login |

Dynasty: vége a 4. évadnak

2021. 10. 06. 17:50 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Cselszövés, zsarolás, árulás, titkolózás, hallgatózás, rengeteg feszültség és folyamatos köpönyegforgatás. És a frenetikus Liz Gillies.

Ez az, amivel a Dinasztiák megnyert magának (nem először, mert én az elején kaszáltam, csak tavaly adtam neki egy újabb esélyt, amikor már nagyon bejött, le is daráltam a három évadot a Netflix-en – a negyedik szezon is mindjárt érkezik oda). Minden szezonban a fentieket keresem, és ezek alapján értékelek.

Szokatlan volt egyébként a szappanos, de nem a megszokott latinamerikai telenovellás környezetbe bújtatott háborút a gazdagok között immáron hetiben nézni, de nem rontott az összképen, még így is rettentően bejön a Dynasty, ami problémám volt az évaddal, az nem emiatt volt. Folytassuk a tovább mögött spoileresen.

Az azért nem idegen a Dynasty-től, hogy egészen más történet középpontjába kerülnek a karaktereink az évad végére, mint amiben az elején voltak. A sorozat nem szeret sokat időzni egy-egy történetszállal, folyamatosan dobálja a fordulatokat a maga módján, amit én igazán élvezek. Persze, embertelen karaktereink irreálisan sok bűnt követnek el, de ezt félre kell tenni a sorozat esetén és azt élvezni, ahogy egymást próbálják folyamatosan a gazdagok elnyomni.

Ez az, ami igazán kiemeli a Dynasty-t! Remek bizonyíték erre Alexis és Blake csatája. Emlékszünk még arra, ahogy még a kereszt is lefordult a templomban, ahogy Alexis megjelent? Akkor még nem tudtam, hogy ennyire vágyni fogok arra, hogy folyamatosan jelen legyen! Nem kedvelem, szó sincs róla, viszont remek katalizátora a botránynak, amibe végül Dominique, Blake testvére is csatlakozott. Ők hárman igazán fantasztikusak, ahogy hadakoznak.

Cristalt (akit végre ugyanaz a színésznő alakított két évadban egymás után!) szándékosan nem említettem, mert még mindig meglehetősen unalmas karakter, az évad eleji daganatos sztorinál se tudtam izgulni, hogy vajon túléli-e, de a családi botrány még annyira se kötött le, mert szinte képernyőn kívül zajlott. Folyamatosan mesélte, hogy épp Beto hogyan tett keresztbe, de a készítők már nem akartak neki igazán jelentős jeleneteket adni ezzel kapcsolatban.

Az mondjuk teljesen érthető, mert Cristal nem a klasszikus Carrington, ő a farmergatyás, megszeppent, kedves hölgy, aki nem akar senkinek se rosszat. Emiatt még mindig nem illik igazán a képbe, hiába mutatja meg néha, hogy Blake stílusát is át tudja venni. Cserébe Amanda Carringtonék újabb eltitkolt gyermeke!

Azt gondolhattuk, hogy Cristalhoz hasonlóan ő is egy kedves karakter, aki cseppet sem hasonlít édesanyjára, de elég hamar megmutatta Adammel való csatázásával, hogy igenis Carrington vér csordogál az ereiben. Ha már Adam, azért róla is megemlékezhetünk, hogy mennyire jól beleillik mára a sorozatba. Pedig az elején nem úgy tűnt, hogy sokáig velünk marad, eléggé kitűnt a többiek mellett. De azért hiányzik Stephen, akit ugye Adam zárt be Párizsba. Meg Cristal 1.0 is hiányzik!

Az évad több kis szálat tartalmazott egyet leszámítva, ez pedig Falloné, aki próbálta a cégét felemelni, miközben friss házasként is helyt kellett állnia. Kaptunk egy egészen klisés szálat a férjbe belezúgott asszisztenssel, de hiába láttuk már többször ezt a történetet, képes volt így is szórakoztató lenni. Kara Royster-t pedig emeljük ki, mert igazán jól alakította az utálni való, kétszínű, megszállott Eva-t.

Azt mondjuk elég borzasztó volt látni, hogy ennyi kínlódás után végre Fallon és Liam együtt lehetnek, de előbbi mégis mindig háttérbe szorította a férjét. Abban egy másodpercig sem kételkedhetünk, hogy Fallon munkamániás és rettentően ambiciózus, de túlságosan hanyagolták azt a tényt az írók, hogy Liam-et is nagyon szereti.

A kisebb szálak a maradék karakterhez köthetőek: Kirby először egyre lejjebb csúszott a lejtőn, majd a túladagolás után igyekezett talpra állni, azonban én azon kaptam magam, hogy ez a Kirby nem az, akit beharangoztak korábban. Alexisről tudtuk, hogy az ördög ágyasa is lehetne, Kirby-ről pedig csak elhitették velünk, hogy ő igazán rossz, de valahogy túl jó kislányra sikeredett. Zavarni nem zavart, csak egyedül nem tudna elvinni a hátán egy saját szálat, muszáj mellé mindig valaki.

Ahogy Michael és Jeff mellé is, akik korábban sokkal érdekesebbek voltak, most viszont tényleg mellékkarakterekké degradálódtak. Utóbbiban egyébként még mindig van potenciál (bár a rakéta tech szála eléggé WTF számomra), előbbi viszont mintha csak azért maradna, hogy valakinek a saját sztoriját támogatni tudja. Először Sammy Jo mellett láthattuk az évadban, utána Blake és Jeff mellett, de saját szálat sosem kapott.

Sam viszont annál inkább: ő a randizás, a hotelben pénzmosó bűnözők és a hotel újranyitásával volt elfoglalva, amivel igazából nincs is baj, csak nagyon elhatárolódott Carringtonéktól. Örültem, amikor végre ismét találkozott velük (annak már kevésbé, hogy Blake és Cristal átverte), viszont még mindig hiányoznak azok a jelenetek, amikor Fallonnal mosolyt csaltak az arcomra. Inkább Kirby-t rakják mellé, akivel szintén működik, de Fallonnal egyértelműen ikonikusabb párossá tudták kinőni magukat.

Arról nem is beszélve, hogy ők ketten voltak azok, akik képesek voltak ágyba feküdni akár ellenfelükkel is, csakhogy megkapják azt, amit akarnak. Persze Fallon sosem volt könnyűvérű, ugyanakkor nem félt senkit sem elcsábítani, hogy elérje célját, ahogy Sammy Jo is könnyedén kezelte szexuális életét. Mostanra viszont mind a kettő hanyagolja ezt, már nem láthatjuk gyakorlatilag a sorozatban, ahogy a gazdagok még ezen elveiket is elvetik a pénzért cserébe.

Kaptunk az évad elején egy temetős jelenetet is (bruh, PTSD-m van még mindig…), ami miatt lehetett hetekig izgulni, vajon ki hal meg. Végül a rettentően szerethető és sosem unalmas Anders (az idősebbik, nem Kirby) távozott tőlünk, akire lehetett tippelni, ahogy bárkire, de igazából nem voltak erre utaló jelek. Akkor viszont már a fejemhez csaptam, amikor megmentette az emberrablóktól Fallont. Túl szép jeleneteket kapott, érezhető volt, hogy ez az utolsó jó tette.

Egyébként egészen megbékéltem azzal, hogy Anders-t írták ki – bár ismétlem, rettentően szerettem -, azzal viszont nem tudok, hogy mennyire bénán történt ez az egész. Robbanás, akciózás és minden után sikeresen távozik a helyszínről, de aztán az autóban vezetés közben matatva nekimegy egy fának. Ne már… Akkor inkább belehalt volna az akcióba, de nagyon gyenge húzás, ahogy megmentik, majd valami “átlagos” halált mégis ráerőltetnek.

Az évad végére az íróknak eszébe jutott, hogy Jeff egyébként beteg, gyógyszert kell szednie, úgyhogy bele is írták a történetbe, hogy abbahagyta azok szedését. Fegyvert is fogott Dominique eltitkolt férjére (aki Alexis-szel közrejátszik, hogy kifosszák a vagyonából), majd Michael-re, aki a társa. Közben Liam végre ráeszmélt, hogy Eva tényleg manipulálta a házasságát, ezért megjelent Blake gáláján Fallon mellett, de Eva is, aki viszont fegyverrel érkezett. Végül Beto is elővette zsebéből a fegyverét.

Persze az egyértelmű volt, hogy nem lövik le egyszerre Michaelt, Fallont és Blake-et, viszont sikerült ezt a három szálat olyan jól összeilleszteni és egymás mellé állítani a végére, hogy tényleg izgultam mindenkiért. Még Michael-ért is, akit már régóta eltávolítanék a képernyőről. Viszont Fallont hiába lőtték le, mind tudjuk, hogy nem tűnik el szemünk elől a Dynasty dívája.

Cserébe a másik utolsó pillanatos fordulat nagyon bejött: Adam megelégelte a zsarolást, ezért ellenségét lelökte édesanyja teraszáról, majd bemártotta azt, így Alexis börtönbe került. Persze ennek itt nincs vége, utoléri még Alexis bosszúja Adamet, viszont az, ahogy Adam még az anyját is képes volt ilyen helyzetbe hozni, remek fordulat volt. Egy igazi szemétláda, ahogy azt Stephen kiiktatásánál is láthattuk!

A következő szezont nem ezen függőben lévő történetek miatt várom (és végképp nem azért, hogy megtudjam, Blake megnyeri-e a politikai versenyt), hanem azért, mert a kritika elején felsoroltakat idén sem hanyagolta a Dynasty, és bízom benne, hogy ezután sem fogja. Egyszerűen jó nézni a gazdagok civakodását és sz*rkavarását! De örülök, hogy adtam még egy esélyt a sorozatnak tavaly.

6 hozzászólás Ne habozz!

Bertram - 2021. 10. 06. 21:19

4. évadra megkedveltem a sorozatot, eddig csak a kíváncsiság miatt néztem, mivel az eredeti Dynasty nagy imádója vagyok. Nagyon szeretem a kis easter eggeket, melyek visszautalnak az ős-sorozatra: Alexis utolsó jelenete nagy tisztelgés Joan Collins előtt, még az ikonikus piros ruha is nagyon hasonló.
Jeff Mars-mániája kikacsintás lehet a Dynasty spin-off The Colbys felé, ott a 2. évadban központi cselekmény volt az űr meghódítása (bár az még 87 körül volt).
Liz Gilliest most kezdem megkedvelni, Michelle Michele Dominique-ja az eltúlzott gesztusokkal és színpadias szemforgatásokkal nekem néha picit sok.
Kirby karaktere az eredeti sorozatban is felejthető volt, nekem itt is pehelykönnyű.
5. évadra várnám Bent és Caresst (Blake öccse és Alexis nővére), illetve újabb utalásokat “A” Dynasty-re.

len90 - 2021. 10. 07. 09:12

Harmadik évadhoz hasonlóan úgy 8-10 rész után abbahagytam a hetiben követést és majd pótolom, ha kijön a teljes évad egyben a Netflixen. Egyszerűen ez a szintű guilty pleasure, ahol a történet annyira szappan, hogy helyenként már csak nevetni lehet rajta, és a sorozat varázsát a szereplők adják, valamint az, hogy igazából a készítők sem veszik vészesen komolyan magukat engem heti adagokban nem köt le. Sokkal jobb 1 bekuckolós hétvégére valami pasival, amikor az embernek nincs jobb dolga…

Janka - 2021. 10. 10. 08:34

Talán az 5. évadra nem lesz még egy elveszett tesó. Igazából eléggé ismétli magát a sorozat. Amanda karakterét nem tudom hova tenni, kedvesnek tűnik de már azonnal ki akarja csinálni a tesókat, Alexisre ütött ebben. Fallon talán a legjobb a tesók közül. Ebben az évadban viszont nagyon egoista lett és néha idegesített, hogy önmagát állította be áldozatnak. Liammal jók voltak együtt,de elrontotta ez az egész dinasztia építése. Amúgy csak nekem kezd sok lenni a rengeteg karakter? Néhányan biodíszletek, súlytalan akciókkal és szöveggel. Pl: Kirbyt teljesen elnyomták, Culhane pár perces feltűnései 1-1 epizódban semmit nem adnak hozzá a sorozathoz max Jeffel működnek jól meg Sammel.
Adam karaktere viszont sokat fejlődött, remélhetőleg Amanda nem fogja őt is kinyírni mint a másik dokit.
Anders nagyon hiányzik már most, ő volt a morális iránytű mindenkinek. Vajon a naplójában milyen dolgok vannak leírva. Én nem mertem volna Kirbyre hagyni…

Necridus - 2021. 10. 10. 11:12

Janka:

“Amúgy csak nekem kezd sok lenni a rengeteg karakter?” – nem, én is erre utalgattam a kritikában:)

Viszont Amanda nem ölte meg a másik dokit. Az Adam volt. Ő volt az, aki direkt az anyja erkélyére terelte a megbeszélést, majd onnan lelökte és az egészet Alexisre kente, mert gyűlöli, amiért hazudott neki. Amandának ehhez nincs köze, ő az, aki egyáltalán ráeresztette Adamre a dokit.

Roxi - 2021. 11. 04. 20:45

Én most végeztem vele,furcsa,hogy nálunk ilyen kevesen nézik. Anders kiírását nagyon sajnálom az egyik legjobb karakter volt. Kirby és Michael részemről kiírható karakter lenne. Az új tesó helyett szívesebben vettem volna,ha Steven előkerül. Annyira fura,hogy senki nem keresi…

Necridus - 2021. 11. 05. 18:05

Roxi:

Persze a konkrét számot nem tudjuk emögött az adat mögött, de azért a Netflix toplistáján ott van folyton a premier óta, szóval nem mondhatjuk, hogy kevesen nézik:) Ráadásul ez csak a netflixes nézőtábor, én pl. hetiben néztem, és gondolom nem én vagyok az egyetlen. Úgyhogy nagy örömömre a sorozat itthon is népszerű.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz