmal sem tudnak egy feszes történetet írni.
Gyakorlatilag az AHS-nézés már kimerül abban, hogy a bejáratott színészgárda miatt nézi az ember, hogy ki éppen kit alakít.
Billie-nek volt talán öt perc screentime-ja, ami nagyon szomorú.

“…Sarah Paulson-nal, aki úgy tűnik, hogy az AHS-n belül nem tud nem sírós-kiabálós karaktert kapni”

Párom első reakciója ugyanez volt :D

Mordekai - 2021. 10. 04. 15:08

Jelentem, én a 2. félévad első része után emgedem el az AHS-t örökre. De ez nem az a titokban továbbnézem, hanem a végső búcsú lesz. Most már elég jól látszik, hogy ez is olyan “van berendelés, van pénz, csinálni kéne belőle valamit” produkció.

Volt egy jó stílusú, de ezerszer látott sablonokból álló 10 perces intro (idegenek, abduction) aztán 30!! perc ilyen… tinik pletyiznek a szexuális szokásaikról az asztalnál. (elég szűken fogalmaztam)

Az első félévadnak meg mi volt az üzenete? Haljon meg mindenki, aki nem tehetséges? Egy ilyen 6 rész után ez mekkora öngól?

Amúgy miért kellett minden ilyen éhező “zombinak” ilyen röhejes válltömést hordania? :D

Közben azért belenéztem a Stories legjobbnak titulált epizódjába (Bhaal), de az se ér egy közepesnél jobbat, kész, vége, ennyi.

Shannen - 2021. 10. 07. 23:05

Két rész után ez a 2. félévad még mindig simán veri az elmúlt évek összes AHS sztoriját. Én abszolút élvezem ezt az elszállt alien-sztorit az alternatív történelmi pillanatok kifejezetten tetszenek, és annyira sok idő most legalább a jelenkori szálra sem ment el, pont annyit kaptunk belőle a 2.részben, ami pont elég volt. Bár az a maszklevétel kicsit kiborított pár pillanatra. :D

Mikilós - 2021. 10. 09. 09:19

Nekem elment, bár én sem ilyen semmilyen sztorira vágytam, de az 5. rész nekem nagyon tetszett. Nem pont arra számítottam, hogy ezek a pirulák miatt lettek “zombik”. Érdekesebb lett volna, ha sellős sztorit kreálnak, mert akkor tényleg lett volna értelme a óceánnak.

A színészek terén én sem panaszkodom. Frances Conroy amit itt leművelt, az szerintem Jessica Lange szintű volt. Nagyon berántott. Lily Rabe az 5. részben diadalmaskodott. Leslie Grossman meg megkapta a szokásos laza, beszólogatós, popkultúrákkal megtizedelt karakterét. Nála azért már lehetne egy nagyobb változás, mert az 1984-ben legalább az évad elején hozott egy kissé más karaktert, az istenhívő szigorasszonyt. Sarah Paulson meg, igen, a kiabálása, megkiakadásai az nagyon borzalmas volt, pedig máshol meg zseniális amit csinál. Az 5. részben azért megkedveltem a karakterét, de nagyon erőltetett. Majd a Death Valley-ben. Finn Wittrock, hát nem volt rossz, de annyira kiemelkedő sem volt, Evan Petersel szemben. A kislány meg, áhhhh…. de földhöz csaptam volnan, ekkorra egy gerinctelen férget. Fhu…. Ryan Murphy azért el kell ismerni, hogy a gyerekekkel sem bánik kesztyűs kézzel. Pl. Hotel, Roanoke vagy itt.

Az évad hangulata viszont nagyon jóra sikeredett. A sötét, ködös utcák, a hideg, téli világ és a csendes kisváros hangulat nekem nagyon bejött. Továbbá a zene is hidegrázás, bajjóslatú.

RED TIDE – 7/10

Dave - 2021. 10. 15. 09:27

Sok logikát nem szabadna keresnem tudom egy AHS ben, de: ha valakit elrabolnak és beleteszik az alient. Utána miért engedik szabadon ha megint el kell úgyis rabolniuk a rendelőből? Vagy nem biztos hogy mindenki teherbe esik?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz