login |

The Cleaner: az 1. évad

2021. 10. 05. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Jesus! What happened?
– A woman killed her husband.
– What with, a combine harvester? Stabbed him 38 times. Why? To piss me off? You only need five stabs.

Greg Davies, brit komikust szerintem elég sokan ismerik, láthattuk jó pár sorozatban is, valamint brit panelshow-kban is visszajáró vendég, kellemes meglepetésemre pedig az általa vezetett The Taskmaster-t itthon is bemutatták nemrég.

A BBC új, bűnügyi helyszínes takarítós komédiájának (ami 6 fél órás részével pár napja teljes évados premier volt – a 6 rész becsapós, mert nem annyira darára való szerintem) ő nem csak a főszereplője, hanem a készítője is. (Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy a sorozat alapjául a német Der Tatortreiniger szolgál, amiből nem csak az alaphelyzet, hanem némelyik sztori is átkerült. Hogy mennyi, azt passzolom, de a zseniális 1×02 biztosan.)

A sorozat főhőse (és egyetlen állandó szereplője) egy férfi, aki bűnügyi helyszíneket rendbe rakó, halálesetek után takarító vállalkozást visz. Minden rész elején láthatjuk, ahogy megérkezik egy helyszínre a rendőrség vagy a mentők távozása után, és az ő feladata mindent olyan állapotba hozni, mint a haláleset előtt volt. Ennyi az alapfelállás, ami olyan érzetet kölcsönöz a sorozatnak, mintha egy epizodikus antológia lenne, mondhatni minden egyes epizód elmenne egy négykezes rövidfilmnek. (A pilot közben még nem ezt éreztem, akkor egy ideig úgy tűnt, mintha valami átívelős sztorit vezetnének fel, de szó sincs erről.)

Az első részben például egy harmincegynéhány késszúrással megölt áldozatról van szó, és a helyszín láttán hősünk eléggé ki is akad, hogy minek kellett ennyire összemocskolni a konyhát és túlzásba vinni az ölészetet, ekkor kicsit aggódtam is, hogy miképp lesz változatos a széria (az eredeti 7 évadon át ment!), de később szerencsére már nem a “mocsok” aggasztja, másféle esetek is adódnak, mint pl. egy felrobbanó kályha okozta elhalálozás.

Amikor először írtunk a sorozatról, azt hittem, hogy lesz valami krimiaspektusa is, de erről szó sincs, nincs nyomozás vagy gyilkos-megtalálás, még akkor sem, ha az 1×01-ben éppen az indítja be a sztorit, hogy a Helena Bonham-Carter által alakított elkövető rányit a tüsténkedő takarítóra.

Ha már név szerint megemlítettem Bonham-Carter-t, akkor négykezes/rövidfilmes aspektust még egyszer kiemelném, mert tényleg teljesen különálló, abszolút karaktercentrikus, nagyon színészközpontú etűdöket kapunk, már-már azt érezhetjük, mintha egy-egy színdarabot néznénk, amiket ugyan a takarító személye összeköt, de mind stílus, mind hangulat, mind téma kapcsán nagyon eltérőek, vannak vidámabb, bizarrabb, drámaiabb hangvételű is köztük, némelyik elég ütős. És a komédia is hol entellektüel, máskor pedig elég slapstick.

A közös jellemző az, hogy a másik fél, azaz Davies partnere mindig nagyon sok teret kap a csillogásra. Mindenki remek volt, de csúcsalakítást az 1×02-ben David Mitchell szállította, egyszerűen frenetikus, amit leművel a részben, mint blokkal küszködő író. (Jut eszembe, ha már író: a részek címei (mert kiírásra kerülnek!) sem az áldozatra vagy az esetre koncentrálnak, hanem a másik félre, ld. Az özvegy, A szomszéd, Az író, Az arisztokrata vagy Az influenszer.)

A The Cleaner telitalálat lehetett volna nálam, de. Bár a halottközeli téma miatti olykor sötétebb tónus kifejezetten bejött, néha egy kicsit számomra túl lettek húzva bizonyos dialógok, túl sokat rugóztak egy-egy aspektuson, és bár minden epizód pozitívan csapódott le bennem, akadtak unalmasabb részeik is. Plusz a szórványos, kissé elszállt, álomszerű betéteket sem tudtam hová tenni, úgy éreztem, hogy néhol a kelleténél eggyel több tikkel rendelkezik a The Cleaner.

– So, I’ve spent all day listening to your madness, and cleaning up your grandmother, and you’re writing about my sandwich?
– It’s the perfect metaphor. It is both dead and alive simultaneously.

De ettől még mindenképp remek élmény volt ez a 6 rész, amiket szerintem nincs értelme egymás után 3 óra alatt megnézni, mert mindegyiket érdemes hagyni ülepedni, szerintem megérdemlik.

2 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2021. 10. 06. 10:42

Wait, a Taskmaster itthon bemutatva?? Hogyan?

winnie - 2021. 10. 06. 13:02

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz