login |

Housebroken: vége az 1. évadnak

2021. 10. 05. 21:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: 2020/21 finálék, animáció, kritika,

Elég nagy trauma volt számomra a The Secret Life of Pets-filmek megnézése, pedig én csak arra vágytam, hogy az állatok mindennapi helyzetét egy új nézőpontból mutassák be. Helyette valami Fast & Furious hullámot meglovagoló katyvaszt kaptam, ezért is örültem, amikor winnie ajánlotta a nemrég a FOX-ra érkező HouseBrokent, ami ugyanezt a témát járja körbe, csak nem annyira elvetemült módon.

A pilot, ellentétben winnie-vel, nekem bejött, bár tény, hogy főként a hatalmas csalódást jelentő mozifilmek után volt főleg üdítő a sorozat első epizódjának megnézése. Lehet, hogy kevésbé élveztem volna, de jól jött ki a lépés és megnéztem még néhány epizódot addig, hogy tényleg megszeressem a sorozatot. Remélem, a FOX nagy sorozatai mellé lép és megél még jó néhány évadot az állatos komédia, még ha közel sem tökéletes, akkor is. A második évad mindenesetre már zsebben van!

Folytassuk a tovább mögött spoilerek nélkül.

A HouseBroken ugye azt dolgozza fel, ahogy az állatok összeülnek, hogy beszéljenek sérelmeikről – melyek általában gazdáikhoz köthetők, mert ugye az összes háziállat élete a gazdája körül forog. Főleg ezalatt dobálja az egysorosait, amik minimum felszusszanósak, de én rengetegszer röhögtem is ezeken, amikor már megszerettem a sorozatot.

Amire egyébként szükség is volt, mert talán anélkül most nem írnám az évadkritikát. Három-négy epizód kellett, míg tényleg hozzám nőttek a karakterek és megszoktam a sorozat humorát, ami persze néhányunknak eszméletlen sok befektetett időt jelent, úgyhogy simán lehet, hogy más nem tart ki addig, amíg áttörne nála a gát és képes tényleg élvezni az epizódokat.

Én viszont azon kaptam magam, hogy egyre jobban érdekel George Clooney malacának, Lisa Kudrow által életre keltett Honey-nak, a szerelmet és erotikát megszállottan üldöző teknősnek, az orosz díva macska verziójának, az esernyővel kommunikáló lajhármakinak, a jópofa aranyhalnak és a többieknek a története. Na meg a mosómedvéé, amit/akit végre nem az igazán szemét karakternek írtak meg, ahogy mindenhol szokás, hanem kicsit árnyaltabb és érdekesebb történetet kapott.

Én megszerettem a Housebroken-t, de persze az is sokat elmond róla, hogy nem rögtön, hanem csak néhány epizód után. Lisa Kudrow szinkronját is először nagyon távolságtartóan fogadtam, annyira odateszi magát, hogy a valódi Lisa Kudrow van előttem folyamatosan, nehéz volt egy teljesen új karakterhez társítani a hangját. Létezik a túlságosan jól szinkronizálás fogalma?

Azt viszont egészen az évad utolsó epizódjáig nem kedveltem, hogy néha elengedi a szofisztikált humor kezét és rákap az elborultságra, amit főként a nyelvező teknősökkel próbált ránk erőltetni. Indokolatlan volt és cseppet sem vicces szemben azzal, amikor az első epizódokban bemutatták, ahogy a teknős beleszeretett a klumpába, majd a bokorban egymáséi lettek a teknősök párzási hangját hallatva.

Szerencsére ezt a fajta humort kevesebbszer húzták elő, inkább az apróbb poénokkal dobálóztak, miközben minden karakternek igyekeztek saját, néhány epizódon keresztül vezetett átívelést adni a közös jeleneteken túl. Ezek közül a legtöbb ütött, nálam viszont pont a főszereplőnek a szökéses sztorija csúszott le nehezen, nem volt ebben a történetben annyi, hogy mind a 11 epizódban elővegyék. Nem kell mindig a különleges sztorikat megcélozni, ez a sorozat önmagában is különleges lehetne az átlagos események bemutatásával.

Remélem, a következő évadban inkább rámennek még jobban arra, hogy a hétköznapi szituációkat az állatok szemszögéből mutassák be, amiből egyébként most sem volt hiány, csak most az elborult humorra is egészen nagy hangsúly került. Pedig a HouseBroken enélkül is remek. Nem hiszem, hogy díjnyertes és tömegeket magával ragadó darab lesz, mint a FOX többi animációja, de mindenképp jópofa és aranyos kikapcsolódásnak bizonyult az első évadja alapján.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz