login |

The Walking Dead: World Beyond: kezdett a 2. évad

2021. 10. 04. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Tudom, hogy sokan az elején elengedték ezt a TWD-spinoffot, de azért a biztonság kedvéért leírom, hogy senki ne mondhassa, hogy nem tettem: ez az a sorozat, amit annak érdemes néznie, aki kíváncsi a mitológiára, az apokaliptikus járványvilág makro viszonyaira, a kialakult 100 ezres városállamokra, a közöttük lévő viszonyokra, valamint arra is, hogy mi a helyzet ezekkel az élőhalott lényekkel, hiszen velük kapcsolatban is komoly kutatásokat folytatnak.

Az a titulus, hogy ez az egyetlen TWD-sorozat, amit még nem kaszáltam, nem mond sokat, hiszen még csak egy szezonon van túl a TWD: WB, és mivel eleve nem is lesz belőle több évad a másodikon túl, így nem kell sokat nyújtania ahhoz, hogy megtartsa azt, aki az első évadot végignézte. Azonban én nagyon kétlem, hogy maradék, túl sok jó sorozat került bemutatásra az elmúlt 1-2 hónapban, a felét nem tudom követni normálisan, egy ilyen kezdés után ez csak ballaszt lenne.

Az első évadról itt írtam, és bár nekem bejött az alapkoncepció, miszerint pár, az apokalipszisben nevelkedett gyerek elindul a pusztába, de a finálés felfedezések után erősen kételkedni kezdtem abban, hogy érdemes maradnom. Egyszerűen azért, mert mostanra elengedték az alapkoncepciót. A fő karakterek persze megmaradtak, de már nincs komolyabb felnövés történet, csak a szokásos túlélés és az új közösségek felfedezésre. Meg némi szappan.

Nem mondom, hogy a 2×01 első pár perce önmagában nem volt sokkoló (a készítő is azt ígéri, hogy az S2 egyik fő vonala annak a rejtélye, hogy vajon milyen magasztosabb cél érdekében nyír ki valaki 100 ezer embert), de teljesen az volt az érzésem a ledarált infók után, hogy valójában nem két szezonra tervezték ezt a sorozatot, hanem normálisan, többre, csak az első évad után az illetékesek úgy voltak vele, hogy nem kéne erőltetni, inkább zárják le gyorsan, így amint végre szélesre tárták a World Beyond-ot a fináléban, most gyorsan a célegyenesbe is fordították, és átugrottak egy csomó mindent.

Az előző évad végének fejfogós nagy megoldása után a gyerekszereplők szétszóródtak (meg nem mondom, hogy 3 vagy 4 helyre), de szerencsére most megelégedhettünk azzal, hogy kettejüket kövessük, a két testvért: az egyik az új csapattal indult el (hogy a rész végére eljusson egy számomra nem túl hihető fordulópontra), a másik pedig a HáromKörösök szokatlan “toborzási útjára” léphet, hogy számára látomásos (éljen…) sztorikat kínáljanak.

Előbbi sztori teljesen érdektelen lett, utóbbi pedig nyilván azoknak szolgálhatott pár másodperc érdekességgel, akiket komolyabb érdekel a mitológia (mint látható, nem jelentkezek lelkesen), de szerintem őket sem kötötte le túlságosan a nyitójelenet utáni pár sejtelmes dialóg Julia Ormond karakterével. Cserébe az évadelőzetesben volt pár snitt, amire kíváncsi lehet az ember, szóval óvatosan nézze meg mindenki. Mint írtam, nekem ez jó kiszállási pont, sokkal kevesebb dolog érdekel ebben a World Beyond-ban, mint ami nem érdekel. 

(A sorozat itthon továbbra is az Amazon Prime Video-ra érkezik, hiszen tavaly is ott jött hetiben, az amerikai tévés sugárzás után, tehát a digitális premiert követően egy héttel. Az első szezon, ugye pár hónapja magyar feliratot is kapott, de ez a 2×01 nem, így lehet, hogy csak az évad végével lesz meg a magyar nyelvű premier.)

7 hozzászólás Ne habozz!

gumimaci - 2021. 10. 05. 09:04

Omaha! Payton Manning live forever! :)

Enzo - 2021. 11. 18. 00:47

Hú, ez a kibeszélő jobban pang, mint bármi :’D :O

Na de legalább én végre elkezdtem pótolni az epizódokat meg a kommentjeiket:

Szóval, 2×01 (pótlás)

Mekkora genyó ez a Kublek. Bekamuzza, hogy egy horda pusztította el Omahát, ami önmagában végülis igaz, de ugye láthattuk a hathetes flashbacket, hogy ők robbantották be a falaikat. Campus Colony megsemmisítéséről nem is beszélve… Szegény Hope-ot meg lesokkolja ezzel az infóval, majd rögtön utána már azzal cseszteti, hogy “ugye készen állsz a jövő eszközének lenni”? Persze, biztos készen áll… Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy miért kellett kirakni a csajt Albanyban egy éjszakára, de az őrült csajt haluzós jelenet nem volt rossz.

Mi történt még? Perimeter nevű ex-művésztelep az új főhadiszállás; megkaptuk a nagy találkozást Hope és apuci között; Iris meg megölt egy random őrt és ennek során rájött, hogy kamu a sztori CC-ről (hát ez a látomásos bizonyítás egy bírósági tárgyaláson azért nem állná meg a helyét :D)

Darabkák:
– Perimeter-be érkezéskor, bemutatkozásnál a “miért éltek?” kérdésre a “I guess I live for Hope” válasz kétértelműségén elmosolyodtam, szép :)
– Huck legalább nem árulta be Kubleknek, hogy Irisék tudnak egy csomó mindent (napló)
– Furcsa, hogy nem szerepelt se Ethan, se Silas (vagyis hát utóbbit említették)

2×02 (pótlás)

1. Aha, persze, Iris ilyen simán kioszt 2 tökéletes headshot-ot…
2. A FearTWD után itt is előjött ötletként adott karakter halálának a “meghamisítása” kamu-zombi készítésével, most Willnél játszották ezt be.
3. Silas mennyire bizalomgerjesztő helyre került :D de legalább vannak érdekes új arcok ott :)
4. Apropó, nagyon ismerős volt ez a Dennis nevű arc (Silas “főnöke”), de nem jöttem rá honnan: IMDb-t megnézve a SHIELD-ből (Davis ügynök)
5. Na, Hope már jegyzeteli a gyenge pontokat az új helyén :D Éééés megérkezett a lehetséges szerelmi szál a Mason nevű srác képében (a takarítószertáras jelenetük vicces volt) :D
6. Maga a tudományos törekvés egyébként ötletes, főleg Dr.Bennett amiről beszélt a videójában (bomlás felgyorsítása) – a sorozat egyik pozitívuma, hogy itt erre is kitérnek.
7. Hopphopp, az ott Huck Dennis fotóján? :O

#hétidézete:
“-Here’s some protein.
-Dad, Dad! I turned 17. I didn’t become a weightlifter.” :D

stargatelost - 2021. 11. 29. 18:11

Évadzáró post credit scene:

Spoiler

Hoppá, itt aztán megágyaztak pár érdekes dolognak. Jól rémlik, hogy lesz olyan spin-off, ami a világ többi részét mutatná? Mert akkor tuti ezzel vezették fel.

És végre futó zombik! El sem hiszem, hogy végre tényleges fenyegetést jelentenek majd kis számban is, és nem csak unalmas fejdöfködés lesz.

Ja, és persze dr. Jenner cameo :)

Róka - 2022. 02. 05. 20:07

stargatelost- Igen, én sajnos csak, most értem el odáig. Mondjuk kiváncsi vagyok, hogy mikor fognak megjelenni, a TWD és FTWD-ben. Mert, én legalább 5-10 évvel számolok, hogy annyival korábban járnak mint, a jelenlegi TWD.

+Az egy dolog, hogy gyors és okosabbnak tűnik, mert nem csak úgy elindult valamerre… Hanem a, fejbe lövés sem ölte meg. (Vagy a golyó nem hatolt be olyan mélyen?)

Enzo - 2022. 03. 15. 01:39

2×03 (pótlás)

Ideje volt már Eltont is mutatni – a sherlocki szintű dedukciókat alkalmazó Percyvel és a harapásálló kordbársony felsőjével bele is futottak rögtön új szereplőkbe, illetve hirtelen a földből kiemelkedő bio-zombikba is. Az új testvérpár, Asha és Dev kicsit furának tűntek elsőre, de a lábkisöprés fejszével meg a harcművészeti tudás határozottan menő adalék… és még meglepő módon a megfelelő helyre (Perimeter) is vitték Eltonékat, amire őszintén szólva nem számítottam.

Darabkák:
– Elég egyedi kezdéssel indított a rész, a zombiszemekbe virágültetés eléggé a “fújmá'” kategória :D
– Dennis és Huck múltjában vannak még sötét foltok…
– Zombi szinonima #9231: Asháék “vessel”-nek hívják őket.
– Hm, az Iris-Percy romantikára nem is emlékeztem.
– Na Huck megérkezik a titokban kicsempészett Hope-pal Perimeterbe a végére, a különböző szereplők reakciói érdekesek lesznek…

#hétidézetei:
“Fun fact… one of these images is also my screensaver, but I’m not saying which one.” :D /tanár/

“Hey, be glad she didn’t like your underwear.” :D /Percy/

2×04 (pótlás decemberről, lol)

Perimeter:
Huck (Hope segítségével) hiába kapacitálta a többieket, hogy menjenek vele, nem sikerült senkit meggyőznie – vele szemben viszont többen is bosszút akartak állni: Felix csak eljátszotta, hogy megharaptatja egy zombival, Percy viszont majdnem túl nagy bonyodalmat okozott… Will ennél jobban is megoldhatta volna a szitut, minthogy felfedi magát Huck előtt (habár a kölcsönös biztosított titoktartásban van valami). Ja és kíváncsi leszek, micsoda Will ötlete, amihez Silas is kell és ki lehet vele szabadítani mindenkit…

Ha már Silas, az ő szála is egész érdekes volt, a zúzós zenére zombiirtásnál mi az isten volt az az összefuzionált zombi? Vagy az egy kisgyerekzombi volt ráakaszkodva a nagyra? Elég betegen nézett ki… anyway, a srác elszökött volna (gondolom azt az ithacai földalatti létesítményt megkeresni), de a többiek megleckéztették a gyakorlópályájukkal (“just a prank, bro” :D), azon meg felröhögtem, amikor pont Dennisnek kezdte el ecsetelni, hogy Huck veszélyes… ó, ha tudná :D

Darabkák:
– Huck múltjának még néhány darabkáját megkaptuk az epizód elején (némi flashback formájában, hogy hogy került Omahába)
– Ethan és az orvosi felszereléses kunyhó is csavaros volt: Asha bekamuzta neki, hogy ő beteg, de közben meg titokban Indira az :O
– Na, Iris-Percy csókot is kipipálhatjuk :D
– Örülök, hogy lassan Huck elkezd gyanakodni, hogy esetleg igazak lehetnek a vádak az anyjával szemben…

Enzo - 2022. 04. 20. 01:02

2×05 (pótlás)

1. Ja tényleg, Silas nem is tudott CC elpusztításáról, ezzel még szintre kellett hozni :O
2. Ezt bírom a sorozatban, hogy a zombiktól való végleges megszabadulást is kutatja – lásd most Hope ötlete a nekrotikus bomlás felgyorsításával kapcsolatban.
3. Az elég merész, hogy Percy a magukat feladni kívánó Felix-Iris páros után megy, hogy Eltonnak adja ki magát :D
4. Silasnak meglepően könnyen ment a kocsikulcs elkérése Dennistől, utána viszont valami félremehetett, mert Hope-ék nem jöttek, csak az őrök…
5. Jé, ez Jadis! (Miután előbb játszották be a trailert, mint az utolsó jelenetet, így nem volt akkora meglepi…)

2×06

Azt éreztem, hogy a karakterek közötti viszonyok közül most három került előtérbe leginkább:

Leo és Lyla – ugye a megismerkedésükről is kaptunk flashbacket, Lyla a jelenben gyanúba került az omahai népirtással összefüggésben, illetve elmesélte, hogy vesztette el a családját, ami elég felkavaró sztori :O

Jadis és Huck – nagy haverok régről, Huck képezte ki, itt Jadis regélte el a (TWD-ből ismert) korábbi életét, de érezhető volt a feszültség, jogosan, hiszen Jadis rajta tartja a szemét Huckon, viszont most nem tudtuk meg, mit kell tennie neki, hogy bizonyítsa hűségét…

Felix és Huck – a közös betörés során akadt alkalom beszélgetni, itt Huckon volt a sor, hogy sztorizzon (Dennis kihúzása a csávából), de azért még értelemszerűen nincs meg köztük a bizalom, hiszen Felix azt hihette, hogy a nő otthagyja a fagyasztóban, meg mondjuk Huck kifogása, hogy a falak zavarták a kommunikációt, is elég bullshitnek tűnt nekem :D

Darabkák:
– Ja hogy hagyták a kimenekülős tervet a fenébe, mert inkább infókat szereznek a két vegyi fegyveres támadásról, akkor ezért nem érkezett meg Silashoz senki.
– Ötletes ez a teherautóban üzenés, még ha jól láttam, valami betűeltolásos kódolást is alkalmazott Iris.
– Az jogos, hogy Indira életben tartásához szükség van a PK laborra, nem lehet csak úgy porig rombolni…
– Amúgy mennyire nem szokványos, hogy most az eredetileg jótanuló-jógyerekként bemutatott Iris a lázadó, aki mindenáron szembeszáll a PK-val, a feketebárány Hope meg aki meglátja a közösségben a megmenteni valót és még a tudományos előrehaladásban is segédkezik…fordítva klisésebb lenne, szóval jár a pluszpont :)
– Éreztem a zárójelenetben, hogy valami nem stimmel, de azért meglepett Dev lelövése (RIP), ezek szerint mégse fog Will olyan könnyen bejutni…

Enzo - 2022. 06. 18. 00:56

2×07 (pótlás)

A CRM sztorija már ott gyanúsnak tűnt, hogy ilyen sok emberre (akikből a kutatási alanyok lettek) állítólag megharapva találtak rá, de aztán később a “speciális katonai műveletük” (honnan is ismerős ez a kifejezés?) az pedig már a védhetetlen kategória – Lylát még esetleg értem, hogy nem lázadozott ellene: ígyis-úgyis lezajlott volna a dolog, de így legalább ő életben maradt és még lett sok tesztalanya is. A fiolát ugyan visszakérte, és úgy nézett ki, hogy Dr.Bennett-et is beárulja, de aztán valahogy mégsem, viszont jött a plot twist, hogy Jadis megöleti a nőt (Huck asszisztálásával) és Leonak kell átvennie a projektet…
Szerencsétlen Huckot ezek után még Percy is betalálta, úgyhogy jogosan készülhetett fel a halálra, de mivel a hűségét bizonyítva Jadis beavatta, ezért ő most fontos beépített emberré vált. Szükség is lesz rá, mert valahogy meg kéne akadályozni 87 ezer ember kiirtását Portlandben…

Darabkák:
– Lol, azért ott elmosolyodtam, amikor Silas roncstelepen élésre utalt Jadisnek, szép kis kikacsintás az anyasorozatra :)
– Masont is régen láttuk, mondjuk most se volt nagy szerepe azon a felfedezésen kívül, hogy ő Beale vezérőrnagy fia.
– Silas most találkozik először Huckkal jó ideje, és hiába a cliffhangeres befejezés, csak nem fogja megölni…

2×08 (pótlás)

Fura ez a rész, mert az előzőből azt éreztem, hogy akkor kezdenek el még csak valamiféle tervet összerakni, most meg hirtelen ott vagyunk, hogy alig telt el idő, és máris végrehajtásról van szó. És rendesen mozgásba is lendült a terv: Leo beszervezett még tudósokat, illetve Indira is oldalt választott és semmissé tette a megnemtámadási egyezményt Dev halála miatt. Hope-ék elég klisés módon utolsó pillanatban jutottak be a lezárás előtt, viszont az a csavar kifejezetten tetszett, hogy a csaj nem megmenteni akarja Masont, hanem túsznak :) Ja meg ügyes volt az alagutas terv is, hogy számítottak a lezárásra.

Az ősz perimeteres fickó eddig se volt szimpatikus, és be is árulta őket, ahogy kell, meg még Huckot is megzsarolta… Ezt a szitut tényleg nem lehetett máshogy feloldani, mint hogy Huck lelőtte – mondjuk utána a kamu sztorit milyen furcsa hangon adta már elő :D

Jadis meg lazán lelövetné egész Perimetert, de persze Will (+a megérkező Dennis és Silas) még épp jókor lépnek közbe, viszont ez vezéráldozattal jár Dennis személyében :( Ha eddig kérdés lett volna, hogy Huck mikor fordul Jadis ellen, nos, ez szerintem megadja neki a kellő lökést.

Darabkák:
– Meglepett, hogy kaptunk egy 2 éves flashbacket Indirával arról az időről, amikor elmondta Kubleknek a betegségét.
– Micsoda nyomozómunka már, hogy Jadis kulcskártya-használati adatok alapján gyanít dolgokat, nem semmi :O
– Jadis tűzparancsot ad ki az alagutak kijáratainál, na ebből hogy másznak ki…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz