login |

Pilot-mustra: The Chestnut Man – 1×01

2021. 10. 01. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Søren Sveistrup-nak sokat köszönhetek. Konkrétan az egyik kedvenc sorozatomat. Minden idők egyik legjobbját. A The Killing-et. Mármint a The Killing készítője természetesen Veena Sud volt, de az eredeti sorozatot, a Forbrydelsen-t (itthon Egy gyilkos ügy volt a címe), amit Amerika adaptált, Sveistrup jegyezte. És a Netflix szerdai premierje, a dán A gesztenyeember az ő itthon is megjelent regénye alapján készült. Így mondanom sem kell, hogy várós volt.

Amikor két éve megírtuk, hogy lesz egy ilyen sorozat, rögtön felkeltette az érdeklődésemet a könyv, de végül úgy döntöttem, hogy inkább nem olvasom el, hanem mindenféle előtudás nélkül vágok neki a 6 részes szériának, mely taktika például a Harlan Coben-adaptációknál nem bizonyult rossznak. Két epizód után egyelőre itt sem

THE CHESTNUT MAN – 1×01 – 7/10

Egy 1987-es flashback-kel kezdünk, ami során egy rendőr pár holttestet fedez fel egy tanyán (és gesztenyéből készített figurákat…), majd a pincébe lebotorkálva vele is végez valaki. Mielőtt pedig magunkhoz térhetnénk, máris a jelen Koppenhágájában találjuk magunkat, ahol egy nyomozónő nem túl lelkesen elvállal egy gyilkossági esetet, ráadásul a főnöke rábíz egy Europol-ügynököt is, hogy segítsen neki, nem mintha utóbbi egy fikarcnyit is érdeklődne a munka iránt. Egy nő brutális megölésének esetéről van szó, az áldozat kezét levágták és mellette egy gesztenyefigurát találnak.

Egy másik szálat is megindít elég hamar a sorozat (elég hamar érkezik a kapcsolódási pont), egy politikus, konkrétan a szociális miniszter tér vissza a napi munkába egy éves kihagyás után, aminek az volt az oka, hogy a kislányát elrabolták és megölték. A nő határozott célokkal veti a munkába magát, nem törődve azzal, hogy mások ki akarják használni őt, azonban arról értesül, hogy valaki fenyegetéseket és egyéb gyalázó üzeneteket címez neki.

Azt akartam írni, hogy A gesztenyeember kapcsán rögtön érdemes elhessinteni a The Killing-es és Forbrydelsen-es párhuzamokat, de most eszembe jutott, hogy itt is pont egy új partnert kap egy váltani akaró nyomozónő, meg egy utolsónak tűnő esetet, de azért nem ragaszkodnék a párhuzamhoz, mert ennek a sorozatnak teljesen más a stílusa és hangulata, egyelőre nem is annyira whodunit-nak, azaz “ki tette?”-szériának tűnik, hanem másban (mondjuk a miértben) keresendő a rejtély. (Ha már noir, akkor sokkal inkább a Cardinal jutna eszembe róla.)

Az a rejtély, amit nagyon jó tempóban és kellemesen fejvakarósan építenek fel, miközben a nyomozók egyre több mindenre jönnek rá, látszólag a kérdőjelek is sokasodnak azzal, hogy bonyolódik a történet, új szereplők kerülnek bemutatásra, akikről eleinte nem nagyon tudjuk, hogy kicsodák, de elég hamar helyükre kerülnek, és azt mondanom sem kell, hogy egy ilyen, “ott hagyunk valamit a helyszínen” gyilkosság esetében nem meglepő, hogy újabb holttestek bukkannak fel.

A nyomozás mellett némi magánéletet is kapunk a két nyomozó, valamint a politikus oldaláról, ami vagy csak szimpla karakterizálás miatt van jelen, de az is lehet, hogy jelentőséggel is fog bírni ahogy előre haladunk. A második részre már némi versenyfutás is kialakul a nyomozók és a tettes között, nem tudom, hogy a folytatásban is ez fog dominálni, vagy újabb réteget hoznak be a nyomozásba, ami eléggé egy helyben álldogál (senki nem töri magát), míg meg nem történik egy felfedezés, ami hirtelen (végre) az ügyön dolgozók kíváncsiságát is felkelti. Más kérdés, hogy sok kapaszkodójuk nincs, elég profinak tűnik a tettes, akinek sem a motivációja nem tiszta, sem pedig az, hogy mi köze az ügyhöz a miniszternek.

Mivel a műfaj a gyengém, így nem csoda, hogy engem beszippantott a lassú és inkább beszélgetős kezdés. Oké, nem a vákuum erejével tépte ki a szemeimet az arcomból (egyelőre), de a visszafogottsága ellenére elég hamar tudatosult bennem, hogy pár nap alatt a szezon végére fogok érni, pont ezek azok a sorozatok, amik miatt örülhetünk annak, hogy a Netflix ennyire ráfeküdt az európai színtérre. Most már csak azt kell remélni, hogy a jó indulás után a “tárgyalás” és a befejezés is rendben lesz.

(Nemsokára jön az évadkritika is, addig kommentben érdemes óvatosan bánni a spoilerekkel és könyves utalásokkal, minimum jelezni azokat a sorozat jellege miatt.)

13 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2021. 10. 01. 16:17

2 rész után tetszik, elég hűen követi a könyvet. Talán jobban járok ha nem olvasom el előtte, így most tudom ki a gyilkos, nem annyira izgalmas.

lalakov - 2021. 10. 01. 16:34

Gyorsan ledaráltam, jó volt.

Diapolo - 2021. 10. 01. 16:44

Az első rész volt csak meg, de munka után nézem tovább majd. Eddig nagyon bejövős, és Sören Sveistrup a Forbrydelsennel nálam is abszolút a legek között van.

Tetszik, hogy nem annyira sötét tónusú, sőt az őszi színek miatt vidámnak és élettelinek érződik. A rejtély-szál is érdekes, tényleg minőséginek érzem. A könyvet is elolvasom majd, mert ezek alapján már az is érdekel, de tényleg imádom ezeket a skandináv sorozatokat. 8/10

Zita - 2021. 10. 01. 18:40

Nekem nagyon bejött, szeretem az ilyet. Tetszett a hangulat, a tempó, és nem éreztem azt sem, hogy hülyére vesz a sorozat. gyorsan lement.

Kati néni - 2021. 10. 01. 22:56

Nordic Noir!?
!?!!!
Juhu, van miért bekapcsolni a két hete szinte nem is üzemelő televíziókészülékemet!!

Ancsa - 2021. 10. 03. 10:58

Gyors dara volt, egy este alatt lecsúszott, nagyon bejött, szinte abbahagyhatatlan. Jó a történet, a fordulatok, a karakterek, szóval az egész valami extra nagy jóság. Csak ajánlani tudom.

atalanta - 2021. 10. 04. 10:02

Nagyszerű sorozat, jó a történet is, és a szereplők is ott vannak.
Bátran ajánlom a krimi-kedvelőknek!
8/10

Bikuci - 2021. 10. 04. 12:08

Óriási! Így kell ezt csinálni. Érdekfeszítő, teljesség érzését kelti.

kulup - 2021. 10. 04. 20:55

Na így kell egy regényt adaptálni. Nagyon jól sikerült.

fromdtod - 2021. 10. 06. 06:46

És aki végig nézi megtalálhatja benne a magyar szálat…

Gery89 - 2021. 10. 06. 22:44

Szerencsére nem olvastam végig a könyvet, sajnos a skandináv krimi olvasva nem az én műfajom, így sorozatban végig izgalmas maradt :)

Divide - 2021. 10. 07. 10:36

Jó volt, de nem váltja meg a világot: elég kiszámíthatóan sorakoznak fel a “nyomozós” klisék, viszont igen színvonalas iparosmunka, könnyen beránt.
A zsáner rajongói szeretni fogják, és a kevésbé rajongók számára is fogyasztható marad, mert eléggé kimérten adagolja azt a tipikus lélekrohasztó nyomasztást, amit az északi krimikben annyira szeretek. (Volt is hiányérzetem ezen a téren.) A The Killing-gel mellesleg olyan nyilvánvaló párhuzamok vannak, hogy az szinte megmosolyogtató.

SPOILER
Nagyon frusztráló (és elég életszerűtlen) volt, hogy a rendőrséghez soha nem jutott el az információ, hogy a lányok az előző évben már nem készítettek gesztenyefigurákat, főleg, miután megállapították, hogy a bűncselekmények helyszínén hagyott ujjlenyomatos gesztenyék max. egy évesek lehetnek.
Rosa nekem végig elég ellenszenves volt, nem nagyon bántam volna, ha a végén nem kell annyira kapkodnia a gyilkosnak. Nem elég, hogy alig egy évvel a lánya eltűnése után még a gyerek nyomait is ki akarja pucolni a házból, többször úgy tűnt, hogy szándékosan akadályozza a nyomozást. Milyen anya már az ilyen, ugye, Toke?

sorozat/gyilkos - 2021. 11. 04. 14:26

Ahhoz képest, hogy a második rész felénél már lényegében összeállt a sztori megfejtése(a tettes kiléte és motivációja), sőt a harmadikban már azt is megtippeltem, hogy a jelenben melyik karakter a gyilkos, szóval ahhoz képest remekül szórakoztam (már amennyire ez szórakozás).

A dramaturgia, levezetés szinte hibátlan, az itt-ott fölöslegesen kilógó magánéleti szálak, drámák is elférnek. A hangulat peak skandináv noir, a műfaj legjobbjai közé tartozik. A végével nem tudtak olyan szépen bánni, mint mondjuk a Killingnél, de így is bőven ajánlott.

A 7/10-et adom az egészre, de mivel én átlag 2 ponttal szigorúbb vagyok winnie-nél, ez nekem kiemelkedő.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz