login |

Foundation: könyves kibeszélő

2021. 09. 30. 17:50 - Írta: human

35 hozzászólás | kategória: könyv,

Itt ez a poszt, hogy ne a fő kibeszélőt szórjuk meg a könyve(ke)t nem ismerők számára spoilerekkel – ha van igény rá.

Magyarul már sok kiadásban megjelent Isaac Asimov Alapítvány könyvsorozata, és biztosan bőven lehet mit kibeszélni az eltérésekről a könyv és a sorozat között, hiszen nem kevés akad ezekből, egy az egyben nem nagyon lehetne adaptálni. Ráadásul nem meglepő módon nem csak az Alapítványból, hanem ködös emlékeim szerint a többi könyvből is, lásd rögtön a flashforwardban emlegetett személyt. Bár nekem ez a változat van meg, de kijött új fordításban a sorozat, és 3. kötetnek hívták azt, amivel tényleg kezdődött az Alapítvány, és amivel a sorozat indít.

Amin már a kritikánál is ment a vita, azt most is kiemelnénk: abból érdemes kiindulni, hogy minden tudatos döntés a készítők részéről. Ezen winnie-vel is vitáztunk kicsit, és egyet értek abban, hogy ezt akarták az asztalra tenni, és az egyik készítőnek nagyon fontos a könyv, de szerintem továbbra is csak azt jelenti, hogy igen, mindent átgondoltak és direkt vitték ezekre az utakra az adaptációt, feltehetően értették a művet és nem véletlenül tértek el bizonyos dolgokban tőle. Hogy mennyire jól? Nos, azt már lehet a nézők döntik el.

Mindenesetre már most is bőven van eltérés a könyvektől, vagy épp ugye olyasmik voltak a sorozatban ami papíron nem, de itt szerintem nem az apróságokon kéne leakadni, hanem a fontosabb filozófiai eltéréseken, az az érdekesebb. Az én véleményemet ismeritek, de természetesen kezetekben a társalgás, csak akartunk egy spoileresebb fórumot is biztosítani az eltérések és hasonló

35 hozzászólás Ne habozz!

Joco1114 - 2021. 09. 30. 18:57

Biztosan nem vagyok egyedül, akinek “bibliája” a könyvsorozat. Rengeteg nyáron újraolvastam a 7 (10, Baley történeteivel, főként Daneel miatt) kötetet, szerintem 8-10 alkalommal. Ebből adódóan úgy érzem, nehezebb elvonatkoztatni a könyvben leírt történettől, szereplőktől, kezdve azzal, hogy számomra Daneel nem női karakter. A többi váltás annyira nem is érdekel, ráadásul abban az esetben, ha a történetet nem viszi más irányba a nemváltás, semmi bajom vele. Pl. Gaal azért lett nő, hogy Raych-csel legyen egy romantikus szála a sztorinak? Miért nem pl. (férfi) Gaal és Wanda kapcsolata lett feldolgozva? Ugyanis így teljesen kiesett a teljes billibottoni vonal, Dubanqua, Wanda stb., amit nagyon sajnálok. Biztosan helyettesítik valami mással, de olvasóként szomorú vagyok. Ugyanígy nagyon hiányzik Dors, egyik kedvenc karakterem, főleg mivel erősen befolyásolta Seldon életét, személyiségét.

Visszatérve Daneelre, nem tudom, mire akarják kifuttatni a karaktert. Lehet, hogy a tv sorozatban nem is lesz Daneel, csak Demerzel, ami túl nagy vágás számomra – persze mit tudok tenni érte és ellene? Várok még, legalább egy évad után lehet majd igazán megalapozott véleményt alkotni.

“Az erőszak a gyengék végső menedéke.” – Salvor Hardin

ttwnbd - 2021. 09. 30. 19:50

Lehet a filmre nézve spoileresen hozzászólni? Spoiler: A második évad végén történteket (nyilvános kivégzések és a bolygók pusztulása) Daneel aligha nézte volna végig tétlenül. (Nagyon erőltetetten bele lehet magyarázni, hogy a nulladik törvény stb., de inkább hagyjuk is.) Sajnos, szeretem a könyveket, fájnak a változtatások; mit tettek Raych-csel, hol van Wanda? Két rész után nem lehet ítélkezni, de számomra egyelőre unalmas és fájdalmas a sorozat.

EvilHedgehog - 2021. 09. 30. 21:49

A klón császárok változtatás tetszik, azt még el is tudnám fogadni. Ahogy előttem említették Raych megerőszakolása eléggé visszás nekem, bár hátha van valami csavar amivel ezt jóváteszik.

Node két rész alapján nekem továbbra is hiányzik az Alapítvány alap üzenete. Túl misztikus/vallásos eddig a hangulata.

elmebaj - 2021. 10. 01. 02:01

> Node két rész alapján nekem továbbra is hiányzik az
> Alapítvány alap üzenete. Túl misztikus/vallásos eddig a > hangulata.

Nekem abszolut nem jon at a vallasos vonal, masreszrol az Elso Alapitvany, amennyire emlekszem gyakorlatilag kivulallok szamara egyfajta vallaskent mukodott a konyvekben.

> Nagyon erőltetetten bele lehet magyarázni, hogy a
> nulladik törvény stb., de inkább hagyjuk is

orulok, hogy ez nem csak nekem szurta a szemem. Ez nagyon eroltetett, meg ha Asimovnak voltak is novellai olyan robotokrol, akik sajatosan ertelmeztek, vagy eppen figyelmen kivul hagytak az alaptorvenyeket… de ezt nem lenne tul szerencses belekeverni ebbe a karakterbe.

EvilHedgehog - 2021. 10. 01. 07:10

@elmebaj – Hát a könyvek alapján nekem inkább a második alapítvány tűnt misztikus/vallásos színezetűnek. Nekik több ilyen interakciójuk is volt a kívülállókkal.
Az első alapítvány ilyen hóbortos tudósok fura kísérletének látszott. (de ez nincs nagyon kifejtve)

Tisza - 2021. 10. 01. 19:06

Az elmúlt 10 évben háromszor olvastam el Asimov teljes Alapítvány-Birodalom-Robot könyveit. Képes voltam az első okostelómon végigolvasni, szememet nem kímélve. Az első alkalommal annyira megfogott. Majd könyvtárban találtam meg a Szukits kiadós 5 kötetes antológát, majd e-book olvasón is átolvastam, már harmadjára. Nem mondom, hogy fanatikus vagyok, de nagyon lekötött. És bizony Daneel munkássága fogott me a legjobban. Mindezt azért írtam le , mert a sorozat sajnos, legalább is szerintem pont a lényeget öli meg. Demerzelről egyből kiderül, hogy robot és ezt a császárklónok is tudják, vmi ősanyjuk, vagy iyesmi. Seldont megöli Raych. Azt a Seldont akinek nem is kellet volna felülni a hajóra,mert Trantoron halt meg. Nem rossz a sorozat, vannak olyan részei, amik még újjítva is elég jók, de szerintem unalmas, többször beletekertem. Olyan szálakat indítanak, ami lényegtelen. Fölöslegesen nyomják a Cleon 1-14 szálat. Az öreg Cleon 20 percig haldoklik, vagy ilyesmi a 3. részben.ÁÁÁÁ már téptem a hajam. Azután Salvor Hardin 30 percig szenved a kriptával, de nem tudjuk meg mi lett a mentőkapszulában kidobott Gaallal. Bár mint mesélő Gaal egyfolytában dumál. Én már most úgy látom, hogy gond lesz ezzel a sorozattal,mert uncsi.Ezzel a sorozattal ellentétben a Mandalorit képes voltam minden kijött rész után háromszor megnézni. Ezt pedig csak azért nézem, hogy lássam mit tudnak kihozni belőle. Lehet, hogy jobban teszem, ha negyedjére is elolvasom az egészet :)

ANOka - 2021. 10. 02. 01:10

Régen olvastam a könyvet, de nem emlékszek olyanra, hogy folyamatosan minden részben lett volna “lepedő akrobatika”.

Elhiszem, hogy ez is tudatos döntés volt a készítők részéről, de ebben a formában – nem mutat semmit – csak felesleges “töltelék”!

Zach - 2021. 10. 02. 01:35

elmebaj: Az “Elso Alapitvany, amennyire emlekszem gyakorlatilag kivulallok szamara egyfajta vallaskent mukodott a konyvekben.”

Nem így volt. Salvor Hardin talál ki egy vallást a könyvben, aminek a “Galaktikus Szellem” az istene. Ez a vallás az Alapítvány által befolyásolt bolygókon is megjelenik. Viszont az Alapítványra mint szervezetre, később pedig mint regionális, illetve nagyhatalomra tekintenek.

Dors Venabili - 2021. 10. 02. 09:58

A császár halálrituáléja a 3. rész elején egy baromság, ráadásul túl hosszú volt. Semmi reális indoka nincs, hogy az öregnek meg kell halnia csak jól nézett ki a megsemmisítő gép.
Az első válság sokkal fontosabb lett volna de nem építették fel rendesen, csak úgy a semmiből jöttek az idegen hajók.
Amit a kriptával csinálnak az is szánalmas, ebben biztos nem fog megjelenni az öreg Seldon merthogy nem is öregen és nem is a Trantoron halt meg.
Nem értem továbbá, hogy miért kell minden részben nyálas szerelmi szál, ahol persze melltartóban dugnak.

Ha nem az Alapítvány lenne már rég kaszáltam volna.

Batawanga - 2021. 10. 04. 22:31

Látszik már, így három rész után, hogy ez nem a könyvesek sorozata lesz, de nagyon igyekeznek, és aki csak úgy megkattintja a platformon a hype hatására, be tudja szippantani ez a világ. Nem ma olvastam a könyveket, de a főbb csavarokra azért emlékszem, meg a végkifejletre, ami kábé olyan, mintha úgy vágnék bele a Battlestar Galacticába, hogy ismerem a lezáró részt. Valószínűleg az utolsó évadban meg is áll majd a BSG hasonlat de elvész így a varázs és ezt csak azzal tudnák kompenzálni, ha új történetekkel és karakterekkel töltenék meg a világot és bár látszik az igyekezet, annyira még nem sikerült. Azért azzal megleptek, hogy a matematikus csaj narrálja a történetet és bedobtak már az elején Öszvért, robotot, de hát ez is csak a könyveseknek tűnik spoilernek. A kiscsaj akkor jó sokáig velünk lesz, de láttuk, hogy hibernáció alatt nem, vagy lassabban megy az öregedés.
Na mindegy, ilyen szempontból kicsit sajnálom, hogy ismerem a sztorit, mert tippre nem fognak nagyon eltérni tőle, maximum lesznek kis elhajlások, plusz történetek, romantika és ami még kell, hogy tévésorozatként működjön a dolog.

Solmyr - 2021. 10. 05. 14:13

Én nagy rajongója vagyok a könyveknek, és 3 rész után a sorozatnak is. Szerintem abszolút ugyanazokról a fő témákról beszél Goyer és csapata, mint Asimov, ráadásul frissnek, mainak érződik. A 3. epizód első 20 perce engem véglegesen megvett, nagyon tetszik, hogy így el tudunk mélyedni a karakterekben. Ráadásul nem csak a császárokról, hanem legalább annyira Daneel/Demerzelről is szólt ez az első 20 perc, akinek a könyvben is hasonló élmény lehetett évezredeket végigélni a folyton cserélődő emberi “barátaival” – ennek a személyes hatása a könyvben nincs kifejtve, a sorozat viszont megragadta az alkalmat rá.

“Könyvesként” a pörgést semmiképp nem hiányolhatjuk a sztori elejéről, kb. az Öszvértől kezdve lesz ponyvásan is izgalmas a könyvsorozat, az első kötet marha ráérősen építkezik (nekem mondjuk az a kedvencem, és inkább a későbbi ponyvás beütéssel szemben vannak fenntartásaim).

korxi - 2021. 10. 08. 21:59

Én azt nem tudom eldönteni, hogy ha nem olvastam volna a könyvet, akkor most pusztán az eddigi három rész után tudnám-e, hogy egyáltalán miről szól szól a sorozat.
Szóval az világos mindenkinek hogy ahogyan a könyv van, az megfilmesíthetetlen, de azért látom hogy a sori is kb. arról akar szólni. De szerintem ezt csak azért tudom belelátni, mert olvastam a könyveket, nem pedig ténylegesen az eddig lement részekből.

k-10 - 2021. 10. 09. 11:01

Na, a 4. részben végre megcsapott (a moz… ) az ‘Alapítvány’ (könyvek) hangulata.
Nagyon régen olvastam már, és direkt nem is vettem elő, mióta először hallottam rebesgetni, hogy sorozat lesz belőle, de azért meghökkentettek a durva eltérések a sztori fővonalától (és itt legkevésbé sem a klf. színű csajokra gondolok).

k-10 - 2021. 10. 09. 11:14

Hoppá, ezt nem ide akartam írni. Na mindegy :-)

Solmyr:
Az Öszvér-szál, mint ponyva? =:O
Hát ‘érdekes’ kijelentés, hogy finom legyek…

DH - 2021. 10. 09. 19:09

Tudatos valtoztatas, stb. Azert az eleg pokhendi szerintem, hogy jonnek ilyen sorozatiro emberek es ugy gondoljak, hogy majd tudatosan megvaltoztatjak, mert jobbat csinalnak, mint Asimov. Jo volt az ugy, ahogy volt.

winnie - 2021. 10. 10. 00:13

ööö, te tényleg azt hiszed, hogy jobbat akarnak?:) ha valami, akkor alázatos nagyon sok író, főleg, ha ilyen alapanyagból dolgozik, de az biztos, hogy bármilyen kreatív munkáról van szó, sajátot is akarnak alkotni, sőt konkrétan azt akarnak, alkotni, nem másolni vagy ilyesmi. nem hiszem, hogy bárki leszólásra kerülne csak azért, mert vannak saját gondolatai. nem a könyvet bántja, nem onnan tépked lapokat és írja át a dialógokat, hanem a saját sorozatát csinálja kábé egy tucat másik íróval, és többek között asimov egyik örökösével.

naná, hogy nem fog mindenkinek bejönni. naná, hogy aki sokkal hívebb adaptációt vár el, az húzni foga a száját, ez benne van. de ez adott befogadó “sara”, nem a készítőé.

nyilván nem kell rugalmasnak lenni, ha nem tetszik egy megközelítés, akkor ki kell modnani, ha valami nem jó, akkor véleményezni kell, de épp ezért montam a fő topikban is, hogy aki tényleg kíváncsi a teljes képre, arra, hogy kimennyire pökhendi, az meghallgathatja a részek mellé kiadott podcast epizódokat, vagy, pusztán tájékozódás gyanánt elolvashat 1-2 készítői interjút. nem azért, mert meg fog változni a sorozatról alkotott véleménye, hanem mert láni fog bizonyos dolgokat a készítői oldalról. a több nézőpont mindig izgalmasabb.

ANOka - 2021. 10. 10. 03:37

@winnie:

Asimov is készített podcastot írt megjegyzést minden fejezethez, hogy miért úgy írta, ahogy?
Nekem ez a “podkasztosdi” leginkább a “megmagyarázom a bizonyítványom” esetét juttatja eszembe.

A sorozatnak tényleg csak egy baja van (hiába tetszik a maga módján): nem kellene “Alapítvány”-nak hívni, mert azt csak nyomokban tartalmaz! :(

Solmyr - 2021. 10. 11. 10:47

k-10:
Direkt a “ponyvás” kifejezést használtam. :) Arra céloztam egyébként, hogy az 1. kötet színtiszta antológia, novellánként nagy időugrásokkal, és kifejezetten a mindenkori vezetők gondolataira koncentrál. Ehhez képest a 2-3. kötetben sokkal jobban megjelenik az “átlagemberek” perspektívája, hosszabb ideig vagyunk egy-egy karakterrel, akikhez jobban tudunk kötődni. Emellett cselekményben is lemegyünk arra a részletezettségi szintre, ahol már látszódnak a kisebb, legalább látszólagosan csak karakter-szinten érdekes fordulatok (nem csak a világszinten érdekes fordulatok), stb.

k-10 - 2021. 10. 12. 17:29

ANOka:
Igen, sajnos egyet kell értsek :(
Még van ugyan remény, hogy ‘fölzárkóznak’, de nagyon rezeg a léc.

Solmyr:
OK; határeset, elfogadom :)

Golyo - 2021. 10. 29. 22:16

Prekogok az Alapítvány világában? Minek?

wovbagger - 2021. 11. 01. 15:45

Ez egy bulvárfos. Nem kezdem el sorolni, hogy mi mindent változtattak meg és hagytak ki, de csalódtam a sorozatban. A showrunnereknek nem újraírniuk kellett volna Asimov regényei alapján, hanem a regényeket kellett volna adaptálniuk. Hiába a nagyszerú színészi alakítások, ha elbaxták az egészet.

Ennn - 2021. 11. 06. 22:34

Jesszom… nem minden változtatást vesz be a gyomrom…

Eskü volt ami még tetszett is… de néhánynak semmi értelme

MissB - 2021. 11. 07. 07:48

Nem olvastam a konyveket, de nagy rajongoja vagyok az okos scifinek, imadom Tarkovszkijt, Lemet, erre nagyon kivancsi voltam. Mivel nem olvastam, sztorit sem ismerem, ezert oriasi nagy elvarasaim nem voltak, azon kivul, h egy jo kis scifit vartam, de ez vmi borzaszto langyos limonade, a minden reszre juto ocska szexjelenetek felbasznak, kb az osszes szines gyenge es a szar tortenettol szar szineszekkel nagyon gagyi hatast kelt. Egyedul Nap csaszar tetszik, mint szinesz, mindenki mas bosszant vmennyire, a tortenet csapong, teljes kepzavar eddig, egyedul a latvany emlitesre melto, de ott is erzek vmi hallmark szintu gagyisagot. oh de szerettem volna szeretni :(

Qedrák - 2021. 11. 07. 22:36

No, ezért egy kicsit kár volt…

Asimov sorozata lényegében végig azt a konfliktust járja körül, hogy a robot hogyan ne ártson egy embernek. Itt viszont Demerzel mégis elkövet egy gyilkosságot. Remélem, hogy erre kapunk valamiféle magyarázatot, mert nagyon kilógna az ihletet adó történetből, ha nem.

Batawanga - 2021. 11. 07. 23:50

@Qedrák
Van egy továbbfejlesztett nulladik törvény, ami az emberiségre vonatkozik és felülírja az első törvényt. Ha a Császárt az emberiség képviselőjének tekinti, akkor akár logikus is lehet a parancsára elkövetett gyilkosság.
Tény, hogy kevés köze van a könyvekhez a sorozatnak, eddig úgy néz ki, hogy Gaal, Demerzel és Cleón (plusz az intelligens, érző hologram Hari, ami eléggé wtf) sokáig velünk lesznek mint kvázi főszereplők. Látszik a nagy ambiciózus terve a készítőknek, csak eléggé steril a sorozat világa, nem tudom, hogy megéri-e a tervezett 6 évadot. Tippre minden évad egy-egy válság története lenne és az utolsóban Gaia és az emberiség pszichés összekapcsolása lesz a téma meg a Föld megkeresése.
Jó lenne egy robotos előzmény-évad is, ahol kifejthetnék a robotika fejlődését. Meglátjuk (vagy nem, mert az Apple lelövi, ahhoz túl drága, hogy ilyen semmilyen legyen).

Joco1114 - 2021. 11. 09. 12:20

Ez a hologramos Hari nem az Alapítvány félelméből a simeket akarja behozni? (Voltaire és Joan de Arc talán). Az egyik legunalmasabb rész volt számomra, mondjuk nem is Asimov írta, csak a világban játszódik.

fffff12 - 2021. 11. 19. 15:17

A sorozatban egyetlen jó dolog volt, az a császár karaktere(i), na az egy különleges és kiváló ötlet volt készítők részéről és megvalósítás is jól sikerült, egyetlen értelmes szál volt az egész sztoriban. Jobb lett volna ha a többi szálat kidobják és csak velük foglalkozott volna a sorozat.
Ellenben az összes többi szál kész katasztrófa volt számomra, Demerzel gyilkolászása pedig megmutatta, hogy a készítők sem menyire se tisztelik Asimov-ot, így pedig nem lehet egy könyvet jól adaptálni szerény véleményem szerint. Nagyjából nulla köze volt az eredeti művekhez mind a történetét tekintve mind a szellemiségét nézve, csak vettek egy hangzatos nevet, ami vonzani fogja a rajongókat.

k-10 - 2021. 11. 19. 23:31

Ez az egész első évad egyszerűen szánalmas volt. Star Warsba kutyult Doctor Who, random módon megspékelve itt-ott egy morzsányi Alapítványal. És még azt is sz@rul.

k-10 - 2021. 11. 19. 23:31

Jav: Alapítvánnyal

ANOka - 2021. 11. 20. 03:33

Trágya!
Ezt felesleges folytatni!

winnie - 2021. 11. 20. 08:13

ANOka: ezért tök jó, hogy sorozat a műfaja – te nem folytatod, akinek bejött, az pedig folytatja minden további nélkül:)

atlantisguru - 2021. 11. 21. 00:44

Jajj, mit fogok én ezért kapni…

Az alap/első kötetet a 9. és 10. rész között olvastam el a héten; egyszerűen alig tudtam abbahagyni esténként.

Remélem ezzel az új nézőpontommal kicsit sikerül megtörnöm ezt a szünet nélküli köpködést a sorozatra. :P

Ha jól értelmeztem a párhuzamot a sorozat és a könyv között, akkor valahol Az Enciklopédisták végénél zár a 10. rész azzal a csavarral, hogy Hardin a Synnax-en köt ki 138 évvel később. Ezen meglepődtem, de számomra nem jelenti azt, hogy ne lehetne majd ott 30 évvel később a kripta újbóli kinyitásánál, a 2. válságnál.

Dornick és Hardin (meg persze Demerzel, de őt az első könyvből még nem ismertem meg) nők a sorozatban, miközben férfiak a könyvben, de csak azért mert megemlíti Asimov, hogy “fiatalember” és “vénember”, továbbá időnként szivaroznak. Amennyire eddig kiderült számomra, Asimov nem a jellemzőik, hanem a jellemeik szerint építi fel a karaktereket és az viszi előre a fősodrot, ahogyan ők cselekszenek. Szerintem ezt a sorozat visszaadja. Egyébként is 2021-ben csak férfi főszereplőkből álló sorozat?! A könyvben még a mellékszereplőkből is talány csak egyetlen nőre emlékszem.

Nekem a sorozatban a géndinasztia koncepciója nagyon megtetszett. A könyveben annyit tudtam meg eddig a császárról, hogy “a császár”. És amellett, hogy a 10 epizód összesen valami 64-67 oldalt dolgoz fel a könyvből, ez a fajta “időkitöltés” semmit sem vesz el a könyv mondanivalójából. Sőt, megkockáztatom, hogy annyiból hozzátesz, hogy a császár jellemét megismerve megértjük, hogy A kereskedők és a Kalmárfejedelmek részekben a peremvidék világai miért hanyatlanak.

Szerintem a könyv mondanivalóját és a karakterek jellemeit a sorozat hozza. Az, hogy kitöltötték drámával pedig eladhatóvá teszi azok számára is, akik nem ismerik a könyvet. Az olvasók a saját fantáziájukból építkeznek, ahogyan a sorozatkészítők is a magukéból. Ezzel nem a könyvtől térnek el, hanem a könyvet olvasók képzeletétől. Az enyémtől is.

Lehet köpködni a sorozatra, de szerintem nem kevesebb, mint a könyv. Egyszerűen csak másképpen képzeli el a köztes cselekményeket a főbb momentumok között.

Highwaycat - 2021. 11. 23. 15:49

atlantisguru: A csaszaros szal szerintem legtobbeknek bejon. Kitolt egy űrt, es viszonyalg erdekesen teszi. A fo gond a mondanivalo es a vilag korul van, ezzel kapcsolatban egy pelda Eto kapcsan:

Talan neki van a leghosszabb es legmelyebb sztorija a konyvekben, de ha jol remlik, akkor a trilogiaban pont nem szerepel. A robotok kapcsan talán a legegyedibb es legjobb dolog amit Asimov kitalalt a robotika harom torvenye. Itt nem tudom szepen megformazva leirni ezert itt a wiki hozza: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/A_robotika_h%C3%A1rom_t%C3%B6rv%C3%A9nye.

Szerintem nem arulok el magy titkot azzal, hogy amit “Eto” tobbszor is tett nem egyeztethető ossze ezzel, még a nulladikat figyelembe veve se. Az ilyen es hasonlo eszmeiseg beli kulonbsegek miatt botrankoztat meg szerintem sokakat a sorozat.

Joco1114 - 2021. 11. 24. 12:58

@Highwaycat: pont ezt mondtam egy másik fórumban. Sem Demerzel, sem Seldon nem a könyv szerinti karakter. Demerzel nem gyilkolhat, főleg önkényesen nem, Seldon pedig nem egy nagypofájú, leereszkedő p*cs volt, inkább ennek ellentéte. Folyamatosan kételkedett és aggódott a Birodalom jövője miatt, pedig egy idő után már elég “fegyver” volt a kezében ahhoz, hogy megfelelő irányba tudja terelni azt.

atlantisguru - 2021. 11. 28. 23:38

@Highwaycat: Köszi a linket! Eddig nem ismertem a 0. törvényt. Ha megismertem a karaktert a könyvekből, akkor mindenképpen átértékelem a sorozatnak ezt a részét.

@Joco1114: Seldon inkább színpadias nekem. Bár bevallom, lehet, hogy Jared Harris játéka már beszivárgott a fejembe az olvasáskor.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz