login |

Pilot-mustra: Mixte / Voltaire High – 1×01

2021. 10. 02. 15:20 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Előzetesen nem tudtam semmit az Amazon Prime Video francia sorozatáról, de a leírása (60-as évek, Franciaország, először jönnek lányok egy fiú iskolába) rögtön felkeltette az érdeklődésemet, épp ezért volt csalódás, hogy nem lett éles nálunk nyár elején, a világpremierrel egy időben (pedig fent volt). De szerencsére szeptember 10-én nem csak élessé vált itthon, hanem rögtön magyar felirattal lett az (ezt az érdeklődőknek mondom, én szokás szerint maradtam az angol szinkronnál – quelle horreur!)

MIXTE – 1×01 – 7,5/10

Szóval a Voltaire középiskola egy középiskoláról szól, ami (elsőként) koedukálttá válik a 60-as évek Franciaországában. Persze nem viszik túlzásba a dolgot, mindössze arról van szó, hogy pár diáklány érkezik a nagyon sok fiú közé, de akkortájt már ez is haladó dolognak számított, nem csoda, hogy egy bizonyos rétegnek nem tetszett, az iskola vezetésében is komoly ellenállás volt a döntés kapcsán, nem csak a férfi, hanem a női tanárok részéről is.

Sokszereplősnek mondanám a sorozatot, de ha központi figurát kéne választanom, akkor az az egyik jövevény lány lenne, akinek a bátyja is az iskolába jár (a srác, bár nyilván szívén viseli a lány sorsát, de megtiltja neki, hogy az iskolában beszéljen hozzá), ráadásul az igazgatóhelyettes is a rokona, így némiképp kiváltságos helyzetben is van. Természetesen az ő barátnői, valamint pár fiú kerül még kiemelésre, illetve némelyik tanár, főleg az említett igazgatóhelyettes, valamint egy frissen érkező tanárnő.

Ami történik, természetesen a káosz elszabadulásának előjele, és hogy hogy nem, a lányok érkezése nem feldobja a fiúkat, hanem épp ellenkezőleg, nem nagyon örülnek nekik, amit mai fejjel lehet, hogy nehezebb felfogni. Azt persze mondanom sem kell, hogy abban a korban az elvárások, illetve az értékek (“értékek”) teljesen mások voltak, másképp ítélték meg a lányokat, a viselkedésüket, és mindez jó pár réteget pakol a történetre.

A sorozattal kapcsolatban, mint nagyjából minden, pár évtizeddel korábban játszódó széria esetében, a kinézet az, ami először szembetűnik. Sosem szoktunk két 60-as évekbeli sorozatot összehasonlítani és félek, hogy mindre azt mondanám, hogy tök jól néz ki, remekül megteremtik benne az adott kor hangulatát (tényleg, van olyan, amiben nem?), de itt valóban ezt éreztem, mindenképp ki akartam emelni a retrós miliőt, ami nagyon betalált nálam.

Az alaphelyzet és pár kezdeti jelenet miatt a Mixte könnyedebbnek tűnik, a pilot eleje miatt úgy véltem, hogy megvan az esélye arra, hogy limonádés szintet üssön meg, de a témafelvetések miatt már ekkor lehetett látni jeleket arra, hogy komolyabbra fogják hangszerelni, később pedig érkeztek, illetve történtek olyan dolgok, hogy tudatosuljon bennünk mindez. Legalábbis ezt érzem két epizód alapján.

Így visszatekintve az első két részre, azt kell megállapítanom, hogy azon kívül, hogy tök jó, semmi olyasmi nincs a sorozatban, amire rá mutatva hangsúlyosan ajánlani lehetne (értsd: kábé mindenki mellett el fog menni, aki nem ajánlás alapján próbálja be). Ez is azon szériák közé tartozik, amik azért működnek, mert minden a helyén van bennük. Élvezetes, érdekes a történet, a karakterek, a konfliktusok, még informál is az akkor kor kapcsán. Nem csak simán kikapcsolja az embert, hanem tényleg leköti és szórakoztatja.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy nem akarnak-e majd sok karakterre túl sok történetszálat szánni, mert akkor elkerülhetetlen lesz valamilyen szintű felületesség. Nem karakterek szintjén, mert őket nem hanyagolják el, inkább csak egyes mélyebb sztorik elmaszatolására gondolok, illetve futtában való kidolgozására.

2 hozzászólás Ne habozz!

Toszi - 2021. 10. 02. 22:31

Elsőre az Éretlenek ugrott be. :) Ez is remek, le is ment a pilot. Joooo

hunhockey29 - 2021. 10. 03. 09:01

Imádtam a sorozatot. Az 5. részt kivéve, mármint nem is értem ennek a filler résznek miért kellett belekerülnie. Semmit nem adott hozzá a sorozathoz, kicsit olyan volt, mintha egy spin off előkészítése lenne.
Na de ezen kívül csodásak a színészek, jók a kosztümök (bár néha azért modern hatást keltenek a színek. És kiemelném, hogy gyönyörűen, már-már irodalmian beszélnek franciául.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz