login |

Pilot: Maid

2021. 10. 01. 19:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az ősz a vidám sorozatoké? Nyilván túlzok, egyáltalán nem az Egy szobalány vallomása című darabhoz hasonlók vannak többségben, de még véget sem ért az HBO gyomrosa, a Scenes from a Marriage, erre máris itt van egy hasonlóan felemelő széria, csak most a Netflixtől. Három rész után sem enged, iszonyat örvény hatása van.

A történet egy durva este után kezdődik, amiben a férfi ittasan tört és zúzott a lakásban, bár konkrétan a szeretteit nem verte, és ennek következményeként a főszereplő anya az éjszaka közepén fogta a lányát és elszökött a bántalmazó kapcsolatából. Igen, azt még nem is mondtam, hogy igaz történeten alapul a sorozat, amit könyvben lehetett korábban olvasni Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive címmel.

Természetesen nem volt könnyű dolga a nőnek, hiszen a férfi korábban a pénztől is elvágta, munkája sem volt, a szüleihez sem mehetett, hiszen az anyja borzasztó, az apjának pedig már új családja van, nem mellesleg az állami segítség is iszonyat sok bürokrácián át érhető el. Nem is a részletek a lényeg, majd felfedezitek a fordulatokat, hanem hogy a folyamatos csapások közben miképp tudott kitartani. Erről szólna a talán felemelő üzenet, ami közben azért egy borzasztóan lehangoló kép a bántalmazó kapcsolatokról is közben.

Figyelmeztetésként tényleg azt tudom idetűzni, hogy iszonyat realista a sorozat, ha valaki empatikusan nézi akkor az életről is lehozhatja kicsit. Már rögtön az első részben kiborító, ahogy a barátok a “szereti azért őket” apa mellé állnak, és tulajdonképpen vissza akarják terelni a nőt hozzá. Vagy hogy utána egy ilyen helyzetből kijutott nő mennyire tehetetlenül áll a semmiben. Miképp lehet egy ilyet végigcsinálni? El sem tudom képzelni. Nem csoda, hogy a segítő otthonban vannak olyanok, akik elbuknak.

Emellett amúgy a talpra állás lépései is ütősek, csak kevésbé. Ha a főszereplő csak sok év után akarna új életet kezdeni, és azt néznénk, hogy milyen munkákat kell végeznie hozzá, azt is erős lenne, de talán magában nem állna meg. Helyette van itt a két szál, amik összeadva összeszoríthatják a nézők gyomrát rendesen. És közben még a mellékszereplők is rögtön érdekesek, legalábbis ha nem nézem végig a sorozatot, akkor is utánaolvasok, hogy a lenti képen levővel mi lett. Mondjátok, hogy visszatért pozitív vonalon…

Mindezt teljesen filmes megvalósítással képzeljünk el. Tudom, nehéz elmondani a különbséget “csak” egy sorozat (ami ettől még simán lehet jó) és egy film között, legalábbis egyszerűen, de ahogy az egész folyik, a vágás, de még a blocking is, nincs benne 10 kamerás “mindenkit felveszünk majd a vágó megoldja az információátadást” jelenet, hanem szinte mindennek van tényleges célja és főszereplője. Erre sorozatoknál egyszerűen általában csak nincs idő, nem a tehetség hiánya szokott a gond lenni, viszont itt ezek szerint nem kellett sietni. Az egyedüli negatívum, hogy kicsit sok a közeli kép.

Hogy a szereplőgárdáról, és ezek szerint az irányításukról ne is beszéljek. Mondanám, hogy Margaret Qualley lopja a show-t, de hát ő a főszereplő, szóval eleve övé a show. Semmi ripacskodás, színpadias túlzás, és tényleg ott van a tekintetében sokszor, amit a jelenet mondani akar, nem pedig csak jól castingolták és minden körülötte az igazi tartalom, a színész meg csak elvan a jóban, mint pár sorozatnál szokott lenni. Tényleg olyan indie filmes, drámás az egész hatása.

Amúgy számomra a tökéletes hasonlítás a Pursuit of Happyness, de ezt nem úgy értem, hogy el akarom venni a Maid vitorlájából szelet, iszonyat fontos témákkal foglalkozik és szerintem sokaknak jelenthet hidegzuhanyt a bántalmazásokról, akik azt hiszik csak az asszony vagy férj folyamatos verése számít annak. Egyszerűen felépítésileg nekem az ugrott be valamiért, szimplán írási megvalósításilag, de ott a nehézségeken átestünk 2 óra alatt, és még happy end is jött, addig itt, bár a megjelent könyv tényéből következtethető a pozitív befejezés, bizony több szomorúság van. Folyamatosan. Kicsit nehezen bírtam.

Mondhatni tényleg realista az Egy szobalány vallomása, nem csak abban, ahogy ábrázol dolgokat, hanem ahogy a főszereplő is mondja az exének, nem minden szórakozás, a jó pillanatokat a szarok kötik össze, néha utóbbiak vannak többségben is. Mivel pilot, így “kell” pontszám, legyen 8/10.

13 hozzászólás Ne habozz!

Mikilós - 2021. 10. 02. 10:52

Vártam, kb. egy hete láttam az előzetesét és megtetszett. Nekem első két rész alapján nagyon bejött. Kicsit azért elgondolkodtam ebből, hogy lehetne 10 részen át mesélni, de úgy tűnik hogy nem lesz gond vele, talán a közepén lesz kicsit uncsi, de ne legyen igazam.

Nagyon jól és reálisan adja át a szituációt a sorozat. Hihetetlen belegondolni, hogy így sincs semmid, de még az a kevés amid van mennyit ér. Meg ugye, hogy nem történt bántalmazás – fizikálisan – de még is vannak kezdetleges jelek. És így a rendszer, basszus… kb. nem érdekled, ha megelőződ a bajt.

Nekem így két rész alapján 8/10 Megvettek. Már csak azért is mert a Shameless és Third Watch készítője, John Wells is producer benne.

mollyhooper - 2021. 10. 02. 13:56

Borzasztóan nehéz elviselni ezt a sok nyomorúságot, amit bemutat a sorozat. Hogy mindig, amikor már jobbra fordulna a sorsa, jön valami, általában a borzalmas családtagjai miatt….Fú, nem volt könnyű nézni.

rekatot - 2021. 10. 05. 22:01

Nagyon komoly és jó film, olyan mélységekig mentek, hogy a hideg rázott, szinte átéltem a a képernyő előtt a kilátástalan, sokszor elszúrt helyzeteket. És valóban nagyon fontos téma, a bántalmazás szerteágazó lehet, nem csak a főszereplő életében van jelen, nem csak fizikai bántalmazást jelent, szinte mindenhol jelen van. Nálam 10/10 volt.

zetevar - 2021. 10. 07. 17:30

A 8. résznél járok…
A shitstorm szó jutott az eszembe. Nem tudom, hogyan lehet ezt pozitívra kihozni végül! Ki lehet?
Meglátjuk…

Nikolka - 2021. 10. 08. 00:28

Én is a 8. rész után járok.
Nagyon erős sorozat. És bár sok a nyomorúság. Azért mindig történik valami apró kis pozitív dolog is. De ez a 8 rész. Teljes visszazuhanás. Borzasztóan sajnálom a nőt. És hány, de hány ilyen sors lehet. És tényleg, teljes kilátástalanság.
Egyszemélyes show, hiába jók a többiek is. A főszereplő minden jelenetben benne is van, de amúgy is ellopja az egészet. Tökéletes választás volt a színésznő, remekül hozza a karaktert. Minden tekintetét nézni kell, annyira kifejező. (nekem külsőre kicsit Kaya Scodelariora hasonlít amúgy)

zetevar - 2021. 10. 08. 09:20

@Nikolka
Azt tudod ugye, hogy a főszereplő Andy McDowel lánya? Ám. balerina.

Spoiler

Sztem. a férjét játszó srác is remek. Tökéletesen hozza a pszichés dinamikája, hogy addig jófiú, amíg a nőnek van némi önállósága. Amint újra kiszolgáltatottá válik, seggfejjé alakul a srác.
De a csaj is rengeteg hibát vét. Borzasztó hiányosan kommunikál, megalázza azt, aki végig segíteni próbál. Miért csapta be Yolandát, miért várja meg a szökéssel, amíg a gyerek sérūl és amit végképp nem értek, hogy miért utasítja el az apját. Miért nem ad neki lehetőséget? Amit Sean megkap, azt az apja miért nem?
A másik a fősuli kérdése. Pont egy olyan dologban van állítólag hatalmas tehetsége, amihez nem szükséges végzettség, sőt mondhatni úri hóbort. Elkezdhette volna megjelentetni az írásait millió platformon diákhitel és miegymás nélkül.

Mindegy, am jó volt. Végig érdekelt és gondolkodtatott.

Nikolka - 2021. 10. 09. 00:00

Végére értem én is. Különleges sorozat volt. Nagyon tetszett. Örülök a végének is. És ritkán mondok ilyet, de remélem soha nem készül hozzá folytatás! Szép kerek egész volt.

Én is nagyon sokszor nem értettem egyet a csajjal. És nem, nem lehet azzal magyarázni, hogy mert ilyenek a körülmények. Pont az ilyen körülmények miatt kellett volna az egész Nate dologhoz másképp állni.
És az apjáéknál is jó helyük volt. A felesége rendes volt velük. És az apja is igyekezett. Értem ,hogy rossz ember volt. De ott, abban a helyzetben, pont ezért kellett volna kihasználni, hogy legalább ennyit tegyen. Hogy normálisa körülményeik legyenek és talpra tudjanak állni.
Szóval igen, másképp könnyebb lett volna. De végül elérte a célját. Ezt a főiskola dolgot én sem értem teljesen.
Az anyósával mi lett végül? Ő akkor is visszaszokott?
Néha az idő múlásást nehéz volt követni. Mármint, hogy most mennyi idő telt is el.
Amerikában egyébként nincs olyan, hogy a gyereknek kötelező közösségbe járni? Pont az ilyen szülők miatt is.
És amúgy hol játszódott a történet? Ez sem volt egyértelmű nekem.

@zetevar Igen tudom. Szerencsére az anyjára nem emlékeztet egyáltalán. Teljesen másképp játszik. És más a hangja. Az anyját nem szeretem. De erre a szerepre tökéletes volt!

Pogácsa - 2021. 10. 10. 14:35

Nem igazán tudok együtt érezni a főszereplővel. Egy eleve elesett karakter aki semmit sem tett le az asztalra. Művész anyuci, ahol apuci időben lépett csajszi meg gyereket szült az elsőnek aki szembejött. Semmi munka, végzettség. Alárendelte magát egy szélsőséges alaknak és csodálkozik ha nehezen fog egyről a kettőre jutni.
Való életben is sokan futnak így a falnak. Majd csodálkoznak ha az élet nem habostorta.

Snoopyzit30 - 2021. 10. 18. 12:20

Az év sorozata nálam. 10/10

Akármi - 2021. 10. 23. 13:17

Iszonyat frusztráló volt a főhősnő életképtelensége és hirtelen felindulásból vezérelt cselekedetei, mely folyamán szerencsétlen kislányát vonszolta magával össze-vissza. Amikor a beteg gyerek taknyát a pulcsija ujjával törölte le, na már elegem volt (ez nem pénz kérdése) de mikor a nagyapjától elrángatta a végre lábadozó kicsit, na ott érett be nálam a kasza.

kisanna - 2021. 11. 01. 13:56

mindenkinek, aki “nem érez együtt” és “az ő hibája”: majd egyszer átérzed te is, ha lesz egy gyereked.
ha meg már van, és így sem mondott semmit a sorozat, akkor őszinténn sajnállak.

fffff12 - 2021. 11. 15. 18:07

Nagyon erős sorozat volt, amit nagy örömömre sikerült pozitívan zárni, megérdemelték a boldogságot(vagy a boldogság ígéretét). Persze a sorozat főhősnője követett el hibákat, reagált túl helyzeteket,de sztem mindenki követett volna el hibákat az ő helyzetében szóval én megbocsátottam neki a hibáit.
Én kiemelném a színészi alakításokat, a főszerepet játszó színésznő kiválóan játszotta a szerepét, számomra az év egyik legjobb alakítása volt az övé(nem emlékeztem rá hogy a színésznő szerepelt Leftovers-ben, utólag néztem az adatlapján az imdb-n), de a főszereplő srác és az anyja karakterét is jól hozták végig a színészeik.

Zs - 2021. 11. 16. 07:05

@kisanna: 100% egyetertek. A nagylanyom pont annyi idoa, mint a föszereplö lanya: majdnem 3. Beleborzongtam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz