login |

Pilot-mustra: FBI: International – 1×01

2021. 09. 29. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

– The Hungarian police want to be involved in any takedown.
– They’re welcome to it, but they move about as fast as molasses.

A CBS tripla crossovert húzott múlt héten és ennek keretében mutatta be az FBI és az FBI: Most Wanted évadnyitója után új FBI-sorozatának, a nem csak Budapesten székelő, hanem magyar forgatású, egyébként nemzetközi ügyekkel foglalkozó csapatról szóló International-nek az első részét. És egy ilyen pilotot nem egyszerű értékelni, hiszen bár annyira nem volt kihagyhatatlan a felvezetés, de például az utolsó 10 perce nem ehhez a sorozathoz tartozott, így az újoncra kábé félóra jutott.

Szóval gondoltam a második részt is csekkolom a teljes képhez, bár sok mindenen nem változtatott, de mégiscsak normálisabb epizódok kaptunk, mint a pilot esetében.

FBI: INTERNATIONAL – 1×01 – 5,5/10
FBI: INTERNATIONAL – 1×02 – 6/10

Magáról a sorozatról pont úgy nem nagyon lehet mit mondani, mint a másik két FBI-ról, hiszen nincs fő nyomozója, akire építeni lehetne (ld. Castle, Bones), nincs fő típusa az ügyeknek (mint az NCIS vagy a Criminal Minds esetében) és nem is igazán rejtélyközpontú.

Fly Teams work independently, ready to drop into a hot spot at a moment’s notice, whenever or wherever U.S. interests are threatened.

Szóval csak vannak benne páran, akik utánamennek bizonyos eseteknek, és ezt olykor egy nagyobb apparátus segíti távolról, jó sok erőforrással. Illetve nyilván az a gimmick-je az FBI: Internatiolnek, hogy internacionális, vagyis minden rész egy másik országban történt esettel foglalkozik, ami amerikaiakat érint (mint a Criminal Minds: Beyond Borders, ugye, csak sorozatgyilkosok nélkül), de valljuk meg, hogy ez tényleg nem több gimmick-nél, mert általában az esetek mind elférnének a másik két spinoffban is.

A csapat 4,5+1 fős, van egy nem mindig szabálykövető, némi “múlttal” rendelkező főnökünk és 2 csapattag, akik a pilot elején kapnak egy újoncot – illetve besegít egy Interpolos összekötő is, aki kvázi főnök komolyabb beosztása révén. És van egy kutya is, akinek tényleg sikerült eddig konkrét jeleneteket írni. Különleges maximum az lehet a leosztásban, hogy nem külön szakértelmekkel rendelkeznek a tagok, hanem, miként azt rögtön az elején elmondják nekünk, mindenkinek mindenhez értenie kell.

Az első részben egy Horvátországba menekülő amerikai szexkereskedőre vetődnek rá, az 1×02-ben pedig egy Amerikába férjhez ment nő gyerekét rabolják el Budapesten. Mint írtam, nagy rejtély egyik esetnél sincs, inkább az ügyek rétegeire koncentrálnak (nyilván aktuális témákat érintve), azok felfejtésére, ezt vegyítik némi üldözéssel és akcióval, hogy a végén meglakoljon a bűnös. Faék. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy miért maradna a néző a sorozat mellett?

There’s a new festival in Budapest evry damn weekend.

Nos, a korrekt megvalósítás és a viszonylagos pörgés (nincs felesleges karakterizálás vagy magánélet, csak egy-egy jelenet részenként) segíthet abban, hogy az ember elővegye olykor a sorozatot, de hosszabb távon inkább a karakterek tarthatnák meg. Nyilván komolyabb mélység híján ez inkább a színészek szimpatikusságát jelentheti, és itt nálam a 4-ből 3 figura nagyjából pozitívan csapódott le (a maradék is semleges volt), így úgy mondanám, hogy “nincs ellenemre” az új FBI. Ennyi alapján. (A csapat színészileg is nemzetközi, hiszen Christiane Paul német, a Stella Blómkvist-ként is ismert Heida Reed pedig izlandi.)

Azonban a magyar aspektus, mint sorozatbéli helyszín és forgatási helyszín, simán lehet, hogy meg fog tartani. Sajnos az 1×02-vel ellőtték a magyar történetet, így nem hiszem, hogy ilyesmiben lesz részünk egy ideig, viszont tök jó folyamatosan magyar helyszíneket látni (az 1×01-ben Székesfehérvár volt Zágráb, az 1×02-ben Szeged volt kicsit Budapest, az 1×03-ban kiderül, melyik város lesz Svájc), és nem csak a fő sztori kapcsán.

A legnagyobb pacsi ugyanis azért jár, hogy nem egy jellegtelen stúdióban húztak fel egy semleges HQ-t, hanem gangos, kicsit lepukkant lakásbelsőt használnak, ráadásul nem csak abban üldögélnek az ügyről beszélve, hanem eddig mindkét részben voltak a társasház előtti utcai felvételek, illetve Budapesten autózósak. Persze a Dick Wolf-sorozatoktól megszokhattuk, hogy szeretnek helyszíneken forgatni, de ettől még nagyon kellemes meglepetés, és kiemelt faktor volt a szememben.

Have you ever heard of kürtőskalács?

Tényleg nem éreztem, hogy bármi különöset hozott volna az FBI: International, de tisztességesen össze volt rakva és meg volt valósítva, ha ilyen marad, akkor az a “bármikor le tudok ülni elé és biztos, hogy nem fogok unatkozni, de persze nem kihagyhatatlan”-kategória, aminek piszkosul streamingen lenne a helye, mert gép előtt ülve nem egy epizodikus krimit fogok nézni, hanem pilotot vagy valami átívelőset, több résszel, de ha kiülök csak úgy a kertbe, vagy a kádban elterülök, vagy éppen az ágyban fekszek kipurcanva a napi robot után, akkor ilyesmit néznék legszívesebben. És ugye pont a Netflix nem utazik epizodikus krimikben. A sajátjaik kaszák lettek (The Good Cop) vagy kifutottak (Lucifer), venni pedig alig vesznek, sajnos, mert ugye szerintük nem ide valóak. Az HBO-nál sem pálya a műfaj, még szerencse, hogy az Amazon-nak még maradt pár ilyen vásárolt sorozata.

ui: Aki FBI-néző, annak infó lehet, hogy az első részekbe be fognak köszönni szereplők (pl. Jubal) a sorozatából videóchaten keresztül, hogy némi infót szolgáltassanak az ügyekben, de csak ezért nem kell nézni a részeket.

6 hozzászólás Ne habozz!

eanna - 2021. 09. 29. 16:38

Némileg off, bocsi, csak az utolsó bekezdéshez szólnék hozzá, hogy nekem (is) nagyon hiányoznak streamingről az epizodikus krimik. Egyrészt számomra kedvelt műfaj, másrészt tényleg, egy hosszú melós nap után ilyennel lehet jól kikapcsolni, ami nem ültet megint a gép elé órákra, mert abbahagyhatatlan a sztori átívelése miatt. (Többek közt ezért is használom egy ideje az Amazont, bár sajnos, azon se sok van ebből a stílusból.)

winnie - 2021. 09. 29. 16:51

Igen, mostanában sajnos rengeteg minden lekerült, és tippre a többiek is fokozatosan eltűnnek, bár epizódszámot tekintve még így komoly a kínálat. Ezért bízok abban, hogy a SkyShowtime, ami ugye a Peacock és a Paramount+ kínálatát hozni fogja, itthon az NBC és a CBS korábbi vagy régebbi sorozataiból is válogatni fog, az maga a kánaán lenne.

(én mostanság az ugyancsak epizodikus Taken 2. évadot nézem a Law & Order: SVU mellett (igazán fent lehetne 10+ évad, nem csak 3…), mert sajnos mire elkezdtem újranézni a Monkot, az lekerült, a CSI-nak pont azok a szezonjai vannak fent, amiket már nem néztem, mert nem tetszett a stílusuk, elment az ncis, a hawaii five-0 (amik nem érdekeltek, mondjuk) szóval maradt a house, amit esetleg újranézek (a psych és a covert affairs van még fent, ugye, de egyiket sem kedveltem) meg a chicago pd. (sajnos a night shift is lekerült már, pedig még a kórházas is elfért volna.)

elmebaj - 2021. 09. 30. 04:16

kukacoskodas, de:

> az 1×01-ben Székesfehérvár volt Zágráb, az 1×02-ben
> Szeged volt kicsit Budapest, az 1×03-ban kiderül,
> melyik város lesz Svájc

Ize, utobbi ugye a tobbiekkel ellentetben egy orszag.

Lehet tudni, hogy melyik svajci varosban fog jatszodni az ep03?

winnie - 2021. 09. 30. 07:03

igen, de ugye az első két részt láttuk, az 1×03-nál meg csak leírás van svájc említésével. leírtam volna, ha tudnám, hol lesz, bár az is lehet, hogy nem város lesz konkrétan, majd kiderül.

eanna - 2021. 10. 01. 12:39

Szomorúan tapasztaltam én is, hogy folyamatosan kerültek le az epizodikus krimik az Amazonról. (Kicsit jobb híján a Psych-t nézem, de az azért messze van egy krimitől – legalábbis számomra.) És teljesen egyetértve, a SkyShowtime megjelenése eléggé felvillanyozott ebből a szempontból! :csillogószemek: Elementary-ban kifejezetten reménykedem!

(Law & Order nem hoz lázba, sajnos, a Taken ajánlást köszi! NCIS, H5O engem érdekelt volna, meg a Night Shift is. Hát, nem túl jó arány :D)

heidfeld - 2022. 01. 24. 21:54

Megnéztem az első 2 részt.Nagyon lagymatag. A színészek meg…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz