login |

Pilot-mustra: La Brea – 1×01

2021. 09. 29. 17:50 - Írta: winnie

42 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Maybe we’re just in an episode of Lost.

Háááát…, ezt lehet, hogy nem így kéne. És az ilyen dumáktól nem lesz meta vagy intelligens a sorozat.

Az NBC hozott egy olyan high conceptet, amit tíz éve nagyon jól el lehetett volna adni, itthon is sokan nézték volna, manapság viszont elég nehéz effélével sikert elérni. Nem azért, mert ne lenne a műfajra igény (nyilván a Manifest sem volt nézettségi meg kritikai siker, de csak megkapta a 4. évadot zárásnak), egyszerűen csak sokszor égettük meg magunkat gyengébb próbálkozásokkal, meg aztán túl sok volt az olyan széria, ami nagyon hajazott egy korábbira. A La Brea kapcsán például a Terra Novát emlegették. Jogosan?

LA BREA – 1×01 – 3/10

Tudom, szigorú vagyok, meg aztán eleve szkeptikusan közelítettem a sorozat felé, pedig az alapkoncepciót izgalmasnak tartottam, az egymástól elszakított családtagokat jó ötletnek, ráadásul én azok közé tartozom, akik nem látták még a Justified-ot, így Natalie Zea-vel sincs semmi bajom. Azonban ez a kezdés mind történetét, mind pedig megvalósítását tekintve olyan húzásokkal és megoldásokkal volt tele, amik engem inkább eltántorítottak a folytatástól. Jó hír, hogy ezek erősen szubjektív dolgok.

Ugye az alap annyi, hogy nyílik egy hatalmas lyuk Los Angeles belvárosában, ahová bezuhannak járművek, épületek és emberek is – itt az első 5 perc, ami elég hatásos indítás lenne és berántana, ha azt is elárulnák rögtön (és nem csak a 15. perc táján), hogy akik beleestek a víznyelőszerűségbe, azok nem haltak meg, hanem valami újnak tűnő világban térnek magukhoz. Sértetlenül. De vajon hol? És mi történt? Az első, talán egyetlen érdekes kérdésre a pilot végén választ is kapunk.

Persze lehet sejteni a választ, ugyanis a lyukból idővel a mi világunkban is fura élőlények kerülnek elő, miközben a hadsereg biztosítja a helyszínt, és ekkor dobják az első figyelmeztető jelet számomra, miszerint kiderül, hogy a nemzetbiztonság hazudik az embereknek, és jóval többet tud, mint amit elárul. Szóval még egy kis összeesküvéssel is készülnek. Hurrá?

Nyilván kell is a lehetőség a történetmesélésre, mert a középpontban egy család van, melyben apa és lánya a mi világunkon marad, anya és fia pedig a másikon, és csak arról nem szólhat a sorozat egyik, a valóságban játszódó fele, hogy ott szambáznak jobbra-balra, hogy valahogy találkozhassanak családtagjaikkal, hiszen az nem túl érdekes, meg aztán elég lenne ehhez a lyukba ugrani. (Ugyanis azt a poén/erőltetettnek ható húzást még nem lőttem le, hogy az apának már évek óta látomásai vannak, és az esemény utána feleségét is látja, és kvázi az írók tesznek arról, hogy meggyőződhessen arról, hogy életben vannak a fiával, enélkül ugyanis nincs sorozat…)

Az érdekes alapkoncepció ellenére a pilottal az a gond, hogy nem vázol fel olyan történeti lehetőségeket, amikkel mozgásban lehet tartani a sorozatot. Egy dolog ugyanis, hogy a két szálas történet nem fogja elbírni azt, ha nem érdekfeszítő a való világos sztori (egyelőre nagyon tipikus, rejtélyeskedős), de sajnos a lényeg, a “másik világ” sem különösebben hozott eddig lázba. Eddig – lehet, hogy az 1×02-ben majd elindul pár remek szál, de a pilotnak kéne ott tartania a képernyő előtt.

Ugyanis látjuk, hogy egy csomó ember odakerül az új világba, megismerünk párat jobban is, bejelentkezik az új hely faunája is (sőt, még az ottani lakók is – ez is lehetne rejtély, de…), azonban sajnos ezek kipipálása mellett csupa tipikus dolgot láthatunk, kezdeti csodálkozást, majd szervezkedést, illetve egy adódó, heti probléma megoldására tett kísérletet.

Ez eddig nálam simán csak közepes, “még lehet belőle valami”-kategória lett volna az elcsépelt összeesküvéses és az erőltetett látomásos szál ellenére is, azonban a megvalósítással nagyon nem békültem ki. Azt már írtam az 5 perces kezdés kapcsán is, hogy lesz, aki csak röhögni fog az érzelmi csúcsponton, de sajnos később is nem egy túlzásban vitt jelenetet és rémisztően túljátszó színészeket láthatunk, s ez idővel tényleg zavarni kezdett, és a problémáim szinte mind egy szálig a rendezésig vezethetőek vissza. (Az első 5 perc vége annyira nem zavar, hogy bénán néz ki, de eleve nem így kellett volna akkor csinálniuk.)

Ez van, a közepes nyitányt két teljes ponttal levitte nálam a megvalósítás, de aki szereti a műfajt, annak biztos, hogy megér egy próbát a La Brea (főleg azért, mert a fő, “Hol vagyunk?”-kérdésre a rész végén megérkezik a válasz, ami alapján könnyen el lehet dönteni a hogyan továbbot), és mivel most a (legalább jól kezdő) Manifest pihen, ezért hetiben országoson nagyon más hasonló nincs is. Más kérdés, hogy én többet vártam volna megfáradt megoldásoknál, egy olyan csavar vagy ötlet nem volt a pilotban (a kezdésen kívül), amire felkaptam volna a fejem.

42 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 09. 29. 18:26

Borítékolható volt, hogy ez vagy jó lesz, de komolyan, vagy pocsék, de olyan igazán gáz.
Utóbbi lett, egyértelműen. Az érdekesnek tűnő alaptörténetet nagyon érdektelenül tálalják, és ha azt mondom, hogy mégis ez a legjobb része a pilotnak, akkor sejthető, hogy több sebből vérzik. Alapból a CGI mellett elmennék, mert azok a képek, amiket a lyuk keletkezésekor kapunk szerintem elmennek, de amikor utána még azt az állatot mutogatták, akkor olyan volt, mintha erre a munkára büszkék lennének.

A szereplők túl egysíkúak, többségük esetében látszik, hogy statikus a játékuk, mintha karót dugtak volna a se****be.

Több volt ebben ötlet szinten, de a megvalósítás azonnali kaszáért kiált. Nálam legalábbis. 3/10.

Energiavampir - 2021. 09. 29. 18:33

“Több volt ebben ötlet szinten, de a megvalósítás azonnali kaszáért kiált.”

Azért kiváncsi lennék winnie (vagy akárki) hány sorozatot tudna írni az utóbbi 5 évből, amire ez pont ráillik..szerintem 100 felett :)

winnie - 2021. 09. 29. 18:38

más nevében nem beszélek, de mivel annyira sok mindent és sokfélét, sokféle helyről érkező dolgot nézek, ahogy írom, engem, ha valami, akkor a megvalósítás nem szokott zavarni (pl. rossz CGI, színészi játék és főleg nem a rendezés), sokkal inkább érdekel a történet és a gondolatok. és bár lehet, hogy írtam ilyesmit és van is rá példa, de biztos, hogy nincs túl sok efféle. itt viszont komolyan nem értettem egyes döntéseket, hogy miért nem szól a rendező egy színészre, hogy nem így kéne. illetve egyes egyéb elemeken is felhúztam a szemöldökön.

Tyberius - 2021. 09. 30. 02:29

Huh, ez nekem nagyon gyenge volt. A történet, a ritmus/dinamika, ahogy fel volt építve… Szóval most akkor vagy egy idő “résen” estek át, vagy egy idő és alternatív világba vezető résen. Tök mindegy igazából, tudom egyedül vagyok vele, de engem ez zavart, hogy rögtön az első részben ezt megtudtuk. Nem éreztem semmi “wooow” faktort, mert nem volt semmi utazás, ami oda vezetett volna, hogy ennek a felismerésnek van valami fontossága, pedig lehetett volna. A 2 szálon futó sztori szerintem nem jó. Sokkal jobb lett volna, hogy ha az egész rész végig a másik oldalon játszódik és mondjuk inkább a világ felfedezésével foglalkoznak, mint ilyen farkas támad és lemarja a gyereket szarságokkal és akkor találjunk egy mentőt. A jelenben zajló események meg tök érdektelenek voltak. A csávó látomásainak is kellett volna valami “woow” faktort kiváltaniuk, de nem, mert nem volt felépítve rendesen.
És akkor össze lehet kötni a pontokat, hogy a Mojave incidens az kb az, amikor ő lezuhant a gépével és azért vannak látomásai, mert kapcsolatba került a másik világgal.
A rész végén volt egy ajánló az évadra nézve éééés, nagyon nem győzött meg az irány.
Talán még 2 rész esélyt adok neki, de nem érzem benne a potenciált. (Jah, Terranovát is hamar kaszáltam meg még nemtom milyen hasonló rejtély központú sorozatok voltak, mindbe belekezdtem és kb mindet kaszáltam is. Manifest is ment a levesbe pár rész után… egyszerűen a Lost anno annyira magasra tette a lécet az első évadjaival, hogy a nagy igyekezetükben képtelenek még csak megközelíteni is azt a szintet írásilag.)

Mammut - 2021. 09. 30. 10:05

Ahogy anno a Terra Nova, ez is egyértelmű, hogy kasza lesz idő előtt, mert én jól szórakoztam rajta. Mármint, a lenti részen. Néztem is volna tovább rögtön.

A kommandós-sebész Antonio Dawson külön vicces volt.

A fenti rész igazából hidegen hagy, unalmas, egyáltalán nem hoz lázba, hogy mit tussoltak már megint el (nyilván annak a zuhanásnak az okát is, amiben az apa megsérült). Az “eszelős” apa vs. “hitetlen” lánya is lejárt lemez.

Bár az érdekelne, hogy az a gyűrű amúgy olyan állapotban lenne annyi idő után? És miért nem talált még senki autóroncsokat és fél épületeket a földben? Gondolom, a pillangóhatás itt már annyira nem játszik, és azért nem nőnek ki gyilkos fák a jelenben a földből.

lalakov - 2021. 09. 30. 16:16

Nekem tetszik a téma, így maradok. Viszont… (sóhaj)
Most kezdtem el darálni a Chicago PD. 7. évadát és pont megörültem annak, hogy kiírták Jon Seda baromira idegesítő karakterét, erre… Na jó, hátha itt jobb lesz.

Thomas - 2021. 10. 03. 19:16

Én baromira élveztem ezt a pilotot, mintha visszamentünk volna 10-15 évet az időben, amikor még készültek érdekes országos sorozatok:) Nem is tudom, mi villanyozott fel ennyire legutoljára. Még a hibái mellett is jó szórakozás volt, mert végig érdekes és izgalmas maradt. Nem mondom, hogy ne nézhetne ki jobban, már nem ugyanaz a szint, mint akkoriban, de gondolom az országos sorozatok költségvetése nem nőtt, inkább csökkenhetett azóta. A színészi játék engem nem igazán szokott zavarni, még ha azt én is észrevettem, hogy a lány enyhén túljátszotta az elején. Az összeesküvés különösebben nem érdekel, meg azzal szemben szkeptikus vagyok, hogy a fenti szálat mivel lehet hosszabb ideig érdekessé tenni, de lássuk, hogy mit hoznak ki belőle! Bizakodó vagyok, mert egy ilyesmi sorozat nagyon hiányzott már az országos palettáról (a Manifest és a Debris nálam nem játszott, mert azok sokkal inkább voltak nyomozósak, mint sci-fik).

winnie - 2021. 10. 04. 07:48

Thomas: a lánnyal nem volt gondom, élethalál szitu, az belefér, de a lenti világban nekem nagyon durva volt, ahogy folyamatosan pánikközeli módon kommunikáltak kvázi bele a kamerába. nekem tényleg annyi is elég lenne, hogy ne csak egy faék heti problémás sorozat legyen, amiben pár percet felfedezik részenként a világot.

winnie - 2021. 10. 06. 10:37

ú, hát az 1×02 is totál érdektelen volt… megnéztem a 3. rész előzetesét is, majd az évadosat, mit ne mondja, marha izgalmas lesz minden héten egy ősállat támadását nézni. ez az aspektus rohadtul nem érdekel, főleg, hogy csak futni lehet előlük. és azok után, hogy sam lezuhanása mennyire ócskán volt megcsinálva…

lent semmi izgalmas nem volt, csak pár totál unszimpatikus karakter magánéletéről bedobtak egy-egy rejtélyt (engem (eddig) nem érdekel annyira sem az anyuka, sem a tesók), nyilván itt csak és kizárólag az ott élő emberek lehetnek izgalmasak, fent meg…

leginkább a tök feleslegesen keltett hangulat/dráma/feszültség a zavaró. ld. fekete kocsis, belekényszerítős emberek a férjhez, amikor az egész másképp is megoldható lett volna. sam lánya totál kiakad a fiához siető eve-re, pedig nem hagyta magára az apját, attól, hogy ott marad, nem biztos, hogy jobb lett volna, és bárki odaérhet hozzá pár perc vagy óra alatt, ergó még jobb is, hogy jött szólni. és akkor ebből is thinget kreáltak.

a legrosszabb a cliffhanger. ami hatalmas érzés és felfedezés a karakter számára, ezt aláírom, de a nézőnek tök érdektelen a repülő. oké, át lehet majd menni. bele is lehet ugrani persze, de attól nekünk nem lesz jobb, ha át lehet menni.

mondjuk számomra a sorozatot az nyírja ki nagyon, hogy “látomás”…

Thomas - 2021. 10. 11. 03:03

Én egyébként pont ebben reménykedtem a sorozattal kapcsolatban, hogy lesznek ősállatok, még talál írtam is az upforntsos, vagy valamelyik poszthoz, szóval nyilván élveztem az 1×02-t is:) Majd csak lesz más is a menekülésen kívül, érdekel, hogy mit találnak ki:) Sam lezuhanása tényleg béna volt, vissza is kellett tekernem, hogy mi is történt itt, mert nem is mutatták, csak a lábát, hogy megbotlott valami kőben.

Na mondjuk az engem sem csigázott fel különösebben, hogy a vallásos tesókkal meg az unszimpi rendőrcsajjal és a fiával kapcsolatban mit találtak ki, de ha lesznek minden héten ősállatok, én már nem fogok panaszkodni:) Jó, a heti probléma most is megvolt (el kell temetni aput), de az nagyon bejött, hogy inkább érződött egy dupla pilot második felének.

Az legalább kiderült, hogy fent nincs összeesküvés, hanem mentőakciót szerveznek, de vajon ezt hogy húzzák el évad végéig? Mert gondolom, nem fognak a következő részben megjelenni ott a fentiek, szóval nagyon lassan fog az a szál haladni. A látomások egyelőre nem zavarnak, kíváncsi vagyok, mit akarnak abból is kihozni, valami szerepe biztos lesz a tervben.

“nem biztos, hogy jobb lett volna, és bárki odaérhet hozzá pár perc vagy óra alatt, ergó még jobb is, hogy jött szólni. és akkor ebből is thinget kreáltak.”

Az ilyen felesleges feszkót amúgy én sem szeretem, de ez kezdődött azzal, hogy amint visszaért, nem szólt a lányának, hogy gyűjtsön pár embert, és merre menjenek keresni, de még miután ellátta a fiát, akkor sem mondta, hogy akkor én most visszamegyek apádért, addig vigyázz a fiamra, hanem megvárta, míg a lány rákérdez. És innentől már garantálva volt a feszkó sajnos.

citrom - 2021. 10. 13. 10:02

Engem picit meglepett, hogy van, aki amolyan párhuzamosvilág stb-t feltételez- hiszen már a sorozat címe is egy hatalmas spoiler: A La Brea kátránytavak kvázi Los Angeles közepén helyezkednek el, és a legutolsó jégkorszak idejéről, 10-40.000 évvel ezelőtti faunaelemeket (plusz egy 10 ezer éves, 18-25 éves nőt és kutyáját) ejtettek csapdába. (A homok alatt több ezer m mélyről természetes kőolajmedencékből szivárgott fel a kátrány, amibe az óvatlan állatok beleragadtak–ezzel könnyű prédát jelentettek a ragadozónak–akik emiatt rengetegen portyáztak a környéken és akikből szintén rengetegen csapdába estek– ráadásul a nehéz elérés & a kátrány párolgása miatt (aszfalt jól konzervál) miatt nagyon jó állapotúak a leletek).

De a sorozatról is: Nekem a terra nova és nyilván a Primeval jutott eszembe. A témát imádom (gondolom ez a fenti szösszenetből látszik is) viszont szinte lehetetlen vállalkozásnak tartom ezeket a sorozatokat. “Ősvilágos családi dráma”, mint műfaj, az északi krimik, ármánnyal operáló országos sorozatok közt limonádé. Sajnos nem lehet igazán aggódni a szereplők miatt a műfaj határai miatt.
Főleg, hogy az ilyen sorozatokat igazán jól “R” besorolással lehetne leforgatni. Nem a céltalan vérengzés miatt, hanem mert egy Smilodon az bizony nem családbarát módon tép szét :)

Enzo - 2021. 10. 23. 01:43

1×01 (pótlás)

Ez eddig pont olyan, mint amilyenre számítani lehetett: az érdekes alapsztori viszi a hátán, de azért nem minden fenékig tejfel.
A CGI nem mindenhol rossz, nyilván a sneak peekben látott lassítva futós jelenet elég rettenetes, de például maga a víznyelő keletkezése egész vállalhatóra sikerült. Odaát egy érdekes pozitívum volt, hogy régóta nem éreztem ezt a Lost-szerű érzést, amikor egy csapat túlélőt ismerünk meg, egy katasztrófából éppen felocsúdva egy ismeretlen helyen – aztán még meg is említették a sorozatot, LOL :D Szépen megvannak az ilyenkor előkerülő szereplő-archetípusok, a titokzatostól a komikuson át a hősködőig, és hát magával az áteséssel kapcsolatban is homályban maradt pár dolog, például hogy miért esett át ilyen (viszonylag) kevés dolog, illetve hogy élték túl a zuhanást…
A kinti szálról azt írtam fel, hogy “remélem hamar tudomást szereznek a benti világ létezéséről, különben még apuka hallucinációinak ellenére is nehéz lesz érdekessé tenni ezt a szálat” – de aztán ahogy bejelentették, hogy nem keresnek túlélőket és kiderült, hogy a fontos emberek tudnak is a másik “világról, meg is nyugodhattunk ezen a téren.
A gyűrű megtalálásánál pedig azonnal egyértelművé vált, hogy a múltba zuhantak át. Meglátjuk…

Darabkák:
– A főcím rövidke, egyszerű és nagyszerű.
– A beszívott csávó mekkora forma már, bírom :D
– Apropó drogok, pont egy jó adag heroin is átzuhant egy autó csomagterében, fura…
– Naná, hogy be kellett lengetni egy látszólag “őslakos” titokzatos idegent…
– A végén a kardfogú tigris elől úgy mégis miért nem másztak be a mentőautóba??

1×02 (pótlás múlt hétfőről)

1. Hű, romlott a helyzet CGI téren, a tigristámadás meg főleg Sam leesése naaagyon gagyi lett, te jó ég…
2. Kilométerekről látszódik, hogy a sérült srác (Josh) össze fog jönni az őt ápolgató Riley nevű csajjal – legalábbis meg tudna lepni a sorozat, ha mégsem így lenne.
3. A “bathroom buddy” jelenet mekkora WTF már, nagyon röhögtem :D
4. A néma kishúg (aki ugye nem is néma) ide-oda egymásnak lepasszolgatása nagyon kínos, főleg a (fiát kereső) rendőrnő részéről, ő amúgy se egy túl bizalomgerjesztő arc.
5. Ami még zavar, hogy totálisan semmi organizáció és közösségépítés nincs: egy készlethalmot összehordtak még az első részben, de azon kívül mindenki csak random valahova letáborozott, nem tudni mit esznek/isznak, nem próbálnak meg egy rendes, bekerített tábort kialakítani, nem is nagyon beszélnek egymással, stb…
6. Illetve ami még furcsa a sorozatban, hogy nem csak (klasszikusan) egy gyanús alak van az “átzuhantak” között, hanem meglepően sok: a rendőrnőn kívül ott a “nemnéma” kislány, a Ty nevű néger fickó, a zöld kapucnis csávó (aki ugye a rendőrnő fia), és akkor még az első részben mutatott titokzatos alakot is ide sorolhatjuk…
7. Kinti szál: na végre Gavin (apuka) és Dr.Nathanék összedolgoznak a megmentés érdekében…

#hétidézete:
“-Wait, you think we’re in Los Angeles?
-Yes.
-Are you high?
-Yeah, but that’s not relevant.” :D

Thomas - 2021. 10. 30. 19:54

Nekem még mindig baromira tetszik ez a sorozat, végre valami, ami még 5 rész után sem eresztett le, és nem azon gondolkozom, hogy kaszálni kéne:) Még mindig jó kis pörgős, akciódús, még ha most elég hülyeségből is adódott az egész helyzet, mert hát ki ne rongyolna be egy látszólag civizálatlan törzs falujába ie. 10.000-ben, és turkálna a cuccai között ugye?:) De folyamatosan történik valami, nem egy helyben totyorgunk, mert a félévadzáróig nem történhet semmi rendkívüli, már a 2. mentőakció indul, erre aztán nem számítottam:) Jaj, és még a vallásos tesók szálán is kiderült végre valami, azt hittem, még ezt is húzzák egy jó ideig:)

Szóval csak így tovább! Ennek nem akar teljes évados berendelést adni az NBC? Más csatornákon már sokkal gyengébb nézettségűek is kaptak, remélem, hogy nem csak 13 rész lesz ebből sem:)

winnie - 2021. 10. 31. 06:56

Thomas: elvileg nem lehet teljes évados berendelést adni neki, mert ezt előre leforgatták ausztráliában (10 rész, azt hiszem), nem most dolgoznak rajta, szóval vagy 2. évad, vagy semmi az opciók szerintem.

Sigismundus - 2021. 11. 03. 20:51

Így az első 5 érsz után azt mondom, vannak benne félelmetes butaságok, mind a karakterek döntéseit illetően, mint a történet vezetését illetően.

De valahogy nézeti magát, nem elviselhetetlenek..

Most még az sem zavar hogy megjelent egy harcos fura törzs, akik Égből Jötteket emlegetnek..

Nézem.

Tyberius - 2021. 11. 04. 01:14

1×06

Hát itt azért volt eléggé legalja dolog. Szóval odaszambáznak harciasan, hogy márpedig nem repül senki, erre az aki menne, véletlen szétlövi a hajtóművet, hogy a másik aki maradna önvédelemből halálosan hasba lője emezt, akinek a szerelme meg egyébként a jövőben még mindig arra vár, hogy majd megtalálják és szerelmét és újra összejönnek.
Ezekkel a mit titkolsz, tudjuk hogy titkolsz valamit, nincs idő, mennünk kell, aztán elmondanám mit titkolok, de nincs idő, majd egy random múltbeli dátum, hogy ott kezdjen el keresgélni. Nah baszki… ez is mekkora szar már. Nemtom ilyenek már a 24/Lost érában is halálra idegesítettek.
Egyébként ez egy időutazós sztori lenne, de az hogy oda-vissza manipulálják az időt az eléggé durva, kurvára nem törődve semmivel. Nem mondom, hogy nagyon intelligens lenne a sorozat.
Gyerek is eddig még elviselhető volt, de amit itt most leművelt az WTF? Komolyan kik írják ezt és miért kapnak érte pénzt?
Aztán az is jó volt, hogy ne szálljatok fel, mert meghaltok, amazok elkezdik keresni a hiba okát. Jééé megtaláltuk a hiba okát, most már oké minden. De azt mondta XY, hogy ha felszálltok meghaltok. De már megtaláltuk a hibát és javítottuk is… akkor is meghaltok ha felszálltok…
WTF???

Mivel csak 10 rész és meglepődnék ha folytatnák, így valszeg végig nézem a maradék 4-et, de azért fáj nah…

winnie - 2021. 11. 04. 06:41

hú, ezt most nem tudtam követni, túl bennfenteses lett:) mire gondolsz időmanipulálás alatt, mi történt?

walaki - 2021. 11. 04. 13:24

@Sigismundus: tökéletesen összefoglaltad azt, amit írni akartam!

Szerintem az menti meg a sorozatot, hogy a készítők tisztában vannak vele, a költségvetésük max. egy középmezőnybeli alkotást tesz lehetővé, így nem is akarnak többet kihozni belőle. Annak meg tökéletesen megfelel.

@winnie: próbálom spoilerek nélkül leírni. Amit csinálnak a múltban, az folyamatában látszik a jelenben. Először azt akarják, hogy X, erre megjelenik valami az ásatáson, majd mégsem jön össze, ezért eltűnik a valami az ásatásról. Ez ugye azért furcsa, mert csak a legeslegutolsó lépésük éredményének kéne látszania a jelenben, nem pedig magának a folyamatnak, hisz az egész folyamat már a múlt.

winnie - 2021. 11. 05. 22:50

“mert csak a legeslegutolsó lépésük éredményének kéne látszania a jelenben, nem pedig magának a folyamatnak, hisz az egész folyamat már a múlt.”

itt nem tudom, hogy megy, de voltak ilyen sorozatok már, ahol párhuzamos az időkezelés, mármint, hogy egyszerre telik az idő mindkét világban, és annak megfelelően “módosulnak” a dolgok, hirtelen nem is tudom, hogy miben volt ez. lehet, hogy akkor ez is ilyen?

Sheen - 2021. 11. 07. 10:16

“csak a legeslegutolsó lépésük éredményének kéne látszania a jelenben” – ami az, hogy nem szálltak fel, tehát nincs roncs. Viszont ha nincs roncs, akkor nem kapnak figyelmeztetést és felszállnak. Akkor viszont lesz roncs, amiről szólnak nekik és nem szállnak fel…

Ez így paradoxon lenne amit úgy kerültek ki hogy minden tettük következménye látszódik a jövőben, nem csak a legutolsó lépésük, emiatt tudnak változtatni, más döntést hozni paradoxon nélkül.

Lehet hogy ügyetlen megoldás, de hirtelen én sem tudnék jobbat.

Sigismundus - 2021. 11. 07. 16:31

” winnie – 2021. 11. 05. 22:50 ” de voltak ilyen sorozatok már, ahol párhuzamos az időkezelés, – , hirtelen nem is tudom, hogy miben volt ez ”

A Traveller ben lehetett ilyen, hogy nézték hogyan változik meg egy újság címlapján egy fotó, ahogy éppen változott valami a múltban ? Nekem ez a jelenet rémlik.

Sheen - 2021. 11. 08. 01:10

Sigismundus, volt “párhuzamos időkezelés” a Looper-ben is, bár az már tényleg mindennek a legalja volt (bocs azoktól akik szerették a filmet, én nem).

Enzo - 2021. 11. 09. 00:06

1×03 (pótlás)

“Na tessék, van itt kajaosztási rendszer, pont hiányoltam” – akartam mondani, erre nem betoppan egy óriáslajhár és felzabál mindent? :D Bírnám, hogyha a gomba, amit találtak kajapótlék gyanánt, hallucinációkat okozna és emiatt a következő rész egy nagy acid trip lenne :DD Mondjuk drogok így is voltak a részben, eléggé röhögtem, amikor heroinnal érzéstelenítették Sam-et a műtéthez…
Mi volt még? Medve, ami bezárta főhőseinket a barlangba, ahonnan egy necces víz alatti módszerrel sikerült kiszabadulni, csak éppen magát az úszós jeleneteket spórolták le, biztos kellett a pénz az állatos CGI-okra :D Levi Delgadoval meg érkezett némi magánéleti dráma a sorozatba, pláne így, hogy Gavin nem is utazhat a repülővel – már szinte látom, ahogy Delgado ráhúzza a gyűrűt a feleségre, annyira klisés momentum lenne. Pont mint az, hogy elvesztik a kapcsolatot a géppel az átkelés során…

1×04 (pótlás)

1. Riley hogy beugratta a srácokat, hogy megint műteni kell az apját, lol :D
2. Most komolyan ennyire hülyének nézik a nézőt, hogy külön flashbackként be kellett vágni, ahogy a csomagtartóból elviszik a heroint, hogy mindenkiben tééénylegesen tudatosuljon, hogy “igen, Lucasé a drog, és Scott most azért fél tőle”?…duh.
3. Másik hülyeség: Dr.Nathan szupertitkos laborjába Gavin csak úgy besétál a nyitott ajtón és elcsór egy dossziét, lol, ne már… Bár, amennyire nem lepődött meg a farmon ezt hallva, még az is lehet, hogy direkt volt.
4. Már kezdtem örülni, hogy bővítik a nevesített karakterek listáját ezzel a szimpatikus vadász csávóval, erre meghal valami áramütéstől. :O
5. Harmadik hülye jelenet: odaérnek a kis tóhoz, anyuka bedugja a túrabotot 10 centire a parttól(!), és megállapítja, hogy nem mély a víz, nyugodtan átgázolhatnak, WTF :DD
6. A fentről vett snitt, ahogy az óriáskígyó siklik körülöttük, jól nézett ki, tetszett, még akkor is, ha nyúlás valamelyik Anakonda-filmből.
7. Ennek a nagynéninek (vagy kicsoda) lesz is valami szerepe? Mert néha úgy ott van Gavinnel meg a lányával, de nem tudom minek…
8. Pont gondoltam rá, hogy Delgado pakolhatott volna legalább jó sok extra kaját a repülőbe – és meglepő módon a készítők is gondoltak erre!
9. Na, tévedtem, mégse lett gyűrűfelhúzós jelenet :)
10. Okéé, egy bennszülött falura, ahonnan radarjel jön, nem számítottam :O

#hétidézete:
“-None of these planets have been named yet, man. You want your own planet? From this day forward, Mars shall be known as Planet Josh.
-You ever consider cutting back on the weed intake?” :DD /Josh/

walaki - 2021. 11. 11. 00:15

@winnie: bocs, hogy csak most válaszolok.

“egyszerre telik az idő mindkét világban, és annak megfelelően “módosulnak” a dolgok, hirtelen nem is tudom, hogy miben volt ez. lehet, hogy akkor ez is ilyen?”

Igazából nem, csak egyszer fordul elő (legalábbis eddig), egyébként minden másban következetesen a végeredmény látszik csak a jelenben. Olyan is van, aminek a végét a jelenben már láthattuk, de magát a történést a múltban csak később mutatják meg (pl. levél elásása, vagy a tevék esete a kátránnyal).

@Sheen: “Lehet hogy ügyetlen megoldás, de hirtelen én sem tudnék jobbat.”

Igen, valóban ügyetlen, de mivel eleve nem várok sokat, ezért még belefér kategória. Annyira nem zavaró, hogy kaszálni kelljen miatta. :-)

A mostani 7. rész is pont ilyen kellemesen középszerű. Kicsit halad minden, előre tudható fordulatok, semmi meglepetés, de különösebb csalódás sincs.

Sigismundus - 2021. 11. 13. 19:36

1x 07 Maradok a sorozatnál, nem változik, néhol bugyuta, de halad, és nézeti magát. Annyira nem rossz.

Lent most egy csapatépítős, lelki felszabadulós részt láttunk. Fent pedig kezdenek rejtélyeket megfejteni.

(javaslom hivatalosan is ezt a két definíciót a sorozattal kapcsolatban, Lentiek és Fentiek. )

Igaz, hogy az angolul beszélő sokféle rasszú emberekből álló falut megtalálták a lepottyantak, azok meg hosszas üldözés után elengedték őket, de 2 rész óta szinte szóba sem kerültek.

A LOST megemlítése és megidézése bennem is elindított valamit, tényleg van némi nosztalgikus LOST hangulat is benne. Persze csak a szépre-emlékezős hőskorra, az első két-három évadra gondolok itt. ( Remélem nem kerül elő egy Ben Linus hogy elvigye az egész show-t..)

És a Sky People említése Ty doki külön szálában, némi korai The 100-at is felidézett.

Lehet hogy ezek miatt élvezem a történéseket még mindig?

Tyberius - 2021. 11. 14. 12:51

@winnie:

Időmanipuláláson azt értettem, hogy ott volt azért élő beszélgetés is, hogy megjött a levél és hogy ne szálljanak fel a géppel, amit erre megszerelt a másik kettő, aminek a hajtóműve még is szét lett lőve, de a rész végén a gép mégis eltűnik, szóval mégis újra meg lett szerelve, vagy valahogy még visszább mentek az időben és egy másik üzenettel semmissé tették a korábbit, de az meg a motivációs láncot sérti. Igazából nem érzem, hogy ez végig lenne gondolva, hanem csak van pár ötletük és a részletekre meg azt mondják, hogy jól van az úgy…
Pl. ami hiányzott/hiányzik. Tudják, hogy tudnak üzenetet küldeni a múltból. Ahhoz képest, hogy a lyukkal több ezer embernek kellett volna átrepülnie, itt egy eléggé limitált számú csapat van. Mondjuk amikor rájöttek, hogy tudnak a jövővel/jelennel kommunikálni, akkor összeírják a neveket, hogy kik vannak ott. És a fenti csapat tudná követni a “sorsukat”. Vagy épp tudta volna, amíg a rés nyitva volt. Persze ha nem találnak semmit, azt feltételezné, hogy valahogy vissza jutottak a jelenbe, de az is adna egyfajta támpontot.
Egyszerűen nem eléggé átgondolt.

Ez a 7-dik rész leginkább fejvakarós volt. Komolyan, miért nehéz normális fiatal karaktereket írni? Amit a sráccal ebben az utóbbi két részben leműveltettek az írók az botrány. Hozzá képest a másik majom (a rendőr fia) teljesen konzekvens volt. Ott legalább volt értelmes fejlődés.

Enzo - 2021. 11. 21. 23:46

1×05 (pótlás múlt keddről)

A jó, a rossz, és a cliffhangerek…

A jó (és minden egyéb észrevétel):
– Na találtak egy másik halottat is, amivel kapcsolatban kiderült, hogy Delgadonak kicsit összetettebb feladata van…
– Aha, hogy Dr.Nathan menyasszonya is lent van valahol, ezért akar ennyire segíteni!
– Josh jogosan cseszte le Riley-t, hogy most miért akar elrohanni, ha a múltkor ugyanezt a viselkedést kérte számon az ő anyjától…
– A “sky people” kifejezésnél csak nekem volt erős “The 100” utánérzésem? :D
– Az ügyes húzás, hogy a csontokat megtalálhatják a jelenben, ezért folyik egy ásatás ebből a célból.

A rossz:
– Ezeknek a törzsi embereknek 0 periférikus látása van? De komolyan… :D
– Ugyanide: persze, Delgadoék átosontak a kisgyerekkel a fél falun totálisan észrevétlenül…
– Josh és Riley telefonos bejutása is mi volt már :D

A cliffhangerek:
– Hoppá #1: Lilynek Veronica nem a tesója, hanem elrabolták, wow :O
– Hoppá #2: Kezd összehúzódni a portál, sietni kéne mindkét irányból az akciókkal…

#hétidézete:
“-We just need to distract them so we can sneak back in and get everyone out.
-Okay, I guess we’ll just show them the new Billie Eilish video on my phone?” :DD /Riley/

Továbbá…jé, berendelték a 2.évadot? Nem hittem volna… már előre elkönyveltem, hogy ez is 1 évad után kasza, de valamiért meglepően jó a nézettsége :O

1×06 (pótlás keddről)

1. Elég beugratós volt az epizód címe, persze nem gondoltam, hogy az évad közepén kijutnának… :)
2. Bírom, hogy van egy mellékszereplő fickó, akinek az az összes szerepe, hogy pesszimista :D
3. Eh, nahááát, pont megjavult a Jeep, mily kényelmes a plot szempontjából… -.-
4. Sorshúzás hogy ki hányadik körben tudna kijutni, na ez tényleg ez a “mi baj lehet” kategória :D ahhoz képest nem lett belőle nagy összetűzés, meg ugye tárgytalanná is vált…
5. Ja hogy Dr.Nathan dobta fel Gavinékat, hogy utána megmentse őket, cseles!
6. Először nem értettem, hogy Gavin hogy akar üzenni kintről, de a drónos megoldás innovatív, tetszett.
7. Újabb WTF szál: Scott és Lucas aranyat találtak :O
8. Az epizód zárása elég izgalmasra sikerült, sok szál félbemaradt: Ty-t ugye leütötte Veronica; Diana a hazamenős veszekedés során meglövi a gépet (grat -.-), Marybeth meg lelövi őt (Dr.Nathan nem fog örülni…); Aldridge kiugrik a repülőből valami titokzatos utalások után, Gavin pedig nem megy át végül, és bezárult a fény…

#hétidézete:
“Yeah, I buried it around here. I remember thinking it was the spitting image of Treebeard from the forest of Fangorn. […] Look, whatever. The point is, man, the weed worked.” :DD /Scott/

Sigismundus - 2021. 11. 22. 06:13

1 x08

Ez a rész nekem volt fejvakarós.

Eleve nem igazán kedvelem a törzsi politikát, a The100-ban is ez zavart legjobban, a különböző nevű törzsek, különböző szokásokkal. Itt is, kiderül nagy nehezen mondatonként, hogy több falu is van, és azok is víznyelőkön keresztül népesültek be.

Aztán a rész végi WTF, a vakítóan szőke kisgyerek Lent, valójában a feketehajú pilótaapu Fent? Visszakerült valahogy egy fordított víznyelőn? És a látomásai, amikről azt hiszi hogy emlékek. Ezzel az a gond hogy olyasmit is látomásozott amit kisgyerekként nem láthatott, az első részek drónját, a halálos lövöldözést. Vagy azzal magyarázzák majd, hogy odalopakodott leselkedni állandóan a faluból, a vadakkal teli erdőn át? Kezd ez hülyeség lenni ez a szál.

Nekem jobban bejön a táborbeli ellentétek/túlélés Lent, rejtélykeresés Fent.

És azt hiszem rájöttem, mi az a tenyér-jel eredete.. Amikor a pilótaapú és lánya elsőre jártak a doktornő farmján és ő megmutatta a hangárban a repülőt, egy tenyérszkenner kellett a kapun való belépéshez. Ott hagyott ilyen nyomot.. Valahogy ez szűrődhetett átt aztán, lett belőle szimbólum.

walaki - 2021. 11. 22. 17:09

@enzo: “A “sky people” kifejezésnél csak nekem volt erős “The 100” utánérzésem? :D”

Nem, és szerény véleményem szerint több más szempontból is a The 100-ra hajaz (ami csöppet sem baj).

@Sigismundus: “Eleve nem igazán kedvelem a törzsi politikát, a The100-ban is ez zavart legjobban, a különböző nevű törzsek, különböző szokásokkal.”

Hát igen, de azt el kell ismerni, van létjogosultsága, hogy több törzs is él errefelé. És mivel akkoriban nem volt se szikratávíró, se mobil, se internet, nyilván eltérően alakultak a szokásaik.

“a vakítóan szőke kisgyerek Lent, valójában a feketehajú pilótaapu Fent?”

Ha hiszed, ha nem, ilyen tényleg van, az unokatesóm kiskorában évekig tök világos szőkés barna volt, most meg totál sötétbarna, szinte fekete a haja.

“És azt hiszem rájöttem, mi az a tenyér-jel eredete. … tenyérszkenner kellett a kapun való belépéshez. Ott hagyott ilyen nyomot.”

Azta, milyen jó megfigyelés! Tényleg lehetséges, erre nem is gondoltam!

Wanheda - 2021. 11. 22. 19:05

Hát, ez tényleg olyan mint a Terranova. :-D Engem az is elszórakoztatott, nem tudom, miért, de ez ugyanúgy. Úgy látszik, nekem ezek bejönnek. Egész jó kis sorozat ez, nem kell komolyan venni, de meg lehet nézni simán.

Thomas - 2021. 11. 22. 21:28

Terra Nova elég gagyi volt, de ezt rettentően élvezem:) Megint micsoda WTF-ot dobtak már be, hogy Gavin a kissrác:) Persze kell a folyamatos rejtélyeskedés, nem beszélhet róla, honnan jöttek a nagypapival. A törzs meg ősemberekből és 60 éve egy hajóval lezuhant emberekből áll, legalább az kiderült, miért beszélnek angolul:) És több törzs is van! Fájóan kevés ez a 10 rész, épp kezdene beindulni a mitológia, kiteljesedni a világ, és már szinte vége is, ezt nagyon sajnálom. És a fenti történéseket is élvezem, mert Izzy cuki, meg is örültem, hogy lesz külön szála ezzel az újonnan behozott sráccal, de sajnos simán lehet, hogy csak vendégszereplő volt. Jó lenne, ha a 2. évadra ők is átjutnának a múltba apuval, aztán akkor a jelent le is lehetne zárni.

Tyberius - 2021. 11. 24. 01:06

Huh, de nagyon betiltatnám a “you have to trust me” és “you have to believe me” és hasonló kifejezéseket. Annyira agyonhasználtak és annyira helytelenül vannak használva, hogy az már fájdalmas. Valaki valami ordenáré baromságot akar csinálni amire a másik értetlenkedik, akkor ez rá a válasz: “Bíznod kell bennem!” WTF?

1×08

Ahogy Enzo említette ez az emlékek és nem látomások dolog eléggé gyenge. Bezavar neki egy olyan apróság mint a kontinuitás… Bár azt többnyire amúgy is hobbi leszarni Hollywoodban.
Mármint ez egy nem rossz WTF, de tényleg akkor már inkább lelőtt nő temetését vagy mi kellett volna belátomásozni és akkor mondjuk még elmegy. De ahhoz, hogy kb mindenhol egyébként ott volt, meg olyan szögekből is látta Eve-et és Levi-t, ami nekünk nézőknek volt úgy felvéve, de pl. biztos, hogy abból a szögből a gyerek nem láthatta. Szóval ezek ilyen olcsó megoldások, el tudom képzelni, hogy begombáztak ott az írószobában és akkor jött ez a remek ötlet.

És most akkor forduljunk is vissza ahhoz, amit korábban már felhoztam. Hogy kezeli az időutazást a sorozat?(rosszabbul, mint Cameron a Terminatorral, márpedig az nem pici teljesítmény)
Szóval ha Isaiah nem megy át a víznyelőn, akkor nem lesz belőle Gavin és nem találkozik Eve-vel, nem lesznek gyerekei, valszeg Eve akkor nem is esik keresztül a víznyelőn, mert kurvára másfele sodorja az élet, de Eve ott van, a fia is ott van, szóval akkor sikerült nekik átküldeni a Isaiah-t, de mivel Silas tud a tervről így megakadályozhatná, de nem, mert látjuk az eredményt, de ha mégis akkor meg minden másképp alakul izé… Mifaszvan?
Most akkor Isaiah azért kerül át a víznyelőn a jövőbe, mert Rebacca azt mondta, hogy át kell küldeni, vagy egyébként is át ment volna, de mivel Rebacca elrabolta a múltban és Silas tud a tervről, így most kell valaki aki beteljesíti azt cselekedetett, ami már egyébként megtörtént…
Nah jó én itt elvesztettem a fonalat. Mármint ez a paradoxon jelen van egy csomó időutazós sztoriban, de itt nagyon buta. Főleg mivel volt real-time kapcsolat múlt és jövő között.
Egyébként másik “hülye vagy fiam, ülj le” jelenet Levi és a kutakodás meg az utána való számon kérés.
Most komolyan. Egyszer odamentek, a törzs majdnem megbaszta őket, mert hívatlanul ott kóricáltak meg kutakodtak. Erre most tök jó ötlet, hogy kutakodni akar megint ott ahol egyszer már mondták, hogy ne…
Az a baj, hogy ezek a felesleges feszültség generálások nagyon zavarnak. Mármint lehet okosan is feszültséget generálni, de nem ilyen teljesen erőltetett módon.
Pl. fel lehetett volna barátságosan is hozni, hogy “hé, valami kinyírta az egyik havert a mezőről és volt egy kölök, aki látott egy Silashoz kurvára hasonlító fazont a hulla körül. Kurvára jó lenne tudni, hogy szerencsétlen fószer mibe halt bele és az a fazon a faszt keresett ott. Nincs para, de kérdezd már meg légyszi, hogy tud e valamit az ügyről. Igazán jó néven vennénk. Köszi!”

Érted meghívnak vendégségbe, azt még neked áll feljebb ott szarakodni. Szóval nálam ez ilyen élből anyád kategória.
Egyébként feszegeti a sorozat a tűréshatáromat. Ezt a részt már oda-vissza pörgetve néztem. Hacsak a 3-dik évad környékén nem olvasok olyan írásokat, hogy hú mennyire jól kinőtte magát a sorozat, valszeg nem lesz több kapcsolatom vele az első évad után.

Tyberius - 2021. 11. 24. 23:59

1×09

Viszonylag értelmes rész volt, bár volt benne pár WTF momentum (nem a jó értelemben). Szóval, nem kezdek el ismét az időutazáson picsogni (megnéztem az utolsó rész előzetesét és felbasz, hogy mennyire hülyén alkalmazzák ezt, mármint párhuzamosan, a múlt és jövő párhuzamosan hatnak egymásra, aminek abszolút semmi értelme), de az hogy megint feltesznek a nőnek egy egyébként fontos Miért?-et, amire megint csak az a válasz, hogy az most nem számít. És akkor ennyiben marad a dolog. WTF?? Silas felismerte Rebeccát, ami azt jelenti, hogy volt köztük kapcsolat. De hogy mi, az nem számít. Kit érdekel!
Az egyetlen jó WTF momentum Lily szerepe volt, de ez megint olyan, hogy csak azért tudják, amit tudnak, mert már megtörtént. Viszont ez kb… mindegy.
Utcsó részt még megnézem és elengedtem a sorozatot. Majd valami balfasz cliff-fel lesz vége úgy is.
Egyébként a tehén hajkurászás jó volt. Meg az ottani felfedezés is. Az a baj, hogy tényleg jobban is lehetett volna építeni az univerzumot, de ezzel az időutazásosdival teljesen megölték nálam a sztorit.

Wanheda - 2021. 11. 25. 04:00

1×8-nál tartok. Eddig tetszett, de ez a rész kiverte a biztosítékot. Teljes The 100 utánzat ez a rész. Sky People? Komolyan? Nem volt elég 7 évad ennek a megnevezésnek és a helyzetnek a kimerítésére? Szóval ha olyan irányba megyünk mintha a The 100 újragondolása lenne, akkor nem nézem tovább.

Sigismundus - 2021. 11. 30. 06:01

1x 09

Kezd kissé zavarossá válni. Tudom, időutazós sorozat nincs zavaros, beleköthető magyarázat nélkül. De ez a kisgyerek-pilótaapu dolog, mintha ez lenne egy állandó körforgás, akit át kell küldeni a Topanga víznyelőn, hogy aztán felesége és fia visszaessen, és átsegítsék gyerekkori énjét megint. De kitől születik a kisgyerek.. És másokkal nincs ilyen önfenntartó hurok? Nah mindegy, jobban járt volna a sorozat, ha maradnak a túlélés, egyéni problémamegoldásnál.

Arra az 1988-ba vonulós csapatra kíváncsi leszek azért.. Kaphatnának esetleg külön, harmadik szálat pár kiemeltebb karakter, valami, víznyelős rejtéllyel összefüggően a második évadra.

A tehenes jelenet jó volt, nekem a LOST azon részét idézte fel amikor Hurley meg még páran elmentek megkeresni a Dharmások VWjét tele sörrel.. ” Kell egy kis fun..”

Enzo - 2021. 11. 30. 19:05

1×07 (pótlás múlt keddről)

1. Josh elég pipa az anyjára a repülős sztori miatt, de azért az meglepett, hogy Marybeth fegyverének elvételéből egészen száműzetésig eszkalálódtak a dolgok :D
2. Ja hogy Gavin tudja, mire utalt Aldridge azzal a dátummal: akkor fogadták őt örökbe :O
3. Ez a romos dóm pont csak arra szolgált, hogy legyen minek összedőlnie a viharban. A bombás kiszabadítás mi volt már :D
4. Ty és az őslakos nő titokzatoskodik egy sort, igazán lehetnének nyitottabbak némi tudásmegosztásra.
5. Na, a kamionban van egy csomó ruha, az most a hóviharban pont jó lesz – és szerencsére Riley-ék is gondoltak erre a nagy romantikázás közepette.
6. Azt hittem, Gavin majd el fogja titkolni a látomását Diana haláláról.
7. Hopp, megvan az Ella nevű lány (akivel együtt találták meg anno Gavint) nyoma, és ő is erősen kapcsolódik a helyhez…
8. A vihar elvonultával pedig természetesen mindenki cukiskodik, megbeszéltek-elrendeztek minden konfliktust és Eve-ék is maradnak, písz end láv.

#hétidézetei (két 4th wall breaking):
“-Hey, we need to talk.
-About what?
-About how you went all ‘Survivor’ on your mom and Marybeth.” :D /Riley/

“-This whole thing’s about to come down.
-We have to get to them now.
-How?
-Remember how they opened the hatch on ‘Lost’?” :D /Scott/

1×08 (pótlás vasárnapról)

1. Na, már kezdetleges üvegházat is terveznek készíteni, ez egész komoly haladás.
2. Levi nyomozása Eddie után érthetőbb lenne, ha a srác nem a kábé második jelenetében halt volna meg… meg szerintem is legalább ne az első sikeres tárgyalások után vegzálja őket ezzel, amikor kapnak kaját meg segítséget a gazdálkodáshoz…
3. Oké, erre mekkora lenne az esély a valóságban, hogy Riley tesója (Andrew) pont Izzy-t találja meg a suliban… ha összejönnek, elmehetnek kétcsaládnyi duplarandira :D
4. Gavin elmondja végre Izzynek, hogy nem adta fel a kutatást (Markmanék amúgy ennyire nem ellenőrzik őket a beleegyező nyilatkozat aláírása óta?)
5. Múltkor Marybeth-t meg Eve-et akarták száműzni, most Sam miatt Veronica majdnem megfulladt a kormányhoz bilincselve, lassan nem marad olyan vezető egyéniség a tisztáson, akire ne néznének szúrós szemmel…
6. Akartam is írni, hogy most akkor Aldridge átugrott ejtőernyővel, vagy mi van, de ezek szerint tényleg így történt, ő vitte el az Isaiah nevű kissrácot.
Na és akkor a vége… hát ez meglepő volt, hogy a srác azért fontos, mert ő lesz valójában Gavin… tehát nem látomásai vannak, hanem a saját emlékeit látja, áháá :O ennek mondjuk még értelme is van, tetszett ez a csavar, jó kis időhurok keletkezik így: ezért találták meg anno kiskorában az út szélén.

winnie - 2021. 12. 01. 11:19

1×10

totál olyan volt nézni a finálét, mintha direkt utálni akartam volna, pedig nem, de csak a zavaró tényezők jöttek le:(

nekem nagyon, nagyon mechanikus még mindig. ld. feladatok kiosztása, mission rendszer, ld. csapdás terület van előttetek! át kell kelni a barlangrendszeren! – ezek mind csak arra szolgálnak, hogy lassítsák (és persze thrillekkel lássák el) a sztorit. nyilván mindenhol így van, de nekem ezek nagyon kilógnak. ahogy az is, hogy ennyire átlátszó módon szedték szét a csapatot, hol itt, hol ott maradoznak le, míg sikerült megoldani, hogy csak ketten menjenek a fényhez. (ahhoz a fényhez, mely a legvégén köhögött/szippantott egy tök randomot, mert így mehet tovább a történet?? KAMÓÓÓN!)

a folytonos expozíciók pedig különösen suták: “ha felmászok, akkor lehet, hogy leesel és meghalsz” (= néző, most kell izgulni!), “gavin, de ha átmész, akkor 1200 kilométerre leszel tőlük, ha esetleg neked nem jutott volna eszedbe!” (= néző, nehogy elfelejtsd, hogy mekkora távolságot kell majd megtennie egy világban, ahol nincsenek autók!”), stb.

és minden másnál is azt éreztem, hogy írói húzások rángatnak szereplőket. amikor elkezdett szaladni eve szabadításánál silas, mondtam, hogy minek sietni, majd elfárad. erre kiderült, hogy simán lefutotta a többieket és el is tűnt. a végén, amikor meg szükség lett volna rá, akkor előugrott a semmiből – hogy aztán azt mondja, hogy “oké, mehetsz isaiah, végülis felőlem, miért ne”

Tyberius - 2021. 12. 02. 01:25

1×10

Ezt a párhuzamosan történnek a dolgok az időben témát esélyem nincs megszokni. Főleg így, hogy jövő Lilly nem tűnt el Gavinék mellől. WTF??? Azt az hogy? Isaiah egyedül ment át, ergo Gavin jövője is másképp kéne, hogy legyen, szóval az Ellához/Lillyhez vezető nyomok sem léteznek. De Lilly eleve nem is akkor ment át és az se biztos, hogy ugyanoda, pláne, hogy Josh meg Riley is vele ragadt. Szóval jövő Lillynek (ha már a térképről eltűntek a pontok) is el kellett volna tűnnie. Itt van az a probléma, hogy a saját mitológiáját nem tudja követni a sorozat következetesen. Szóval Silas és Aldridge ügyködtek valamit (időutazás?), és el is basztak pár dolgot, ezért jönnek a lukak.
Mindegy, én itt elengedtem a sorozatot…

Sigismundus - 2021. 12. 03. 06:53

1×10

Huhh, hát nem is tudom mit írjak, mert elég zavaros volt a vége. Olyan olcsó néhol ostoba írói fogásokkal teli.

Kezdjük ezzel a végével, ahogy Gavin és Izzy beugranak bátran a víznyelőbe. Honnan lehetnek biztosak hogy napra pont abba az időpontba esnek ahol feleség+fiú is van? Kre. 10,124 május 19.-e? Mert ugye mások, üdülőhajósok estek be korábbi időpontokba is, és a visszavezető út is 1988-ba vezet. Szóval ez csak amolyan, »mert az írók szerint ez magától értetődik« dolog,

Silas és csapatától kiszabadítás is igen bénán lett megcsinálva, őrök persze nagyban másfelé néznek mindig. A szándékos fogságba esés dolog az tetszett, ok, elhihető, az őreik nem olyan profik hogy átkutassák Eve-t. Aztán utána az üldözgetés, a pont-akkor-szakad-el létra, a sziklákon mászás.

Nekem ősi ugrálós videójátékokat idézett fel, Nintendó, Commodore időkből.

Többiek.
Rendőrnőt sajnálom, elég kemény egy karakter volt, beszólásai tetszettek. De igazából nem tudni hogy most meghalt-e.

Ty és Paara, románc alakul, és lehet hogy valami meggyógyulás is? Vannak valódi őskori leletek megműtött és begyógyult koponyákról, (már a Kőbaltás ember-ben is ír erről Szentiványi Jenő) Ebbe a sorozatba beleférne egy ilyen, amire a modern tudomány és sebészet nem képes, azt megoldaná pár kőkés.

Lilly és Veronica, hát épp nem ott van egy vadcsapda az őskorban, ahol kell? És miért a láncot kezdte Lilly püfölni, az helyett hogy egy erős és hosszú ággal, megpróbálják szétfeszíteni?

Aldridge és Scott sétája a végén, hát igen-igen közel van az a hatalmas torony, mert nem sokat mentek, és a nő sérült is. És csak úgy építették ide, sőt többet is.

Szóval, elég olcsó lett a vége. Nem mondom hogy kiszállok, ha lesz második évad, megnézem az elejét, mivel nyitnak, de középtájon jobbnak ígérkezett.

Remélem Izzy-nek már több történés jut, mert eddig főleg apja kísérgetése volt a szerepe. A sorozat egy nagy jópontja az ő szerepe, tényleg nem emlékszem amputált szereplőre más sorozatból, akit ennyire kiemelten kezeltek.

winnie - 2021. 12. 03. 12:27

” nem emlékszem amputált szereplőre más sorozatból, akit ennyire kiemelten kezeltek.”

hehe, pont eszembe jutott, nem a la brea kapcsán mostanság, amikor megláttam, hogy másik sorozatban is van ilyen szereplő, és míg az az istenért nem jut eszembe, hogy melyik sorozat, miközben rákerestem, láttam, hogy az another life-ban és a hawkeye-ban is van amputált lábú szereplő.

karit - 2021. 12. 09. 02:05

Egy erénye biztosan van a sorozatnak: megoldotta a nagypapa paradoxont. Ha tehát valaki visszamegy, és megöli a felmenőjét (még mielőtt megfogan ugye), nem kap sztrókot a téridő kontinuum, csupán az illető rosszul lesz és meghal. A személyi igazolványa meg kifakul, így még azonosítani se tudják a helyszínelők. Ki van ez találva, na.

Egyedül az nem állt össze, hogy Gavin miért nem kezdett Izzyhez hasonlóan elgyengülni a kritikus percekben, persze lehet, hogy csak titkolta. Most, hogy mindketten leutaztak a kőkorba, aggódtam, mi lesz a család itteni szálával, de szerencsére Josh alighanem visszahuppant 84-be, hogy megpróbálhasson billiomos lenni az IT szektorban. Ja, mégsem, az ideút az apjáéknál is amnéziát okozott “anno”. Szívás.

Érthető módon tűkön ülve várom a folytatást.

Enzo - 2021. 12. 31. 01:23

1×09 (pótlás)

1. Még jó hogy Aldridge elmondta a táborban, hogy ismeri Gavint kint…
2. Josh rá is dudálhatott volna a tigrisre, de ehelyett inkább elütötte, lol :D
3. Ty-Paara románc is alakul… why :D
4. Eve klasszikus dilemmája a hídnál: vagy a fogságba esett Josht és Levit menti meg, vagy Gavint és a gyerekeit azzal, hogy Isaiah-t átküldi a kapun az időhurok beteljesítéséhez… persze nyilván valahogy megpróbálja kihozni mindkettőt…
5. Na jó, Ella meg valójában Lily, ne mááár :D :D
6. Csak nekem volt furcsa a tisztáson levő szavazásnál, hogy ennyien ott maradnának önként?
7. Szépen játszanak az időhurkokkal a készítők: a víznyelő-térképet (a Seattle-ben nyíló lyukról) Aldridge odaadta Lilynek, aki ugye Ella, és tőle felnőttkorában megkapják Gavinék a jelenben. Tiszta Timeless feeling, ott volt egyszer egy ilyen időkapszulás mentés.

1×10 (pótlás)

Hú, azért a fináléban rendesen kihozták a sorozat gagyibb alkotóelemeit – itt fentebb már elég jól összefoglaltátok őket (pláne @winnie), Leviék kiszabadításától a barlangban az elszakadó létráig, de például a másik vesszőparipám, hogy a távolságokat elég lazán kezelik a sorozatban: most is úgy “ugráltak” szereplők a helyszínek között, mintha nem több kilométeres utakról lenne szó.
És még a fényportálok is trollkodnak: az mi már, hogy a Topanga-hegyi “kapu” viccből megnyílik egy kicsit nagyobbra és átszippantja Josht meg Rileyt is Lilyvel együtt? LOL :D Meg a térkép is mekkora szívatás volt, szerencsétlen Markmannel kiüríttették fél Seattle-t, erre jóval kijjebb nyílt meg egy picike víznyelő… (Mekkora poén lett volna, ha beleugranak, de ez még nem a portál, csak egy random lyuk? :D) Na de nem komolytalankodik ilyennel a La Brea, hanem Gavin, Izzy, és Ella a múltbeli Seattle-be tértek vissza, de mivel Joshék meg 1988-ban lyukadtak ki, a következő szezon már 3 idősíkon játszódhat, hurrá! Pont amikor lett volna esélye egyesülni a családnak, elkerülik egymást… a készítők is trollkodnak, nem csak a víznyelők. :D

Darabkák:
– RIP Marybeth, a végére azért Lucasszal egészen összebarátkoztak :/
– Ty marad, az ő érvelését még valahol meg is értem (már nem elsősorban a románc, inkább a betegsége miatt).
– Következő szezonos storyline belebegtetéseképpen Aldridge megmutat Scottnak egy tornyot, amit ő épített. What? (Arról nem is beszélve, hogy néhány kilométeres sétára van, és mégsem fedezte fel eddig a csapat véletlenül, egy ilyen magas tornyot?)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz