login |

Pilot-mustra: The Bite – 1×01

2021. 10. 04. 19:20 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Csak és kizárólag filmes/sorozatos szemmel nagyon érdekes volt látni, hogy a járvány miatt leállások közben, hogy alakult annak kronológiája, hogy a mozgóképes kreatívok megpróbálják elfoglalni magukat. Nyilván a többség írt, mint a meszes, kihasználva a rá szakadt tonnányi szabadidőt, és jó eséllyel egy csomó remek sorozatötlet fogant meg tavaly tavasszal. Azonban akadtak olyanok is, akiknek az agya rögtön arra a srófra kezdett el járni, hogy vajon mi mindent lehet a totális korlátozások alatt létrehozni.

Először jöttek ugye az online videóchates sorozatok, melyek közül például a magyar változat dicséretesen gyors volt. Ezek frissessége csak egy ideig tartott, és ősszel már kicsit necces volt hasonlóval kijönni. Utána a kevés szereplős rövid sztorik kezdtek el érkezni rövidfilmes, vagyis epizodikus antologikus formában, melyek nem annyira a filmeseket, mintsem a színészeket foglalta le, hiszen ők csinálták a stábfeladatok zömét is. És még mielőtt elindultak újra a forgatások, még megjelentek azok a jóval narratívabb karanténsorozatok, amik ugyan magukon viseltek pár jellemző COVID-érás jegyet, de már komolyabb történettel is bírtak.

THE BITE – 1×01 – 6/10

Na, ez a májusi premier a Robert és Michelle King-duótól érkezett, akik eddig nem nagyon hibáztak sorozataikkal (The Good Wife, The Good Fight), és a Braindead, valamint az Evil révén azt is bizonyították, hogy a horror műfaja (meglepő módon?) közel áll hozzájuk. A The Bite első látásra kvázi egy zombis sorozat, ami a Spectrum Originals premierje volt. Mindez csak a pilot végén derül ki, de ennyi előtudás kell ahhoz, hogy az ember belevágjon, mert első blikkre tényleg csak egy nagyon elkésett online videóchates szériának tűnik. (Persze lehet, hogy a folytatás is “szeparált” lesz, de a műfaj miatt ezt kétlem. Majd kommentben update-elek.)

Tehát a való világban vagyunk, a vírus miatt lezárások vannak, az emberek saját biztonságok érdekében bekuckóznak, már akik. Mert nyilván dolgozni azért kell, szóval a főhős (Audra Macdonald) pszichiáter neten tart rendeléseket, váltogatva a páciensek között, miközben a férje valami kormányzati központban húzza az igát, nem látják egymást élőben gyakran, ami kapóra jön annyiban, hogy így tarthat magának egy szeretőt. A másik kiemelt karakter (Taylor Schilling) pedig online domináskodik, már amennyire lehet.

Már az elején kapunk azzal kapcsolatos utalásokat, hogy talán nem csak a COVID garázdálkodik a világban, ugyanis egyes emberek furán kezdenek viselkedni. A pszichiáter egyik páciense fura harapásnyomot mutat meg a karján, a híradó egy tömegelős nyaralós-bulizós jelenetet mutat, ami vérengzésbe fullad, és ahogy írtam, a pilot végén az egyik (másik) online chat végén el is szabadul a pokol, és a főhősben is tudatosul a helyzet komolysága.

A pilot abszolút alapozott, így nem sok részletről lehet beszámolni, következtetéseket sem lehet levonni a folytatást illetően, szóval a kíváncsiság tart meg a sorozat mellett, bár már másfél hónapja nem láttam a második részt (nem szalad el!). Meg az, hogy van egy ironikus, abszolút sajátos, akár humorosnak is mondható stílusa, ami az olykor kifejezetten statikus jeleneteket is élvezetessé teszi. Szívesen mondanám, hogy a The Bite magán viseli King-ék keze nyomát, de én ennyiből ezt nem tudtam megállapítani, arról nem is beszélve, hogy úgy váltogatják maguk között a jogi dráma és a komikus horror műfaját, hogy magam sem tudom, hogy pontosan milyen nyoma van a kezüknek.

Semmi extra nem volt a The Bite kezdése, de megtartott. Akinek több ideje van, mint nekem, annak lehet, hogy egy délutáni dara lesz a hat epizódos szezon, más viszont tippre el sem gondolkozik ezen, hiszen látni sem akar online chatet, vagy legalábbis ezt hittem, mert előfordulhat, hogy a kíváncsiság felülkerekedik

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz