login |

FBI: kezdett a 4. évad

2021. 09. 28. 20:20 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

A CBS-re egy tripla crossoverrel tért vissza az FBI-franchise, melyet az anyasorozat kezdett, az első spinoff, az FBI: Most Wanted 3. évados nyitánya folytatott, és végül az újonc FBI: International zárt. Merész promóciós trükk, mert egy kvázi filmhosszúságú sztorit kellett felvagdalni úgy, hogy mindegyik epizód valamennyire a saját lábán is megálljon (nem lenne jó nézőket veszíteni a hiányérzetük miatt), saját karaktereket mozgasson, és a saját hangulatát is megtartsa.

Az FBI esetében ez maradéktalanul sikerült, a három rész közül simán hozta a legjobbat, és nem csak azért, mert az elején valaki két golyót röpített egy bizonyos Pierre Nagy fejébe a Szabadság hídon, hogy aztán New York City-ben egy jachtbuliról hazainduló nővel is ugyanezt tegye. Egész egyszerűen az ügy felépítése, illetve az építkezés elkezdése kifejezetten izgalmas volt, bár elég hamar sejteni lehetett, hogy kiskorúak szexkereskedelme lesz a fő téma Jeffrey Epstein szellemét megidézve.

Mit ne mondjak, felüdülés volt az NCIS: Hawaii után egy ilyen, nem karakterizáló, szinte 100%-ban procedurális krimit nézni, amibe ugye jellegéből adódóan bármikor be lehet kapcsolódni (ez a 4×01 is remek pont lehet), nem fog kimaradni senki több részes családi drámákból vagy romantikából. Engem ugyanis sokkal jobban leköt az, amikor nem egy vázlatos jellegű bűnügyet dobnak be, hanem sokkal komplexebbet, aminél fokozatosan egymásra lehet építeni különféle rétegeket, miközben az ember agyal az összefüggéseken, és persze azon, hogy…, izé, szóval, hogy milyen mocskos a világ.

Nem véletlen, hogy sok FBI-epizódba komoly mennyiségű sztorit préselnek és így egy-két mondatban nem is nagyon lehet leírni az alapokat, viszont itt azért viszonylag egyenesnek tűnt a történet, még ha egy-két csavar bele is került. És szokás szerint kemény húzásokkal sem fukarkodtak, szóval (nem csak a témája miatt) elég lehúzós lett az epizód, ami a nyomozókon is meglátszott. Attól, hogy nincs meló közben magánéleti dolgokról beszélgetős karakterizálás, az érzelmek innen sem hiányoznak, és a színészeknek is van dolguk a szöveg darálásán kívül.

Az viszont némiképp kiszúrás az FBI: Most Wanted hithű nézőivel, hogy itt feltűnik féltávnál egy, és utána egy másik ottani karakter is, akik közül egyik elég jelentős esemény részese lesz – pont úgy, ahogy egy Grey’s Anatomy-s fordulatot a Station 19-ben kezdtek el, ami… nyilván dramaturgiailag és marketing szempontjából is így volt helyes, de egyébként csak fel fogja bőszíteni azokat, akik nem akarnak más sorozatokat nézni azért, hogy a sajátjukat követhessék. Mert tényleg úgy érzek majd, mint akiket kihagytak a buliból. Mondom, merész dolog.

Kifejezetten erős volt a kezdés, a rész végére az ügy kapott egy nyugvópontot, aki akarja, elkönyvelheti magának, hogy idővel elkapják a rosszfiút és nem nézi tovább, hisz komoly rejtélyt nem visznek át a folytatásra, viszont aki a teljes történetet akarja, annak érdemes tovább folytatnia a másik két sorozattal – a Most Wanted-epizódban elvileg csak OA szerepel az itteniekből, bár igazából csak utánfutónak használják.

4 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 09. 28. 21:28

Ez baromi erős volt, minden benne volt, amiért annyira megszerettem az FBI-t. Jó volt látni a saját városom benne.

Múltkor volt egy olyan elejtett mondatod, hogy az FBI azért nem tetszhet sokaknak, mert nem karakterizálós, inkább az ügyekre fókuszál. Na, én pont ezért szeretem annyira :) A Most Wantedot nem nézem, az International még kap pár részt, de az anyasorozat a leginkább meggyőző szerintem.

Florabell - 2021. 09. 28. 23:53

Tényleg ez volt a legjobb a hármas crossoverből. Mindenben hozta az eddigi színvonalat. És karakterizálásra is jut azért idő az összetett bűnügyek mellett.

Rumple - 2021. 09. 29. 07:37

Az nem a Lánc, hanem a Szabadság-híd volt ;)

winnie - 2021. 09. 29. 08:07

Nem mintha nem a lábához jártam volna 5 évig egyetemre, pff.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz